#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2010 10:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος τολμά να συγκρουστεί με τους νεκροθάφτες του μέλλοντός μας;



Από πολλούς υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ακούμε κατά καιρούς φράσεις όπως «και τι να κάνει δηλαδή αφού η οικονομία είναι χάλια και το χρέος τεράστιο» ή «υπάρχει άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής να το εφαρμόσει και δεν το κάνει»;

Εύλογες ερωτήσεις που υπάρχουν και σε εκατομμύρια Ελληνες. Τελικά το βασικό ερώτημα είναι «εκτός από την πολιτική της κατεδάφισης που προωθεί η τρόϊκα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο»;

Έτσι, σιγά – σιγά έχουν αρχίσει και εμφανίζονται φωνές αντίστασης στη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και των τροϊκανών. Όπου υπάρχουν ακόμη ελεύθερα μέσα ενημέρωσης βγαίνουν και ορισμένοι με συγκροτημένη σκέψη να πουν ότι «ναι υπάρχει κι άλλη πολιτική εξόδου από την κρίση». Τέτοια που απαιτεί συναίνεση αλλά το κυριότερο σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και κυρίως τις τράπεζες.

Γνωστοί οικονομολόγοι αρχίζουν κι αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση π.χ. δεν επιλέγει άλλο δρόμο προς τη σωτηρία. Η απάντηση είναι απλή: Διότι είναι εντολοδόχος. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, έχει δεσμευτεί γι’ αυτά που εφαρμόζει, στο εξωτερικό και στα εγχώρια συμφέροντα.

Ρωτάνε κάποιοι κι έχουν δίκιο: Γιατί να μην υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση και συμφωνία με τις άλλες «προβληματικές» χώρες για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη; Να συνασπιστούν με λίγα λόγια τα «γουρούνια» και να ζητήσουν από την Ευρώπη να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% το πολύ 2%. Σήμερα υπάρχει το εξής σύστημα: Οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια αγοράζουν από το κράτος ομόλογα (δηλαδή το δανείζουν στην ουσία) με επιτόκιο 4% και 5%. Παίρνουν μετά τα ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου και τα δίνουν στην ΕΚΤ για να ξαναδανειστούν.

Αν η Ελλάδα ή άλλη χώρα δανειζόταν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ θα είχε λύσει το πρόβλημά της και δεν θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία. Αλλά ακόμη και τώρα δεν είναι αργά, αρκεί φυσικά να συμφωνήσουν οι Γερμανοί.

Παράλληλα, με την κίνηση αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί μέρος του χρέους κι έτσι να γλιτώσουν κάποιες χώρες από την καταστροφή και η Ευρωζώνη να συνεχίσει απρόσκοπτα την ενοποίησή της.

Δυστυχώς, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο κι άλλες στην Ευρώπη δεν μπορούν να τα βάλουν με τους μεγαλοτραπεζίτες. Διότι αν πάνε σε δανεισμό από την ΕΚΤ θα τους παρακάμψουν και θα χάσουν το ξεκάθαρα κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζουν.

Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες λύσεις, αλλά ποιος τολμά να συγκρουστεί με τους νεκροθάφτες του μέλλοντός μας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. usound avatar
  usound 06/12/2010 10:38:19

  Το ότι ο Γιωργάκης είναι "στημένος" από μεγάλα συμφέροντα είναι μύθος. Το πρόβλημα έγκειται αλλού. Ο παρακάτω διάλογος είναι αληθινός και υπεκλάπη από ινκόγνιτο επίσκεψη τού παιντιού σε δημόσιο σχολείο.
  -Για πες μου παιδί μου εσύ, γιατί ανακαλύφθηκε το νόμισμα;
  -Για να φαίνεται πού υπάρχουν τα λεφτά, κύριε.
  -Μάλιστα. Εσύ αν είχες λεφτά, θα φαινόσουν;
  -Όχι, κύριε. Είμαι σεμνός εγώ.
  -Ξανά μάλιστα. Αν κάνανε, όμως, όλοι το ίδιο, δεν θα φαινόταν πού υπάρχουν τα λεφτά, οπότε πάει περίπατο κι η ανακάλυψη.
  -Ορίστε;
  -Τί ορίστε; Δεν συλλαμβάνεις τον συλλογισμό;
  -Τα όργανα της τάξης συλλαμβάνουν, κύριε. Εγώ τί δουλειά έχω;
  -Καινούργιος είσαι σ’ αυτό το σχολείο; Δεν σ’ έχω ξαναδεί.
  -Ήμουν στο Κολλέγιο, κύριε. Αλλά η μαμά μου μού είπε πως πρέπει να δείχνουμε ταπεινοί. Και μ’ έστειλε σε δημόσιο.
  -Και τι βαθμούς είχες εκεί;
  -Στη Γυμναστική είκοσι, κύριε.
  -Με δουλεύεις, ρε;
  -Όχι, κύριε. Δεν δουλεύω. Αλλιώς θα πήγαινα σε νυχτερινό.
  -Έχεις κάποιο πρόβλημα με τα μαλλιά σου; Γιατί σου έπεσαν;
  -Οικογενειακό, κύριε. Ό μπαμπάς, ο παππούς, ο προπάππους, όλοι είχαν καράφλα.
  -Απ’ τα 16;
  -Δεν είμαι 16, κύριε.
  -Πόσο είσαι;
  -Του ’52, κύριε!
  -Και γιατί δεν λες 58 χρονών; Αφαίρεση δεν γνωρίζεις;
  -Όχι, κύριε. Δεν είμαι αφηρημένος.
  -Πάντως, δεν σου φαίνεται. Μικροδείχνεις.
  -Μου το λέει κι η μαμά μου, κύριε!
  -Και πώς σε λένε;
  -Το κανονικό μου ή το κοροϊδευτικό μου, κύριε;
  -Πες και τα δύο.
  -Γιωργάκη το βαφτιστικό μου, κύριε. Το άλλο, πρωθυπουργός.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ usound 06/12/2010 18:14:31

   unsound "Σα να ‘μουν άλλος κι όχι εγώ, μεσ’ στη ζωή πορεύτηκα"...

 2. thessalonikios avatar
  thessalonikios 06/12/2010 10:52:40

  Κάποια σιγμή, όλοι θα ξεσηκωθούν. Μήπως όμως θα είναι πολύ αργά; Μάλλον ναι http://taxalia.blogspot.com/2010/12/blog-post_400.html

 3. tsilivithras avatar
  tsilivithras 06/12/2010 10:55:20

  Λέω εγώ τώρα σαν άσχετος με τα οικονομικά:

  πόσο δύσκολο θα ήταν να ορίζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ τι επιτρέπεται και τι όχι στις τράπεζες;;;
  Αφού το κάνει για την (μη) φορολογία των εφοπλιστάδων γιατί να μην το κάνει και για τους τραπεζίτες;;;
  Γιατί να μην μπορεί ένα νομοθέτημα όπως το αμερικάνικο Glass-Steagal Act να προστεθεί στο Σύνταγμά μας;;

  Μήπως δεν έχουμε αρκετά στοιχεία στα χέρια μας που να ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι οι τράπεζες αισχροκερδούν εις βάρος της πολιτείας και των πολιτών;;


  Δεύτερη σκέψη εμού του ασχέτου επί των οικονομικών:

  εφόσον διά της βίας μάθαμε όλοι εδώ και 1,5 χρόνο περίπου τι διάολο είναι τα spreads και πως αυτά επηρεάζονται ΑΜΕΣΑ από την συνολική εικόνα αξιοπιστίας μιας χώρας, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕ να οριστεί ένα συνταγματικό νομοθέτημα που να ενεργοποιείται ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε περιόδους κρίσεων και να ελέγχει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ όλες τις πράξεις των πολιτικών και των οικονομικών παραγόντων που δύνανται να ΜΕΙΩΣΟΥΝ την αξιοπιστία της χώρας άρα να την υποβάλλουν σε καθεστώς ανυποληψίας;;;


  ....

  Είμαστε μια μικρή οικονομία.
  Ένα μικρό νοικοκυριό που έχει την ικανότητα (και θα πρεπε να χει και την δυνατότητα) να παράξει μεγαλύτερο ΑΕΠ και να εξάγει αρκετά προϊόντα σε χώρες που έχουν υστέρημα.
  Η δυνατότητα αυτή μας έχει στερηθεί γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια είμαστε κράτος ΠΕΛΑΤΗΣ.
  Αγοράζουμε ΔΙΑ ΤΗΣ (κεκαλυμένης) ΒΙΑΣ πράγματα που δεν χρειαζόμαστε με τιμές που δεν μπορούμε να πληρώσουμε.
  Και όλα αυτά επειδή οι "άρχοντες" υπακούν στις προσταγές των διεθνών παραγόντων και δανείζονται χρήμα κρυφά και πίσω από τις πλάτες μας και κατόπιν μας σερβίρουν το λογαριασμό.

  Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι προς πτώχευση αλλά είναι σχεδόν ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΓΟΡΑ.
  Η παραγωγή μας σαμποταρίστηκε συστηματικά από δανεικό χρήμα ώστε:
  -να μην έχουμε αυτόνομη ανάτπυξη
  -να καταναλώνουμε σχεδόν αποκλειστικά ξένα προϊόντα

  Η "κατοχή" της χώρας μας εκτός από γεωπολιτικά παιχνίδια εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το λόγο:
  να παραμένουμε εσαεί ΠΕΛΑΤΕΣ.
  Ούτε παραγωγοί ούτε εξαγωγείς.

  Πελάτες.

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/12/2010 11:02:18

  Αυτό το σενάριο ακούγεται βολικό, αλλά είναι η βασιλική οδός για τον πληθωρισμό και αποτελεί τα "άγια των αγιών" των Γερμανών και της Μπούντεσμπανκ. Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι ήταν κάτι ωφέλιμο (που, υπό τις σημερινές συνθήκες, στις οποίες η κρίση που ζούμε είναι καθαρά τεχνητή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ), είναι κάτι που, όσο είμαστε στο ευρώ εκ των πραγμάτων ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

  Συνεπώς, πάμε για αλλού. Κι επειδή το να φαίνεται εδώ ότι κάνουμε το "χατήρι" της Γερμανίας, μη επιδιώκοντας να δανειστούμε από την ΕΚΤ, δεν θα κάνει την άποψή μου αυτή και πολύ δημοφιλή, επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή να αναπτύξω καλύτερα γιατί και ΧΩΡΙΣ τη Γερμανία ο δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα ισοδυναμεί με νομισματική αυτοκτονία. Βασικά είναι σαν να κόβεις νόμισμα, το ίδιο πράγμα είναι, δημιουργία χρήματος. Ενώ οι τράπεζες δανείζονται με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου και άλλα (θεωρητικώς τουλάχιστον) assets, πράγμα που οδηγεί στο να μην έχουμε δημιουργία χρήματος πλέον της κανονικής κυκλοφορίας του.

  Νόμισμα επιπλέον από το κανονικό σου κόβεις σε πολέμους, σε πείνα και άλλες τέτοιες καταστάσεις. Εδώ δεν έχουμε τέτοιες καταστάσεις, έχουμε απλώς μια διεθνή συμμορία που θέλει να πιει το αίμα αυτής της χώρας. Προτάσεις να αυτοκτονήσουμε νομισματικά δίνοντας άλλοθι σε αυτήν εδώ την κυβέρνηση των δοσίλογων εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Επώνυμος 06/12/2010 13:06:23

   Η διεθνής συμμορία θέλει να διαλύσει την Ευρωζώνη και προχωράει βήμα βήμα. Χτυπάει τη μια χώρα μετά την άλλη. Αυτό είναι το ζήτημα. Που ακούστηκε να θεωρούνται επισφάλειες και να διαγράφονται τα ομόλογα όλων τω κρατών της Ευρωζώνης όταν π.χ. τα Αγγλικά είναι πολύ χειρότερα ποιοτικά;

   Ήταν τραγικό λάθος της Γερμανίας που τον Οκτώβρη του 2009 για να μην πω από τον Οκτώβρη του 2008 που ξέσπασε τη κρίση είχε βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα. Ήταν τόσο βλάκες που δεν κατάλαβαν ότι έβγαζαν τα μάτια τους με τα χέρια τους;

   Κανονικά έπρεπε να βάλει πλάτη και να κάψει τους κερδοσκόπους από την αρχή. Τώρα είναι αργά για δάκρυα.

   Το δίδαγμα για την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο αποδέσμευσης σε πρώτη φάση από το Ευρώ και σε δεύτερη φάση και από την ίδια την ΕΕ αν χρειαστεί. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει πλέον και πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε όταν τιναχτούν όλα στον αέρα. Το κακό είναι ότι δε φαίνεται ούτε να υπάρχει κανείς που να θέλει να φτιάξει το σχέδιο ούτε κάποιος που θα το εφαρμόσει.

 5. man8os avatar
  man8os 06/12/2010 11:10:52

  Να τυπωσουμε την εξοδο μας απο την κριση!
  Να υποτιμιθει λιγο το Ε με ελεγχομενο τροπο, και ο νοτος και η Γαλλια και το Βελγιο να αποφυγουν μια ταπεινωτικη "χρεοκοπια".

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/12/2010 11:24:22

  Δεν υπαρχει αυτο το μετωπο των Νοτιων γιατι οι αλλοι δεν εχουν το ιδιο προβλημα και δεν ειναι στο μηχανισμο.Ειχα ξαναγραψει οτι το καθηκον της ελληνικης πολιτικης ηγεσιας δεν ηταν να γινει η Ελλαδα Ολλανδια ή Γερμανια γιατι δε γινεται αλλα να μην απομονωθει απο τους αλλους Μεσογειους.
  Αυτοι και ειδικα ο Παπανδρεου εκαναν οτι μπορουσαν για να ξεχωρισουμε.
  Εαν η κριση επεκταθει σε ολη τη Μεσογειο προφανως θα αλλαξουν οι ρυθμισεις.
  Μερι τοτε δεν αλλαζει τιποτα.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/12/2010 11:28:12

  *Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που τη μαστίζει, παραθέτει με δημοσίευμά της η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.
  «Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο χρονικό) σημείο, σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης, της λονδρέζικης εταιρίας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ.
  «Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα, και πρέπει να υπάρχει κίνδυνος αν έχουμε μια ακόμη ύφεση ή οικονομική κρίση». Η επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 μονάδων βάσης από το επίπεδο ρεκόρ του προηγουμένου Μαΐου οπότε η Ελλάδα προσέφυγε σε τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  ΠΠ

 8. sawas avatar
  sawas 06/12/2010 12:09:38

  Είτε με 1% είτε με 5% το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και λέγεται ΧΡΕΟΣ…..

  Αυτό συσσωρεύεται και σε καταβροχθίζει σε 10 η 30 χρόνια, ανάλογα.

  Το πρόβλημα δεν είναι ο δανεισμός, αλλά η αξιοποίηση των χρημάτων που παίρνεις,

  Η τα καταναλώνεις (πελάτες βλ. tsilivithras) η τα χρησιμοποιείς για την ανάπτυξη και την παράγωγη.

  Εμείς ήμασταν, ήμαστε και πολύ πιθανόν να παραμείνουμε μόνο πελάτες. Πρώτον διότι δεν συμφέρει (σήμερα) τις άλλες εξαγωγικές χώρες (και αυτούς που ελέγχουν το χρέος μας ) και δεύτερον επειδή «η παράγωγη δεν έχει μίζα» για τους εγχώρια διαχρονικά ανίκανους πολιτικούς μας.

  Η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και για να επιτευχτεί (κατά την γνώμη μου) πρέπει να επενδυθεί μακροχρόνια στην παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό είναι το δίκοπο μαχαίρι που προσπαθούν με κάθε τρόπο οι εκαστωτε κυβερνήτες να «στουμπώσουν¨» και να ακυρώσουν διότι…

  «An educated, healthy and confident nation is harder to govern»

  Ο Tony Benn εδώ: h**p://www.youtube.com/watch?v=jk8UXi6hFT8

  Εκτός από μικρή οικονομία είμαστε και μικρό σαν έθνος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξαιρέσουμε κανένα από την συνεισφορά του στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.

  Όσο η ΠΑΙΔΕΙΑ μας θα είναι εκεί που βρίσκεται, τόσο θα εξαρτόμαστε και τόσο θα υποφέρουμε.
  Κάτι σαν τον ναρκομανή, θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο μεγαλύτερη δόση, ώστε να ικανοποιήσουμε το πάθος μας. (το παράδειγμα είναι λίγο τραβηγμένο)

 9. Rotarmist avatar
  Rotarmist 06/12/2010 13:58:04

  ΣΤΙΣ 11/01/2011 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΜΩΝ.

  ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ κ. ΘΕΟΝ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ.............!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Rotarmist 06/12/2010 15:39:40

   Εσένα ποιος σου το είπε;

 10. kiki avatar
  kiki 06/12/2010 14:32:43

  ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ειμαστε σιγουροι οτι θα συγκρουστουμε με τους επιδοξους νεκροθαφτες μας.

 11. Orestios avatar
  Orestios 06/12/2010 15:26:27

  Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
  Το παλιό πεθαίνει όμως μέχρι να δημιουργηθεί το καινούργιο υπάρχουν στάδια.
  Μην περιμένετε κάτι γρήγορα.
  Όμως αυτό που έρχεται θα αποτελειώσει πλήρως το παλιό.
  Θα κόψει το κεφάλι της μέδουσας

 12. ataktos avatar
  ataktos 06/12/2010 15:29:31

  Του Δημήτρη Καζάκη
  Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιας χρεοκοπίας και υπό διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης σε καθεστώς θεσμοθετημένης κατοχής. Είναι στην καρδιά μιας γενικότερης κρίσης της ευρωζώνης, όπου το ευρώ και ο μηχανισμός στήριξής του έχει μετατραπεί σε μηχανισμό χρεοκοπιών. Μπορεί η χώρα και ο λαός της να γλυτώσουν την ολοκληρωτική καταστροφή; Ή πρέπει να περιμένουμε πότε θα διαλυθεί η ευρωζώνη, πότε θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα κάποιοι άλλοι αντί για εμάς, ή πότε και πώς θα κατορθώσει η ολιγαρχία των Βρυξελλών να αποκαταστήσει την ισορροπία του τρόμου στο εσωτερικό της ευρωζώνης; Μέχρι να γίνει κάτι από όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η χώρα και ο λαός της θα έχουν οδηγηθεί στην ανυπαρξία υπό καθεστώς διεθνούς ελέγχου επ’ αόριστο.
  Ο λαός και προπαντός οι εργαζόμενοι βιώνουν σήμερα την χρεωκοπία ενός ολόκληρου τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας και άσκησης της πολιτικής που καταρρέει μπροστά στα μάτια τους. Οι για δεκαετίες πολιτικές συμπίεσης του «εργατικού κόστους», κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης, διαρκούς ανοίγματος και «φιλελευθεροποίησης» των αγορών δεν άφησαν μόνο εξουθενωμένους τους εργαζόμενους, αλλά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Οι πολιτικές διαρκούς λιτότητας και εκποίησης του κοινωνικού πλούτου δεν συνέθλιψαν μόνο το παρών του εργαζόμενου λαού, αλλά του αποστερούν και το μέλλον. Οι απλοί εργαζόμενοι, ο εργάτης, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο νέος, αρχίζουν να κατανοούν πια ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα όσο η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται στον ίδιο μονόδρομο.
  Εδώ και χρόνια η χώρα έχει παραδοθεί στις πιο καταστροφικές δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς, έχει μετατραπεί σε παράδεισο ασυδοσίας για κάθε είδος αρπακτικού. Η ενίσχυση της κερδοσκοπίας με τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη, η έξαρση των εξωτερικών ελλειμμάτων που συνθλίβουν την όποια παραγωγική βάση της οικονομίας, η στέρηση της χώρας από τους πιο ζωτικούς της πόρους στο όνομα της «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων» και η υποβάθμισή της σε οικονομία φτηνής εργασίας και μεταπρατικών υπηρεσιών, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το κεφάλαιο και ο δικομματισμός την ένταξη στην παγκόσμια οικονομία.
  Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρήκε την οικονομία και την κοινωνία της χώρας σε μια ήδη προϋπάρχουσα βαθιά κρίση και γενικευμένη παρακμή. Μια παρακμή που φέρνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ ως ασφυκτικός κορσές οδήγησαν τη χώρα στην πλήρη ασφυξία. Καταδίκασαν την οικονομία σε διαρκή παραγωγική υποβάθμιση, την εγχώρια αγορά σε προνομιακό πεδίο άνθησης κάθε είδους μονοπωλίων, το λαϊκό εισόδημα σε μόνιμη καθίζηση, τον εργαζόμενο σε έρμαιο της εργοδοτικής ασυδοσίας, τον αγρότη σε αδιέξοδο, το κράτος σε φέουδο των μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοτραπεζιτών και μεγαλοεργολάβων και των εγκάθετων πολιτικών τους, ενώ τη χώρα συνολικά σε υποδούλωση στα πιο αδίστακτα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
  Η χώρα αντιμετωπίζει μια θεσμοθετημένη κατοχή
   
  Η οικονομία της χώρας και ο λαός της έχει κριθεί αναλώσιμη προκειμένου να διασωθεί το ευρώ και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορούν οι ισχυροί της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη σπατάλη δημόσιων πόρων ώστε να στηριχθεί η χρηματιστική κερδοσκοπία και το «ισχυρό ευρώ», πρέπει οι χώρες σαν την Ελλάδα να ακολουθήσουν μια ακόμη πιο δραστική περιοριστική πολιτική, να ρευστοποιήσουν και να ξεπουλήσουν ότι έχει απομείνει από την οικονομία τους, να βυθίσουν το σύνολο της κοινωνίας στην ανέχεια και την ανεργία.
  Με αυτήν την πολιτική του διατεταγμένου αυτοχειριασμού, έχουν πλήρως συμφωνήσει και ευθυγραμμιστεί οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Έχουν ήδη παραδώσει τις τύχες της χώρας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και των πιο αδίστακτων διεθνών οργανισμών της παγκόσμιας αγοράς, όπως είναι το ΔΝΤ, προκειμένου να επιβληθεί το αναγκαίο κατοχικό καθεστώς της βίαιης επιτήρησης και του καταναγκασμού. Η χώρα έχει εγκαταλειφθεί παντελώς στις ορέξεις και τα συμφέροντα των ισχυρών «εταίρων» της και των τοκογλύφων δανειστών της.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το μεγάλο κεφάλαιο υπαγορεύουν μέσω της παρούσας κυβέρνησης τη συναίνεση για να προετοιμάσουν και να νομιμοποιήσουν ένα αυταρχικό κράτος εκτάκτου ανάγκης, απαραίτητο για να αναμετρηθούν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, αλλά και με την κοινωνική έκρηξη που τροφοδοτεί η κρίση και τρέμουν όσο τίποτε άλλο. Η οικονομική κατάρρευση και η χρεωκοπία απαιτούν για το συμφέρον της ολιγαρχίας την συντριβή του ελληνικού λαού, την μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια «γκρίζα ζώνη», την εμπράγματη εκποίηση της εθνικής κυριαρχίας, που έχουν έτσι ή αλλιώς οικιοθελώς απεμπολήσει με την αποικιακή δανειακή σύμβαση, που ανάλογή της δεν υπάρχει στα ιστορικά χρονικά της χώρα και διεθνώς. Πράγμα που μπορεί να συμβεί μόνο με όρους καταστολής της κοινωνίας και αντιδημοκρατικής εκτροπής.....Δημοσιεύθηκε στο www. inprecor.gr, 4/12/2010

 13. Maximilien avatar
  Maximilien 06/12/2010 15:29:47

  Είναι η νομοτέλεια της ιστορίας. Το καινούργιο -όποιο κι αν είναι αυτό- γεννιέται μέσα από τη μήτρα του προηγούμενου.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Maximilien 06/12/2010 18:26:04

   Δεν έχει νομοτέλεια η ιστορία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.