Πολιτική παρέμβαση από τον Γ. Στουρνάρα: Συνεννοηθείτε, η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο
15/12/2014 19:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτική παρέμβαση από τον Γ. Στουρνάρα: Συνεννοηθείτε, η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο

Δραματική έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις, ειδικά εκείνες που βλέπουν την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συννενοηθούν για να μην χαθούν οι θυσίες που έχουν γίνει.

Δραματική έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις, ειδικά εκείνες που βλέπουν την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συννενοηθούν για να μην χαθούν οι θυσίες που έχουν γίνει, απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε μια ηχηρή πολιτική παρέμβαση ουσιαστικά έβαλε όλο το πολιτικό σύστημα, κυρίως όμως εκείνους που παίζουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, προ των ευθυνών τους. Κι επειδή η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή απ' ότι κάποιοι νομίζουν, ο διοικητής της ΤτΕ σαν να ήθελε να τους πει «εγώ σας προειδοποιώ, θα καταστρέψετε τη χώρα έτσι όπως πάτε».

Ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι λίγες που απέμειναν και τόνισε ότι μόνο οφέλη έχει η Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην οικονομία που ήδη φαίνονται.

«Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ό ίδιος επεσήμανε ότι από την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. «Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Επίσης απεύθυνε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα τα οποία όπως είπε «πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε» καλώντας τα να συνεννοηθούν «ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν ώστε να δέσουν με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη».

«Πράττοντας έτσι - συνέχισε ο κ. Στουρνάρας - θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας είπε: Σήμερα, η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, που ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες, δείχνοντας με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι οι θυσίες και η προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποδίδουν καρπούς. Από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ένα τρίμηνο νωρίτερα του αναμενομένου, η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη. Μάλιστα, έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, μεγάλη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές αύξησαν τα μερίδιά τους στη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, και ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, η στροφή του αναπτυξιακού προτύπου προς μία οικονομία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας έχει επιτέλους αρχίσει να πραγματοποιείται. Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.

Από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους.

Θα ήθελα, τέλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να ‘δέσουν’, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 15/12/2014 20:35:25

  Κοντέψαμε να κρεμάσουμε τον προβόπουλο επειδή δεν βγήκε δημοσίως να μας πεί ότι κινδυνεύουμε το 2008 και 2009 και τα έλεγε στους γιωργοκωστάκηδες. Σήμερα που βγηκε δημοσίως ο νέος διοικητής της τράπεζας Ελλάδος και μας τα λέει δημοσίως για τους κινδύνους που έρχονται, πάλι θέλουμε να τον κρεμάσουμε και αυτόν. Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο...Ένα κακομαθημένο νηπιαγωγείο με μαντράχαλους που αρνούνται να παραδεχτούν την πραγματικότητα και ότι δεν είναι ανεύθυνα μικρά παιδάκια. Μήπως τελικά μας ψεκάζουν στα αλήθεια? Τόση παραφροσύνη πιά..

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ορεσείβιος 15/12/2014 22:21:14

   Βέβαια, αντιλαμβάνεσαι ότι, τότε, ο Προβόπουλος, όπως και ο Στουρνάρας, δεν βγήκαν να μας τα πουν, για να σώσουν τους "γιωργοκωστάκηδες". Έ, για τον ίδιο λόγο βγαίνουν τώρα, που η αλήθεια τους βολεύει. Κακά τα ψέμματα, άμα είσαι υπάλληλος, κρατάς την αλήθεια για το αφεντικό και μιλάς παραέξω, όποτε σου δώσει εντολή να το κάνεις...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ ορεσείβιος 16/12/2014 14:03:55

   Παρα πολύ σωστά.

 2. foros1 avatar
  foros1 15/12/2014 21:57:26

  από την μία υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που στην ερώτηση "τι θα γίνει αν η ΕΚΤ σταματήσει την ρευστότητα", αποφεύγει να απαντήσει καθαρά. από την άλλη υπάρχει η συγκυβέρνηση που δεν ξεκαθαρίζει, ποιες είναι "οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν"; πόσους και πόσο θα θίξουν; για πόσο ακόμη θα κολυμπάμε σε θολά νερά;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ foros1 15/12/2014 22:30:04

   Ο Στουρνάρας, σωστά αποκαλύπτει τα -εύλογα-προβλήματα ρευστότητας, αλλά αποσιωπά την αρνητική τροπή του Εμπορικού Ισοζυγίου και της βιομηχανικής παραγωγής. Στον τομέα της Πραγματικής Ανάπτυξης ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

 3. karenin avatar
  karenin 15/12/2014 22:33:47

  Ας ελπίσουμε μόνο στο σενάριο της αριστερής παρενθεσης να μην προβλέπεται και τακτική καμένης γης...

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ karenin 16/12/2014 14:07:00

   Μέχρι νά κλείση ἡ παρένθεση, ἡ ῾Ελλάδα θά ἔχει καταστραφῆ!

 4. irink avatar
  irink 15/12/2014 23:12:22

  Επειδή δε ξερω πολλά από οικονομικα θα ήθελα κάποιος να μου λύσει μια απορία. Η κυβέρνηση είπε ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα (το οποιο είχαν αποδεχτεί νομίζω και οι δανειστές), δηλαδή με τα δικα μας έσοδα από φορολογία μπορούμε να καλύψουμε τις μη δανειακές μας υποχρεώσεις (μισθούς δημοσίου, συντάξεις, λειτουργικές ανάγκες του κρατους κτλ) . Μερος των νεων δανείων που ήδη πήραμε πήγαν για ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών η οποια ολοκληρώθηκε. Αρα κάθε δοση που μας δίνουν στο εξης παει ολόκληρη αποκλειστικά για την εξόφληση των παλιών δανείων (ομολόγων) που λήγουν . Πως γίνεται λοιπόν να έχουμε συμφωνα με τη τρόικα δημοσιονομικο (και αρα χρηματοδοτικο) κενο ?

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ irink 16/12/2014 08:38:44

   Τα προβλήματα θα υπάρξουν μόνο σε περίπτωση που βγει ο Σύριζας. Αλλιώς είναι όλα ΟΚ.

  • foros1 avatar
   foros1 @ irink 16/12/2014 14:20:08

   @irink, καμία τράπεζα (όχι μόνο στην Ελλάδα) δεν έχει το ρευστό να καλύψει άμεσα την ζήτηση όλων των καταθέσεών της συν την καθημερινή της λειτουργία (και είναι λογικό γιατί δρα επενδυτικά). εκεί επεμβαίνει η ΕΚΤ ή η ΤΤΕ με τον ELA για παροχή ρευστότητας. αν αυτή η ρευστότητα σταματήσει και ο κόσμος πανικοβληθεί, έρχεται η κατάσταση αλά Κύπρος...

  • George N avatar
   George N @ irink 17/12/2014 07:47:11

   Άλλο το χρηματοδοτικό κι άλλο το δημοσιονομικό. Για το τελευταίο η Ελλάδα έχει ουσιαστικά συμφωνήσει ότι θα αρχίσει να πληρώνει τους ετήσιους τόκους των δανείων της. Προφανώς αν συνεχίσει να μην πληρώνει ούτε τους τόκους, το χρέος σε απόλυτους αριθμούς αυξάνει αλλιώς σταθεροποιείται. Αυτό ξεκίνησε με 2,5 δις φέτος (1.5% του ΑΕΠ) και τα διπλά το 2015 (3% του ΑΕΠ). Αν το πετύχει αυτό θα εξυπηρετεί πλήρως το χρέος και θα χρειάζεται να δανείζεται μόνο για να γυρίζει το παλιό χρέος. Κάπου εκεί βγαίνεις στις αγορές μια και δείχνεις νοικοκυρεμένος κι όχι άπατο πηγάδι. Άρα εκεί οι αγορές αγοράζουν το χρέος μας από την Τρόικα. Σε αυτό το σημείο δλδ παίρνουν τα λεφτά τους πίσω. Γι αυτό και τους νοιάζει. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα νούμερα βγαίνουν, η Τρόικα όχι. Υπάρχει και νέα αύξηση για το 2016 σε 4,5% του ΑΕΠ οπότε ουσιαστικά η Ελλάδα μέσω του προυπολογισμού θα μειώνει κατά 1.5% του ΑΕΠ το χρέος κάθε χρόνο αλλά αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μάλλον θα φύγει στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για το χρέος που εκκρεμεί. Για την απόλυτη μείωση του χρέους υπάρχουν κι άλλα εργαλεία όπως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, από την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες (τα λεφτά που τους είχε δώσει ο Αλογοσκούφης στην αρχή της κρίσης), από τα 11,5 δις του ΤΧΣ που έχουν περισσέψει και θα τους τα γυρίσουμε, από τα 10 δις που μας δίνουν οι Κεντρικές Ευρωπαϊκές Τράπεζες και που είναι όσα κερδίσανε από τα Ελληνικά ομόλογα αφού τα είχαν αγοράσει πιο φτηνά (στον πανικό) από αυτούς που τα είχαν αγοράσει από εμάς, τα χρήματα που θα προκύψουν από τις bad banks αλλά και τα έσοδα από τα assets που αγόρασε η Ελλάδα δανειζόμενη από την Τρόικα, όπως οι μετοχές των τραπεζών (ανακεφαλαιοποιηση). Για την μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ φυσικά προσβλέπουμε στην....ανάπτυξη.

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 16/12/2014 00:05:36

  Οταν εχεις εθισει εδω και χρονια το λαο να μην πιστευει τους κρατικους λειτουργους, μην περιμενεις πολλα. Μαλλον εξαγριωνεται....Καλυτερα θα τα καταφερουμε αν αντι για οικονομολογους προσλαβουμε ....ψυχολογους για συμβουλες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.