#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/06/2008 20:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα πάρει αυτό το μαγαζί γωνία;

Μερικές πρώτες επισημάνσεις ενός τεράστιου θέματος που νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά: Στο Βήμα της Κυριακής, 08/06/2008, ο Ριχάρδος Σωμερίτης έγραψε μεταξύ άλλων τα εξής, σε άρθρο του με τίτλο «η ανακύκλωση του σαμαρισμού» και με αφορμή το σκοπιανό (που δεν είναι αυτή την εποχή «πρώτο θέμα»): «…Είναι σίγουρο ότι το σαράκι του άγουρου και αδιέξοδου εθνικισμού, πιστό αντίγραφο του δικού μας, υπονομεύει τη δημοκρατία και το μέλλον των γειτόνων. Αυτό όμως δεν είναι «ευκαιρία» για τη χώρα μας, είναι κίνδυνος. Και επειδή εμείς «ξέρουμε», θα έπρεπε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ώστε οι εξελίξεις να είναι ομαλές και συμφέρουσες για όλους. Χωρίς να προσθέτουμε λεκτικούς φανατισμούς. Και απομονώνοντας τον νεο-σαμαρισμό..» (ΣΣ διαβάστε το όλο στα σχόλια). Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ο κ. Σημίτης έστελνε την γνωστή επιστολή του προς τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ως σημείο για την εκδήλωση των προθέσεων του κ. Σημίτη δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως δεν ήταν καθόλου τυχαίες (και προσωπικές μόνο) οι αναφορές του κ. Σωμερίτη στον «νέο σαμαρισμό», εν απουσία μάλιστα σημαντικών εξελίξεων στο σκοπιανό. Κοινός τόπος αναφοράς και των δυο είναι η διαμορφωμένη πλέον παράταξη των «εκσυγχρονιστικών» και «φιλελεύθερων» δυνάμεων που υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση, την ενοποιητική διαδικασία της Ευρώπης και την πλήρη ένταξης της Ελλάδας στο «χωνευτήρι» των Βρυξελλών. Σε κοινωνικό επίπεδο αυτό επιδιώκεται να γίνει με βάση το ευρωπαϊκό «κεντροαριστερό» κοινωνικό δεδομένο: ανθρώπινα δικαιώματα, προσωπικά δεδομένα, Ανεξάρτητες Αρχές, ΜΚΟ, σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, δικαιώματα κάθε είδους μειονοτήτων – ακόμα και σεξουαλικών κλπ κλπ. Τα βλέπουμε άλλωστε όλα αυτά να κτίζονται γύρω μας αυτόν τον καιρό. Σε ιδεολογικό επίπεδο το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι συντονισμένες προσπάθειες για διάλυση της εθνικής ιδέας. Σε οικονομικό επίπεδο, η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας εξυπηρετεί την απαλλοτρίωση του εθνικού πλούτου και του εθνικού εδάφους (Γερμανοί στον ΟΤΕ, Κινέζοι στα λιμάνια κλπ).

Αν όλα αυτά είναι ορθά, τότε ορίζουν και το βασικό πολιτικό πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα: «παγκοσμιοποίηση», ή «εθνικό κράτος»; Και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται είναι δυο: Οι οπαδοί του εθνικού κράτους και αρνητές ταυτόχρονα της παγκοσμιοποίησης από την μία και το κρατικοδίαιτο οικονομικό κατεστημένο με τις πολυεθνικές συμμαχίες του και τους πολιτικούς ταγούς του από την άλλη. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/06/2008 21:19:21

  Η παγκοσμιοποίηση σκοτώνει. Τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση? Επικράτηση του Αμερικάνικου μοντέλου διεθνώς. Αυτό για τον πολίτη σημαίνει ότι πρέπει
  1) Να μιλάει αγγλικά σε επίπεδο μητρικής
  2) Να γνωρίζει καλά τις κοινωνικές δομές της αμερικής
  3) Να είναι διαθέσιμος για εργασία σε όποιο μέρος της γης του ζητηθεί.
  4) Να μην έχει οικογένεια διότι είναι βάρος
  5)Γενικά να γίνει λάστιχο

  Αν όμως γυρίζει σαν τη σβούρα από χώρα σε χώρα και κάνει όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμη τότε θα χάσει τον εαυτό του.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/06/2008 21:26:17

  Τα λέμε χρόνια ...

  Περιττό να πούμε με ποιο στρατόπεδο.

  Μόνο μια επισήμανση : τα καθάρματα της παγκοσμιοποίησης δεν είναι πάνω από 1000 στην Ελλάδα.
  Αλλά "δικτυωμένοι" σε κάθε μηχανισμό επιρροής.

 3. ΑΣ avatar
  ΑΣ 17/06/2008 23:36:27

  Η "διορθωμένη" Συνθήκη της Λισαβώνας βρίσκεται στη παρακάτω ιστοσελίδα.
  http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML

  Όποιος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να τη διαβάσει και να εντοπίσει τις παγίδες που κρύβει.
  Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αναρωτιέμαι: γιατί κανείς από τους μεγαλοεκδότες εφημερίδων -που και καλά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους αναγνώστες με τα δώρα και τα dvd που προσφέρουν - δεν προσφέρουν σε όλους τους Έλληνες ένα ένθετο αφιερωμένο στη Συνθήκη?
  Έτσι όλοι οι Έλληνες θα μπορέσουν να κρίνουν και φυσικά να δράσουν και να αντιδράσουν.

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/06/2008 23:46:16

  Προφήτη μαζί σου...
  Τα επιδοτούμενα καθάρματα είναι λίγο παραπάνω απο 1000.
  Απλώς υπάρχουν και οι ΄χρήσιμοι ηλίθιοι΄.
  Καιρό είχα να διαβάσω άρθρο τού Φασίστα υβριστή τού Παναγιώτη Κονδύλη τού γνωστού Ρισάρ πού μισεί οποιονδήποτε μιλάει Ελληνικά...
  Το ευχάριστο είναι πώς τύποι σαν κι΄αυτόν κλαίνε με μαύρο δάκρυ πού ολο και περισσότεροι έχουν πλέον καταλάβει τον ρόλο του..
  Νά μην θυμηθώ αυτά πού έλεγε για τον Νικο Μελέτη πού ειχει μείνει στην βομβαρδιζόμενη Σερβία και μιλούσε ο κυρ Ρισάρ σε εκπομπή τού Κούλογλου γιά ΄Λοχαγούς τού Μιλοσεβιτς΄...
  Φυσικά Η ΕΣΗΕΑ ουδέποτε ασχολήθηκε με τον παπαγάλο....
  Που να προλάβουν οι Τρίμηδες και οι Μπουκάλες γιά τέτοια..

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 17/06/2008 23:47:23

  Ρε, τον Σωμερίτη; Αυτός είχε πάει από τον Μάιο του 2002 στο Παρίσι και ρώταγε καθηγητές Πανεπιστημίου για τον Γιωτόπουλο. Τον ρώτησε κανένας δημοσιογράφος γι' αυτό; Έγραψε πουθενά ο ίδιος την άποψή του γι' αυτό; Πώς βρέθηκε εκεί και γιατί ρωτούσε αυτά που ρωτούσε;

  Το ...έγκυρο "Βήμα"! ΟΥΣΤ!

  (factorx; συγνώμη νήπιε, αλλά οχι χαρακτηρισμούς. να μην τους δίνουμε όπλα)

 6. Factorx avatar
  Factorx 18/06/2008 00:24:49

  Συγνώμη, ξέχασα να ανεβάσω το άρθρο του Richard

  Η ανακύκλωση του σαμαρισμού

  ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ
  Η ανακύκλωση παλαιών αντικειμένων είναι μια από τις μεθόδους εξοικονόμησης πρώτων υλών και προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την πολιτική. Δεν ανακυκλώνονται οι αποτυχημένες και επικίνδυνες ιδέες. Και όμως αυτό προσπαθούν να κάνουν σήμερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς και οι όσοι φίλοι του. Ισχυρίζονται ότι τα όσα συμβαίνουν στην πΓΔ της Μακεδονίας τον δικαιώνουν. Πιστεύουν ό,τι πίστευσαν και στις αρχές της δεκαετίας του '90: ότι το «σκοπιανό» θα λυθεί από μόνο του με τη διάλυση της γειτονικής χώρας. Κάποτε συζητήθηκε μάλιστα και η τυχοδιωκτική άποψη-πρόταση των Σέρβων ότι έπρεπε να συμβάλουμε στρατιωτικά στη διάλυση αυτή από κοινού με τον... ομόδοξο Μιλόσεβιτς. Ευτυχώς, η «ιδέα» τελικά απορρίφθηκε γιατί σήμερα θα τρέχαμε στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης!
  Και τότε όμως και σήμερα κανένας από τους «φωστήρες» που ενθουσιάζονται με την προοπτική μιας διάλυσης της πΓΔ της Μακεδονίας δεν μας λέει το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχεια. Οι λογικοί άνθρωποι λένε ότι η ύπαρξη της γειτονικής δημοκρατίας είναι ό,τι το καλύτερο για τη χώρα μας• ότι «μας συμφέρει». Γιατί αν διαλυθεί, το ένα κομμάτι της, το σλαβικό, θα το διεκδικήσει η Βουλγαρία (και θα επιστρέψουμε, έστω και «ευρωπαϊκά», στις διαμάχες του 1900 και του 1941) και το άλλο, το Αλβανόφωνο, θα διεκδικηθεί από την Αλβανία ή το Κόσοβο όπου αναγκαστικά θα ενισχυθούν τα πιο εθνικιστικά και φιλοπόλεμα στοιχεία.
  Αυτό σημαίνει ότι η «δικαίωση» του κ. Σαμαρά, αν ο κ. Σαμαράς δικαιωθεί και αν οι θαυμαστές του που διαδρομίζουν ξανά στα γνωστά μέρη θεωρήσουν ότι πρέπει να «συμβάλουμε» στις εξελίξεις ώστε να αποκτήσουμε «αρχηγό», θα μας οδηγήσει σε απίστευτες περιπέτειες ακόμα και μέσα στην Ενωση. Οι αρχηγικές, μέσω Μακεδονίας, φιλοδοξίες του τέως υπουργού κόστισαν ακριβά και στη χώρα και στο κόμμα του. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει τώρα, με τις νέες φιλοδοξίες του για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή, και νέο βαρύτερο ίσως κόστος για όλους μας.
  Είναι σίγουρο ότι το σαράκι του άγουρου και αδιέξοδου εθνικισμού, πιστό αντίγραφο του δικού μας, υπονομεύει τη δημοκρατία και το μέλλον των γειτόνων. Αυτό όμως δεν είναι «ευκαιρία» για τη χώρα μας, είναι κίνδυνος. Και επειδή εμείς (μείον οι τηλεοράσεις) «ξέρουμε», θα έπρεπε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ώστε οι εξελίξεις να είναι ομαλές και συμφέρουσες για όλους. Χωρίς να προσθέτουμε λεκτικούς φανατισμούς. Και απομονώνοντας τον νεο-σαμαρισμό!

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 00:36:24

  Τόσοι είναι. ± 1000
  Ξέρεις όμως τι γίνεται Σπύρο ;
  Επειδή έχουν το χρήμα "ανοίγουν" τον κύκλο αυτών που ευεργετούνται εμμέσως από την παγκοσμιοποίηση, δημιουργώντας "γενίτσαρους".

  Η στόχευση έχει βάθος μακρού χρόνου.
  Δεν περιμένουν να πάρουν εσένα κι εμένα.

  Απλό παράδειγμα : τα πρακτορεία, οι ΜΚΟ.
  Εκτός από τα "κεφάλια", τους αμερικανοτσολιάδες, απασχολούνται με κάποιον τρόπο και πάσης φύσεως συνεργάτες. Μια γραμματέας, ένας μεταφραστής, δυό νέοι επιστήμονες ή πτυχιούχοι για "μελετούλες" ή τρεχαλατζίδικη δουλειά.
  Αυτοί όλοι, μαζί με τις ευρύτερες οικογένειές τους, συμποσούμενοι, δημιουργούν ένα "μικρό στρατό".

  Και οι πιτσιρικάδες δεν έχουν αντιστάσεις γιατί δεν έχουν πολιτικές αναφορές.
  Αλλά και να έχουν, όταν εξαρτάται το ψωμί σου από, π.χ., ένα project που ανέλαβε η ΜΚΟ στο Κοσοβο, στα @@δια σου το Διεθνές Δίκαιο ή αν έχουν δίκιο οι Αμερικάνοι να βομβαρδίζουν ή αν χάσει το Κοσοβο η Σερβία.

  Και το πιο σοβαρό : η αγορά δεν παράγει θέσεις εργασίας.
  Γίνεται πολύ δύσκολο να μπορείς να επιβιώνεις σε μια "καθαρή" απασχόληση, που δεν έχει εμπλοκή με νεοφιλελεύθερες πρακτικές, διατηρώντας τις πολιτικές σου απόψεις.

  Θυμήσου τους νέους που, χωρίς περίσκεψη, γίνονται κήρυκες της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχοντας καταπιεί την προπαγάνδα των ελιτ.

 8. Basil avatar
  Basil 18/06/2008 00:53:20

  Παγκοσμιοποίηση ή εθνικό κράτος;; Μακάρι το πρόβλημα να ήταν ο Richard. Αυτός μια ζώη ήταν και ζαβός και αντιπαθής.

  Το πρόβλημα όμως είναι εδώ και έχει πολλές παραμέτρους. Νομίζω ότι αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι οριακά, το αν είναι αντιστρέψιμα ή όχι θα δούμε. Είναι εύκολο να λές "στο διαολο τα καθάρματα" αλλά δύσκολο να βρείς ένα τρόπο να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Τι κάνεις για παράδειγμα με τα εκατομύρια των μεταναστών;Αυτοί δεν έχουν αλλάξει το εθνοτικό χάρτη της Ελλάδας; Ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν για να το αντιμετωπίσεις; Αυτοί μπορούν να ενσωματωθούν;
  Γιατί σήμερα ο δείκτης γεννήσεων είναι 1.36 /γυναίκα;
  Γιατί οι ανθρωποι έχουν χάσει την αίσθηση της κληρονομιάς που πρέπει να δώσουν στις επόμενες γενεές;(σαν συλλογικό αίσθημα).

  Γιατί κύριο μέσο επίδειξης είναι τα SUV, (έστω και κινέζικα) σε συνθήκες αύξησης της τιμής των καυσίμων?

  Και αν πάει κανείς στις νεότερες γενιές εκεί θα παρατηρήσει ότι αυτά που λέει ο Εξάκτινος έχουν ισχυρή επίδραση.

  Κατά την γνώμη μου η παγκοσμιοποίηση
  έχει υποστεί στρατηγικές ήττες στο ιδεολογικό, στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο. Εκεί που κερδίζει είναι στο οικονομικό πεδίο και έχει καταστεί ρυθμιστής της χώρας. Αυτό πως το αντιμετωπίζεις;

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/06/2008 00:56:38

  Ρισάαρ.
  Μην ξεχάσεις να βάλεις και τό πένθος στο μανίκι σου για τον χαμό τού λογιστή...
  Καλά Δικαστήριο γιά τον εγκληματία Πολέμου Ρισάρ πού χόρευε μαζί με τίς βόμβες ουρανίου πού έπεφταν στην Σερβία δεν υπάρχει??
  Η απλά αρκεί το φτύσιμο πού τού έχει ήδη ρίξει τό 97% τών Ελλήνων..??

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 01:41:07

  Καλά, με το ρολόϊ γίνεται να μην πω.
  Το Νο 9 του Σπύρου είχε Νο 8, έστειλα μετά, και μπήκε ενδιάμεσα παίρνοντας (το δικό μου) Νο 8.
  Να δω πως θα αριθμηθεί αυτό

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 01:42:32

  Τώρα πάει μιά ώρα μπροστά, είναι 0:42

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 18/06/2008 01:47:16

  Δεν θαπρεπε να καταναλωνουμε πληκτρολογηματα για τον Ριχαρδο [(εξω)μεριτη] τον ξενοκαρδο. Δεν ξερει καν Ελληνικα. Αν δεν ηταν πληρωμενος αμερικανοτσολιας μονο γελιο θα προκαλουσαν. Αρα γε, με τι ανταλλαγμα -προς τους Αμερικονους- τον χρησιμοποιει το Βημα?
  Παντως το οτι τα καθαρματα της παγκοσμοποιοποιησης ειναι μονο 1000 αλλα σε θεσεις κλειδια, ιδιαιτερα του επιπεδου του Ξωμεριτη, και το οτι εμεις αγωνιζομαστε για τα αυτονοητα τοτε αυτο αποτελει το μεταμοντερνο ορισμο της εθνικης υποδουλωσης.

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/06/2008 01:52:21

  Προφήτη παρά το μπέρδεμα τού ρολογιού-δέν γίνεται ,μάλλον ο Κώστας ο Επίτιμος τριγυρίζει εδώ μέσα.!!!!!!!!!!!!-συμφωνώ με την ανάλυσή σου μέχρις κεραίας...
  Εχει ενδιαφέρον να δείς τά παιδάκια πού συνδράμουν τον Λιάκο την Κουλούρη τον Βερέμη και άλλους βασικούς συνεργάτες τού C.D.R.S.E.E. τού Σόρος,πού ανακατευεται στά νεοταξίτικα βιβλία στά Σχολειά και όχι μονον..

  Οπως συμφωνώ μέχρις κεραίας για το πώς πειθονται πολλοί γιά το ξεπούλημα τής κρατικής περιουσίας επειδή μερικοί υπάλληλοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους...
  Η ακόμα χειρότερα πού οι φτωχότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ,μέσα στην ανέχειά τους,αντιτίθενται στίς αυξήσεις πού ζητάνε άλλοι κλάδοι...
  Εξίσωση πρός τά κάτω γιά ολους...
  Υ.Γ.
  Μονον οσα γίνανε ή γινονται στο Παντειο αρκούν γιά να καταλάβουμε πλήρως τί σημαίνει Ιμπεριαλιστική επιδότηση και οργανικοί διανοούμενοι.

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 02:14:19

  Μπήκε ενδιάμεσα στην αρίθμηση κι ο basil.
  Ο οποίος ορθά έθεσε το ζήτημα της οικονομικής σύνδεσης.

  Σπύρο, τα είπα γιατί βλέπω ότι πια συναρτούν καθαρά την επιβίωση με την νεοταξίτικη ταύτιση.
  Αυτοί που λες, τα "Κουλουράκια".
  Κοίταξε και μια σειρά παιδάκια που έχουν πάρει σβάρνα το Διαδίκτυο και πλασάρουν αμερικανιές.
  Από roosters, ξεφωνημένα ανδριανοπουλάκια και μανδραβελάκια, μέχρι άλλους παραπλανημένους.

  Θα μου πεις δεν υπήρχαν πάντα κομματικοί στρατοί ; Ναι, αλλά αναφερόντουσαν σε διαφοροποιήσεις μέσα στο ίδιο εθνικό πλαίσιο, το οποίο παρέμενε αμετάβλητο.
  Σήμερα μιλάμε για μερίδα που επιζητεί την απο-εθνοποίηση , δηλ. αφελληνισμό.

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 02:26:32

  Πάντως, υπάρχει κι ένα καλό.
  Να ανοιχτούν, να εκτεθούν οι "εκσυγχρονιστές" καθαρά με τις υπερ παγκοσμιοποίησης απόψεις τους και να δούμε τι θα πιάσουν.

  Επ΄ αυτού είχε πει ένα καλό ο Γιανναράς : αντί οι "εκσυγχρονιστές" να κοροϊδεύουν τον κόσμο προσποιούμενοι κομματικές διαφοροποιήσεις, να μαζευτούν όλοι αυτοί που είναι σκορπισμένοι οριζόντια στο πολιτικό φάσμα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, και να κάνουν ένα κόμμα, που θα το ονομάσουν για παράδειγμα "Το Αμερικανικόν".
  Να κάνουμε οι υπόλοιποι άλλο που θα ονομασθεί π.χ. "Το Ελληνικόν" και να πάμε σε εκλογές.
  Να δούμε πόσο θα πάρουν.

  Γιατί ο Αλογοσκούφης, ο Σημίτης , ο Χριστοδουλάκης, ο Παπαγιαννάκης, ο Παπαχελάς, ο Τσούκαλης, και άλλοι σχετικοί, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ.

 16. Le canard avatar
  Le canard 18/06/2008 03:29:21

  "Και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται είναι δυο: Οι οπαδοί του εθνικού κράτους και αρνητές ταυτόχρονα της παγκοσμιοποίησης από την μία και το κρατικοδίαιτο οικονομικό κατεστημένο με τις πολυεθνικές συμμαχίες του και τους πολιτικούς ταγούς του από την άλλη".

  Εαν είναι έτσι, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Εχουμε άλλα περιθώρια όμως; Πιστεύω πως ναι. Η παγκοσμιοποίηση είναι το ανώτερο στάδιο της διεθνοποίησης του κεφαλαίου. Και ακριβώς επειδή αυτό είναι ο κινητήριος μοχλός, επιβάλλει και τους όρους με τους οποίους θα γίνει. Η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να μας ρίχνει στην απαισιοδοξία. Ο κόσμος πέρασε από τη φάση της διεθνοποίησης, και μην μου πείτε, αλλά δεν νομίζω ότι ιδιαίτερα η Αριστερά βγήκε χαμένη. Αν δεν θέλει να κεφαλαιοποίησει το γεγονός ότι οι πραγματικοί διεθνιστές ήταν αυτή, ας κάθεται να βράζει στο ζουμί της. Και θα βράζει. Είναι σίγουρο. Ας μην ρίχνουμε το ανάθεμα όμως, στην παγκοσμιοποίηση. Ενα καθ'όλα φυσικό ιστορικό στάδιο ανάπτυξης της ανθρωπότητας. Η αριστερά με το να είναι πατριωτική δεν χάνει τον διεθνιστικό (όσο κι'αν σας ακούγεται αυτός ο όρος παλιομοδίτικος, είναι πολύ επίκαιρος) χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο, ζητούμενο είναι γι'αυτήν να καθορίσει τη στάση της απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν πρόκειται να έχει επιστροφή. Αρα, δεν υπάρχει μόνον ο εκσυγχρονισμός από τη μιά και η εθνική εσωστρέφεια από την άλλη. Ως τάσεις ναι, αναμφισβήτητα υπάρχουν και είναι οι κύριες μέσα στην πολιτική και ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην κοινωνία. Η πατριωτική-διεθνιστική αριστερά είναι ανάγκη να γίνει κολοαούζος της μιας ή της άλλης τάσης; Εδώ θέλω επεξεργασία ιδεολογικών στρατηγικών. Αλλά που τέτοιες πολυτέλειας από την σημερίνή ελληνική αριστερά.

 17. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/06/2008 03:39:38

  Μά ακριβώς η Αριστερά πού επειδή ειναι Πατριωτική ειναι και Διεθνιστική(έτσι θάπρεπε ναναι τουλάχιστον)χρειάζεται ιδεολογικές επεξεργασίες..
  Οπως και το οτι ειναι απαράδεκτο ,εως ύποπτο να επιτρέπει η αριστερά στο αμερικανόδουλο ΛΑΟΣ να πουλάει ΄πατριωτισμό΄.
  Αλλα αυτος ειναι ο ρόλος των Αλαβάνων...
  Να εχουν ενα ψευδεπίγραφο αντίπαλο δέος για να λασπολογούν και να προσπαθούν να ΄ακυρώσουν΄οτιδήποτε έχει να κάνει με Παιδεία,Γλώσσα,Πολιτισμό...
  Αντέχουν δυνάμεις πού κουράστηκαν απο την σημερινή κατάσταση να διαφοροποιηθούν απο αυτούς πού ΄Πουλάνε Πατρίδα΄και απο αυτούς πού ΄Πουλάνε την Πατρίδα΄???

 18. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 18/06/2008 09:56:50

  ... απορία αριστερού ψάλτου: Σε ποιά "πλευρά" - 1000 ή άλλοι - εντάσσονται οι θιασώτες της ρήσης του μικρού Αλέξη "«Η απόρριψη της μεταρρυθμιστικής συνθήκης από τον ιρλανδικό λαό δείχνει ότι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης ή θα είναι δημοκρατικό και κοινωνικό ή δε θα υπάρχει»";
  ---
  ... διαπίστωση: είστε όλοι κομμουνιστές ...
  ... έρρωσθε ...

 19. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 18/06/2008 12:20:29

  Ο Σωμερίτης με το ενδιαφέρον όντως άρθρο του ξορκίζει την επάναδο του Σαμαρά στην κυβέρνηση και την διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος τις τοποθετήσεις του Σαμαρά στην κόντρα του με τον Τρισσέ. Είναι να μην ανατριχιάζουν λοιπόν τα μαγαζιά στην Ελλάδα;
  Το δίπολο όπως το περιγράφεις Factorx στο post είναι άψογο, θα πρότεινα όμως να σημειώνουμε (έχει σουσία) ότι το σκατό της παγκοσμιοποίησης ορίζεται καλύτερα ώς "άσκηση πολιτική από τα Δ.Σ. των Πολυεθνικών με τα λεφτά των άλλων".
  Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος που σε όλες τις κρατικές θέσεις εδώ και πολύ καιρό κάθονται μόνο οι άχρηστοι. Απόρριψη δια του παραδείγματος.
  Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που το πάει και ο ΓΑΠ, δεδομένου ότι ο καυγάς ΓΑΠ Σημίτη είναι βαθύτατα ιδεολογικός.

 20. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 18/06/2008 14:25:25

  @Anonymous 12,09:

  European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the European Union rather than German, which was the other possibility.

  As part of the negotiations, the British Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5- year phase-in plan that would become known as "Euro-English".

  In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of "k". This should klear up konfusion, and keyboards kan have one less letter.

  There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like fotograf 20% shorter.

  In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where! more komplikated changes are possible.
  Governments will enkourage the removal of double letters which have always ben a deterent to akurate speling.

  Also, al wil agre that the horibl mes of the silent "e" in the languag is disgrasful and it should go away.

  By the 4th yer people wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v".

  During ze fifz yer, ze unesesary "o" kan be dropd from vordskontaining "ou" and after ziz fifz yer, ve vil hav a reil sensi bl riten styl.

  Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.

  Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in ze forst plas.

  If zis mad you smil, pleas pas on to oza pepl.

 21. isnogood avatar
  isnogood 18/06/2008 15:24:48

  ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο.
  «ΕΝΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

  Αξιότιμε Πρόεδρε Σόρος

  Τολμώ σήμερα, έπειτα από τόση δουλειά είκοσι και πλέον ετών σε αυτή την χώρα των στενοκέφαλων Ελλήνων, να σας μεταφέρω με μεγάλη χαρά, ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μας, βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο!
  Δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή κάτι το ανησυχητικό για εμάς και τους φίλους μας στην Ελλάδα.
  Τελικά πρόεδρε είχατε απόλυτο δίκιο!
  Μετατρέψαμε τις απλές ‘οργανώσεις’ μας και τους λίγους πράκτορές μας, σε αυτή τη μαγική έμπνευση που είχατε, τις Μ.Κ.Ο.
  Αυτές τις φοβερές οργανώσεις Πολιτών!
  Έτσι ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους αριστερούς – που μας έβριζαν κάποτε σκληρά- ανταλλάξαμε ιδέες για την παγκοσμιοποίηση και με την βοήθεια των πλούσιων ταμείων μας τους πείσαμε να αποκηρύξουν τις παλιές ιδέες τους και να αγκαλιάσουν τις δικές μας.
  Τώρα πλέον πιστεύουν πως άλλαξε ο κόσμος. Χλευάζουν το μαρξισμό. Λατρεύουν την παγκοσμιοποίηση.
  Οι μόνοι που αντιστέκονται είναι κάποιοι γραφικοί, «πατριώτες» τους λένε και βρίσκονται δυστυχώς σ’ όλα τα κόμματα.
  Όμως μην ανησυχείτε. Έχουμε δασκαλέψει τους καινούριους αριστερούς μας φίλους, να τους κολλάνε ταμπέλες, «εθνικιστές» και «ρατσιστές» τους βαφτίζουν, κι άντε να βγάλουν τη ρετσινιά από πάνω τους.
  Έτσι ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει ο στόχος, στη συνείδηση του λαού ταυτίζεται με την ακροδεξιά.
  Σ’ αυτό βέβαια έχουμε την αμέριστη στήριξη των Μ.Μ.Π (Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης) .
  Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι αριστεροί που αντιστέκονται. Τέτοιος είναι –τον θυμάσαι ντε- ο Μίκης Θεοδωράκης. Εκείνη η μουσική του δυστυχώς δεν σβήνει ποτέ. Όλο θυμίζει ελληνικότητα και πολιτισμό αιώνων. Παρά τις προσπάθειές μας, τον λατρεύουν ακόμη.
  Που θα πάει όμως, με τον καιρό θα δείτε κύριε πρόεδρε, με τις φιλότιμες προσπάθειές μας, θα τον πουν και αυτόν «εθνικιστή».
  Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι οι καλύτεροι συνεργάτες μας είναι οι μεγαλοκαθηγητές και οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Έχουν αναλάβει εργολαβικά να πείσουν τους Έλληνες ότι δεν δικαιούνται να έχουν μνήμη και ιστορία, ότι βρέθηκαν σ΄ αυτό τον τόπο ουρανοκατέβατοι. Όπως εκείνος ο MEGAλος δημοσιογράφος, που, περνούσε γενεές δεκατέσσερις όσους διαμαρτύρονταν ζητώντας να αποσυρθεί το βιβλίο ιστορίας που με τόσες προσπάθειες και εκβιασμούς κατορθώσαμε να επιβάλουμε, αν και ο ίδιος δεν το είχε διαβάσει καθόλου.
  Α, μην ξεχάσω και τους καλούς μας ανθρώπους, τους τεχνικούς των διεθνών μας σχέσεων. Είδατε πώς κατέθεταν και οι 2 σημερινοί αρχηγοί (πρώτα ο Γιωργάκης και μετά ο Κωστάκης) στεφάνια στο μνημείο του Κεμάλ; Αυτό πολύ το χάρηκα. Ήταν σαν να κατέθεταν στεφάνι οι Εβραίοι στο μνημείο του Χίτλερ.
  Υπάρχουν βέβαια και οι ανόητοι συνεργάτες μας του CDRSEE, που με τη βιασύνη και τον ερασιτεχνισμό τους δεν προώθησαν αποτελεσματικά τα βιβλία παραποίησης της ιστορίας των Βαλκανίων και παραλίγο να μας αναγκάσουν να βγούμε στο φως.
  Θα σας παρακαλούσα στο σημείο αυτό, να τους συνετίσετε, γιατί στο ζήτημα της αποδόμησης της εθνικής συνείδησης των λαών, δεν λειτουργούν επαγγελματικά.
  Θαυμάσια δουλειά κάνουμε τόσα χρόνια και στο θέμα της κουλτούρας των νέων Ελληνόπουλων.
  Με έξυπνα εργαλεία, όπως: Φάστ φούντ, Γιουροβίζιον, κατάργηση των παρελάσεων, υποβάθμιση εθνικών εορτών και άλλα παρόμοια, προετοιμάζουμε τους μελλοντικούς ευάλωτους πελάτες μας.
  Αγαπητέ πρόεδρε Σόρος.
  Στο θέμα της αγροτικής τους παραγωγής κάναμε θαύματα: οι Έλληνες αγοράζουν πλέον λεμόνια Αργεντινής και Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου, ηλιέλαιο Ουκρανίας,καρπούζια Αφρικής, ρύζι Αμερικής και το ψωμί και το αλεύρι τους το κάνουν με σιτάρι Ουκρανικό!
  Κάθε καλοκαίρι καίγονται τα δάση τους, καίγονται οι ελιές τους και θα συνεχίσουν να καίγονται με μεγαλύτερη ένταση.
  Τις επιχειρήσεις τους στη βόρεια Ελλάδα τις μεταφέρουνε σιγά-σιγά στα Βαλκάνια
  Τις μεγαλύτερες δημόσιες κερδοφόρες Ελληνικές επιχειρήσεις, τις αγοράζουν Γερμανοί, Γάλλοι, Άραβες, και άλλοι φίλοι μας.
  Σημαντική επίσης ακίνητη ελληνική περιουσία περνάει σε χέρια δικών μας ανθρώπων.
  Τα νησιά τα αγοράζουν σιγά, σιγά οι Βόρειοι Ευρωπαίοι.
  Περιμένουμε τώρα με την άνοδο των επιτοκίων, να αρχίσουν οι τράπεζες να τους παίρνουν και τα ίδια τους τα σπίτια – κάτι που γίνεται ήδη αλλά σε μικρό ακόμα βαθμό- να τους πάρουν τα χωράφια και να αναγκαστούν να ζουν συνέχεια με δανεικά αυτοί και τα παιδιά τους!
  Μετά θα αγοράσουμε αυτές τις τράπεζες.
  Και θα τους ξαποστείλουμε ξανά μετανάστες στα εργοστάσια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
  Δεν ξέρω ποιος ανόητος αγαπητέ πρόεδρε, έγραψε εκείνο το απαράδεκτο άρθρο στους Financial Times και παραλίγο να μας φανερώσει!
  Έτσι πιστεύω πως σε όχι πολύ χρόνο από σήμερα, θα έχουμε ξεμπερδέψει με αυτούς τους στενόμυαλους, που επιμένουν να πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μικρό χώρο, έχουν όμως τεράστιο χρόνο, βάθος αιώνων.
  Θα τους έχουμε πάρει αυτό το προνομιακό οικόπεδο με το υπέροχο κλίμα, το μοναδικό ήλιο και τη γαλάζια θάλασσα.
  Έτσι ανενόχλητοι πλέον θα μπορούμε να κάνουμε τουρισμό και μπίζνες σε Ανατολή και Δύση, έχοντας για υπηρέτες τους λίγους ιθαγενείς που θα παραμείνουν.
  Η Ελλάδα πρόεδρε μου, είναι μια ασφαλής χώρα.
  Σας προσκαλούμε σε διακοπές φέτος το καλοκαίρι για να το διαπιστώσετε.
  Ο σεμνός και ταπεινός σας υπηρέτης και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο.

  Αναστάσιος Καζαντζίδης
  Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

 22. Basil avatar
  Basil 18/06/2008 15:57:32

  @ isnogood
  Ελα το Σεπτέμβριο να το ξαναδώσεις.
  Ξέχασες να πείς για τους μετανάστες και την υπογεννητικότητα.

 23. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/06/2008 16:18:35

  @ basil Η παγκοσμιοποίηση έχει αποτύχει και στο οικονομικό επίπεδο διότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματική οικονομία. Απλά θα κάνουν μια γερή μπάζα θα αφήσουν τον κόσμο ξυλάρμενο πεινασμένο και πενόμενο και θα λήξει το θέμα. Όταν το καταλάβουν θα είναι αργά. Εγώ το έχω καταλάβει αλλά είναι πέρα από τις δυνάμεις μου να το αντιμετωπίσω και να δημιουργήσω ασφαλιστικές δικλείδες γύρω μου.

 24. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 16:25:55

  Factor, με κοπιάρουν
  Χαχαχαχα

 25. Basil avatar
  Basil 18/06/2008 16:54:38

  @ εξάκτινος
  Το σχόλιο 27 ήταν αστείο. Βασικά συμφωνούμε.
  Η παγκοσμιοποίηση έχει θαφτεί στο Ιράκ και στο Αφγανισταν. Αυτό ήταν το πρελούδιο. Τώρα έρχεται το ιντερμέτζο. ~200$ το βαρέλι. Αυτό κατά την γνώμη μου θέτει άλλες βάσεις στο πρόβλημα. Ενέργεια, Τρόφιμα, Νερό, Παγκόσμιος πλυθησμός. Εδώ το πράγμα δεν αφορά την Ρεπούση και τον ριχάρδο. Τα μεγέθη είναι άλλης κλίμακας. Ηδη τα ζώα μιλάνε για τα τρόφιμα με τον όρο comodities, δηλαδή χρηματιστηριακό είδος. Γ@μ ....... (βάλε εδώ ότι θέλεις). Νεκροί στο τρίτο κόσμο κλπ κλπ. Ο πλανήτης αναδιατάσσεται ταχύτατα. Αυτό που γίνεται σήμερα θα αντιστραφεί σε 5 -10 χρόνια; αλλά θα εχει αφήσει πολλά θύματα, αυτό λέω.

  δεν μίλησα για ασφαλιστικές δικλείδες; δεν υπάρχουν για κανένα.

  Ξέρεις το 1937 ενας βρεττανός είχε καταλάβει 'οτι θα ξεσπούσε πόλεμος στη Ευρώπη. Τα πούλησε όλα και αγόρασε μια φυτεία σε ένα ήσυχο νησί του Ειρηνικού, το Γκουαντακανάλ!! (6 μήνες μάχες έγιναν εκεί δεν έμεινε φοίνικας).

 26. Basil avatar
  Basil 18/06/2008 16:55:40

  @Προφήτης
  γιαυτό και το σχόλιο 27

 27. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/06/2008 20:34:50

  Basil, βρες στοιχεία για τον βρεττανό !!!!
  Καταπληκτική περίπτωση !!!

 28. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/06/2008 22:01:42

  Ανώνυμε 19 ακόμα και να αλλοιώνονται κάποια κύτταρα μετά τά 40,είναι χίλες φορές πιό ελπιδοφόρο από την πλήρη ανυπαρξία εγκεφαλικών κυττάρων,πού κουβαλάνε κάποια καμένα απο χέρι παιδάκα..
  Με 600 ευρώ απο επιδοτούμενα προγράμματα διαφόρων Μ.Κ.Ο τον μήνα και να κάνει κάποιο ΄παιδάκι΄και όλη την βρώμικη δουλειά όντως αδιεάζει εντελώς τόν όποιο εγκέφαλο.

 29. Basil avatar
  Basil 18/06/2008 23:11:49

  Προφήτη το διαβάσα στο Ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου του Ραιημόν Καρτιέ. Θα κοιτάξω να δώ που στο καλό είναι αυτό το απόσπασμα. Είναι το απόλυτο παράδειγμα. Και να θέλεις να μείνεις
  αμέτοχος δεν σε αφήνει πολλές φορές η τύχη.
  Τα λέμε
  Καλό βράδι

 30. Tse avatar
  Tse 14/07/2008 18:09:52

  ΕΛΛΑΔΑ 2003  (αφιερώνεται στους σκεπτόμενους έλληνες)  Α' ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

  Από ψηλά εκύτταξε
  με τα μεγάλα μάτια της,
  το χέρι άπλωσε
  σα να μιλούσε σ' όληνε την πλάση
  και διάταξε: όποιος βλέπει καθαρά
  να μιλήσει.

  Από τις εκατό μυριάδες
  είκοσι άντρες εσηκώθηκαν
  χωρίς φωνή να βγει από τα χείλη τους.

  Και είπε πάλι: όποιος από σας έχει φωνή
  να μιλήσει.
  Και οι δεκαπέντε κάθισαν.

  Κι είπε στους πέντε:
  όποιος από σας είναι αγνός
  να μιλήσει.

  Τότε οι άλλοι τέσσερες εκάθησαν
  και εκατάλαβα ότι ο κλήρος
  είχε πέσει σε μένα.

  Και εμίλησα με τούτα τα λόγια:


  Ελληνόπουλα
  μη σας παγιδεύουν.

  Οι αρχαίοι έλληνες δεν είναι πρόγονοί σας.

  Σας κοροϊδεύουνε.

  Φρούδα η κληρονομιά σας ελληνόπουλα.

  Με τους αρχαίους έλληνες σχέση καμμία-ευτυχώς-
  δεν έχετε ελληνόπουλα.

  Με τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους
  που πληρωμένα υμνούσαν την πλουτοκρατία,
  που είπαν τις μεγαλύτερες
  βλακείες που ειπώθηκαν ποτέ-
  και καταστρέψανε μ΄αυτές τον κόσμο
  σχέση καμιά δεν έχετε ελληνόπουλα.

  Με Περικλήδες κι άλλους εκμεταλλευτές
  της δυστυχίας των λαών του τότε κόσμου
  τίποτα δε σας δένει ελληνόπουλα.

  Και το Βυζάντιο ελληνικό
  δεν ήταν ελληνόπουλα.
  Καμία σχέση.
  Μερικοί μόνο
  τη γλώσσα την ελληνική μιλούσαν
  όπως εσείς την αγγλική μιλάτε τώρα-
  είσαστε εγγλέζοι;..

  Οι έλληνες έσβυσαν από τους τόσους
  αρίθμητους λαούς
  που κατακτήσανε τον τόπο σας
  ελληνόπουλα.

  Πιασμένοι από άγνωστους-
  αλλοσπαρμένα είσαστε ανεμομαζώματα
  ελληνόπουλα.

  Όμως εσάς, τ' αφεντικά σας
  με ψεύτικες γεμίζουν το κεφάλι σας περγαμηνές
  και θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε
  ότι συνέχεια είσαστε όλων εκεινών.

  Με τέτοιους πρόγονους για δόλωμα-
  δανδήδες μαστρωπούς-πλαστούς κι αυτούς
  συλλογιστείτε
  τι ψάρια να πιαστούν μπορούνε...
  Θέλετε αυτά τα ψάρια ελληνόπουλα να είστε σείς;

  Με λέξεις που δε νιώθετε,
  με σκέψεις που ποτέ δεν κάνατε,
  με άλλων συμφέροντα
  με σάπια ιδανικά σας συντυλίγουν ελληνόπουλα
  και στη σακκούλα του πελάτη Χρόνου
  φτηνοπουλημένους σας πετάνε
  καθώς εκείνοι ζούνε τη μεγάλη τους ζωή
  μέσα σε φράκα διπλωτοί και τριγυρίζοντας
  από δεξίωση σε δεξίωση και λόγους βγάζοντας
  που από ιερογλυφικά
  πιο ακαταλαβίστικοι σας είναι.

  Ποιοι 'ναι αυτοί που ζουν με τη ζωή σας;
  Ποιοι που τον κόπο σας,θρασείς,τρυγάνε;

  Ποιοι είναι που στ' όνομα
  κάποιας κοινής καταγωγής-
  που εκείνοι από το τίποτα ζωγράφισαν-
  σας έχουν δούλους κι υπηκόους τους
  και σαν λεμόνια όποτε θέλουνε σας στίβουν;

  Ποια σχέση έχετε σεις με τους απόγονους
  τουρκοπροσκυνημένων κοτζαμπάσηδων;

  Ποια σχέση έχετε σείς με τους απόγονους
  φαναριωτών που για χιλιετηρίδες λεηλατούσαν-
  στεριανοί ανόσιοι πειρατές-
  ανατολή και δύση,
  κι όποιων τυχάρπαστων προστρέξανε
  σαν η βαλανιδιά 'ουρκία έπεσε κάτου
  να ξυλιστούν κι αυτοί και τα δισέγγονά τους;

  Ποια σχέση έχετε σεις μ΄αυτούς
  που έχουνε στο σβέρκο σας καθήσει,
  και τ΄αχαμνά σας σπηρουνίζοντας πλευρά
  σας πάνε όπου να τους πάτε θέλουν;

  Ποια σχέση έχετε-τι με δαύτους σας ενώνει
  έξω απ' ό,τι
  τους δούλους με τους αφεντάδες τους ενώνει;

  Τι σας ενώνει έξω από το γυάλισμα που κάνετε
  των παπουτσιών και των ασημικών τους ελληνόπουλα;

  Κι ως πότε-ως πότε θ΄ανεχόσαστε
  σεις να ιδρώνετε και να πονάτε
  κι από τον ίδρω και τον πόνο σας αυτοί
  μπογιές να δένουν που μ' αυτές
  μ' ωραία χρώματα να ζωγραφίζουν
  οάσεις σαν τις ψεύτικες εκείνες της ερήμου
  που εκεί με μούτρα βρώμια και διψάρικα
  πέφτετε μέσα εσείς ξεγελασμένοι;

  Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μην
  αυτός που ακούει τ' όνομά σας σας λυπάται.

  Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μη
  σφετεριστές σας λένε ονομάτων.

  Πάρτ' ένα όνομ' άλλο ελληνόπουλα
  και τιμήστε το
  δικό σας κάνοντάς το.

  Πάψετε να 'χετε γι ασπίδα και κοντάρι σας
  κάποιους που σχέση ούτε μια
  δεν έχετε μαζί τους.

  Πάψτε ανθρώπους ξένους με τη ράτσα σας
  προμετωπίδα στο βιβλίο που εσείς
  να γράψτε θέλετε
  ν' αφήνετε να σας κολλάνε.

  Τόσο ανίκανους σας θεωρούν-
  τόσο ανάξιους-
  που δίχως σπρώξιμο ουτ' ένα βήμα
  να μην μπορείτε τάχα μόνοι σας να κάνετε.

  Και σεις
  απάνω στο αναπηρικό το καρροτσάκι που σας κάθησαν
  νιώθετε άνετα να 'στε βαλμένοι;

  Κοιλοπονέστε σεις μονάχοι ελληνόπουλα
  και σεις γεννήστε την πατρίδα που σας πρέπει.

  Νόθα πατρίδα σεις να μεγαλώνετε
  και να νταντεύετε γιατί-
  ανίκανοι είστε σεις για να 'χετε παιδί δικό σας;

  Πάψτε να λέτε "οι αρχαίοι πρόγονοί μας" ελληνόπουλα
  κι αρχίστε "εμείς" να λέτε..

  Τα περασμένα έτσι κι αλλιώς αφήστε τα.
  Τα μέλλοντα κανένας δεν τα ξέρει.
  Το 'ώρα ελληνόπουλα υπηρετείστε.

  Δικόν σας
  τώρα φτιάχτε ένα θεό,

  εσείς,με τα δικά σας χέρια,
  και σ' αυτόν προσευχηθείτε.

  Δεν το μπορείτε-ούτε αυτό δε σας αφήνουν;
  Κάντ' ένα εργοστάσιο
  που τυραννοκτόνα όπλα
  να φτιάχνει και ριχτείτε στη δουλειά.

  Δεν το μπορείτε ούτε αυτό;
  Τότε χαλάστε ό,τι όρθιο μένει.

  Γκρεμίστε,
  ισοπεδώστε
  τον τόπο που σας έδωσαν να ζείτε
  και την ερμιά -που εσείς,
  ΕΣΕΙΣ θα 'χετε φτιάξει-
  πατρίδα πέστε την.

  Αυτή θαν' η πατρίδα σας γιατί πατρίδα
  φτιαγμένη από σας θα είναι.

  Θέτε να χτίστε μήπως-τέτιαν έχετε πνοή;
  Τ' άχρηστα πάρτε,
  τα γελοία
  τ' αρχαία τ' αγάλματά τους
  σπάστε τα πέτρες και με κείνα χτίστε
  μία πατρίδα που να σας ταιριάζει.-ναι,
  πατρίδα φτιάχτε από τα παλιολίθαρα.

  Δικό σας κάντε κάτι και δικό σας μόνο.
  Τότε και μόνο τότε
  μπορείτε να 'σαστε υπερήφανοι

  ότι και σεις κάνατε κάτι.

  Τι καρτερείτε άπρακτοι ελληνόπουλα;

  Μήπως δεν έχετε τα κότσια τη μεγάλη
  τη σκάλα ν' ανεβείτε
  που χάνεται η άκρη της στα ουράνια;

  Καλά.Δε βλάφτει.
  Το σκαλί το πρώτο της ανέβετε
  και κείνο κατοχή σας και πατρίδα κάντε.


  Κι αν τολμήσει-
  ας έρθει κάποιος από κει για να σας διώξει-
  σα σκύλοι λυσσασμένοι πέστε απάνω του
  θανατοδάγκωτος να φύγει.

  Κι αυτή θα είναι η δόξα σας αδέρφια ελληνόπουλα.
  και όχι η ψεύτικη που δίνουν
  ελεημοσύνη στο απλωμένο χέρι σας-
  οι καλοβολεμένοι απανωσκαλίτες.

  Κυττάτε,
  η γενιά των σημερνών πατριδοκάπηλων
  ειν΄έτοιμη σε τελετή σεμνή
  πατρίδα μία ξένη να σας παραδώσει.

  Αρνηθείτε την!

  Προτού απ' την έναρξη της πουλημένης τελετής
  γκρεμίστε τις εξέδρες.
  τις σημαίες ξεσκίστε,
  και στα πτώματα των επισήμων πάνω
  πατώντας,με φωνή που ν' ακουστεί ως τ' άστρα
  να ηχήσει αφήστε ο καινούργιος σας παιάνας
  φτιαγμένος απ' τις τελευταίες πνοές εκείνων
  που ως τώρα δέσμιους σας κρατούσανε
  σε φυλακές ξενοχτισμένες.

  Δεν έχετε ιστορία ελληνόπουλα.
  Φτιάχτε τη σεις αν θέλετε
  δική σας πέρα ως πέρα να 'ναι.

  Λειψή,κακότροπη,άδοξη,μικρή ή μεγάλη
  μα να 'ναι αληθινή.

  Και να 'ναι όλη δική σας ελληνόπουλα.

  Τότε και μόνο τότε
  περήφανοι θα σας αρμόζει να 'σαστε ελληνόπουλα-
  όταν σε ξένες πλάτες πάνω
  θα πάψετε να κουβαλιέστε
  και να γινόσαστε περίγελως
  των όπου γης λαών.

  Κι ούτε υπήρξε εικοσιένα ένδοξο ελληνόπουλα.

  Οι ήρωές τους υστερόβουλοι αρριβίστες
  που στον μεγάλο το λουφέ είχανε το νου τους.

  Και ό,τι αν σας λένε ότι κάνανε
  το χύνουν πρώτα στα καλούπια τα δικά τους
  οι διαταγμένοι ιστορικοί
  και όπως θέλουνε σας το σερβίρουν ελληνόπουλα.

  Το εικοσιένα ελληνόπουλα
  ένα καπρίτσιο των μεγάλων ήταν των δυνάμεων
  που θέλησαν-γιατί το κρίνανε συφέρο τους-
  κράτος να φτιάξουν ένα εκει που παλαιά
  εζούσαν κάποιοι που έλληνες τους λέγαν.

  Φτιάχτε το εικοσιένα σας.
  Το εικοσιένα το δικό σας,το αληθινό.

  Τη χώρα σας οι ξένοι τη λευτέρωσαν
  για τούτο και αυτοί μέχρι και σήμερα
  τη διαφεντεύουν.

  Κι αν σας φουσκώνουν τα μυαλά με δόξες
  και μ' ελευθερίες
  και με λάβαρα
  είναι γιατί να τρώνε θέλουνε απ' τον πόθο σας
  για μια πατρίδα αληθινή κι αλήθεια δοξασμένη.

  Και ποιος λαός δεν έχει δόξα ελληνόπουλα;

  Λαοί που δεν πολέμησαν γενναία
  νικήθηκαν και χάθηκαν και δεν υπάρχουν πια.

  Όλοι οι λαοί που σήμερα
  στης γης τη φλούδα πάνω ζούνε
  υπάρχουν γιατ' ειν' ένδοξοι ελληνόπουλα.

  Σας βάζουνε για τις χαμένες σας να κλαίτε τις πατρίδες.

  Για κάποια Σμύρνη
  κάποιαν Αλεξάνδρεια και γι άλλες
  ξένες πολιτείες και χώρες'

  και τώρα τελευταία για κάποια Κύπρο.

  Ήταν αυτές πατρίδες ελληνόπουλα δικές σας;

  Δουλέψατε,ιδρώσατε,ή μήπως φάγατε απ' αυτές;

  Κείνοι που τρώγανε ας κλάψουνε για το χαμό τους.

  Εσάς σας είχανε να πολεμάτε μοναχά για κείνες.

  Δεν είχατε ποτέ πατρίδες ελληνόπουλα
  πάρεξ αυτές που φκιάσατε μονάχοι.

  Και σεις μονάχοι τίποτα δε φκιάσατε.

  Γι αυτό δεν έχετε πατρίδα ελληνόπουλα.

  Πίσω από τα φουστάνια τρέχετε
  κάποιας πατρίδας-φάντασμα
  και στηριζόσαστε σε δεκανίκια-κάλπικα κι αυτά.

  Κι αν κάποιοι ονειρόπαρτοι ποιητάδες
  δεν έχουν τι να κάνουνε και με τα λόγια
  με τον συνεπαρμό και με τη λόξα τους
  υμνούνε ανύπαρκτα ιδανικά
  και χλαίνες τρυπημένες κι αμπελοκυρές
  και άλλα τέτια κουραφέξαλα,
  ποια σχέση έχουν αυτά με την αλήθεια;

  Και η αλήθεια είν' ελληνόπουλα
  πως είσαστε έκθετοι στην ίδια σας απέναντι
  τη λογική και την αξιοπρέπεια-αν έχετε-
  και την ανθρώπινην υπόστασή σας.

  Φτιάχτε πατρίδα μια δικιά σας ελληνόπουλα.

  Χτίστε την μ' αίμα,ή με ιδανικά,ή με λάσπη κι άχυρα
  όμως δικιά σας να 'ναι και δικιά σας μόνο.

  Φκιάστε φιλόσοφους δικούς σας σημερνούς,
  φκιάστε βυζάντια κι εικοσιένα και σαράντα,
  και ποιητές δικούς σας βάλτε-
  αληθινούς-
  να τα υμνούνε.

  Αληθινό σκαρώστε κάτι ελληνόπουλα.
  Κάντε αρχή-
  ως πότε θα 'στε αντρείκελα-ως πότε
  για ψεύτικες και ξένες
  δόξες και πατρίδες να παινεύεστε;

  Αλλά προτού,
  χαλάστε όλα τα πριν-
  τα ψεύτικα
  και τα γελοία
  και τα φτιαχτά,που ικανά
  για να πλουτίζουνε μονάχα είναι
  κείνους που τα 'πλασαν
  και σας τα δίδαξαν
  και σας εκάνανε να τα πιστέψετε
  για να σας έχουν δούλους στα παλάτια τους.

  Και το πιο κύριο ελληνόπουλα,όνομα αλλάξτε.

  Οι έλληνες ήσαν έλληνες.
  Σεις έλληνες δεν είστε.

  Οι έλληνες ήτανε ληστές
  Σεις από τη δουλειά σας μόνο ζείστε.

  Οι έλληνες ήτανε καταχτητές.
  Εσεις ούτε πατρίδα έχετε ακόμα.

  Οι έλληνες ήταν πολεμόχαροι.
  Εσείς ζητείστε την ειρήνη.

  Οι έλληνες εσκότωναν όποιον σκεφτόνταν λεύτερα.
  Σείς όλοι λεύτερα σκεφτείτε.

  Οι έλληνες αεροβατούσαν-σείς
  γερά στη γης πατείστε πάνω.

  Αλλάξτε όνομα ελληνόπουλα
  βρωμιά το νέο σας όνομα να μη θυμίζει
  και βαρβαρότητα κι απανθρωπιά.

  Δείξτε πως ξέρετε να είστε λεύτεροι
  απ' όποια χαλκευμένα έντεχνα δεσμά.

  Δείξτε πως ξέρετε πως σας μεταχειρίζονται
  και πάρτε πια
  τις τύχες σας στα χέρια τα δικά σας.

  Υπάρχει ένα βιβλίο που στα φύλλα του
  οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων,
  και τ΄ανεμοψιθύρισμα,κι η ανάσα
  των άδολων πουλιών,κι οι σκιές των ήλιων,
  και του έρωτα η ξέγνιαστη βιασύνη.

  Υπάρχει ένα βιβλίο που τα φύλλα του
  στ' άγια του Αεί τα πλάτια ιερουργούνε.

  Υπάρχει ένα βιβλίο που άψυχα όταν
  τα σώματα θα πέσουν των πραγμάτων
  κείνο η ψυχή του "ύμπαντος θα είναι
  κι η πεμπτουσία θα 'ναι των πνευμάτων.

  Υπάρχει ένα βιβλίο φωτοστόλιστο
  που λάμνει μέσα στ' άϋλο των αιθέρων
  κι ανάμεσα κυλάει στις σελίδες του
  ποτάμι αθώρητων στο μάτι αστέρων.

  Και το βουερό φιδίσιο αστεροπλήθος
  καθώς λαμπρό κι ανάλαφρα κυλάει
  γράφει ό,τ' είναι άξιο απ' ό,τι εγίνει
  στα χάη των ατέλειωτων συμπάντων.

  Και το βιβλίο αυτό λευκά κρατεί τα φύλλα
  που 'ναι για την Ελλάδα προορισμένα.

  Και τις κρατεί για σας παιδιά γενναία
  που φοβεροί εκδικητές θα 'ρθείτε
  το αίμα να πάρτε πίσω του λαού σας
  μέσ' απ' τις φλέβες κείνων που το ήπιαν,
  με δίκοπο χαλώντας τες μαχαίρι.

  Θα λέει για σας παιδιά -φτερά του ονείρου
  θα λέει για σας παιδιά-βλέμμα αετίσιο
  θα λέει για σας παιδιά που ό,τι ακούτε
  να λένε οι άθλιοι οι "κινηματίες"
  το ξέρετε αλήθεια πως δεν είναι.

  Θα λέει για σας παιδιά που όσα γράφω
  μες στης ψυχής σας την ψυχή μιλάνε'
  για σας παιδιά μου που θωρώντας γύρω
  βαθιά το νιώθετε πως όλα τούτα
  κάπως αλλιώτικα θα 'πρεπε να 'ναι.

  Θα λεει για σας παιδιά που πολεμάτε
  με τον εαυτό σας για να δυνηθείτε
  σε σφαίρες υψηλές,μάχες να δώστε
  μάχες όπου της νίκης το στεφάνι
  ο αφανισμός θα είναι των αχρείων.

  Θα λέει για σας εκδικητές της φτώχειας
  και των βασάνων και της δυστυχίας.

  Για τον παλμό που δώσατε στη φύση
  άλλονε απ' αυτόν που 'χε γνωρίσει
  χρόνια και χρόνια και χιλιετίες-
  παλμό ελπίδας και παλμό ευθύνης
  παλμό αγάπης για τη δόλια Ελλάδα,
  παλμό δικαιοσύνης και αλήθειας,
  παλμό την αλλαγή που γοργοθρέφει
  για να 'ρθει ολόσαρκη και να θερίσει
  με το κυρτό της κοφτερό δρεπάνι
  κάθε τι σάπιο και φαυλοπλασμένο
  και με τ' αδρό σφυρί της να γκρεμίσει
  κάθε τι άνομο που με ιδρώτα
  κι αίμα της φτώχειας είναι υψωμένο.

  Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου
  που τη σωστή κατέχετε την κρίση.

  Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
  που μες στα στήθια σσς ψυχή κρατείτε
  που δε σχωράει ανθρωπιάς προδότες
  μόνο τους στέλνει ευθεία στο χαμό.

  Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
  που 'ναι το χέρι σας λαιμών κοφτήρι
  και που όπλο αντί τριαντάφυλλο κρατείτε.

  Και θα 'ρθετε-η ώρα σας να! φτάνει.
  Χάος δε γίνεται το Χάος να μείνει.
  Να πληρωθεί ζητάει. Kι η δική σας
  η παρουσία θα το πλημμυρίσει
  όχι με πράγματα μα με ψυχές
  όχι μ' ανθρώπους μα με θεούς με σάρκα.

  Θα 'ρθετε-ναι-η ώρα σας-να την!-φτάνει.

  Ζωή στην εκμετάλλευση δε μένει.

  Η αδικία τα λοίσθια-να την!-πνέει.

  Την τελευταία τους πνοή αφήνουν
  η διαφθορά κι η ντροπερή δουλεία.

  Ερχόσαστε-η ώρα σας να! φτάνει!

  Σε σας τα λέω αυτά παιδιά που αύριο
  διαφεντευτές θα είστε αυτής της χώρας.

  Κάψτε,ρημάξτε,μην αφήστε όρθια
  πέτρα στην πέτρα πάνω,αν ιδείτε
  πως έτσι η κάτω πέτρα υποφέρει.

  Και μεις θα σας κυττάζουμε μ' ελπίδα.

  Τόλμη κι απόφασή σας θα ευλογάμε
  και θα ζηλεύουμε καθώς στους δρόμους
  με πάτημα γατίσιο προχωράτε
  με μάτι αητού θωρώντας ένα γύρω
  πότε η στιγμή η καλή θα είναι εκείνη
  τον ιερό σας πόλεμο ν' αρχίστε.

  Άγια η ώρα που ανοιχτούς σας 'γέννα
  σε λευτεριάς και δικιοσύνης γνώμη.

  Κι άμποτε ίδιες νάτανε οι γέννες
  όλωνε των μαννάδων της πατρίδας
  που έχει εσας καλοί μου γεννημένους.

  Τότε η λευτεριά θαντρειωνόταν
  μαζί με τη δική σας αντροσύνη
  κι η ανθρωπιά θα μύρωνε το χώρο
  με άνθη ισότητας και δικιοσύνης.

  Και λίγοι ας είσαστε ίσως παιδιά μου'
  Τι ας είναι οι πολλοί προσκυνημένοι'
  αλλά γι αυτό και η σεπτή σας τόλμη
  φρούδα δεν πρέπει νάναι-πρέπει κάθε
  φωτιά που ανάβετε να κατακαίει
  κακά πολλά μαζί κι άνομων πλήθος.

  Πρέπει ακόμα ούτε μία σφαίρα
  χαμένη απ' τ' όπλο σας να μην πηγαίνει.

  Και πρέπει οι στόχοι σας παιδιά μου να 'ναι
  όχι μακριά,που βλήμα δεν τους φτάνει
  μα κοντινοί,στα χώματά μας μέσα-
  τα ντόπια τα χωράφια ειναι σκοπός μας
  να καθαρίσουμε από τα ζιζάνια
  ώστε ακώλυτα ν' ανθίσει εντός τους
  της ανθρωπιάς το εύοσμο το ρόδο
  που όληνε τη χώρα θα ευωδιάσει.

  Και θέλετε αλάθευτο έναν τρόπο
  να βρίσκετε στα γρήγορα το στόχο;

  Όπου θα δείτε τσέπη να φουσκώνει
  τότε χτυπάτε αλύπητα παιδιά μου'
  έτσι καρδιά θα βρίσκει το μαχαίρι
  κι οι φλόγες πάντοτε στάχτες θ' αφήνουν.

  Δίπλα σας ειναι οι στόχοι σας παιδιά μου.

  Νάτοι! Κυττάξτε αυτόν τον εργολάβο
  πούχει πλουτίσει παίρνοντας τα σπίτια
  που 'χαν γρηούλες έρμες μονεσμένες
  και δίνοντας σε χτίστες και μαστόρους
  της πείνας μεροκάματο,και τοίχους
  φτιάχνοντας που ο σεισμός τους ρίχνει ο πρώτος..

  Τι περιμένετε λοιπόν παιδιά μου;
  Αυτός σφαχτάρι πρώτο σας ας είναι.

  Και να! 'ον έμπορο αυτόν κυττάξτε
  που χρώματα πουλάει στις γυναικούλες
  να βάψουνε το δώμα είτε τα ρούχα
  και δυο δραχμές του δίνουνε και κείνος
  αξίας δυο λεπτών τους δίνει χρώμα.

  Τι τον φυλάτε νέοι μου λεβέντες;
  Ας πάει στο δίκιο του χαμό και κείνος.


  Βάλτε φωτιά στις τράπεζες-τα κτίρια
  που αντίς για πέτρες με κορμιά χτιστήκαν
  κι αντίς νερό κι ασβέστη,ιδρώτα κι αίμα.


  Και κάθε που τα όπλα σας θ' αστράφτουν
  το χαλασμό ας φέρνουν στους κρατούντες'
  κι οι βόγγοι ας αντηχούνε και οι θρήνοι
  αυτών που απ' το μαστίγιο αναγκεμένοι
  τα νιάτα τους βορά έχουνε δώσει
  στο μιαρό του χρήματος θηρίο
  στους αιμοβόρους φαύλους που υπακούει.

  Αλλά παιδιά μου όχι τα κτίρια μόνο'
  Οι τραπεζίτες κι όλοι όσοι μέσα
  σε τέτιο εργάζονται φριχτό ένα χώρο
  τα πρώτα θύματα δεν πρέπει να 'ναι
  της νεανικής και δίκαιας ορμής σας;

  Δεν θα 'ναι το έργο σας να ξεκοιλιάστε
  με το χρυσό που τρώνε το μαχαίρι
  τα βρωμερά κορμιά των μεγιστάνων
  της δύναμης,του αίσχους και του πλούτου;

  Δεν πρέπει η φλόγα σας να κατακάψει
  τις παχουλές των δολερών τις σάρκες
  κι η τσίκνα τους δεν πρέπει όλη τη χώρα
  σαν ιερός καπνός να την τυλίξει
  να ευφρανθούν οι οσφρήσεις όλων κείνων
  που ως να σβύσουνε τσιτσιριζόνταν
  στη σκάρα της φωτιάς των πλούσιων πάνω;

  Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
  που τα παιδιά σκοτώνουν της Ελλάδας
  για νάχουνε πισίνα στην αυλή τους;

  Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
  που στα σκυλιά χαλάν περιουσίες
  ενώ οι φτωχοί σαν τα σκυλιά πεθαίνουν;

  Δεν ειν' αυτοί που κάνουν τους πολέμους
  για να πλουτίσουνε μ' αίμα δικό σας;;

  Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου.
  Που είστε απόγονοι,σας λένε,κάποιων
  που κάποτε σ΄αυτό τον τόπο εζήσαν.

  Και σας το λέν αυτό για να θαρρείτε
  πως κάτι σας ενώνει,ώστε κράτος
  να φτιάξουν και με κείνο για σημαία
  σ' ανίερους πολέμους να σας στέλνουν
  τα πλούτη αυτοί για ν' αβγαταίνουν;

  Λοιπόν παιδιά,με το καλό σα 'ρθείτε
  ξέρετε τώρα ποιόνε θα χτυπήστε-
  τα κτήνη πούχουν πάρει όψη ανθρώπου.

  Και ναι στο χαλασμό λεωφορείων
  που κρατικά παινεύονται πως είναι.

  Σ' ανατινάξεις ναι κτιρίων του κράτους-
  σχολείων,υπουργείων,τραπεζών..

  Ναι σε καταστροφές σπιτιών πλουσίων
  ναι σε καταστροφές αποθηκών
  σε δρόμων,γεφυρών ανατινάξεις
  σε ΟΤΕδες σε ΔΕΗδες σε νερά.

  Ναι σε βαυλιάγματα πλοίων ανόμων
  σε σιδερόδρομων κι αεροπλάνων
  ανατινάξεις και δολιοφθορές.

  Ναι σε καταστροφές καταστημάτων
  σε κάθε χαλασμό ναι-πάλι ναι-
  όλα ισοπεδώστε τα παιδιά μου
  αφού όλα τ' άδικο υπηρετούνε
  κι όλα στηρίζουνε σάπιο ένα κράτος.

  Ναι στην καταστροφή όλων που ανήκουν
  στο κράτος-στην απαίσιαν εταιρία
  που οι κακοήθεις φτιάξανε κι οι φαύλοι
  για νάχουν δύναμη να κατατρέχουν
  και να εκμεταλλεύωνται τη φτώχεια .

  Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
  τρομοκρατώντας τήνε κάθε μέρα
  να δέχεται άφευγο κακό πως είναι
  οι άλλοι να καλοζούν ενώ εκείνοι
  χίλιες φορές την ώρα να πεθαίνουν.

  Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
  να λέει δίκαιοι πως είναι οι νόμοι
  που άλλους φτωχούς αφήνουνε και άλλους
  μες στη χλιδή τους έχουνε να ζούνε.

  Τη φτώχεια που την έχουν μαθημένη
  να χαίρεται ένα κόκκαλο σα βρίσκει
  την πείνα της μ' αυτό να λιγοστέψει,
  και ν' αγαπά και με λατρεία να γλύφει
  το χέρι που της τόχει πεταμένο.

  Τη φτώχεια που την έχουν δασκαλέψει-
  και,η έρμη,έχει απόξω μαθημένα-
  ότι θεός υπάρχει που εκείνος
  τα πράγματα φτιαγμένα έτσι τα 'χει.

  Τη φτώχεια που το φόβο έχουν βάλει
  μες στο μυαλό,το φόβο στην ψυχή της,
  στις πράξεις και στις σκέψεις της το φόβο,
  για να μπορούνε άφοβα εκείνοι
  σαν τα παχιά κι αναίστητα γουρούνια
  το αίμα τους ήσυχοι να τους ρουφάνε.

  Ναι στον ξολοθρεμό αυτών που ανήκουν
  στο κράτος-την απαίσιαν εταιρία.

  Και ναι στο ξεθεμέλιωμα γραφείων
  του κου κου ε που χιλιοπροδομένον
  άφησε το λαό στην κρίσιμη ώρα
  κι έτρεξε ν' αγκαλιάσει τα οφφίτσια
  που του προσφέρανε άνομοι ξένοι.

  Όχι στο κου κου ε που μόνο λόγια
  και διακηρύξεις είναι φουσκωμένες
  ενώ οι δ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.