16/12/2009 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός εκπροσωπεί τελικά την κυβέρνηση; (νέα ενδοκυβερνητική κόντρα για την Cosco)Τη διαφωνία τους με τη συμφωνία ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ που συνήψε η διοίκηση του ΟΛΠ για την πρόωρη συνταξιοδότηση 300 εργαζομένων εξέφρασαν σήμερα ανοιχτά οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «εξωφρενική» τη συμφωνία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται τόσα χρήματα για τόσους λίγους εργαζομένους, την ώρα που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

"Το κόστος της εθελουσίας στον ΟΛΠ να πάει στην Cosco και όχι στα ταμεία", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες .
Αντιθέτως, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, προσερχόμενη στη Βουλή δήλωσε: "Το κόστος εθελουσίας επιβαρύνει τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και όχι το Δημόσιο και δεν έχουν σχέση τα Ταμεία".
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης", σχολίασε ότι "δεν μπορεί κάποιοι με δύο κομμένα πόδια να μην μπορούν να πάρουν αναπηρική σύνταξη και άλλοι να βγαίνουν στα 50".

Ο πρώην υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε πως "είναι αδιανόητο όταν το Ασφαλιστικό είναι υπό κατάρρευση να κάνουμε εθελούσια έξοδο", ο βουλευτής ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιείται μια εταιρεία και το κόστος να το πληρώνει η ασφάλιση, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ σημείωσε ότι το ασφαλιστικό καταρρέει και ρώτησε αν γίνεται δεκτό να δοθούν 85 εκατ. ευρώ για συνταξιοδότηση των λιμενεργατών κι ανθρώπων που εργάζονται 25 χρόνια.

Δηλώσεις Ανωμερίτη
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, διευκρίνισε ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Ανωμερίτης ξεκαθάρισε ότι βάσει το νόμου  το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. "Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου".
Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ. Επομένως από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. ευρώ.

Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

"Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή. Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ", καταλήγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητικός avatar
  Παρατηρητικός 16/12/2009 18:59:37

  Αφού δεν κατάλαβε ούτε ο Λοβέρδος, άντε να καταλάβουμε εμείς... Παρεμπιπτόντως, ξεχάσατε το τέλος της "ανάρτησης" που ίσως μας διαφώτιζε λιγάκι...

 2. αντί avatar
  αντί 16/12/2009 21:28:18

  Η διαφορά είναι στα 67 εκατ. € θα δούλευαν κιόλας!
  Τώρα θα πάρουν 56 για να κάθονται.

 3. Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ avatar
  Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 16/12/2009 22:14:08

  ποιος είναι ο λόγος της εθελουσίας εξόδου;

  η πώληση του λιμανιού ;
  δλδη, οι λιμενεργάτες μέσω της εθελουσίας εξόδου παίρνουν τμήμα από το ποσό πώλησης για να συμφωνήσουν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.