#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2013 15:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος και γιατί υπονομεύει τον Αντώνη Σαμαρά;Του Νίκου Αργεάδη

Όταν ο Α. Σαμαράς διέβη τον Ρουβίκωνα των μεταρρυθμίσεων με το κλείσιμο της ΕΡΤ, κινητοποιήθηκαν οι γνωστοί-άγνωστοι μηχανισμοί υπονόμευσής του με στόχο την ματαίωση κάθε απόπειρας εξυγίανσης.

Με πρόσχημα την απόλυση των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως αντιδημοκράτη και ο κ. Τσίπρας κήρυξε «ανένδοτο» από το Σύνταγμα (οι χειρονομίες του, η φωνή του και ο λόγος του θύμιζαν τον Α. Παπανδρέου) ενώ στην ουσία προσέβλεπε σε κομματική ανασύνταξη και απεμπλοκή από την άρνηση των συνιστωσών του να ενοποιηθούν σε ένα κόμμα.

Βλέποντας την αντίδραση του κόσμου, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, υιοθέτησαν αρχικά μαξιμαλιστικές θέσεις οι οποίες οδήγησαν στο έμπλεο αγωνίας χθεσινοβραδυνό μαραθώνα διαβουλεύσεων, ίσως υπολογίζοντας πως έτσι θα ανέτρεπαν την κατωφερική εκλογική τους πορεία όπως φαινόταν από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις.

Και ενώ ο Α. Σαμαράς υποχώρησε στο θέμα των υπαλλήλων δείχνοντας υπερκομματική ευελιξία, ο κ. Κουβέλης ξαφνικά άλλαξε πορεία, ενώ ο κ. Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον κ. Κουβέλη που πιθανώς και να αμφισβητηθεί στο κόμμα του, αναγνωρίζοντας πως τα ωφέλη θα είναι μηδαμινά εν σχέσει με τα κέρδη, κράτησε πιο ισορροπημένη στάση γιατί προσβλέπει στον εξωραϊσμό του από τις (όντως μεγάλες) ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, ειδικά μετά το PSI. Το ερώτημα γιατί ο κ. Κουβέλης υπαναχώρησε αιφνιδιάζοντας όλους, θα παραμείνει αναπάντητο για καιρό.

Γιατί λοιπόν, για να σωθούν εκλογικά, διακινδύνευσαν την σταθερότητα της χώρας;

Η απάντηση, όσο γενική και αν είναι, είναι προφανής: Μα γιατί εκπροσωπούν μεγάλο τμήμα των διαπλεκόμενων συμφερόντων που και μεταρρυθμίσεις δεν θέλουν και να διατηρήσουν τα κρατικοδίαιτα προνόμια που απολαμβάνουν μέχρι τώρα.

Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε «χαλίφης στην θέση του χαλίφη» τα προηγούμενα τρία χρόνια και εν τούτοις πέραν των μαφιόζικων μέτρων με τα χαράτσια και την αύξηση όλων των έμμεσων και άμεσων φόρων –βέβαιη συνταγή για οικονομική καταστροφή σε μία χώρα με αυξανόμενο και μη εξυπηρετήσιμο χρέος- ως ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν απολύτως τίποτα δομικό για την εξυγίανση του υδροκέφαλου κράτους.

1)    Δε έγινε ουδεμία αξιομνημόνευτη μεταρρύθμιση στα τρία προηγούμενα χρόνια και μόλις ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε την προσπάθεια, «σπάζοντας αυγά» κατά την πεζή έκφραση, αμέσως ξεκίνησαν τα όργανα για την ματαίωσή της. Μετά από τρία χρόνια μνημονίου η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που ουσιαστικά κυβερνά μετά την μεταπολίτευση κυριολεκτικά κινητοποιήθηκε για να τον σταματήσει.

2)    Οι στόχοι των ιδωτικοποιήσεων, όπως της ΔΕΠΑ, παραμένουν όμηροι των συγκρούσεων εγχώριων και διεθνών συμφερόντων. Είναι αμφίβολο αν οι στόχοι του 2013 θα ευοδωθούν.

3)    Ο συνδυασμός δε της «σφαγής» μισθωτών /συνταξιούχων και της παντελούς απουσίας βελτίωσης του υδροκεφαλικού κράτους, ενέτειναν τόσο πολύ τις υφεσιακές πιέσεις που ακόμα και αύριο να άνοιγαν κρουνοί επενδύσεων, τα αποτελέσματά τους θα ήταν πενιχρά έως ανύπαρκτα διότι μεσολαβεί πολύς καιρός για να φανούν τα ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην κοινωνία.

4)    Δημιουργείται κακό προηγούμενο με τις διεθνείς αγορές –επομένως και τους δυνητικούς επενδυτές- να βλέπουν πως η σύγκρουση συμφερόντων που δεν θέλουν μεταβολή του στάτους κβο να υποβόσκει, θα διστάσουν να έρθουν σε μια χώρα όπου ο κρατικός μηχανισμός χωλαίνει και το περιβάλλον είναι εχθρικό από τα διαπλεκόμενα.

Ο Α. Σαμαράς έκανε την αρχή. Θα έχει μεγαλύτερες Λερναίες Ύδρες να αποκεφαλίσει, αυτές της αντιφατικής νομοθεσίας, της παράλυτης Δικαιοσύνης, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς σε ΟΛΑ τα επίπεδα, της δυσβάστακτης πλέον φορολογίας, και το κυριώτερο, των αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων που διαφεντεύουν τα κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 21/06/2013 16:14:41

  "μόλις ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε την προσπάθεια, «σπάζοντας αυγά» κατά την πεζή έκφραση"

  Εννοείς να απολύσουμε 2600 υπαλλήλους με αποζημίωση και να επανασπροσλάβουμε τους 2000 είναι σπάσιμο αυγών;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Νίκος 21/06/2013 16:31:32

   Κάποτε έπρεπε να γίνει η αρχή.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Νίκος Αργεάδης 21/06/2013 19:42:57

    Mήπως όμως βιάστηκε φίλε Νίκο? Αφου έτσι κι αλλοιώς περίμενε ενα χρόνο για να αρχίσει τη μεταρρύθμιση, δεν μπορούσε να περιμένει άλλους δυό μήνες ώστε να τελειώνουμε με τις Γερμανικές εκλογές?
    Aλλωστε πριν γίνει Πρωθυπουργός, δεν ήξερε οτι τα συμφέροντα που θα δυσαρεστήσει θα τον υπονομεύουν?
    Η Πρωθυπουργία δεν είναι βραβείο, αντιθέτως είναι Γολγοθάς για εναν έντιμο άνθρωπο...

  • Nikos K. avatar
   Nikos K. @ Νίκος 21/06/2013 16:36:37

   700 - 1200

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Νίκος 21/06/2013 22:22:17

   σπάσιμο αυγών εννοεί ο φίλος να παραμείνει το πασόκ στην εξουσία με αντιπροέδρους , υπουργούς κλπ ... γιατί τελικά πλην αυτού και του διασυρμού του μπαρμπα Φώτη ουδεν άλλον επετεύχθει

 2. Hawk avatar
  Hawk 21/06/2013 16:17:13

  Γράψατε στο τέλος: " των αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων που διαφεντεύουν τα κράτος " , λέτε να ήρθε η ώρα να γίνει διχωρισμός κράτους και οικονομικών συμφερόντων? που τέτοια τύχη.... εδώ στο άκουσμα " διαχωρισμός κράτους & εκκλησίας " γίνεται χαμός.....

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Hawk 21/06/2013 18:02:03

   Αλλα αντ'αλλων !

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Hawk 21/06/2013 18:45:25

   Αυτά τα 2 είναι άσχετα αγαπητέ. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

  • ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
   ο εμπεσών εις τους ληστάς @ Hawk 21/06/2013 21:45:46

   Μήπως θάπρεπε να προηγηθεί ο διαχωρισμός κομμάτων και κράτους, ο διαχωρισμός καναλαρχών και κράτους, ο διαχωρισμός μπετατζήδων και κράτους; Η εκκλησία σας δημιουργεί πρόβλημα;

 3. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 21/06/2013 16:20:42

  Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι προσλήψεις θα είναι όλες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που πρακτικώς σημαίνει ότι έχουμε για πρώτη φορά την αναίρεση υφισταμένων σχέσεων εργασίας σε έναν κρατικό οργανισμό συνολικώς.
  Με την σύσταση του νέου οργανισμού θα δούμε πόσοι θα εργάζονται και τότε θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν άλλαξε κάτι.

 4. περιμπανού avatar
  περιμπανού 21/06/2013 16:40:14

  ουανς ιζνογκουντ .... ολγουεης ιζνογκουντ !
  (παλαιά παραδοσιακή παροιμία)

 5. Καλοπροαίρετος avatar
  Καλοπροαίρετος 21/06/2013 16:46:34

  Βρε παιδιά, γιατί δεν μεταρρυθμίζατε την ΕΡΤ με το σχέδιο Αλιβιζάτου που δεν θα είχε δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα;

  Υπήρχε λόγος να κάνετε μιά ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμα δυσκολότερη;

  Δεν βλέπετε ότι με την εθελοτυφλία σας κάνετε κακό στόν Σαμαρά;

 6. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 21/06/2013 16:46:39

  ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΑΣΙΔΗΛΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΡΤ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΜΕΛΕΤΑ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΣΠΑΕΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΝΗΣΤΙΚΟΙ.
  ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΕΝΤΑΞΕΙ.ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ?

 7. Καλοπροαίρετος avatar
  Καλοπροαίρετος 21/06/2013 16:50:50

  Και μιά και τώρα δεν μέ κόψατε, να τολμήσω να προτείνω κάτι:

  Ανοίξτε την ΕΡΤ εδώ και τώρα, να κλείσει το ζήτημα και να ξεχαστεί.
  Κανέναν δεν συμφέρει η συνέχιση της κόντρας.
  Η χώρα έχει προβλήματα μεγάλα και έχει τήν πολυτέλεια να σπαταλά δυνάμεις σε ανόητες κόντρες.
  Ούτε πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της οικονομίας με μια νέα ΕΡΤ πού κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει, ποιούς και πόσους θα χρειαστεί, πώς θα λειτουργεί, κλπ.

  Και μια παρατήρηση: Εκείνο το έρμο το ΝΕΡΙΤ τι το θέλετε; Εδώ πουλήθηκε ὁ ΟΤΕ στούς Γερμανούς και κράτησε το όνομά του, πουλήθηκε η Πίτσος και το όνομά της κρατήθηκε, γιατί να χαλάσετε ένα brand name που το ξέρει όλος ο κόσμος;

  Για όνομα του Θεού, Αντώνη! Πάρε κανέναν σύμβουλο που να έχει περάσει κάποτε από καμμιά πετυχημένη εταιρεία νά 'χει μάθει 1-2 πράγματα!

  • Καλοπροαίρετος avatar
   Καλοπροαίρετος @ Καλοπροαίρετος 21/06/2013 16:51:45

   Διόρθωση: Η χώρα έχει προβλήματα μεγάλα και ΔΕΝ έχει τήν πολυτέλεια να σπαταλά δυνάμεις σε ανόητες κόντρες.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 21/06/2013 17:03:05

  Εάν το ερώτημα που θέτει το άρθρο είχε απαντηθεί σωστά από την αρχή που ήλθε το Μνημόνιο στην χώρα μας - όχι όμως σχετικά με τον Σαμαρά μόνον, αλλά συνολικά με την πορεία της χώρας - τότε πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

  Παρά την αναντίρρητα καλή διάθεση του αρθρογράφου, φοβάμαι ότι πέφτει αρκετά έξω στις εκτιμήσεις του. Θα ήθελα, αγαπητέ άρθρογράφε, να προσθέσετε το εξής ένα και μόνον στοιχείο στη συλλογιστική σας: Η χώρα κυβερνάται εδώ και τρία χρόνια κατ' ουσία από την τρόικα, δηλαδή από δυνάμεις εκτός της Ελλάδας. Άραγε αυτές οι δυνάμεις που κυβερνούν την Ελλάδα, δεν έχουν άποψη (και δράση!) υπέρ ή κατά του Αντώνη Σαμαρά; Και εάν ο Σαμαράς είχε την ομόθυμη στήριξη της τρόικας για την "επιτυχία των μεταρρυθμίσεων", δεν θα έπρεπε αυτή την στιγμή να έπαιζε σε γήπεδο χωρίς αντίπαλο;

  Είναι φανερό, κατά τη γνώμη μου, ότι καμία συνωμοσία κατά του Σαμαρά δεν θα μπορούσε να στηθεί χωρίς την στήριξη μέρους τουλάχιστον των δυνάμεων που ελέγχουν την τρόικα. Άρα, μια συλλογιστική που απαντά στο ερώτημα "ποιος και γιατί υπονομεύει τον Σαμαρά" χωρίς να λαμβάνει υπόψη της παράγοντες εκτός της χώρας, είναι εξ ορισμού λάθος.

  Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμαράς υπονομεύεται κυρίως εκτός της χώρας. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί εντός της χώρας που πολύ θέλουν να τον υπονομεύσουν, αλλά όλοι αυτοί δεν έχουν και ιδιαίτερη ισχύ και αποδείχθηκε αυτό τις ημέρες ετούτες της ΕΡΤ. Αλήθεια, δεν βλέπουμε ότι το σύνολο σχεδόν του διαπλεκόμενου ιδιωτικού τύπου και καναλιών στηρίζει την προσπάθεια του Σαμαρά; Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και καλά θα κάνουμε να την ερμηνεύουμε όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Σε όλους μας θα άρεζε να διαλύσει την διαπλοκή ο Σαμαράς, όμως αυτή τη στιγμή θα έχανε το βασικότερο στήριγμά του. Από τη στιγμή που αποφάσισε να εκτελέσει το Μνημόνιο, τάχθηκε στο ίδιο στρατόπεδο με την διαπλοκή, είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένοι παίκτες της διαπλοκής που σκάβουν το λάκκο στον πρωθυπουργό. Ασφαλώς και υπάρχουν. Όμως ο λάκκος σκάβεται κυρίως απέξω και οι απέξω προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν συμμαχίες εντός της χώρας, χωρίς να πολυδείξουν ότι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η αποσταθεροποίηση της ίδιας της χώρας. Η ΕΡΤ τους έδωσε αυτή την ευκαιρία, διότι μπόρεσαν να προσποιηθούν ότι τους ενδιαφέρει η δημοκρατία, το σύνταγμα, η ενημέρωση της ομογένειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα σωρά άλλα κουραφέξαλα, που καθαυτά βέβαια δεν είναι κουραφέξαλα, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο ντόρος δεν γινόταν ούτε για το σύνταγμα ούτε για την δημοκρατία, αλλά όλα αυτά ήταν προπέτασμα καπνού για να μην φανεί ότι αυτό τους ενδιαφέρει η αποσταθεροποίηση και η καταστροφή της χώρας.

  Ας κάνουμε τώρα ένα μεγάλο άλμα και ας πάμε στην στάση του ΔΝΤ. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ και μόνον, φανερό είναι πλέον ότι το ΔΝΤ ακολουθεί μια άκρως αντιφατική ρητορική εις βάρος της χώρας. Από τη μια "παραδέχεται το λάθος του", δήθεν, ενώ από την άλλη εισηγείτε όλο και σκληρότερα μέτρα και παθαίνει πανικό στην ιδέα του περίφημου "χρηματοδοτικού κενού" δύο χρόνια μετά! Που πρέπει φυσικά να καλυφθεί εδώ και τώρα! Μα δεν υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές του χρόνου που τελειώνουν τα δανεικά των Μνημονίων; Γιατί να μην μπορεί να το καλύψει με χρήματα από τις αγορές; Και τώρα ακόμη μπορεί να βγάλει έντοκα γραμμάτια. Σιγά το πρόβλημα που καθόμαστε και ασχολούμαστε. Είναι φανερό ότι αυτό γίνεται για να υπονομευθεί η εικόνα της Ελλάδας και της κυβερνητικής προσπάθειας.

  Από την άλλη, είναι πολύ εύκολο στους πάσης φύσεως υποστηρικτές της αμερικανικής γραμμής (διότι περί αυτού πρόκειται, περί της διαρκούς προσπάθειας υπονόμευσης του ευρώ) να βρουν εντός της Ελλάδας ένα σωρό συμπλεγματικά ανθρωπάκια που θα πανηγυρίσουν την κάθε ανακοίνωση περί μερικών εκατομμυρίων χαμηλότερων του προβλεπουμένου εσόδων. Και που δεν θα βρουν ούτε μία κουβέντα να πουν και να αναρωτηθούν γιατί κανένας δεν παίρνει με τις πέτρες τον κύριο Χάρη Θεοχάρη που με την υπονομευτική του πολιτική έναντι της χώρας στερεί από το δημόσιο ταμείο τα προβλεπόμενα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος για μερικούς μήνες, τώρα που θα καθυστερήσουν σημαντικά οι φορολογικές δηλώσεις.

  Πολύ απλά, η κυβέρνηση υπονομεύεται διότι υπάρχουν τεράστια συμφέροντα (όχι πανίσχυρα, αλλά πάντως πολύ ισχυρά) που έχουν επενδύσει στην διαρκή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και στην συνακόλουθη διαρκή αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Αυτά τα συμφέροντα κινούνται υπογείως και πολύ προσεκτικά, ώστε να κάνουν την αποσταθεροποιητική δουλειά τους με τρόπο που να μην γίνει αντιληπτός - διότι αν γίνει αντιληπτός, ο κόσμος θα στραφεί εναντίον τους και το παιχνίδι τους θα αποτύχει. Βάζουν π.χ. μπροστά το ΔΝΤ να ζητάει "κούρεμα" του χρέους προς τα ευρωπαϊκά κράτη, αναγκάζεται και η κακόμοιρη ελληνική κυβέρνηση να ζητάει και να ελπίζει και αυτή σε "κούρεμα του χρέους" και τελικά νομιμοποιείται έτσι η ρητορική εις βάρος της χώρας, επειδή οι Αμερικανοί σου λένε "θέλουμε το καλό σας και εσείς το αρνείστε;". Και σε αναγκάζουν να έλθεις σε λυκοφιλία-συμμαχία με τα αδέρφια των Τούρκων, τους Αζέρους, στους οποίους αναγκάζεσαι να πουλήσεις την ενεργειακή υποδομή σου, για να μην τυχόν και σε κακοχαρακτηρίσουν ότι δεν τους κάνεις τα χατήρια.

  Όταν όμως όλα κινούνται για την αποσταθεροποίηση της χώρας, το να δώσεις περισσότερο χώρο στον εχθρό σου είναι αυτοκαταστροφικό. Όπως αυτοκαταστροφικό ήταν π.χ. όταν έδινε ο Καραμανλής το Υπουργείο Εξωτερικών στην Μπακογιάννη. Μπορεί έτσι ο Σαμαράς να κερδίζει κάποιο χρόνο έναντι των εχθρών, αλλά τον χρόνο αυτόν τον πληρώνει πανάκριβα. Διότι το ερώτημα είναι, εάν στην πρώτη κρίση όπως αυτήν της ΕΡΤ κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση, στην επόμενη κρίση τι θα γινει; Πόσο ακόμη θα υπάρχουν εφεδρείες υπέρ του Σαμαρά;

  Ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί μαζικά τι συμβαίνει. Από την αρχή του Μνημονίου σημαδεύθηκε ως εχθρός η Γερμανία, η "άσπλαχνη Γερμανία", ενώ τα νήματα του Μνημονίου κινούνταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αλήθεια είναι ότι και η Γερμανία δεν έκανε τίποτε για να αποφύγει τον ρόλο του κακού - ίσως να τον επεδίωξε κιόλας - αλλά ο κόσμος εδώ δεν καταλάβαινε τι γινόταν. Μεμονωμένες φωνές όπως ο Κωνσταντακόπουλος (δέστε εδώ: http://konstantakopoulos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_16.html την κραυγή απόγνωσης: "Είναι η Αμερική, ηλίθιε") αντιλαμβάνονται τι ακριβώς γίνεται, αλλά οι θέσεις τους δυστυχώς δεν έχουν πάρει ευρύτερη δημοσιότητα, ενώ οι αντιμνημονιακές αγκυλώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2012 εμποδίζουν πολλούς από το να δουν τι συμβαίνει και ποιο είναι πραγματικά το διακύβευμα.

  Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι την κυβέρνηση Σαμαρά υπονομεύει κυρίως η άγνοια στον απλό κόσμο τού τι ακριβώς παίζεται. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική διαμόρφωση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αλλά και ένας συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης των κινδύνων, κυρίως των εσωτερικών/ενδοκυβερνητικών - από τον Χάρη Θεοχάρη, μέχρι τον Φώτη Κουβέλη. Για τον Τσίπρα και τον Καμμένο το καταλαβαίνουμε ότι βάζει το χεράκι της η Πρεσβεία. Για τους άλλους δεν είναι σαφές.

  Το κυριότερο είναι, δηλαδή, ότι απαιτείται μια νέου τύπου αντιμνημονιακή αυτοσυνειδησία, όχι όπως η παλιά που οδήγησε στις σημερινές αγκυλώσεις και εμποδίζει μεγάλα τμήματα του λαού από το να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά στην μόνη ρεαλιστική αντιμνημονιακή πολιτική του σήμερα - στην τήρηση του Μνημονίου. Αυτή την νέου τύπου αντιμνημονιακή αυτοσυνειδησία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ριζοσπαστικότερες λύσεις, εάν απαιτηθεί (κανονικό Αντιμνημόνιο), τις οποίες η Ελλάδα με το σημερινό επίπεδο συλλογικής αυτοσυνειδησίας δεν είναι, ακόμη, σε θέση να εφαρμόσει.

  Κυρίως, να αφαιρεθεί η έμφυτη λαϊκότητα του αντιμνημονιακού μηνύματος από τις σημερινές ψευδοαντιμνημονιακές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και να επανέλθει στον φυσικό της χώρο, στην ρεαλιστική πολιτική αποτίναξης της υποτέλειας που μόνον ο Σαμαράς μπορεί να ασκήσει και ασκεί αυτή τη στιγμή.

  Είναι ακριβώς η προσέγγιση της αποτίναξης της υποτέλειας που οδηγεί στην υπονόμευση της πορείας της χώρας. Αυτό είναι όλο το διακύβευμα και όσο δεν κατονομάζεται ως πρόβλημα, δεν θα μπορέσει και να αντιμετωπιστεί.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 21/06/2013 17:31:16

   Αγαπητέ Διογένη, αναντίρρητα υπονομεύεται και απ' έξω, αλλά δίχως τους εσωτερικούς μοχλούς τίποτα δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν. Αλλά αυτό είναι για άλλο άρθρο που πρέπει να γραφτεί από πιο ειδικούς...

   • panas avatar
    panas @ Νίκος Αργεάδης 21/06/2013 18:03:19

    Καλή η ανάλυση για τους εξωτερικούς εχθρούς αγαπητέ Διογένη, αλλά θα μου επιτρέψετε να θεωρώ πιο επικίνδυνους τους εσωτερικούς κομματάνθρωπους που αποφασίζουν πχ. για τα θέματα της υγείας και παιδείας. Τομείς που παραμένουν με τις αιώνιες στρεβλώσεις τους, αφού διοικούνται από ανίδεους βολεμένους θεωρητικούς...
    Ένα σημαντικό άρθρο του Μητραλέξη πριν από αρκετό καιρό έχει αναλύσει το θέμα αυτό διεξοδικά.
    Αυτοί, λοιπόν, μαζί με διάφορους άλλους βολεμένους έχουν κάνει την πατρίδα μας μια "κακή μητριά" για τα παιδιά της που φεύγουν αηδιασμένα προς την αγκαλιά μιας πιο "ανθρώπινης μητριάς" στο εξωτερικό.
    "Ορφανοί" οι απανταχού Έλληνες του εξωτερικού ακούν πύρινους λόγους από βολεμένους πατριώτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μάνα - πατρίδα και ξέρουν πως αυτοί είναι τα αποπαίδια...
    Οι εξωτερικοί εχθροί βρίσκουν έτσι εύφορο έδαφος, αφού η πλειοψηφία των συμπολιτών που έχουν το νεύρο να στηρίξουν πραγματικά τη χώρα έχουν -κακώς- παραλύσει από αηδία...

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Διογένης 21/06/2013 23:07:22

   Διογένη
   Συγχαρητήρια.

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ Διογένης 22/06/2013 02:58:40

   @στην μόνη ρεαλιστική αντιμνημονιακή πολιτική του σήμερα – στην τήρηση του Μνημονίου...

   Α_ΦΩ_ΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/06/2013 18:56:19

  Kανεις δεν τον υπονομευει.Μονος του εθεσε σε κινδυνο με την ταρζανια του την κυβερνηση του αλλά ευτυχως γλυτωσε με απωλειες.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 21/06/2013 20:51:17

   Επιχειρώντας να δώσω μια πιθανή απάντηση στο ερώτημα του τίτλου μέσα από ένα άλλο ερώτημα:

   Ποιόν παράγοντα εκφράζει εδώ μέσα διαχρονικά ο ψυχραιμίας;

  • B.K.Σιάπκα avatar
   B.K.Σιάπκα @ ψυχραιμια 21/06/2013 21:58:07

   η ταρζανιά από το ιράν, μισό τσιγάρο δρόμος ε;... ;)
   Μαθήματα υψηλής στρατηγικής έκανε Ψυχραιμία μου, με γρανιτένια Στοχοθεσία και περιλάλητο Όραμα! και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
   καθείς και με το αξιακό του σύμπαν φυσικά...!
   (μα γιατί να είσαι τόσο της κόρης, και σού ΄χω κι αδυναμία παναθεμά με!)

 10. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 21/06/2013 19:45:35

  Εννοείς οτι η εκκλησία δεν είναι και οικονομικά συμφέροντα?
  Εμένα δεν μου φαίνονται καθόλου άσχετα αυτά τα δύο, όπως και σε πολλούς ξένους φίλους μου...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Αρχιμήδης 22/06/2013 09:10:08

   Αγαπητέ Αρχιμήδη, στην Ελλάδα προτείνουν αλλάγές διότι είναι...προοδευτικές ή επειδή το κάνουν στην Εσπερία.
   Πχ, να διαχωρίσουμε κράτος και εκκλησία. Δεν προτείνεται απειδή αυτό θα λύσει κάποιο σοβαρό ζήτημα της κοινωνίας μας αλλά, όπως έιπα, επειδή το κάνουν οι φωταδισμένοι ευρωπαίοι και το υιοθετούν οι ιθαγενείς φωταδισμένοι που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα της Ελλάδας με διαστρεβλωτικούς, ξένους κατά κανόνα φακούς. επειδή είναι "προοδευτικό" και ό,τι είναι "προοδευτικό¨ είναι αγιώτερο της Παναγίας, κλπ, κλπ.
   Αντί να σκύψουν και να πουν τι ζωτικά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελλαδική κοινωνία και πως θα βρούμε λύσεις, είτε προοδευτικές είτε συντηρητικές, δεν έχει σημασία, αλλά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της και όχι στις ιδεοληψίες των εκάστοτε φωταδισμένων, εισάγουν ως γνήσιοι μεταπράτες του πνέυματος ιδεοληπτικούς ζουρλομαδνύες και τους περνάν ως "λύσεις" για την ελλαδική κοινωνία.
   και ο,τι λένε οι ξένοι "φίλοι" μας να το ακούτε που και που βερεσέ.
   Μια κοινωνία επιβιώνει και προκόβει διότι έχει εσωτερική δυναμική και παράγει λύσεις στα προβλήματά της, όχι διότι μετέχει παθητικά σε ακριβά κλάμπ ή κοιτά συνεχώς έξω. Αυτά εδώ στην ελλάδα τα συγχέουν. Πιστεύουν για λύσεις ό,τι γίνεται έξω σε ξένες και ανόμοιες κοινωνίες και στήρίζονται σε ξένους για τα δικά τους προβλήματα. Αν δεν λύσουμε εμείς τα προβλήματά μας κανείς δεν θα μας σώσει. Η ακραία περίπτωση έιναι αυτή του εβραϊκού ολοκαυτώματος όπου ένας ολόκληρος λαός, δίχως κρατική οντότητα, οδηγήθηκε από τους ψυχαπαθείς Ναζί στα κρεματόρια.

 11. Albert avatar
  Albert 21/06/2013 19:45:50

  Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα γραφόμενα σας κ.Αργεάδη.
  Ωστόσο πρέπει να σημειώσω οτι ο μεταρρυθμιστής ηγέτης δε φαίνεται ξαφνικά μετα απο ένα χρόνο διακυβέρνησης, όταν βρίσκεται πια με την πλάτη στον τοίχο. Φαίνεται και απο αυτά που λέει και κάνει όταν είναι στην αντιπολίτευση. Ο κ.Σαμαράς απο το 2010 και έπειτα, ουδέποτε επέκρινε την τότε κυβέρνηση, ότι προτίμησε να αυξήσει τους φόρους αντί να κάνει περισσότερες διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί το επισημαίνω αυτό? Γιατί ο μεταρρυθμιστής προετοιμάζει το έδαφος κάνοντας γνωστές τις προθέσεις του. Αντιθέτως, κ.Σαμαράς ήταν στα κάγκελα αντί να πιέζει π.χ. για αλλαγές στο φορολογικό και στο δικαστικό σύστημα. Βέβαια έχει πει το δικό του mea culpa, αλλά αυτό δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα.
  Ο κ.Σαμαράς έχει μπροστά του την ευκαιρία να πείσει ότι θέλει, μπορέι, και θα προσπαθήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Θα είμαστε μαζί του. Δε θα αρκεστούμε στα λόγια ωστόσο. Ελπίζω ότι θα έχει την ευφυία να καλέσει τεχνοκράτες, να τους αφήσει να καταστρώσουν σχέδια, και τέλος να τα εφαρμόσει. Διαφορετικά, αν η ιδέα του περί μεταρρύθμισης είναι "ανοίγω μέτωπα χωρίς να έχω ετοιμα πλάνα, και καλύπτω την ανυπαρξία προετοιμασίας προκαλώντας πόλωση", θα είναι Ο ΙΔΙΟΣ που υπονομεύει τον εαυτό του, και αυτό γιατί δεν ξέρει να κυβερνάει. Ο επόμενος υπουργός εσωτερικών θα δείξει πολλά.

  Θα το εκτιμήσω αν το σχόλιο δημοσιευτεί.

 12. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 21/06/2013 20:02:14

  Αυτή η ιστορία με τα σχέδια υπονόμευσης των εκάστοτε Πρωθυπουργών έχει καταντήσει σαν την ιστορία με το λύκο στα πρόβατα. Όταν θα συμβεί πραγματικά δεν θα πιστέψει κανείς το όποιο πραγματικό θύμα της.
  Ο Σαμαράς, που έγινε αρχηγός της ΝΔ και Πρωθυπουργός και με τη δική μου ψήφο, υπέπεσε σε τραγικό πολιτικό σφάλμα με τον όλο χειρισμό στην ΕΡΤ, αν και επί της ουσίας είχε δίκιο. Μοιάζει να έπεσε στην κλασική παγίδα που πέφτει κάθε Πρωθυπουργός όταν εμπιστεύεται τα κάθε είδους "περιβάλλοντα".
  Επί της ουσίας τώρα.
  Η κυβέρνηση αυτή είχε μόνο δύο άξιους υπουργούς. Στουρνάρας και Δένδιας.
  Όλοι οι υπόλοιποι στην καλύτερη κρύβονται, στην ενδιάμεση είναι ανίκανοι και στη χειρότερη υπονομεύουν...
  Χρειάζονται πολιτικοί καμικάζι που δεν θα υπολογίζουν το μικροπολιτικό κόστος, αλλά θα έχουν το στοιχειώδη κοινό νου να μην δημιουργήσουν νέες αντισυσπειρώσεις τύπου ΕΡΤ. Επιπλέον, 2-3 εξωκοινοβουλευτικοί με ικανότητες και γνώσεις θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι. Αλλιώς ο Αντώνης θα έχει την τύχη του Καραμανλή του μικρού ή του ανεκδιήγητου ΓΑΠ...

 13. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 21/06/2013 20:51:26

  Μήπως τον υπονομεύει το γεγονός πως αντί να ζητήσει στήριγμα στην πατριωτική Δεξιά ,το ζητά στους...σοσιαλοαντιρατσιστές?

 14. ΤΑΚΗΣ KAΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ KAΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ 21/06/2013 20:57:44

  Τα διαπλεκόμενα εκπροσωπουνται σε κάθε κόμμα και υπερκομματικα
  από την αγία οικογενοια

 15. ΤΑΚΗΣ KAΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ KAΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ 21/06/2013 21:17:33

  Κατά την άποψη μου ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει στο Δημόσιο αυτό που έκανε με την ΕΡΤ.
  Τρια πράγματα πρέπει να παρέχονται πραγματικά δωρεάν στο λαό.
  Παιδεία,υγεία, ασφάλεια.
  Όλα τα άλλα πρέπει να ιδιωτικοποιηθουν χωρίς μονοπωλιακές πρακτικές και μετά το κράτος να ελέγχει και να επιβάλει τα του Καίσαρος τω Καισαρι στον πάσα έναν και όχι να κάνει την κότα όπως με την εταιρεία κινητής τηλ που παρακολουθουσε τον πρωθυπουργό και λειτουργεί ακόμη

  • dinos avatar
   dinos @ ΤΑΚΗΣ KAΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ 21/06/2013 23:02:29

   Και το νερο ?

 16. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 21/06/2013 21:30:59

  Χμμμ ρε σεις
  Τα εννοεί αυτά που λέει ο Σαμαράς?

  Θα αποδειχτέι αν γίνουν παρόμοιες γενναίες πράξεις προς την ανάποδη κατεύθυνση όπως έχει υποσχεθεί, κινήσεις πραγματικής και ουσιαστικής ανακούφισης του κόσμου...

  Έως τότε μικρό καλάθι

 17. roadrunner avatar
  roadrunner 22/06/2013 01:24:51

  Νίκο Αργεάδη, νομίζω ότι, πιο εύκολο και γρήγορο θα ήταν να εντοπίσουμε, αυτούς που ΔΕΝ υπονομεύουν τον Αντώνη Σαμαρά !
  Αν επικεντρωνόμασταν μόνο στο κομμάτι Δημάρ, της τρικομματικής ωστόσο,
  μάλλον δεν θα δυσκολευόμασταν να διακρίνουμε υπονομευτές, από το χώρο της ίδιας της Δημάρ (στελέχη της κυβέρνησης και της διοίκησης).
  Παράλληλα, με τη στήριξη της κυβέρνησης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μήπως δεν γινόταν και σιγανό πριόνισμά του κυβερνητικού έργου, εκ των έσω, από στελέχη της Δημάρ ; Άλλοι πριόνιζαν φανερά (π.χ. Σκοπούλη από την αρχή), άλλοι πριόνιζαν ύπουλα και ανοίγανε παραθυράκια για ακύρωση κάθε εξυγιαντικής προσπάθειας (ΦΕΚ Ρουπακιώτη για άρση κωλυμάτων διορισμού καταδικασμένων, όταν υποτίθεται ότι είχε αρχίσει η απομάκρυνση επίορκων). Προσθέτουμε και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο... Και η λίστα δεν σταματάει εδώ…
  Τώρα για ποιόν ακριβώς λόγο, κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τη Δημάρ «ροκάνιζανε» την κυβέρνηση και τον Σαμαρά ;
  Μοιάζει τόσο ανεξήγητο για τον καλοπροαίρετο Έλληνα,
  όσο ανεξήγητο είναι βουλευτές της Δημάρ να αποκαλούν «μύθο» το χορό του Ζαλόγγου, να υποτιμούν και να διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα όπως η Μικρασιατική καταστροφή, να αρνούνται την Ποντιακή Γενοκτονία και να προσβάλλουν το κοινό αίσθημα, κατά την αντίστοιχη ημέρα ιστορικής μνήμης.
  Και αντί ο Κουβέλης να διαγράφει τέτοια στελέχη του,
  για όλες αυτές τις αντιεθνικές τοποθετήσεις τους,
  να «διαγράφει το κόμμα του» από την τρικομματική κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά,
  αδιαφορώντας για τις περιπέτειες στις οποίες θα μπορούσε να είχε οδηγήσει την πατρίδα μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.