16/03/2008 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιός έριξε τελικά τον Μητσοτάκη;

Όπως επεσήμανε και φίλος στο διάλογο για τον Σαμαρά (βλ. εδώ) 168 σχόλια,  Σαββατόβραδο και 173 τη στιγμή που γράφω αυτό. Δεν ξέρω αν είναι ρεκόρ γενικά, για εμάς είναι και δείχνει: Πρώτον τον ενδιαφέρον (την αγωνία αν θέλετε) των πολιτών αυτού του τόπου για το μέλλον των εθνικών ζητημάτων. Δεύτερον, την σφοδρότητα με την οποία θα διεξαχθεί η μελλοντική διαδοχή Καραμανλή,  Αυτά που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τίποτα. Η κουβέντα στα σχόλια είναι κυρίως για το ποίος λέει την αλήθεια και ποιός ψέματα για τα γεγονότα του 1992, την ονομασία των Σκοπίων και την εκδίωξη του Σαμαρά απο την κυβέρνηση (γιατί αυτό έκαναν ο Κ. Μητσοτάκης, ο Α. Παπανδρέου και ο Χ. Φλωράκης). Για να βοηθήσω τη συζήτηση θυμίζω συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τον Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, στον Γιάννη Παντελάκη:

Ερώτηση: Ο Στρατηγός Γρυλλάκης στο βιβλίο του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι την κυβέρνηση της ΝΔ την έριξε ο Μ. Έβερτ.
Απάντηση: Το 1993 ήμουν ως υπουργός Εξωτερικών στη Ν. Υόρκη και έκανα κουβέντες με τους Σκοπιανούς .όχι απευθείας, μέσω μεσολαβητών, και είχα προτείνει το όνομα Σλαβομακεδονία. Είχα δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Σκοπιανοί το συζητούσαν. Και εάν πιεζόντουσαν λίγο παραπάνω , θα το δεχόντουσαν. Οπότε ξαφνικά με πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και μου λέει: «Κλείστα όλα, έλα πίσω, γιατί εδώ απειλούν  να μας ρίξουν από την κυβέρνηση». Οι τρεις που απειλούσαν τότε να μας ρίξουν ήταν ο μακαρίτης ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο κ. Έβερτ και ο κ. Δήμας. Δεν θέλανε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Λένε λοιπόν δυο στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη, ο υπεύθυνος για την ασφάλειά του και ο υπουργός Εξωτερικών του, ότι εκείνοι που συνωμοτούσαν να τον ρίξουν ήταν ο Κανελλόπουλος, ο Έβερτ και ο Δήμας, που ποτέ δεν τον είχαν αποδεχθεί και τον θεωρούσαν «ξένο σώμα». Ο Μητσοτάκης όμως μας λέει απο τότε, ότι τον έριξαν ο Σαμαράς και ο Κόκκαλης. Στον οποίο Κόκκαλη είχε δώσει λίγες ημέρες πριν «πέσει» η κυβέρνησή του το Ξυστό (υπογραφή Δούκας, γαμπρός του Έβερτ). Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η Ντόρα τα είχε βρει τότε με τον Έβερτ για να πετάξουν έξω απο τη ΝΔ τον Σαμαρά. Κι αυτός την πάτησε. Και ο Έβερτ έγινε πρόεδρος της ΝΔ. Αν ήταν υποψήφιος και ο Σαμαράς, ποιός λέτε ότι θα έβγαινε τότε; Αυτή είναι η αλήθεια και το συζητάμε όσο θέλετε, επειδή αυτά δεν αφορούν μόνο τη ΝΔ. Είναι άρρωστες καταστάσεις που σέρνονται και δηλητηριάζουν και φυσικά και μας αφορά ποιός θα είναι ο μελλοντικός ηγέτης και της ΝΔ και κάθε άλλου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 16/03/2008 14:34:21

  Μετά το σχόλιο αριθμός 165 όλως περιέργως εξαφανίστηκαν οι περισσότεροι. Άρα ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
  Η πολιτική Μητσοτάκη στα εσωκομματικά ήταν απλή. Τρώμε με τρόπο αργά αργά έναν έναν όποιον αποτελεί απειλή για την Κόρη. Ο Καραμανλής του βγήκε σκληρότερος αλλά τελικά έκανε λάθη που θα τα πληρώσει.
  Όσο για το Σαμαρά ήταν ένας φελλός. Ας μην επέτρεπε να τον φάνε οι άλλοι για να γίνει αρχηγός μετά τις εκλογές και να κόψει τη φόρα του Σημίτη. Όταν δε μπορεί να ξεπεράσει τέτοια κακοτοπιά τότε πως θέλει να γίνει πρωθυπουργός?

 2. Factorx avatar
  Factorx 16/03/2008 14:52:33

  Τι εννοείς Εξάκτινε;
  Μήπως πρέπει να πεί κάτι και ο Γιώργος;

 3. wild gene avatar
  wild gene 16/03/2008 15:04:21

  Η ανάποδη πλευρά του νομίσματος είναι αυτή που αναφέρει ο εξάκτινος.

  Γιατί ο κόσμος λέει πως έχει κορεστεί από τους πολιτικούς της ίντριγκας και του παρασκηνίου. Από αυτή την άποψη είναι καλό που ο Σαμαράς λειτουργεί στο προσκήνιο.
  Αν θεωρούμε καλό έναν πολιτικό που δρα κατα κανόνα στο παρασκήνιο, τότε δεν μας φταίει κανένας που έχουμε τις πολιτικές ηγεσίες που σήμερα αποδοκιμάζουμε.
  Η παρασκηνιακή δράση κανονικά αποτελεί μειονέκτημα και όχι προτέρημα για όποιον ασχολείται με τα κοινά.
  Όσον αφορά για τον τρόπο που έπεσε ο Μητσοτάκης, είναι γνωστές οι δηλώσεις και του ιδίου σε μια συνέντευξη στα ΝΕΑ, και του Παπακωνσταντίνου που γράφτηκαν στον πρόλογο και του Γρυλλάκη.

 4. FANTONAS avatar
  FANTONAS 16/03/2008 15:34:01

  Αγαπητοί φίλοι, τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο Factor X.
  Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Θανασακης ο Ηλείος προσχώρησε μαζί με τον Μητσοτάκη το 1977 στην ΝΔ (για να βγαίνουν τα κουκιά του Γέρου για να πάει στην Προεδρία και να δώσει το κόμμα στον Ράλλη) και τον Θανασακη τον είχε Αντιπρόεδρο στην Κυβέρνηση του 90.
  Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος ?
  Άρα γιατί ο Θανασακης να θέλει να τουμπάρει τον παλιόφιλο ?
  Σίγουρα ο Σαμαράς και ο Κοκαλης ήταν η δικαιολογία του Ψηλού για την πτώση του.(Όχι ότι ο Κοκαλης είναι άγιος και δεν παίζει τα οικονομικά παιχνιδάκια του) Αλλά έτσι όπως είχαν έρθει οι συσχετισμοί την εποχή εκείνη δεν γινόταν τίποτα καλύτερο.
  Δυστυχώς για την Ελλάδα δεν υπήρχε κάποιος να επιβάλει την κρατούσα στην κοινή γνώμη σήμερα ότι το συμφέρον είναι να υπάρχει μικρό κράτος βορείως των συνόρων μας με το όνομα Σλαβομακεδονία που να ελέγχεται οικονομικά από εμάς !
  TI ΛETE ΓIA AYTO ?

 5. πόσαθέλειςγιαναμαςτρελλάνεις avatar
  πόσαθέλειςγιαναμαςτρελλάνεις 16/03/2008 15:36:55

  Άσχετο, αλλά δείχνει κι αυτό το ποιόν των πολιτικών μας, αλλά, ταυτόχρονα, και την ικανότητα γλωσσικής κατανόησης συμφωνιών που κάνουν ή υπογράφουν:
  Λέει ο κ. Σαμαράς, υπ. Εξωτερικών, που υποχρεούται να παίζει τη γλώσσα, την ελληνική, και δυο τρείς διεθνείς, στα δάχτυλα:

  ...Είχα δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Σκοπιανοί το συζητούσαν...

  Προφανώς εννοεί:
  ...Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση / είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι οι Σκοπιανοί το συζητούσαν...

  • χμμ avatar
   χμμ @ πόσαθέλειςγιαναμαςτρελλάνεις 29/10/2009 14:29:42

   "Για να βοηθήσω τη συζήτηση θυμίζω συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τον Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, στον Γιάννη Παντελάκη"

 6. FANTONAS avatar
  FANTONAS 16/03/2008 16:01:09

  Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια!
  Η Ντορουλα καλείται να αντιμετωπίσει την το ίδιο πρόβλημα που υποτίθεται έριξε την κυβέρνηση του πατέρα της
  Και η εναλλακτική λύση της διαδοχής στη ΝΔ στην μετά Κωστάκη εποχή φαίνεται ο Σαμαράς αφού στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει !!
  Α!! τι μας κάνει το λαιφ σταιλ του Τσιπρα !!
  μέχρι και τον Μητσάρα τον Αρκα βλέπω ως πριγκιψ !!

 7. γιαννης avatar
  γιαννης 16/03/2008 16:04:22

  Αν θυμάμαι καλά, έλεγε ο Μητσοτάκης το 93, ότι τον έριξε ο Αλαφούζος. Και αποκαλύφθηκε, λίγο μετά ότι ο Μητσοτυάκης είχε τσεπώσει 1εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες δολάρια (μαύρα) από τον Αλαφούζο, σε προσωπική επιταγή!
  Μετά, όταν κατέρρευσε αυτό είπε ότι τον έριξε ο Κόκκαλης. Μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι μια μέρα μετά τη δήθεν πτώση του, ο Μητσοτάκης (υπηρεσιακός πρωθυπουργός) του έδωσε με απευθείας ανάθεση το ΞΥΣΤΟ!
  Όταν αποκαλύφθηκε και αυτό για τον Άγιο Μητσοτάκη, ο ίδιος δήλωσε ότι έριξε μόνος του την κυβέρνησή του!

  Αυτά για τον Άγιο Πάτερ Φαμίλια της Αγίας Οικογένειας!

 8. βοιωτός avatar
  βοιωτός 16/03/2008 16:23:38

  Συγγνώμη, αλλά γιατί δεν ψάχνουμε κάτι πιο απλό. Ας μας πει κάποιος που γνωρίζει (υπάρχουν εδώ φαίνεται πολλοί, του οικοδεσπότη μη εξαιρουμένου) ποιος έβαλε τα λεφτά για να στηθεί η Πολιτική Ανοιξη;
  Πολλά τα λεφτά και αυτά και όσα χρειάστηκαν για να οδηγηθούμε στη αναγκαιότητα της Πολιτικής Ανοιξης.

 9. Le canard avatar
  Le canard 16/03/2008 16:24:42

  Πάντως, λίγο πριν την πτώση του, ο Μητσοτάκης είναι ανοίξει το πολύ μεγάλο -τότε- θέμα του ΟΤΕ. Τομέας-"χωράφι" του Κόκκαλη.

 10. γιαννης avatar
  γιαννης 16/03/2008 16:32:43

  Το θέμα του ΟΤΕ δεν το είχε ανοίξει τότε ο Μητσοτάκης. Το είχε ανοίξει δυο χρόνια νωρίτερα, όταν έδωσε τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ στη ΜΙΖΕΝΣ και τον Κόκκαλη, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί γι αυτό τον λόγο ο Γιάννης ο Κεφαλογιάννης (καταγγεόλοντας τον Μητσοτάκη)

 11. wild gene avatar
  wild gene 16/03/2008 16:32:51

  Για πες μας εσύ που ξέρεις, που βρεθήκαν τα λεφτά.
  Γιατί και οι δύο αιτιάσεις του Μητσοτάκη τότε κατέρευσαν σαν χάρτινος πύργος και έχουν απήχηση μόνο σε κολλημένους.

 12. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 16/03/2008 16:40:00

  @ FactorX Ο Γιώργος ότι είχε να πει το είπε. Ήταν σωστό, καρφώθηκαν και την κοπάνησαν.

 13. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 16/03/2008 16:42:53

  Wild εγώ δεν είπα ότι η παρασκηνιακή δράση είναι προτέρημα αλλά ότι πρέπει να είσαι τόσο ικανός για να μην πέφτεις θύμα του παρασκηνίου.

 14. Le canard avatar
  Le canard 16/03/2008 16:45:56

  Προς Γιαννη.

  ΟΚ, αλλά το θέμα της πώλησής, όπως αναφερόταν τότε μάλιστα, σε Ιάπωνες και άλλους, ο Μητσοτάκης το άνοιξε.Μην ξεχνάμε ότι τότε, το 1993 (ακαλοκαίρι αν θυμάμαι καλά) εσείετο η Αθήνα από τις κινητοποίήσεις. Και βέβαια, στην αντιπολίτευση πρωτοστατούσε ο Συγκρότημα Λαμπράκη

 15. factorx avatar
  factorx 16/03/2008 17:04:04

  δεν ξέρω τίποτα για την χρηματοδότηση της Πολιτικής Ανοιξης. Αν έχεις όμως συγκεκριμένα στοιχεία ευχαρίστως να τα δημοσιεύσουμε.

 16. Φίλος του Αντί avatar
  Φίλος του Αντί 16/03/2008 17:08:01

  Η Τζαβέλα , η κολητή του Μητσοτάκη δεν ήταν γενικός δερβέναγας στον Κόκκαλη μέχρι πρόσφατα;
  Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ που έβγαζε επι κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Κόκκαλης απο που έπαιρνε γραμμή;
  Απο τότε δεν κρατάει και η κόντρα Μητσοτακέικου - Βραδινογιαννέικου;
  Όταν η Ντόρα ήταν διευθύντρια του ΠΓ του μπαμπά της στο Μαξίμου δεν πήγαινε βόλτα με το κότερο Γκουανταλαχάρα του Κόκκαλη, το ίδιο με το οποίο έκοβαν βόλτες στο Αιγαίο ο Ανδρέας με την Μιμή και τον Λούβαρη;

 17. Christinaki avatar
  Christinaki 16/03/2008 17:20:25

  Θα αργήσει πολύ νά επικρατήσει "πολιτική άνοιξη", και όχι μόνο για τον μακιαβελικό χαλβά κ. Σαμαρά, αλλά για τον τόπο γενικότερα...

 18. FANTONAS avatar
  FANTONAS 16/03/2008 17:31:33

  Όλοι μιλάτε για το παρελθόν.
  Καλό είναι αυτό, γιατί εάν δεν ξέρεις τι έχει γίνει, δεν ξέρεις πως πρέπει να πορευτείς στο μέλλον !
  Κανείς όμως δεν μιλάει όμως για την ταμπακέρα !
  Μας συμφέρει ως κράτος να υπάρχει μικρό κράτος βορείως των συνόρων μας ?
  ΝΑΙ ή ΟΧΙ ?
  Και ποιο είναι ιστορικά, εθνικά , πολιτικά σωστό όνομα που μας συμφέρει να επιδιώξουμε να έχει ?

 19. βοιωτός avatar
  βοιωτός 16/03/2008 18:05:09

  Τι συγκεκριμένα στοιχεία; Επιταγές δίγραμμες;
  Δεν είναι πολλοί εκείνοι που δύνανται αν χρηματοδοτήσουν ένα κόμμα του 5%-8%.
  Βοηθάει επίσης η σκέψη ότι εκείνος που διέθεσε αυτά τα λίγα δισεκατομμύρια δεν τα είχε κερδίσει από απολύτως νόμιμες δραστηριότητες καθώς όλοι γνωρίζουν πόσο σπάγγοι είναι οι πλούσιοι με τα "δουλεμένα λεφτά".
  Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι η συμπεριφορά του Σαμαρά στην εκλογή του Στεφανόπουλου -στην ουσία αποτελούσε στήριξη του ΠΑΣΟΚ ώστε να τελειώσουν κάποιες δουλειές.
  Οταν κάποιος βλέπει το big picture τα πράγματα απλοποιούνται.
  Από την άποψη αυτή ας αφήσουμε τις αγιογραφίες.

 20. wild gene avatar
  wild gene 16/03/2008 18:19:40

  Τον Στεφανόπουλο δεν ψήφισε για πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ΝΔ το 2000;

  Τότε και ο Καραμανλής στήριξε το ΠΑΣΟΚ;

  Το ότι ο Στεφανόπουλος υπήρξε μια επιλογή επιτυχής το προσπερνάς.

  Όπως και το γεγονώς πως η ΝΔ με νωπές τις μνήμες του 90-93 θα έχανε πανυγηρικά.

  Όπως και το γεγονώς ότι ο πιθανότερος κερδισμένος αν γινόταν τότε εκλογές θα ήταν ο Σαμαράς.

  Και φυσικά για τη χρηματοδότηση κάνεις κοκοκο ...

 21. τακης avatar
  τακης 16/03/2008 18:45:16

  Άκου Βοιωτε.. Ο Σαμαράς μιλάει με επιχειρήματα, εσείς με λάσπη! Δεν είναι όλοι σαν και εσάς. Η Πολιτική Άνοιξη τότε δημοσίευσε τους ισολογισμούς της μέχρι τελευταίας δραχμής. Μπορείς να ανατρέξεις και σε αυτούς και στα έξοδά της. Κάτι που ασφαλώς δεν έκανε ο Μητσοτάκης παρότι ήταν υποχρεωμένος από το Νόμο. Σου θυμίζω ότι όταν ανέλαβε ο Έβερτ τη Ν.Δ. έκανε ΄΄ερευνα για τα άδεια ταμεία και αγνοούσε τα της Mayo και του Αλαφούζου. Μην αυθαδιάζεις λοιπόν μεγάλε γιατί δεν σε παίρνει!

 22. τζίνα avatar
  τζίνα 16/03/2008 18:48:14

  Ο Σαμαράς εξαγόρασε, τον Ελύτη, τον Λεντάκη, τον Στάθη Γιώτα, τον Παναγούλη για να τον στηρίξουν. Ίσως νωρίτερα και τον Μητσοτάκη που τον εκθίαζε. Σίγουρα τον Στεφανόπουλο για να δεχτεί να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας, ασφαλώς τον Καραμανλή για να διαφωνεί με τον Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, λάδωσε χιλιάδες δημοσιογράφους για να τον λιβανίζουν από το πρωι μέχρι το βράδυ και να είναι σε όλα τα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδι σαν τη Ντόρα, ίσως λάδωσε και σένα και δεν το έχεις καταλάβει ακόμη.

  Με αγάπη.

 23. βοιωτός avatar
  βοιωτός 16/03/2008 23:40:20

  Σε ανόητους που θεωρούν ότι όποιοι δεν λιγώνονται όταν βλέπουν τον Σαμαρά είναι με τον Μητσοτάκη τι να πει κανείς; Προφανώς τίποτα.

  Μόνο τον ίδιο τον Σαμαρά: να επιλέξει τους ανθρώπους με μεγάλη προσοχή. Τέτοιοι απολιτίκ-αφελείς δεν έχουν θέση δίπλα του εφόσον έχει υψηλές φιλοδοξίες.

 24. wild gene avatar
  wild gene 17/03/2008 14:38:52

  Όταν χρησιμοποιείς επιχειρήματα κατ' εξοχήν "Μητσοτακικά", τότε για τι θες να σε περάσει ο άλλος;

  Για οπαδό του Αντρέα;

 25. βοιωτός avatar
  βοιωτός 17/03/2008 15:24:02

  Κατά τη γνώμη σου πρέπει όλοι να είναι οπαδοί κάποιου, έτσι;

 26. wild gene avatar
  wild gene 17/03/2008 15:52:31

  Όχι απαραίτηττα.

  Αλλά όταν δεν είσαι οπαδός κάποιου, δεν αναμασάς τα επιχειρήματά του.

  Ακόμα κι αν είσαι οπαδός κάποιου δεν είναι βέβαιο ότι θα αναμασάς επιχειρήματα.

  Αλλά αν τα χρησιμοποιείς κατά κόρον ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.