#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2011 09:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιους συμφέρει ο τεμαχισμός της ΔΕΗ;Κάποιες υποθέσεις δένουν τόσο καλά που όταν γίνονται πραγματικότητα,  μας εκπλήσσουν όλους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή κατ’ άλλους το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η είσοδος επιχειρηματιών στην αγορά ενεργείας.

Στο συνέδριο του Economist που έχει παρελάσει όλος ο καλός ο κόσμος, μίλησαν την Πέμπτη και ειδικοί της αγοράς ενέργειας.

Μάλιστα, η αρμόδια διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν Ίνγκε Μπερναέτς το είπε ξεκάθαρα: Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις για να πραγματοποιήσει πέντε αλλαγές που θα απελευθερώσουν την αγορά. Αλλαγές οι οποίες είναι:

Να πρέπει να περάσει το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιαστεί
Να αναδιαρθρωθεί η ΔΕΗ και να διαχωριστούν τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα πουληθεί μπιρ παρά η διαχείριση του ρεύματος σε ιδιώτες και θα μείνουν τα δίκτυα στο Δημόσιο. Είναι το σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους 28.000 εργαζόμενους καθώς βλέπουν ότι θα πουληθεί σε χαμηλή χρηματιστηριακή αξία το φιλέτο και θα μείνει το σαπάκι. Πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος και οι ιδιώτες θα κάνουν πάρτι.
Η τρίτη είναι να δημιουργηθεί ένα διαφανές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες παίκτες. Ουσιαστικά η αξιωματούχος της Κομισιόν ζητά να προετοιμάσουμε το έδαφος για να το βρουν οι ιδιώτες έτοιμο.
Η τέταρτη είναι η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. «Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες», τόνισε.
Τέλος η κ. Μπερναέτς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής άρσης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων στην ενέργεια με εξαίρεση κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δηλαδή αυξήσεις, αυξήσεις και πάλι αυξήσεις μέχρι τελικής πτώσεως.

Αφού τα είπε όλα αυτά, βγήκε για την τιμή των όπλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, να υποστηρίξει την επιχείρηση, ανεπιτυχώς φυσικά,

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι απέναντι στη βίαιη και άδικη για τον καταναλωτή απελευθέρωση της αγοράς και απορρίπτουμε ισοπεδωτικές και κακοπροαίρετες κριτικές για δήθεν μονοπωλιακές πρακτικές" πρόσθεσε

Υπέρ της πρόσβασης των επενδυτών στο μείγμα φθηνών καυσίμων που υπάρχει σήμερα μονοπώλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Edison Roberto Poti. Πώς αλλιώς άλλωστε θα έκανε, εκεί είναι το «παντεσπάνι».

Και ποιος μίλησε στο τέλος; Μα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγή Α. Καλλιτσάντσης, συνέταιρος του επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα.

Τι ζήτησε; Να ανοίξει η αγορά, να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες, να αποσυρθούν παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες, να γίνει επαναξιολόγηση και αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμιση και επέκτασης του μη αποδοτικού ηλεκτρικού δικτύου.

Ζήτησε ουσιαστικά να ξεκινήσει το πάρτι στην ενέργεια που περιμένουν όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος κι άλλοι πολλοί περιμένουν να τεμαχιστεί η ΔΕΗ, να αποδεκατιστεί και να έρθουν οι σωτήρες να κάνουν επενδύσεις στην ενέργεια.

Άραγε για ποιον θα είναι καλό; Για τους πολίτες που θα δουν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται, όπως τα διόδια στις εθνικές;

Και η κυβέρνηση το έχει το σχέδιό της. Στην αναμπουμπούλα της κρίσης, θα απελευθερωθεί η αγορά, θα ξεπουληθεί η ΔΕΗ και θα γίνουν τα χατίρια των εθνικών προμηθευτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/05/2011 10:31:24

  Η μάχη γαι την ΑΓΕΤ ήταν διακοπές, για τον ΟΤΕ περίπατος και η ΔΕΗ θα είναι το τέλος (άντε και λίγο τα νερά).

  Μία απέραντη κοροϊδία.

  Το ότι το Δημόσιο κρατάει τα δίκτυα ακούγεται ευχάριστο, αλλά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κρατούν, συντηρούν και πληρώνουν το ακριβό, που κανένας ιδιώτης δεν αντέχει να αγοράσει και να συντηρεί. Πληρώνουμε εμείς για να μας πουλάνε οι Κοπεβούζοι και οι Καμμιτσάντζηδες ρεύμα.

  Το ρυθμιστικό πλαίσιο ακούγεται όμορφο και σωστό, αλλά είναι μέγιστη παγίδα. Η θεωρητική ΡΑΕ θα έπρεπε να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του καταναλωτή και την αρτιότητα της παροχής ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ που είναι το ρεύμα. Εδώ η Βουλή είναι μαϊμού, και θα περιμένουμε την ΡΑΕ να "ρυθμίζει" με γνώμονα το συμφέρον μας; Χαχαχαχάαα! Το υπαλληλάκι του κάθε Πελιστέρη θα προστατεύει τον καταναλωτή; Μα ΠΟΙΟΣ είναι τόσο μακάκας να πιστέψει τέτοιο πράγμα;

  Το σπάσιμο της ΔΕΗ είναι ΑΠΟΔΕΙΞΗ από μόνο της ότι ΠΡΕΠΕΙ να απορρίψουμε την ΕΕ και τις επιταγές της. Εάν δεν υπήρχε ΔΕΗ, θα έπρεπε να την φτιάξουμε για να επιζήσουμε. Και εδώ την σπάμε κομματάκια για να διπλασιαστεί το ρεύμα, και να ζήσουν σε βάρος του συνόλου 5-6 οικογένειες και οι ξένοι προμηθευτές που εκπροσωπούν.

  Η ΔΕΗ αξίζει ΠΟΛΛΑ λεφτά, θα την σαλαομποιήσουν, θα πουλήσουν σαλαμάκια, θα κρατήσουμε τα πανάκριβα, για να θησαυρίζουν. Να το πω αλλιώς: Αν μου δώσει η ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά έναντι οποιουδήποτε τιμήματος (περιμένετε και θα δείτε), και κρατήστε εσείς το κόστος του δικτύου, θα γίνω πολύ πλούσιος. Εάν πουλάω για 100 ή 370 κάτι που κάνει 35 ή 40, θα έχω πολλά κέρδη.

  Πρόκειται για το προτελευταίο έγκλημα υποδούλωσης στα τσιφλίκια. Το τελευταίο θα είναι το νερό.

  Και μην ακούω για ρυμιστικές αρχές. Υπαλληλάκια αγορασμένα με 150-200 χιλιάδες τον χρόνο, ένα αυτοκίνητο και έναν ωραίο πισινό. Εάν οι ΚοπελουβοΚαμιτσάντζοΠεβιστέρηδες έχουν ούμπαλα, να αγοράσουν ή να πάρουν ΟΛΗ την ΔΕΗ. Δεν έχουν. Μηχανάκια να βγάζουν εύκολα ακίνδυνα λεφτά θέλουν και ΜΟΝΟ.

  • drider avatar
   drider @ archaeopteryx 22/05/2011 12:25:41

   Τα είπες όλα αρχαίε... Τα νεοφιλελεύθερα δόγματα εξυπηρετούν πάντα την κερδοφορία των επιχειρηματιών και όχι την κοινή ωφέλεια.

   Οι Έλληνες επίδοξοι "γαμπροί" της ΔΕΗ θα κάνουν επίσης ότι περνάει από το χέρι τους για να αποκλείσουν τους ξένους. Αλλά δεν θα τους περάσει, γιατί πολύ ευρωπαϊκοί κολλοσοί περιμένουν επίσης στην ουρά...

   Με άλλα λόγια, μην μας εκπλήξει ακόμα και ένα "μπαϊπάς", όσων με θέρμη υποστηρίζουν τώρα αυτά τα σχέδια.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 22/05/2011 13:19:05

   Τα καλα παιδια θελουν ανταγωνισμο για "φθηνο" ρευμα !! χαχαααα
   Η ΕΛλαδα φυσικα εχει τεραστια βιομηχανια η οποια απαιτει φθηνο ρευμαμ μη το ξεχνατε.. το ξεορυν οι επενδυτες !! απο τις βιομηχανιες θα τα βγαλουν !..
   Οταν οι Μπομπολες πουλανε τις ΑΠΕ που εχουν, τι συμπερασμα βγαζετε???
   Πουλανε για να μπουν στο λιγνιτη??
   ΓΙΑΤΙ η ΔΕΗ δανειζεται φθηνοτερα απο το Ελληνικο Δημοσιο?????
   Οι εναλλακτικοι που "πουλανε ρευμα" σημερα που το βρισκουν??? απο ΑΠΕ οπως διαφημιζουν ?? ψχαχαχαχαχαχχααααααααααααααχχαααααα θα σκασω.. το στομαχι μου !! δλδ τι σου λενε?? εισπραττω 3πλασια και σου πουλαω με εκπτωση 20% ( μαξ ) ???? Αν μου αποδειξει ενας εναλλακτικος οτι παραγει τοσο ρευμα οσο πουλαει εγω θα κρεμασω κουδουνια και θα παρω τον Αρχαιο να βγουμε στο κλαρι !!!
   Οσοι εισαγουν ρευμα απο Βουλγαρια τι το κανουν?? ΝΑΙ εισαγουν !! απο ΝΕΚ.

   Τα εχουμε αναλυσει Αρχαιε.. εσυ εχει την πρωτοκαθεδρια !! "ειδικα στο ποσο κανει η ΔΕΗ". Κανει οσο ενα εργο τεχνης που εχει υλικ και ΑΥΛΗ αξια ! την αυλη αξια ποιος την αποτιμα? ο Πωλητης ή ο Αγοραστης? δλ πας σε μια γκαλερι ή καλυτερα σε μια δημοπρασια και λες θελω αυτο, και οσυ δινω τοσα και το παιρνεις? χαχαχαααα

   Μεθαυριο θα μοθυ αποτιμησουν ενα νησι? Εγω, ως ιδιοκτητης λεω 10 τρις Ευρω.
   τι θες???? Μη μπαινετε στο λουκι οτι η ΔΕΗ ειναι μια απλη εμπορικη και βιομηχανικη επιχειρηση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !!! ΝΑ την αποτιμησω στα 50Δις ετσι λιγο αυθαιρετα, και ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ !!!

   ΠΠ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/05/2011 13:46:20

    h++p://www.antinews.gr/2010/03/15/37411/

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 22/05/2011 14:04:12

     xaxaaaa
     πες του Φακτωρα να το ξανασηκωσει !!! σε σωστο timing...
     αχ μανα μου.

     ΠΠ

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ archaeopteryx 22/05/2011 16:31:32

   Αρχαίε όπως παντα είσαι σωστός.
   Μια παρατήρηση μόνο: Η ΔΕΗ δεν υπήρχε και την φτιάξαμε τη δεκαετία του 50 για να πάει ο τόπος μπροστά... και επειδή οι τότε αεριτζήδες δεν έβαζαν το χέρι στη τσέπη για να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της χώρας.

   Ξέρεις τι δεν μου αρέσει όμως;;; Ότι η ΝΔ ενώ δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ και του ΟΠΑΠ, δεν το κάνει αυτό σημαία και δεν βάζει κόκκινες γραμμές προκειμένου να αποδυναμώσει τα σχέδια της κυβέρνησης και των νεοτσιφλικάδων που ακονίζουν τα μαχαίρια. Εκτός αν εγώ έχασα κάτι και κάνω λάθος.

 2. Y. avatar
  Y. 22/05/2011 11:13:57

  ..χαχαχα. Αρχαίε μάλλον πρ’επει να αντικαταστήσεις το πληκτρολόγιο. Μπερδεύει τα γράμματα.
  (..το δικό μου καλά κρατεί, μιάς και το έχω σε μόνιμη συντήρηση)

 3. kostasthess avatar
  kostasthess 22/05/2011 11:56:20

  Συγγνωμη, αλλα αυτο το παραμυθι πρεπει καποτε να σταματησει.. Ο συντακτης του κειμενου ειναι βαθεια νυχτωμενος η ειναι οπαδος της Παπαρηγα η μπορει και κουμπαρος του κυριου Φωτοπουλου της ΔΕΗ.. Ποτε κανεις δεν ειπε πως οι επιχειρηματιες ειναι αγιοι που κυκλοφορουν πανω στην γη.. Ομως παει πολυ να απαξιωνουμε καθε πιθανη επιχειρηματικη δραστηριοτητα η επενδυση, βλεποντας παντου εφιαλτες, κλεφτες και λαμογια.. Ελεος πια... Απορω και σκεφτομαι,ποιος λογικος επιχειρηματιας θα επενδυσει τα λεφτουδακια του σε αυτη την χωρα οταν ο κρατισμος και η καχυποψια ζει και βασιλευει.. Τα ειδαμε τα χαιρια μας με το κρατος και τους κρατιστες, ας δοκιμασουμε επιτελους και την αλλη συνταγη.. Μπορει να αποδειχθει καλυτερη..

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ kostasthess 22/05/2011 18:36:05

   Έχω και εγώ μια απορία.

   Γιατί όλοι αυτοί οι λογικοί επιχειρηματίες όπως εσύ τους ονομάζεις, (εγώ τους ονομάζω κοράκια και αεριτζήδες), θέλουν διακαώς να αγοράσουν και μάλιστα κοψοχρονιά, τα φιλέτα του δημοσίου όπως: Δρόμους, ενέργεια, ύδρευση, ΤΤ, ΑΤΕ, ΟΠΑΠ; Γιατί δεν πάνε να φτιάξουν κάποιο παραγωγικό εργοστάσιο που να παράγει προϊόντα που θα μπορούν να εξαχθούν και να φέρουν χρήμα;

   Σε αυτή την απλή ερώτηση μπορείς να δώσεις κάποια απάντηση; Αλλά επειδή δεν πρόκειται να απαντήσεις διότι έχεις μπουκτήσει από τα νεοφιλελεύθερα κηρύγματα των παπαγάλων των ΜΜΕ, θα σου απαντήσω εγώ.

   Διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις και δραστηριότητες του δημοσίου είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται να κοπιάσουν για να τις κατασκευάσουν και ακόμη επειδή μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει παράγουν χρήμα. Πάντοτε πληρωτέο. Τη ΔΕΗ και το νερό θα το πληρώσεις έχεις δεν έχεις διαφορετικά θα πεθάνεις ή θα γυρίσεις στο μεσαίωνα. Τα στεγαστικά των ΔΥ παρακρατούνται από το μισθό και δεν είναι επισφαλή. Ο ΟΠΑΠ 60 χρόνια τώρα είναι κερδοφόρος και τα λαχεία.

   Μια παραγωγική επιχείρηση όμως έχει ρίσκο.

 4. FEAX avatar
  FEAX 22/05/2011 12:13:57

  Απλή εξίσωση, όπως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Η ΔΕΗ παράγει ρεύμα και οι
  πωλητές, φτιάχνουν, συντηρούν και διαχειρίζονται τα δίκτυα. Περισσότεροι από 5 πωλητές ρεύματος και άμμεση επιτήρηση της επιτροπής της Ε.Ε. για τα μονοπώλια (όπως Γαλλία και Γερμανία). Όποιος θέλει ας παράγει επίσης ρεύμα και ας το πουλάει (για να δούμε...)

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/05/2011 12:25:10

  εύλογη η παρατήρησή σου... Να σε ρωτήσω... Γιατί έχει ανέβει η οριακή τιμή συστήματος; Πλήρωνες Χ για κάθε κιλοβατώρα, και πληρώνεις Χ+20 ή 30%. Τι έχει αλλάξει; Ποιά επένδυση; Οι "επενδύσεις" που αναφέρεις είναι μηχανισμοί αναδιανομής. Έτσι, θέλω και εγώ να "επενδύσω".

  • kostasthess avatar
   kostasthess @ archaeopteryx 22/05/2011 13:09:34

   αναφερομαι κυριως στην παραγωγη.. Ας λειτουργησει καποτε η και ανταγωνισμος.. Ειναι καλυτερα να αγοραζουμε ρευμα απο Σκοπια, Βουλγαρια η Τουρκια? Οχι βεβαια.. Καποτε μας παραμυθιαζανε τα ιδια με τον ΟΤΕ.. Ο συρφετος κρατιστων-συνδικαλιστων-κρατικοδιαιτων εργολαβων και προμηθευτων υποστηριζε μεγαλη αυξηση των λογαριασμων, μεχρι και πως οι τουρκοι θα παρακολουθουν τα τηλεφωνα μας.. Δες τε σημερα τι γινεται με την τηλεφωνια, κινητη και σταθερη και βγαλτε συμερασματα.. Το προβλημα ομως ειναι αλλου.. Απο το 1977 και μετα το πολιτικο συστημα ανδρωθηκε, επιβιωσε και εκανε 2η φυση του Ελληνα τον κρατισμο.. Μας εκανε ολους η σχεδον ολους λουζερ και κρατιστες.. Φοβισμενα και εξηρτημενα ανθρωπακια.. Και οχι ελευθερους και μαχητες..

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ kostasthess 22/05/2011 13:26:20

    το οτι ειναι μπουρδελο η ΔΕΗ δεν σημαινει οτι πρεπει να πουληθει!
    πρεπει να οργανωθει.. ειδη εγινε αβαβα ο Φωτοπουλος και τα Δανεια και τα εξοδα της ΓΕΝΟΠ.. πανε για γραψιμο στο χιονι !! αυτο δε σε ενοχλει?? Θελεις επενδυτη να δεσει τα χερια του καθε Φωτοπουλου? εσυ εισαι αναξιος να την οργανωσεις και να συνεχισεις να εχει φθηνο ρευμα και να εισπραττει το κρατος απο τα 900+ εκ κερδη καθε χρονο ????
    Αν ερθει επενδυτης και σου βγαζει τα κερδη σε οφσορ Φορολογικο Παραδεισο ( εγω αυτο θα εκανα ) τι θα πεις??? την οργανωσε, πληρωνω χ2 την κβω και το κρατος χανει φορο εισοδηματος και μερισματων!!! και χαιρομαι !
    Οταν θα εισαγεις ρευμα απο Τουρκια !! ΝΑΙ το εχουν συμφβωνησει οι ΠΑΣΟΚΟΙ.. θα χαιρεσαι?

    να σε ρωτησω, εχουμε την μεγαλυτερη παραγωγη λιγνιτη. εσυ ποσο αποτιμας αυτο τον ορυκτο πλουτο?? γιατι δεν τον πουλαμε για χρηση εκτος Ελλαδος???? και θελουμε να τον απελευθερωσουμε για εσωτερικη χρηση.. ποιοι ειμαστε? οι Κινεζοι και δεν προκανουν τα εργοστασια να παραγουν αυτοκινητα?

    για σκεψου το λιγο...
    φιλικα

    ΠΠ

   • TIMAIOS avatar
    TIMAIOS @ kostasthess 22/05/2011 16:35:27

    Εισαι τελειος ασχετος με το θεμα...η χρεωση στα νοικοκυρια ειναι ισως η χαμηλοτερη στην ευρωπη, αντιθετα οι βιομηχανιες πληρωνουν πολυ περισσοτερα...Αμα χασει η ΔΕΗ το μονοπωλιο ΟΛΟΙ οι εμπειρογνωμωνες εχουν προβλεψει οτι οι χρεωσεις θα αντιστραφουν... Και ελα τοτε να μου πεις... Και ο ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ εχει δικιο οτι ειναι μπουρδελο η ΔΕΗ και υπολογη η ΓΕΝΟΠ δεν σημαινει οτι πρεπει να πουληθει στο καθενα και καλα επενδυτη κοψοχρονια.

    • kostasthess avatar
     kostasthess @ TIMAIOS 22/05/2011 17:48:02

     δεν ξερω αν ειμαι τοσο ασχετος οπως λες αγαπητε μου, αλλα υπηρετης συντεχνιακων συμφεροντων δεν ειμαι ουτε και θα γινω ποτε.. Λυπαμαι που δεν πιστευω πως οτι ειναι κρατικο ειναι ταυτοχρονα σωστο, δικαιο, φθηνο, κλπ, κλπ, κλπ.. Θελω να ειμαι πολιτης ενος κρατους ευνομουμενου, με ισες ευκαιριες για ολους.. Δε θελω να ειμαι υπηκοος της τελευταιας Σοβιετιας της Ευρωπης.. Φτανει πια με τους σωτηρες υπηρετες του κρατους.. Απορω πως ειναι δυνατον να υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτονται ακομη με αυτον τον τροπο.. Για καποιους η Ελλαδα απελευθερωθηκε το 1821.. Για μενα οι δυναστες υπαρχουν ακομη με αλλη μορφη, ονομα και ιδιοτητα..

     • TIMAIOS avatar
      TIMAIOS @ kostasthess 22/05/2011 20:14:51

      Αληθεια υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτονται ακομη με αυτον τον τροπο.
      Καθως νομιζω οτι μονο οι ανηκοντες σε συντεχνιες προασπιζουν τα αυτα συμφεροντα. Επισης η αντιθεση στο ξεπουλημα μιας κερδοφορου ΔΕ υπο θολο καθεστως και χωρις αποτιμηση της περιουσιακης βασεως της αποτελλει σκανδαλο και ουδολως δε συνιστα και συμπτωμα υπαναπτυξης. Ακομα μια αλλαγη γινεται για να βελτιστοποιηθει μια κατασταση προς οφελος του κοινωνικου συνολου και οχι να αναδιανεμει τα κερδη απο το κρατος στους ιδιωτες (αλλωστε ηδη τοσα παιρνουν μεσω του τελους ΑΠΕ) Και τελος και κυριοτερο το κρατος ειμαστε εμεις, δεν νομιζετε? Ελευθερη αγορα χωρις νομους και κρατος ειναι ζουγκλα αγαπητε οχι μοχλος αναπτυξης.

 6. victoria (true) avatar
  victoria (true) 22/05/2011 12:50:38

  Αν η αφετηρία της σκέψης είναι να φύγουμε από την ΕΕ, το πάμε αλλού το πράγμα και άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε για ενέργεια.

  Για την ενέργεια και τη ΔΕΗ. Ο Σαμαράς είπε το δημόσιο (κατ'ελάχιστον) διατηρεί τον έλεγχο των δικτύων. Πράγματι είναι ο μόνος τρόπος να «κρατάς τα κλειδιά» ακόμα κι αν τα υπόλοιπα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως (που δεν είπε αυτό, αυτό είναι το μαξιμαλιστικό σενάριο). Κρατάς τους διακόπτες. Ακόμα κι αν η ΡΑΕ, ή οποιοσδήποτε, δεν καταφέρνει να γίνει μαντρόσκυλο στον τομέα, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσεις τα αρκετά περιθώρια (ΚΑΙ σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία) για ασφαλιστικές δικλείδες, ο Σαμαράς λέει κρατάω και τα κλειδιά. Και αν προσέξετε, ουσιαστικά είπε ότι κρατάει και τα υδροηλεκτρικά (αρχαίε)... Επίσης, τα δίκτυα δεν είναι ακριβά από μόνα τους, χρειάζονται επενδύσεις που θα χρειάζονταν ούτως ή άλλως, όταν δεν έχει μπει ούτε βίδα 30 χρόνια που λέει ο λόγος, ενώ κατά τ'άλλα γεμίσαμε πλάσμα τιβι όλη η Ελλάδα, για να μην πω για ανάπτυξη κλπ. Το πόιντ είναι ότι με τα χρήματα που θα έχεις από τα υπόλοιπα θα φροντίσεις ένα κομμάτι του κόστους του δικτύου (που και τώρα έχεις μην ξεχνάμε) και πάντα ως δημόσιο θα έχεις ένα μέρος των εσόδων από τα τιμολόγια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ρυθμιζόμενα μέχρι ένα σημείο κ στην απελευθερωμένη αγορά (δλδ από το κράτος).

  Τέλος, μπερδεύουμε δύο πράγματα, γιατί έτυχαν μαζί χρονικά. Η απελευθέρωση της ενέργειας (λεγόμενο 3ο πακέτο απελευθ) πέρασε το 2009 στην Κοινοτική νομοθεσία κ είναι υποχρέωση όλων των χωρών ο διαχωρισμός των κλάδων κλπ, δεν επιφυλάσσεται μόνο στην Ελλάδα. Η προθεσμία ενσωμάτωσης ήταν το Μάρτιο 2011. Πάλι για όλους. Τώρα ότι μας έκατσε εμάς να είμαστε σε φάση ΔΝΤ κ ξεπουλήματος, τόσο το χειρότερο. Γιαυτό κ ο Σαμαράς είπε πώς τη θέλει την αποκρατικοποίηση, κι όχι πάρε κόσμε 17% το ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά είναι ένα θέμα το να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον (μέσα στον κόσμο που ζούμε, αν τα δεδομένα αλλάξουν το επανεξετάζουμε, μαζί σας, αλλά...) και ένα άλλο το να πηγαίνουμε απευθείας από το ένα άκρο στο άλλο. Γιατί η ΔΕΗ να μη γίνει παίκτης κ στα Βαλκάνια κ αλλού. Πώς οι Ιταλοί έρχονται κ μας κατσικώνονται εδώ; Τις ίδιες υποχρεώσεις απελευθέρωσης έχουν, αλλά την κάνουν να λειτουργεί προς όφελός τους. Εμείς; Επειδή είναι δύσκολο, επειδή έχουμε λαμόγια, επειδή δεν έχουμε ΡΑΕ, κράτα τα όλα κρατικά να ξέρω τουλάχιστον ότι τα τρώνε οι φωτόπουλοι κ όχι άλλοι. Ε... δεν το λές και σύγχρονο approach, sorry.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ victoria (true) 22/05/2011 13:14:12

   Για τους λιγνίτες μπορώ να γράψω πολλά, αλλά αρκεί να πω ότι όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Τώρα αν δεν μπορείς να την κάνεις, κι είσαι κ πια σε θέση νάνου απέναντι στους γίγαντες, ναι, μπορούν να σε πηδ$%¬ παραπάνω. Και πάλι όμως, αν ήθελες (ως κυβέρνηση) να πιαστείς απο κάπου, μπορούσες, ακόμα κι αν λέγεται ευρωπαϊκό δικαστήριο...

   Ποπ κουιζ, σοσιαλιστική ή φιλελεύθερη κυβέρνηση έχει πάει ποτέ την Ε.Επιτροπή στο δικαστήριο;; (γενικά, όχι μόνο ενέργεια)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria (true) 22/05/2011 14:05:22

   κάποτε θα καταλάβεις ότι "υποχρέωση όλων των χωρών" όπου κανένας ψηφοφόρος δεν ρωτήθηκε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά 4ο Ράϊχ. Φόρος υποτέλειας με "ειρηνικά μέσα". Η εκδίκηση για την συνθήκη των Βερσαλιών και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης. Η τιμωρία για την Αντίσταση. Η ΔΕΗ θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, τα παιδιά σου θα πληρώνουν τους νέους γκαουλάϊτερ, και ήδη πληρώνεις εσύ 60 για κάτι που πλήρωνες επί Αθανασόπουλου 35. Ναι, έχει και δήθεν "δεξιούς" στην άσκηση, αλλά όλοι πλασιέ (με ποσοστά) του Ράϊχ είναι.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 22/05/2011 15:09:29

    Τον Αθανασοπουλο το ειδα στο κεντρο με 3 Κινεζους.... χαχαχααα
    σοβαρα μιλαω !!..... Βουκουρεστιου !

    ΠΠ

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ archaeopteryx 22/05/2011 18:18:20

    Δεν είναι ακριβώς έτσι.
    Για τις ΑΠΕ, εν πολλοίς ΟΚ και τα έχουμε πει.
    Για την απελευθέρωση, σου έφερα παράδειγμα την Ιταλία. Γιατί αυτοί δεν αισθάνονται κατακτημένοι από το Ράιχ και κάνουν επιπλέον παιχνίδι με τις (μη καθετοποιημένες) εταιρείες τους;
    Αυτό είναι το θέμα να κατακτήσουμε έξυπνα, όχι να δαιμονοποιήσεις την ΕΕ, κάτι που άλλωστε εύκολα δαιμονοποιείται στις μέρες που ζούμε.

    Επίσης η απελευθέρωση, ξαναλέω, δεν είναι τωρινό γεγονός. Ρε παιδιά δεν μπορούμε να μιλάμε ωσάν να γεννηθήκαμε χτες, 30 χρόνια στην Ευρώπη. Και πάλι μπορείς να οχυρωθείς μέσα στην απελευθέρωση. Τα ξέρεις περί 3ου πακέτου; Γαλλία, Γερμανία ΚΑΙ Ελλάδα ήταν μέσα στις χώρες που απαίτησαν «τρίτο» δρόμο από τις εναλλακτικές που πρότεινε αρχικά η Κομισιόν και τελικά έτσι κι έγινε. Για τη ΔΕΗ έγινε. Της ΔΕΗ θέση ήταν.

    Η κεντρική ιδέα είναι η απελευθέρωση πανευρωπαϊκά, δεν τίθεται θέμα καν σοσιαλιστικής ή φιλελεύθερης κυβέρνησης, από εκεί και πέρα ο καθένας διασφαλίζει την πάρτη του και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τη χώρα του, όπως το φαντάζεται *πιο συμφέρον* υπό το νέο αυτό δεδομένο πλαίσιο (αλλά πρέπει να το φαντάζεσαι κάπως, όχι ότι να'ναι, ποιος μελέτησε εδώ ποτέ ποιο είναι το συμφέρον, ποιανού και γιατί και πόσο κάνει).

    Τέλος, μη φτάνεις στα άκρα στο θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επειδή τώρα μας κυβερνούν οι yes man δεν σημαίνει ότι στην Ευρώπη όλοι σκύβουν τα κεφάλια, κάθε άλλο.
    Μέχρι στιγμής, είμαστε εθελοντικά μέσα στην ΕΕ, δεν είμαστε ΕΣΣΡ και δεν σε ανάγκασε κανείς με το πιστόλι στον κρόταφο. Ώπα. Επίσης κάθε νομοθέτημα που εισηγείται η ΕΕ ως Κομισιόν, τα νομιμοποιεί απολύτως μια μακρόχρονη και τυπικότατη διαδικασία (με κανόνες και με ψηφοφορία των Κρατών-Μελών, όπου by the way η Ελλάδα ως παλιό Κ-Μ έχει περισσότερες ψήφους από όσες αναλογούν κανονικά στον πληθυσμό της) όπου εντέλει τα τελικά νομοθετήματα περνούν από το Συμβούλιο (δλδ τους αρμόδιους Υπουργούς των εκλεγμένων κυβερνήσεων όλων των χωρών) και σε περίπτωση διαφωνίας φτάνουν ως το Συμβούλιο 'κορυφής' δλδ σε επίπεδο πρωθυπουργών. Και δεν σου βάζω και το Ευρ Κοινοβούλιο. Λέξη προς λέξη βάζουν όλοι μέσα τα συμφέροντά τους. ΛΕΞΗ προς ΛΕΞΗ. Κι εμείς 30 χρόνια ύπνος βαθύς.
    Αν δεν ψηφίσουν οι Υπουργοί, η Κομισιόν δεν έχει νόμο. Αν δεν συμφωνήσουν οι χώρες, δεν περνάει τίποτα.

    Δεν ξέρω αν η ιστορία θα τη δικαιώσει απολύτως. Αλλά μένω στο εξής: την απελευθέρωση την αποφάσισε σαν κατεύθυνση η Ευρώπη, δημοκρατικά, και χρόνια πριν. Αν τώρα αρχίζει να ξυπνάει η Ελλάδα και δυστυχώς στη χειρότερη στιγμή για άλλους λόγους, πρόβλημά μας, κατανοητό; Όταν κάποιοι μιλούσαν για προετοιμασία της επόμενης μέρας, ξέρεις τι γινόταν. Κι οι άλλες χώρες έσπασαν εταιρείες κ όποιος ήταν σοβαρός διασώθηκε, για να μη σου πω έκανε κι άλλες δουλειές. Εδώ τελευταία στιγμή, καταχρεωμένοι για άλλους λόγους, και δυστυχώς απροετοίμαστοι ψαχνόμαστε...

    Σαμαράς μίλησε σαν φιλελεύθερος, σαν ευρωπαίος και σαν Έλληνας. Δεν μιλά σαν να γεννήθηκε χτες και να μην έχει πάρει χαμπάρι ότι ψηφίστηκε απελευθέρωση, αλλά είπε θα εκμεταλλευτώ τις δικλείδες που μου δίνονται και θα κρατήσω τα κλειδιά. Δεν θα ξεπουλήσω για φράγκα. Αλλά μόνο για ό,τι πρέπει και για ό,τι χρειάζομαι. Θα κοιτάξω να βγω ζωντανός από την απελευθέρωση και με ΔΕΗ δυνατή.

    Όταν έρθει η στιγμή κάποιοι θα βάλουν κόκκινες γραμμές και θα υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα ΚΑΙ σε αυτό το θέμα. Κι αυτό θα γίνει επειδή ακόμα... μπορούμε να διαφωνήσουμε. Μέσα στην ΕΕ.

 7. enaeritis avatar
  enaeritis 22/05/2011 12:53:57

  Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη και αξιοπιστότερη επιχείρηση-βιομηχανία που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Δυστυχώς όμως έχει αποτελέσει τον σκουπιδοτενεκέ των κυβερνώντων στην ικανοποίηση των ρουσφετιων τους.
  Έτσι έχει προ πολλού πάψει να δουλεύει με οικονομοτεχνικά κριτήρια. Δρά μονοπωλιακά με σκοπό να μπορέσει να θρέψει όλα τα τσιμπούρια που έχει πάνω της. Για ποιό λόγο δημόσια αγαθά όπως τα νερα και ο λιγνίτης που είναι το καύσιμο της μηχανής που λέγεται κοινωνικό σύνολο να είναι στα χέρια του κάθε Φωτόπουλου και των λοιπών παρασίτων?
  Για σκεφτείτε όμως την τεχνογνωσία της ΔΕΗ σε μοντέλο λειτουργίας των ιδιωτών.. Θα είχαμε ακόμα πιο φθηνή τιμή ενέργειας. Αν δημοπρατούνταν οι μονάδες παραγωγής με βάση την τιμή παραγωγής ρεύματος ανά τριετία πχ? Και να συμμετείχαν και άλλες Α.Ε. πλην της ΔΕΗ σε δημοπρασία....
  Και μήπως τελικά έχουν και τα "ούμπαλα" κάποιοι να πάρουν και ΟΛΗ τη ΔΕΗ τελικά μιας και η κερκόπορτα έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια αφού οι Δημοσιοι Υπάλληλοι της ΔΕΗ στον τομέα των Δικτύων βάζουν κιλά πίνοντας μπύρες παρακολουθώντας κατι μαύρους ιδιώτες να τους φτιάχνουν όλα τα δίκτυα?
  Υ.Γ. Τα φορτηγά που εκτελούν εργολαβίες πολλών περιοχών των Δικτύων Διανομής έχουν αρχίσει και έχουν το λογότυπο με το κόκκινο τρίγωνο.

 8. ataktos avatar
  ataktos 22/05/2011 13:31:50

  για να δούμε πως πρόκειται να "δαμάσουν" την ύφεση το 2013 στο -8,5% ... εδώ είμαστε!!!!!!!!

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ataktos 22/05/2011 15:37:18

   νομιζεις οτι νοιαζονται?? σκεφτονται οπως ενα Τοξικο Ομολογο !!... ασε για μετα.. εχω κ εναν αλγοριθμο να δουλευει.. και οτι κατσει ! το ασφαλιζω για να ειμαι στη σιγουρατζα - το ομολογο - με προσημειωσεις σε εμας !! και εχει ο Αλλαχ του τοκου...

   ΠΠ

 9. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 22/05/2011 17:32:42

  Πολύ καλό το άρθρο!
  ¨Η τέταρτη είναι η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. «Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες», τόνισε.¨
  Αν είναι μάγκες οι ¨καινούργιοι παίκτες¨, ας δημιουργήσουν την υποδομή που δημιούργησε η ΔΕΗ, δηλαδή ας αναλάβουν να εξορύξουν μόνοι τους τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη σε Ελασσόνα και Δράμα, ας κατασκευάσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με ένα τίμημα ενοικίου για την παροχή της δυνατότητας εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας και μετά ας μπούν ισότιμα στον ανταγωνισμό!
  Όταν μετά απο αυτά καταφέρουν να πουλήσουν το προϊόν τους σε τιμή ανταγωνιστική σε σχέση με την υπάρχουσα, πολύ ευχαρίίίίίίίστως, να αγοράσουμε!
  Τα δε περί ΑΠΕ κλπ, είναι μπούρδες που εξαναγκάζουν την ΔΕΗ ν΄αγοράζει ρεύμα σε δεκαπλάσια αξία από την αντίστοιχη του Λιγνίτη, που στη συνέχεια μετακυλύεται στο τιμολόγιο του καταναλωτή.

  Δεν κατάλαβα, επειδή πρέπει να μπουν οι νέοι παίκτες, θα πρέπει η ΔΕΗ, ν΄αγοράζει πανάκριβο το ρεύμα και να το πασσάρει πανάκριβο στη συνέχεια στις πλάτες μας και μάλιστα σε τέτοιες εποχές?
  Έτσι θ΄ανορθωθεί η οικονομία, έτσι θα γίνουν νέες επενδύσεις, έτσι θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα?

  Η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό όταν προέρχεται από τον φυσικό πλούτο της χώρας και σήμερα είναι φθηνή ακόμη, για τον καταναλωτή.
  Να μπει τάξη στα μισθολογικά των εργαζομένων ¨ρετιρέ¨, να μπεί τάξη στην ατασθαλία των συνδικαλιστών και να λειτουργήσει η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα του κράτους, όπως λειτουργούσε!

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 22/05/2011 18:49:14

  Επί της αρχής σωστός φίλε Αρματιστή.
  Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, αλλά για να πούμε του στραβού θα ήσουν 100% σωστός αν στη χώρα μας μπορούσες να φτιάξεις ένα παραγωγικό εργοστάσιο ΧΩΡΙΣ α) 5000 υπογραφές, β) λαδώματα, γ) σπασμένα νεύρα από πολυνομία, δ) να ξέρει αν ισχύει το χωροταξικό, ε) δικαστήρια, στ) οικολόγους πράσινους ή κόκκινους κλπ. Παίζει και αυτό.

  Αυτοί θα κάνουν ότι θεωρούν πιο επωφελές και με το λιγότερο κόστος. Και δεν έχουν 'υποχρέωση' για κάτι άλλο.
  Το θέμα είναι το κράτος τι κάνει και τι διασφαλίζει. Ή πώς τους υποχρεώνει να δουλέψουν για αυτό...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ victoria (true) 22/05/2011 21:07:29

   Ένώ τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τις αποκτήσουν με μια και μόνο υπογραφή.victoria

   Αγαπητή victoria και εγώ φιλελεύθερος είμαι. Πιστεύω στην ιδιοκτησία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιχειρηματικότητα. Πιστεύω όμως και στον έλεγχο του κράτους στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, στα θέματα της υγείας και της παιδείας. Πιστεύω και στη κοινωνική δικαιοσύνη. Άλλωστε κάτι τέτοιο ευαγγελίζεται και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Στο δε ιδρυτή της ΝΔ ανήκουν οι μεγαλύτερες κρατικοποιήσεις, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ κ.α.

   Αν μπορούσε να σηκωθεί από το τάφο του, θα έπαιρνε με το ματσούκι όλους αυτούς τους χυδαίους που συναγωνίζονται ποιος θα ξεπουλήσει το δημόσιο.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Αρματιστής 23/05/2011 12:24:01

    Συμφωνούμε απολύτως.
    Άλλο ξεπούλημα, κι άλλο το κράτος να παριστάνει (άσχημα) τον επιχειρηματία εκεί που δεν είναι κιόλας απαραίτητο, αυτό ακριβώς.

    Για τις επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας, εννοείται ο έλεγχος κρίσιμων σημείων (πχ δίκτυα) στο κράτος, μην πω και οι τιμές όπου είναι εφικτό, ή κατ'ελάχιστον, υπό στενή εποπτεία ρυθμιστή συν καταναλωτικών ενώσεων, στην αγγλία φοβούνται περισσότερο τις εκθέσεις του 'Energy Watchdog' -ένωση προστασίας καταναλωτών- παρά τη ρυθμιστική αρχή τους.

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 22/05/2011 19:03:27

  Δυνάστες ε; Ας αγοράσει σκοπιανός τις μοναδες στη Κοζάνη μαζί με το λιγνίτη, και Τούρκος το δίκτυο διανομής στη Θράκη. Τότε να δεις δυνάστες. Αυτά από κάποιον που πραγματικά προτιμά την ελεύθερη οικονομία.

 12. kostasthess avatar
  kostasthess 22/05/2011 19:18:32

  αγαπητε μου φιλε σκεφθηκες ποτε τι κερδη αποδιδει ετησιως στο δημοσιο (που ειναι ο μεγαλομετοχος) η ΑΤΕ και ΤΤ? Μπηκες στον κοπο να σκεφθεις πως αν οι δυο οργανισμοι βαρεσουν κανονι μεσα στην κριση ποιος θα το πληρωσει? Ξεχνας πως ο ΟΠΑΠ ειναι κερδοφορος γιατι ο τζογος ειναι κρατικο μονοπωλιο? μπορεις να μου απαντησεις μεχρι ποτε? Η μηπως δεν ξερεις πως στο ιντερνετ παιζονται πολλαπλασια ποσα με κερδη για παιχτες και εταιριες εντελως αφορολογητα? Για τους δρομους μπορεις να μαθεις αν θες πως στην Ιταλια εδω και δεκαετιες την διαχειρηση των αυτοκινητοδρομων την εχει η ΦΙΑΤ.. Και σε πληροφορω πως η χωρα αυτη εχει το καλυτερο και αρτιοτερο δικτυο στην Ευρωπη.. Για την ενεργεια τα ειπαμε.. Για το νερακι εχουμε κρατικο μονοπωλιο που προσφερει ενα απαρχαιωμενο δικτυο, κακοσυντηρημενο, προβληματικο, με μηδενικες επενδυσεις, μηδενικα κερδη, κακης ποιοτητας νερο και στρατιες αργοσχολων χρυσοκανθαρων.. Δεν ειμαι νεοφιλελευθερος φιλε μου.. Απλα βαρεθηκα και αγανακτησα να συντηρω αυτο το διεφθαρμενο συστημα.. Φτανει πια..

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ kostasthess 22/05/2011 20:26:05

   Φίλε, μὲ τὴν συνταγὴ ποὺ σοῦ ἑτοιμάζουν καὶ ὑπερασπίζεσαι,
   ΚΑΙ διεφθαρμένο σύστημα θὰ συντηρεῖς
   ΚΑΙ διπλοὺς λογαριασμοὺς θὰ πληρώνεις....

   Μόνη λύση γιὰ νὰ μὴν συντηρεῖς διεφθαρμένο κράτος εἶναι νὰ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Μόνον τότε θὰ γίνει κράτος δικαίου καὶ ὄχι δυνάστης μας.

   • kostasthess avatar
    kostasthess @ Κοινὸς νοῦς 22/05/2011 21:25:17

    να φορεσουμε τα αμπεχωνα και να κανουμε λαικη επανασταση δηλαδη.. Καποτε να σοβαρευτουμε.. Δεν θα κνει κακο..

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ kostasthess 22/05/2011 20:58:18

   Μολονότι έχω κάνει μεταμόσχευση νεφρού, τιμώ το νεράκι της ΕΥΔΑΠ που είναι και φθηνό.
   Στη Χιλή που το νερό έχει ιδιωτικοποιηθεί, είναι κακής ποιότητας, λίγο και πανάκριβο.
   Και κάποια πράγματα είναι κοινωνικά αγαθά, αφορούν την ίδια τη ζωή και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν επιχείρηση που έχει σκοπό το κέρδος.

 13. ataktos avatar
  ataktos 23/05/2011 11:04:21

  για να δούμε πόσο θα στοιχίζει το πόσιμο και αγροτικό νερό στους καταναλωτές τον πόλεων... έχει να πέσει λόρδα

 14. ataktos avatar
  ataktos 23/05/2011 12:42:14

  ο πόλεμος που ξεκίνησε ο ΓΑΠ με την ΔΕΗ δεν έχει σχέσει με την ασφάλεια τροφοδοσίας του ρεύματος αλλά με το ΝΕΡΟ ... αυτό είναι το.......... Χρυσωρυχείο του λαού μας ...τα μάτια σας στο ΝΕΡΟ .. Αλιάκμονας και Αχελώος!!!!

 15. ataktos avatar
  ataktos 23/05/2011 15:43:54

  http://energeiakozani.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.