#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτική και οικονομική αλητεία η μη τήρηση των δεσμεύσεων από την TρόικαΠολλά θα ακουστούν το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα από τους δανειστές σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Ότι αποτύχαμε, ότι δεν κάναμε αυτά που μας είπαν, ότι δεν είμαστε καλοί… μαθητές. Ωστόσο, πέρα από τους παραλογισμούς που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε καμιά χώρα του κόσμου, σε γενικές γραμμές η Ελλάδα τήρησε τα συμφωνηθέντα, έδειξε αξιόλογη πρόοδο και έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί καλύτερους όρους στις μελλοντικές συμφωνίες.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας ζητάνε, και πώς προέκυψε η ξαφνική στροφή των ξένων.

Κατ’ αρχάς, παρά το γεγονός  ότι υπάρχει ρητή δέσμευση των εταίρων μας να βρουν λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το χρέος αμέσως μετά την «επισημοποίηση» του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, τον Απρίλιο του 2014, πλέον στις Βρυξέλλες μιλούν ανοιχτά για αποφάσεις μετά τις ευρωεκλογές. Το λέει εμμέσως και η γερμανική πλευρά, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με ότι περιμένει η Αθήνα. «Ζητάμε λύση μέχρι τον Απρίλιο», έστειλε μήνυμα ο κ. Στουρνάρας λέγοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για δέσμευση που πρέπει να τηρηθεί. Διότι δε μπορεί να «σέρνεται» μια απίστευτη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία η οποία ουσιαστικά παραλύει τα πάντα και διώχνει τους επενδυτές.

Στο ΔΝΤ, που παίζουν το ρόλο του «καλού μπάτσου», όπως είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Τ. Ρουμελιώτης, λένε ότι η λύση για τη μείωση του χρέους πρέπει να προηγηθεί της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, κάτι άλλωστε που ζητά και η Αθήνα. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η συζήτηση για την εξεύρεση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως και να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014, αφού η τρόικα έχει ήδη αποδεχθεί την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 344 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρ’ ότι έχει δεχθεί το πλεόνασμα και παρ’ ότι βλέπει ότι το 2014 αυτό το πλεόνασμα θα είναι ίσως και πάνω από 1,8 δις ευρώ, εντούτοις τρενάρουν την εξεύρεση λύσης. Να είναι ότι η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση; Μπορεί. Αλλά αν πιστέψουμε τη Μέρκελ που λέει ότι ο συνασπισμός θα γίνει καλό Δεκέμβριο και βλέπουμε, τότε η Ελλάδα μένει ξεκρέμαστη.

Μια δεύτερη μη τήρηση των δεσμεύσεων της τρόικας ήρθε διά στόματος του Γκ. Ασμουσεν, ο οποίος θέλει να το παίξει σκληρός απέναντι στην Ελλάδα καθώς διεκδικεί τη θέση του Β. Σόιμπλε. Ζήτω που καήκαμε δηλαδή, από το ένα γεράκι στο άλλο. Ο Ασμουσεν, λοιπόν, πάγωσε τον Γ. Στουρνάρα όταν του απέκλεισε τη μετακύλιση των ομολόγων αλλά και όταν είπε για το ΔΝΤ: «μιλάει για τα λεφτά των άλλων». Και φυσικά οι δανειστές εμφανίζονται να μην τηρούν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, σε περίπτωση που η χώρα έμπαινε σε κάποια σειρά, κάτι που έκανε.

Φυσικά, μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί και η στάση της κ. Λαγκάρντ η οποία λίγες μέρες μετά τη συνάντησή της με τον Αντ. Σαμαρά, έβγαλε τη γνωστή έκθεση με την οποία ζητούσε νέα μέτρα 6,5 δις ευρώ. Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στην επικεφαλής του ταμείου ήταν οργισμένο αλλά ευγενικό. «Δε μπορείτε να μη σέβεστε τις θυσίες του ελληνικού λαού» φέρεται να της είπε ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζοντας άδικη τη στάση απέναντι στην Ελλάδα και ζητώντας επανόρθωση.

 

Τι ζητάμε

 

Τι ζητά τώρα η Ελλάδα και ποια θεωρεί ενδεδειγμένη λύση;

Ζητά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του πρώτου πακέτου στήριξης από τις χώρες της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ.

Επίσης ζητά επιμήκυνση και των δανείων που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας. Η χρηματοδότηση από τον EFSF ανέρχεται σε 137 δισ. ευρώ. Αυτό που εξετάζεται είναι να μετατεθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους κατά 50 χρόνια. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα δάνεια έως το 2064.

Ζητά ακόμη τη μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Σε αυτά τα διμερή δάνεια, που έχουν συναφθεί με κάθε μία χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά, το επιτόκιο είναι σήμερα Euribor συν 0,5%. Αυτό που προτείνεται είναι να μειωθεί κατά 0,5% και να περιοριστεί μόνο στο Euribor.

Σε αυτήν την περίπτωση εξοικονομούνται περί τα 260 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους ή 780 εκατ. ευρώ στην τριετία 2014-2016.

Σημαντική ελάφρυνση του χρέους θα προέκυπτε από την αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να επωμισθεί αναδρομικά ο ESM ένα ποσό της τάξης των 70 δισ. ευρώ συνολικά για όλες τις χώρες-μέλη. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η αναδρομική ισχύς του μέτρου εκτιμάται πως ένα ποσό της τάξης των 10 με 14 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ, θα «σβηστεί» από το κρατικό χρέος και θα αναληφθεί από τον ESM.

Τι από όλα αυτά θα ισχύσει, τι από όλα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή κανείς δεν το γνωρίζει. Όμως, η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει δίκαιες λύσεις και δε μπορεί η τρόικα να ζητά να… αλλάξουμε τα κουφώματα ώστε να μην κρυώνουμε και να μη ζητάμε επίδομα θέρμανσης.

Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την τρόικα είναι πολιτική και οικονομική αλητεία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό και τα έχουν… πάρει στο κρανίο στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xx avatar
  xx 21/10/2013 08:36:30

  Πρέπει ν γίνει κούρεμα των δανείων. Δεν έχουμε δικαίωμα να φορτώσουμε το χρέος στα τρισέγγονα μας.

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 21/10/2013 09:27:30

  ...δέν είχαμε δικαίωμα, θές να πείς μάλλον.

 3. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 21/10/2013 09:33:04

  η τροικια εχει δικιο , βλεπει και ξερει οτι τους κοροιδευουμε , σε υποκαταργηση οργανισμους , γινονται προσληψεις (βενιζελος) , μισθολογια δημοσιου , εξασφαλισμενα επαγγελματα , και σε αλλα πολλα - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ .
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ φορου , χωρις καμια ριζικη αναδιοργανωση της χωρας .
  Αυτο που εχει γινει ειναι οι φτωχοι φτωχοτεροι και οι πλουσιοι πλουσιοτεροι .

 4. NEMESIS avatar
  NEMESIS 21/10/2013 09:59:17

  Oτι αποτύχαμε (δηλαδή απετυχαν οι "ταγοί" μας) είναι προφανές. Απέτυχαν επειδή:
  - δεν χτυπησαν τη καρδιά του προβλήματος μη θέλοντας να τα "σπασουν" με τους πραιτωριανούς τους. Είναι αδιανόητο να υπάρχει σήμερα στο δημόσιο μισθός μεγαλύτερος από το 50% του αντίστοιχου στον ιδιωτικό. Είναι αδιανόητο να μην έχει γίνει κατορθωτό να ξεκαθαρίσει η ΕΡΤ, να μην εχουν οριστικοποιηθεί οργανογραμματα των υπηρεσιών και να μην εχουν απολυθει οι υπάλληλοι μειωμενων προσόντων (και μη με ρωτήσετε τι θα κανουν: οτι και οι απολυμενοι του ιδιωτικου)
  - αφησαν τις τραπεζες (οι οποιες ουσιαστικα ανηκουν στο κρατος) να στραγγαλίσουν την αγορα αντί να εκπονησουν και να εφαρμόσουν προγραμμα στοχευμενης χρηματοδοτησης ΜΜ επιχειρησεων με σκοπο την αναπτυξη τους μια και ειναι ο μονος δρόμος αμεσης αναπτυξης και μειωσης της ανεργίας. Αν και οταν ελθουν οι "πολυεθνικές" θα είναι αργά. Ακομα ομως και να ερχονταν αμεσα καλο θα ηταν να ευρισκαν πιο λιγους ανεργους διαθεσιμους.
  Από την άλλη η αλητεία των δανειστών μας δίνει μια πρωτης ταξεως ευκαιρία να σταματησουμε τις πληρωμές σ΄αυτους εξυπηρετώντας τους ιδιωτες μονο για να μη χαθεί η (παρα πολυ περιορισμενη) προσβαση στις αγορές. Παραλληλα με καποιο νομικιστικο τροπο (η νομική "επιστήμη" είναι "μανούλα" σ΄αυτα) θα θεωρηθούν ως διαρκή τα εγκλήματα κατα τουΛαού από την 24/7/74 και εδώ, οποτε πολλές περιουσίες πασοκοσκωλήκων κυρίως (ου μην αλλα και τύπων περι "νομιμου και ηθικού" τυρβαζοντες) θα περασουν στα χερια του κρατους (δηλαδή στο Λαό), ενω διαφοροι αστείοι τύποι με περισσό θρασος θα κανουν παρεα στον Μιχαλολικο αντί να κανουν βόλτα στην υφήλιο ηλιθιολογωντας επί πληρωμή μαλιστα. Η ΝΔ εχει μια τελευταια ευκαιρία να φανεί χρησιμη στο Λαό και στην Πατρίδα. Και είναι ευκαιρία "take it or leave it". Μετα ερχεται η σειρα του κομματοςπου βγήκε πρώτο (με 34%) στη δημοσκόπιση του banking news. Και αυτοί δε παιζουν καθόλου τουλαχιστον στην τιμωρία των ενόχων

 5. AGGELOS avatar
  AGGELOS 21/10/2013 10:03:19

  Από όλ αυτά που γράφετε προκύπτει το εξής αμάχητο συμπερασμα: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΡΕΟΣ! Επομένως, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ! Όσο παραμένει το ενδεχόμενο αυτό, το ζητούμενο είναι κάθε φορά να διερευνάται από την Κυβέρνηση το ποιός θα είναι ο περισσότερο χαμένος, εάν προκύψει. Τούτο δε, δοθείσης της παγκόσμιας κατάστασης εν γένει, απαιτει γεωστρατηγικούς συλλογισμούς και χειρισμούς και όχι μονον οικονομικούς. Τουτέστιν, έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα!! Πάρα πολύ ...

 6. Greg avatar
  Greg 21/10/2013 10:08:24

  Το ερώτημα είναι, ως που θα το φθάσει ο Σαμαράς; Η συνεχής υποχωρητικότητα της κυβέρνησης που συνειδητά ακολούθησε το δόγμα Στουρνάρα για απόλυτη ενδοτικότητα απέναντι στη τρόϊκα, δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους "δανειστές". Η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων με λογιστική λογική και με πλήρη εξοστρακισμό της πολιτικής αποδείχτηκε λανθασμένη.

  Μήπως η άμεση αντικατάσταση Στουρνάρα με πολιτικό πρόσωπο υψηλού ειδικού βάρους, θα ήταν μια απάντηση στη τρόϊκα και στα συμφέροντα που εκπροσωπεί;;; Η λογική "σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω" αποδείχθηκε λάθος, ας περ΄;σουμε στην αντεπίθεση.

 7. steve avatar
  steve 21/10/2013 10:30:26

  όλα βρίσκονται πίσω από τον μαγικό αριθμό 7
  τόσο κάνει πάνω κάτω σε χρόνια για να γίνει της πόπης
  όλα τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουμε τα κενά μέχρι να φουσκώσει το πράμα και ο σώζων εαυτό σωθήτω

 8. apergospastis avatar
  apergospastis 21/10/2013 12:16:07

  Εγώ από το κείμενο ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιες είναι οι 'δεσμεύσεις' που είχε αναλάβει η τρόικα έναντι ημών και δεν τηρεί. Μας είχαν πει συγκεκριμένα 'Παιδιά άμα τα καταφέρετε θα πάρετε αυτά κι αυτά'; Ή πρόκειται για ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης, η οποία με την σειρά παιδιαρίζει χειροτερεύοντας την αγανάκτηση του κόσμου ακόμα περισσότερο; Εν πάση περιπτώσει, τώρα φαίνεται πόσο ωραία μας ξεπληρώνουν για το success story που κράτησε όσο χρειαζόταν για να κερδίσει η Μέρκελ. Τέλος, περί Άσμουσεν: Αν και σοσιαλδημοκράτης, αν γίνει ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, σε λίγο καιρό θα θυμόμαστε τον Σόιμπλε σαν ένα στοργικό παππούλη που μας αγαπούσε πολύ.

 9. αύρα avatar
  αύρα 21/10/2013 12:44:31

  Τις γερμανικές εκλογές δεν μας έλεγαν, να περιμένουμε και μετά
  όλα θα διευθετηθούν ηρέμως;;;;

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ αύρα 21/10/2013 14:13:02

   Tωρα θα περιμενουμε τις ευρωεκλογες.Χρονο να κερδιζουμε.

   • αύρα avatar
    αύρα @ Κωστας 21/10/2013 20:20:05

    ...και μετά τη γιορτή της μπύρας;;;

    • Κωστας avatar
     Κωστας @ αύρα 21/10/2013 20:34:28

     Εγω που ζω μοναχο ναι καθε χρονο την περιμενω

     • αύρα avatar
      αύρα @ Κωστας 21/10/2013 20:45:59

      Εμείς όμως που ζούμε Ελλάδα,
      περιμένουμε πότε επιτέλους,
      θα γιορτάσουμε την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων!!!!

 10. Tasos avatar
  Tasos 21/10/2013 14:02:58

  Πολιτική αλητεία μπορεί να είναι το να μη τηρεί κάποιος μια υπόσχεση, αλλά και η πίστη σε μια τέτοια υπόσχεση δείχνει έλλειμα διορατικότητας. Θα έπρεπε να ξέρουν ότι οι δανειστές δεν έχουν τιμή και να μην το παίζουν έκπληκτοι τώρα που διαπιστώνουν αυτό που πολλοί φωνάζουν για χρόνια.
  Κάνουμε δημόσια σα τα μικρά παιδιά που κάνουν αταξίες και οι γονείς τάζουν παγωτάκι αν κάνει τα μαθήματά του. Ε και όταν τελικά τα κάνει τα μαθήματα λέει ο γονιός "ε σορρυ μικρέ αλλά άργησες και πήγε 11, παγωτάκι από αύριο". Τόση αφέλεια πια?

 11. Ατραπός avatar
  Ατραπός 21/10/2013 16:43:12

  Κούρεμα μας χρειάζεται και αν αυτό δε γίνει, οτιδήποτε άλλο, είναι μεσοβέζικη λύση που επιβαρύνει τις ερχόμενες γενιές με βάρη δυσβάσταχτα. Μας αλυσοδένει στα νύχια των αρπακτικών. Μπορεί γι αυτό να προσποιούνται ...δυσκολία, ώστε παραχωρώντας τσιγκούνικη κι ανώφελη επιμήκυνση, να πούμε κι ευχαριστώ τελικά. Σε όλα τους άθλιοι. Τι καλό μπορεί κανείς να περιμένει κάποιος από αυτούς;

 12. frankly avatar
  frankly 21/10/2013 19:38:53

  Οπως εχω ηδη πει το ολο θεατρο γινεται απο την κυβερνηση για τις μεταρρυθμισεις που δεν εγιναν, για το ενιαιο μισθολογιο που δεν ολοκληρωθηκε σκοπιμως, για τους αχρηστους οργανισμους (που βολεψαν ως αμοιβη τον καθε ψηφοφορο τους) με τους διπλοθεσιτες των ΔΣ που δεν εκλεισαν, για τους ΔΥ που δεν απελυσαν.

  Αντ'αυτων εκτελεσαν εξ'επαφης τον ΙΤ.
  8,3 δις οι φοροι (κυριως επι της ιδιοκτησιας), που καλουμαστε να πληρωσουμε μεχρι τον Φεβρουαριο του 14, ενω στα 5,1 δις εχουν φθασει οι ληξιπροθεσμες οφειλες φορων απο αρχες του ετους λογω αδυναμιας πληρωμης, για να ταισουν το τερας....Τζιφος!

  Αυτη ηταν η επιλογη της κυβερνησης ΜΟΝΟΝ.
  Επειδη ομως η θυσια του ΙΤ οπως ηταν φυσικο δεν χορτασε το αδηφαγο δημοσιο, δημιουργωντας νεο ελλειμμα της ταξης των 2,3 δις στο τελευταιο εννιαμηνο εναντι αυτου του 12 (δημοσιευση ταμειακου ισολογισμου Ττε), σηκωσαν παντιερα ως δηθεν νεα μετρα, αφου καλλιστα μπορουσαν να κλεισουν αυτες τις πηγες των ελλειμματων κανοντας τις σωστες ομως μεταρρυθμισεις.

  Kαι ενω Τροικα μας "σωζει" λογω δυσμενων παγκοσμιων συγκυριων (& μη μου πει κανεις οτι δεν θα μπορουσε εξ'αρχης να επιμεινει στον περιορισμο του δημοσιου), η κυβερνηση μας "σωζει" αλληθωριζοντας προς την καρεκλα, & η αντιπολιτευση δεν διαφερει.
  Κανεις δεν ενδιαφερεται για το κρατος αυτο πραγματικα, ουτε για την ανορθωση της οικονομιας...εξ'ου & τα αποτελεσματα που βιωνουμε σημερα.

  Εν ολιγοις τρωμε το δουλεμα της ζωης μας απο τροικα, δικομματικη & αντιπολιτευση μεχρι να γινει η χωρα ολοκληρη μια ειδικη οικονομικη ζωνη.
  Tα νουμερα δεν εβγαιναν ποτε με τον τροπο που ακολουθουσαν ενθεν κακειθεν την ομολογουμενως πλεον αποτυχημενη συνταγη.
  Τι ακριβως περιμεναν πχ να συμβει με το αλλο κρυφο ελλειμμα στα ταμεια, μετα το κουρεμα των ΟΕΔ τους των 26 δις & τα τεραστια ποσοστα ανεργιας?

  Το μπουλουκι αυτο, μονον κακοπαιγμενες παραστασεις δινει.

  Κανενα προηγμενο κρατος δεν μπορει να αντεξει με 40% πραγματικη ανεργια, διαλυση του Ιδιωτικου του τομεα & της επιχειρηματικοτητας...γιατι αυτο κανουν.
  Και μας κρατανε στην ζωη ως ζομπι μεχρι να τακτοποιησουν τις δικες τους εκρεμοτητες τραπεζικες & παγκοσμιας αυξησης δημοσιων χρεων που θα παρει χρονο.
  Μετα δεν ξερω που θα βρεθουμε & σε τι κατασταση.

  • dim avatar
   dim @ frankly 21/10/2013 22:04:52

   Ο Σαμαράς είναι ο μόνος που έδειξε πυγμή για να μειώσει το δημόσιο. Σε ένα βράδυ έκλεισε τον αμαρτωλό οργανισμό "ΕΡΤ" και είχε ως σχέδιο να τον ξαναλειτουργήσει με 500 άτομα μόνο. Αυτή η κίνηση ήταν σημειολογική, και εκεί έπρεπε να δείξει ο "ιδιωτικός" τομέας, αν επιβραβεύει ή όχι μια τέτοια κίνηση. Αν οι δημοσκοπήσεις την επομένη περίοδο από την ΕΡΤ, έδειχναν τη ΝΔ 8 μονάδες μπροστά, αυτό θα σήμαινε ότι ο ιδιωτικός τομέας περίμενε πως και πως τέτοιες κινήσεις, και θα έδινε κίνητρο στη κυβέρνηση να αποφασίσει ακόμα πιο αποφασιστικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν έγινε. Και κινδύνευσε η κυβέρνηση να πέσει, και μας έμεινε και ο Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος. Θέλω να πω, ότι ωραία αυτά περί ΔΥ και ιδιωτικού τομέα, που έχει ματώσει κλπ, αλλά βλέπω στα γκάλοπ κάτι τρελλά ποσοστά του ιδιωτικού τομέα να πηγαίνουν προς ΧΑ και ΑΝΕΛ. Άρα, όταν δεν επιβραβεύεις τη κίνηση Σαμαρά για θεραπεία σοκ (βλέπε ΕΡΤ), μετά μη θελεις να τα αλλάξει όλα σε μια ημέρα...

   Έχουμε μια φιλελεύθερη δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει (Σαμαρά), και απέναντι του όλες τις κρατικοδίαιτες δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ κλπ). Και αντί να της δίνουμε 40αρια, την έχουμε να χτυπιέται ψήφο ψήφο με τους κρατιστές εθνομηδενιστές, και να πρέπει έτσι να προσέχει το κάθε της βήμα, μη τυχόν γίνει κανένα ατύχημα, και τιναχθεί μετά στον αέρα η πατρίδα μας...

   Ζητούσε να του δώσουμε τη δύναμη ενός έθνους, και ένα 17% κεντροδεξιών - φιλελεύθερων πατριωτών - σκόρπισε τη ψήφο του σε εγκληματικές οργανώσεις, αεροψεκασμένους και μικρά κόμματα του χώρου που κατέβηκαν καθαρά από πείσμα και εγωκεντρικά κίνητρα... Και μετά του λέμε γιατί συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μικραίνει κι άλλο το δημόσιο κλπ κλπ κλπ...

 13. Κωστας avatar
  Κωστας 21/10/2013 21:55:55

  Και εγω αυτο περιμενω αλλα αυτο το αποφασιζει ο λαος.Δεν βλεπω ομως καμμια αντιδραση.Εμενα απλα μου εκοψαν το ονειρο της επιστροφης για παντα στην πατριδα.

 14. αύρα avatar
  αύρα 21/10/2013 22:48:14

  Για να επιστρέψεις κι εσύ, πρέπει πρώτα να επαναπατριστούν τα κεφάλαια των γηγενών.... που διακοπεύουν σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού και μας αφήνουν εδώ να δυστυχούμε...

 15. Κωστας avatar
  Κωστας 21/10/2013 23:05:27

  Αρα ποτε.Ασε θα συνεχισω να ερχομαι για διακοπες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.