21/01/2010 00:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα αγοράσει ομόλογο με την εγγύηση του …δημοσίου;

Ακόμη και στην έκδοση λαϊκού ομολόγου θα καταφύγει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους της. Το λαϊκό ομόλογο θα εκδοθεί και θα μπορεί να χορηγηθεί απευθείας στον κόσμο ο οποίος θα τα αγοράσει και θα τα κρατήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ομως, όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θέλει σκέψη το μέτρο γιατί θα θιγούν οι τράπεζες αφού θα χάσουν ρευστότητα.

Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι ποιος θα πάει να αγοράσει ομόλογο με εγγύηση ενός δημοσίου το οποίο, όπως και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είπε, βρίσκεται στην εντατική. Δηλαδή μια οικονομία με το ένα πόδι στον γκρεμό θα εκδώσει ομόλογα και θα ζητήσει από τους πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος ότι δεν θα χρεοκοπήσει. Μιλάμε για πολύ μεγάλο σχέδιο...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 21/01/2010 00:43:40

  Τί αστείο. Ούτε στα χειρότερα μας όνειρα να επιστρέψουμε στο βιοτικό επίπεδο της κατοχής. Καταρράκτες να τα πούνε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Orestios 21/01/2010 09:01:05

   Κάπου εκεί όμως βρίσκεται το πραγματικό βιοτικό μας επίπεδο.

   Αυτό δηλαδή που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να έχουμε, αν δεν υπήρχαν τα θαλασσοδάνεια της πρώτης πασοκικής οκταετίας, η "δημιουργική λογιστική" του Γιάννου και η "ήπια προσαρμογή" του Κωστάκη.

   Αλλά βλέπεις, ζητούσαμε όλοι να πάρουμε "Μερσεντέ". Και, το χειρότερο, όλοι οι προαναφερθέντες σώρευαν δάνεια επί δανείων για να μας κάνουν το χατήρι. Ήρθε τώρα η ώρα να πληρώσουμε το κόστος, με την επιστροφή στο βιοτικό επίπεδο που μας αξίζει.

 2. αντί avatar
  αντί 21/01/2010 01:09:58

  Γιατί αν το κράτος καταρεύσει τα λεφτά που είναι στις τράπεζες είναι εξασφαλισμένα;

  Δεν με πειράζει καθόλου να θιγούν οι τράπεζες και να μαζέψει χρήμα το δημόσιο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αντί 21/01/2010 07:36:54

   εκεί θα διαφωνήσω... η τράπεζα, στην ιδιοτέλειά της, σου δίνει λίγη προστασία. Δεν θσ προτιμούσες ποτέ τον Σουλτάνο από την τράπεζα Χ...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ αντί 21/01/2010 08:00:50

   Οι τράπεζες βασίζονται σήμερα στη ρευστότητα που τους έχει εξασφαλίσει η ΕΚΤ. Δεν τους πειράζει που φεύγουν τώρα οι καταθέσεις, αλλά θα αρχίσει να τους πειράζει στο τέλος του 2010 (αν και πάλι θα τους καλύπτει η διατραπεζική αγορά). Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι αν καταρρεύσει το κράτος (δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις), δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και τα δάνεια από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και τότε όντως θα υπάρχει πρόβλημα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί πάρα πολύ και η ιδιωτική κατανάλωση (μετά που θα έχει καταρρεύσει και η δημόσια) και ζήτω που καήκαμε.

   Οι μόνοι που θα επιβιώσουν τότε θα είναι οι αγρότες και οι εξορυκτές μεταλλευμάτων (πρωτογενής παραγωγή, εν μέρει εξαγωγική), ο εξωτερικός τουρισμός, που έχει χτυπηθεί κι αυτός λόγω της κρίσης, και η ναυτιλία. Οι εξωστρεφείς δηλαδή κλάδοι της οικονομίας και αυτοί που είναι βασικοί για την επιβίωση (αγορά τροφίμων). Κάπως θα επιβιώσει και η βιομηχανία τροφίμων, αλλά θα περνάει περίοδο ισχνών αγελάδων.

   Τελικά θέλει αυτό που λέει ο Αρχαίος. Να κοπούν όλες οι επιδοτήσεις, να κοπεί όλη η γραφειοκρατία, να επιτηρούνται όμως σωστά οι κανόνες μεταξύ των παικτών της οικονομίας. Είναι απλό, αλλά και τόσο δύσκολο.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/01/2010 07:32:20

  «ποιός εμπιστεύεται το Πασόκ να φέρει μέσα τα λεφτά του;» είναι το ερώτημα. Φέρτα, φέρτα, δεν θα ρωτήσω που τα βρήκες, δεν θα κρατήσω το όνομα σου, δεν θα κρατήσω τον λογαριασμό σου, δεν θα σου βάλω αναδρομικό φόρο....

  Η φορολογική αντίστση είναι έννοια που δεν μπορεί να στηριχτθεί από αστικά κόμματα.. και λογικό είναι... Ωστόσο, η φορολογική αντίσταση είναι η μόνη αστική αντίσταση. Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα οραγνώνεις συντονισμένες κινήσεις «αναρχίας». Πού' σαι Κροπότκιν... Θα μείνουμε με τα λαμόγια που σπάνε τζαμαρίες... ίσως και τα βάζουν να σπανε τζαμαρίες για να ΜΗΝ κάνουμε φορολογική αντισταση.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2010 07:55:43

  Αυτό είναι το λιγότερο χειρότερο σενάριο. Υπάρχει και ένα άλλο, 80% του μισθού να πληρώνεται κανονικά και το υπόλοιπο 20% με χαρτάκια γραμμένα με σινική. Μήπως η φαεινή ιδέα των κουπονιών είναι μια βολιδοσκόπηση των διαθέσεων ενόψει κάτι χειρότερου που ετοιμάζεται;

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ αλλενάκι 21/01/2010 08:04:42

   Όχι, νομίζω ότι το κάνουν για να διευκολύνουν τις νοικοκυρές που δυσκολεύονται να πάνε σε λογιστή για να πληρώσουν εισφορές στο ΙΚΑ για την καθαρίστριά τους. Δεν είναι κακό σαν σκέψη και δεν έχει τέτοια κίνητρα, ωστόσο η σημειολογία των κουπονιών είναι, έστω και αθέλητη, πάρα πολύ κακή. Και επίσης αυξάνει τη γραφειοκρατία για τις οικιακές βοηθούς. Οπότε ίσως τελικά να το αρνηθούν οι ίδιες οι οικιακές βοηθοί.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 21/01/2010 08:51:28

   Συμφωνώ, η σημειολογία είναι χείριστη.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ αλλενάκι 21/01/2010 11:27:27

   Ας πούμε ότι μια εργαζόμενη Ελληνίδα με οικογένεια παίρνει μία φορά την εβδομάδα ή μία στις δεκαπέντε μία καθαρίστρια, αλλοδαπή ή μη, για το σπίτι. Της δίνει 50 Ευρώ. Η "εργοδότρια" είναι μεσαίων ή μικρομεσαιων εισοδημάτων - εννοώ αυτή και ο σύζυγος με τα παιδιά -, η αμοιβή για την καθαρίστρια βγαίνει μάλλον από το υστέρημα, παρά από το περίσσευμα (γιατί δεν προλαβαίνει να τα φέρνει βόλτα με τις δουλειές του σπιτιού, ειδικά αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα).
   Άρα δεν θα της είναι τόσο εύκολο της "εργοδότριας"-νοικοκυράς να δίνει 60 Ευρώ, όπως λογικά θα χρειάζεται με το κουπόνι (αφού η καθαρίστρια θα "χάνει" ένα μέρος του ποσού σε ασφαλιστικές εισφορές).
   Το οποίο σημαίνει:
   1. Είτε η εργοδότρια (νοικοκυρά) θα πρέπει να πληρώνει παραπάνω προκειμένου το καθαρό ποσό να μένει το ίδιο για την καθαρίστρια,
   2. Είτε η καθαρίστρια θα δέχεται μείωση των καθαρών της εσόδων, με αντάλλαγμα ένσημα,
   3. Είτε τα πράγματα μένουν ως έχουν και η δουλειά εξακολουθεί και γίνεται μαύρη.
   Το ένα μπορεί να είναι ένα καλό κίνητρο μόνο αν υπάρχει κάποια φοροαπαλλαγή για την εργοδότρια νοικοκυρά.

   Και εγώ θεωρώ το μέτρο με τα κουπόνια καλό και απλό, αλλά ο προβληματισμός παραμένει, ειδικά όταν μιλάμε για εργοδότες μεσαίων ή και μικρομεσαίων εισοδημάτων.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 21/01/2010 11:45:37

   @Μάρκο Τ
   Υπάρχει κάτι που σε κάνει σοβαρά να πιστεύεις ότι θα "πιάσει" το σύστημα με τα κουπόνια και ότι δεν θα συνεχιστεί η (παγιωμένη πλέον) τρίτη εκδοχή από αυτές που αναφέρεις;

 5. Y. avatar
  Y. 21/01/2010 09:42:28

  Ανακοινώθηκαν από την Ε.Σ.Υ.Κ.*, τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία για το 2009
  ·ΑΕΠ +8,7%
  ·Βιομηχανική παραγωγή +18,5%
  ·Ιδιωτική Κατανάλωση +17,5%
  ·Πληθωρισμός -0,7%
  ·Τιμές παραγωγού –5,4%

  (Δεν είναι εικονική πραγματικότητα. Για τη Κίνα πρόκειται!)
  *Ε.Σ.Υ.Κ: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Κίνας

 6. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 21/01/2010 11:32:19

  Ο Πρωτοπαπαδάκης, που εκτελέστηκε (=δολοφονήθηκε) με την οιονεί "Δίκη" των Έξ, ως υπουργός Οικονομικών το 1921 ή 1922, είχε εφαρμόσει ένα πρωτότυπο σύστημα εσωτερικού δανεισμού: Τα χαρτονομίσματα είχαν κοπεί από τους πολίτες στα δύο, με ψαλίδι, και είχαν αποδόσει το ήμισυ της αξίας τους στο κράτος. Ο παππούς μου το θυμόταν, ήταν 19 ετών τότε, ότι συναλλάσσονταν με μισά χαρτονομίσματα! Αυτό είχε γίνει για να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο κόστος της μικρασιατικής εκστρατείας. Δεν ξέρω αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο πουθενά αλλού στον κόσμο.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/01/2010 15:56:19

  άκου τώρα... Συζητάνε να δανειστούμε σε δολάριο και γιέν... Αυτό είναι αύξηση του συστημικού ρίσκου.

  Ξέρει η Ελληνικη Κυβέρνηση ότι θα πέσει το δολάριο και το γιέν έναντι του ευρώ; (χαχαχα) Ή έχουμε κρατικά έσοδα σε δολάρια και γιέν? Ή θα τα πουλήσει εσωτερικά για σπέκουλα των εδώ αλογομούρηδων; Ή δεν μας αφήνει η μαμά Μέρκελ να δανειστούμε άλλο σε ευρώ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.