#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2008 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα διαδεχθεί τον Χριστόδουλο;

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι αν η Ιερά Σύνοδος επιλέξει μεταβατική λύση για το θρόνο του Αρχιεπισκόπου τότε μάλλον θα εκλεγεί ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αντίπαλος του Θηβών Ιερώνυμου, τον οποίο υποστηρίζει η οικογένεια Μητσοτάκη. Αν όμως επιλέξουν μόνιμη λύση τότε οι πιθανότητες γέρνουν προς τον «Βενιαμίν», Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, 51 ετών, μέλους της Χρυσοπηγής. Η διαδοχολογία έχει πάντως ξεκινήσει από καιρό, ενώ ο Χριστόδουλος έδινε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Απλώς τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, με χτυπήματα κάτω από τη μέση και ένα παρασκήνιο που θυμίζει ήδη Βυζάντιο.

Πριν από τα Χριστούγεννα επικρατούσε η εντύπωση ότι η διαδοχή θα παιζόταν μεταξύ του Θηβών Ιερώνυμου και του Σπάρτης Ευστάθιου. Αίφνης, όμως άρχισαν να ακούγονται και τα ονόματα των Δημητριάδος Ιγνατίου και Σύρου, Δωρόθεου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη νεότερη γενιά των ιεραρχών (51 και 54 ετών, αντίστοιχα). Μια δημοσκόπηση όμως (σκόπιμη;) προ μερικών εβδομάδων έφερνε στην πρώτη θέση τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο που άρχισε να βγαίνει στα κανάλια, για να εκφράσει την χαρά του για την προτίμηση του κοινού. Πάντα όμως πολύ προσεκτικός, αφού πρόσθετε με νόημα: «Τον αρχιεπίσκοπο τον εκλέγει η Ιεραρχία». Όμως, ο Θεσσαλονίκης χρεώνεται εθνικιστικές συμπεριφορές και δηλώσεις που φοβίζουν την κυβέρνηση, η οποία σε αυτή τη φάση θα ήθελε έναν πιο μετριοπαθή αρχιεπίσκοπο που να μην «μπαίνει στα χωράφια της» και κυρίως τα εθνικά. Ο κ. Ανθιμος θα έχει τη στήριξη πιθανότατα του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Ψωμιάδη και άλλων... Θεσσαλονικαρχών, όμως δεν φαίνεται να έχει πολλά ερείσματα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Οσο για τους υπόλοιπους, κάποιοι λένε ότι το φαβορί είναι ο Ευστάθιος ο οποίος έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και ιδίως του Θ. Ρουσόπουλου αλλά και των βουλευτών Πελοποννήσου. Ο κ. Ευστάθιος φαίνεται να έχει και τη στήριξη της παραχριστιανικής οργάνωσης «Σωτηρία» ενώ ως επικεφαλής των οικονομικών της Εκκλησίας έχει στενή σχέση με τον Κ. Πυλαρινό (άνθρωπο του Μητσοτάκη, αλλά και του Λαμπράκη) καθώς και πολλούς ιεράρχες Οι κυβερνητικές φήμες αναφέρουν ότι «υπάρχει συνεννόηση» και με τον Μεσογαίας Νικόλαο, προσωπικό φίλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και κατά πολλούς ιδανικού για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ομως ο ίδιος έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται ενώ φήμες τον θέλουν να αναλαμβάνει στο μέλλον αρχιεπίσκοπος Αμερικής, εκλεκτός ων και του Λευκού Οίκου αφού έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εργαστεί στη NASA.

Ο Ιερώνυμος, μεγάλος ηττημένος το 1998 από τον Χριστόδουλο, εκτιμά ότι ήλθε η ώρα του αφού πριν 10 χρόνια θα εκλεγόταν αυτός αρχιεπίσκοπος αν κάποιοι δεν έβγαζαν υποτιθέμενα οικονομικά σκάνδαλα και δεν τον «έβγαζαν από τη μέση». Ο Θηβών φαίνεται να είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται και από τον Μητσοτάκη, ενώ έχει κάποιους δικούς τους στην Ιεραρχία.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο που έδωσε το «χρίσμα» ο Χριστόδουλος ο οποίος μέσα στην Ιεραρχία ήλεγχε περίπου 31 μητροπολίτες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για τον επόμενο μήνα η Εκκλησία θα ζήσει ημέρες του 98 όταν βγήκαν στη φόρα σκάνδαλα, οικονομικά και σεξουαλικά, με σκοπό να πληγούν οι υποψήφιοι για το θρόνου του μακαριστού Σεραφείμ. Θα επιστρέψουμε, λοιπόν, για λίγο, στο ...Βυζάντιο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. alexandra avatar
    alexandra 28/01/2008 20:03:05

    Μου ειναι λιγο ασαφής ο πολιτικός ρόλος της εκκλησίας για να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοιος διαγκωνισμός συγκεκριμένων ανθρώπων της εξουσίας για την δημιουργία ισχυρής επιρροής στους κόλπους της. Ειναι μόνο θέμα συμμαχιών με αυτόν τον τεράστιο θύλακα επιρροής και εξουσίας για την αναρρίχηση στην εξουσία, ελέγχου μηχανισμών του βαθέος κράτους, τι τελος πάντων. Γιατί η υπόθεση Βαβύλη και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλα μας λένε και ζόρικα.

  2. Factorx avatar
    Factorx 28/01/2008 23:57:55

    Στις 7 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.