11/07/2008 18:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιους «βολεύει» ο Χριστοφοράκος;

Διερωτώμαι εάν έχουμε τη σωστή εικόνα για το ποιοι είναι οι μεγάλοι «παίκτες», ποίοι οι μεσαίοι και ποιοι οι μικροί, στην υπόθεση της Siemens. Άπαντες δείχνουν τον μέχρι πέρυσι επικεφαλής της εταιρείας, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ως το σημαντικότερο παίκτη. Είναι όμως, έτσι ή απλά λέγεται αυτό επειδή βολεύει κάποιους; Εάν εμείς φτιάχναμε την «πυραμίδα» των παικτών, σίγουρα δεν θα τοποθετούσαμε τον Χριστοφοράκο στην κορυφή. Κατά την άποψή μας άλλωστε, ακόμα και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά σε νευραλγικής σημασίας –για την πολυεθνική- χώρες, άλλοι ήταν αυτοί που καθόριζαν και υλοποιούσαν τις στρατηγικές της εταιρείας. Για τον Χριστοφοράκο, θα λέγαμε, ότι απλώς ήταν ο … μεταφραστής των «μεγάλων κεφαλών».

Το γελάτε; Εμείς κυριολεκτούμε. Ιδού τι εννοούμε. Το Νοέμβριο του 1998, ο εκ των στελεχών της Siemens Γερμανίας και προ ετών πρόεδρος της Siemens Hellas, Φόλκερ Γιούνγκ (Volker Jung), προέβη σε αγορά έκτασης 5.040 τετραγωνικών μέτρων στη θέση «Τζάνες» ή «Θυμιές» της κοινότητας Μπαρπίσσης στην Πάρο. Εκεί, έχει κτίσει εδώ και χρόνια βίλα. Ποιόν πήρε για μεταφραστή για την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς με την εταιρεία «Χαρκο Α.Ε.»; «Προσέλαβον ως διερμηνέα –αναφέρεται στο συμβόλαιο- τον … Μιχαήλ Νικολάου Χριστοφοράκον, γενικόν διευθυντήν της Ζημενς Α.Ε.» Προφανώς, ο ρόλος του Χριστοφοράκου δεν είναι τόσο χαμηλός που να περιορίζεται απλά στη μετάφραση. Όμως, δεν είναι και τόσο υψηλός, όσο λέγεται. Εννοείται ότι κρατάει στοιχεία που μπορούν να καψαλίσουν πολλούς πολιτικούς και κρατικά στελέχη. Όμως, ο «βαθμός» του στην ιεριαρχία, δεν ξεπερνά αυτή του … λοχαγού. Ο άνθρωπος που γνωρίζει πολλά για την «διεθνή πολιτική» της Siemens, εκτιμάται ότι είναι ο Γιούνγκ. Ο δε Χριστοφοράκος φημίζεται πράγματι για τις καλές σχέσεις που ανέκαθεν –και ίσως σήμερα- είχε με αυτόν.

Με την ευκαιρία, ο κ. Γιούνγκ μετά την αποχώρησή του από τη Siemens Hellas έγινε μέλος του ΔΣ της Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη. Δημοσίευμα στο Der Spiegel επίσης, τον έφερε να είναι ο υπεύθυνος της Siemens Γερμανίας με την BND (μυστική υπηρεσία Γερμανίας) και για τις υποκλοπές που έκαναν υπάλληλοι της Siemens για λογαριασμό της Υπηρεσίας. Εκτός αυτού, πέτυχε και σε μια άλλη πάρα πολύ σημαντική αποστολή: Κατέστησε τη Siemens «εθνικό προμηθευτή» της Ρωσίας (συγκρίνετε τα οικονομικά μεγέθη με την Ελλάδα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας). Άλλοι λοιπόν, είναι οι «συνταγματάρχες» στην ιεραρχία, άλλος ο «ταγματάρχης» -επικεφαλής του «Χωριού» - και άλλος ο «λοχαγός».

Καλές διακοπές «χερ κομμαντάντ» στις ηλιόλουστες Κυκλάδες!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Alkimos avatar
  Alkimos 11/07/2008 19:31:10

  Να επιτέλους κι ένα σχόλιο, που ...σπάει το τσόφλι. Καιρός είναι επιτέλους να βγούμε από το αυγό!

 2. NTANTON avatar
  NTANTON 11/07/2008 20:10:46

  Βρε τι έχω πάθει με τους ιστορικούς συνειρμούς , την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος που έχουν αδιάλειπτη-αέναη συνέχεια , τουλάχιστον από την εποχή της τουρκοκρατίας και πέρα...Βέβαια καμία σχέση με την παραπάνω είδηση. Μιλώ για συνειρμούς.

  "Διερμηνέας" = κακόφημος όρος που χαρακτήριζε εκείνους τους γνώστες της γερμανικής γλώσσας που υπηρετούσαν τους γερμανούς κατακτητές στις ανακρίσεις στα κολαστήρια της γκεστάπο και των S/S ή τους συνόδευαν , μαζί με τους καταδότες κουκολοφόρους στα διάφορα αιματηρά "μπλόκα" στις αγωνιστικές συνοικίες της Αθήνας.

  Αργότερα , μεταπολεμικά ο "διερμηνέας" ήταν για τους έλληνες μετανάστες στη Γερμανία επίσης ένας κακόφημος όρος που προσδιόριζε τα τσιράκια ( "καρφιά" ) των γερμανικών επιχειρήσεων που απασχολούσαν έλληνες εργαζόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν "παλαιοί-κουκολοφόροι διερμηνείς" που είχαν ακολουθήσει στη Γερμανία τα στρατεύματα κατοχής ή νέοι απόφοιτοι γερμανικών σχολών κ.λ.π

  "Νήσος Πάρος". Το νησί αυτό έγινε τα τελευταία γνωστό , όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά , αλλά και για το γεγονός ότι έχουν "αγοράσει" παραθεριστικές κατοικίες διάφοροι παράγοντες του πολιτικού συστήματος , όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο ΄νυν υπουργός τύπου , κυβερνητικός εκπρόσωπος και οικογενειακός φίλος του πρώην εκπροσώπου των Eurofigther/EDAS στην Ελλάδα , Θοδωρής Ρουσσόπουλος και αρκετοί άλλοι...

 3. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 11/07/2008 20:12:49

  ως διερμηνεας μετεφρασε και τα μαυρα για το συμβολαιο αυτο !!! σιγα μην το αγορασαν στην αντικειμενικη που εχουν βαλει στο συμβολαιο. ειναι σκανδαλο αυτο??? ρωταω δηλαδη.

  αν μιλησουν οι διερμηνεις χαθηκανε ολοι και ολες !

  ΠΠ

 4. ira avatar
  ira 11/07/2008 21:02:04

  τι κάνει νιαου στα κεραμμύδια..αλλά γιατί κανένας δεν τολμάει. ΑΤΟΛΜΙΑ

 5. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 11/07/2008 21:49:20

  Κατέβηκε ο διάβολος στη γη και ψάχνει 26χρονη παρθένα.

  Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;

  Γαμηθείτε όλες μη σας πάρει ο διάολος..!!!

  ΠΠ

 6. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 11/07/2008 21:55:21

  Η έκφραση «γυμνή αλήθεια» έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει.


  ΠΠ

 7. Factorx avatar
  Factorx 11/07/2008 22:27:38

  @PORTA PORTA: αρχίζεις και ξεσαλώνεις ποιητική αδεία. Σε επαναφέρω στην ταξη αν μη τι άλλο για λόγους αγκυρότητας. Ακου "παρθένες" την σήμερον ημέρα

 8. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 12/07/2008 00:21:57

  @Φακτωρα.
  εισαι μεγαλος ψυχολογος ! και καθολου διπλωματης. σε παω.. ειμαι αισιοδοξος πλεον.

  Ψυχολόγος: Κάποιος που κοιτάει κάπου αλλού όταν μία όμορφη γυναίκα μπαίνει μέσα στο δωμάτιο.

  Διπλωμάτης: Κάποιος που σου λέει να πας στον διάολο, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανυπομονείς να ξεκινήσεις το ταξίδι.

  Απαισιόδοξος: Αισιόδοξος με εμπειρία ( πρεπει να κανεις αναγωγη ! )  ΠΠ

 9. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 12/07/2008 10:33:50

  Άννα Κυριακού: Δηλαδή το καυχιέστε που είστε ψεύτης;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Ναι, γιατί απορείτε;
  Άννα Κυριακού: Κι όλα αυτά μου τα 'πατε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη μου;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Γιατί όχι; Είμαι ένας πολύ ειλικρινής ψεύτης. Για την ακρίβεια ο πιο ειλικρινής που θα μπορούσατε να βρείτε.
  Άννα Κυριακού: Και τι επάγγελμα κάνατε ως τώρα;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Ψευδομάρτυς!
  Άννα Κυριακού: Μπα, και δε σας άρπαξε κανένας δικαστής;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Τι λέτε κυρία μου, εδώ με τρόμαξαν δικαστές και δικηγόροι!
  Άννα Κυριακού: Κι από αυτό το επάγγελμα ζούσατε;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Όχι, όχι, έκανα το δημοσιογράφο.
  Άννα Κυριακού: Και σε ποια εφημερίδα γράφατε τα ψέματά σας;
  Ντίνος Ηλιόπουλος: Στην "Αλήθεια"!

  ΠΠ

 10. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 12/07/2008 10:40:57

  καπως ετσι θα μας δωσει πισω τα $$ ι Μιζενς. Με καθε σεβασμο τον απολυτο Ελληνα κωμικο και με την αδεια του.

  "Θανάσης Βέγγος: Έλα, λέγε τώρα τι σου χρωστάω να τελειώνουμε.
  Γιώργος Τζιφός: Ό,τι καταλαβαίνεις.
  Θανάσης Βέγγος: Λέγε εσύ και άσε τι καταλαβαίνω εγώ!
  Γιώργος Τζιφός: Δώσε ένα εικοσάρι.
  Θανάσης Βέγγος: Πώς το ΄πες αυτό ρε Βαγγέλη; Για τρελούς ψάχνεις;
  Γιώργος Τζιφός: Γιατί κυρ Αντώνη, πολλά σου είπα;
  Θανάσης Βέγγος: Τι έκανες ρε και θέλεις ένα εικοσάρι; Δυο πραγματάκια πήρες, τα φόρτωσες, και τα ξεφόρτωσες εδώ χάμω. Πόσο βάσταξε αυτή η δουλειά; Βάσταξε μισή ώρα;
  Γιώργος Τζιφός: Άντε κυρ Αντώνη, δώσε ένα εικοσάρι τώρα να τελειώνουμε!
  Θανάσης Βέγγος: Ένα εικοσάρι για μισή ώρα. Στην ώρα σαράντα και στο οχτάωρο, τέσσερεις οχτώ τριανταδύο, τρακόσες είκοσι. Και το μήνα, τρεις τριανταδύο εννενήντα έξι. Εννιά εξακόσες το μήνα; Ποιος είσαι εσύ ρε που παίρνεις εννιά εξακόσες το μήνα; Ρωτάς αν τα παίρνει ένας αντιναύαρχος εν ενεργεία; Για δέτε ρε έναν αντιναύαρχο εν ενεργεία!
  Γιώργος Τζιφός: Έξι δραχμές μου δίνεις κυρ Αντώνη;
  Θανάσης Βέγγος: Μάλιστα, έξι δραχμές! Στην ώρα δώδεκα και στο οχτάωρο οχτώ η δώδεκα ενενηνταέξι. Και το μήνα τρεις η ενενήντα έξι, διακόσες ογδόντα οχτώ. Δύο οχτακόσες ογδόντα το μήνα. Βρε, τόσα παίρνει ένας γυμνασιάρχης, που έχει μάλιστα να κάνει με τετρακόσιους αρκουδόμαγκες που τον σταυρώνουν από το πρωί ως το βράδυ. Γιατί εσύ έχεις την απαίτηση να παίρνεις πιο πολλά από το γυμνασιάρχη; Άλλο τούτο πάλι! Ο Βαγγέλης γυμνασιάρχης! Μνήστιτί μου κύριε!
  Γιώργος Τζιφός: Άντε, βάλε δυο τάλιρα ακόμα να τελειώνουμε.
  Θανάσης Βέγγος: Έλα, πάρε κι αυτό και είσαι εντάξει.
  Γιώργος Τζιφός: Τι ΄ν΄ αυτό;
  Θανάσης Βέγγος: Αν κάνεις λογαριασμό, θα δεις ότι είσαι πληρωμένος με μισθό τμηματάρχου! Πήγαινε τώρα γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές... Κατάλαβες φίλε μου; Γίνανε κι οι χαμαλαραίοι τμηματάρχες..."

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.