20/08/2008 22:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιο θα είναι το νέο (και μεγάλο) σκάνδαλο;

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, για πολλοστή φορά, τον τελευταίο χρόνο, καθώς η υπόθεση Παυλίδη εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό σκάνδαλο που προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι κανένας υπουργός, ή στέλεχος δεν έχει κάνει δήλωση συμπαράστασης για τον συνάδελφό τους κ. Παυλίδη. Στο μεταξύ, η απροθυμία του κ. Καραμανλή να απομακρύνει τον κ. Παυλίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έκανε και στην περίπτωση Κουκοδήμου, πράγμα που θα εκτόνωνε προσωρινά έστω την κατάσταση, δημιουργεί νέα ερωτηματικά και φουντώνουν και πάλι τα σενάρια. «Πάμε για πρόωρες εκλογές», λένε ορισμένοι. «Όχι δεν θα κάνει εκλογές, αλλά ανασχηματισμό», απαντάνε οι άλλοι. «Θα είναι ο ανασχηματισμός δομικός και σαρωτικός, ή περιορισμένος;» διερωτώνται κάποιοι τρίτοι. Σενάρια επί σεναρίων που γεμίζουν καλοκαιριάτικα τα φύλλα των εφημερίδων και προσπαθούν να απαντήσουν στο αγωνιώδες ερώτημα της βάσης: «Πού πάμε»; «Τι κάνει ο Καραμανλής;»

Βουλευτές και κομματικά στελέχη ερμηνεύουν την διστακτικότητα του πρωθυπουργού όχι μόνο με την συνήθη αναβλητικότητά του σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και με πληροφορίες που φέρουν την υπόθεση των άγονων γραμμών να έχει ευρύτερες διαστάσεις. Εμείς δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό, πέραν όσων έχουμε δημοσιεύσει ήδη – αν και τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τις επιδοτήσεις φαίνεται να κρύβουν πολλά (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο πρώτο σχόλιο).

Είμαστε όμως δέκτες τις τελευταίες ημέρες επίμονων πληροφοριών, προερχομένων από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς, ότι επίκειται η αποκάλυψη και νέου μεγάλου σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίου στελέχους της ΝΔ. Πρόκειται για σκάνδαλο παρόμοιο με εκείνο του κ. Τσουκάτου, που κατηγορείται ότι εισέπραξε ένα εκατομμύριο, παραμονές των εκλογών του 2.000. Λέγεται μάλιστα ότι το εμπλεκόμενο στέλεχος, που πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες σε ρεπορτάζ των κοσμικών στηλών, ζήτησε την κάλυψη του Μαξίμου, αλλά δεν του εδόθη, γεγονός που δίνει στην υπόθεση και άλλες διαστάσεις. Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται μόνο για πληροφορίες. Επίμονες μεν και από αξιόπιστες πηγές, αλλά μόνο πληροφορίες. Αν όμως επιβεβαιωθούν, τότε δεν θα απομένει στον κ. Καραμανλή άλλη λύση από τις πρόωρες εκλογές.

(στην φωτο, παλάτια στην άμμο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 20/08/2008 22:51:56

  Γέμισαν τσέπες οι «άγονες»

  Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  Περισσότερα από διακόσια εκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν αφειδώς, με συνοπτικές διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις, σε κομματικούς «ημετέρους» και φίλους από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο διάστημα 2003 - Ιούλιος 2008.

  Ακόμα και σήμερα, οι κρατικές επιδοτήσεις είναι παχυλές, κίνητρο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να δρομολογήσουν πλοία τους -έστω υπέργηρα- σε νησιά της «άγονης» γραμμής, όπως η Πάτμος, η Λέρος, η Λήμνος, η Ικαρία, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Χάλκη, η Κύθνος, η Ιος, η Σίκινος,η Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Μήλος.

  Τα στοιχεία για τις σκανδαλώδεις αυτές επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών και πλοιοκτητών σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογούμενων πολιτών (επιβάρυνση με επίναυλο 3%) κατατέθηκαν στη Βουλή, σε ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο μόνο για τη χρονική περίοδο 1/10/2007 - 31/10/2008 θα έχει καταβάλει πάνω από 40.000.000 ευρώ. Αλλα 31.000.000 ευρώ θα εκταμιευτούν από το υπουργείο Αιγαίου, που συνεχίζει και μετά την ενσωμάτωσή του στο ΥΕΝ τούς δικούς του διαγωνισμούς ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας...

  Τα 40.000.000 ευρώ του υπουργείου Ναυτιλίας - Αιγαίου αφορούν συνολικά 25 «άγονες» ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα εξής επιδοτήσεις: 3.964.272 ευρώ για τη γραμμή Λαυρίου - Αγίου Ευστρατίου - Λήμνου - Σαμοθράκης - Καβάλας, που εξυπηρετεί το πλοίο «Παναγία Σουμελά» της ΣΑΟΣ ΑΝΕ, 1.164.800 ευρώ για τη γραμμή Πειραιάς - Κύθνος - Σέριφος - Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα, του πλοίου «Ρομίλντα» της GA Ferries, το οποίο με επιπλέον 600.000 ευρώ θα εκτελεί και τη γραμμή Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ιος - Θήρα και 2.500.000 ευρώ στην ίδια εταιρεία για το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Σύμη και Ρόδος, με τα πλοία «Μιλένα» και «Μαρίνα».

  Επίσης, επιδοτούνται με 2.394.200 ευρώ και τα πλοία της ΑΝΕΝ, «Μυρτιδιώτισσα» (μάλιστα, με απευθείας ανάθεση, μέχρι την υπογραφή νέας σύμβασης), για τη γραμμή Πειραιάς - Κύθηρα, Αντικύθηρα - Γύθειο - Καστέλι και «Εξπρές Λήμνος» για Λαύριο - Σίγρι - Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο, ενώ σε εκκρεμότητα είναι οι νέες επιδοτούμενες γραμμές Λαυρίου - Αγίου Ευστρατίου - Λήμνου και Κύμης - Λήμνου, με ποσά 749.632 ευρώ και 473.824 αντίστοιχα.

  Οσον αφορά τα 31.000.000 ευρώ του πρώην υπουργείου Αιγαίου, τις αρμοδιότητες του οποίου έχει αναλάβει ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος, σε στενή συνεργασία με τον γ.γ. και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Χρήστο Κουρούση, θα μοιραστούν για τις γραμμές Αλεξανδρούπολη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος, Θεσσαλονίκη - Σάμος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος, Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος, Ψαρά - Χίος, Κάλυμνος - Λέρος - Λειψοί - Πάτμος - Αρκιοί - Αγαθονήσι - Σάμος - Φαρμακονήσι, Κως - Νίσυρος - Τήλος - Σύμη - Ρόδος, Ρόδος - Μεγίστη και Σύρος - Κύθνος - Κέα, Σύρος - Πάρος - Σέριφος - Σίφνος - Κίμωλος - Μήλος και για άλλες μικρότερες ενδοκυκλαδικές.

  Η «μερίδα του λέοντος» δόθηκε στη ΛΑΝΕ, συνολικά 3.216.330 ευρώ. Επίσης, το «Νήσος Θήρα» επιδοτήθηκε με 1.961.534 ευρώ, τα «Πηνελόπη» και «Σαμοθράκη» με 1.850.000 ευρώ και το «Νήσος Κάλυμνος» με 2.202.157 ευρώ. Το «Πρωτεύς» της ΑΝΕ Σύμης επιδοτήθηκε με 2.883.400 ευρώ για τις άγονες γραμμές Δωδεκανήσου, για τις οποίες και πριν από 3 χρόνια είχε κατηγορηθεί ο τότε υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης από τον εφοπλιστή Γ. Σπανό, για άνιση μεταχείριση της εταιρείας του. Τα πλοία του κ. Σπανού -σημειωτέον- είναι πολύ νεότερα του «Πρωτέα», που έχει ξεπεράσει την «ηλικία» των 33 χρόνων.

  Μάλιστα, τότε, ο κ. Σπανός κατηγορούσε σε επιστολή του τον κ. Παυλίδη «ότι ευνοούσε στη δρομολόγηση ιπτάμενα δελφίνια συμπατριωτών του και πολιτικών φίλων του από την Κω» και ότι «η άσκηση των αρμοδιοτήτων του ήταν παράνομη, καταχρηστική και άκρως βλαπτική για τα συμφέροντα τόσο της εταιρείας του όσο και ολόκληρου του Νομού Δωδεκανήσου». Κατέληγε δε στην επιστολή του: «Ο τόπος σάς θέλει, κ. Παυλίδη, στρατευμένο στον αγώνα επίλυσης πολλών προβλημάτων, και όχι προστάτη συγκεκριμένων κλειστών συμφερόντων».

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=19090616

 2. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 20/08/2008 22:59:18

  από το σκάνδαλο που είναι στα σκαριά έχουμε εκλογές τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ...(ειπώθηκε απόψε από στενό άνθρωπο του Μητσοτάκη) Ο Αλαφούζος θα βγάλει το θέμα σύντομα....

 3. Kraepelin avatar
  Kraepelin 20/08/2008 23:00:04

  http://proxeirotetradio.blogspot.com/2008/08/blog-post_05.html
  Αυτό;

 4. Aθανάσιος Ι. avatar
  Aθανάσιος Ι. 20/08/2008 23:05:09

  anonymous-λες να πεσουν τα επιτοκια;;;

 5. Nick avatar
  Nick 20/08/2008 23:09:47

  Αθανάσιε, πολλά ζητάς.

  Όσο για το επικείμενο σκάνδαλο, το apomesa.info το έχει βάλει σαν κουϊζ.

  Κοσμικές στήλες; Βουλγαράκης μήπως;

 6. Observer avatar
  Observer 21/08/2008 01:43:14

  Τι ρεζιλίκι, ναχουμε πρωθυπουργό χειρότερο ακόμα κι απ τον Σημίτη, βουτηγμένο στα σκάνδαλα των στελεχών του. Να κάνει πως δεν ξέρει, άσε τον Ζαχόπουλο που ακουμπάει τον ίδιο προσωπικά. Παραταύτα, όχι και να δούμε Γιωργάκη πρωθυπουργό. Θα είναι η κατρακύλα της χώρας να βγει ο φίλος του Τρεπεκλή.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/08/2008 02:31:16

  έχω γίνει καχύποπτος. Υποψιάζομαι ότι ο Παυλίδης είναι αναλώσιμο προπέτασμα καπνού.

 8. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 21/08/2008 03:03:38

  Αν χτυπησουν Καραμανλικο βερο, ο Κυριακος (πηγα να πω ο φουκαρας,αλλα ανενηψα)θα την πληρωσει μεσω της πρωην γυναικας του της Μαρεβας. Και μαλλον χωρις να το θελει η ιδια...
  Αλλα τα στοιχεια που υπαρχουν στην Ντοιτσε Μπανκ Γενευης καινε...αρκετα!

 9. thanos avatar
  thanos 21/08/2008 03:06:38

  @Observer...Οπως τα περιγραφεις ο νυν ειναι χειροτερος του Σημιτη,ο αλλος ειναι η κατρακυλα της χωρας.Οποτε ο Τσιπρας γινεται ο "Καταλληλοτερος"??

 10. isnogood avatar
  isnogood 21/08/2008 07:53:30

  Τσίπρας και πάλι Τσίπρας!
  Ίσως όταν κυματίσει η σημαία των Σκοπίων στο Λευκό Πύργο, συνέλθει ο Ελληνικός λαός...
  Ίσως και όχι...
  Μπορεί να χρειαστεί να θέλει δημοσψήφισμα για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...
  Δε λέω όχι, όλα μπορούν να συμβούν σε αυτόν τον τόπο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.