#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2010 02:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία των Εργατικών;Η  ανακοίνωση του Gordon Brown ότι παραιτείται από την ηγεσία των Εργατικών έπιασε όλους εξ απήνης. Ο Φιλελεύθεροι ήταν στη τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τους Συντηρητικούς, και όπως όλα έδειχναν, η τελική συμφωνία συνεργασίας δεν θα αργούσε. Όπως φαίνεται όμως, η κίνηση του Brown ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να πείσει τους Φιλελεύθερους να συνεργαστούν με το κόμμα του, κάνοντάς τους μια προσφορά την οποία δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πως θα έπρεπε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος του αν ήθελε να προχωρήσει η συνεργασία με το κόμμα του Nick Clegg. Είχε μάλιστα εκμυστηρευθεί στον Clegg τη πρόθεσή του από προχθές, και ο Clegg του δήλωσε ευγνώμων. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών θεωρούν πως ο Brown επέδειξε πολιτική ωριμότητα, βάζοντας το κόμμα του πάνω από τον εαυτό του.

Άπαντες θεωρούν πως είναι μια καλή ευκαιρία συσπείρωσης του κουρασμένου κόμματος τους. Δεν είχαν εκλογή αρχηγού, εδώ και 16 χρόνια. Τώρα όμως ετοιμάζονται για μακροχρόνια μάχη μεταξύ των υποψηφίων.

Τέτοιοι υποψήφιοι είναι οι Alan Johnson, Harriet Harman, και Alistair Darling. Όμως πολλοί κομματικοί θεωρούν πως ήρθε η ώρα για τη νέα γενιά. Συνεπώς ο πιο κατάλληλος θα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών David Miliband. Όχι μόνο έχει την υποστήριξη του Tony Blair και της ομάδας του, αλλά έχει επηρεάσει ολόκληρο το κόμμα με τις ομιλίες του περί των νέων Εργατικών. Και δεν υπάρχει αμφιβολία, πως παρά τη διστακτικότητά του τόσα χρόνια να αναμετρηθεί με τον Brown, σήμερα θα βάλει υποψηφιότητα. Είναι οπαδός της συνταγματικής αναθεώρησης, και θεωρείται ως ο εμπνευστής σημαντικών νομοσχεδίων όπως αυτών περί της Ελευθερίας στη Πληροφόρηση και περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως και πολλοί που τον κατακρίνουν. Ένας υπουργός λέει πως «Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης: να είναι έξυπνος, χαρισματικός και αδίστακτος. Ο Tony Blair είχε και τα τρία. Ο Miliband όμως δεν είναι αδίστακτος».

Πάντως, ο πλέον πιθανός νέος αρχηγός θα είναι μάλλον ο Miliband, που όπως ο μέντοράς του Blair, διαθέτει ισχυρούς συμμάχους στα ΜΜΕ.  Ο ίδιος προσπαθεί να αποποιηθεί της ταμπέλας του «Μπλερικού», έχοντας παραδεχτεί πως αν μπορούσε να το ξανακάνει, δεν θα υποστήριζε την καταστροφική εισβολή του Ιράκ το 2003. Ο μόνος που πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Miliband, είναι ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο νεότερος αδελφός του, Ed Miliband. Ήδη θεωρείται ως ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των backbenchers. Θεωρείται ως πιο αριστερός από τον αδελφό του και εκφράζει τα σοσιαλδημοκρατικά ιδεώδη του κόμματος. Και σε αντίθεση με τον αδελφό του, ο Ed στηρίζεται τόσο από τους οπαδούς του Tony Blair όσο και από αυτούς του Gordon Brown. Και τέλος, είναι σημαντικό πως έχει θαυμαστές και ανάμεσα στους βουλευτές των Φιλελεύθερων.

Τη περασμένη εβδομάδα είχαν κυκλοφορήσει φήμες που θέλουν τον Ed Miliband να θέτει υποψηφιότητα. Λέγεται ότι ενημέρωσε και τη μητέρα του. Σύμφωνα με οικογενειακό φίλο, η Marion Kozak θεωρεί τον Ed ως τον πραγματικό κληρονόμο της ριζοσπαστικότητας του συζύγου της, του διάσημου αριστερού διανοούμενου  Ralph Miliband.

Ένας άλλος υποψήφιος θα είναι και ο φιλόδοξος κολλητός του Brown, Ed Balls. Πρόκειται για αδίστακτο πολιτικό που θα πολώσει τα δυο κυρίαρχα κόμματα. Ερωτηθείς αν θέλει να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, απάντησε πως «Αν πω όχι, δεν θα με πιστέψετε…». Πολλοί όμως πιστεύουν πως δεν μπορεί να τα καταφέρει. «Δεν τον συμπαθούν οι υπουργοί, ούτε το κόμμα του ούτε ο λαός… υπάρχουν αρκετοί που θα τον σταματήσουν πριν καν ξεκινήσει», λένε.

Ο αγώνας για το αξίωμα του αρχηγού των Εργατικών θα είναι μάλλον τόσο απρόβλεπτος όσο και οι πρόσφατες εκλογές. Όποιος όμως κερδίσει τη θέση, και πολύ πιθανόν αναλάβει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα χρωστά πολλά στους Φιλελεύθερους. Οι Εργατικοί δεν θα μπορούν πλέον να αγνοούν τον Clegg, και μάλλον θα πρέπει να συνεργάζονται μαζί του μέσα στο υπουργικό Συμβούλιο. Όσο για το ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός και πρωθυπουργός; Όπως είπε κάποιος πριν από καιρό, «Ο επόμενος αρχηγός θα λέγεται Ed ή  Miliband. Ή μάλλον  Miliband ή Miliband…».

The New Statesman

ΣΧΟΛΙΑ

  1. otiprepei avatar
    otiprepei 12/05/2010 03:05:58

    Να μην χάσετε να σχολιάσετε το χτεσινό ντου στη Ιρλανδική Βουλή.
    Η επόμενη διαδήλωση τους είναι στις 22 του μήνα. Οργανώθηκε απο το Ιρλανδικό "Δικαίωμα στην Εργασία". Η αφορμή ήταν η είδηση οτι η Βουλή θα εγκρίνει οικονομική βοήθεια στις Τράπεζες.
    Προληπτικό ντου οι Ιρλανδοί, ενω εμείς μας τα "κατέβασαν" κι ακόμα πηγαίνουμε..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.