#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/05/2010 16:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος είναι ο πατέρας του κράτους-τέρατος ;Οι ρίζες του κακού

Του Γιάννη Μαρίνου

Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι αρέσκονται να ζουν με μύθους. Ο διαχρονικότερος από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους είναι ότι για όσα δεινά ταλαιπωρούν κατά καιρούς τη χώρα μας φταίνε οι ξένοι. Ένας άλλος βολικός μύθος είναι πως για ό,τι κακό συμβαίνει στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην οικονομία, φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς και γι΄ αυτό πρέπει να πληρώσουν όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Ένας απόλυτα επίκαιρος και διαιωνιζόμενος κατά την τελευταία 30ετία μύθος είναι ότι η καλύτερη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας μας ήταν η οκταετία 1981-89 επί Ανδρέα Παπανδρέου. Η πεποίθηση αυτή πιστώνει την περίοδο αυτή με άνθηση της οικονομίας και με παράλληλη κοινωνικά δικαιότερη κατανομή των ωφελημάτων και των βαρών.

Ο υπογράφων τη στήλη και ευάριθμοι μεν, αλλά αξιόλογοι μελετητές της οικονομικής μας ιστορίας τα ακριβώς αντίθετα υποστηρίζουμε έκτοτε, πάντα βασιζόμενοι σε αδιάψευστα στοιχεία. Αλλά μάταια. Ο μύθος της λαμπρής πρώτης 8ετίας του ΠαΣοΚ στην εξουσία υπερισχύει κυρίαρχος, ακόμη και σήμερα, και τροφοδοτεί και την όποια ελπίδα για την έξοδο από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, αρκεί να προσφύγουμε στο σοσιαλιστικό θαύμα της περιόδου εκείνης. Παραβλέπεται μάλιστα η εγκυρότερη αμφισβήτησή του, που προήλθε από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε παραδεχθεί απολογητικά ότι καταναλίσκουμε περισσότερα από όσα παράγουμε και αν δεν περιορίσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος αυτό θα αφανίσει τη χώρα. Αυτό που ήδη αφανίζει τη χώρα. Βλέπετε, ουδείς προφήτης πιστευτός στην πατρίδα του. Ούτε ακόμη και ο ίδιος ο πρώτος υπαίτιος του σημερινού δράματος, τον οποίο ενθουσιωδώς μιμήθηκαν με κάποια μικρά και ανεπαρκέστατα διαλείμματα όλοι οι διάδοχοί του, και του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Γι΄ αυτό σκέφθηκα να προσφύγω σε ένα πολύτιμο ντοκουμέντο το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο διακεκριμένος συνάδελφος Νίκος Νικολάου στο βιβλίο του: «Πρόσωπα της οικονομίας» (εκδόσεις Λιβάνη). Πρόκειται για μιαν εμπιστευτική έκθεση την οποία εκπόνησε ο πρώτος υπουργός Συντονισμού της κυβερνήσεως ΠαΣοΚ και διαπρεπής οικονομολόγος κ. Απόστολος Λάζαρης, κατόπιν αιτήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου και την υπέβαλε σε αυτόν στις 10 Ιουνίου 1988.

Ο κ. Α. Λάζαρης επισημαίνει με τον πιο σαφή τρόπο τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την πρώτη 8ετία του ΠαΣοΚ διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τον παράλληλο μύθο περί κοινωνικής ευαισθησίας εκείνης της καταστροφικής πολιτικής, της οποίας τα άνθη του κακού δρέπουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες και η οποία πλήττει και την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση ΠαΣοΚ (όλα εδώ πληρώνονται).

Από σήμερα και τις επόμενες Κυριακές θα παραθέσω τις κυριότερες διαπιστώσεις του κ. Λάζαρη με δικά μου διευκρινιστικά σχόλια, αν κρίνονται αναγκαία. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να τις μελετήσουμε και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας, όλων των κομμάτων. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτές τις αλήθειες, το χάος και η καταστροφή επέρχονται.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής» έγραφε ο κ. Λάζαρης «ήταν η ραγδαία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέσα σε οκτώ χρόνια ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός πενταπλασιάστηκε (από 625 δισ. δρχ. το 1981 σε 3,2 τρισεκατομμύρια το 1988).Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επέκταση αυτή έγινε σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας, αφού κατά την επταετία η αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος δεν ξεπερνά το 7% (δηλαδή 1% ετησίως)».

Ιδού λοιπόν ποιος είναι ο πατέρας του κράτους-τέρατος που τρέφεται έκτοτε με ελλείμματα και δάνεια και κατασπατάληση των δωρεάν παροχών της ΕΟΚ, και το οποίο σήμερα σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και παρά τη θέλησή του, όπως διακηρύσσει, προσπαθεί να συμμαζέψει ο γιος του τότε πρωθυπουργού και συνυπεύθυνος υπουργός εκείνης της κυβερνήσεως.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artId=333464&dt=23/05/2010#ixzz0ol1MGCEG

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 23/05/2010 16:29:29

  Aξιότιμε κύριε Μαρίνο

  Σωστά όσα λέτε.
  Διευκρινήστε μας, όμως, την τάση προς δημιουργία κοινοφελών Ιδρυμάτων, προς προσωπικόν κι άλλον βιοπορισμόν, με βάση την φορουπεκφυγή και την διευκόλυνση διακίνησης αλλοτρίων κεφαλαίων.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/05/2010 20:44:03

  Πέφτω από τα σύννεφα. Πενταπλασίασαν το δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο τομέα; και εγώ που νόμιζα ότι φταίνε οι 55.000 ΔΥ του 2004-2009 από τις οποίες 36.000 με το ΠΔ 164 (αθάνατε ποκοπάκη...)
  Τι θα κάνουμε τώρα κύριε καπετάνιε του Τιτανικού;
  ααα θα αναθεωρήσουμε το ΑΕΠ κατά 2ο δις €; καλά από τα ίδια "βιβλία" διαβάζουν στο LSoE; ...μην ξεχάσετε τις ιερόδουλες έχουν και αυτές μαύρα.

  • Stelios avatar
   Stelios @ Ο Ιθαγενής 23/05/2010 21:58:52

   Η αναθεώρηση του συστήματος εθνικών λογαριασμών (και όχι μόνο του ύψους του ΑΕΠ) που επιχειρήθηκε το 2007, μεθοδολογικά, ήταν απόλυτα σωστή. Επειδή το μέγεθος της αναθεώρησης του ΑΕΠ ήταν πολύ μεγάλο (25.7%), επειδή ο επικοινωνικός χειρισμός από την ΕΣΥΕ ήταν κάκιστος και επειδή δε φρόντισε το ΥΠΟΙΟ να βολιδοσκοπήσει εκ των προτέρων τις υπηρεσίες της Eurostat, καταλήξαμε στο γνωστό "φιάσκο".
   Όμως, η πολιτική απόφαση (Ελλάδας-ΕΕ) για αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% με έτος βάσης το 2000, συνοδεύτηκε με τη δέσμευση για έναρξη νέας διαδικασίας αναθεώρησης από το 2009 με έτος βάσης το 2005. Η διαδικασία ξεκίνησε επίσημα το Μάρτιο 2009, με στενή συνεργασία ΕΣΥΕ-Eurostat, και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να εγκριθεί επίσημα μέχρι το τέλος του 2010.
   Όλα αυτά περιγράφονται στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat (Νοέμβριος 2008) και της ΕΣΥΕ (Μάρτιος 2009).
   Η κυβέρνηση οφείλει, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, να το καταστήσει απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, αλλιώς θα κινδυνεύσουμε να πάθουμε το ίδιο "φιάσκο".
   Η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι κάτι που μας χαρίζει κανείς.
   Ούτε πρόκειται για δημιουργική λογιστική.
   Πρόκειται για μια προσπάθεια (που θα συνεχιστεί γιατί οι κοινοτικοί δεν πρόκειται να τη δεχθούν σε όλη της την έκταση για πολιτικούς λόγους) να πλησιάσει το υπολογιζόμενο στα στατιστικά στοιχεία ΑΕΠ, την πραγματική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Stelios 23/05/2010 22:07:30

    συγνώμη αυτό κατάλαβες από το σχόλιο μου;
    θα έπρεπε πρώτα να γινόταν ο καθορισμός του ΑΕΠ φίλε μου. Τώρα μιλάμε για έλλειμμα του 2009 με βάση ένα ΑΕΠ που δεν ισχύει και με βάση το οποίο βρεθήκαμε στο ΔΝΤ.με βάση μάλιστα τις παλιές προβλέψεις για το ΑΕΠ έγινε κατάρτιση προϋπολογισμού 2010.
    Αλλά στη ΝΔ κοιμούνται όρθιοι και δεν στέλνουν στη σέντρα τον καπετάνιο του Τιτανικού. Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 20 δις € αλλάζει το χρέος τη μείωση και τα μέτρα, θα το πάρουν χαμπάρι σε κανένα χρόνο ...

 3. jordan avatar
  jordan 23/05/2010 21:05:22

  Τι νόημα έχουν οι εντοπισμοί και οι ιστορικές ανάδρομες από τον Μαρίνο και τους ομοίους του ξέρω αλλά δεν είναι της στιγμής .Η μονή υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν όλοι αυτοί οι «Μαρίνοι» είναι ή να σωπάσουν ή να βοηθήσουν να δομηθεί ένα κλίμα σύγκλισης, ενότητας και ελπίδας, εργαλεία που θα μας δυναμώσουν να ξεπεράσουμε ( που θα τα ξεπεράσουμε ) και να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος .

 4. Αγγελος avatar
  Αγγελος 24/05/2010 00:46:53

  Επειδή πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο ,νομίζω ότι ένας οικονομολόγος που κυβερνά μια χώρα ξέρει ότι όταν σιγα σιγά προωθεί την απομιοβηχανοποιήση της και ενισχύει συγχρόνως την κατανάλωση με δανεικά θα φτάσει η στιγμή να χρεωκοπήσει .
  Αυτό έγινε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ήξερε πολύ καλά και οι αυτοκριτικές που κατά καιρούς προέβαινε ήταν μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού .Υπήρχε ξεκάθαρο σχέδιο της εποχής εκείνης ¨η αποδόμηση της Αριστέρας¨( το οποίο αποφεύγει να αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου γιατί ως στόχος τον καλύπτει) και ο μεγάλος, ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει αυτό το έργο .
  Το έργο είχε ξεκινήσει να παίζεται πριν την χούντα όταν είχε κλέψει όλα τα συνθήματα της τότε ΕΔΑ .
  Μετά την χούντα ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο προσπάθησε να προσετερισθεί τους ταλαιπωριμένους αριστερούς και τα κατάφερε έχοντας βέβαια και μία αριστερά που σπαράζονταν για τις σφραγίδες (και εκεί είναι και σήμερα ,κρίμα!).
  Οταν ανέλαβε την εξουσία ανγνωρίζοντας Εθική Αντίσταση, πολιτικό γάμο αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών ,ποδοπατώντας συνθήματα και έννοιες π.χ σοσιαλισμός ,λαϊκή κυριαρχία, ο λαός στην εξουσία κ.λ.π δημιούργησε ένα λαϊκό τείχος προστασίας στην ανομία που ήρθε σε δευτερη φάση και έκτοτε κυριάρχησε .
  Λογικό επακόλουθο βέβαια είναι όταν δεν αναπτύσεις τον ιδιωτικό τομέα ενισχύοντας νέα επενδυτικά προγράμματα και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας βιομηνίας για να δημιούργησεις θέσεις εργασίας αλλά τα χρήματα που έρχονται απο την ΕΟΚ τα διανέμεις ως επιδοτήσεις και διαλύοντας με αυτόν τον τρόπο και τον αγροτικό τομέα και προωθείς συγχρόνως σιγά σιγά αλλά σταθερά την αποβιομηχνοποίηση της χώρας .Τότε για να αντιμετωπίσεις το φάσμα της ανεργίας που θα σου κτυπήσει την πόρτα ανοίγεις τις πόρτες του Δημόσιου τομέα εξασφαλίζοντας εργασία και μοιράζοντας χρήματα εκμαυλίζοντας τον λαό, εξασφαλίζεις εθελοοντικό στρατό για να σε υπερασπίζεται για ότι και να κάνεις (σκάνδαλο Κοσκωτά ,εκλογές Νοεμβρίου 41.5% ΠΑΣΟΚ ).Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που εχει μελετηθεί στην άλλη πλευρά του Αντλαντικού και βρίσκοντας τους κατάλληλους ανθρώπους υλοποιείται μέχρι και σήμερα με τελικό στόχο την διάλυση αυτής της χώρας .Δεν νομίζω όπως ισχυρίζετια ο συγγραφέας ότι υπάρχει κάποιος σήμερα που αναπολεί εκείνη την εποχή γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι εκείνη η ευημερία ήταν πλαστή .Η συνέχεια βέβαια μητσοτάκης, σημίτης. καραμανλής (τα μικρά έχουν συμβολικό χαρακτήρα) και τώρα πάλι παπανδρέου ο νεότερος δεν χρειάζετια ανάλυση γιατί οι βάσεις στήθηκαν τότε για την διάλυση της χώρας μας .

 5. Orestios avatar
  Orestios 24/05/2010 01:02:42

  Βλέπω την Μαργαρίτα στο βάθος. Η συμμετοχή της είναι τεράστια σε αυτή την αρπαγή.

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΣ 24/05/2010 01:24:06

  ΘΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΕΜΑΘΕ ΤΟΣΑ ΟΣΑ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΙΔΟΞΟ ΔΕΛΦΙΝΟ (ΑΚΟΥ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΗΛΙΚΙΑ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΟΜΑ.ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΘΗΚΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.ΠΑΡΤΕ ΕΙΔΗΣΗ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΡΕΨΕ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΕΝΤΕΤΕΣΜΟΥ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΑΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ (ΝΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ) ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΣΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ!!!!!ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΩΝΤΑΣ ΕΜΑΣ "ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ" (Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΚΤΛ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ)ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΙΣ.

 7. klausevitz avatar
  klausevitz 24/05/2010 08:25:27

  Ααα!....! ο κ. Μαρίνος!

  Οι μύθοι δεν καταρρίπτονται,ακόμη κι'αν οι διάδοχοι
  είναι απολύτως ατάλαντοι!

 8. Stelios avatar
  Stelios 24/05/2010 12:05:08

  @ Ιθαγενής (επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα reply στο δεύτερό σου σχόλιο):

  Διαβάζοντας, ξανά, το πρώτο σου σχόλιο, καταλαβαίνω μία διάθεση ειρωνείας και απαξίωσης απέναντι στην αναθεώρηση του ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή την δρομολόγησαν και πολύ ορθά. Η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τα επικοινωνιακά λάθη του παρελθόντος.

  Τώρα, για όσους καταλαβαίνουν στοιχειώδη δημόσια οικονομικά, η πορεία πρός το ΔΝΤ δεν εξαρτήθηκε από το ύψος του ΑΕΠ και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ήταν μια προειλημένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η ιστορία απλώς θα το επιβεβαιώσει και θα κρίνει πολύ αυστηρά τους εμπνευστές της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.