#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2007 21:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιόν εξυπηρετεί η «κόντρα» της κυβέρνησης με το ΛΑΟΣ;

 Λόγω της νέας αλλαγής στάσης του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων, την πολλοστή στη σειρά, υπέρ της σύνθετης ονομασίας αυτή τη φορά, υπενθυμίζουμε ποια ήταν η απόφαση του Συμβουλίου των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992 , όπως την ανακοίνωσε τότε ο Πέτρος Μολυβιάτης: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΕ στις 16 Δεκεμβρίου '91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

Ήταν, ή δεν ήταν, αυτή η απόφαση; Αν ήταν, τότε γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για το Σκοπιανό, για να διαλυθούν -όπως είπε- μερικοί μύθοι; Και γιατί τόνισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει απόφαση για να μην προχωρήσει ο συμβιβασμό»ς και ότι «το να μην υπάρχει η λέξη 'Μακεδονία' είναι τελείως εκτός πάσης πραγματικότητας». Μπορούν να περνάνε έτσι τέτοια πράγματα και να θάβονται με πρόσχημα μια «κόντρα» της κυβέρνησης με το ΛΑΟΣ που μυρίζει ήδη αρκετά;

Θυμίζω επίσης τι έχει πει για το θέμα της ονομασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τον Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη , Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, στον Γιάννη Παντελάκη:

Ερώτηση: Ο Στρατηγός Γρυλλάκης στο βιβλίο του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι την κυβέρνηση της ΝΔ την έριξε ο Μ. Έβερτ.
Απάντηση: Το 1993 ήμουν ως υπουργός Εξωτερικών στη Ν. Υόρκη και έκανα κουβέντες με τους Σκοπιανούς .όχι απευθείας, μέσω μεσολαβητών, και είχα προτείνει το όνομα Σλαβομακεδονία. Είχα δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Σκοπιανοί το συζητούσαν. Και εάν πιεζόντουσαν λίγο παραπάνω , θα το δεχόντουσαν. Οπότε ξαφνικά με πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και μου λέει: «Κλείστα όλα, έλα πίσω, γιατί εδώ απειλούν  να μας ρίξουν από την κυβέρνηση». Οι τρεις που απειλούσαν τότε να μας ρίξουν ήταν ο μακαρίτης ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο κ. Έβερτ και ο κ. Δήμας. Δεν θέλανε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.
Ερώτηση: Ήταν μια χαμένη ευκαιρία δηλαδή να επιλυθεί το θέμα;
Απάντηση: Επειδή οι Σκοπιανοί ήταν πάρα πολύ πιεσμένοι, πιθανόν να δεχόντουσαν το όνομα. Η εντύπωσή μου είναι ότι με πίεση θα το δεχόντουσαν. Αλλά μου είπε ο κ. Μητσοτάκης «κλείστα όλα και  έλα πίσω γιατί θα μας ρίξουν». Είχαμε τότε 151 βουλευτές , οπότε αν οι τρεις βουλευτές ήραν την εμπιστοσύνη των, η κυβέρνηση θα έπεφτε. Και πράγματι τα έκλεισα και γύρισα πίσω.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Suhoi avatar
    Suhoi 01/11/2007 13:58:59

    151 τότε, 152 σήμερα και με συγκυριαρχία Μητσοτάκη-Ντόρας-Καραμανλή! Δεν ξέρω αν θα πάμε σε εκλογές με αφορμή το Σκοπιανό, ξέρω όμως, οτι το Μητσοτακέϊκο αποσπά από τον Καραμανλή, σιγά-σιγά, μερίδιο εξουσίας (Σγαρδέλης, τηλεοπτική εμφάνιση Μητσοτάκη στο Μέγκα...). Υπό αυτές τις συνθήκες, και με το Σκοπιανό, το Κυπριακό (ο Μητσοτάκης ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν), το Κόσσοβο, και τα εμπόδια που θέτουν οι αμερικανοί στην ελληνορωσιοκή συνεργασία (και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), μπορεί άραγε ο σημερινός πρωθυπουργός να κοιμάται ήσυχος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.