#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2009 00:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα κυνηγήσει τους θεριακλήδες;

Από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα θα θεωρείται όχι μόνο βδελυρή συνήθεια αλλά και  κάτι σαν «ποινικό αδίκημα» ακόμη και στη χώρα μας που παραδοσιακά φημίζεται  για την θεριακλίδικη φυσιογνωμία της. Θα απαγορεύεται δια ροπάλου σε δημόσιους χώρους, καταστήματα, εστιατόρια κλπ. Οι Έλληνες ήταν πάντα από τους πρώτους στη λίστα των φανατικών καπνιστών  (με δεύτερους τους ... Κύπριους) και η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν καπνοπαραγωγική χώρα. Τα δε έσοδα του Κράτους από την βαριά φορολογία επί του καπνού αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη σημαντικότατο κομμάτι του δημόσιου ταμείου.

Η παγκόσμια όμως υστερία εναντίον του καπνίσματος που ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε και στην Δυτική Ευρώπη έφτασε τελικά και στη χώρας μας. Η πλήρης συμμόρφωσή μας με τις επιταγές της νομοθεσίας της Ε.Ε. αναφορικά με το κάπνισμα είναι πλέον γεγονός.

Τι μέλλει γενέσθαι; Είναι δυνατόν ο Έλληνας να πίνει  το φραπεδάκι του χωρίς τη συνοδεία τσιγάρου; Να διασκεδάζει στα μπουζούκια  και να απολαμβάνει τα καψουροτράγουδα χωρίς την βοήθεια του καπνού; Να διαθέτει τζιπάρα ΧΑΜΜΕΡ στο πάρκιγκ του μαγαζιού αλλά να μην μπορεί να ανάψει το ΚΟΧΙΜΠΑ του στο πρώτο τραπέζι πίστα; Είναι δυνατόν; Θα δούμε.  

Πιο πολύ πάντως με ενδιαφέρει να δω το πώς θα εφαρμόζεται αυτός ο αυστηρός νόμος παρά το αν θα συμμορφωθούν οι Έλληνες. Και εννοώ ότι είναι γνωστό πως η αστυνομία μας τελεί σχεδόν σε μόνιμη λευκή απεργία. Τους καλείς να έρθουν και αν δεν πρόκειται για δολοφονία ή έστω ένοπλη ληστεία... δεν πολυεμφανίζονται. (Στις περιπτώσεις που ανταποκρίνονται, το κάνουν πάντα κατόπιν εορτής και για προφανείς λόγους). Οπότε; Ποιος θα κυνηγήσει τους θεριακλήδες εξ ημών; Θεωρητικά θα πρέπει να καλείται το «100»  τρία εκατομμύρια φορές την ημέρα. Ή μήπως υπερβάλλω; Ίδωμεν.

Κάποιος Αμερικανός δικαστής κάποτε είπε πως «το πνεύμα της ελευθερίας είναι αυτό που δεν είναι σίγουρο για την ορθότητά του...». Αν κάτι τέτοιο αληθεύει τότε το εν λόγω πνεύμα μάλλον απουσιάζει παντελώς από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Οι συνήγοροι και οι εισηγητές των αυστηρών νόμων περί της απαγόρευσης του καπνίσματος έχουν την πεποίθηση ότι έχουν απόλυτο δίκαιο και ότι οι αντίπαλοί τους είναι λάθος και συγχρόνως «κακοί».Ο σκοπός λοιπόν, των δρακόντειων νόμων εναντίον του καπνίσματος είναι βασικά ο περιορισμός των καπνιστών εν ονόματι της δημόσιας υγείας. Αυτή η  λογική όμως μάλλον μπερδεύει παρά διαφωτίζει.

Κάποιος που επιλέγει να καπνίζει αποφασίζει για ένα προσωπικό του ζήτημα με τις όποιες συνέπειες υγείας να είναι δικές του και μόνο. Η γρίπη των χοίρων μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κρατικών παρεμβάσεων διότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εξάρτηση όμως από τον καπνό δεν μεταδίδεται.

Η αυστηρή νομοθεσία που θα απαγορεύει το κάπνισμα υποτίθεται πως προστατεύει τους ανήλικους. Ήδη απαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό οι διαφημίσεις τσιγάρων κλπ. με τον ίδιο πάντα σκοπό. Την προστασία των ανηλίκων. Η απαγόρευση διαφημίσεων τσιγάρων στα ΜΜΕ υποτίθεται πως βοηθάει να αποτραπεί ο εθισμός της νικοτίνης σε νεαρά άτομα που παρασύρονται ευκολότερα. Και πράγματι, κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα απ` ότι το 1998. Το 6.4% των Αμερικανών εφήβων (μόνο) καπνίζει καθημερινά. Πριν από δέκα χρόνιο αυτό το ποσοστό ήταν διπλάσιο. Βέβαια το ίδιο ποσοστό εφήβων καπνίζει μαριχουάνα και μάλιστα χωρίς καμία διαφήμιση της κάνναβης στα ΜΜΕ....

Απομένει λοιπόν να δούμε αν και η γενικευμένη απαγόρευση του καπνίσματος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που είχε η απαγόρευση των διαφημίσεων.

Strange Attractor

(Στοιχεία από το http://www.reason.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 26/06/2009 00:30:22

  Αλλαγές στα μέτρα κατά του καπνίσματος

  Αλλαγές στα μέτρα κατά του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας λίγες μόνο ημέρες πριν την εφαρμογή των μέτρων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις ρυθμίσεις για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας επιτρέποντας τελικά τη δημιουργία καπνιστηρίου, μετά από συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας.

  Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κάπνισμα θα απαγορεύεται ρητά. Στα νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική και πάν από 300 τετραγωνικά, το τζάμι που θα περιορίζει τον χώρο των καπνιστών, πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα από το δάπεδο και όχι μέχρι το ταβάνι. Επίσης, απαγορεύεται και η είσοδος ανηλίκων σε χώρους με καπνιστές ακόμα και με τη συνοδεία ενηλίκου.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/06/2009 00:45:49

  @1 Ο Αβραμό ενέδωσε στους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και κατέβασε το ύψος του τζαμιού που θα υπάρχει (άλλη σαχλαμάρα κι αυτή) στα μπουζουκτσίδικα. Γιατί; Για να είναι δυνατή η ρίψη λουλουδιών άκουσον άκουσον....
  Στα σοβαρά κράτη απαγόρευσαν το κάπνισμα παντού και γενικώς. Όλα τα άλλα είναι βαλκανικές κουτοπονηριές.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/06/2009 00:50:12

  ΑΣΧΕΤ αλλά μάλλον μόλις πέθανε από ανακοπή ο πρώην νέγρος και τραγουδιστής της ποπ Μ. Τζάκσον.

 4. anonymous avatar
  anonymous 26/06/2009 01:09:27

  Φανταστητε τις δημοσιες υπερεσιες μετα τον Ιουλιο. Αν πριν σου εβγαινε το λαδι να τελειωσης μια δουλεια σε δημοσια υπηρεσια τωρα θσ σου βγαινη και το ξυδι γιατι ολοι θα μαζευονται στο χωρο καπνιστηριου. Αυτοι δε που δεν καπνιζουν, θα το αρχισουν για να λουφαρουν και αυτοι δικαιολογημενα

 5. parsifal avatar
  parsifal 26/06/2009 01:10:09

  Οι καπνισταί ας κόψουν τον (γεμάτο πίσσα) λαιμό τους. Εμείς οι υπόλοιποι χρήζουμε προστασίας και αρα ορθώς λαμβάνονται τα μέτρα.

 6. TheWatcher avatar
  TheWatcher 26/06/2009 01:56:20

  Strange Attractor:

  Ποια είναι τα σοβαρα κράτη ?

  Στις Βρυξελες πχ, μια χαρά καπνίζαμε σε μπυραρίες, καφέ κλπ. Οχι σε όλα, αλλά σε πολλά. Που ειχαν και φαγητό.

  Αστα βραστα ...

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/06/2009 07:59:09

  @6 Αν και η σοβαρότητα (όσον αφορά σε κράτη είναι κάτι το σχετικό)αναφερόμουν σε Αυστραλία,ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδία κλπ. Ή επιτρέπεται ή όχι.
  Εδώ ο Αβραμό θεωρεί ότι σε μαγαζιά κάτω των 70 τετρ. δεν κινδυνεύουν οι παθητικοί καπνιστές και το επιτρέπειι. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά;
  Εν πάση περιπτώσει το ερώτημα μου εμένα είναι πως θα επιβληθεί η απαγόρευση; Θα έρχεται η αστυνομία; Αμφιβάλλω. Και γελάω όταν το σκέφτομαι.
  Ακόμη τους περιμένω να έρθουν ύστερα από επώνυμη κλήση μου στο 100 πριν 1 1/5 μήνα για κάποιον που παρενοχλούσε γυναίκες και παιδάκια στην παραλία Θεσσαλονίκης.

 8. Letthe avatar
  Letthe 26/06/2009 08:50:57

  Μα τι αλλες μπαρουφες θα ακουσουμε αυτες τις ημέρες, προφανώς από καπνιστές που η δύναμη της συνήθειας του κάνει να πιστεύουν ότι η ισχύουσα νοοτροπία είναι το "φυσιολογικό"?

  Οι ανθρώπινες ελευθερίες θα απειλούνταν ίσως από την ποινικοποίηση του τσιγάρου γενικώς (με αυτή τη λογική είναι ήδη περιορισμένες από την ποινικοποίηση άλλων ουσιών, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμμία παρενέργεια σε ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στον χρήστη όταν αυτός παίρνει τη δόση του, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με το τσιγάρο).

  "Κάποιος που επιλέγει να καπνίζει αποφασίζει για ένα προσωπικό του ζήτημα με τις όποιες συνέπειες υγείας να είναι δικές του και μόνο"
  Αυτό ακριβώς είναι και το πνεύμα του νόμου. Να καπνίζεις μόνο όταν είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες της πράξεις σου αφορούν στη δική σου υγεία και όχι των γύρω σου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά.
  Επίσης, η δραμάτική μείωση των ποσοστών καπνιστών στις ΗΠΑ οφέιλεται σε αυτην "την υστερία εναντίον του καπνίσματος που ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε και στην Δυτική Ευρώπη" και προφανώς έχει αποτελεσμα...

 9. leon avatar
  leon 26/06/2009 09:50:17

  Δεν γινεται να κοψεις το τσιγαρο στον Ελληνα με τετοια μετρα. Ειδικα οταν κυκλοφορει νομιμα. Απαγορεψε τις εισαγωγες και την παραγωγη εγχωριων τσιγαρων. Αλλα δεν συμφερει. Πρωτον χανεις εσοδα απο φορους και δευτερον χανεις ανθρωπους με τεραστια επιρροη στην κοινωνια. Εσχατως (και για οποιους διαλεγουν να το πιστευουν) χανεις ενα μεγαλο οπλο στον εθισμο της κοινωνιας που καλεισαι να κυβερνησεις.

 10. marcuze avatar
  marcuze 26/06/2009 09:54:08

  Ο Αττράκτορ έχει δίκιο. Ποός θα επιβάλλει την εφαρμογή της απαγόρευσης; Το 100; Η αστυνομία γενικά; Ας γελάσουμε. Αυτοί δεν υπάρχουν. Μόνο οι μεγαλοσχήμονες βλέπουν αστυνομικό. Συνεπώς τι μέλλει γενέσθαι; Θα πλακωνόμαστε στις μπουνιές και στις αλληλομηνύσεις; Γεία σου ρε Αβραμόπουλε.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/06/2009 10:02:56

  Είμαι μη καπνιστής και τρομερά απογοητευμένος.

  Είναι πια εμφανές ότι ο νέος νόμος δεν αποσκοπεί στην προστασία τής υγείας όλων των πολιτών και των πολιτικών δικαιωμάτων των μη καπνιστών (είναι πολιτικό μου δικαίωμα να μη υποχρεώνομαι να καπνίζω από δεύτερο χέρι τον καπνό τού καπνιστή όποτε βρίσκομαι σε δημόσιο χώρο).

  Ο νόμος Αβραμόπουλου είναι ένα ακόμη κουτοπόνηρο φοροεισπρακτικό μέτρο τής κυβέρνησης της ΝΔ. Την 1η Ιουλίου, όλοι οι χώροι μετατρέπονται υποχρεωτικώς σε μη καπνιστών, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ οι ιδιοκτήτες τους τα σκάσουν στο κράτος για "άδεια καπνίσματος".

  Αυτή είναι η αλήθεια.

  Η γενική απαγόρευση τού καπνίσματος όπως ισχύει στην Ιταλία δεν θα έφερνε κέρδη στο κράτος, το οποίο όπως όλοι ξέρουμε, ξύνει τον πάτο των ταμείων του.

  Οπότε, μην αγχώνεστε οι καπνιστές... Θα μπορείτε και μετά την 1η Ιουλίου να καπνίζετε παντού. Να κυκλοφορείτε με το κινητό και ΔΥΟ πακέτα τσιγάρα στο χέρι (μην τυχόν και 20 τσιγάρα δεν φτάσουν για να περάστε μια ευχάριστη βραδιά έξω), να βρωμάτε σαν κουνάβια, να βήχετε σαν φυματικοί, να φτύνετε φλέματα παντού, και οι γυναίκες, να έχετε τη φωνή τής Παλόμας από τη Συγγρού.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/06/2009 10:17:35

  Ξέρω ότι οι καπνιστές δηλώνουν ότι θα επαναστατήσουν και κατηγορούν τους μη καπνιστές για φασισμό κλπ.

  Το τσιγάρο σκοτώνει. Κι άλλα σκοτώνουν, αλλά το τσιγάρο σκοτώνει. Σπίτι σου κάνε ότι θές. Αν έχεις παιδιά και καπνίζεις μπροστά τους τα καταδικάζεις και αυτά. Αυτά δεν έιναι εικασίες είναι αλήθειες.

  Το τσιγάρο είναι εθιστικό. Η "απόλαυση" είναι ο εθισμός. Βιολογικός εθισμός, όχι ψυχολογικός. Η ηρωίνη έχει πιο έντονα αποτελέσματα, αλλά η νικοτίνη είναι πιο εθιστική. Δηλαδή πιο εύκολα κόβεις την ηρωίνη από την νικοτίνη, από πλευράς απεξάρτησης.

  Προς όλους τους φίλους: Κόψτε το. (Κόψτε και την ποκλύ μάσα ταυτόχρονα για προφανείς λόγους... Είναι εφικτό)

 13. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 26/06/2009 10:42:28

  Δηλώνω ειλικρινά πλήρως απογοητευμένος από το κείμενο...

  Χωρίς καμία αναφορά στους παθητικούς καπνιστές και τα ΔΙΚΑ τους δικαιώματα...

 14. Hellenic avatar
  Hellenic 26/06/2009 11:42:28

  Oι απαγορευσεις τετοιου ειδους ειναι μετρα αντιδημοκρατικα και χαρακτηριστικο κοινωνιας που φλερταρει με τον ολοκληρωτισμο, αφου ο καθενας ειναι υπευθυνος για τον εαυτο του εαν θελει να καπνιζει που ποτε κτλ, αρκει αυτο να μην ειναι επικυνδυνο για την υγεια των υπολοιπων, πχ, χωροι με παιδια, νοσοκομεια και αλλες αντιστοιχες περιπτωσεις. Για την κατασταση σε εσωτερικους χωρους πχ εστιατορια, γραφεια κτλ, ο νομος επρεπε νε προβλεπει λειτουργεια δυνατου εξαερισμου, ωστε να μην ενοχλουνται οι μη καπνιζοντες αλλα εν τελει και οι ιδιοι οι καπνιζοντες.

 15. Σικάτος avatar
  Σικάτος 26/06/2009 11:43:55

  @13 έχεις το δικαίωμα να ταμπουρώνεσαι πίσω από τη τζαμαρία του αβραμόπουλου όταν πας στο σκυλάδικο. Ο καπνός μπορεί να αργεί να σε φτάσει αλλα τα λουλούδια πάλι θα τα τρως στη μούρη διότι το τζάμι θα είναι μόλις 2 μ ύψος. Και δεν μας λές ρε φίλε, το κείμενο του Φάκτωρα σε καίει εσένα και ενοχλείσαι ή το κάπνισμα γενικώς; Στο κείμενο εντόπισες τα προβλήματα του καπνίζειν; Γάτα με πέταλλα είσαι.

 16. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 26/06/2009 14:58:05

  Yπαρχει μια παρανοηση: Λενε, αμα δεν σε νοιαζει για την υγεια σου και δεν επιβαρυνεις αλλους με το καπνισμα, καπνισε οσα τσιγαρα θελεις. Η αποψη αυτη ειναι λανθασμενη. Το καπνισμα δεν εχει επιπτωσεις μονον στην υγεια του καπνιστη και στους γυρω απο αυτον (συζυγο, παιδια και αλλους που συνοικουν), αλλα και στην τσεπη ολων μας. Γιατι οταν ασθενησει (καρκινος κλπ.) θα πληρωσουμε ολοι για να γινει καλα, 'η, εστω, να παρατεινει τη ζωη του - αν εχει καποια ασφαλεια που θα καλυπτει τους κινδυνους που επιφερει το καπνισμα, να κανει ο,τι θελει, αλλιως, να το κοψει το ρημαδι.
  Αν ειχαμε θεσπισει ενα μετρο να πληρωνει ο ιδιος 'η οι γονεις του καθε νεαρου που καβαλαει μηχανακι 'η μηχανη και τρεχει σαν παλαβος, κανοντας και "σουζες" και αλλους επικινδυνους χειρισμους και καταληγει συνηθως στο ΚΑΤ με σπασμενα ποδια, χερια, κεφαλι, θα ειχαμε περιορισει σε πολυ μεγαλο βαθμο τα ατυχηματα των νεων με τα δικυκλα. Τωρα, βλεπεις, τα εξοδα τα πληρωνει το ΙΚΑ, δηλαδη εμεις οι ασφαλισμενοι, αν εμπαινε βαθεια στην τσεπη των γονεων για να πληρωθουν τα νοσηλια, θα σου ελεγα ποσοι απο αυτους θα τους αγοραζαν μηχανακι 'η θα τους επετρεπαν να οδηγουν δικυκλο.

 17. Giannis avatar
  Giannis 26/06/2009 16:27:38

  Αγαπητοί φίλοι,
  Θα σας πω εγώ τι θα κάνω σε περίπτωση που κάποιος καπνίζει εκεί που δεν πρέπει: δεν θα καλώ το 100 (δεν θα έρθει) αλλά θα 'εγκαλώ' τον ιδιοκτήτη του μέρους 'στην τάξη'. Διότι φέρει και αυτός ευθύνη. Και ίσως αν απειλήσεις έτσι μερικούς, να κάνουν και αυτοί την δουλειά τους. Α, και για να μην κατηγορηθώ από καπνίζοντες, να αναφέρω ότι και εγώ το "σκάω" που και που, αλλά μόνο εκεί που Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΕΛΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. Για να σοβαρευτούμε πια, μεγάλα παιδιά είμαστε. Κάποτε (αρχαιότητα) δίναμε και δώσαμε το φώτα στον κόσμο. Ως πότε θα είμαστε -τώρα- οι τελευταίοι της Ευρώπης? Όσο για τους πολιτικούς μας, "ουδέν σχόλιο", αυτοί μας αξίζουν. Μόνο να θυμάστε ότι αυτοί δεν είναι θεριακλήδες (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Κάτι ξέρουν!

 18. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 26/06/2009 19:57:12

  @15, Σικάτο.

  Έλα να καπνίσεις μέσα στη μούρη μου, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, και θα σε τακτοποιήσω...
  Νισάφι με τον φασισμό της πίσσας και της κουραδομαγκιάς...

 19. Καραμήτρος avatar
  Καραμήτρος 26/06/2009 20:05:52

  Είναι κρίμα που μόνο γιά μη σοβαρά θέματα θα υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο.

  Στα σκυλάδικα θα έπρεπε να επιτρέπονται τα πάντα. Είναι τρόπον τινά οίκοι ανοχής, είναι παράλογο να απαγορευτεί το κάπνισμα εκεί!

 20. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/06/2009 18:58:56

  Στα σκυλάδικα κυκλοφορεί η μαύρη αβέρτα και η αστυνομία δεν το γνωρίζει, θα γνωρίζει το κάπνισμα του ταμπάκο; Χα.

 21. Mike avatar
  Mike 29/06/2009 17:01:35

  Ποσο ευκολο ειναι να κανεις εναν ιδιοκτητη μπαρ να του φυγει η μαγκια να ξερατε.. Ειχα πρωτα από κατω έναν με τη μουσικη στη τσιτα, ρε καλε μου ρε χρυσε μου, τιποτα. Αστυνομια, μετρηση προστιμο, τερμα η μουσικη. Μετα πηρε το μαγαζι άλλος, τα ιδια. Τωρα με το τσιγαρο είναι όπως τα λεει ο Giannis. Πρωτα πιανεις τον ιδιοκτητη και αν το παιζει ιστορια καταγγελια εκεινη την ωρα.

 22. andre avatar
  andre 29/06/2009 17:56:10

  nomizw oti stadiaka k emeis tha apodextoume to metro opws se toses alles xwres tou kosmou.... apla theloume ligo ton xrono mas....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.