Ποιος νοιάζεται για τον ανασχηματισμό;
02/06/2014 09:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος νοιάζεται για τον ανασχηματισμό;

Άραγε ρώτησε κανείς από την κυβέρνηση τον κόσμο, τους ψηφοφόρους που την περασμένη Κυριακή έδωσαν 4 μονάδες διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν νοιάζεται για τα πρόσωπα που θα τον κυβερνήσουν;

Εκτός σοβαρού απροόπτου ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που μπήκε, εκτός κι αν επικρατήσει η λογική που λέει ότι τελειώνουν όλα τα κρίσιμα ραντεβού και η Ελληνική Προεδρία και από τις 15 Ιουνίου αλλάζουν τα πάντα. Ωστόσο, το σενάριο της καθυστέρησης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ενέχει τον κίνδυνο της γενικής παράλυσης, κάτι που άλλωστε βλέπουμε εδώ κι ένα μήνα. Προεκλογικά ας πούμε ότι ήταν περίπου αυτονόητο ή αναμενόμενο. Μετεκλογικά η χώρα έχει μπει σε μια ατέρμονη συζήτηση: Το έλαβε το μήνυμα η κυβέρνηση ή όχι; Θα φύγει ο Στουρνάρας ή θα μείνει; Θα υπουργοποιηθεί ο τάδε και ο δείνα ή όχι; Κι έτσι χάνεται πολύτιμος πολιτικός χρόνος ο οποίος αποβαίνει προφανώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που έχει το momentum.

Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι ουσιαστικός κι όχι απλή εναλλαγή προσώπων. Το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες είναι για να διασκεδάζουμε όχι για να ασκούμε πολιτική, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και ειδικά τώρα που ο Τσίπρας, ένας από τους πιο «λίγους» πολιτικούς που ανέδειξε αυτή η χώρα, να εμφανίζεται περίπου ως ο «Αη Γιώργης» που θα μας σώσει από τους κακούς δανειστές.

Άραγε ρώτησε κανείς από την κυβέρνηση τον κόσμο, τους ψηφοφόρους που την περασμένη Κυριακή έδωσαν 4 μονάδες διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν νοιάζεται για τα πρόσωπα που θα τον κυβερνήσουν; Ποιος ενδιαφέρεται αν ο Στουρνάρας θα πάει στην ΤτΕ, αν ο Παπασταύρου θα γίνει «τσάρος», αν ο Άδωνις θα φύγει και αν ο Μητσοτάκης θα αναβαθμιστεί; Ποιος νοιάζεται να έχουν δοθεί υποσχέσεις υπουργοποίησης στον Σπηλιωτόπουλο, τον Κουμουτσάκο ή τον Καλαφάτη; Ποιος χε… κε αν ο Βενιζέλος θέλει να υπουργοποιήσει τα φιλαράκια του, τον Κουκουλόπουλο ή ακόμη και τον Λοβέρδο;

Αυτό είναι το διακύβευμα αυτή την κρίσιμη ώρα; Ποιος θα πάρει την καρέκλα; Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κόσμος; Έτσι το εξέλαβε το Μαξίμου και η Χ. Τρικούπη; Διότι αν έτσι το ερμήνευσαν τότε κακό του κεφαλιού τους. Μπορεί να ελπίζουν σε «παράταση» λόγω Μουντιάλ κι επειδή αρχίζουν τα μπάνια του λαού, όμως από Σεπτέμβριο δε θα μείνει τίποτε όρθιο.

Και που να έρθουν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσει φόρους ο ελληνικός λαός. Τον Ιούνιο έρχεται το χαράτσι για τα ακίνητα ενώ τον Ιούλιο η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Κι απ’ ότι μαθαίνουμε, όσοι κάνουν δήλωση παίρνουν στη συνέχεια υπογλώσσια για να αντέξουν. Διότι με τις καταργήσεις όλων των φοροαπαλλαγών έρχονται απίστευτοι φόροι ακόμη και σε εκείνους που έπαιρναν επιστροφή.

Εν πάση περιπτώσει, ο ανασχηματισμός θα γίνει κάποια στιγμή και θα δοθεί η εντύπωση της νέας αρχής για την κυβέρνηση. Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, το απέδειξαν άλλωστε οι εκ νέου πιέσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό. Διότι πρέπει να βρει τον τρόπο που θα κάνει πράξη το μήνυμα των εκλογών.

Και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Αντ. Σαμαρά ο οποίος διατηρεί ακόμη την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αν η κυβέρνηση παίξει με το χρόνο και με το καλοκαίρι που μπήκε για τα καλά τότε δεν θα χρειαστεί νέα… Συμφωνία της Βάρκιζας που είπε και ο Μπαλτάκος. Διότι θα έχουν σερβίρει στο πιάτο του Αλέξη τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες και κοινωνικά ανοίγματα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, και δεν εννοούμε μόνο την εναλλαγή θέσεων και υπουργείων στον επικείμενο ανασχηματισμό. Χρειάζονται άμεσες διορθώσεις σε βασικά ζητήματα που αποτέλεσαν και τη βασική αιτία της ήττας της ΝΔ στις εκλογές.

Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο να σέρνονται εγκύκλιοι και αποφάσεις του Θεοχάρη για φυλακίσεις ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. Εδώ και τώρα λοιπόν ρυθμίσεις χρεών, με όποιο κόστος.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε μόνο από τον τουρισμό για να έρθει η ανάπτυξη. Δεν είναι άλλωστε ανάπτυξη τα 20 εκατ. ξένων που θα έρθουν για να περάσουν καλά. Εδώ και τώρα, λοιπόν, μέτρα για ενίσχυση των επενδύσεων από Έλληνες και ξένους.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεχείς συγκρούσεις με σειρά από επαγγελματικές ομάδες, χωρίς λόγο και αιτία. Άλλο τα συνδικαλιστικά συμφέροντα που πρέπει να συνθλιβούν κι άλλο να τα βάζεις πότε με τους εκπαιδευτικούς σε διαλυμένα σχολεία ή με τους γιατρούς σε προβληματικά νοσοκομεία. Εδώ και τώρα, λοιπόν, κινήσεις ενίσχυσης των δύο αυτών κρίσιμων τομέων.

Τέλος, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει η κυβέρνηση μια ανέξοδη πολιτική στραγγαλισμού της χώρας η οποία πάσχει από ρευστότητα. Δύο χρόνια ακούμε για ενίσχυση των δανείων μόλις οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν και το μόνο που βλέπουμε είναι εναλλαγές προσώπων στις κορυφαίες θέσεις των τραπεζών, οι μισθοί να πέφτουν και ουσιαστικά η αγορά να έχει στεγνώσει.

Βεβαίως, στην εξίσωση αυτή πρέπει να μπει και η επίσημη διαπραγμάτευση για το χρέος. Μια διαπραγμάτευση που οφείλει να είναι πρωτίστως πολιτική. Να πει ξεκάθαρα η κυβέρνηση στους ξένους τι θέλουν από την Ελλάδα. Αν θέλουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, αν επιθυμούν σύγκρουση ή αν έχουν επιλέξει να πετάξουν από το ευρώ την Ελλάδα. Ξεκάθαρες κουβέντες χωρίς κόλπα και φιοριτούρες.

Ίσως γι’ αυτό ο Σαμαράς πρέπει να πάρει πάνω του όλη την τελική προσπάθεια. Αν είναι να πέσει ας πέσει μαχόμενος, όχι να βρίσκεται στην οπισθοφυλακή και να αφήνει τον Τσίπρα να κάνει μόνος του παιχνίδι.

Το ξαναλέμε για να το χωνέψουν όσοι ακόμη και τώρα «αγρόν αγοράζουν».

Είναι η τελευταία τους ευκαιρία, αυτό το μήνυμα έστειλαν οι πολίτες από τις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gnik61 avatar
  gnik61 02/06/2014 16:59:13

  Αν κάποιος από τους σχολιαστές του antinews μου πει σε πιά βίαια φτωχοποιημένη χώρα, η γενικότερα σε ποιά χώρα από όπου πέρασε το ΔΝΤ ήρθε ποτέ ανάπτυξη θα γίνω πιστός οπαδός τουακόμα και να ιδρύσει...νέα θρησκεία. Όσο αφορά το ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί οι πρώην οπαδοί της ΝΔ που τον ψήφισαν μη νομίζετε ότι τρέφουν αυταπάτες ότι ο Τσίπρας θα τους γυρίσει στο 2008. Όλοι λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τον ψηφίζουμε μήπως η καταστροφή μας τουλάχιστον σταματήσει εδώ. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η συγκυβέρνηση υπάρχει περίπτωση να επιφέρει οποιαδήποτε βελτίωση στη ζωή του. Όλοι βλέπουν τους Κινέζικους μισθούς να έρχονται, την ανεργία να καλπάζει, όλοι γνωρίζουν ότι και να μη χρωστάνε σήμερα με τις συνεχείς περικοπές και τα χαράτσια που σκαρφίζεται κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση και την τρομερή φορολογία σε λίγο θα χρωστάνε, μετα την 1-1-2015 οι συντάξεις θα μετατραπούν σε επίδομα ανεργίας, τα παιδιά τους δεν έχουν κανένα μέλλον στη χώρα κλπ.

  • nnick avatar
   nnick @ gnik61 03/06/2014 11:45:39

   gnick61, είσαι ανιστόρητος η Τουρκια περασε σε ανάπτυξη μετα το ΔΝΤ. Οσο για τον ανασχηματισμο είναι μια άσκηση εσωστρέφειας για Σαμαρα και Βενιζέλο που έχουν αποκοπεί απο την επαφή τους με τον κόσμο. Τους πολίτες ενδιαφέρει η εκκαθαριση της δηλωσης ο ΕΝΦΙΑ και τα τελη κυλοφορίας. Η κυβέρνηση χάνει το παιχνίδι την στιγμη που πάει να το κερδίσει.

  • George N avatar
   George N @ gnik61 03/06/2014 13:18:47

   Υπάρχουν πολλές επιτυχίες (από Ινδονησία μέχρι Γκάνα και από Ιορδανία και Τουρκία μέχρι Λετονία) αλλά το θέμα είναι ότι εξορισμού το ΔΝΤ το καλεί μια χώρα όταν είναι σε ελεύθερη πτώση. Αναγκαστικά τότε για να γυρίσει η χώρα θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα. Αν μπορούσε να γίνει με δώρα και χαμόγελα η κάθε πολιτική ελίτ θα το έκανε μόνη της. Εδώ είναι και η δεύτερη χρησιμότητα του ΔΝΤ. Μπορούν έτσι οι πολιτικοί να λένε εσωτερικά ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά το παράλογο και αναίσθητο ΔΝΤ. Φυσικά πιό πριν έχουν εξηγήσει ότι για την κρίση δεν φταίγανε οι πολιτικές τους αλλά μια οργανωμένη επίθεση κερδοσκόπων....είναι τόσο χαρακτηριστική αυτή η αλληλουχία που καταλαβαίνεις ότι η χώρα σου έπεσε στα βράχια μόλις ακούσεις τον υπουργό οικονομικών να μιλάει για διεθνείς κερδοσκόπους (speculators)

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 03/06/2014 13:46:44

  Για να μην ξεχνιόμαστε: Δυο μήνες μετά το «φαεινό» μέτρο της παράτασης της διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος, η τιμή του στα σημεία πώλησης δεν έχει πέσει ούτε ένα λεπτό. Αντιθέτως από την πρώτη μέρα, η τιμή παραγωγού συμπιέστηκε κατά 10%. Το δε περίφημο «γάλα ημέρας» δεν διατίθεται πουθενά. Αυτά είναι τα κατορθώματα του υπουργού Χατζηδάκη. Καιρός να πάρει δρόμο από την καρέκλα την υπουργικιά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.