08/11/2009 23:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος τελικά γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου;(Στην φωτογραφία ο Factorx αυτοπροσώπως μπροστά στο Τείχος όπως ήταν πριν γκρεμιστεί το Χειμώνα του 1987. Εκείνα ήταν ρεπορτάζ Πέτρο Στάγκο)

Σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, σημειώθηκαν αρκετές λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον των καθεστώτων που η ΕΣΣΔ είχε επιβάλλει στην

ανατολική Ευρώπη. Στο ανατολικό Βερολίνο το 1953, στην Ουγγαρία το 1956, στη Τσεχοσλοβακία το 1968, και στη Πολωνία άπειρες φορές. Όλες τους απέτυχαν. Εκτός από αυτήν του φθινοπώρου του 1989. Κανένας δεν θεώρησε τότε πως γίνεται επανάσταση, και κανένας δεν περίμενε πως θα ήταν τόσο ειρηνική. (Η  μοναδική εξαίρεση ήταν  στη Ρουμανία, με το βίαιο ξεσηκωμό εναντίον του Τσαουσέσκου,  αλλά και εκεί τα θύματα ήταν σχετικά λίγα).

Τα γεγονότα του `89 ήταν σύνθετα, και οι λεπτομέρειες διέφεραν από χώρα σε χώρα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θα συμφωνήσουν πως η κατάληξη ήταν το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όμως οι απλουστευμένες ερμηνείες είναι αυτές που ακόμη κυριαρχούν. Η 20η επέτειος της πτώσης του τείχους, μας δίνει την ευκαιρία να τις θυμηθούμε. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τις πλέον επικρατούσες θεωρίες για το τι και το πώς.

 1- Ήταν ο Ronald Reagan.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου ήταν αυτή που έσωσε τον «ελεύθερο κόσμο». Στις 6 Ιουνίου του 1987, στη πύλη του Βρανδεμβούργου του Δυτικού Βερολίνου, ο Reagan προκάλεσε τον σοβιετικό ηγέτη Mikhail Gorbachev, να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος. «Έλα εδώ σε αυτή τη πύλη κ. Gorbachev, άνοιξε την, κ. Gorbachev, γκρέμισε το τείχος!».

Οι υποστηρικτές του Αμερικανού, επιμένουν, πως η ομιλία του αυτή ήταν καθοριστική για τα γεγονότα που πυροδοτήθηκαν το 1989, όμως τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελλιπή. Στη πραγματικότητα, τα λόγια του Reagan δεν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο συλλογισμό των διαφωνούντων πέρα από το τείχος. Τα αντιπολιτευτικά κινήματα στην ανατολική Γερμανία και στη Τσεχοσλοβακία ήταν περισσότερο φιλειρηνικά παρά παλαιοκομματικά. Στη Πολωνία, οι ακτιβιστές της «Αλληλεγγύης» είχαν τον Πάπα ως φάρο τους. Ακόμη και οι εφημερίδες Washington Post και  the New York Times, παρέλειψαν να δημοσιεύσουν την ομιλία του προέδρου στη πρώτη τους σελίδα. Μερικοί μάλιστα τη θεώρησαν ως ένα είδος πολιτικού θεατρινισμού, που σκοπό είχε την εσωτερική  κατανάλωση στις ΗΠΑ μάλλον, παρά κάποιον παγκόσμιο αντίκτυπο. Ο ίδιος ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Reagan, ο Frank Carlucci, ομολόγησε αργότερα ότι είχε σκεφτεί τότε πως «Είναι μια καλή ατάκα. Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα».

Ακόμη και στο ίδιο το δυτικό Βερολίνο, όπου υπήρχαν πολλοί «πράσινοι» και ανατολικογερμανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι διαμαρτυρόμενοι εναντίον του ήταν περισσότεροι από τους χειροκροτητές του Reagan, κατακρίνοντας τις συντηρητικές πολιτικές του. Αυτό  όμως που έπαιξε μεγάλο ρόλο στο τέλος, ήταν η προθυμία του Reagan να «τα βρει» με τον σοβιετικό ηγέτη, αποφεύγοντας έτσι τη βίαιη καταστολή της «επανάστασης». Αυτή του η επιτυχία είναι που οδήγησε στο χαρακτηρισμό του Reagan ως «Η κυρίαρχη περιστερά της Αμερικής».

 2-Ήταν αναπόφευκτο.

Αυτοί που σκέπτονται έτσι, πιστεύουν πως η ιστορία ήταν με το πλευρό των στασιαστών, καθώς οι κομμουνιστές ηγέτες δεν θα τολμούσαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν βίαια μέσα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εμφανές εκείνες τις ώρες. Τα αιματηρά γεγονότα στη πλατεία Tiananmen του Πεκίνου, καθώς και η εκτεταμένη καταστολή εκ μέρους του ρουμανικού καθεστώτος, αποδεικνύουν περίτρανα πως η βία παρέμενε μια εναλλακτική λύση για τους κομμουνιστές ηγέτες. Στη Κίνα, η βίαιη καταστολή κατάφερε να διατηρήσει το καθεστώς στην εξουσία, στη Ρουμανία όμως απέτυχε. Η αποτυχία όμως αυτή, μπορεί να οφείλεται στο ότι είχαν ήδη προηγηθεί ειρηνικές εξεγέρσεις στη κεντρική Ευρώπη, οι οποίες και είχαν υπονομεύσει τους υπερασπιστές του συστήματος. Αν η κυβέρνηση της ανατολικής Γερμανίας αποφάσιζε να καταπνίξει με βία τις εξεγέρσεις, τα αποτελέσματα θα είχαν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν μια επιλογή την οποία ο Erich Honecker και τα τσιράκια του στο κόμμα, σκεφτόντουσαν σοβαρά.

Το Σεπτέμβριο του 1989, η τηλεόραση της Ανατολικής Γερμανίας, μετέδιδε διθυραμβικά σχόλια υπέρ της αποφασιστικής στάσης που τήρησε το Πεκίνο στη δική του περίπτωση. Μια μάλιστα εκπομπή, παρουσίασε ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης του κόμματος, που δήλωνε σθεναρά την απόφασή του να «υπερασπιστεί τον σοσιαλισμό με το όπλο στο χέρι».

Την 9/10/89, και εν όψει μιας προγραμματισμένης διαδήλωσης στη Λειψία, οι αρχές μοίρασαν πυρομαχικά στις δυνάμεις ασφαλείας, και έθεσαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες τεράστιες ανάγκες περίθαλψης. Τελικά, 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, αλλά οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής κάποιων αξιωματούχων, απέτρεψαν τη χρήση βίας. Αν δεν είχαν πετύχει αυτές οι προσπάθειες, η ιστορία της Ευρώπης θα είχε μια πολύ διαφορετική εξέλιξη.

 

(Άποψη του Ανατολικού Βερολίνου το Χειμώνα του 1987, όπως φαινόταν απο ειδικές σκαλωσιές που είχαν κάνει στο Δυτικό)

3-Ήταν η CIA

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι Αμερικανοί κατάσκοποι, βοηθώντας τους εχθρούς των εχθρών τους, αποδυνάμωσαν και τελικά γκρέμισαν τη Σοβιετική Ένωση. Είναι αλήθεια πως οι ίδιοι είχαν βοηθήσει  τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν, που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του`80. Είναι αλήθεια επίσης, πως οι πράκτορες της CIA, με τη βοήθεια του Βατικανού, τροφοδοτούσαν σταθερά με χρήματα και υλικό την «Αλληλεγγύη» στη Πολωνία. Όμως όσον αφορά στα πιο κρίσιμα γεγονότα του 1989, η CIA δεν ήταν σημαντικός παράγων. Είχε αποτύχει στο να προβλέψει τις πραγματικές προθέσεις του Gorbachev. Έως και το τέλος του 1988, η «εταιρία» κυκλοφορούσε μνημόνια στα οποία προέβλεπε την επιβίωση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ευρώπης. Όταν τελικά γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου, και ο Λευκός Οίκος απαιτούσε άμεση πληροφόρηση, οι ντροπιασμένοι κατάσκοποι παραδέχτηκαν πως δεν είχαν κανέναν ενεργό πράκτορα στο ανατολικό Βερολίνο ή στο Κρεμλίνο.

Ο Milton Bearden, επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA εναντίον του σοβιετικού μπλοκ, πέρασε την ιστορική εκείνη νύχτα παρακολουθώντας το CNN. «Ήταν δύσκολο να παραδεχτούμε πως δεν είχαμε κανένα αξιόλογο πράκτορα. Είχαν αποκαλυφθεί και σκοτωθεί όλοι τους, και κανένας μας δεν ήξερε το γιατί…». Ο λόγος μαθεύτηκε μετά, και ήταν η παρουσία του σοβιετικού πράκτορα Aldrich Ames στα άδυτα της CIA, που είχε ήδη προδώσει στους Ρώσους, κάθε Αμερικανό πράκτορα που γνώριζε.

 4-Ήταν η KGB.

Ο κομμουνισμός έχασε το 1989, όμως πολλοί κομμουνιστές ή και κόμματα, τα κατάφεραν μια χαρά, με αποτέλεσμα τη κυκλοφορία θεωριών συνομωσίας σχετικά με το ρόλο της KGB. Όπως έγραψε πρόσφατα ο Βρετανός δημοσιογράφος Edward Lucas: «Οι περισσότεροι διαφωνούντες αποδείχθηκαν κακοί πολιτικοί, και ενώ σήμερα τα περισσότερα πρώην κομμουνιστικά κράτη ανήκουν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, διοικούνται κυρίως από πρώην μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων». Αυτός όμως ο ισχυρισμός διαφέρει κατά πολύ από αυτό που πολλοί πιστεύουν, ότι δηλαδή τα γεγονότα του 1989 σχεδιάσθηκαν από την KGB με απώτερο σκοπό την συνέχιση της εξουσίας από τους μπολσεβίκους. Η θεωρία αυτή καταρρέει στη περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας, όπου τα μέλη της μισητής μυστικής αστυνομίας Στάζι, υπέστησαν εντατικές έρευνες και σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθησαν.

Όσο για την KGB, πρόσφατα αρχεία που άνοιξαν, αποκαλύπτουν πως οι σοβιετικοί κατάσκοποι είχαν άγνοια ίση με αυτή των Αμερικανών συναδέλφων τους. Όταν για παράδειγμα οι ανατολικογερμανοί αποφάσισαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς των μετακινήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να περάσουν απέναντι, η κυβέρνηση είχε αμελήσει να ενημερώσει την ΕΣΣΔ.

Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός, πως οι συνεργάτες του Gorbachev, δεν θεώρησαν σκόπιμο να τον ξυπνήσουν, τη νύχτα που το τείχος έπεφτε… Ο άνθρωπος στον οποίο η ιστορία θα απέδιδε την απελευθέρωση της ανατολικής Ευρώπης, κοιμόταν στη διάρκεια των μεγάλων αυτών εξελίξεων!

 5-Ήταν όλα θέμα οικονομικών.

Βάσει αυτής της ερμηνείας, μπορεί οι τεράστιες διαδηλώσεις του κόσμου να ήταν εντυπωσιακές, όμως αυτό που οδήγησε στη μεγάλη αλλαγή του 1989, ήταν η οικονομία.

Αυτή η άποψη είναι υπεραπλουστευτική. Ναι, πράγματι η οικονομία της ΕΣΣΔ είχε τα χάλια της. Και ναι, τα καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης υπέφεραν από τα τεράστια εξωτερικά τους χρέη, καθιστώντας τα αδύναμα να αντιδράσουν στις εσωτερικές αναταράξεις. Για παράδειγμα, το εξωτερικό χρέος της ανατολικής Γερμανίας είχε φτάσει τα $26.5 δισ. το 1989. Κόστιζε δηλαδή $4.5 δισ. το χρόνο ή το  60% των εσόδων της χώρας  από τις εξαγωγές! Όμως το παράδειγμα της Κούβας και της Βόρειας Κορέας, αποδεικνύουν πως τα κομμουνιστικά καθεστώτα  μπορούν να επιβιώσουν παρά τις όποιες οικονομικές τους δυσπραγίες.

 Η ιστορία του 1989 είναι η ιστορία της δυτικής επιφυλακτικότητας. Ο Helmut Kohl , η  Margaret Thatcher, και ο  George H.W. Bush  όλοι οι δυτικοί ηγέτες, δίσταζαν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιούσαν τη περιοχή.

Στη πραγματικότητα, τα πλήθη στους δρόμους του Βερολίνου, της Πράγας και του Βουκουρεστίου ήταν αυτά που μετέτρεψαν το θυμό εναντίον των καθεστώτων σε μια άμεση ανάγκη ανατροπής της εξουσίας των κομματικών αφεντικών. Η ξαφνική έξαρση δυσαρέσκειας, συνδυασμένη με το γεγονός ότι ο Mikhail Gorbachev δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών, η σταδιακή απομυθοποίηση της μαρξιστικής ιδεολογίας στα μάτια τόσο του λαού όσο και των κομματικών αξιωματούχων, και η μεγαλύτερη ροή της πληροφόρησης από τη Δύση, όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στα δραματικά γεγονότα του 1989. Όμως οι ιστορικοί, στην αναζήτησή τους για μια απλή εξήγηση, συνεχίζουν να ψάχνουν για τη μία και μοναδική.

 Απόδοση: Strange Attractor

Πηγή: www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 08/11/2009 23:50:38

  Άυτά ειναι!!!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/11/2009 23:56:45

  Ήταν αναπόφευκτο. Οι εξοπλισμοί ένθεν και ένθεν είχαν γονατίσει αυτούς που ήταν οικονομικά πιο αδύνατοι. Η τηλεόραση, η επικοινωνία, ακόμα και τα pc που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ το 81, οι εμιγκρέδες από το Lower East Side που επικοινωνούσαν, η καταναλωτική πίεση (που τόσο ενοχλεί τον φίλο μου) είχε ακουμπήσει την ΕΣΣΔ. Από το 1986 με την Δυτική οικονομία σε μπουμ, η πίεση για κάποια καταναλωτικά ψύχουλα στην ΕΣΣΔ ήταν αφόρητη.

  Το Βιετνάμ είχε τελειώσει. Η Κίνα είχε φτιαχτεί σαν αντίπαλο δέος των Σοβιετικών. Η παρένθεση του Ιραν είχε κλείσει. Η απίθανη άνοδος των κεφαλαιαγορών 81-82 είχε αντλήσει απίθανα κεφάλαια σε κάθε αμυντική και μη τεχνολογία των ΗΠΑ από αθόρυβα υποβρύχια και sonar arrays μέχρι πόλεμο άστρων και ποιός ξέρει τι παρακολούθηση και κατασκοπεία πέρα από τις τότε ικανότητες των Σοβιετικών.

  Η Thatcher βασίλευε και ο Reagan είχε δώσει νέο νόημα στην λέξη "ευμάρεια" στις ΗΠΑ. Οι Ρώσοι ψίχουλα. Και είχε γράψει ο Economist τότε: "H έστω και ελάχιστη απελευθέρωση στην κατανάλωση, θα σημάνει αναπόφευκτη πολιτική απελευθέρωση". Ο Economist, δεν μασούσε, ήταν ...αντικομμουνιστής και αντισοβιετικός, και φιλορεπουμπλικάνος. Ο Reagan απλά είπε δυό λόγια μπροστά στην Πύλη.

  Τελικά, θα δείξει η "Ιστορία" μετά 200 χρόνια τι ακριβώς έγινε.

  Αυτό που δεν χώνεψα ποτέ μου είναι ότι σε εμάς, τότε, κακομοιριά.

 3. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 09/11/2009 00:04:05

  Ωραία και μετά είχαν την ελευθερία της επιλογής της....μάρκας τηλεόρασης..

  Εκεί ξεκίνησε και σταμάτησε η ελευθερία...

  • yiannis00 avatar
   yiannis00 @ Βανζέτι 09/11/2009 00:17:22

   ενω πριν; δεν ηξεραν τι να την κανουν

   η ελευ8ερια αλλωστε φιλε Βανζετι ειναι, με μια λυρικη προ-διαθεση ενα event horizon - το αν 8α οδηγησει σε singularity δεν εξαρταται απο...τοστιερες - αλλες συσκευες ηταν ανεκα8εν πιο χρηστικες

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2009 00:10:24

  Το 81-82 ξεκίνησε περίοδος απίθανης ευημερίας στις ΗΠΑ. Το Ιράν είχε κλείσει. Το Βιετνάμ είχε τελειώσει. Η Κίνα είχε φανεία σαν αντίπαλο δέος στο δίλημμα του φυλακισμένου. Απίθανα κεφάλαι εισέρευσαν σε κάθε στρατιωιτκή και μη τεχνολογία στις ΗΠΑ από αθόρυβα υποβρύχια μέχρι βιοτεχνολογία, και μάλλον τότε κορυφώθηκαν και οι πονηροί δορυφόροι.

  Οι εξοπλισμοί κούρασαν τον πιο αδύναμο. Η επικοινωνία απο Δύση προς Ανατολή έγινε σχεδόν απρόσκοπτη είτε άπό τεχνολογία είτε από εμιγκρέδες που έφτασαν στο Lower East Side. Ο Ρώσος ήξερε ότι από την άλλη μεριά είχε φαϊ και ανέσεις. Έγινε κάποιο μικρό άνοιγμα στην εσωτρική καταναλώτική αγορά της ΕΣΣΔ

  Η Thatcher βασίλευε. Ο Reagan επίσης. O Economist είχε γράψει ένα προφητικό editorial που έλεγε ότι η όποια απελευθέρωση στην αγορά θα συνοδευτεί νομοτελειακά από πολιτική απελευθέρωση. O Economist δεν μασούσε λόγια, ήταν αντισοβιετικός.

  Η Ιστορία θα μας πει λεπτομέρειες λίγο πιο αντικειμενικές σε ...200 χρόνια.

  Η προσέγγιση Κεντρικής Ευρώπης και Ρωσίας, σήμερα, σημαίνει ένα από δύο πράγματα: χαρούμενη, ευτυχισμένη ειρήνη και ευημερία, ή προεόρτια όπως το πάλαι ποτέ.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/11/2009 00:12:06

  Ο κόσμος μας κυβερνάται από μια ελίτ, σκοπός τής οποίας είναι η συγκέντρωση όλου του πλούτου στα χέρια της. Αυτό που λέω δεν είναι "συνωμοσιολογικό", με Νεφιλίμ και άλλους εξωγήινους... είναι καθαρά πολιτικό.

  Δεν έχει σημασία αν ο πλούτος συγκεντρωθεί στα χέρια τής ελίτ μέσω των εταιρικών υπερκερδών τού καπιταλισμού, ή μέσω τής κρατικοποίησης των πάντων. Δεν έχει σημασία αν η ελίτ αποκαλείται "μεγαλομέτοχος τής Χ πολυεθνικής" ή "γενικός γραμματέας τού ΚΚ τής ΣΣΔ τού Ουζμπεκιστάν". Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη.

  Όταν η ελίτ αποφάσισε ότι το κομμουνιστικό μοντέλο δεν τραβούσε πια και ότι θα πολλαπλασίαζε τα κέρδη της με την εξάπλωση του χρηματιστηριακού τουρμποκαπιταλισμού, φύτεψε έναν Γκορμπατσόφ και διαλύθηκε όλο το ανατολικό μπλοκ εις τα εξ ων συνετέθη. Σιγά μην έκανε τίποτα ο Ρίγκαν, που του είχε γίνει εγκέφαλος έμενταλ από το Αλτσχάιμερ.

  Για του λόγου το αληθές, δείτε ποιοι κυβερνούν το πρώην ανατολικό μπλοκ... όλη η νομενκλατούρα των παλιών ΚΚ, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πράκτορα τής ΚαΓκεΜπέ (ή της Κέι Τζι Μπι, όπως λέει και η παλιά συντρόφισσα Χούκλη στο δελτίο τής ΝΕΤ) Πούτιν.

  Αμφισβητώ την περίφημη απεριόριστη δύναμη που έχει ο λαός να αλλάζει τα πράγματα, είτε μέσω εκλογών, είτε με επαναστάσεις. Όλα είναι στημένα, σαν μετρήσεις τής AGB.

  • anetos avatar
   anetos @ Στέργιος 09/11/2009 08:13:04

   Δεν εχεις και αδικο !

 6. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 09/11/2009 00:20:40

  εχεις και συ φιλε μου σήμερα την ελευθερία σου..μακρυά από μένα το DDR...ΑΛΛΆ ΌΣΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ...ΟΣΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

  • yiannis00 avatar
   yiannis00 @ Βανζέτι 09/11/2009 00:38:41

   χμμ...δεν νομιζω οτι εχω/ειχα ή 8α εχω ποτε την ελευ8ερια μου....

   για την οικονομια της συζητησης, 8α αφησω τον φιλο μου John Dylan Haynes να σου...μιλησει για τα 6 πιο σημαντικα δευτερολεπτα της ζωης σου

   • loretta avatar
    loretta @ yiannis00 09/11/2009 01:28:46

    Human Brain Mapping κανουμε εδω μεσα βρε yiannisoo?

    • yiannis00 avatar
     yiannis00 @ loretta 09/11/2009 01:58:01

     ενδιαφερον hobby, αν και μ απασχολουν οι ...8ερμικες γεφυρες τωρα τελευταια

     Oι συναψεις, γοητευτικες κ ατι8ασες, δινουν το τελειο αλλο8ι στην χωρα του Bob Marley - could u be loved? τα κβαντικα ταρω σερβιρουν τις πι8ανοτητες σε παραλληλη γεωμετρια με την χαρη των Περσικων κομπων της Μιραρακη, την ευπει8εια Αμερικανου τηλε-ευαγγελιστη και την αμεσοτητα της Δαρβινικης εξελιξης

     take ur pick ;)

    • loretta avatar
     loretta @ loretta 09/11/2009 02:00:40

     ...θα παρω την πορτα 3 and none of the above!! thanks

 7. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 09/11/2009 00:49:42

  @yannisoo και αυτό στο Βερολίνο έγινε...

  • yiannis00 avatar
   yiannis00 @ Βανζέτι 09/11/2009 01:04:21

   ;)

 8. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 09/11/2009 10:32:51

  1. Επειδή οι έννοιες δεν προγραμματίζονται, φίλε yannisoo, το singularity (point or situation) δεν αναμένεται: ευρίσκεται ήδη στην αφετηρία της «ελευθερίας». Αυτή είναι η γοητεία της έννοιας, αλλά ταυτόχρονα και ο κατά την διαδικασία διεκδίκησής της μεγάλος πόνος.

  2. Όλοι οι αναγωγισμοί είναι κολοβοί. Από τη συνειδητοποίηση αυτής της μερικότητας προκύπτει και η «ευκολία» της ανάθεσης στον «ιστορικό» του μέλλοντος να μας διαφωτίσει σχετικά με τα «γεγονότα», όταν πλέον τα κόκκαλά μας θα έχουν γίνει σφυρήχτρες. Οι αναγωγισμοί βοηθούν ασφαλώς να μη τρελλαθούμε, να πάρουμε θέση και να συνεχίσουμε ή να παραιτηθούμε. Όταν όμως συγκλίνουν από μόνοι τους ή βιαίως προς μία (πλειοψηφική)κατεύθυνση προκύπτουν οι ολοκληρωτισμοί – μικρής, καθημερινής ή μεγάλης κλίμακας.

  3. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή «θέσης παρατηρητή». Καταγράφουμε τις πιθανές (ή/και δοθείσες) ερμηνείες και τις αφήνουμε στην κρίση των άλλων να διαλέξουν. Ωραία «ντρίπλα» μα την αλήθεια, αλλά τόσο αδιάφορα δημοψηφισματική. Το τέρας της κοινής γνώμης ως μέσου όρου κάνει τότε την εμφάνισή του και διευκολύνει τελικά τη λήθη – και του θέματος και του παρατηρητή ...

  4. Αυτό που μένει είναι η επανάληψη της διερώτησης: ποιούς και γιατί εν- ή συμ- φέρει η ερμηνεία. Ποιοι και γιατί θα εξακολουθήσουν να θ υ μ ο ύ ν τ α ι. Και φυσικά η μάχη που έπεται: ανάμεσα σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την εξέλιξη κι αυτούς που ξαναγυρίζοντας στην καινούρια αφετηρία θα διεκδικήσουν την ανατροπή της δήθεν νομοτελειακότητας αυτής της εξέλιξης – με βάσανο, κόπο και χωρίς παραιτήσεις. Και απ’ αυτή την άποψη είναι που ως βασικός παράγοντας της πτώσης αναδεικνύονται «τα πλήθη στους δρόμους του Βερολίνου, της Πράγας και του Βουκουρεστίου ... που μετέτρεψαν το θυμό εναντίον των καθεστώτων σε μια άμεση ανάγκη ανατροπής της εξουσίας των κομματικών αφεντικών».

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/11/2009 12:10:51

  Έχοντας ερευνήσει αρκετά, σε γερμανόφωνες και αγγλόφωνες πηγές, το θέμα της κατάρρευσης της ΓΛΔ, τείνω κι εγώ να συμφωνήσω με την πέμπτη άποψη ("ήταν θέμα οικονομικών") την οποία δεν θεωρώ υπεραπλουστευτική. "Ξαφνικά", γύρω στο καλοκαίρι του 1989, το οικονομικό επιτελείο της χώρας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στην οικονομία υπήρχε μια κατάσταση ανάλογη αυτής που αποκαλύφθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες βδομάδες (ίσως και χειρότερη). Τα ανατολικογερμανικά προϊόντα, έχοντας μείνει πίσω από τις εξελίξεις, είχαν χάσει κάθε ανταγωνιστικότητα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται στα δάνεια τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει, αφού οι εξαγωγές είχαν πέσει στο ναδίρ. Η κατάσταση αυτή είχε δημιουργήσει σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία εκδηλώθηκε με τις γνωστές μορφές (μαζική εγκατάλειψη της χώρας μέσω των ανοιχτών ουγγροαυστριακών συνόρων και, λίγο αργότερα, διαδηλώσεις εντός της ανατολικογερμανικής επικράτειας). Έτσι, το SED αναγκάστηκε εκόν-άκον να αλλάξει γενικό γραμματέα (και μαζί του άλλαξε και τον Γκύντερ Μίτταγκ, γραμματέα που ήταν υπεύθυνος για τον οικονομικό σχεδιασμό) τοποθετώντας τον Έγκον Κρεντς στη θέση του Έριχ Χόνεκερ. Ο Κρεντς, μόλις ανέλαβε καθήκοντα πραγματοποίησε ταξίδι στη Μόσχα, όπου ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση της ανατολικογερμανικής οικονομίας στον Γκορμπατσώφ, επιλέγοντας μάλιστα να του πει "χωρίς την υποστήριξη της ΕΣΣΔ, δεν θα υπάρξει μέλλον για τη ΓΛΔ". Αυτό ήταν και το μεγάλο του λάθος: ο Γκορμπατσώφ, που προφανώς ήθελε να αφήσει τα καθεστώτα των χωρών αυτών να ψυχορραγήσουν αβοήθητα, άρπαξε την ευκαιρία και είπε στον φιλοξενούμενό του ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμία σοβιετική βοήθεια. Τη συνέχεια, την ξέρετε.

 10. Nick avatar
  Nick 09/11/2009 12:37:52

  Και εγώ συμφωνώ με το 5ο.

  Και αυτό φάνηκε αργότερα με τη πτώση της ΕΣΣΔ και την αιμορραγία της στο Αφγανιστάν.

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2009 13:01:09

  Λέει η Ναυτεμπορική:

  Από πολλές απόψεις, η περεστρόικα του Γκορμπατσόφ ήταν μια καθυστερημένη εκπλήρωση της Ανοιξης της Πράγας. Το επίτευγμά του ήταν ότι διατύπωσε δημοσίως αυτά που οι πολίτες έλεγαν ιδιωτικώς για χρόνια: ότι οι άνθρωποι στη Δύση ζούσαν καλύτερα από αυτούς στην ΕΣΣΔ, ότι η σοβιετική οικονομία δεν πήγαινε καλά, ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι». Ολα αυτά ήταν προφανή. Το να τα ομολογήσεις όμως ανοιχτά ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα.

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 09/11/2009 13:07:17

   @Αρχαίος
   Παπάρια μέντολες...
   Στην πραγματικότητα εκείνο που συνέβει ήταν ότι η δικτατορία του προλεταριάτου έγινε δικτατορία της κομματικής νομενκλατούρας για να επακολουθήσει η φυσιολογική εξελιξη της περεστρόικας της coca cola...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ tiramola 09/11/2009 19:12:07

    Tiramola, χαίρομαι που ξέρεις και τι είναι η δικτατορία του προλεταριάτου...

 12. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 09/11/2009 13:37:18

  Ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" δεν διέφερε τόσο πολύ όσο νομίζουμε, από τον (σημερινό) υπαρκτό καπιταλισμό: Και στους δύο, την πραγματική οικονομική εξουσία έχουν οι λειτουργοί του χρήματος, του κεφαλαίου, κρατικού ή ιδιωτικού. Στη μία περίπτωση ήταν η νομενκλατούρα των διευθυντικών "στελεχών", στη άλλη είναι τα golden boys και όλο το γνωστό κακό συναπάντημα. Και οι δύο δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και οδηγούν, όπως είδαμε, σε καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές.
  Η διαφορά είναι ότι ο "υπαρκτός", όπως κάθε δικτατορία και ολοκληρωτισμός, ήταν εύθραυστος, χωρίς δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων.
  Αντίθετα, στον καπιταλισμό με συνθήκες πολιτικής δημοκρατίας, οι (αυτο)καταστροφικές δυνάμεις φρενάρονται σε κάποιο βαθμό από τις ελεύθερα αρθρωμένες αντιστάσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εν μέρει αναστρέφονται, βλέπε π.χ. το "φαινόμενο Ομπάμα". Έτσι η καταστροφή και η συστημική κατάρρευση επιβραδύνεται, αλλά δεν σταματά.
  Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μακροπρόθεσμα, είτε θα καταρρεύσει με ολική πολιτισμική καταστροφή το σύστημα της διαρκούς μεγέθυνσης, με την πρόσκρουση στα εξωτερικά όρια, τα περιβαλλοντικά. Είτε θα προλάβουν να αναπτυχθούν οι σπόροι ενός νέου τρόπου παραγωγής, σταθερού, χωρίς μεγέθυση και ανάπτυξη, όπως μέσα στο φεουδαρχικό τρόπο παραγωγής αναπτύχθηκαν οι σπόροι του καπιταλισμού και σιγά σιγά κυριάρχησαν.
  Είναι όμως μόνο ενδείξεις. Μήπως άραγε μπορεί να υπάρξει ένας σχετικά σταθερός καπιταλισμός, χωρίς την καταστοφική δυναμική;
  Το σίγουρο είναι όμως, ότι όλες οι φούσκες που παραφουσκώνουν κάποτε σκάνε με πάταγο. Όπως ακριβώς έσκασε το 1989 ο υπερφίαλος "υπαρκτός σοσιαλισμός", που θα έφτιαχνε, δήθεν, την "νέα κοινωνία", τον "νέο άνθρωπο", εν είδει επί γής παραδείσου. Που θα "έφτανε και θα ξεπερνούσε τον καπιταλισμό".

  • Nick avatar
   Nick @ Sic transit gloria mundi 09/11/2009 17:31:18

   Μήπως άραγε μπορεί να υπάρξει ένας σχετικά σταθερός καπιταλισμός, χωρίς την καταστοφική δυναμική;
   ---------------------------------------

   Φυσικά και υπάρχει. Όσο ίσχυε η συμφωνία Bretton-Woods ο κόσμος είχε σταθερή ανάπτυξη για περίπου 20 χρόνια.

   Αλλά βλέπεις, μέχρι να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του τουρμο-καμπιταλισμού, του "shareholder value" και του "ilitary-industrial complex" έχουμε να διανύσουμε πολλές ακόμη χιλιάδες χιλιόμετρα.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Nick 09/11/2009 20:43:48

    Bretton-Woods;
    Περσινά ξινά σταφύλια! Η γερμανιστί, Schnee von gestern (χθεσινό χιόνι)!
    Πάμε γι άλλα!

 13. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 09/11/2009 18:56:23

  Το τείχος έπεσε από δυο παράγοντες:
  1. Το παραχόντρημα του Overkill.
  Η Ρωσική αυτοκρατορία αναπτύχθηκε πάντοτε με γνώμονα τον μεγαλοκρατισμό, αλλά όχι τον ιμπεριαλισμό. Η ασπίδα με χώρες δορυφόρους γύρω από τα σύνορα της αποδείχθηκε με την υπερανάπτυξη του όβερκιλ ασύμφορη, πολυδάπανη και ουσιαστικά μη αποδοτική. Η KGB ως όμιλος νταβατζήδων για την εξαγόμενη σάρκα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα, δεδομένου ότι το συνάλλαγμα σημαίνει ισχύ και καλοπέραση για την νομενκλατούρα.
  2. Ο θάνατος των ασιατικής προέλευσης αυτοκρατόρων (Μπρέζνιεφ) άνοιξε τον δρόμο στα πρόσωπα ευρωπαϊκής προέλευσης (Αντρόποφ). Η γκλασνόστ του Αντρόποφ προετοίμασε τον δρόμο για την περεστρόικα του Γκορμπατζόφ, που αναδείχθηκε από τον ίδιο σε συνεργασία με τον Λιγκατσόφ. Ο Τσερνιένκο ήταν μια σύντομη ασιατική αναλαμπή, ως κοντρόλ της αποδοτικότητας του παλιού, πριν επιχειρηθεί η τελική εκφυγή στο νέο.
  Η Ρωσία είχε δεινοπαθήσει για να δει επιτέλους Ρώσο αυτοκράτορα. Μετά τους Γεωργιανούς, τους Εβραίους, τους Αρμένηδες, τον Ουκρανό και τους Ασιάτες, κάποτε ήρθε η ώρα των Ρώσων. (Ο Σεβαρνάτζε αποτέλεσε τον μεταβατικό κρίκο).

 14. Υ. avatar
  Υ. 09/11/2009 19:59:48

  Το τείχος του Βερολίνου, γκρεμίστηκε από τους Pink Floyd!

 15. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 09/11/2009 22:43:43

  DIE NEUE DEUTSCHE SCHAMLOSIKEIT...
  ¨Την Νέα Έλλειψη Γερμανικής ΑΙΔΟΥΣ-Ντροπής¨ την πρωτοάκουσα το 1993 από τον καθηγητή Dieter Ohlmeier , του Ινστιτούτου Siegmund Freud της Φρανκφούρτης , σε μια διάλεξη στο Ιντστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών για την ¨Γερμανική ενοποίηση¨.

  Ήταν απάντηση του για τους λόγους που αρνήθηκε η Γερμανία να υπογράψει ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ με τους Νικητές του Αντιφασιστικού Πολέμου.
  DIE NEUE DEUTSCHE SCHAMLOSIGKEIT

  Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

  Η ΄

  ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

  Το αίσχος της πτώσης του τείχους στο Βερολίνου συνοδεύτηκε με ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά πολιτικά εγκλήματα .

  Σηματοδότησε την ενοποίηση της Γερμανίας ( ενσωμάτωση – προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας με την Ομοσπονδιακή Γερμανία , ¨νόμιμη κληρονόμο της κρατικής συνέχειας του Γ΄Ράιχ ¨ , σύμφωνα με τις διακηρύξεις των ιδίων ) .

  Η ενοποίηση αυτή έγινε , όπως το απαίτησαν οι απόγονοι του Μπίσμαρκ – Χίτλερ ( Κόλ και Γκένσερ ) , κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που όριζε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί ¨Διάσκεψη των Νικητριών Χωρών¨ κατά της Ναζιστικής Γερμανίας και την υπογραφή ¨Συνθήκης Ειρήνης¨ που θα τακτοποιούσε , εκτός των άλλων, και τις οικονομικές απαιτήσεις ( ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ) των χωρών που υπέστησαν την αιφνιδιαστική επίθεση και ληστεία της Γερμανίας.

  Η λεγόμενη ¨Συμφωνία των 4 + 2 ¨ έγινε από τους Τέσσερις ¨Συμμάχους¨ των ¨Ηνωμένων Εθνών¨ του ¨Αντιφασιστικού Αγώνα¨ ( ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία και την ακόμα ¨Σοβιετική Ένωση¨ ) , οι οποίοι ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ¨εκπροσωπούσαν ΟΛΟΥΣ τους συμμάχους ( την ¨μικρή και έντιμη Ελλάδα¨ δεν την ρώτησε κανείς , ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ – όπως ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ) και τις ¨Δύο Γερμανίες¨ .

  Η ¨ Συνθήκη των 4 + 2 ¨ ονομάσθηκε ¨ Τελικός Διακανονισμός των Ζητημάτων που Αφορούν την Γερμανία ¨ , παρά το γεγονός ότι ρύθμιζε όλα τα θέματα που ρυθμίζει μια ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ μεταξύ πρώην εμπολέμων κρατών .

  Όπως , την πλήρη απόδοση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Γερμανία , τερματισμό της παρουσίας ¨κατοχικών στρατευμάτων ¨ σε Γερμανικό έδαφος , ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ -ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ – ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΣΑΝ ¨ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΛΕΙΑ ¨ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 1945 -1949 -, τα ανώτατα αριθμητικά όρια συγκρότησης των μελλοντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Γερμανία ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ …

  Η Συνθήκη αυτή ΟΜΩΣ με κύριους υπεύθυνους , πολιτικούς προδότες του ¨Συμμαχικού Αντιχιτλερικού Αγώνα¨ , τους κ.κ. Γκορμπατσόφ και Σεβαρνάντζε ( όλοι τους απόφοιτοι της ¨κομμουνιστικής¨΄ - Μακιαβελικής – Σταλινικής σχολής ¨πολιτικού ρεαλισμού¨ και του αξιώματος ¨ο σκοπός αγιάζει τα μέσα …¨ ) ΑΠΑΛΛΑΞΕ , τουλάχιστον νομοτυπικά , την μελλοντική Γερμανία από καταβολή ¨Πολεμικών Αποζημιώσεων¨ προς τα μικρά κράτη , τους μικρούς λαούς που είχαν υποστεί την Ναζιστική λαίλαπα. Και αυτοί ήταν κυρίως οι λαοί των Βαλκανίων .

  Δεν ανέφερε τίποτα σχετικό. Αλλά επίσης με τον ψεύτικο και παραπλανητικό τίτλο : ¨Συνθήκη Οριστικού Διακανονισμού για την Γερμανία¨ , ΚΑΙ ΟΧΙ ¨ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ¨ , όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τα άλλα δύο μέλη του ¨Άξονα¨ ,την Ιταλία και την Ιαπωνία , ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΟ ¨ΝΟΜΙΚΟ Π Ρ Ο Σ Χ Η Μ Α ¨ να μπορεί να περιφέρεται ανά τον κόσμο και να χλευάζει την Διεθνή Κοινότητα , αναμασώντας την καραμέλα :

  ¨ Δεν μιλάμε για Πολεμικές Αποζημιώσεις , διότι δεν έχει υπογραφτεί Συνθήκη Ειρήνης… ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ¨ΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ¨ ΟΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ…¨ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ¨ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ …ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ…¨

  Μιλάνε βέβαια για τα ¨Γερμανικά¨ κονδύλια που παίρνουμε από την Ε.Ε. για να τα ΞΑΝΑΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ στην Γερμανία με αναθέσεις στις διάφορες HOCHTIEF και SIEMENS …

  Και δεν μιλάνε καθόλου για το τεράστιο σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ( 1980 ) ΠΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ¨ΕΝΩΣΗ¨ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ Ο ¨ΜΕΓΑΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ – Ο ΜΠΙΣΜΑΡΚ – Ο ΚΑΛΛΕΡΓΚΙ – Ο ΧΙΤΛΕΡ – Ο ΕΡΧΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΙ… ΜΠΡΑΝΤ ΚΑΙ ΦΙΣΕΡ… ¨

  Και βέβαια γνωρίζουν πως μιλάνε και συναλλάσσονται με ¨Βαλκάνιους Κάφρους – Εμποράκους του Λεβάντε ¨ ( σχεδόν συλλογική Γερμανική πεποίθηση για τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου … ) .

  Και βέβαια γνωρίζουν πως αυτός ο λαός έχει εκτός από την ¨Δεξιά του¨ και την ¨Αριστερά του¨ η οποία κατά την κρίσιμη στιγμή ( 1990 ) των διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση της Γερμανίας ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ – ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ … για να μην βλάψει την ¨τεράστια προσπάθεια¨ ( για την οποία έτρεμε η καρδούλα της κάθε Δαμανάκη και κάθε Ανδρουλάκη ) του ¨Μεταρρυθμιστή Γκορμπατσόφ¨ για την ¨διαφάνεια¨ , τον ¨εκδημοκρατισμό¨ και για την ¨ Πτώση των Τειχών Μεταξύ Ανατολής και Δύσης¨ και την υπέρβαση του ¨Ψυχρού Πολέμου¨ …


  ¨Δεν έχει λεφτά η Γερμανία¨ , έλεγε το Γερμανικό κεφάλαιο .

  Είναι ¨άδικο¨ έλεγαν οι γλυκανάλατοι Σοσιαλδημοκράτες και διάφοροι ¨δημοκράτες¨ να φορτώσουμε τις ¨ νέες γενιές¨ για τα εγκλήματα των γονιών τους…

  ¨Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να ανασυγκροτηθούν¨ - καπιταλιστικά τα πρώην εδάφη της ενσωματωμένης Ανατολικής Γερμανίας…, σκούζανε και σκούζουν όλοι μαζί οι ¨ αντικειμενικοί και δίκαιοι ανθρωπιστές¨ , ακόμα και κάποιοι ¨Αριστεροί¨ γνωστών ¨πατριωτικών δικτύων¨ που αναφέρονται στο ¨1821¨…

  Η αλήθεια είναι ότι το Γερμανικό Κράτος , σχεδόν το πιο πλούσιο και οργανωμένο καπιταλιστικό κράτος , ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ –ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ …

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ¨ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ¨ .

  Πρόσθετος λόγος ήταν και είναι πως δεν ήθελε να δικαιώσει πολιτικά και ηθικά το Αντιφασιστικό κίνημα , κυρίως των Βαλκανίων , ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΤΤΑ – ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ .

  Αυτό είναι όλο το νόημα της άρνησης για την καταβολή ¨Πολεμικών Αποζημιώσεων¨ που εισάγει στο Διεθνές Δίκαιο την ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ …

  Τέτοιες θεωρίες δεν μπορεί να της δεχτεί ο Ιμπεριαλισμός . Όπως δεν δέχονται σήμερα οι ΗΠΑ την ¨Δικαιοδοσία ενός Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου¨ .

  Όχι και να είμαστε υπόλογοι για τις πράξεις και τα εγκλήματα μας απέναντι στους λαούς , πάει πολύ – που θα καταντήσουμε ( ; ) :

  Υπάρχουν σήμερα λαοί και κράτη της Νότιας Αφρικής ( πρώην αποικίες της Καϊζερικής Γερμανίας ) που ζητούν αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα των πρώτων δεκαετιών του 1900 !

  Μόλις τελευταία υποχρέωσε ο Καντάφι την Ιταλία του Μπερλουσκόνι να καταβάλει ¨πολεμικές αποζημιώσεις¨ για τα εγκλήματα των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Κυρηναϊκή ( Λιβύη ) , με ¨αντάλλαγμα¨ να δέχεται την ¨επαναεισδοχή¨ των προσφύγων που καταλήγουν στις Ιταλικές ακτές , προερχόμενοι από την Λιβύη.

  Δεν τόλμησε η Ενιαία ¨Αριστερά¨ να θίξει , έστω για μια και τελευταία φορά τα συμφέροντα της σε προθανάτιο ρόγχο ¨Σοβιετικής¨ Ένωσης.

  Οι ¨προοδευτικοί ¨ και ¨φιλειρηνιστές ¨ αδημονούσαν για το ξεπέρασμα του ¨Ψυχρού Πολέμου ¨…

  ΓΙΑ… ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ - ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ - ΘΕΡΜΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ- ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ για την εδραίωση ΕΠΈΚΤΑΣΗ της ¨ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ¨ ( ¨ Παγκοσμιοποίηση¨ ) ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ¨ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ¨ που ¨Σπάει Σύνορα¨ , ¨Ρατσισμούς και Προκαταλήψεις¨ !

  Επιβάλει την ¨ελεύθερη διακίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ και ΑΝΘΡΩΠΩΝ¨ , ¨ενώνοντας τον κόσμο¨ στο ¨κοινό μας σπίτι ¨ ( Γκορμπατσόφ ) για να αντιμετωπίσουμε ¨όλοι μαζί¨ τα ¨πανανθρώπινα προβλήματα¨ , όπως είναι ο μελλοντικός ¨Διαλαξιακός Πόλεμος των ΄Άστρων ¨ , η ¨προστασία του περιβάλλοντος¨ με μια ¨Πράσινη – επιτέλους ¨ΗΠΙΑ¨ - Ανάπτυξη ¨ , χωρίς ¨αίματα , πολέμους , κόκαλα και σημαίες…¨ .

  Παραμύθι τέλος .

  Στην επέτειο της ¨πτώσης του τείχους του αίσχους¨ θα γιορτάσουμε παράλληλα και την διάλυση των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά , ¨απορροφώντας¨ τους νέους άνεργους , σύμφωνα με τις Γερμανικές προτεραιότητες.

  Θα γιορτάσουμε την αγορά νέων υπερκοστολογημένων Γερμανικών οπλικών συστημάτων.

  Θα γιορτάσουμε τον τακτικό εξοπλισμό των Στρατοκρατών της Τουρκίας από την Γερμανία με τα πιο σύγχρονα όπλα.

  Θα γιορτάσουμε την εξαγορά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων από την Ζήμενς και της ¨ΜΑΝ¨ και την σχεδόν μονοπωλιακή εκμετάλλευση των Ελληνικών τηλεπικοινωνιών – συγκοινωνιών.

  Θα γιορτάσουμε την εξαγορά και της ΔΕΗ από τον Γερμανικό κολοσσό ¨RWE¨ ( ήδη κάνουν ¨κοινές¨ επενδύσεις σε Τουρκία-Αλβανία ).

  Θα γιορτάσουμε εκτός από την κατασκευή και εκμετάλλευση ΜΕ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΙΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ του ¨ El-Passo-Venizelos¨ από την ¨HOCHTIEF¨ και άλλων αεροδρομίων και λιμανιών.

  Θα γιορτάσουμε μαζί τους Γερμανικούς εκβιασμούς για την υποδοχή και παραμονή στην Ελλάδα όλων των εξ – ανατολών οικονομικών προσφύγων , ( δες απάντηση Ελληνικού ΥΠΕΞ στη θρασύτατη δήλωση του Γερμανού υπουργού εσωτερικών , Βόλφγκανκ Σόϊμπλε , στέλεχος του υπερσυντηρητικού Χριστιανό-Κοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας , CSU ) :

  http://www.ert.gr/filia/el/eidiseis/apantisi-stis-germanikes-aixmes-gia-ti-lathrometanasteysi.htm

  Θα γιορτάσουμε ότι μας ¨επιστρέφουν πίσω¨ 800 πρόσφυγες , επειδή ¨πρώτη χώρα υποδοχής τους ήταν η Ελλάδα¨ και μας καταγγέλλουν , ποιοι ( ; ) οι Γερμανοί ( ! ) και τα ¨φιλανθρωπικά τους¨ Μ.Μ.Ε για ¨απανθρωπιά¨ …
  .

  Θα γιορτάσουμε , με τα εικοσάχρονα του αίσχους της πτώσης του τείχους και της Γερμανικής ενοποίησης , τις αποφάσεις της Γερμανικής ¨Δικαιοσύνης¨ , με τις οποίες απήλλαξαν με ¨βουλεύματα¨ οκτακόσιους ( 800 ) Εγκληματίες Πολέμου¨ , στους οποίους είχε ασκήσει δίωξη το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου ( ¨εν απουσία τους ¨ ) για την γενοκτονική τους δράση στα Καλάβρυτα , το Δίστομο , το Κομμένο , τα Ανώγεια και άλλα 2500 χώρια της Ελλάδας , πέρα από τα εκατοντάδες δολοφονικά ¨μπλόκα¨ σε συνοικίες των Μεγαλουπόλεων ¨ .

  Θα συμφωνήσουμε έμμεσα , με τις χαρούλες μας για την ενοποίηση , για την απαλλαγή των εγκληματιών πολέμου με το ¨επιχείρημα ότι : ¨ όλοι αυτοί άσκησαν ¨νόμιμα ¨στρατιωτικά αντίποινα για την δράση ¨ανταρτών – ληστοσυμμοριτών¨ και εκτέλεσαν σαν ¨καλοί στρατιώτες τις αποφάσεις των ανωτέρων τους¨ ( η εκτέλεση αποφάσεων των ¨ανωτέρων¨ είναι μια κατανοητή διαχρονική Γερμανική αρετή… ).

  Θα γιορτάσουμε μαζί για τις ¨πληροφορίες¨ , ¨καλής θέλησης¨ του περιοδικού ¨ DER SPIEGEL¨ ( το οποίο , διεθνώς αποδεκτό, έχει πηγές πληροφόρησης και από τις Γερμανικές ¨υπηρεσίες¨ ) το οποίο λίγο πριν την Ολυμπιάδα του 2004 , ¨δεν μας απείλησε¨ , αλλά απλά ¨μας πληροφόρησε¨ ( για πράγματα τα οποία δεν έχει ¨καμία σχέση¨ η Γερμανία ) ότι :


  ” Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συγκροτηθεί λόχος “U.C.K-Τσαμουριά” και ενδέχεται να κτυπήσει ένοπλα ( σαμποτάζ ) την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για να προβάλει στην διεθνή γνώμη τα αιτήματα τους…”


  Θα ακούσουμε αυτές τις ημέρες ( όπως έγινε ήδη την προηγούμενη Δευτέρα στην ΝΕΤ στην εκπομπή ¨Ανταποκριτές¨ ) τις αηδιαστικές και γλυκοανάλατες αναλύσεις για την ¨πτώση του ¨αυταρχικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας¨ .

  Θα ακούσουμε τους σχεδόν ερωτικούς οργασμούς των διαφόρων ¨Τέλλογλου , Κούλλογλου , Καπόποπουλου κ.α. για την ¨Νέα Δημοκρατική Γερμανία¨ και τους ¨Γεωστρατηγικές ισορροπίες μεταξύ των ΗΠΑ , της Ρωσίας και της Κίνας.

  Θα ακούσουμε διάφορα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ όπως του Νίκου Χειλά ¨από το Βερολίνο¨ για το πώς οι ¨καταδυναστευόμενοι Ανατολικογερμανοί ¨ δεν μπορούσαν ΝΑ ΦΑΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΓΕΡΜΑΝΟΙ … και την ¨νοσταλγία τους ¨ να οδηγήσουν επιτέλους ένα ¨BMW ¨σε αντίθεση με το ¨Χαζό- TRABAND¨ που παρήγαγε η ¨D.D.R. ¨ …

  Θα ακούσουμε τους πρώην ¨Κνίτες¨ να μας μιλάνε για την ¨Ελευθερία¨ και την ¨Νέα-Δημοκρατική Γερμανία ¨ και να ¨χλευάζουν¨ το ¨Ανελεύθερο Ανατολικογερμανικό καθεστώς στο οποίο κάποιοι από αυτούς σπούδαζαν με υποτροφίες ) , τους διάφορους Τζήμες, Τέλλογλου , Κούλλογλου ( αυτός πρώην ¨ΕΚΚΕτζής ) , Καπόπουλους ( αυτός λόγω Γαλλικών σπουδών έχει μια αδυναμία στις αναλύσεις για ¨Γάλλο-Γερμανικούς Άξονες¨ ) , να μας μιλάνε για ¨ ισοροπίες¨ .τις οποίες βέβαια η ¨μικρή και έντιμος Ελλάς¨ πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί…

  Θα ακούσουμε ψευτό- αριστερές σαλτσούλες για ¨ειρήνη¨ , του στυλ όπως χλεύαζαν κάποτε ορισμένοι ¨παλαιοί Γερμανοί Αναρχικοί¨ του 68 ΄ με το σλόγκαν :

  ¨ FRIEDEN – FREUDE – EIERKUCHEN ¨ , δηλαδή ¨Εμπρός για την Ειρήνη – Ευτυχία και μια Ομελέτα με μαρμελάδα…¨.

  Προσωπικά δεν προλαβαίνω να φτύνω στην τηλεοθόνη μου …

  Δεν θα ακούσουμε ότι η μεταπολεμική Δυτική Γερμανία λειτούργησε και αναπτύχθηκε με τα βασικά στελέχη του Ναζιστικού Κόμματος ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ . ¨ . Ότι συνεργάσθηκε , σε όλη την 60χρονη διαδρομή της , ενεργά για την στήριξη των φασιστικών καθεστώτων , στα πλαίσια του ¨αντικομουνιστικού αγώνα¨ . Συνεργάστηκε και στήριξε την Χούντα της Χιλής , της Νότιας Αφρικής. , της Τουρκίας και της Ελλάδας…

  Δεν θα ακούσουμε ότι αμέσως μετά την ενοποίηση η Γερμανία ξαναβρήκε την ¨Ώθηση προς Ανατολάς ( DRANG NACH OSTEN )…

  ΄Ότι ήδη αμέσως μετά τον πόλεμο ξεκίνησε την προσπάθεια για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , υποκινώντας τους Κροάτες και άλλα αποσχιστηκά κινήματα. ( βλέπε ¨Πολεμιστής στη Σκιά¨ , εκδόσεις Λιβάνη , για την σχετική δράση , όχι της ¨ κακιάς ΣΤΑΖΙ ¨ - που ¨κατακεραυνώνουν¨ όλοι ο πρώην οπαδοί της - , αλλά για τη δράση της αρχικά Δυτικογερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών , B.N.D. , που ιδρύθηκε από τα στελέχη της Χιτλερικής Αντικατασκοπίας , ¨Οργάνωση Γκέλεν ¨ ) .

  Δεν θα ακούσουμε για το ¨διπλό παιχνίδι¨ της Γερμανίας στην Μέση Ανατολή. Από τη μια ¨αποζημιώσεις στους επιζώντες των στρατοπέδων Εβραίους¨ και στρατιωτική βοήθεια στο κράτος του Ισραήλ…, και από την άλλη ενίσχυση των Αραβικών καθεστώτων ( και της Τουρκίας ΠΑΝΤΑ ) με όπλα και ¨διοχέτευση¨ ¨New-How ¨ για την παραγωγή ¨χημικών όπλων – αερίων¨ ΚΑΙ ¨πυρηνικής τεχνολογίας¨ . Γεγονότα που έχουν καταγγελθεί στα ίδια τα Γερμανικά Μ.Μ.Ε. ( όχι μόνο τα Αριστερά… ).

  Δεν θα ακούσουμε ότι ο 2ος Π.Π. ξεκίνησε από τον Χίτλερ με το πρόσχημα της ¨προστασίας- αποκατάστασης των μειονοτήτων¨ ( Γερμανικών και άλλων ). Στην Τσεχοσλοβακία τους ¨προσκάλεσε¨ ο ίδιος ο αρχηγός της Γερμανικής μειονότητας , Χένλαϊν. Όπως ¨προσκάλεσαν¨ το ΝΑΤΟ ( με τους Γερμανούς βέβαια ) στην ¨Νέα Εποχή¨ οι Κοσσοβάροι στην Γιουγκοσλαβία.

  Δεν θα ακούσουμε ότι σήμερα με έδρα την πρωτεύουσα του Σοσιαλδημοκρατικού Κρατιδίου ¨Σλέσβικ-Χολστάϊν ¨ , την πόλη του Φλένσμπουργκ ( τελευταία ¨πρωτεύουσα του Γ΄Ράϊχ με τον Ναύαρχο Ντένιτς , δρα το ¨Πανευρωπαϊκό Κόμμα των Μειονοτήτων ¨ ( FUEN , http://www.fuen.org/pages/deutsch/d_3a_2002.html) , το οποίο εκπροσωπείται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , και με έδρα το Βερολίνο δρα το νέο ¨Κέντρο για την Αποκατάσταση των Εκδιωχθέντων Μειονοτήτων ¨ ( με κύριο σκοπό βέβαια την αναγνώρισης της διπλής υπηκοότητας και επιστροφή των ¨γερμανών ομογενών ¨ στα ¨πάτρια εδάφη ¨ της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων …, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Πολωνίας και άλλων σκεπτόμενων ανθρώπων ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ :

  http://www.z-g-v.de/english/index.html ) .

  Δεν θα ακούσουμε πως είναι τα παιδιά και το κονδύλια του Γερμανικού ΥΠΕΞ που δεν μπορούν κοιμηθούν κάθε βράδυ από την ¨έγνοια και την αγωνία¨ για το τι γίνεται , εκτός των άλλων , με τις ¨ξεχασμένες¨ εθνικές , γλωσσικές και θρησκευτικές μειονότητες και στην Ελλάδα ( από Καρακατσάνους , Κατσίβελους , Ρουμανοβλάχους , Τούρκους , Αρβανίτες, Τσάμηδες , Σλαβομακεδόνες , Εβραίους , Καθολικούς και Προτεστάντες… ) …

  Δεν θα ακούσουμε για τις εκατοντάδες , ¨τυχαία¨ , ανατιθέμενες ΣΧΕΤΙΚΕΣ διπλωματικές και διδακτορικές εργασίες ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Α.Ε. Ι. . Εκατοντάδες επίσης οι ανατιθέμενες εργασίες για την μελέτη των ¨πλουτοπαραγωγικών πηγών¨ ( ορυκτολογικές , κλιματικές κ.α . ) σε όλα τα Βαλκάνια .

  Ιδιαίτερα για περιοχές που υπάρχουν και ζουν υποτιθέμενες και μη μειονότητες.

  Δεν θα ακούσουμε για τα , παράλληλα, ¨ τηλεοπτικά συνεργεία¨ των κρατικών της καναλιών ¨ , τα οποία οργώνουν¨ , σε τακτά χρονικά διαστήματα , για ¨ευαίσθητα κοινωνιολογικά– λαογραφικά ρεπορτάζ¨ , όλες τις ¨περιοχές στόχους¨ και ¨ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος¨…

  Χαρακτηριστικό δείγμα οι ¨μεθοδικές και συστηματικές¨ εργασίες της ¨Γερμανικής Εταιρείας Απειλούμενων Λαών¨ ( συνεργάζεται σε πολλά ¨ Project ¨ του Γερμανικού ΥΠΕΞ ) για τις ¨Μειονότητες στην Ελλάδα¨ :

  Minderheiten in Griechenland


  http://www.gfbv.de/inhaltsDok.php?id=191&stayInsideTree=1  Και είναι περίεργο …
  Μέχρι το 1970 η Γερμανία ( η Ομοσπονδιακή Δυτική Γερμανία ) ήταν για την ¨Αριστερά¨ ( ¨Ορθόδοξη¨ και ¨Αναθεωρητική¨ ) μια ¨Ρεβανσιστική¨ - Αναθεωρητική χώρα , με πρώην στελέχη του Ναζιστικού κόμματος στον κρατικό της μηχανισμό ) που σκόπευε στην αναβίωση της κυριαρχίας του Γερμανικού κεφαλαίου στην Ευρώπη με την ¨Επιστροφή στας Ανατολάς¨.

  Μόλις άλλαξε η πολιτική συνθηματολογία της τότε Σοβιετικής Ένωσης ( για τα δικά της , κρατικά , οπορτουνιστικά συμφέροντα ) , με την ¨κατάθεση στεφάνου¨ και την ¨συγνώμη¨ του Βίλλυ Μπράντ¨ ( εγκαινίαση της ¨Ost-Politik¨ του Γερμανικού κεφαλαίου ) στο Άουσβιτς , η Γερμανία μετατράπηκε , ως εκ θαύματος , σε ¨φιλειρηνική – δημοκρατική χώρα¨ που παλεύει να κρατήσει τις ¨ισορροπίες¨ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας¨ και για την…¨ευημερία της Ευρώπης¨ .
  Μπορεί σήμερα οι Νεοναζί ¨νοσταλγοί¨ να φοράνε μπότες ¨Wehrmacht¨ για να θυμηθούν την ¨ρωμαλεότητα¨ του Γερμανικού μιλιταρισμού , άλλα έκτοτε ( από την εγκαινίαση της ¨ Ost-Politik¨ , και ιδιαίτερα μετά από την ¨πτώση του αίσχους ) πολλοί ¨Αριστεροί¨ - ¨Αντιφασίστες¨ φοράνε μπλουζάκια με την επιγραφή ¨Berlin¨ , ¨Antifa¨ .
  Κάνουν ¨νοσταλγικές εκδρομούλες¨ στην Γερμανία για να ζήσουν το ¨εικονικό¨ Βερολίνο του ¨Μεσοπολέμου¨ με λίγο Cabare ala΄ Lizas Minnelli , για μια ¨κατάληψη¨ , για να ακούσουν τις ¨Νεογερμανικές Multi-Culti ¨ θεωρίες και τα νέα ¨Frieden-Freude-Eierkuchen ¨ για …¨ένα κόσμο χωρίς σύνορα…¨ .
  Προφανώς τα μόνο σύνορα που θα μείνουν με των ¨αγώνα τους¨ θα είναι αυτά των ΗΠΑ , της Γερμανίας , της Ρωσίας , της Κίνας , άντε , ίσως , και της Γαλλίας , Αγγλίας… , αλλά τι να κάνουμε ( ; ) ¨κάπου¨ πρέπει να πέσουν τα σύνορα…¨.
  Το πιο καταπληκτικό είναι ότι πολλοί ¨Αριστεροί¨ αποδέχθηκαν την συστηματική Γερμανική κρατική προπαγάνδα που παρουσιάζει την ¨ Πτώση του Τείχους¨ με τα Τείχη που ήθελε να ρίξει η επαναστατημένη νεολαία του 1968 , όπως μουσικοκαλλιτεχνικά κατέγραψαν οι ¨Pink Floyd¨ στο περίφημο ¨The Wall¨. Επικοινωνιακά παιχνίδια που στοχεύουν στους εγκεφάλους τω

  • yiannis00 avatar
   yiannis00 @ ΝΤΑΝΤΟΝ 10/11/2009 00:50:27

   +1

   Επειδη το ψαχνεις, ποια η καμπυλη διασπορας στις τιρκουαζ παραλιες, στις χρυσαφενιες ακτες των αγαπημενων νησων του Rocco Barocco εκει οπου τρελλα αγορια με λινα κοστουμια, mojito στο χερι κ ακριβα πουρα στο στομα, σιγοτραγουδανε BCG matrices?

   Οσο για την Ορ8οδοξια, δεν λειτουργει ο εκτυπωτης

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΝΤΑΝΤΟΝ 10/11/2009 00:54:27

   Απόλυτο δίκιο έχεις και το Ράϊχ κουνιέται, και τα περί φιλειρηνικού και δημοκρατικού λαού τα ακούω βερεσέ, και το Μεγάλο Παιχνίδι είναι σε εξέλιξη.

   Απλά, τότε, υπήρχε κούραση, αν θυμάσαι.

 16. yiannis00 avatar
  yiannis00 10/11/2009 01:59:00

  +1

  ...και οι υπολοιποι γιορταζουν την πτωση του...τειχους

  Alice in the wonderland ειναι η Ευρωπη, το money supply (M3 παρακαλω) του Τρισε μας ανχωνει

  Εκτος, αν το καλοκαιρι o Rothchild μαζι με το αρχοντα του σκοτους (μππππρρρρ) Mandelson παιζανε subbuteo

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.