#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2012 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος κέρδισε τελικά;Τι κερδίσαμε;

Πολιτικό χρόνο.  Ξεκάθαρα.  Πολιτικό χρόνο, τίποτα περισσότερο.  Φαίνεται ότι οι εταίροι μας πείστηκαν ότι η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή στη χώρα δεν είναι παιχνιδάκι και συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί μια εκτόνωση, πιθανότατα με εκλογές ή έστω με έναν δομικό ανασχηματισμό.  Έτσι δόθηκε μεν η υποτιθέμενη έγκριση για τα 130δις, η οποία φυσικά δε χρειαζόταν επί της ουσίας καθώς προϋπήρχε από τον Οκτώβριο, αλλά παραμένουν πολλά θολά σημεία, όπως η διφορούμενη στάση του ΔΝΤ που έστειλε το θέμα στις καλένδες του Μαρτίου, η πονηρή ψηφοφορία στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και κυρίως η χιμαιρική διαδικασία του PSI που θα δημιουργήσει νέες αφορμές.

Τι χάσαμε;

Δεν θα σταθώ στους πολυσυζητημένους εφαρμοστικούς νόμους της φτώχειας, αυτά τα ξέρει ο καθένας από εσάς καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους, γιατί σας αγγίζουν άμεσα.  Αυτό που χάσαμε είναι ο λεγόμενος ειδικός λογαριασμός και η επιτήρηση, για την οποία επιλέχθηκε άλλη ορολογία (αυξημένη εποπτεία νομίζω), για να περάσει ομαλότερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι σημαίνουν αυτά;

Ότι αν τυχόν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και προχωρήσει το PSI μαζί με το swap (ελάχιστες πιθανότητες), οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ‘’συμβουλεύονται’’ έναν ευρωπαίο χαρτογιακά, πριν από κάθε υπογραφή εγγράφου, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει να κάνει με δαπάνες, ακόμα και αν πρόκειται για χαρτί τουαλέτας.  Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν αναλογιστεί κανείς την έφεση στη σπατάλη που διαχρονικά επέδειξε η ελληνική πολιτική ηγεσία κάθε χρώματος, ωστόσο δημιουργεί περίεργους συνειρμούς και γενικά περιορίζει αισθητά αυτό που ονομάζουμε εθνική κυριαρχία.

Ο ειδικός λογαριασμός είναι μια ακόμα πιο χολερική γερμανική εφεύρεση, καθώς η δημιουργία του στερεί τη δυνατότητα της μελλοντικής κυβέρνησης να παρέμβει πυροσβεστικά σε μια εσωτερική ανωμαλία, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στους δανειστές.  Πρακτικά αυτό δίνει στη νέα συμφωνία ένα άρωμα άτακτης χρεοκοπίας, εκμηδενίζοντας τα οφέλη που πιθανότατα θα έδινε το PSI, μια ανάσα δηλαδή στον προϋπολογισμό.  Αν δηλαδή προκύψει κάποιο πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (π.χ. λόγω μεγαλύτερης ύφεσης), η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να βάλει χέρι στα δανεικά, αλλά θα πρέπει, είτε να κόβει μισθούς και δαπάνες, είτε να δημιουργεί νέα φορολογικά χαράτσια, προκειμένου να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις.

Ποιος κέρδισε τελικά;

Το Eurogroup είναι ένα πολύχρωμο συμβούλιο ευρωπαίων πολιτικών, όπου προσέρχονται όλοι και εκφράζουν τις απόψεις τους και στο τέλος ψηφίζουν τις απαιτήσεις των Γερμανών.  Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είχε πιεστεί αφόρητα την προηγούμενη εβδομάδα καθώς είχε την μπάλα, κατέφερε έναν πολιτικό ελιγμό και πέταξε ξανά την μπάλα στην ελληνική πλευρά.  Αυτό του έδωσε χρόνο και έδιωξε από πάνω του τα φώτα της κακής δημοσιότητας.  Τώρα έχει όλη την άνεση να τορπιλίσει με γνήσια γερμανικά τρικ τη διαδικασία του PSI, η οποία κρύβει απίστευτες παγίδες.  Είναι γνωστό ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία και να είστε σίγουροι ότι μάλλον θα το πετύχει.

Για αυτό μη συμμερίζεστε την ευφορία που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα ΜΜΕ, ούτε τις κραυγές των κ.κ. Βενιζέλου και Παπαδήμου.

Η απόφαση του Eurogroup δεν ήταν ιστορικής σημασίας, δεν αποφασίστηκε τίποτα περισσότερο από αυτά που ‘’κέρδισε’’ τον Οκτώβριο ο κ. Παπανδρέου, πλην του γεγονότος ότι η ελληνική πλευρά κόντυνε λίγο περισσότερο, αποδεχόμενη επιπλέον δυσβάσταχτους όρους.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λίζα Αλεξίου avatar
  Λίζα Αλεξίου 22/02/2012 14:40:23

  Δεδομένου οτι έχουμε φτάσει κάπου πιό κάτω από τον πάτο, είναι δυνατόν Κακοφωνίξ, να μας δώσεις μια δώσεις μια είκόνα, του τί μέλλει γενέσθαι;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Λίζα Αλεξίου 22/02/2012 19:09:45

   Ο πάτος είναι ακόμα μακριά.
   Εφόσον τελικά το PSI προχωρήσει (απίθανο), η χρεοκοπία θα παραταθεί για 3 μήνες.
   Σε αντίθετη περίπτωση, θα περιμένουμε την γερμανική αντιπρόταση.
   Κάντε υπομονή μέχρι τις 20 Μαρτίου.
   Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα.

   • franc avatar
    franc @ kakofonix 22/02/2012 20:44:46

    Eννοείς οτι αν το PSI δέν προχωρήσει, η χρεοκωπία που κανονικά με επιτυχία του PSI θα έλθει τον Ιούνιο, έρχεται στις 2ο Μαρτίου, εκτός αν αυτή τη φορά οι Γερμανοί κάνουν τη μαγική κίνηση? (Δηλαδή να τυπώσουν ευρώ?)
    Οπότε σωζόμαστε και χωρίς PSI?
    Tότε γιατί να μην αφήσουν τη χρεοκοπία για τον Ιούνιο?
    Μήπως εχεις πάθει κι εσύ κανένα βραχυκύκλωμα?

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ franc 22/02/2012 20:54:50

     Είναι αρκετά περίπλοκο, αγαπητέ. Μακάρι οι Γερμανοί να ήξεραν τι ήθελαν. Περισσότερα αύριο το πρωί σε ανάρτηση.

 2. franc avatar
  franc 22/02/2012 14:42:55

  Aγαπητέ Κακοφωνίξ,
  Κανονικά θα πρέπει να σου απαντήσει ο Σαμαράς. Γιατί αν αποφάσισε να θυσιάσει την αυτοδυναμία για "ενα άδειο πουκάμισο " όπως υπαινίσσεσαι, τι να πούμε εμείς οι υπόλοιποι?
  Αν λοιπόν δεν σπάσει ο Διάβολος το ποδάρι του όπως πιστεύεις εσύ, δεν χάσαμε και τίποτε, γιατί σ' αυτή την περίπτωση (αποτυχία PSI-μη έγκριση δανείου) ο λεγόμενος ειδικός λογαριασμός και η επιτήρηση πάνε περίπατο!...
  Το ερώτημα φίλε μου είναι: Εχουμε να κάνουμε με ειλικρινή συνθήκη ανακωχής Υπερτραπεζών-ΕΕ, ή όπως και τις προηγούμενες φορές η Αυτοκρατορία του χρήματος θα αντεπιτεθεί με νέο μπαράζ υποβαθμίσεων απο τού "οίκους" μέχρι να γονατίσει η Ιταλία και να διαλυθεί η Ευρωζώνη? Γιατί προφανώς δεν είναι η Ελλαδίτσα το κέντρο του κόσμου όπως την εποχή των Δελφών.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ franc 22/02/2012 17:31:13

   Aποτυχία PSI - μη έγκριση δανείου - χρεοκοπία.
   ή
   Αποτυχία PSI - νέα λύση.


   Το στάδιο "Αποτυχία PSI" είναι πάντως ρίσκο.

 3. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 22/02/2012 15:01:12

  Κακοφωνίξ, μήπως και πολλοί εδώ στην Ελλάδα δεν επενδυσαν σε μία 'ατακτη ελληνική χρεωκοπία?
  Επίσης, εδώ θα φανεί αν ο ΑΝτώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός αγνοήσει το πολιτικό κόστος και ε΄αρμόσει όλες τις πολιτικές που πρέπει για εξυγείανση (και σμύκρινση) του Δημοσίου Τομέα, για πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αγνοια συντεχνιακών αντιδράσεων και για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
  Εαν κολώσει σε αυτά και ο Σαμαράς τότε δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για την Ελλάδα, γιατί σε μία τέτοια συγκυρία, εάν θέλουμ,ε να παραμεινουμε στην Ευρώπη, πρέπει οι περισσότερο ευνοηθέντες στο παρελθόν μικρομεσαίοι να παραχωρήσουν κάτι προς ώφελος των αδυνάτων.
  Ειτε με Ευρώ είτε με Δραχή, μονο εμείς μπορούμε να αναστηλώσουμε την ελληνική παραγωγική μηχανή, να έχουμε ανάπτυξη και να βελτιώσουμε τις Εξαγωγές μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές (το έγκλημα των τελευταίων 10 ετων).

  • blue nile avatar
   blue nile @ GreekinEurope 22/02/2012 16:07:25

   Αν μειώσεις τον δημόσιο τομέα μειώνεις και άλλο την ενεργό ζήτηση...οπότε θα έρθουν και άλλες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα...

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/02/2012 16:07:58

  Μόλις έμαθα, επιβεβαιωμένα, από τη Νέας Υόρκη πως η Φιτς υποβάθμισε την Ελλάδα σε "σκουπίδια" απο CCC σε C. Οι πιθανότητες να χρεωκοπήσει η Ελλαδα άμεσα αυξήθηκαν.

 5. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 22/02/2012 17:30:50

  Κακοφονίξ,βλέπω να μετονομάζεσαι σε Αντιρίξ.
  Σωστά τα συμπεράσματα αλλά εκθέτουν ολη τη πολιτική "συμμαχία".Δηλαδή το πρόβλημα μας είναι ο πολιτικός χρόνος;Γι'αυτόν όλη η φασαρία;
  Και η χρεοκοπία αναπόφευκτη;Τότε τι περιμένουμε,τι ελπίζουμε απο τις εκλογές.Εναν γρηγορότερο θάνατο υποθέτω.
  Δεν συμφωνώ,δεν θέλω να συμφωνήσω γιατί τότε δεν έχω να περιμένω τίποτα.Αν διαβάσω τα ψιλά γράμματα,μας λες βγάλτε τα λεφτά,αγοράστε κονσέρβες και καθαρίστε τις κάννες

 6. φερετζες της Μαργιωρης avatar
  φερετζες της Μαργιωρης 22/02/2012 19:35:48

  Δεν φαινεται να πιασαμε πατο ακομη. Διαβαστε το http://www.zerohedge.com/news/scandal-greece-receive-negative-cash-second-bailout-it-funds-insolvent-european-banks

  Μπενυ και σια μας δουλευουν κανονικοτατα...ακομα κι ο συγγραφεας του αρθρου δεν αντεξε και το ειπε "Congratulations Greece - you just got royally raped by your own unelected rulers and you didn't even know it."
  Scandal: Greece To Receive "Negative" Cash From "Second Bailout" As It Funds Insolvent European Banks
  Submitted by Tyler Durden on 02/22/2012 12:15 -0500

  Creditors European Central Bank Eurozone Greece


  Earlier today, we learned the first stunner of the Greek bailout package, which courtesy of some convoluted transmission mechanisms would result in some, potentially quite many, Greek workers actually paying to retain their jobs: i.e., negative salaries. Now, having looked at the Eurogroup's statement on the Greek bailout, we find another very creative use of "negative" numbers. And by creative we mean absolutely shocking and scandalous. First, as a reminder, even before the current bailout mechanism was in place, Greece barely saw 20% of any actual funding, with the bulk of the money going to European and Greek banks (of which the former ultimately also ended up funding the ECB and thus European banks). Furthermore, we already know that as part of the latest set of conditions of the second Greek bailout, an 'Escrow Account" would be established: this is simply a means for Greek creditors to have a senior claims over any "bailout" cash that is actually disbursed for things such as, you know, a Greek bailout, where the money actually trickles down where it is most needed - the Greek citizens. Here is where it just got surreal. It turns out that not only will Greece not see a single penny from the Second Greek bailout, whose entire Use of Proceeds will be limited to funding debt interest and maturity payments, but the country will actually have to fund said escrow! You read that right: the Greek bailout #2 is nothing but a Greek-funded bailout of Europe's insolvent banks... and the Greek constitution is about to be changed to reflect this!

  The smoking gun quote:

  The Eurogroup also welcomes Greece's intention to put in place a mechanism that allows better tracing and monitoring of the official borrowing and internally-generated funds destined to service Greece's debt by, under monitoring of the troika, paying an amount corresponding to the coming quarter's debt service directly to a segregated account of Greece's paying agent.

  As for the priority of payments - it is more than clear:

  Finally, the Eurogroup in this context welcomes the intention of the Greek authorities to introduce over the next two months in the Greek legal framework a provision ensuring that priority is granted to debt servicing payments. This provision will be introduced in the Greek constitution as soon as possible.

  So there you have it: the Second Greek bailout is nothing but the first Greek bailout of Europe's banks! And the Greek constitution is about to be changed to reflect that.

  Congratulations Greece - you just got royally raped by your own unelected rulers and you didn't even know it.

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ φερετζες της Μαργιωρης 22/02/2012 21:33:12

   Oh, yes we did know it but nobody bothered to ask!

  • yianna avatar
   yianna @ φερετζες της Μαργιωρης 23/02/2012 21:30:20

   Μα αυτά τα λέμε στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Τώρα ξύπνησε το Zerohedge? Λίγο ετεροχρονισμένα.
   Το πακέτο είναι για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι πακέτο στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας . Τρία τέτοια πακέτα φάγαμε και πήγαν στις τσέπες των επιτήδειων. Είπαμε είναι κουτόφραγκοι αλλά δεν είναι και μ...
   Ήταν σαφές από την αρχή, τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δίνονται τώρα για να σωθούν εμμέσως οι ξένες Τράπεζες που μας είχαν δανείσει, και εμείς θα τα αποπληρώνουμε στο μέλλον.

 7. tp avatar
  tp 23/02/2012 20:53:34

  τις κάνες να τις καθαρίσουμε...θα χρειαστούν σίγουρα...

  • yianna avatar
   yianna @ tp 23/02/2012 21:17:53

   Ωραίο!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.