03/09/2008 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος μπορεί να σώσει το ΠΑΣΟΚ;

Ιστορική μέρα σήμερα για το ΠΑΣΟΚ. Ιδρύθηκε πριν από 34 χρόνια.

Το μεγάλο επίτευγμα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ότι κατόρθωσε να ενοποιήσει τον κεντρώο χώρο, να τον αποκαθάρει από το παρελθόν του, να τον ντύσει με τα συνθήματα και τους μύθους που κουβαλούσε η Αριστερά και συγχρόνως να τον γυμνώσει από τα πολιτικά αιτήματα που πρόβαλλε η Αριστερά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέτυχε να κερδίσει στην πολιτική με τερτίπια και με την άσκηση της δημαγωγίας. Αυτό, πρέπει να το ομολογήσουμε: επέτυχε απόλυτα και νίκησε τους αντιπάλους του κατά κράτος. Ήταν ένας μεγάλος γητευτής. Αλλά συγχρόνως ενεπλάκη και ο ίδιος στη μυθολογία που είχε πλέξει…

Οι επίγονοί του, προώθησαν την παπανδρεϊκή δημαγωγία σε ανώτερα επίπεδα. Αυτό που παλιότερα αποκαλούσαμε «πολιτικό ψέμα», άρχισε να εκφωνείται ως «επικοινωνία», «επικοινωνιακή πολιτική», «επικοινωνιακή τακτική» κ.λπ. Τόσο απλά, τόσο ανενδοίαστα, τόσο προκλητικά. Για να υπάρξει, όμως, «επικοινωνιακή πολιτική» χρειάζονται και τα ΜΜΕ. Και αν μεν τα κόμματα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα εκδοτικά συμφέροντα, τότε το πράγμα «λειτουργεί», όπως συμβαίνει δηλαδή στις άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Αν όμως οι πολιτικοί είναι εξαρτημένοι από τα εκδοτικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε τα κόμματα και οι θεσμοί ευτελίζονται και φτάνουμε έτσι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι έφτιαξαν τον Ανδρέα; Αρκούσε μόνο η μεγάλη προσωπική γοητεία του; Χρειάστηκε και μια συστηματική εκστρατεία από το συγκρότημα Λαμπράκη κατ΄ αρχήν, που τροφοδοτεί συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίας του 90 με στελέχη του τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκε επίσης και η «Ελευθεροτυπία» του Κίτσου Τεγόπουλου, το ΕΘΝΟΣ του κ. Μπόμπολα και η Αυριανή του κ. Κουρή

Ποίος ορίζει τις ηγεσίες των κομμάτων; Τα στελέχη και οι οπαδοί τους ενεργώντας με βάση τις καταστατικές διαδικασίες, ή ορισμένα εκδοτικά συγκροτήματα πίσω από τα οποία είναι εμφανής η παρουσία οικονομικών συμφερόντων; «Η απόπειρα εκδοτών και μεγάλων συμφερόντων να ελέγξουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πάει πίσω πολλές δεκαετίες και είχε πάντοτε ένα και μόνο στόχο, όχι την ανάδειξη μιας άξιας ηγεσίας αλλά μιας ηγεσίας υποτακτικής. Σε όλους τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους που σχολίαζαν, την εδώ και τρία χρόνια υπονόμευση του Γιώργου από μεγαλοεκδότες ήταν γνωστή η κυνική του δήλωση ενός εξ αυτών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν είναι σπουδαίος αλλά είναι υπάκουος». Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Τα έγραψε ο κ. Ν. Νικολάου, στέλεχος επί σειρά ετών στο ΒΗΜΑ πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο Αλαφούζου.

Αλλά, το συγκρότημα Λαμπράκη δεν κατοικοεδρεύει πλέον στη Χρήστου Λαδά. Ως εκ τούτου ο εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου και γιός του Ανδρέα, δεν μπορεί να κάψει εφημερίδες έξω από τα γραφεία του. Αλλά ούτε και ο ΔΟΛ μπορεί πλέον να υπαγορεύει τις αλλαγές που επιθυμεί στο ΠΑΣΟΚ. Τα «Παραιτηθείτε κύριε Πρόεδρε» δεν περνάνε. Όχι επειδή ξύπνησε τάχα ο Λαός – βλ. αυξομείωση επιρροής ΣΥΝ και Alexiς, αναλόγως του πως ξύπνησε το πρωί η διαπλοκή. Αλλά επειδή ο εκλεκτός της διαπλοκής είναι πια ο Κ. Καραμανλής και δεξί του χέρι του, ο κ. Ρουσόπουλος.

Ήρθαν δηλαδή τα πράγματα στην θέση τους. Βλέπουμε έτσι ακόμα και την εφημερίδα που «γκρέμισε τον Καραμανλισμό» για να ανέβει ο Ανδρέας στην εξουσία, την «Αυριανή να στηρίζει σήμερα να στηρίζει τον «καλύτερο μαθητής του Ανδρέα», που δεν κατοικεί όμως στην Χαριλάου Τρικούπη, αλλά στο Μαξίμου. Βλέπουμε και όλους εκείνους που ορκιζόντουσαν κάποτε στο όνομα του Ανδρέα να διαγωνίζονται τώρα από το MEGA, το ALTER για να κοντύνουν κι άλλο το ΠΑΣΟΚ και να το φέρουν στα μέτρα τους. Και επειδή αυτά τα «μέτρα» είναι πολύ χαμηλά, επιπέδου Κατίνας της γειτονιάς, όπως αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση, ο «πολιτικός πολιτισμός» πέφτει καθημερινά μερικά «κλικ» πιο κάτω, προς το διασυρμό και τον ευτελισμό.

Τι υπάρχει άραγε σήμερα από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ. Τι απέμεινε από το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας, πέρα από μια «μηντιακή πλατφόρμα-εξέδρα» που σφυρηλάτησαν γι αυτό τα τελευταία χρόνια οι διαπλεκόμενοι εκδότες για να εγκαθιδρύουν εκεί τον εκάστοτε αρχηγό που επιλέγουν;

Έπεσε δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στην παγίδα που έστησε για τους άλλους. Το life style του Λαλιώτη έπνιξε κάθε φωνή για πραγματικό και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει πάντα ένας Μάκης που θα λέει στον εκάστοτε Παπουτσή, μπροστά στις κάμερες, ότι είναι «υπουργός των ναυαγίων».

Το ΠΑΣΟΚ που ξέρανε ας το ξεχάσουν, λοιπόν. Οι πρωτοβουλίες των κινήσεων έχουν φύγει προ πολλού από τα χέρια και τους εγκεφάλους (όπου υπήρχαν) των «ανδρεϊκών», των «εκσυγχρονιστών» και των άλλων. Δεν μιλάμε πια για ανταγωνισμό προσώπων και ιδεών. Μιλάμε μόνο για θέαμα, για επικοινωνιακά κόλπα, για ανταγωνισμό των διαπλεκομένων και για το ποιο κλαμπ συμφερόντων θα αναδειχθεί ισχυρότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mesas avatar
  mesas 03/09/2008 13:53:50

  μακάρι να μην ήταν οπως γράφεις στη τελευταία περίοδο...

 2. clopy avatar
  clopy 03/09/2008 13:58:05

  Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει τον τιμιότερο αρχηγό της ιστορίας του. Και ο ΓΑΠ πρέπει να ενισχυθεί από όλες τις υγιείς δυνάμεις για να μπορέσει να πετάξει τα σκουπίδια που σωρεύτηκαν στο κόμμα κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού αλλά και της μακρόχρονης διακυβέρνησης. Ο πόλεμος που δέχεται αυτή τη στιγμή ο ΓΑΠ δεν έχει προηγούμενο στα Ελληνικά χρονικά και είναι καθαρά πόλεμος συμφερόντων. Δυστυχώς πέφτει και αυτός σε παγίδες όπως έγραψε και το olympia.gr και πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις. Επειδή η πολιτική δε μπορεί να σηκώσει άλλο κόμμα από διάσπαση, μακροπρόθεσμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν ενεργήσει τώρα και χωρίς ενδοιασμούς.

 3. Xase avatar
  Xase 03/09/2008 14:21:31

  Οι πρωτοβουλιες των κινησεων δεν φυγανε ποτε φακτορα. Παντα στα κεντρα εξουσιας ηταν, εκτος της εκαστοτε κυβερνησης. Κανενας Καραμανλης, κανενας Σιμητης, κανενας πρωθυπουργος εν γενει δεν θελει να φυγει απο την εξουσια. Απλα τα συμφεροντα, (οι νταβατζηδες) του υπαγορευουν την γραμμη συμφωνα με τα συμφεροντα τους και αυτοι απλα υπακουουν. Αν κανουν διαφορετικα τους ριχνουν.

 4. nas avatar
  nas 03/09/2008 15:21:13

  Νομίζω αγαπητέ Factorx(α) πως παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μας, η προσέγγισή σου για την σημερινή επέτειο του ΠΑΣΟΚ πιάνει την ουσία του ζητήματος, τόσο για τα παλιά, όσο και για τα σημερινά. Νομίζω δε πως σχολιασμοί σαν του Anonymous, απλώς θυμίζουν τα κολήματα των μηδισάντων αριστερών. θα ήθελα όμως να τονίσω τρία σημεία που έχουν ξεχωριστή αξία για το χθές αλλά και το αύριο της παράταξης που έφερε τα πάνω-κάτω στην πολιτική μας ζωή. Το πρώτον πως "Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέτυχε να κερδίσει στην πολιτική με τερτίπια και με την άσκηση της δημαγωγίας. Αυτό, πρέπει να το ομολογήσουμε: επέτυχε απόλυτα και νίκησε τους αντιπάλους του κατά κράτος. Ήταν ένας μεγάλος γητευτής".
  Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία, άνθρωποι που άλλαξαν την πορεία των πραγματων στον τόπο τους, δεν ήταν -εκτός των άλλων- και γητευτές;
  Το δεύτερο πως "Οι επίγονοί του, προώθησαν την παπανδρεϊκή δημαγωγία σε ανώτερα επίπεδα. Αυτό που παλιότερα αποκαλούσαμε «πολιτικό ψέμα», άρχισε να εκφωνείται ως «επικοινωνία», «επικοινωνιακή πολιτική», «επικοινωνιακή τακτική» κ.λπ. Τόσο απλά, τόσο ανενδοίαστα, τόσο προκλητικά. Για να υπάρξει, όμως, «επικοινωνιακή πολιτική» χρειάζονται και τα ΜΜΕ".
  Εδώ οι επίγονοι του Ανδρέα, επειδή δεν μπορούσαν να επιβληθούν ή να αγνοήσουν τα υποδείξεις -όπως επέτυχε για σημαντικό διάστημα ο Ανδρέας- προτίμησαν να υποκύψουν και να γίνουν υποχείρια των νταβατζήδων, όπως ο Σημίτης που όχι μόνον υπηρέτησε αλλά και εξυπηρέτησε πολλαπλώς όλους τους διαπλεκόμενους.
  Εδώ κολάει το τρίτο απόσπασμα που θέλεω να τονίσω. Όπως λες "Αν όμως οι πολιτικοί είναι εξαρτημένοι από τα εκδοτικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε τα κόμματα και οι θεσμοί ευτελίζονται και φτάνουμε έτσι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ.Σε όλους τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους που σχολίαζαν, την εδώ και τρία χρόνια υπονόμευση του Γιώργου από μεγαλοεκδότες ήταν γνωστή η κυνική του δήλωση ενός εξ αυτών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν είναι σπουδαίος αλλά είναι υπάκουος»"!!!
  Τα θαυμαστικά δικά μου, γιατί ως αντίπαλον δέος του Παπανδρέου, -του ανίκανου, του άβουλου, του... του... του... ή όπως αλλιώς τον θέλουν οι Πρετεντέρηδες και τα τσιράκια τους- προεβλήθει ως ο "καταλληλότερος να νικήσει τον Καραμανλή", ένας Βενιζέλος "όχι σπουδαίος, αλλά υπακουος" στα κελεύσματα προφανώς των νταβατζήδων της πατρίδας μας.
  Αυτό και μόνο, ότι δηλαδή ο Βενιζέλος είναι για τους νταβατζήδες "λίγος αλλά υπάκουος" δίνει ένα ηθικό πλεονέκτημα στον Παπανδρέου, που μπορεί να είναι "ανίκανος αλλά δεν σκύβει"!!!
  Βέβαια, περισότερον υπάκουο απο τον Καραμανλή δεν πρόκειται να βρούν οι νταβατζήδες...αλλά κάποτε τα ωραία τελειώνουν. Μαζί με την πτώση της Ν.Δ.-που έρχεται όπου ναναι- θα ακολουθήσει και η δική τους... εξάλλου τι είναι πλέον ο Λαμπράκης, ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος, αλλά και ο Ψυχάρης και ο Πρετεντέρης; μειράκια; ή -όπως άριστα το είπε ο Βύρωνας- μορμολύκεια;

 5. sofia avatar
  sofia 03/09/2008 15:23:00

  TO PASOK EINAI EKEI OPOU EINAI XARH STON KINESO,EMEIS OMOS THA TO FEROUME EKEI POU PREPEI MASI ME TON GEORGIO PAPANDREOU!TO KATALABATE?

 6. Kraepelin avatar
  Kraepelin 03/09/2008 15:30:52

  “Ποιος μπορεί να σώσει το ΠΑΣΟΚ;”
  Ευτυχώς κανείς.

 7. rs avatar
  rs 03/09/2008 15:41:36

  Ας επαναλάβω ένα παλιό μου σχόλιοΤο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια η …ύπαρξή του;
  Εμφανίσθηκε από το πουθενά μετά την μεταπολίτευση τότε που ήταν μίασμα να δηλώνεις κομουνιστής και αριστερός και είπε είμαστε ..σοσιαλοδημοκράτες. «Πιάσε το αυγό και κούρευτο».
  Μέχρι να καταλάβουν οι δεξιοί τι γίνεται, διότι ήταν απορροφημένοι μήπως και σηκώσει κεφάλι ….ο κόκκινος κίνδυνος, ο ανέξοδος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ του χάρισε την εξουσία .
  Για να θυμηθούμε λίγο την ιδεολογία.
  ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, Έξω οι Βάσεις, Τρίτος Δρόμος, Καντάφι, Κουτσόγιωργας, Τόμπρας, Λούβαρης , Κοσκωτάς, Αυριανή, Κουρής, Γιαννόπουλος, Αθανασόπιουλος (καλαμπόκι), Τσοβόλας, σμήνος από κουτσαβάκηδες ή καλύτερα τζάμπα «μάγκες» συνδικαλιστές, αλλά και Πάγκαλος και Λαλιώτης και Κουλούρης και Πρωτόπαππας και Πολυζωγόπουλος και Καχριμάκης…..και Φώφη...και…. Στάη και Πρετεντέρης και Κακαουνάκης και Τράγκας και Ψυχάρης και Θέμος και Μάκης (και αυτοί δικά τους κατασκευάσματα είναι)και Ολυμπιακή και SIEMENS και Κόκαλης και νέα τζάκια και ….Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και….. Μπορεί να ξεχαστούν αυτά;
  Με τέτοιο παρελθόν και δυστυχώς ακόμα χειρότερο παρόν, δεν υπάρχει μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε από το πουθενά με μια ιδεολογία λίγο απ’ όλα . Έκανε επιστήμη τον λαϊκισμό και τον αριβισμό, αποθέωσε τους «αγράμματους» και έκανε εθνικό σλόγκαν το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε ;»
  Τα πρώτα χρόνια έχτισε επάνω στην απελπισία του κόσμου που έρχονταν από τα μαύρα χρόνια της χούντας , του εμφυλίου της δεξιάς και στο τέλος έχτισε επάνω στην αρπαχτή τον χυδαίο λόγο και τρόπο ζωής του ΚΛΙΚ και των σκυλάδικων.
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες , όπως και αρκετοί συμπολίτες μου πιστεύω, αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Και πιστέψτε με μόνο θλίψη αισθάνομαι.
  Αυτό το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι τελειωμένο. Γιατί ευτέλισε τα πάντα. Γιατί αντέστρεψε τις έννοιες γενικώς. Ποιος ακούει συνδικαλισμό σήμερα και δεν του έρχονται μνήμες …απο παλιά; Όσο για το νέο …ΠΑΣΟΚ που διατείνονται ότι όπου νάναι φθάνει….. καλά κρασιά.
  Και όπως λέει και ποιητής
  «A, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο τόξερα τί κάθαρμα ήσουν,
  Tί κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα»

 8. Xase avatar
  Xase 03/09/2008 15:44:02

  Δηλαδη φιλε Νας επι Ανδρεα Παπανδρεου δεν υπηρχαν νταβατζηδες;; αυτοι εμφανιστηκαν στους επιγονους του;; Ο Κουρης τι ηταν;; ποιοι τον υποστηριζαν μεχρι να αρρωστησει;;. Και για πες μου τους γητευτες τις παγκοσμιας ιστοριας που αλλαξαν την πορεια του τοπου τους προς το καλυτερο, ποιοι ηταν;; Πες μου κανα δυο ονοματα;;. Εγω πιστευω πως τα μεγαλα συμφεροντα, παντα υπηρχαν, παντα υπαρχουν και θα υπαρχουν, παντα προς οφελος τους και φυσικα παντα κοντρα στους λαους. Γιατι παντα τα συμφεροντα τους ηταν αντιθετα με τα συμφεροντα του απλου κοσμου.

 9. TOX avatar
  TOX 03/09/2008 16:01:37

  Το μεγαλύτερο επίτευγμα που το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με την πολιτική του παρουσία και δράση, ήταν να "διασώσει" ως τα σήμερα, κάτι - πρώην - κατόχους της απόλυτης αλήθειας της Αριστεράς, (αιθαροβάμονες υπερασπιστές του υπαρκτού σοσιαλισμού , κνιταράδες με σπαθιά χωρίς μύγα, απόλυτοι ιδιοκτήτες των εννοιών ειρήνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία, διαχρονικοί κουλτουριάρηδες και ξερόλες), οι οποίοι έχουν το θράσος να κάνουν και κριτική από πάνω στο Κίνημα και τον Ανδρέα. Σ΄ όλο το χρονικό διάστημα των 34 χρόνων που η Ελλάδα άλλαζε, εσείς κρυμμένοι στη μιζέρια σας καιροφυλακτούσατε για τη μέρα της κόπωσης, του λάθους, αλλά και της αλλοτρίωσης και του παραστρατήματος... Τώρα που η ιδεολογικοπολιτική μιζέρια σας μετατράπηκε και σε οικονομικοκοινωνική, αντί να βαράτε τη Δεξιά, βγάζετε τα - δεκαετιών - αποθημένα σας, στο ΠΑΣΟΚ. ΄Ισα ρε ακαμάτηδες, ξεπεσμένοι και κομπλεξικοί κακομηρούληδες...

 10. Factorx avatar
  Factorx 03/09/2008 16:06:46

  Anonymous 11: Γράφε, δεν προλαβαίνω

 11. anetos avatar
  anetos 03/09/2008 16:53:17

  Ο rs με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ μεσα σε δυο γραμμες ειπε αυτο
  που ηταν το ΠΑΣΟΚ . Οι στοιχοι ειναι του Μανόλη Αναγνωστάκη απο το Επιτύμβιον. Περιμενω και το αντιστοιχο της ΝΔουλας.

 12. DAN avatar
  DAN 03/09/2008 17:03:59

  Κακομηρούληδες...

 13. Factorx avatar
  Factorx 03/09/2008 17:14:24

  @rs, Ξεκουραστήκαμε βλέπω στις διακοπές. θα το ανεβάσω μόλις υπάρξει αποσυμφόρηση χρόνου

 14. Factorx avatar
  Factorx 03/09/2008 17:16:12

  ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΒΗΣΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ. ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΛΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ PASOKOS; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΤΟ ΤΟ.

  ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΉ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 15. Greek citizen avatar
  Greek citizen 03/09/2008 17:24:47

  ΚΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ! ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ!

 16. nas avatar
  nas 03/09/2008 17:29:23

  @Xase. φίλε μου είπα πως αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία, άνθρωποι που άλλαξαν την πορεία των πραγματων στον τόπο τους, ήταν -εκτός των άλλων- και γητευτές... δεν είπα "προς το καλύτερο", έτσι; διότι κι αυτό σχετικό είναι. Άλλαξε προς το καλύτερο η ζωή των Κουβανών, για παράδειγμα; θα μου πείς συγκρίνεις τον Ανδρέα με τον Κάστρο; Όχι, αλλά κι ο Κάστρο γήτεψε τον κόσμο.κι ο Ανδρέας όμως ανέλαβε παγκόσμιες πρωτοβουλίες αψηφώντας τις συνθήκες της εποχής του. Τι ήταν ο Αραφάτ; τι ήταν -τότε- ο Καντάφι; Κι άλλοι κι άλλοι που οι δεξιοί τους έχουν καταγραμένους ως "τριτοκοσμικούς". Ψάξε λίγο στη μνήμη σου. Μη κρίνουμε με τις συνήθειες του σήμερα το χθες, οδηγώντας το τζιπ, μιλώντας στο κινητό και ονειρεύομενοι βουτιές στη Μύκονο...
  ρωτάς: επι Ανδρεα Παπανδρεου δεν υπηρχαν νταβατζηδες;; Ναι. ΥΠΗΡΧΑΝ, αλλά ο Αντρέας ΔΕΝ έκανε επικύψεις! Αυτό είναι αποδεκτό απο όλους. Άλλο αν εκείνοι έκαναν το παιχνίδι που κάνουν τα ΜΜΕ παντού. ΝΑΙ "αυτοι" οι νταβατζήδες, που απο το '90 έχουν κανάλια και εφημερίδες και παίρνουν δουλιές αεράτες εμφανιστηκαν στους επιγονους του. ρωτάς: Ο Κουρης τι ηταν;; ένας φτωχατζίκος ψιλοεπαίτης ήταν! που έβγαζε μια φυλλάδα της πλάκας. και που η αριστεροδεξιά συμμαχία του '89 τον έκανε ΜΑΓΚΑ. Διότι τι έκανε ο Κουρής αγαπητέ τότε; Σέρφιγκ έκανε. Καβάλησε το κύμα της λαϊκής αγανάκτησης και βγήκε σε παραδεισένιο νησί!Μπας και θυμάσαι με τι στούντιο δούλευε; θυμάσαι τον μακαρίτη Γιαννόπουλο; θυμάσαι την απευθείας μετάδοση της Δίκης; θυμάσαι το απ' ευθείας "ξεβράκωμα" του Κίτσου Τεγόπουλου; λοιπον, τι λές; Φίλε μου κι εγω πιστευω πως τα μεγαλα συμφεροντα, παντα υπηρχαν, πάντα θα υπάρχουν. όπως θα υπάρχουν και γητευτες! Τσάβες, Μοράλες είναι γητευτές στη χώρα τους. Στη χώρα μας δυστυχώς έχει επικρατήσει η κάστα των Πρετεντέρηδων. Μπόρα είναι θα περάσει...

 17. ΝΑΥΠΛΙΟΣ avatar
  ΝΑΥΠΛΙΟΣ 03/09/2008 17:30:42

  TOX Says:
  September 3rd, 2008 at 4:01 pm ΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ.ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΣΠΑΖΟΥΝ ΚΟΚΑΛΑ

 18. amerikanaki avatar
  amerikanaki 03/09/2008 17:35:37

  TOX, τo nick στου απο το TOXIKOS, προέρχεται;

 19. rs avatar
  rs 03/09/2008 17:39:07

  Anonymous 4:56,
  Έχεις απόλυτο δίκαιο.Σίγουρα υπάρχουν και σωστοί.
  Σ΄όλους τους χώρους. Η γενικόλογη κριτική είναι πάντα άδικη γιατί τους βάζει όλους σ΄ένα τσουβάλι.
  Δεν βλέπεις όμως και τις αντιδράσεις του @ DAN και του ΤΟΧ πιό πάνω;
  Δεν λέω οτι "όποιος έχει την μύγα...μυγιάζεται" αλλά μάθαμε να γινόμαστε "σκαντζόχοιροι" τινάζοντας τα αγκάθια μας όταν νομίζουμε οτι θίγεται το κόμα μας, η ομάδα μας και γενικά οι επιλογές μας άσχετα άν σε πολλά σημεία της κριτικής συμφωνούμε και 'μείς.

 20. Xase avatar
  Xase 03/09/2008 18:12:24

  Νας μακαρι να ειναι μπορα που θα περασει αλλα δεν το νομιζω. Σιγουρα τα προσωπα που αναφερεις ειναι ολα πολυ αξιολογα και αναμεσα σε αυτους ισως να χωρουσε και ο Μακαριος. Αυτον ομως τον φαγανε γιατι ηταν σε διαφορετικο στρατοπεδο. Τον Καστρο προσπαθησαν πολλες φορες και τον Κανταφι τον πολεμησαν. Οπως πολεμανε και τον Τσαβες και τον Μοραλες. Αυτου του ειδους τα συμφεροντα ειναι φυσικα ξενοφερτα αλλα υπαρχουν και εδω. Και τον Γιαννοπουλο θυμαμαι και τον Κουρη και ολους αυτους που σημερα εχουν γινει γιγαντες στις πλατες μας με την ανοχη των εκαστοτε κυβερνοντων. Και φυσικα των αφεντικων των Πρετεντερηδων, γιατι κιαυτος μαριονετα ειναι. Τελικα εμεις ειμαστε παντα οι χαμενοι.

 21. machiavelli avatar
  machiavelli 03/09/2008 18:17:13

  @ TOX
  Μπράβο!! Τα είπες όλα.Λίγα λόγια και καλά και όχι την απέραντη μπουρδολογία των δεξιών που παριστάνουν τους αριστερούς (συνεργασία γάρ σε ολα τα επίπεδα να φάμε τους κακούς Πασόκους), και έχουν την απαίτηση να τους δίνουμε και σημασία λογω κατοχής της απόλυτης αλήθειας (μη χ....)επειδή τους παίζουν τα κανάλια.
  Ρε Φακτορ ποιο είναι αυτο το τεκμήριο της αθωότητας που απώλεσε το Πασόκ και πές μας ποιός το κατέχει να τον ψηφίσουμε.

 22. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ avatar
  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 03/09/2008 18:55:17

  ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ

  Η "ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΜΑΣ βρίσκεται πράγματ σε κρίσιμη καμπή. Αν συνεχίσει έτσι το πόπολο θα αντιληφθεί τελικά την απάτη της αντιπροσώπευσης και θα εξεγερθεί. Γιατί έτσι που ήρθαν τα πράγματα με τον ενδοκαπιταλιστικό αναταγωνισμό και τις ευρύτερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις φάνηκε σε όλο της τομεγαλείο η γύμνια της "πολιτικής" του δικομματισμού, αλλά και η γύμνια δυνάμεων σαν το Σύριζα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τέλος. Τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τον φρενάρουν και δεν ισχυρίζομαι άδικα και για τη δική του γύμνια, αρκεί να σκεφτεί κκνείς πόσο πήραν τα μυαλά τους αέρα απο τους ακριβοπληρωμένους γκαλοπατζήδες του συστήματος. ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΟΜΑΣΤΕ σε συζητήσεις περί των παλαιών μας "αντιπροσώπων" ας ξεκινήσουμε επιτέλους μια συζήτηση για τη δική μας δυνατότητα να διαφεντέψουμε τις ζωές και τον τόπο μας με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που οφείλουμε να ορίσουμε. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΜΑΓΚΕς ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ ΚΙ ΕΝΑ ΤΣΙΠΡΑΚΗ;;; Έλεος!!! ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΧΙ αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δηλαδή δικτατορία της ολιγαρχίας, αλλά ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των εργαζομένων, ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
  ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ;;;; ΕΣΥ FAKTORA ΤΙ ΛΕΣ;;;;

 23. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/09/2008 20:17:05

  Δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ οπαδός του ΑΓΠ. Είχα μια αμυδρή εικόνα για αυτόν, από τα βιβλία του, του 70- 72, αλλά όταν τον είδα και τον άκουσα στην Βοστώνη το 1974 ή 75, αποφάσισα ότι ήταν ένα πονηρός λαοπλάνος.

  Ωστόσο άκουσα για πρώτη φορά σήμερα στο ράδιο αποσπάσματα από την διακύρηξη της 3ης Σεπτεμβρίου. Ξεχάστε πως εξελίχτηκε και αν σας άρεσε (σας άρεσε πουλάκια μου, εσείς τον ψηφίζατε), και πείτε μου αν η διακύρηξη δεν είναι εμπνευσμένη και επικαιρη.

 24. william avatar
  william 03/09/2008 21:05:37

  Δεκτή η κριτική ,καλόπιστη η όχι , στό ΠΑΣΟΚ αλλά μιά πρακτική ερώτηση .Τί βλέπετε να γίνετε ,θα ξυπνήσουν αύριο πρωί 3 εκκατομ. ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και θα ψηφίσουω τι? ΤΣΙΠΡΑ ,ΠΑΠΑΡΗΓΑ ?
  Η μήπως ένα καινούργιο κόμα με ερμαφρόδιτους <> ? Μήπως μέσα στη σπουδή για κριτική ξεχνάμε ότι ΠΑΣΟΚ δέν ειναι μόνον μερικές 100 ντάδες στελέχη .Η μήπως πιστέυετε ότι 3 εκκατ.ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι κ'αφροι και ανεγγέφαλοι ?

 25. Aθανάσιος Ι. avatar
  Aθανάσιος Ι. 03/09/2008 21:36:22

  william - kanis apo tous sinomilites edo den ehi tous psifoforous oute tou PASOK OYTE alou komatos tou gia kafrous Tora an ksipnisoun avrio tis tris ine ipothesi tous aloste ego den kimame katholou ke ime mia hara .O Psiharis ,Mbombolas klp as tous poun na ksipnisoun noritera .Ti tha kanoun oti tous lei to mialo tous ke i kardia .Pantos pistebo oti os ellines ine paneksipni ,tora oti to sistima fouskose ke tha skasi se ligo e ftei i Aristera ,Prasini klp.aloste iparhi ke i mama Margaret KRATA kala tin ikogenia tis ,perni ta farmakatis ,kani to lifing tis .

 26. pasokos avatar
  pasokos 03/09/2008 22:40:32

  to provlima toy pasok einai oti akolouthei to dromo tis katagelias kai oxi ths protasis.distixos to paramithi me toys iponomeytes exei konta podaria...to simantikotero provlima tou pasok einai o idios o proedros toy,deite dhmoskophsh mega...elpizo aytoi poy theloyn na legontai protoklasatoi na poun fanera afta pou lene krifa...

 27. pl avatar
  pl 04/09/2008 03:41:05

  pasokos mallon den parakoloutheis to pasok. blepeis ton pretenterh! eisai xazos? oi dhmosiografoi psaxnoun ta skandala kai autes tis malakies. to pasok ka8e mera kanei protaseis. gia psaksou ligo kalytera. epeidh den ta deixoun sthn tv den paei na pei oti den kanoun protaseis.

 28. dimitroxos avatar
  dimitroxos 04/09/2008 14:02:16

  Είναι μέγα λάθος να αναλύουμε , να συζητάμε με δικανικούς λόγους (δικηγορίστικους λόγους που όταν τους διαβάζεις για δεύτερη φορά , να ξέρεις ότι απλώς έχασες τον χρόνο σου) για τα γενόμενα σε μιά δημοκρατία (κράτος του Δήμου - η εξουσία ανήκει στο λαό)όσο κακή κι άν είναι αυτή.
  Δεν μπορούμε να αναλύομε δικηγορίστικα (ας με συγχωρέσουν οι δικηγόροι) ένα μεγάλο (41% έως 49%)και πολλών ετών διακυβέρνησης (20)κόμμα αναλύοντας το προφίλ απλώς του πρώτου "ηγέτη" του.
  Είναι αδιαννόητο να πιστεύουμε ότι το μεγάλο αυτό κόμμα (σε μία ελεύθερη χώρα)ήταν απλώς ο Ανδρέας Παπανδρέου .
  Σίγουρα δεν έχουμε καμία αίσθηση δημοκρατίας εάν πιστεύουμε ότι άτομα πλανεύουν το σύνολο μιας κοινωνίας (πολύ μεγάλο μέρος αυτής).
  Σίγουρα δεν πιστεύουμε στην δύναμη ,την θέληση και ικανότητα κυρίως του Ελληνικού λαού .
  Είναι όμως λάθος για την Δημοκρατία να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλότρια

 29. Kraepelin avatar
  Kraepelin 04/09/2008 15:21:28

  Τι λειψανολαγνεία είναι αυτή; Ανδρέας Παπανδρέου το 2008; Όποιος γουστάρει βρυκόλακες, υπάρχουν και τα βιντεοκλάμπ.


 30. Factorx avatar
  Factorx 04/09/2008 15:48:24

  Kraepelin: Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει, φίλε

 31. ΝΑΣΟΣ avatar
  ΝΑΣΟΣ 04/09/2008 18:08:15

  Το ερωτημα πλεον ειναι ποιος θα σωσει την χωρα απο το ΠΑΣΟΚ.....
  Το ΠΑΣΟΚ θα καταστρεψει μαζι με τον ΣΥΡΙΖΑ την ΝΔ και το ΚΚΕ την ΕΛΛΑΔΑ....μιλαμε για μια εννοιαια ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.