14/12/2009 11:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα επικρατήσει; Η Κατσέλη, ή ο Παπακωνσταντίνου;

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς η οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν διχάζουν τους υπουργούς. Το υπουργικό συμβούλιο είναι χωρισμένο στα δύο, στους κοινωνιστές και στους εκσυγχρονιστές οι οποίοι προτρέπουν για σκληρά και άμεσα μέτρα. Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου να συμπαραταχθεί με όσους πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουν σταθεροί στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ουσιαστικά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί για πολλά κορυφαία στελέχη το κόκκινο πανί επειδή υποστηρίζει σθεναρά τη λήψη επώδυνων μέτρων ανεξάρτητα αν υπάρχει απόκλιση από τα υπεσχημένα. Στον αντίποδα βρίσκεται η Λούκα Κατσέλη η οποία φαίνεται να πήρε τη ρεβάνς από τον τσάρο αφού κατά την συγκρότηση της κυβέρνησης η κ. Κατσέλη φάνηκε να είναι στη γωνία και με ελάχιστες αρμοδιότητες, ενώ της «έτυχε» και η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά για να την στριμώξει κι άλλο.

Μαζί με την υπουργό Οικονομίας συμπαρατάσσεται  ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο. Χρ. Παπουτσής οι οποίοι έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει ώστε να πείσει Κομισιόν και αγορές ότι μπορεί να αναστρέψει το κακό κλίμα στην οικονομία. Αν κινηθεί στη λογική των ήπιων μέτρων, χωρίς όμως να απαντά στα βασικά ερωτήματα για το πώς θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα τότε δεν αποκλείεται νέος γύρος υποβαθμίσεων, τα spread να ανέβουν στα ύψη και το χρηματιστήριο να καταβαραθρωθεί.

Στην περίπτωση, όμως, που πείσει τους ξένους για τα μέτρα που θα λάβει τότε θα πρέπει κάτι να γίνει με όλους όσους προτείνουν σκληρά μέτρα. Η θέση του Γ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ιδιαίτερα επισφαλής αφού θα “αδειάζεται” όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NAMED avatar
  NAMED 14/12/2009 12:45:31

  Για να δούμε πόσα απίδια χωράει η καλάθα;

 2. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 12:50:52

  Για να δουμε ποση Κατσελη αντεχουμε....

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 14/12/2009 12:52:27

  Ήπιο = "κακό", σκληρό = "καλό"; Πόθεν, πέραν των αναλυτών, προκύπτει;
  Μη ξεχνάμε άλλωστε, πόσο αυτόνομοι από τα χρηματοπιστωτικά ερείπια είναι οι οίκοι αναλύσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν πάντοτε άδικο, αλλά άς κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις, κι άς αναλογισθούμε τουλάχιστον, γιατί τους "την έπεσε" προχθές ο Σαρκοζύ: Όχι βέβαια επειδή δεν τους χωνεύει η Κάρλα. Το στόρυ θα έχει συνέχεια, άς αναμένουμε.

 4. Y. avatar
  Y. 14/12/2009 13:13:02

  Ο Σαρκοζύ, τους την είχε πέσει (τους οίκους αξιολόγησης) από την επομένη της κρίσης, όταν ζητούσε σε συμφωνία με τους αμερικάνους να μπει αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας τους, μιας και οι αξιολογήσεις τους για τη φερεγγυότητα των σαμπράϊμ εκδόσεων (αλλά και των εκδοτριών τραπεζών), ήταν ατυχείς, αν όχι ύποπτες.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Y. 14/12/2009 14:26:50

   Ορθότατο, Υ.!
   Πάγια πρακτική τους να μαïμουδεύουν τα θεμελιώδη μεγέθη που αντιστοιχούν σε papers (από ομόλογα κρατών μέχρι τιτλοποιημένα παράγωγα στεγαστικών δανείων και μετοχές), υποτιμητικά ή υπερτιμητικά, προκειμένου να στρώξουν το σύστημα των αγορών σε υπερβολές και ακραίες ασυμμετρίες. Είναι βασική μέθοδος για να έχει "αποδοτικότητα" η virtual economy, δηλαδή να δημιουργούνται φούσκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα υποκείμενα συστήματα (αγορά κατοικίας, ασφαλιστικό, ισοτιμίες νοσμισμάτων)!
   Ο Ρουμπίνι τους είχε ξετινάξει με οικονομετρικά μέσα από το 2006, αλλά μιλούσε σε ώτα μη ακουόντων ("πιασμένες" ή ανεπαρκείς εποπτικές αρχές, διευθυντικά στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων αδιάφορα για την μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - βλέπε τα περί bonus, άσχετοι ή ... κάτι χειρότερο πολιτικοί).
   Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν έχουν δυσανάλογα ισχυρό σε πολιτική επιρροή χρηματοπιστωτικό τομέα, υφίστανται κυρίς τα απόνερά του, γι αυτό, άν η κρίση γίνει πολύ σκληρή, δεν θα διστάσουν να τσακίσουν τα χρυσά αγόρια. Εδώ, άρχισε να ρίχνει σφαλιάρες ο Γκόρντον Μπράουν!

   • Y. avatar
    Y. @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 14:59:38

    Σαρκοζί και Μπράουν αποφάσισαν να φορολογήσουν τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών για το ’09 (στη Βρετανία κατά 50%), ζήτησαν δε να κάνουν το ίδιο και άλλες χώρες.

   • Y. avatar
    Y. @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 15:05:00

    Σχόλιο από ανάρτηση, 22/10/09
    “.......το financial turmoil (ουσιαστικά credit crisis) που παρουσιάστηκε. Όταν οι πιστωτικοί οργανισμοί δανείζουν με ανεξέλεγκτα κριτήρια (όπως συνέβη κατά κόρο στις ΗΠ), και τα rating agencies δεν είναι σε θέση να αποδώσουν τη πραγματική εικόνα του financial standing αυτών των οργανισμών, επόμενο είναι ότι ο μουτζούρης θα μείνει σ’ αυτόν που θα τον τραβήξει τελευταίος. Παίρνει όμως μπάλα και τους προηγούμενους, αν οι ασφαλιστικές δικλείδες των guarantees δεν υπάρχουν. Η πτώση της Lehman είναι μια απόδειξη του μουτζούρη, και η AIG των ασφαλιστικών δικλείδων στα guarantees”.

 5. kanis avatar
  kanis 14/12/2009 15:07:49

  Μέρος από τα ποσά που διοχετεύουν οι εταιρείες σε δράσεις, μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να αποδοθούν στο δημόσιο.
  Με τα ποσά αυτά να αντιμετωπιστούν κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, όπως η ανεργία, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα ανατοκοιζόμενα δάνεια, κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.