#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός υπερασπίζεται τον δημόσιο τζόγο;Πολλές φορές έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση εδώ μέσα για τις αποκρατικοποιήσεις. Ακούστηκαν ένθεν και ένθεν επιχειρήματα άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά της διαδικασίας. Το κυριότερο (πραγματικό) επιχείρημα εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, αφορούσε την στρατηγική σημασία για το κράτος ορισμένων από τις υπό εκποίηση εταιρείες.  Αυτό είναι ένα επιχείρημα με το οποίο μπορεί κανείς να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει και αξίζει να ανοίξει η ανάλογη συζήτηση για επιχειρήσεις και τομείς όπως η ενέργεια (ΔΕΗ) ή τα νερά (ΕΥΔΑΠ). Φτάσαμε όμως και στο σημείο άκρατης γελοιότητας και υποκρισίας να υπάρχει δημόσια αντιπαράθεση πολιτικών δυνάμεων για την πώληση του 33% του κρατικού ΟΠΑΠ σε ιδιώτες! Λες και ο κρατικός τζόγος, είναι τομέας στρατηγικής ή οποιασδήποτε άλλης σημασίας για την χώρα! Λες και έχει καμιά διαφορά αν ποντάρεις στο στοίχημα ή παίζεις κίνο, προπο, λόττο και τζόκερ σε κρατικό ή σε ιδιωτικό «μαγαζί».

Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς λόγος να είναι ο τζόγος κρατικός και να στοιχηματίζουμε κάτω από την σκέπη  του εθνόσημου. Ο λόγος που πολιτικές δυνάμεις (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) «κόπτονται» και σφάζονται για την πώληση του ΟΠΑΠ  είναι άλλος και εκ του πονηρού. Ο λόγος αυτός έχει σχέση με την αξία του ΟΠΑΠ σαν «εργαλείο» χάραξης και υλοποίησης πελατειακών πολιτικών, εργαλείο άκρως απαραίτητο για την συνέχιση και την διαιώνιση του αποτυχημένου κρατικοδίαιτου μοντέλου διακυβέρνησης του πρόσφατου  παρελθόντος, περήφανος συνεχιστής του οποίου εμφανίζεται το συμπίλημα των συνιστωσών και του βαθέως ΠΑΣΟΚ που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό «κλάμα» ρίχνεται λοιπόν για το «πάπλωμα», που δεν είναι άλλο από την βίαιη διακοπή ενός συμπλέγματος συμφερόντων, διασυνδέσεων και άκρατου φαβοριτισμού, που επέτρεπε στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον ΟΠΑΠ ως αιχμή του δόρατος των άνομων πολιτικών της επιδιώξεων.

Το κράτος λοιπόν δεν έχει καμιά δουλειά να παριστάνει τον πράκτορα στοιχημάτων. Έχει φυσικά κάθε λόγο να επιβάλλει βαριά φορολογία σε κάθε παρεμφερή δραστηριότητα, ώστε τα χρήματα που χάνουν οι τζογαδόροι, να επιστρέφουν εν μέρει στην κοινωνία ολόκληρη ανταποδοτικά. Και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, αυτή η φορολογία έχει εξασφαλισθεί με την επιβολή φόρου και μάλιστα υψηλού πάνω στα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό και με την φορολογία επίσης των κερδών των παικτών σε δεύτερο χρόνο, το κράτος θα εισπράττει τελικά περισσότερα από όσα εισπράττει σήμερα από το μερίδιό του στα κέρδη. Χώρια που αυτά τα χρήματα θα τα εισπράττει ανεξάρτητα από την τελική κερδοφορία της εταιρείας, που όπως είναι φυσικό δεν είναι εγγυημένη εις το διηνεκές.

Τελειώνοντας, ας πούμε δυο λόγια και για τις κραυγές που ακούγονται σχετικά με το δήθεν «ξεπούλημα» των ασημικών της χώρας, ένα από τα οποία είναι και ο ΟΠΑΠ. Το επιχείρημα πως ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος και δεν πουλάς μια κερδοφόρο επιχείρηση, το αναλύσαμε παραπάνω. Το επιχείρημα πως ο ΟΠΑΠ ξεπουλιέται σε πολύ χαμηλή τιμή ακούγεται κατά κόρον από την αντιπολίτευση. Όσοι το λένε αυτό, δεν έχουν δυστυχώς καμιά ικανοποιητική εξήγηση στην εύλογη ερώτηση, αφού ο ΟΠΑΠ «ξεπουλιέται» σε εξευτελιστική τιμή, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο διεθνές ή εγχώριο ενδιαφέρον για την αγορά του, δεδομένης και της υψηλής κερδοφορίας του; Γιατί τελικά εμφανίζεται μονάχα ένας τελικός πλειοδότης; Και γιατί δεν σπεύδουν οι επενδυτές (ή και οι ίδιοι τους ακόμη) να εκμεταλλευτούν τούτη την ευκαιρία, αγοράζοντας στο χρηματιστήριο την μετοχή του σε αυτή την κατά τα λεγόμενά τους «ευκαιριακή» τιμή;

Η πώληση του ΟΠΑΠ είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση και θα σηματοδοτήσει την στροφή του ελληνικού οικονομικού μοντέλου προς την κατεύθυνση του λιγότερου κράτους και των πιο ανοιχτών αγορών. Εκτός τούτων, είναι μια ιδιωτικοποίηση ηθικά δικαιωμένη και οικονομικά συμφέρουσα. Με την ευχή να ολοκληρωθεί σύντομα και να παραμείνει ως το τέλος αυτή η προσφορά του μοναδικού υποψήφιου αγοραστή, ελπίζουμε να γίνει η αρχή και για τις επόμενες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα με προσοχή, σύνεση και δημόσιο διάλογο όταν φτάσουμε σε τομείς που στρατηγικά όντως θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε τις διαδικασίες. Ο ΟΠΑΠ ευτυχώς δεν αποτελεί τέτοια περίπτωση.

Akenaton  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 26/04/2013 14:00:02

  συγνώμη αλλά ειλικρινά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατι πρέπει να πουληθεί μια εταιρεία που αποφέρει κέρδη στο κράτος και σε μια τόσο χαμηλή τιμή ( αν δεν κάνω λάθος σε βάθος 3-5 ετών ο αγοραστής θα έχει κάνει απόσβεση.
  πιστεύω πως το νόημα των αποκρατικοποιήσεων είναι να πωλούνται προβληματικές εταιρείες σε ιδιώτες που θα τις κάνουν κερδοφόρες.

 2. kastis avatar
  kastis 26/04/2013 14:08:38

  Ότι και να είναι ο κρατικός "τζόγος" (όταν θα γίνει ιδιωτικός τζόγος πως θα τον χαρακτηρίζετε) είναι περιουσία τού ελληνικού λαού. Όπως και η ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα νερά, οι δρόμοι κλπ κλπ. Φτιάχτηκαν με αίμα και με θυσίες γενεών Ελλήνων και καμμία κυβέρνηση δεν έχει να αποφασίζει γι' αυτήν την περιουσία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ kastis 26/04/2013 14:51:11

   Ο ΟΠΑΠ φτειάχτηκε με "αίμα και θυσίες" των τζογαδόρων, αίμα που το "μετάγγιζε" κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις πελατειακές ανάγκες του εκάστοτε επόπτου Υπουργού και της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω: τα έσοδα του δημοσίου θα είναι μεγαλύτερα μετά την πώλησή του, ακόμη και αν τα κέρδη του εξακολουθήσουν να είναι τα ίδια ή και μεγαλύτερα. Αυτό εξασφαλίστηκε με τον φόρο 30% επί του ΤΖΙΡΟΥ του που έχει θεσπισθεί.

   • kastis avatar
    kastis @ akenaton 26/04/2013 15:05:18

    Όπως γράφω και παρακάτω σκεφτείτε παρακαλώ και την άλλη λύση: οι δημόσιες επιχειρήσεις να μην είναι φέουδο ούτε τής ΝΔ ούτε τού ΠΑΣΟΚ αλλά ιδιοκτησία τού ελληνικού λαού. Πέρα από την λύση τού ξεπουλήματος (ή τής πώλησης) υπάρχει και η λύση τής αξιοποίησης προς όφεός τής κοινωνίας.
    Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που στοχεύουν να δώσουν σε χαμηλή τιμή την δημόσια περιουσία μήπως και καταφέρει ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την κρίση υπερσυσσώρευσης (πτωτική τάση τού ποσοστού κέρδους και υποκατανάλωση) δεν δίνουν λύσεις. Είκοσι χρόνια ταλαιπωρήθηκαν οι λαοί τής Λατ. Αμερικής και το αποτέλεσμα είναι επί μια δεκαετία να ψηφίζουν "δαγκωτό" Κίρχνερ και Τσάβες. Φανταστείτε δυστυχία που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι.

    • B.Q avatar
     B.Q @ kastis 26/04/2013 15:24:23

     Πολύ σωστά αγαπητέ kastis, υποδεικνύετε τον ορθό δρόμο : '' Οι δημόσιες επιχειρήσεις να μην είναι φέουδο ούτε τής ΝΔ ούτε τού ΠΑΣΟΚ αλλά ιδιοκτησία τού ελληνικού λαού. Πέρα από την λύση τού ξεπουλήματος (ή τής πώλησης) υπάρχει και η λύση τής αξιοποίησης προς όφελος τής κοινωνίας''. Υπάρχει σίγουρα η θεωρητική αυτή λύση! Όμως οι απολύτως προβλέψιμοι κομματάρχες διαχειριστές, (άπαντες), δεν έχουν ούτε τη θέληση, ούτε την πρόθεση, ούτε τις ικανότητες μα ούτε και το όραμα ώστε να...επιχειρήσουν αυτών των απαιτήσεων και της φιλοσοφίας επαναστατικές μεταρρυθμίσεις. Τους είναι πιό οικείο, πιό εύκολο, πιό απλό, αυτό ακριβώς που κάνουν. Κι επειδή κανείς μας ΔΕΝ πείθεται οτι ξαφνικά θα...μεταλλαχθούν ηθικά όλοι οι εμπλεκόμενοι και η απύθμενη διαφθορά που αποδεδειγμένα επικρατούσε σε κάθε τομέα πρόκειται να παύσει, στο καλό να πάει ο ΟΠΑΠ. Ας προσηλωθούμε στη ματαίωση της αδιανόητης παραχώρησης της ενέργειας, του νερού και της λοιπής δημόσιας περιουσίας μας, που θα έχει και άμεση επίπτωση στην παραπέρα δραματική επιδείνωση της καθημερινότητάς μας.

     • kastis avatar
      kastis @ B.Q 26/04/2013 15:50:32

      Και εσύ τι κάνεις φίλε μου; (ρητορική η ερώτηση προς το πρόσωπό σου). Απλώς τούς ψηφίζεις κάθε τέσσερα χρόνια!
      Μα με αυτήν την τακτική που ακολουθούμε δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Γιατί δεν αυτοί δεν πουλάνε μόνο την δημόσια περιουσία αλλά και χρεώνουν τον ελληνικό λαό για να σώζουν τις Τράπεζες. (Κι αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Το 2008 έδωσαν το 25% τού παγκόσμιου ΑΕΠ για να σώσουν τις Τράπεζες ΗΠΑ-ΕΕ-Ιαπωνίας.) Ή μήπως ξεχνάς πως έδιναν με μηδενικό επιτόκιο δανεικά σε ΙΔΙΩΤΕΣ σε βάρος των αποθεματικών των ασφ/κών Ταμείων;
      Η ληστεία που επιβάλλεται στους λαούς δεν γίνεται μόνο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτός είναι μόνο ένας από τούς τρόπους.

     • B.Q avatar
      B.Q @ kastis 26/04/2013 16:25:04

      Eγώ προσέχω, κάνω αυτό ακριβώς που πρέπει, αλλά βεβαίως μπορώ και πολύ περισσότερα :-) !!! Το ζήτημα όμως, είναι η πλειοψηφία που πράττει πάντοτε ...σοφά, κινούμενη από ...ανιδιοτέλεια, με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και πάντα σε αρμονία, με την άκρως ευαίσθητη πατριωτική της συνείδηση. Τυχαία δε φτάσαμε ως εδώ....

     • monomaxos avatar
      monomaxos @ B.Q 27/04/2013 08:41:32

      Αν δεν χειριζόσασταν τόσο καλά την Ελληνική γλώσσα θα έβαζα στοίχημα πως είστε Ινδ(η)ός.

      Τέτοια μοιρολατρεία σχετικά με το ριζικό μας σας λαό με τους πολιτικούς που έχουμε δεν την περίμενα.

      Αντίθετα περιμένω από πολιτικά όντα, όπως όλοι όσοι γράφουμε σε πολιτικά blog, να προσπαθούμε με την ψήφο μας να καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτό το χάλι.

      Ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, πέρα από το προφανές ότι ΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΩς ΘΑ ΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑς ΦΟΡΤΩΣΑΝ και που κανένας δεν απαντά, θα σημειώσω ότι για να υπάρξει διαφθορά πρέπει κάποιος να δέχεται "δωράκια" και κάποιος να δίνει "δωράκια".

      Και πιστέψτε με κανένας πολιτικός δεν πήρε μίζες από Δημόσιο φορέα.

      Ότι μίζα δόθηκε, δόθηκε από ιδιώτες όπως π.χ. SIEMENS άρα ιδιωτικοποιόντας με σκοτεινό τρόπο μία Δημόσια επιχείρηση, στρώνεις το δρόμο στη πολιτική διαφθορά.

      Το μόνο κακό μίας Δημόσιας Επιχείρησης είναι η κακοδιοίκηση. Αυτό όμως ο ίδιος ο λαός μπορεί να το θεραπεύσει με την επιλογή του στις εκλογές.

      Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ο λαός είναι να αποτρέψει τις μίζες εν τη γεννέση τους.

      Οπότε είναι κούφια τα λόγια: εμείς θα κάνουμε την πολιτική των ιδιωτικοποίησεων και ας πέσουμε.

      Γιατί έτσι ο λαός έχει κάθε λόγο να πονηρεύεται ότι, αν οι αποκρατικοποιήσεις αξίζουν περισσότερο από τη διακυβέρνηση της χώρας για την οποία έδωσαν τόσο αγώνα να κατακτήσουν, τότε και το προσωπικό τους όφελός από αυτές θα αξίζει το ίδιο περισσότερο από το κοινωνικό όφελος.

     • Αμφιδέξια avatar
      Αμφιδέξια @ monomaxos 27/04/2013 23:57:27

      Εγώ θα έβαζα πάλι στοίχημα οτι εσείς είσαστε Δημόσιος Υπάλληλος και επιθυμείτε τα πάντα να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του ''κράτους'' ώστε να τη διαχειρίζονται οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πολιτικάντηδες που θα σας διορίζουν και θα τους...επιλέγετε κάθε φορά με τη σοφή σας ψήφο. Κύριε, ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές στη Διοίκηση του κράτους προς την αποκομματοποίηση και με στόχο τη διαφανή διαχείριση. Οι τομείς στρατηγικής σημασίας πρέπει πάσει θυσία να παραμείνουν στον πλήρη έλεγχο του κράτους και κάποιοι τομείς που απλά μας επιβαρύνουν μέσω διορισμών ημετέρων ή προσφέρουν ευκαιρία στους ανυπόληπτους πολιτικάντηδες να αυθαιρετούν, πολύ καλό θα είναι να πουληθούν, με το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Ανάμεσα στο πλήρες ξεπούλημα και στη διαιώνιση της λαμογιάς και της αχρειοσύνης, υπάρχει και η λογική. Ας σταθούμε σ΄αυτήν.

  • WY avatar
   WY @ kastis 26/04/2013 20:27:20

   Εδημιουργήθησαν μέ αίμα/θυσίες τών Ελλήνων, τό οποίο όμως μάς έπιναν επί 40 χρόνια καί συνεχίζουν ακόμη καί σήμερα νά **ρουφούν αχόρταγα**, οί συνδικαλησταράδες τού ΟΛΠ/Γεωργακόπουλος/COSCO + ΔΕΗ/Φωτόπουλοι κ.α.

 3. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 26/04/2013 14:16:05

  Φτιάχτηκαν με αίμα και με θυσίες γενεών Ελλήνων για να τα λυμαίνονται οι ημέτεροι. Ποιοί είστε σεις να μας χαλάσετε τη μάσα...

  • kastis avatar
   kastis @ MAYRO XABIARI 26/04/2013 14:36:06

   Σωστά, αλλά ξέρεις ότι εκτός από τούς ημέτερους (ψηφοφόροι και πολιτικοί "φίλοι" της ΝΔ και τού ΠΑΣΟΚ) υπάρχει και η δυνατότητα οι δημόσιες επιχειρήσεις να ανήκουν στον ελληνικό λαό. Μάλλον το μυαλό σου και η νοοτροπία σου δεν φτάνουν μέχρι εκεί. Έτσι έχετε μάθει.

   • B.Q avatar
    B.Q @ kastis 26/04/2013 15:31:33

    O Eλληνικός λαός αγαπητέ, για την ώρα (;) δεν απαιτεί, παρά μονάχα την επανάληψη της προβολής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. 'Αν δεν προτίθεται να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, καθόλου δεν θα φταίει ο αδίστακτος....φονιάς.

 4. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 14:18:51

  Τέτοιας μορφής επιχειρηματολογία (τραβηγμένη από τα μαλλιά) είναι μόνον γιά
  μικρά παιδιά ή γιά αφελείς και γι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτη . Δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα η προσέλευση ενός μόνον υποψηφίου αγοραστού με ευτελές , μάλιστα, τίμημα . Γιατί δεν επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός ; Είναι η προσφορά του συμφέρουσα ; Με τα κέρδη πόσων ετών ή μηνών είναι το κόστος αυτής της αγοράς αποσβέσιμο ; Απο πού συνάγεται ότι δεν είναι στρατηγικής σημασίας η ύπαρξη του ΟΠΑΠ υπό κρατικό έλεγχο , όταν αυτός αποφέρει κέρδη στο Κράτος, ιδίως τώρα που αυτά είναι απολύτως απαραίτητα ; Γιατί θέλετε τα κέρδη αυτά να τα εκχωρήσετε σε κάποιους φίλους σας επιχειρηματίες ; Γιατί δηλαδή αρκείσθε να εισπράττετε το 35% μόνον των κερδών αυτών (μόνον τον αναλογούντα φόρο, δηλαδή, και παραιτείσθε του 65% των κερδών) ; Πώς είσθε σίγουροι ότι ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ θα παρουσιάζει αύριο ή μεθαύριο τα φετεινά ή τα περυσινά κέρδη ; Έχετε πάρει κάποιες εγγυήσεις γι αυτά , που εμείς
  δεν γνωρίζουμε ; Εσείς , γιατί προσποιείσθε πως αγνοείτε τους τρόπους που ο κάθε επιχειρηματίας μετέρχεται γιά να εμφανίζει τα λιγώτερα δυνατά κέρδη,
  ώστε να πληρώνει τους ελάχιστους δυνατούς φόρους ; Μήπως δεν το γνωρίζετε ;
  Δεν έχετε ακούσει τίποτε γιά την φοροαποφυγή μέσω υπερτιμολογήσεων και
  υποτιμολογήσεων , με την χρήση off shore εταιριών ; Τίποτε δεν έχετε ακούσει
  γιά όλα αυτά ; Μήπως δεν ζήτε στην Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης ;
  Αυτά που επιχειρείτε να πράξετε είναι εγκλήματα κατά του ελληνικού Λαού !

  Δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι Χώρες που εκποιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις τους
  χάνουν και de facto την εθνική τους κυριαρχία , αφού στο τέλος δεν μένει τίποτε
  που να είναι δικό τους (δικό μας, δηλαδή) ; Εκτός και αν έχετε συμφωνήσει και
  πεισθεί ότι , αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει - de jure - παραιτηθεί από την
  ασυλία της εθνικής κυριαρχίας με ό,τι τραγικό αυτή συνεπάγεται , ας της
  δώσουμε και εμείς , οι απλοί έλληνες πολίτες , την χαριστική βολή , νομιμοποιών
  τας ηθικά και πολιτικά τα επαχθή μνημόνια της αυτοκαταστροφής μας !

  Σημ. Αλήθεια , γιά πείτε μας , γιά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας , έγινε
  διαγωνισμός ; Πόσοι υποψήφιοι αγοραστές συμμετείχαν ; Σε ποιά τιμή αυτή
  επωλήθη ; Ήταν συμφέρουσα η τιμη αυτή γιά το ελληνικό κράτος ;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 14:46:18

   Ξαναδιαβάστε τι γράψατε, και παρακαλώ, σημειώστε τρία - τέσσερα καθαρά σημεία αντίρρησης ώστε να ανταπαντήσω. Έτσι όπως είναι γραμμένα, αληθινά δεν ξέρω τι να σας (πρωτο) γράψω. Ευχαριστώ.

 5. anacharsis avatar
  anacharsis 26/04/2013 14:35:33

  Μην διαστρεβλώνετε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά τη δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τα κέρδη του ΟΠΑΠ για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, κατά τα πρότυπα του νορβηγικού ειδικού ταμείου για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ anacharsis 26/04/2013 15:50:42

   Ε, αν και οψέποτε γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνει το εν λόγω ταμείο από τους έμμεσους και άμεσους φόρους επί του τζίρου του ιδιωτικού ΟΠΑΠ αν θέλει, που θα είναι και περισσότερα λεφτά! Φοβάμαι όμως πως στο τέλος θα λεηλατηθεί κι αυτό το ταμείο σαν κάθε κρατικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα!

 6. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 15:18:46

  Κύριε Akenaton ,
  Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το σχόλιό μου .
  Σας ευχαριστώ επίσης που εκφράσατε την πρόθεσή σας να μου απαντήσετε.
  Νομίζω ότι αυτά που σας γράφω είναι πεντακάθαρα .
  Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
  Μπορείτε να μου απαντήσετε όπως εσείς νομίζετε.
  Δεν φαντάζομαι να εννοείτε ότι δεν καταλάβατε τί γράφω.
  Αν κάτι δεν καταλάβατε, παρακαλώ, ενημερώστε με γιά να σας το διευκρινίσω.

  Όλα όσα γράφω αφορούν στον εγκληματικό τρόπο που επιχειρείται η εκποίηση
  του εθνικού μας πλούτου , του πλούτου του ελληνικού Λαού , δηλαδή, σε ευτελείς
  τιμές, σύμφωνα με τις εντολές και τις οδηγίες των διεθνών δανειστών και τοκο
  γλύφων στις οποίες - δυστυχώς - η ελληνική κυβέρνηση έχει, σεμνά και ταπεινά, υποκύψει ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 15:42:10

   Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω σε όσα μου φαίνονται ξεκάθαρα λοιπόν.

   1. Το επιχείρημα της ισχνής προσέλευσης απαντούσε σε αυτούς που ισχυρίζονται πως το τίμημα είναι χαμηλό και πρόκειται για ξεπούλημα. Αν ήταν πράγματι έτσι, θα αφήνανε τα επιχειρηματικά συμφέροντα τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη; Άρα, δεν είναι έτσι. Τέλος, φοβάμαι πως αν επαναληφθεί ο διαγωνισμός δεν θα εμφανιστεί κανείς ενδιαφερόμενος!
   2. Η αξία μιας εταιρείας είναι τόση, όσο είναι διατεθημένη η αγορά να πληρώσει γι αυτήν, στην δεδομένη στιγμή. Ούτε σεντς παραπάνω! Ο ΟΠΑΠ δεν είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, αυτό ούτε γι' αστείο δεν το ισχυρίζεται κανείς! Στα ποσοστά κάπως τα μπερδεύετε. Ο νέος φόρος που θεσπίστηκε είναι 30% επί του τζίρου. Μέχρι τώρα το κράτος εισέπραττε το 33% των καθαρών κερδών αφού κατέχει το 33% των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος που θα πηγαίνει στα δημόσια ταμεία θα είναι μεγαλύτερο από πριν και κυρίως πιο εξασφαλισμένο από πριν, αφού θα αφορά τζίρο και όχι κέρδη.
   3. Τα παραπάνω απαντούν και στις αιτιάσεις σας για απόκρυψη κερδών. Κάτι τέτοιο θα είναι αδιάφορο, αφού το κράτος θα εισπράττει από φορολόγηση τζίρου. Απόκρυψη τζίρου σε τέτοια δραστηριότητα όπως καταλαβαίνετε είναι πρακτικά αδύνατη.
   4. Δεν ενδιαφέρει να είναι "δικός" μας (του λαού δηλαδή) ο ΟΠΑΠ, στον ίδιο βαθμό που δεν μας ενδιαφέρει να είναι δικά μας (του λαού δηλαδή) τα Τζάμπο, ο Μαρινόπουλος ή οποιαδήποτε άλλη ελληνικών ή ξένων συμφερόντων επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
   5. Για την Αγροτική θα είχα πολλά να σας γράψω αλλά δεν είναι ο κατάλληλος τόπος και χρόνος. Πάντως, η ιδιωτικοποίησή της ήταν αναπόφευκτη.

   Ελπίζω ειλικρινά να κάλυψα αρκετά από τα θέματα που θέσατε στο σχόλιό σας. Δεν είναι ΚΑΘΕ ιδιωτικοποίηση "ξεπούλημα" και δεν είναι ο ρόλος του κράτους να επιχειρεί αλλά να ρυθμίζει. Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στα οικονομικώς αναπτυγμένα κράτη.

   Να είστε καλά πάντα.

 7. cobalt avatar
  cobalt 26/04/2013 15:21:33

  Οπότε μια ακόμη δικαιολογία για τον λόγο και τον τρόπο πώλησης του ΟΠΑΠ, είναι και ηθικός; Για να σώσουμε την ψυχή μας πουλάμε τον ΟΠΑΠ, έτσι όπως τον πουλάμε; Τι καλά.

  Υ.Γ. Τα σημεία που επισημαίνει ο σχολιαστής Μιχάλης Σ. Βάρδας παραπάνω, είναι ουσιαστικά μια (1) ερώτηση. Το Παρακαλώ ξαναδιαβάστε τι γράψατε, θα έπρεπε να είναι ξαναδιαβάζω τι γράψατε akenaton.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cobalt 26/04/2013 15:46:45

   Προσπάθησα να τα ξεμπλέξω λιγάκι όπως είδατε κι ελπίζω να τα κατάφερα. Απλώς υπήρχε μπέρδεμα στα νούμερα, που κατέρριπτε εκ των προτέρων τα περισσότερα επιχειρήματά του. Δείτε την απάντησή μου παραπάνω.
   Κι εσάς σας ευχαριστώ.

 8. gram avatar
  gram 26/04/2013 15:33:07

  Ωπα! Πάμε να ξαναγυρισουμε στο 1918 βλέπω...

 9. B.Q avatar
  B.Q 26/04/2013 15:34:14

  Πεντακάθαρα είναι. Βολικά όμως, δεν είναι.
  Εκεί βρίσκεται μάλλον το πρόβλημα.

 10. kotstak avatar
  kotstak 26/04/2013 15:45:14

  Αυτούς, οι οποίοι μιλούν για ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, τους κατατάσσω σε τρεις κατηγορίες:
  1. Αυτούς που το μυαλό τους δεν τους βοηθάει να αντιληφθούν τη πραγματικότητα.
  2. Τους λαϊκιστές που κοροϊδεύουν αυτούς που προανέφερα, με σκοπό, προφανώς, να κερδίσουν ψήφους.
  3. Αυτούς που χάνουν τη "μάσα".

  Επί της ουσίας:
  Με το νέο τρόπο φορολόγησης, το δημόσιο θα εισπράττει ετησίως, έμμεσα και άμεσα, από τον ΟΠΑΠ πολύ περισσότερα από όσα εισέπραττε στο παρελθόν.
  Η μελλοντική κερδοφορία του ΟΠΑΠ δε θα έχει σχέση με την κερδοφορία προηγούμενων ετών.
  Ο ΟΠΑΠ θα αναγκαστεί, λόγω της νέας φορολογίας, να μειώσει σημαντικά την γκανιότα.
  Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ενδιαφέρθηκαν οι επενδυτές.

  Ο Μελισσανίδης, προφανώς, θα υπολογίζει πως βάζοντας τάξη και περιορίζοντας τη "μάσα" θα κάνει απόσβεση (πράγμα που αμφισβητούν όλοι οι άλλοι επενδυτές).

 11. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 18:14:24

  Kύριε Akenaton ,

  Σας ευχαριστώ που ανταπαντήσατε στο δεύτερο σχόλιο που έγραψα και
  σημειώνω με πολλή ικανοποίηση την ευπρέπεια του λόγου σας , πράγμα που
  μάλλον σπανίζει στους ελληνικούς ιστότοπους.

  Επί της ουσίας της απάντησής σας , επιτρέψτε μου να παρατηρήσω τα εξής :

  1. Γιατί αυτή η "ειδική" δυσμενής φορολογική μεταχείριση προς τον επίδοξο
  ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ ιδιώτη επιχειρηματία ; Αφού είναι τόσο απλό , γιατί
  δεν εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% (φόρος επί του τζίρου) στον σημερινό
  κρατικό ΟΠΑΠ, χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ; Θα μπορούσε , ίσως, αυτό να εφαρμοσθεί και στα Τζάμπο και στον Μαρινόπουλο , με πολύ καλά αποτελέσματα γιά το Κράτος μας ! Αλλά ποιός θα τολμήσει ;

  Φυσικά , δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας ότι ο Νόμος που θα ισχύσει
  γιά την περίπτωση του ΟΠΑΠ, αν τελικά προχωρήσει η εκποίησή του , μπορεί
  πολύ εύκολα να αλλάξει με άλλον Νόμο ευνοϊκώτερο γιά τον ιδιώτη επιχειρηματία... Όλα γίνονται στην Ελλάδα ! Και πολύ γρήγορα μάλιστα με
  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου !!

  2) Η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας είναι πιά ανεπίκαιρη. Συμφωνώ.
  Δεν απαντάτε όμως στα 2 ερωτήματά μου. Ναι ή όχι είναι οι δυνατές απαντήσεις
  και η συζήτηση περί του αν αυτή έπρεπε ή μή να ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να
  γίνει σε πλέον εύθετο χρόνο.

  3) Δεν συμφωνώ με την τελευταία απόφανσή σας ότι ο ρόλος του Κράτους πρέπει
  να είναι ρυθμιστικός (όχι επιχειρηματικός). Η άποψη αυτή που ήταν κυρίαρχη κατά την δεκαετία του 1990 είναι πιά ξεπερασμένη από τα γεγονότα.

  Οι σοβαρές χώρες , αντίθετα με όσα παραθέτετε, δεν εκποιούν την δημόσια περιουσία των, αλλά την προστατεύουν με κάθε τρόπο.

  Στην Γερμανία , τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα είναι κρατικά .
  Από τους Σιδηροδρόμους (Deutsche Bundesbahn), τα Νοσοκομεία, την Deutsche Telekom, την Lufthansa, τα Ταχυδρομεία (Deutsche Bundespost), τα Σχολεία ,
  τα Πανεπιστήμια κλπ . Τους "ξέφυγε" η Ηλεκτρική Ενέργεια , η οποία και
  ιδιωτικοποιήθηκε επί καγκελλαρίου Helmut Kohl , με συνέπεια το ηλεκτρικό
  ρεύμα να τιμάται σήμερα στην Γερμανία προς 28 λεπτά/kWh γιά το μέσο
  γερμανικό νοικοκυριό (αύξηση 163% μέσα σε μόλις 12-13 χρόνια) εις δόξαν του
  υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού 3 ιδιωτικών κολοσσών που λυμαίνονται
  την γερμανική οικογένεια. Ας σημειωθεί ότι η αντίστοιχη τιμή του ηλεκτρικού
  ρεύματος στην Ελλάδα είναι μόλις 11 λεπτά/kWh , γεγονός που εξηγεί και το
  ζωηρό ενδιαφέρον των Γερμανών να λεηλατήσουν την ΔΕΗ και τις άλλες
  μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις της Πατρίδας μας.

  Τα αυτά ή περίπου τα αυτά ισχύουν και στην Ελβετία, στην Σουηδία, στην Γαλλία
  και αλλού.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 26/04/2013 18:51:44

   Κύριε Βάρδα

   1. Δεν είναι ειδική συσμενής μεταχείριση, είναι όρος της πώλησης και μάλιστα από όσο γνωρίζω θα υπάρχει και ρήτρα σταθερότητας αυτού του φόρου για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να προφυλαχθεί ο επενδυτής από τυχούσα αύξησή του.
   2. Για την Αγροτική από όσο γνωρίζω υπήρχε ανάγκη αναχρηματοδότησής της από τον κύριο μέτοχό της που ήταν το ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα χρήματα δεν τα είχε το δημόσιο και έτσι, αναγκαστικά έψαξε να βρει αγοραστή. Την διαδικασία έκανε η ΤτΕ και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις η τράπεζα (ΑΤΕ) διαχωρίστηκε σε "καλή" και "κακή" και η "καλή" πωλήθηκε στην Πειραιώς έναντι από όσο θυμάμαι 90-95 εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή τυχαίνει να δουλεύω με την ΑΤΕ, η τράπεζα εξακολουθεί ευτυχώς να εργάζεται, ενώ αν δεν επωλείτο πιθανώς θα αναγκαζόταν να τεθεί σε εκκαθάριση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταθέτες και συναλασσόμενους αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα. Η αλήθεια είναι πως ακούστηκαν πολλά και "χοντρά" πέρισι το καλοκαίρι για αυτή την συναλλαγή, δεν είδα όμως να ακολουθεί και συνέχεια επί του θέματος, κοινώς "θάφτηκε" όπως λέμε.
   3. Να σας πω: αν οι κρατικές εταιρείες εργάζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν θα είχα καμία αντίρρηση σε αυτο που λέτε. Χειροπιαστό παράδειγμα ο ΟΤΕ που πωλήθηκε στην DT και εργάζεται πλέον σε ρυθμούς ιδιωτικής εταιρείας. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι ΔΕΝ πηγαίνει συνεργείο από την Κατερίνη να διορθώσει τις ζημιές στο Ηράκλειο και ταυτόχρονα συνεργείο από το Ηράκλειο στην Κατερίνη για να διορθώσει τις εκεί ζημιές (και ο νοών νοείτω). Δεδομένου πως θα περάσουν δεκαετίες μέχρι το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει μερικά από τα χαρακτηριστικά των δημοσίων των χωρών που αναφέρετε, φρονώ πως η καλύτερη λύση προς το παρόν είναι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών. Επιφύλαξη ίσως υπάρξει για ΔΕΗ και Νερά. Το βλέπουμε αυτό. Και πάλι σας ευχαριστώ.

 12. periopos avatar
  periopos 26/04/2013 19:14:54

  Καταγράφω μερικές σκέψεις που αφορούν το άρθρο, χωρίζοντάς το σε παραγράφους.

  «Πολλές φορές έχουμε έρθει .....σε κρατικό ή σε ιδιωτικό «μαγαζί».
  Η «ηθική» πλευρά του θέματος, και μάλιστα «Εθνικό», ως εκ θαύματος, ανέκυψε άμα την έλευση της αδιέξοδης αντιμετώπισης της κρίσης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ετίθετο θέμα.
  Και εγώ νόμιζα ότι, στην «φιλελεύθερη» πολιτική, μία εταιρεία δεν χαρακτηρίζεται με όρους «ηθικής» και στρατηγικής σημασίας, αλλά με όρους της αγοράς.

  «Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς.....ως αιχμή του δόρατος των άνομων πολιτικών της επιδιώξεων».
  Η παραδοχή ότι ο μόνος λόγος που διαμαρτύρονται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απώλεια του εργαλείου πελατειακών σχέσεων και άνομων πολιτικών επιδιώξεων, επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε άλλες ανάλογες κρατικές επιχειρήσεις, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η υποκείμενη εταιρεία, αλλά ο διαχειριστής αυτής, δηλαδή το κράτος.
  Δέχεσθε (;) δηλαδή ότι ακόμη και σήμερα, υπό αυτήν την κυβέρνηση, το κράτος αδυνατεί να διαχειριθεί περιουσιακά του στοιχεία προς όφελος του κράτους, οπότε είναι προτιμότερο να την πουλήσει για γλυτώσει από το «σύμπλεγμα συμφερόντων, διασυνδέσεων και άκρατου φαβοριτισμού» (λες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεν έχουν ιδέα περί του «αθλήματος»).

  «Το κράτος λοιπόν....δεν είναι εγγυημένη εις το διηνεκές».
  Πάλι η ηθική πλευρά του θέματος, η οποία όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν μετουσιώνεται σε φορολογικά κέρδη.
  Κάπου τα έχετε μπερδέψει, διότι η φορολόγηση ψηφίσθηκε πριν την ιδιωτικοποίηση και άρα εάν το κράτος κρατήσει τον ΟΠΑΠ, θα εισπράττει και τους φόρους αλλά και τα κέρδη από το 33%. Απλά θα φορολογεί τον εαυτό του περισσότερο.
  Εάν η κερδοφορία δεν είναι εγγυημένη, λόγω πτώσης τζίρου εννοείται, τότε και τα φορολογικά έσοδα δεν είναι εγγυημένα ότι θα είναι περισσότερα από όσα προβλέπετε.

  «Τελειώνοντας, ας πούμε δυο λόγια ....κατά τα λεγόμενά τους «ευκαιριακή» τιμή»;
  Με την λογική σας, είτε η συγκεκριμένη κοινοπραξία, αποτελείται από «ηλίθιους», είτε από άρρωστους τζογαδόρους.
  Όσον αφορά την αγορά του μέσω ΧΑ, με την ίδια λογική δεν θα είχε μείνει κερδοφόρος εταιρεία στο ταμπλώ με την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση.

  Οι μετοχές του ΟΠΑΠ ανέρχονται σε 319.000.000
  Το 33% αυτών, δηλαδή το ποσοστό του κράτους, είναι 105.300.000
  Σύμφωνα με την σημερινή συνεδρίαση, η αξία της βρίσκεται στα 6,90€, με χαμηλότερο έτους 5,64€ και υψηλό 7,37€.
  Ήτοι, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία του 33%, ανέρχεται στα 725.517.000€.
  Η δε μεσοσταθμική από αρχής χρόνου, 6,66€, δηλαδή 701.298.000€.
  Εάν δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα παραπάνω, τότε η προσφορά της κοινοπραξίας υπολείπεται κατά 103.517.000€ της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας, και κατά 79.298.000€ της μέσης αξίας από αρχής χρόνου.

 13. Katatou-dimosiou avatar
  Katatou-dimosiou 26/04/2013 19:18:46

  Αγαπητέ κύριε Βάρδα,
  Ειδικα το παράδειγμα της Γερμανίας που επικαλειστε σε σχέση με την ελληνικο δημόσιο φερνει θλίψη. Συγκρίνετε γερμανικούς σιδηροδρόμους. Φρακφουρτη-Κολωνια, απόσταση 200 χλμ σε 59 λεπτα. Τρένα πεντακάθαρα, συρμοί με ακρίβεια δευτερολέπτου, δρομολόγια και σταθμοί σε κάθε μικρή πόλη και χωριό. 8-10 αποβάθρες σε κάθε σταθμό, μεταφορά περιπου 10 εκ. επιβατών ετησίως. Απεργίες , συνελεύσεις, εκλογές, στασεις εργασιας για συμπαρασταση στη χούντα του Βανουάτου?? Μηδέν. Πάμε στον ΟΣΕ. Μέρα παρά μερα απεργια και στασεις`εργασιας', Αθήνα-Λαρισα Θεσσαλονίκη σε 8 ώρες και ανάλογα με τις διαθέσεις του σωματείου. Δεν συζητω για μικροτερες πολεις και χωρια αν εξυπηρετούνται. Αρχαία τρένα σε ποσοστό 80%. Τα ίδια και καλυτερα για τη Lufthansa σε σχέση με την πρωην αμαρτωλή ΟΑ. 1η αέρα. Εταιρεια στο κόσμο,παγκοσμιο δικτυο . Καλυτερα να μην αναφερθω καν στην πρωην ΟΑ. Και ούτω καθ εξης για όλες τις "δημοσιες' επιχειρήσεις,της Γερμανιας. Τετοιο δημόσιο τομέα με τέτοιες επιδόσεις τον θέλω και εγω και άλλοι 8 εκ. Ελληνες (πλην των 2 εκατομ Δ.Υ).

 14. theo1611 avatar
  theo1611 26/04/2013 20:38:47

  Ένας μύθος που έχει επικρατήσει είναι ότι υπάρχουν δύο ειδών επιχειρήσεις:

  1. Αυτές που υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο
  2. Αυτές που δεν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο.

  Υπάρχει σύγχυση μεταξύ εκτελεστικού (διοίκηση) και ιδιοκτησιακού ελέγχου(μέτοχος) και δημοσίου ελέγχου και δημοσίου συμφέροντος.

  Όλες οι εταιρείες υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού ή εκτελεστικού καθεστώτος.

  Ο μέτοχος προσδοκά μεγιστοποίηση των κερδών, ενώ το Δημόσιο προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό δηλαδή από τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

  Υπ' αυτή την έννοια ούτε ο κρατικός τζόγος, ούτε η ενέργεια ούτε τα νερά, ούτε οτιδήποτε άλλο είναι πανάκεια για ιδιωτικοποίηση ή μη, παρά μόνον όταν το εκτελεστικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς που προκρίνεται εξυπηρετεί τα μέγιστα το δημόσιο συμφέρον.

  Δύσκολοι οι καιροί για πρίγκηπες, ιδιαίτερα του καθημάς σοβιετικού και (υπέρμετρα) μιζαδόρικου πολιτικού συστήματος, που το δημόσιο συμφέρον το βλέπει πάντα με το καπέλο του μέτοχου/ιδιοκτήτη/διοικητή και σχεδόν ποτέ υπό το πρίσμα του κοινού καλού, ως ώφειλε.

 15. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 27/04/2013 03:35:43

  Αγαπητέ Κύριε ή Κυρία "Katatou-dimosiou" ,

  Σας ευχαριστώ που σχολιάσατε με τόσο θετικό τρόπο την δεύτερη παρέμβασή μου. Όλοι οι Έλληνες , φυσικά, θα θέλαμε να έχουμε σιδηροδρομικές και
  αεροπορικές υπηρεσίες σαν αυτές που διαθέτει η Γερμανία στους πολίτες της,
  με σημαντικό κόστος (οι σιδηρόδρομοι είναι μονίμως παθητικοί , η Lufthansa
  οριακά άλλοτε παθητική άλλοτε κερδοφόρα).

  Η Γερμανία, όμως, δεν ιδιωτικοποίησε τους Σιδηροδρόμους της (Deutsche Bundesbahn) και την Αεροπορική της εταιρία (Lufthansa) . Κατάφερε και καταφέρνει συνεχώς να βελτιώνει τις ήδη πολύ καλές υπηρεσίες που αυτοί (και αυτή) παρέχουν.

  Γιατί δεν κοιτάμε , και εδώ στην Ελλάδα, να κάνουμε ακριβώς το ίδιο , αλλά
  υποσχόμαστε να τα ξεπουλήσουμε όλα σε ιδιώτες . Τόσο ανίκανοι έχουμε δεχθεί
  ότι είμαστε ; Δεν υπάρχουν Έλληνες ικανοί managers να αναλάβουν την
  εξυγίανση του ΟΣΕ ; Ασφαλώς και υπάρχουν . Γιατί λοιπόν δεν ψάχνουμε να
  τους βρούμε και να τους αναθέσουμε αυτά τα καθήκοντα με υπερκομματική
  συναίνεση ; Κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί , σε μεγάλο βαθμό, και στην Γαλλία :
  Η Εlectricite de France , η Dassault , η Αreva , μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις
  στρατηγικής σημασίας ανήκουν στο Γαλλικό κράτος , παράγουν ηλεκτρική
  ενέργεια , πολεμικά αεροσκάφη , πυρηνικούς αντιδραστήρες και διοικούνται
  από managers . Οι εταιρίες αυτές είναι από τις πιό γνωστές . Υπάρχουν και
  πάρα πολλές άλλες στην Γαλλία , στην Ελβετία, στην Σουηδία, στην Ιταλία
  και αλλού , που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο . Γιατί αρνούμαστε να τους
  μιμηθούμε και προτιμάμε να ξεπουλήσουμε τον δημόσιο εθνικό μας πλούτο
  σε ιδιωτικά (ελληνικά ή ξένα) επιχειρηματικά συμφέροντα , παραδεχόμενοι ,
  με τον τρόπο αυτό , την απόλυτη ανικανότητά μας ; Είναι απίστευτο ότι
  έχουμε αποδεχθεί τα Ελληνικά Πολεμικά Ναυπηγεία να ανήκουν σε ξένους
  ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη μας εκβιάζουν αρνούμενοι να μας
  παραδώσουν δύο υποβρύχια , ένα νεότευκτο και ένα παλαιότερο που έχει υποστεί τεχνική και επιχειρησιακή αναβάθμιση !

  Θέλουμε ένα ψευδεπίγραφα μικρότερο Κράτος ή ένα ουσιαστικά καλύτερο
  Κράτος ;

 16. Katatou-dimosiou avatar
  Katatou-dimosiou 27/04/2013 15:30:24

  Συμφωνώ απόλυτα σε όλα που λέτε, μακάρι. Ας υποθέσουμε λοιπον οτι αναλαμβάνει ο καλύτερος manager στην Αττικό μέτρο η στη ΕΘΕΛ , με γνώσεις, θεληση για αναπτυξη εκσυγχρονισμό κ.α. Μέσα στα σχεδια του θα είναι και αναδιάρθρωση του προσωπικού υποθέτω --δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά να δουλεύουν όλοι εκεί που χρειαζεται-- , οι μείωση του λειτουργικου κοστους και οτι χρειαζεται μια σοβαρή εταιρία. Έχετε την εντύπωση οτι θα τον αφήσει να δουλέψει ο Σταματόπουλος και όλα τα συναφή σωματεια;;; Θα προσπαθει μάταια, μετα απο λίγο η θα παραιτηθεί η
  θα μπει κι αυτός στο σύστημα 'ωχ αδελφέ, Χρόνια τώρα σε ολες τις κοινωνικές ομάδες κανουν κουμάντο οι λίγοι και οργανωμένοι.

 17. Mιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mιχάλης Σ. Βάρδας 29/04/2013 03:25:56

  Αγαπητέ φίλε(η) Katatou-dimosiou,

  Ο κάθε Σταματόπουλος και ο κάθε συνδικαλιστής θα κάνουν την "δουλειά τους"
  όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα και θα κριθούν από τους εργαζόμενους γι αυτό.
  Η δουλειά των managers είναι άλλη , αρκετά διαφορετική από αυτή του κάθε
  συνδικαλιστή. Ο καλός manager θα βρεί , πρέπει να βρεί, τον τρόπο να συνεργα
  σθεί με τους συνδικαλιστές στην βάση του κοινού συμφέροντος. Δεν είναι απλό
  πράγμα να είσαι manager .Αν ήταν απλό θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα.
  Ο χειρισμός των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση . Υπάρχουν όμως
  στην Ελλάδα ικανοί managers οι οποίοι ήδη εργάζονται στον πολύ απαιτητικό
  ιδιωτικό τομέα. Είναι έργο της κυβέρνησης , της κάθε κυβέρνησης , να τους
  βρεί και να τους αξιοποιήσει , παύοντας να διορίζει επικεφαλής των ΔΕΚΟ
  κομματικούς της φίλους . Γνωρίζω - από "πρώτο χέρι" - πόσο δύσκολο είναι να
  επιλέξεις ικανά άτομα γιά υψηλές θέσεις χωρίς να διαθέτεις στοιχεία των
  κομματικών ταυτοτήτων τους. Πρέπει όμως να το κάνεις γιατί αν δεν το κάνεις
  καταλήγεις στο γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που δυστυχώς μόλις άρχισε .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.