#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος είναι ο Πατριώτης τελικά;Έχω δυο φίλους, καλά παιδιά που τους αγαπώ πολύ και τους δύο.

Ο πρώτος, είναι χριστιανός ορθόδοξος μαχητικά και πλήρως μετέχων στο εκκλησιαστικό γεγονός, που θα έλεγε και ο φίλος Μητραλέξης. Στις πορείες για το Μακεδονικό ήταν στην πρώτη γραμμή. Εξακολουθεί να μην δέχεται ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει με οποιονδήποτε τρόπο την λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της. Υπέρμαχος της αύξησης της θητείας, των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, πάντα τον συγκινούσε και τον συγκινεί ακόμη ο ακροτελεύτιος στίχος «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι», του γνωστού δημώδους άσματος. Παραμένει σκληρά ενάντιος σε κάθε σκέψη για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Σε κάθε εκδήλωση εθνικού ή πατριωτικού ενδιαφέροντος θα τον δεις στην πρώτη σειρά. Γεμίζει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των φίλων με μηνύματα, φωτογραφίες και ύμνους τις ημέρες των εθνικών επετείων και των μεγάλων εορτών. Στο μπαλκόνι του κυματίζουν περήφανες ΔΥΟ υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες εκείνες τις μέρες. Την Σαρακοστή νηστεύει αυστηρά 40 μέρες, Τετάρτες και Παρασκευές ομοίως.

Ο δεύτερος, μάλλον αγνωστικιστής, απέχει εντελώς από την Εκκλησία και την εκκλησιαστική ζωή. Στο θέμα των Σκοπίων οι απόψεις του είναι μετριοπαθείς και τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας χωρίς να αποκλείει ως πρώτο συνθετικό, παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» ή και την λέξη την ίδια. Δεν μετείχε σε κανένα συλλαλητήριο για το εν λόγω θέμα. Πιστεύει στον επαγγελματικό στρατό, δέχεται όμως εξάμηνη υποχρεωτική θητεία και εύλογο χρόνο μετεκπαίδευσης για όλους τους Έλληνες που μπορούν να φέρουν όπλα. Είναι αναφανδόν ενάντιος σε οποιαδήποτε σκέψη επιθετικού πολέμου. Δεν θα έλεγε όχι στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Είναι υπέρμαχος των καλών σχέσεων γειτονίας με όλους τους λαούς της περιοχής και πιστεύει περισσότερο στην δύναμη της διπλωματίας παρά σε αυτή των όπλων. Δεν τρελαίνεται για παρελάσεις και εθνικές γιορτές. Καμιά φορά μπορεί να ξεχάσει να κρεμάσει την σημαία στο μπαλκόνι τις ημέρες των εθνικών επετείων. Φυσικά δεν νηστεύει ποτέ και η επίσκεψή του στην εκκλησία έχει την μορφή φολκλορικής εκδήλωσης.

Ο πρώτος φίλος μου, δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής στην Εφορία ούτε ένα ευρώ εισοδήματος! Το επάγγελμα που ασκεί του επιτρέπει (παρανόμως φυσικά) να διατηρεί όλα τα εισοδήματά του «μαύρα» και αφορολόγητα. Το γεγονός πως η σύζυγός του είναι ΔΥ καλύπτει εντελώς την παρανομία. Μέχρι στιγμής, ο φίλος μου αυτός έχει περάσει 25 χρόνια πλήρους επαγγελματικής ανάπτυξης, άγνωστος μεταξύ αγνώστων για τον τοπικό μας έφορο. Έννοιες όπως: έναρξη επαγγέλματος, απόδειξη, τιμολόγιο, λογιστικά βιβλία, φόρος εισοδήματος, περαίωση, τέλος επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές,  είναι παντελώς άγνωστες για τον όλβιο τούτο ελεύθερο επαγγελματία. Και δεν φτάνει αυτό! Ο εν λόγω φίλος μου είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των «αγώνων» όταν πρόκειται να εκμεταλλευτεί την παραμικρή παροχή του κράτους προς τους φορολογούμενους πολίτες, έστω και αν ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ ένας από αυτούς. Κυκλοφορεί (φυσικά) αυτοκίνητο με κόκκινες πινακίδες (όντας πολύτεκνος), λαμβάνει αμελητί όλα τα επιδόματα (ακόμη και τα πιο «κρυφά» και απίθανα, τίποτε δεν του ξεφεύγει), εκμεταλλεύεται ασύστολα κάθε παράθυρο και κάθε χαραμάδα της νομοθεσίας που θα μπορούσε να προσπορίσει στον εαυτό του, την σύζυγό του και την οικογένειά του, έξτρα δωρεάν κρατικό χρήμα. Έχει δηλώσει δε, περισσότερες από μία φορές πως το κράτος αυτό είναι εχθρός του! Ένας εχθρός που ζητάει πολλά και προσφέρει λίγα ως ανταπόδοση. Έτσι, δεν αισθάνεται καμία τύψη για το αυθαίρετο σπίτι στο κτήμα (όπου μας καλεί συχνά-πυκνά για λουκούλλειες απολαύσεις), για τα πανωσηκώματα στο πατρικό που κληρονόμησε από τον πατέρα του ταπεινό ισόγειο και έχει αισίως καταλήξει περιφανές  τριώροφο, με παράνομο φυσικά τον μισό δεύτερο και ολάκερο τον τρίτο όροφο καθώς και για την δεκάμετρη «βάρκα» (έτσι λέει το φουσκωτό με την 200άρα εξωλέμβια) που κρύβει κάπου στην Πιερική Ριβιέρα και την βγάζει αδήλωτη για σύντομες βόλτες ως το Στόμιο, την Κασσάνδρα και την Αλόννησο.

Ο δεύτερος, είναι ως φορολογούμενος και ως πολίτης «τύπος και υπογραμμός». Ελεύθερος επαγγελματίας και λόγου του, με δηλωμένο και το τελευταίο ευρώ των εισοδημάτων του. Ό,τι έχτισε ο ίδιος και ό,τι διόρθωσε ή διεύρυνε από την κληρονομιά του, όλα με τις άδειες, τα χαρτιά και τα συμβόλαιά τους πληρωμένα. Όλα νόμιμα και καθαρά, στο φως της μέρας. Ευεργεσίες μεγάλες δεν έκανε, κερασμένα πολλά δεν πλήρωσε για την παρέα αλλά στις υποχρεώσεις του στο κράτος ήταν πάντοτε «κύριος». Και καθώς η επαγγελματική του ενασχόληση δεν είχε εκ φύσεως πολλά πάρε-δώσε με το «δοβλέτι», έχει να το λέει πως τα μόνα χρήματα που έχει πάρει μέχρι στιγμής από το ελληνικό κράτος, ήταν τα επιδόματα τοκετών για την γέννηση των παιδιών του σε ιδιωτικό μαιευτήριο! Με σύζυγο να δηλώνει «οικιακά» κατάφερε να ζήσει την οικογένειά του μέχρι τώρα με αξιοπρέπεια χωρίς να κλέψει ή να αποκρύψει ούτε δεκάρα από το κράτος. Αυτός, χωρίς να βλέπει ακριβώς το κράτος ως σύμμαχό του, δεν είχε αντίρρηση τόσα χρόνια να το υποστηρίζει ως οιονεί συνεταίρο του, πιστεύοντας ακράδαντα πως αυτό (το ίδιο το κράτος δηλαδή) οφείλει να ανταποδίδει τους φόρους του, τόσο στον ίδιο όσο και στους περισσότερο αναξιοπαθούντες, με τον τρόπο που αυτό νομίζει καλύτερο, στα πλαίσια της ευνομούμενης και οργανωμένης κοινωνίας.

Τώρα που σκιαγραφήσαμε αυτούς τους δύο (υπαρκτούς ή ανύπαρκτους αδιάφορο) τύπους νεοελλήνων, τίθεται ευθέως και το ερώτημα: ποιος από τους δύο είναι ο Έλληνας που ονειρευόμαστε να ήμασταν; Ποιος ο αριστερός, ποιος ο δεξιός; Ποιος ο Χριστιανός και ποιος ο άπιστος; Ποιος ο χρήσιμος και ποιος ο επιβλαβής; Ποιον θα θέλαμε ως πλειοψηφία σε μια καινούρια κοινωνία που θα φτιάξουμε και ποιον θα εξοστρακίζαμε από αυτήν;

Ποιος είναι ο Πατριώτης και ποιος ο εχθρός της Πατρίδας τελικά;

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 13/03/2013 07:41:09

  κατά πόσο βέβαια ο δεύτερος θα εξακολουθήσει να είναι πατριώτης, μένει να το δούμε. Επειδή αυτού τα παιδιά ενδέχεται να πεινάσουν αν αυτό το πράγμα που ονομάζουμε κράτος συνεχίσει την υπερφορολογηση, θα γίνει σαν τον πρώτο...και δικαίως..

  • tzagerCrete avatar
   tzagerCrete @ σιδεράκιας 13/03/2013 19:47:12

   Συμφωνώ ρε φίλε.

   Πάντως ο πρώτος φίλος μας ειναι σίγουρα 'υπερπατριώτης' Ελληναράς χριστιανός κατ'επίφαση, που βρίζει τα Θεία καθημερινά και πατάει συνειδητά επί πτωμάτων για προσωπικό όφελος...

   Τέτοιοι τύποι είναι οι δεινητικοί ψηφοφόροι της ΧΑ, που τόσα χρόνια φιλοξενούνταν ανοιχτόκαρδα κυρίως στη ΝΔ. Αυτοί φεύγουν τώρα και οι ηγετικοί κύκλοι από Συγγρού μεριά καταστρώνουν σχέδια επαναπατρισμού των πατριωτών χριστιανών...

 2. ΣΠΙΘΑΣ avatar
  ΣΠΙΘΑΣ 13/03/2013 07:54:08

  Αγαπητέ είστε εξόχως μανιχαϊζων. Τέτοιου είδους διλήμματα μήπως είναι εκ του πονηρού;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΣΠΙΘΑΣ 13/03/2013 10:13:36

   Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω και εγώ. Εντελώς μανιχαϊστικό, απλουστευτικό και προσβλητικό για όλους τους χριστιανούς. Ο αγνωστικιστής φιλελεύθερος συνεπής προς όλα, ο πιστός χριστιανός κολλημένος με "τα στρατά" και λαμόγιο μέχρι εκεί που δεν παίρνει....
   Ευχαριστούμε κύριε Ακενατών για τους χαρακτηρισμούς σας. Τελικά, μήπως κάτω από τον μανδύα του (άνευ όρων...) φιλελευθερισμού δείχνετε δείγματα ολοκληρωτικής νοοτροπίας;

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ ΒΙΣ 13/03/2013 21:08:05

    Γιατί το παίρνεις προσωπικά ρε φίλε;;;

    Νιώθεις ότι σε χαρακτηρίζει;;;

    Δεν υπάρχουν δηλαδή τέτοιοι Ελληναράδες;;;

    Δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο φίλος Akenaton ή δε θες να καταλάβεις τον συμβολισμό του παραδείγματος;;;

    Και κατά τη γνώμη μου ο αληθινός Χριστιανός δε μπορεί να είναι εθνικιστής υπερπατριώτης, μισαλόδοξος ρατσιστής. Συμμερίζεται τον πόνο του μετανάστη, επιδεικνύει αλληλεγγύη και ανεκτικότητα στον αδύναμο διαφορετικό συνάνθρωπο, προσεύχεται για την ειρήνη στον κόσμο και την ενότητα των λαών. Αυτός είναι ο αληθινός Χριστιανός και όχι ο υπερσυντηρητικός περιχαρακωμένος τύπος, που πομπωδώς κραυγάζει 'Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια' και ευκόλως κρίνει κατακρίνει και απορρίπτει τους πάντες που εκφράζουν κάτι το διαφορετικό.

   • Jiannis avatar
    Jiannis @ ΒΙΣ 29/03/2013 13:32:02

    Έτσι είναι. Ένας Φίλος μου είναι οικονομικά σαν τον Πρώτο με την ψυχοσύνθεση του δευτερου. Δηλαδή το χειρότερο του χειρότερου. Αυτή είναι η κανονική περίπτωση μου φαίνεται και όχι έτσι όπως το γραφή το Αρθρο.

    • Jiannis avatar
     Jiannis @ Jiannis 29/03/2013 13:33:18

     το σχόλιο μου τοποθετήθηκε λάθος εδώ. Εννοώ το Αρθρο του Ακενατόν

  • leak avatar
   leak @ ΣΠΙΘΑΣ 13/03/2013 12:00:35

   Όταν υπάρχουν τέτοια διλλήματα, γεννιούνται νέες έννοιες, όπως αυτή του Πασόκου, που είναι αριστεροδεξιός, νοικοκύρης αλλά και τραμπούκος, πιστός χριστιανός αλλά και διεθνιστής, υπέρ του κράτους όταν αυτό πληρώνει και ενάντια σε αυτό όταν τίθεται ανάγκη κοινωνικών αγώνων.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ leak 13/03/2013 17:10:00

    Άψογο!

 3. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 13/03/2013 07:59:46

  Είναι φανερό πως ο γνήσιος πατριώτης είναι ο δεύτερος που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Ο πρώτος δεν έχει καθαρή συνείδηση ,γι'αυτό του χρειάζεται η φανφάρα και οι σημαίες. Ο δεύτερος κάνει πράξεις , ο πρώτος κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και την καλοπέρασή του.

 4. Ξένος avatar
  Ξένος 13/03/2013 08:02:34

  Akenanton ο τρόπος που παρουσιάζεις τους δυο τύπους “πολιτικού όντος” καθοδηγεί το αποτέλεσμα στην εύλογη απάντηση πως ο δεύτερος είναι πιο πατριώτης. Αλλά από που προκύπτει πως ο πρώτος πρέπει να λογιστεί απαραιτήτως στο παράδειγμα ως φοροφυγάς ενώ ο δεύτερος σκιαγραφείται ως εντάξει στις υποχρεώσεις του; Αφού θέλεις να συγκρίνουμε αυτούς τους δυο ανθρωπότυπους ως προς τον πατριωτισμό τους γιατί να μη το κάνουμε πάνω σε τίμια βάση όπου και οι δυο προϋποτίθεται πως θα είναι εντάξει στις εισφορές τους προς το κράτος; Δεν καταλαβαίνω τη στόχευση αυτού του άρθρου, πραγματικά.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Ξένος 13/03/2013 08:11:34

   Σωστά

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ Ξένος 29/03/2013 13:34:24

   +1000

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 13/03/2013 08:10:26

  Παρουσιάζεις τον πιστό ως υποκριτή φοροφυγά ενώ τον αγνωστικιστή ως θύμα του ανάλγητου κράτους. Ατυχές. Ο πατριώτης που θέλουμε ιδανικά είναι και πιστός και δεν φοροδιαφεύγει συνειδητά. Είναι δηλαδή υπεύθυνος πολίτης ο οποίος δεν πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων του μοντέρνου δήθεν αγνωστικισμού τις παραδόσεις του ελληνισμού.

 6. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 13/03/2013 08:14:26

  Εγώ ξέρω πολλούς σαν τον πρώτο ,σαν τον δεύτερο χαρακτήρα ομολογώ κανέναν

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 13/03/2013 08:16:56

  Κανείς! Απλά ο πρώτος υποκρίνεται...

  • κεντρώος εξτρεμιστής avatar
   κεντρώος εξτρεμιστής @ Γεώργιος Τ. 13/03/2013 21:06:05

   έγραψες

 8. theo1 avatar
  theo1 13/03/2013 08:24:26

  Akenaton
  Πατριώτης είναι σίγουρα (αυτό δεν θέλεις και εσύ να πω;) ο δεύτερος.
  Αναμφισβήτητα πρέπει μετά θάνατον να ταριχευθεί (όπως ο Μέγας Τσάβες και ο Τρισμέγιστος Λένιν) και να μπει σε μαυσωλείο.
  Όσο για τον πρώτο αφού συνδυάζει τις δύο χειρότερες ιδιότητες που μπορεί να έχει σήμερα ένας Έλληνας (γυναίκα Δ.Υ, άρα εκ προοιμίου άχρηστη στην κοινωνία και χαραμοφάισσα, και με κατά συρροή φοροαποφυγή ο ίδιος), αναμφισβήτητα στο ΄΄πυρ το εξώτερον΄΄.Απορώ μάλιστα πως τον έχεις φίλο ή τουλάχιστον πως δεν του έστειλες το ΣΔΟΕ.
  Για πόσο ΄΄χάνους΄΄ μας περνάς;

 9. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 13/03/2013 08:25:04

  Από τα πλέον άστοχα άρθρα....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ (Α)θανάσης 13/03/2013 17:10:45

   Συμφωνώ!

 10. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 13/03/2013 08:30:05

  Επειδή είσαι φίλος μας, σου λέω απλώς πως λυπάμαι...

 11. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 13/03/2013 08:41:41

  Ἀγαπητέ Akenaton καλημέρα.Κάπου στήν Καινή Διαθήκη,ὁ ἴδιος ὁ Χριστός εἶπε κάποτε στούς Φαρισαίους: «...ἀπόδοτε τά τοῦ Καίσαρος τῷ Καίσαρι καί τά τοῦ θεοῦ τῷ Θεῷ»
  Ξεκίνησα μ' αὐτό τό ρητό,διότι ξεκινᾶς τό ἄρθρο σου πού ὁμολογουμένως προσφέρεται γιά πολλή σκέψη καί προβληματισμό,μέ δυό χαρακτηρισμούς γιά τούς δύο φίλους σου,αὐτόν τοῦ πιστοῦ χριστιανοῦ γιά τόν πρῶτο καί τοῦ ἀδιάφορου περί τῶν θρησκευτικῶν δεύτερου.
  Ἕνας σωστός καί πιστός χριστιανός ὅμως,γνωρίζει πολύ καλά,ὅτι ἐκτός ἀπό τίς ὑποχρεώσεις του ὥς πρός τήν πίστη του,ὑπάρχουν καί οἱ ὑποχρεώσεις πρός τό κράτος πού τόν τρέφει καί ὥς ἐκ τούτου,δέν ἐπιτρέπεται νά τό κλέβει,ὅπως τό κλέβει ὁ πρῶτος τοῦ παραδείγματος ''πιστός-κατά τά ἄλλα-χριστιανός'' ἀλλά κλέφτης!
  Ἀναφέρεις ἐπίσης γιά τίς παροχές πού ἀπολαμβάνει ὁ πολύτεκνος ἀπό τό κράτος,ὅτι ἴσως ἐκμεταλλεύεται καί τό παραμικρό ἐπίδομα.Δέν κατάλαβα ὅμως,ἀπό αὐτά πού ὅντως δικαιοῦται,ἤ παίρνει καί ἄλλα πού δέν πρέπει νά πάρει.Γιατί ἄν τά δικαιοῦται κάποιος πολύτεκνος,γιατί νά μήν τά παίρνει;Ἀπό τή στιγμή κιόλας πού ἔχει νά μεγαλώσει τόσα παιδιά;Μέ τήν προϋπόθεση βέβαια νά μήν κλέβει τό κράτος.
  Περί τῶν ἐρωτημάτων καί τοῦ διλήμματος πού θέτεις στό τέλος,πιστεύω ὅτι ὁ σωστός Πατριώτης,αὐτός πού ἀγαπᾶ τήν Πατρίδα του στ' ἀλήθεια,εἶναι ἕνας συνδιασμός σωστοῦ συνειδητοῦ χριστιανοῦ καί Ἕλληνα στήν ψυχή πού ἐνδιαφέρεται γιά τήν Πατρίδα του,τόν διπλανό του,τόν συνάνθρωπό του καί τήν οἰκογένειά του.Αὐτός πού κοιτᾶ νά κλέψει εἶναι ὁ παρτάκιας,πού ἐνδιαφέρεται μόνο γιά τόν ἑαυτούλη του,καί δέν πᾶνε νά χαθοῦνε ὅλα...
  Γιατί λοιπόν,ἕνας σωστός Πατριώτης,πού εἶναι ἐντάξει στίς ὑποχρεώσεις του πρός τό κράτος,νά μήν ἐνδιαφέρεται γιά τήν ὀνομασία ἑνός γειτονικοῦ κρατιδίου,ἀπό τήν στιγμή πού αὐτό πάει νά σφετεριστεῖ τό ὄνομα ἑνός τμήματος τῆς Πατρίδας του,γιατί νά κατατάσσεται σέ ἀριστερό ἤ δεξιό,νά συμπαθεῖ τούς ''δικούς του'' καί νά μισεῖ τούς ''ἄλλους'' τούς ἐξίσου δικούς του,καί γιατί τέλος νά μήν εἶναι καί πιστός χριστιανός;Δέν μποροῦν ὅλα αὐτά τά χαρακτηριστικά νά συμπέσουν σέ ἕναν ἄνθρωπο,σέ ἕναν σωστό Ἕλληνα;
  Μπορεῖ νά περιμένω πολλά ἀπό ἕναν Πατριώτη,ἀλλά νομίζω πώς αὐτός εἶναι ὁ πραγματικά χρήσιμος γιά τήν Πατρίδα ἄνθρωπος,πού θά ζήσει στήν καινούργια κοινωνία πού ὅλοι ἐπιθυμοῦμε...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος Τ. 13/03/2013 15:44:24

   Τα ερωτήματά σας αγαπητέ Κυθήριε, καλόπιστα, γόνιμα και "αγαπητικά" κατά την χριστιανική (την πραγματική) έννοια. Σε όλα σχεδόν συμφωνώ. Οφείλω μιαν απάντηση. Να παίρνει ο φορολογούμενος όλα τα επιδόματα και τα χρήματα που δικαιούται από το κράτος (πόσο μάλλον ο πολύτεκνος), εφόσον όμως είναι ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ. Όταν τα ξετρυπώνει και τα παίρνει κάποιος που δεν γνωρίζει καν την λέξη "φόρος", τότε καταντά κοροϊδία.
   Θερμώς σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ akenaton 13/03/2013 16:18:44

    Κι ἐγῶ σ'εὐχαριστῶ akenaton γιά τήν ἀπάντηση,συμφωνῶ μαζί σου,ἐννοεῖται πώς ΠΡΕΠΕΙ νά φορολογεῖται κανονικά ὁ καθένας μας καί νά ἀπολαμβάνει τίς παροχές πού δικαιοῦται.

 12. m.s avatar
  m.s 13/03/2013 08:45:19

  γίνεται να πάρω τα μισά από τον καθένα τους;
  Για μένα πατριώτης είναι αυτός που εκτελεί τα καθήκοντά του, όπου έχει τοποθετηθεί, με τέτοιο τρόπο σαν να εξαρτάται η σωτηρία της πατρίδας απ΄αυτό.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/03/2013 08:47:35

  Καποτε υπηρχε ταση του ΠΑΣΟΚ ονομαζομενη "πατριωτικο ΠΑΣΟΚ" με επικεφαλης τον Ακη Τσοχατζοπουλο που υποστηριζε σοβαρα την υπαρξη μεγαλων ελλειμματων στον προυπολογισμο.Κατα την αποψη τους αυτο ηταν και πατριωτικο.Συμφωνα με τη διαδεδομενη αυτη αντιληψη εμεις ειμαστε η Ελλαδα αφου εμεις και οχι καποιοι αλλοι ειναι οι Ελληνες και αρα οτι ωφελει εμας ειναι πατριωτικο.

 14. Daniel avatar
  Daniel 13/03/2013 08:50:37

  Aγαπητέ Ακενατών εκλαμβάνοντας το παρόν σου άρθρο ως κουίζ για διάλειμμα, θα σου παντήσω ευθεώς: O πρώτος είναι προφανώς αυτός που όλοι γνωρίζουμε ως Δεξιό Εθνικόφρονα-λαμόγιο της δεξιάς.
  Ο Δεύτερος είναι μάλλον Αριστερός Πατριώτης-σύνηθες υποζύγιο.
  Από την ανάμιξη των δύο τύπων που περιγράφεις προκύπτει ο τρίτος τύπος που είναι ο επικρατέστερος εν Ελλάδι, ήτοι το Πασοκολαμόγιο που έχει την τσέπη του πρώτου και την "ιδεολογία" του δευτέρου . Και τέλος ο τέταρτος τύπος που έχει την "ιδεολογία" του πρώτου και την τσέπη του δευτέρου ήτοι ο Δεξιός πατριώτης-υποζύγιο . Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσοι συνδυασμοί -αποχρώσεις...

  • leak avatar
   leak @ Daniel 13/03/2013 12:04:24

   Ακριβώς αυτό..+10000000000000

  • Απορών avatar
   Απορών @ Daniel 13/03/2013 16:16:16

   Χαχα το πασοκολαμόγιο νομίζω πως εξαιρέθηκε των παραδειγμάτων ως οφθαλμοφανώς μη-πατριωτικό παρόλο που ευδοκιμεί!!!

  • Ασχετος avatar
   Ασχετος @ Daniel 14/03/2013 22:54:16

   Αριστερός πατριώτης? Καινούριο σύντομο ανέκδοτο?

 15. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 13/03/2013 08:53:16

  Τα πρόσωπα, που αναφέρονται ευρίσκονται στη νοσηρά φαντασία του κειμενογράφου.
  Το δεύτερο πρόσωπο, το διακρινόμενο από ημβλυμένη εθνική συνείδηση, πρότυπο πολίτου για την Νέα Τάξη Πραγμάτων και άκρως επικίνδυνο για την ελευθέρα ύπαρξη των προηγμένων λαών.
  Επιθυμεί μισθοφορικό στρατό, προδήλως, αποτελούμενο από Αλβανούς, Πακιστανούς, Ουαχαμπίτες Άραβες, για να υπερασπίζεται την «δημοκρατία» και « ανθρώπινα δικαιώματα» ήτοι το καθεστώς της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και πλουτοκρατικών συμμοριών που λυμαίνονται τον πλανήτη.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Kραντωρ 13/03/2013 09:08:53

   Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
   Ομολογώ ότι η επίθεση που δέχεστε και οι αντιδράσεις που προέκυψαν απ' αυτό μου λύνουν πολλές απορίες για το χάλι μας ως χώρα, και ταυτόχρονα με προβληματίζουν ιδιαίτερα, μιας και στοιχειοθετούν κατά την ταπεινή μου γνώμη την δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε προκειμένου κάποια στιγμή να γίνουμε ένα προηγμένο κράτος.

   • ΣΤΑΦ avatar
    ΣΤΑΦ @ Κώστας 13/03/2013 12:50:40

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας. Κακώς, κατά την άποψή μου δέχεται τόσες επιθέσεις ο αρθρογράφος. Και οι δύο τύποι του νεοέλληνα που περιγράφει είναι υπαρκτοί και αν κοιτάξουμε γύρω μας αλλά και "μέσα" μας θα τους αναγνωρίσουμε.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΣΤΑΦ 13/03/2013 17:13:19

     Το άρθρο δεν έχει λόγο ύπαρξης αν θέμα του είναι η απάντηση στο ερώτημα. Η ερώτηση είναι τελείως άκυρη.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Kραντωρ 13/03/2013 10:36:24

   Ο αγγλικος και αμερικανικος στρατος που ειναι επαγγελματιες τεοιους νομιζεις οτι εχουν;

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ ψυχραιμια 13/03/2013 11:56:51

    Ακριβώς τέτοιους, αλλα τους αντίστοιχους δικούς τους (μαύρους ,πορτορικάνους ,λατινοαμερικάνους κλπ).

   • Kostas nikolaou avatar
    Kostas nikolaou @ ψυχραιμια 13/03/2013 12:29:15

    Για τον αγγλικό δεν γνωρίζω. Ο αμερικάνικος πάντως ειναι φουλ μεξικάνους, πορτορικάνους και γενικά λατίνους

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ ψυχραιμια 13/03/2013 13:15:49

    Ο αγγλικός στρατός δεν είναι πλέον εθνικός στρατός, αλλά μισθοφορικός στρατός με σκοπό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας, που έχει εγκατασταθή στο City. Mεγάλο μέρος αποτελείται από ινδοπακιστανούς και νέγρους.
    Το αυτό με τον κατ΄ουσίαν «ιδιωτικό» στρατό των ΗΠΑ, που έχει στρατηγικό στόχο την υποστήριξη σε παγκόσμιο κλίμακα τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας που κυβερνά το κράτος-επιχείρηση ,γνωστό και με τον αδόκιμο όρο Αμερική.
    Και ο στρατός των ΗΠΑ επανδρούται από εγχρώμους σε ποσοστό άνω του 40 % !
    Σε συμβατικό τακτικό πεδίον, κανένας από αυτούς τους στρατούς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθη νικηφόρως ευρωπαϊκό στρατό του παρελθόντος ή της Ρωσίας σήμερα.

 16. Sceptic avatar
  Sceptic 13/03/2013 09:09:34

  Μην κάνετε όλοι τον χαζό...Αν και ακραία τα παραδείγματα καταλαβαίνουμε τι θέλει να πεί ο αρθογράφος...

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ Sceptic 13/03/2013 09:36:50

   Αυτό που προσωπικά καταλαβαίνω οτι θέλει να πει με τη συγκεκριμένη απόπειρα καλλιστείων πατριωτισμού σε τόσο σικέ μάλιστα βάση, είναι πως μέχρι και ο τελευταίος συριζαίος από συνιστώσα ΡΟΖΑ και πέρα θα μπορούσε δυνητικά να θεωρηθεί πατριώτης άπαξ και είναι εντάξει στα οικονομικά του προς το κράτος. Και δεν νομίζω οτι πρέπει να είναι κανείς χαζός για να ενοχληθεί από αυτή την τόσο διασταλτική ερμηνεία του όρου.

   • Sceptic avatar
    Sceptic @ Ξένος 13/03/2013 15:02:59

    Επίσης μπορείς να σκεφτείς και το άλλο...

 17. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 13/03/2013 09:16:08

  Καλή σας ημέρα αγαπητέ Akenaton.
  Όμως '' ΚΑΙ Η ΑΚΡΗ-ΑΚΡΗ, ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ....''
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

 18. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 13/03/2013 09:19:26

  Πατριώτης είναι (μεταξύ άλλων) ο οικογενειάρχης, που εξακολουθεί να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανταποκριθεί στις πάσης φύσεως τρέχουσες υποχρεώσεις του, παρ' ότι του τσαλακώνεται καθημερινώς η αξιοπρέπεια, επειδή, με την ασκούμενη οικονομική πολιτική, δεν μπορεί να το πράξει.

 19. roadrunner avatar
  roadrunner 13/03/2013 09:21:13

  Kαλημέρα akenaton, τέτοιο δίλημμα, μεταξύ των δυο τύπων «πατριώτη», δεν υφίσταται. Θα ήθελα όμως να αναλογιστείς:

  αν οι Έλληνες πατριώτες (επί τουρκοκρατίας) ήταν σαν τον δεύτερο φίλο σου,
  μήπως σήμερα, αντί να μας καλείς να προβληματιστούμε μέσω του antinews,
  θα μας καλούσες να προσευχηθούμε, σκαρφαλωμένος σε κανένα μιναρέ;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ roadrunner 13/03/2013 17:14:52

   Τέλειο!!!

 20. ^Mara^ avatar
  ^Mara^ 13/03/2013 09:22:35

  Με αυτά... τα κριτήρια κρίνεις αγαπητέ τον πατριωτισμό???
  Μας τρέλλανες πρωί-πρωί....

 21. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 13/03/2013 09:28:37

  Ο πιο πατριωτης ειναι ο πρωτος γιατι διατηρει την ελληνικη ιδιοπροσωπεια. Οσο το κρατος θα ειναι δυτικα οργανωμενο αγονοωντας και προσβαλλοντας την ετεροτητα μας και τις πολιτικες παραδοσεις, πχ δημογεροντια, θα ειναι εχθρος ημων των Ελληνων.
  Εχοντας τα περισσοτερα χαρακτηριστικα του δευτερου, αλλα και τη φλογερη αγαπη για την πατριδα του πρωτου, ελπιζω αυτη η παραδοχη και προτροπη για ανασκοπηση στα ριζωματα μας να τυχει της δεουσας προσοχης.
  Με εκτιμηση, αγαπητε Ακενατων

  • akenaton avatar
   akenaton @ Β.Κ.Σ. 13/03/2013 20:00:35

   Τι όμορφο κράμα που είστε! Ευχαριστώ για το στοχευμένο και προτρεπτικό προς ενδοσκόπηση σχόλιό σας.

 22. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 13/03/2013 09:32:48

  Αγαπητέ Αρθρογράφε όσο αστείο και αν φανεί, η σύνθεση αποτελεί την μόνη λύση στο ερώτημα σου.Οσο δε πιο εκρηκτικών αντιθέσεων είναι το πάζλ που σχηματίζεται τόσο πιο αυθεντικό καθίσταται.

  Οι δύο συμπεριφορές είναι υπαρκτές και έχουν και οι δύο θετικά στοιχεία. Οταν και οι δύο τεθούν κάτω απο την σκέπη του Εθνικόν Αληθές και οι δύο θα μετασχηματιστούν .

  Η Εθνική συνείδηση, η ανάπτυξη της , η ενδυνάμωση της θα αποτελέσει την κάμινον όπου ο παραγόμενος άνθρακας θα αποχωρισθεί απ οτο σίδηρρο και θα παραχθεί καθαρότερο μέταλλο.Ακούγεται ουτοπικό, όμως δεν είναι.

  Ο Εθνικισμός (αγάπη για την πατρίδα και μετουσίωση της αγάπης σε έργο) αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της Ιστορίας.Δείτε σήμερα στην Ευρώπη τι επικρατεί λ.χ. σε Σκωτία,Καταλονία,Βέλγιο,Βαλκάνια . Ολα όμως στα πλαίσια του Δημοκρατικού Πατριωτισμού αυτή είανι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Εθνικιστή και Εθνιστή

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 13/03/2013 19:18:19

   Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σας. Πως μπορούν να τεθούν κάτω από την ίδια σκέπη όμως; Ποιο το όχημα;

 23. s.m. avatar
  s.m. 13/03/2013 09:44:01

  Αγαπητέ Ακενατόν κάνεις τη διάκριση με βάση την
  ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ-και την ΤΣΕΠΗ
  1. Δεξιός-λαμόγιο
  2.Αριστερός-Πατριώτης
  Υπάρχουν επίσης και οι εξείς συνδυασμοί:
  3. Δεξιός -Πατριώτης
  4. Αριστερός-Λαμόγιο

 24. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 13/03/2013 09:51:39

  επιστημονική φαντασία

 25. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/03/2013 09:54:17

  Τό ταμείον τής συγκεκριμένης 'πατρίδας' τό διαχειρίζονται, από καταβολής, κάποιοι κύριοι πού ανήκουν στήν πρώτη κατηγορία, ακενατέ.

 26. Πετρος avatar
  Πετρος 13/03/2013 09:54:41

  Akenaton μια απλη ερωτηση...Τι νομιζεις οτι ψηφιζει ο πρωτος και τι ο δευτερος;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πετρος 13/03/2013 12:14:50

   Ξέρω τι ψηφίζουν : ο πρώτος ήταν οπαδός του Ψαρουδάκη και τώρα ψηφίζει ΕΠΑΜ. Ο δεύτερος αναντάμ παπαντάμ ψηφίζει ΝΔ. Τα πράγματα δεν έιναι πάντα σε κουτάκια όπως νομίζουμε !

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ akenaton 13/03/2013 12:37:13

    Ο Χριστιανισμός τι δουλειά έχει με τα όσα προσπαθείς να πεις σ'αυτό το άρθρο, Akenaton? Που κολλάει ακριβώς?

    Η φράση "πλήρως μετέχων στο εκκλησιαστικό γεγονός, που θα έλεγε και ο φίλος Μητραλέξης" ξέρεις τι σημαίνει?

    Το "πλήρως μετέχων στο εκκλησιαστικό γεγονός" άτομο που φοροδιαφεύγει και είναι λαμόγιο και φιλοπόλεμο και άρα δεν "αγαπά τον πλησίον" του, τελικά δεν μετέχει καθόλου στο "εκκλησιαστικό γεγονός". Η ίδια αυτή έκφραση, που χρησιμοποιείς θέλοντας να ωραιοποιήσεις(?) την λέξη Εκκλησία, είναι ατυχής.

    Φαντάζομαι ότι και τους μισάνθρωπους και σατανίζοντες Χρυσαυγίτες "πατριώτες" και "χριστιανούς" τους θεωρείς?

   • s.f. avatar
    s.f. @ akenaton 13/03/2013 16:18:25

    Λάθος αγαπητέ Ακενατών.
    Ο πρώτος ψηφίζει Χ.Α.
    Και ο δεύτερος Συριζα.
    Αν στον πρώτο βάλεις το δεύτερο μέρος απ' τον δεύτερο τότε ψηφίζει ΝΔ.
    Αν στον δεύτερο βάλεις το δεύτερο μέρος απ' τον πρώτο τότε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. κ.o.κ.

 27. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/03/2013 10:08:20

  Διόρθωση: Η Μεγάλη Σαρακοστή, μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα, έχουν συνολικά 49 ημέρες νηστείας. 40 ημέρες είναι η νηστεία των Χριστουγέννων.

 28. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 13/03/2013 10:10:49

  Kαλημέρα αγαπητέ Akenaton.
  Όμως, ''Και η άκρη-άκρη, έχει τη μέση της'' - Οδυσσέας Ελύτης

 29. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/03/2013 10:16:23

  Αυτό που κατάλαβα τελικά είναι ότι ακραίοι φιλελεύθεροι σε μία πατριωτική παράταξη δεν έχουν θέση. Τι να κάνουμε, δεν γίνεται μία ομπρέλλα να καλύπτει όλο το πεζοδρόμιο...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΒΙΣ 13/03/2013 12:03:52

   !!!!!!!!!!!!!!!! ΒΙΣ

  • Geros avatar
   Geros @ ΒΙΣ 13/03/2013 13:36:11

   Μπορείτε να το αναλύσετε λίγο αυτό?
   Αυτό που είπατε μου ακούστηκε σαν να σας πω εγώ , αυτό που κατάλαβα από το άρθρο είναι ότι ο Φάμπρι θα βάλει επιτελικό τον Σισοκό στην Τούμπα!

   Ακόμη κάτι άλλο , αυτό το "ακραίοι φιλελεύθεροι" τι σημαίνει? Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν στον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών από όσο ξέρω , οι ακραίοι φιλελεύθεροι πιστεύουν σε περισσότερο σεβασμό των ατομικών ελευθεριών?
   Δηλαδή αν ο πιστός σύζυγος δεν απατά την γυναίκα του , ο ακραία πιστός σύζυγος τι κάνει? Δεν απατά ούτε την ερωμένη του?

   • dim avatar
    dim @ Geros 13/03/2013 15:30:28

    Μη μου πεις ότι δε βλέπεις τη διαφορά ανάμεσα σε έναν μετριοπαθή φιλελεύθερο και σε έναν ακραία φιλελεύθερο, στον κοινωνικο-πολιτικό άξονα πάντα (αφού μιλάς για σεβασμό σε ατομικές ελευθερίες και όχι σε θέματα ελεύθερης αγοράς)...

    Ο μετριοπαθής φιλελεύθερος (κέντρο και λίγο αριστερά του κοινωνικό-πολιτικού άξονα), όπως και ο μετριοπαθής συντηρητικός (κέντρο και λίγο δεξιά του άξονα), αποδέχονται και οι δύο, αφού βρίσκονται πέριξ του κέντρου ένα βαθμό σεβασμού στις ατομικές ελευθερίες (ο πρώτος λίγο μεγαλύτερο βαθμό και ο δεύτερος λίγο λιγότερο, αλλά πάντως αποδέχεται και αυτός βασικά θέματα όπως η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, των φρονημάτων, των ιδιαιτεροτήτων στη προσωπική ζωή του καθενός, αρκεί να μη προσβάλλουν οι συμπεριφορές αυτές το κοινωνικό σύνολο κλπ κλπ)...

    Ο ακραία φιλελεύθερος στο κοινωνικό – πολιτικό άξονα από την άλλη, έχει ως μοναδικό κριτήριο των πάντων τον απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες του καθενός (όπως αντίστοιχα ο ακραία συντηρητικός – φασίστας από την άλλη έχει ως μοναδικό κριτήριο την πλήρη κατάργηση όλων των ατομικών ελευθεριών και την συμμόρφωση όλων των ατόμων στα προστάγματα του συνόλου – όπου συνόλου = η ομάδα που ασκεί την εξουσία)

    Ο ακραία φιλελεύθερος πχ είναι υπερ της υιοθεσίας παιδιών από άτομα του ίδιου φύλου, είναι υπερ της πλήρους αποποινικοποίησης κάθε χρήση, αφού το κάθε άτομο είναι ελεύθερο να επιλέξει μόνο του τι είναι καλό ή όχι για τον ίδιο, είναι υπερ του να βγαίνει ο καθένας τσιτσίδι και να χοροπηδάει έξω από μια εκκλησία Κυριακή πρωί όταν βγαίνουν οι γιαγιάδες, γιατί δικαίωμα του είναι να κάνει ό,τι αυτός θέλει, η ατομική ελευθερία είναι πάνω από τη προσβολή δημοσίου αισθήματος, στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δημόσιοι κανόνες για τέτοια πράγματα, το άτομο είναι εντελώς ελεύθερο να εκφράζεται όπως θέλει…

    • Geros avatar
     Geros @ dim 13/03/2013 16:49:14

     Πλάκα μου κάνετε?
     Φιλελεύθερος είναι ο γυμνός που που χορεύει μπροστά στην εκκλησία της γειτονιάς μου κάθε Κυριακή? Εγώ νόμιζα ότι ήταν μαστουρωμένος.
     Συγγνώμη αλλά έχετε μπλέξει τον φιλελευθερισμό με την ελευθεριότητα όπως την περιέγραφε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ.
     Φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτα από αυτά που είπατε , ο φιλελευθερισμός δεν δέχεται καμία ατομική ελευθερία που επιβάλει κόστος στους υπολοίπους το οποίο αυτοί δεν δέχονται να επωμισθούν.
     Ας κοιμάται η γιαγιά σας ήσυχη , κανείς φιλελεύθερος δεν θα χορέψει γυμνός μπροστά της μιας και δεν μπορεί να στερήσει από αυτήν το δικαίωμα της να εκκλησιάζεται.
     Στο θέμα των ναρκωτικών έχετε μπλέξει τα πράγματα , κανείς δεν θέλει να αφήσει τα βαποράκια ανενόχλητα , να τα καταργήσουμε θέλουμε. Αυτό που λένε οι φιλελεύθεροι είναι ότι την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά δεν την προκαλεί η ουσία αλλά η τιμή της ουσίας , και την τιμή της ουσίας την κρατάει ψηλά το γεγονός ότι είναι παράνομη. Αν στους επιβεβαιωμένα ναρκομανείς παρέχουμε την ουσία δεν μειώνουμε τους ναρκομανείς αλλά εξαλείφουμε την εγκληματικότητα και βγάζουμε τα δολοφονικά καρτέλ από το παιχνίδι σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές τον χρόνο. Ακόμα μειώνουμε τους νέους χρήστες μιας και οι παλιοί δεν χρειάζεται να βάλουν άλλους στο παιχνίδι για να βρούν λεφτά για την δόση τους.

     Τέλος για τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους νομίζω ότι τα μπλέξατε πάλι . Τι σχέση έχει ο φιλελευθερισμός με αυτά? Αυτά είναι θέματα που αφορούν ψυχολόγους και ειδικότερα παιδοψυχολόγους και το πως επηρεάζει ένα παιδί το να μεγαλώνει με ομοφυλόφιλους γονείς. Αν αυτοί πουν ότι τα παιδιά δεν θα έχουν κανένα ψυχολογικό πρόβλημα από αυτό ας γίνει , αν πουν αλλιώς ας μην γίνει. Η προσωπική μου άποψη για το θέμα είναι αρνητική , δεν είμαι επιστήμονας αλλά είμαι πατέρας και ξέρω πως τα παιδιά θέλουν φυσιολογική μάνα και φυσιολογικό πατέρα , οτιδήποτε άλλο τα ενοχλεί. Είμαι φιλελεύθερος και είμαι εναντίον στις υιοθεσίες από ομοφυλόφιλους , βλέπετε ότι δεν τρώμε ανθρώπους? Δεν είναι φιλελεύθερος ο κάθε δήθεν προοδευτικός που λέει ναι σε κάθε θολούρα που ακούγεται και καλά προχωρημένη ξέρετε.

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Geros 13/03/2013 18:01:54

      Aγαπητέ γέρο να που συμφωνούμε και σε κάτι, απόλυτα. Στο θέμα των ναρκωτικών!...
      Είμαι σίγουρος οτι συμφωνούμε και σε άλλα .
      Ο Φιλελευθερισμός είναι καλός ιδίως όταν δίνιε προτεραιότητα στον ανάπηρο!...

     • dim avatar
      dim @ Geros 13/03/2013 18:17:24

      Μην αρπάζεστε... Σας παρακολουθώ πολύ καιρό, και συμφωνώ στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που λετε, ειδικά στα οικονομικά θέματα, αφού στον οικονομικό άξονα και εγώ θεωρώ τον εαυτό μου υποστηρικτή του οικονομικού φιλελευθερισμού με κοινωνικο πρόσημο... Στο κομμάτι του κοινωνικο-πολιτικού άξονα όμως, χωράει μεγάλη συζήτηση για την κάθε έννοια, και ειδικά για την έννοια του (κοινωνικο-πολιτικού) φιλελευθερισμού... Ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος (κέντρο και ίσως λίγο προς τα αριστερά του κοινωνικο-πολιτικου άξονα, μπορεί να βρει κοινό τόπο με έναν μετριοπαθή συντηρητικό (κέντρο και λίγο δεξιά)... Ένας ακραία φιλελευθερος όμως, δε μπορεί να βρει κοινό τόπο με τον συντηρητικό, όπως και ένας ακραία συντηρητικός – φασίστας, δε μπορέι να βρει κοινό τόπο με ένας φιλελεύθερο... Από τη περιγραφή που κάνατε στα επιμέρους, πιο πολύ για μετριοπαθή φιλελεύθερο προς κεντρώο σας κόβω στον κοινωνικο-πολιτικό άξονα, και συμφωνώ με όλα αυτά που λέτε... Αλλά ο ακραία φιλελεύθερος, επιμένω, πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρη ελευθερία σε όλα (βλέπε Βαλλιανάτος), και με τόσο ακραίες απόψεις, λυπάμαι αλλά δε μπορώ να βρώ κανένα κοινό τόπο...

 30. Νίκος avatar
  Νίκος 13/03/2013 10:17:53

  Αὐτὸ ποὺ προβάλλει ὁ Ἀκένατον εἶναι ὁ λεγόμενος "συνταγματικὸς πατριωτισμός", δηλαδή, ὁ πατριωτισμός ὡς ὑπακοὴ στοὺς νόμους τῆς χώρας. Συχνότατα μάλιστα οἱ συνταγματικοὶ "πατριῶτες" ἀναφέρουν ὡς παράδειγμα τὸν Σωκράτη, ποὺ προτίμησε νὰ πεθάνει παρὰ νὰ παραβεῖ τοὺς νόμους τῆς Ἀθήνας.

  Βεβαίως ὁ ἀκένατον ἀποσιωπᾶ ὅτι πλεῖστοι νόμοι καὶ φορολογικὰ παραθυράκια εἶναι κομμένα καὶ ραμμένα στὰ μέτρα τῆς κλεπτοκρατίας (βλ. καὶ χθεσινὴ ἀποσυρθεῖσα τροπολογία Στουρνάρα...)

  Κατ' οὐσίαν, δηλαδή, μᾶς ζητᾶ νὰ ἐφαρμόσομε τὸ "σφάξε μ' ἀγᾶ μου, ν' ἁγιάσω".

  Λυποῦμαι, ἀλλὰ δὲν θὰ πάρω.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Νίκος 13/03/2013 12:47:56

   ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!
   Μόνο αν υπάρξουν κάποτε νομοταγείς νομοθέτες σε ανεξάρτητη χώρα, θα πρέπει ο Ελληνας να υπακούσει στους Νόμους τους (επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός του σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος)...Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού προς άγραν αφελούς μαρίδας...

   • dim avatar
    dim @ Αρχιμήδης 13/03/2013 15:33:57

    Η δημοκρατία έτσι λειτουργεί... Η πλειοψηφία νομοθετεί, και όσοι διαφωνούν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, μπορούν να πείσουν τη κοινή γνώμη για το δίκαιο των απόψεων τους, μπορεί να καταφέρουν να πείσουν και τους αντιπροσώπους τους (βουλευτες) να καταψηφίσουν μια νομοθετική πρόταση, αλλά πάντως από τη στιγμή που γίνει νόμος του κράτους πρέπει να την εφαρμόζουν...

    Αν διαφωνούν και δε μπορούν να πείσουν τους υπάρχοντες βουλευτές, υπάρχουν οι επόμενες εκλογές που μπορούν να ψηφίσουν μια άλλη πλειοψηφία που θα αλλάξει τους νόμους...

    • Αρχιμήδης avatar
     Αρχιμήδης @ dim 13/03/2013 16:39:14

     Η δημοκρατία θα λειτουργούσε έτσι εάν η πλειοψηφία είχε 151 βουλευτές και όχι 141 που έχει τώρα, κατ΄εξαίρεσιν απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα...Διότι ως γνωστόν η πλειοψηφία στην Ελλάδα υφαρπάσσει 50 βουλευτές απο την μειψηφία, κατα παράβαση του βασικού άρθρου του συντάγματος που ορίζει οτι η αντιπροσώπευση των Ελλήνων είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.
     Με αυτή την "μαφιόζικη" πλειοψηφία η Ελληνική βουλή θεωρεί τον Ελληνικό λαό κατ' εξαίρεσιν ΑΝΩΡΙΜΟ σε σχέση με τους "Ευρωπαίους" και ουσιαστικά δεν του επέτρεψε παρά μία φορά (για τον βασιλιά) να κάνει δημοψήφισμα για κάθε δύσκολη ή κρίσιμη απόφαση, όπως προβλέπεται απο το Σύνταγμα και όπως γίνεται στις Ευρωπαικές Δημοκρατίες.
     Αν λάβεις υπ' όψιν σου και την μεγάλη αλήθεια του τέως Πρωθυπουργού οτι πάνω απο τους Ελληνες πολιτικούς κυβερνούν οι 5-10 "νταβατζήδες" τους, (ενας εκ των οποίων δήλωνε με καμάρι οτι "εχει" δικούς του 20 απο την κυβέρνηση 10 απο την αντιπολίτευση και 5 απ' τους μικρούς) αντιλαμβάνεσαι αγαπητή Dimi γιατί ο μόνος τρόπος άμυνας του Ελληνα πολίτη κατά του συγκεκαλυμμένης ολιγαρχίας που κυβερνά αυτό το κράτος απο ιδρύσεώς του, είναι να ρίχνει όσο νωρίτερα μπορεί τις κυβερνήσεις του ώστε να αποφεύγει την διαρκή καταλήστευσή του απ' αυτές...Και πολύ σωστά αυτό κάνει.

     • dim avatar
      dim @ Αρχιμήδης 13/03/2013 17:59:43

      Δεν είμαι η dimi, είμαι ο dim (απλά το λέω επειδή υπάρχει και άλλη σχολιαστής με το Nick "dimi" και δεν είναι σωστό να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις γιατί και οι 2 σχολιάζουμε συχνά...

      Τώρα όσον αφορά το 151... Η κυβέρνηση αυτή έχει την ισχυρότερη λαϊκή εντολή στη μεταπολίτευση (με εξαίρεση το 1974)... Η τρικομματική έχει το 48,1% των ψήφων, και αν σε αυτό προσθέσεις και τους ψήφους της ΔΗΞΑ - ΔΡΑΣΗΣ, που προφανώς οοι ψηφοφόροι αυτοί στηρίζουν τη πολιτική αυτή, φθάνουμε στο 49,8%...

      Έχουμε Προεδρευομένη Δημοκρατία και οι βουλευτές είναι αντιπρόσωποι του λαού, οπότε αν δουν ότι κάνει αντιτίθεται στο λαϊκό αίσθημα θα το καταψηφίσουν (βλέπε πτώση ΓΑΠ)... Αν είχαμε Προεδρική Δημοκρατία, όπου ο Πρόεδρος θα εκλεγόταν σε 2 γύρους με το 50% + 1, και θα ασκούσε την εκτελεστικη εξουσία, και η βουλή να έβγαινε με απλή αναλογική και να ασκούσε τη νομοθετική εξουσία, τοτε ΟΚ... Αλλά στη Προεδρευομένη Δημοκρατία δε γίνεται να έχεις απλή αναλογική, γιατί απλά ο τόπος δε θα μπορεί ποτέ να κυβερνηθεί αποτελεσματικά....

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ dim 13/03/2013 18:18:21

      Με συγχωρείς αγαπητέ Dim για την αβλεψία, η ηλικία βλέπεις+η μυωπία που δεν έφυγε ακόμα, όμως το επιχείρημά σου οτι με απλή αναλογική, ο τόπος δε θα μπορεί ποτέ να κυβερνηθεί αποτελεσματικά,
      κατ' αρχήν επιβεβαιώνει την καίρια αμφισβήτησή μου οτι στην Ελλάδα κυβερνά η πλειοψηφία που ψήφισε ο Λαός, όχι μόνο διότι ούτε καν το άθροισμα και των εκτός κυβερνήσεως ΔΗΞΑ_ΔΡΑΣΗΣ δεν τηρεί τον νόμο του 50+1%, αλλά κυρίως ακόμα και στο κυβερνητικό 48,1% είναι μέσα και 50 βουλευτές της αντιπολίτευσης, χωρίς δηλαδή ψήφο πίσω τους. Αρα πάμε ως ποσοστό κάτω του 40%...
      Να δεχτώ λοιπόν οτι έχουμε κουτσουρεμένη Δημοκρατία γιατί δεν είμαστε αρκετά ώριμοι όπως οι Βορειοι Ευρωπαίοι, δηλαδή εξ ανάγκης και μεχρι να αποκτήσουμε το επίπεδο και την μόρφωση, εντάξει, αλλά η ουσία είναι οτι δεν έχουμε απόλυτα σωστή Δημοκρατία.
      Αλλά για μενα η έλλειψη αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική οσον αφορά τα Δημοψηφίσματα σε ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ, όπου τόσο εξώφθαλμα ψηφίζουν ενάντια στη βούλησή μας οι ΔΙΚΟΙ μας αντιπρόσωποι που είναι φανερα πουλημένοι, εκβιασμένοι, απειλημένοι ή εξαπατημένοι...

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ dim 13/03/2013 21:46:30

      @dim Για πολλοστή φορά να υπενθυμίσω ότι εγώ, η Dimi, είμαι άνθρωπος πραγματικός, γένους θηλυκού. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ NICK. Αυτό είναι το Πραγματικό Όνομά μου Χρήστη, από το 2009, και το οποίο προτίθεμαι να το διατηρήσω για όσο διάστημα το Antinews.gr, μού επιτρέπει να γράφω. Επίσης, να συμπληρώσω ότι υπάρχει πληθώρα θαμπών (dims). Dim, Dim1, Dima, Dimex, Dim2, Dim3…
      Προσωπικά, δεν θα καταδεχόμουν ποτέ να οικειοποιηθώ, έστω και παραποιημένα, για οποιονδήποτε λόγο, το Όνομα Χρήστη ή/και τα Ψευδώνυμα οιουδήποτε άλλου. Κι αυτό, επειδή σέβομαι και κατανοώ ότι χρειάζονται όλοι οι χαρακτήρες των ανθρώπων για να γίνει αυτός ο κόσμος.

     • dim avatar
      dim @ η Dimi 13/03/2013 22:17:22

      Η διευκρίνηση μου ήταν ακριβώς για να μη "χρεώνονται" σε εσένα απόψεις που δεν είναι δικές σου και με τις οποίες μπορεί να μη συμφωνείς... Όλοι πραγματικοί άνθρωποι είμαστε, και εγώ χρησιμοποιώ αυτό το nick εδώ και 2,5 χρόνια που σχολιάζω εδώ μέσα, γιατί αυτό παραπέμπει στο όνομα μου και γράφω πάντα με το ίδιο nick... Για καλό νομίζω έκανα αυτή τη διευκρίνηση... Από την απάντηση σου δε καταλαβαίνω αν το πήρες στραβά ως προς εμένα, ή απλά κι εσύ διευκρινίζεις κάτι που θεώρησες αναγκαίο από τη δική σου πλευρά...

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ dim 14/03/2013 01:16:48

      Τα αποσιωπητικά σου, επιστρέφονται. Όχι σε μένα αυτά. Τέλος.

     • dim avatar
      dim @ dim 14/03/2013 01:54:52

      Τα αποσιωπητικά τα βάζω πάντα στο τέλος της κάθε πρότασης μου εδώ και 2,5 χρόνια, σε κάθε σχόλιο μου, γιατί διευκολύνει στο διάβασμα όταν αλλάζω φράση, όπως και το κλπ κλπ κλπ χρησιμοποιώ συνέχεια για να δείχνω το βασικό νόημα και να κερδίζω χώρο...

      Άρα τελικά, το σχόλιο σου ήταν πραγματικά "επίθεση" προς εμένα, ενώ η πρόθεση μου ήταν να μη μείνει ο σχολιαστής, που διαφωνούσε με αυτά που έλεγα, με την λανθασμένη εντύπωση ότι διαφωνεί με τη dimi… Το πήρες πάντως στραβά, και δε καταλαβαίνω το λόγο, τελοσπάντων…

 31. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/03/2013 10:30:54

  Στο άρθρο συναντάμε δύο ακραία παραδείγματα. Προφανώς, ο τέλειος πατριώτης θα ήταν ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω: και καλός στις υποχρεώσεις του προς το κράτος και διακρινόμενος για την αγάπη στην Ελλάδα.

  Η ερώτηση έτσι όπως τίθεται, για μένα τουλάχιστον, δεν έχει απάντηση.

  Σε μία δύσκολη στιγμή για την πατρίδα το να είναι κάποιος απλά καλός στις συμβατικές του υποχρεώσεις προς το κράτος αλλά θρησκευτικά αδιάφορος, επιρρεπής στον διεθνισμό, χωρίς εκτίμηση για την ελληνική του ταυτότητα, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Να φέρω κι εγώ ένα παράδειγμα και να φανταστώ τον ίδιο τύπο σε μία κατακτημένη απο τους τούρκους ελλάδα να συνεχίζει να είναι καλός και υπάκουος πολίτης!!!

  Οι αρχαίοι αθηναίοι "φοροδιάφευγαν" ακόμη και την ύστατη ώρα, όταν οι πέρσες κατελάμβαναν την Αθήνα και είχαν φύγει πρόσφυγες. Για αυτό ο Θεμιστοκλής μηχανεύτηκε την κλοπή ενός αγάλματος προκειμένου να ψάξει τα υπάρχοντά τους και επι τη ευκαιρία να βρει και τα χρήματά τους. Έκρυβαν τα λεφτά τους αλλά απεδείχθησαν ικανοί να διακινδυνεύσουν την ζωή τους για την πατρίδα. Άπειρα παραδείγματα μπορώ να βρω όχι απλά με φοροδιαφεύγοντες αλλά και με πειρατές που την δύσκολη ώρα έκαναν το καθήκον τους με τρόπο υποδειγματικό.

  Από την άλλη και ο φοροδιαφεύγων πατριώτης δεν είναι το ιδανικό. Καμία αμφιβολία.

  Αυτό που με προβληματίζει είναι το διχαστικό πνεύμα του άρθρου. Εφόσον πατριωτισμός και εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων προς το κράτος, δεν είναι απαραίτητα έννοιες αντίθετες, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ. Γιατί αν ο σκοπός του άρθρου είναι να μας πει "ξεχάστε αυτά που ξέρατε για Ελλάδα και πατρίδα, οι τούρκοι είναι αδέλφια μας, οι Ευρωπαίοι ανώτεροι απο μας, απλά να πληρώνεται του φόρους, αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός και τίποτα άλλο", ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 13/03/2013 13:02:44

   Θα σας κάνω μια απλή ερώτηση, επειδή πιστεύω πραγματικά στην καλή σας πίστη. Αν (ο, μη γένοιτο) κατακτηθεί η Πατρίδα από τον εχθρό, ποιός από τους δύο πιστεύετε στ' αλήθεια πως θα αντισταθεί και θα βγει στο βουνό;
   Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το άρθρο, είναι ακριβώς επειδή η κοινωνία μας πάει να ολισθήσει σε καρτουνίστικους διαχωρισμούς πατριωτών - προδοτών και εθνομηδενιστών. Και είναι ψευδέστατοι αυτοί οι διαχωρισμοί, ακριβώς επειδή στηρίζονται μονάχα σε λόγια, απόψεις και ιδέες και όχι σε πράξεις. Τι να το κάνω αν είσαι αναφανδόν κατά των λαθρομεταναστών όταν τους χρησιμοποιείς στην δουλειά σου; Τι να σε κάνω αν είσαι κατά των Σκοπιανών όταν ξημεροβραδιάζεσαι στα καζίνα τους; Τι να σε κάνω αν είσαι "πιστός χριστιανός" όταν κλέβεις τα λεφτά των φτωχών (ΦΠΑ πχ); Τι να το κάνω αν είσαι υπέρ της μεγάλης θητείας και της σκληρής εκπαίδευσης στον στρατό, όταν εσύ ο ίδιος ή τα παιδιά σου προσπαθούν να λουφάρουν, να κάνουν μειωμένη, να βγουν γιωτάδες με αστείες δικαιολογίες, να βυσματώσουν άλλους για να περάσουν καλά; Τι να το κάνω αν νηστεύεις την σαρακοστή και παίρνεις το ψωμάκι από το στόμα του πεινασμένου για να το κάνεις εξωλέμβιες και αστακομακαρονάδες; Τι να το κάνω αν κρεμάς μεγάλες σημαίες στις επετείους την ώρα που δεν δίνεις στο κράτος τους φόρους σου; Τι ωφελείς εσύ την Πατρίδα και γιατί να σε ονομάσω Πατριώτη; Επειή μας τα λες καλά και κάνεις και δύο μετάνοιες στην εκκλησία;

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 13/03/2013 13:37:12

    "Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το άρθρο, είναι ακριβώς επειδή η κοινωνία μας πάει να ολισθήσει σε καρτουνίστικους διαχωρισμούς πατριωτών – προδοτών και εθνομηδενιστών"

    Φοβάμαι ότι αυτό το άρθρο συντελεί στην δημιουργία διαχωρισμών. Όπως έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο δεν βρίσκω κανέναν απο τους δύο φίλους σας σωστό. Σωστός θα ήταν αυτός που και την πατρίδα αγαπά και είναι εντάξει στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Κανένας λόγος δεν υπάρχει να μην ζητάμε και τα δύο. Σε αυτό το σημείο εντοπίζω την διχαστική διάσταση του άρθρου.


    Όχι όμως, οι συμβατικές υποχρεώσεις δεν ταυτίζονται με τον πατριωτισμό. Είναι μία βάση, αλλά καθώς η ανθρώπινη ψυχολογία είναι περίεργη και αφθονούν ιστορικά παραδείγματα σαν τα δύο που προανέφερα, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΒΟΥΛΗ.

    Μπορώ να δεχτώ βέβαια ότι στην παρούσα φάση (που ούτε υπο κατοχή είμαστε ούτε κινδυνεύουμε άμεσα) πιο χρήσιμη είναι η συμπεριφορά του μη φοροφυγά.

    Επίσης, στο πρώτο μου σχόλιο έλαβα σαν δεδομένο ότι ο πατριώτης φίλος σας πράγματι αγαπά την πατρίδα κι όχι ότι προσποιείται, όπως φαίνεται απο τα παραδείγματα που χρησιμοποιήσατε στο διευκρινιστικό σας σχόλιο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιώργος Αχαιός 13/03/2013 14:58:12

     Μα, αν την αγαπούσε, θα της φερότανε σα να ήταν εχθρός του;

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ akenaton 13/03/2013 20:45:53

      Aλλά και τον άλλο που πληρώνει φόρους, αν δίνει παράλληλα πχ αγώνα υπέρ της αυτοδιάθεσης της θράκης ,Μ αζί με μη κυβερνητικές, ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΑΣΩ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Γιώργος Αχαιός 13/03/2013 22:55:09

      Εδώ συμφωνώ απόλυτα!

   • ΣΤΑΦ avatar
    ΣΤΑΦ @ akenaton 13/03/2013 15:00:52

    Η παρέμβασή σας μου θυμίζει τους λόγους του Μ. Βασιλείου κατά των " παρανόμως πλουτισάντων" ευσεβών κατά τα άλλα χριστιανών. Συμφωνώ 1000% μαζί σας. Εύγε!!!!

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ akenaton 13/03/2013 15:20:11

    Και λέω κατασκευάζετε "μοντέλα", γιατί αλλοίμονο αν, ο πρώτος τουλάχιστον, ήταν πραγματικό πρόσωπο !!!!!
    Θα έχανα κάθε ιδέα για τον Akenaton, αφ' ης στιγμής συναγελάζεται με αυτό το λαμόγιο, ανέχεται την υποκρισία του, υποκύπτει στην ύβριν του, μόνο και μόνο για να απολαμβάνει της φιλοξενείας του στα εξοχικά του,

    (τουτέστιν,μοιράζεται τα κλοπημέα ),!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • akenaton avatar
     akenaton @ Παύλος 13/03/2013 16:53:09

     1. Φυσικά και δεν είμαι πολέμιος ούτε του Χριστιανισμού ούτε του Πατριωτισμού. Τι μου φταίξανε άλλωστε; Λυπάμαι πραγματικά για όσους τυχόν πιστούς χριστιανούς ταυτίστηκαν με το πρώτο πρόσωπο του σημειώματος. Ελπίζω να καταννοείτε πως δεν φταίω καθόλου γι αυτό.
     2. Οι χαρακτήρες είναι υπαρκτοί. Η προσαρμογή τους κατέστη αναγκαία για τις ανάγκες του μύθου. Μείνετε ήσυχος λοιπόν!

   • M. avatar
    M. @ akenaton 13/03/2013 20:43:45

    Εξαιρετικός Ακενατον!

 32. firiki2010 avatar
  firiki2010 13/03/2013 10:31:58

  Τα παράδειγμα ακραίο και οι δυό τύποι είναι τόσο πολύ "ξεκάθαροι" στις συμπεριφορές τους ώστε το παράδειγμα να μοιάζει φανταστικό. Ενδεχομένως και να είναι και δεν είναι αυτό κακό.
  Προσωπικά για μένα ο πατριώτης είναι ο δεύτερος, αλλά κι αν ακόμα κάποιοι δεν θεωρούν ότι του αρμόζει ο χαρακτηρισμός "πατριώτης" η προτίμηση μου πάλι σε εκείνον θα πήγαινε και μάλιστα χωρίς πολλή σκέψη.
  Προβληματίστηκα με τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων συνσχολιαστών. Δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τη βάση τους. Υποψιάζομαι πως θεωρούν ότι το ακραίο παράδειγμα οδηγεί σε ανεπίτρεπτες ταυτίσεις και γενικεύσεις. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι τέτοια πρόθεση δεν έχεις και επειδή πρόκειται για παράδειγμα, ένα και συγκεκριμένο , προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους γενίκευση ( "οι μεν είναι έτσι ,οι δε είναι αλλιώς").

 33. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 13/03/2013 10:39:00

  Ποιος είναι ο γιατρός τελικά ;

  Αυτός που θα σε βάλει στο νοσοκομείο παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας (με φακελάκι) για να μην πεθάνεις αφού το ζήτημα είναι επείγον, η
  αυτός που θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία (χωρίς φακελάκι) και πιθανόν έως την ημέρα της εγχείρησης να έχεις αποβιώσει;

  Εξάλλου για να μείνει όρθια η Ελλάδα , οι Έλληνες και ο Ελληνισμός που ανέφερε ο πρόεδρος κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου όποιον από τους δυο του παραδείγματος σας και εάν επιλέξω θα χαθεί!

  Εάν έμπαιναν τα διλλήματα σε αυτή τη βάση δεν θα έφταιγαν οι γιατροί (πατριώτες) αλλά όσοι δεν μας δίνουν άλλη επιλογή.

  Αυτήν τη ΑΛΛΗ επιλογή ζητάμε από τον Αντώνη Σαμαρά και ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ πως αυτό το ξέρει και θα το κάνει πράξη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ελπιδοφορος 13/03/2013 13:41:21

   Εάν το ζήτημα είναι πραγματικά επείγον και η διαδικασία δεν νοθεύεται με ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ, τότε ο δεύτερος ιατρός είναι ο πραγματικός ΙΑΤΡΟΣ κι εσείς θα σωθείτε και θα χειρουργηθείτε τζάμπα και από καλό (κατά τεκμήριο) επιστήμονα και άνθρωπο. Επειδή ακριβώς αυτό προβλέπει η διαδικασία: να προηγούνται τα επείγοντα περιστατικά! Αλλά βλέπετε, ο πρώτος "ιατρός" του παραδείγματός σας με το φακελάκι (που δεν είναι για μια φορά, είναι συνήθεια δυστυχώς), έχει καταντήσει την διαδικασία κουρελόχαρτο και τον δεύτερο νομοταγή ΙΑΤΡΟ παράξενο όν, εξωτικό πτηνό που ακολουθεί μια διαδικασία που μας οδηγεί στον θάνατο λόγω καθυστέρησης. Μια καθυστέρηση όμως που οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη και την επικράτηση στα νοσοκομεία του πρώτου ιατρου-ΛΑΜΟΓΙΟΥ! Καταλάβατε;

 34. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 13/03/2013 10:45:29

  εκπληρώστε δηλαδή τις φορολογικές υποχρεώσεις σας προς το κράτος και είστε πατριώτες. Οπότε κάλλιστα και ο Αλεξάκης με την κομπανία του αν είναι φορολογικά οκ είναι άξιοι πατριώτες. Ποια Ιμια-καρντάκ, και ποια σκόπια-Μακεδονία , το φ.π.α και τους φόρους σας να πληρώνετε και αυτά τακτοποιούνται. Αν δεν πληρώσω το χαράτσι μπορεί να καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία?
  Διαβάζω με ενδιαφέρον τα άρθρα σου και τις απόψεις σου. αυτό είναι με διαφορά ότι πιο άστοχο και άκυρο έχω διαβάσει

 35. fitsoulas avatar
  fitsoulas 13/03/2013 10:49:19

  Πατριώτης είναι όποιος από τους δυο ψηφίζει Νέα Δημοκρατία

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ fitsoulas 13/03/2013 11:19:34

   Καὶ δὴ Σαμαρᾶ...

  • cresswell avatar
   cresswell @ fitsoulas 13/03/2013 13:11:26

   Άπαιχτος !!!!!!

 36. Αντικαθεστωτικός avatar
  Αντικαθεστωτικός 13/03/2013 10:55:26

  Κανένας από τους 2.

 37. sofia or8h avatar
  sofia or8h 13/03/2013 10:57:08

  Ατυχέστατη η περιγραφή των χαρακτήρων,και ποιος σας είπε, ότι εφόσον οι οικονομικές δοσοληψίες με το κράτος είναι καλές άρα αυτός αγαπά την Πατρίδα?
  Μου θυμίζετε μια αδιάφορη μάνα που πάντα έδινε λεφτά στο παιδί της και το θεωρούσε ένδειξη αγάπης,ώσπου το βρήκε καρφωμένο με μια σύριγγα ,και αναρωτιόταν τι του έλειψε .

 38. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 13/03/2013 10:58:51

  Αφελείς συλλογισμοί μανιχαιστικού τύπου.... γενικεύσεις σε μια ευρύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης του πατριωτισμού... εγώ πάλι έχω γνωστους και συγγενείς που ανήκουν στη δευτερη κατηγορία, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να κλέψουν την εφορία.. έχω πάλι έναν πολύ καλό μου ξάδερφο που ανήκει στην πρώτη κατηγορία και είναι απόλυτα συνεπής και τυπικός ως προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις χωρίς να κρύβει ούτε δραχμή.. αγαπητέ ακενατόν εδώ ταιριάζει απόλυτα ότι μπερδεύεις την βούρτσα με άλλον ευγενές οργανον.. καληνυχτα σε σένα και σε κάθε άλλον που προσπαθεί με τέτοιες γελοίες απλουστεύσεις και άστοχες ταυτίσεις να στοχοποιήσει τον πατριωτισμό...

 39. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 13/03/2013 11:06:11

  Για να κρίνετε ποιος είναι καλός Χριστιανός, θα διαβάσετε την Αγία Γραφή. Να θυμηθείτε (διότι το χουμε ξεχάσει ΕΝΤΕΛΩΣ) το γράμμα και το πνεύμα του κηρύγματος του Χριστού στη γη.

  Το να κρίνετε ποιός είναι καλός Πατριώτης, είναι ευκολότερο, δε χρειάζεται να διαβάσετε ...βιβλία.

  Ένα κείμενο του Akenaton που αξίζει να διαβάσουμε όλοι για προβληματισμό. Για ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ προβληματισμό.

 40. Karenin avatar
  Karenin 13/03/2013 11:06:50

  Εύγε Ακενατον, φοβερή η εικόνα μας στον καθρέφτη δεν αντέχεται, ακόμη και ο Φαήλος απαγοητεύθηκε.

 41. MCA avatar
  MCA 13/03/2013 11:13:25

  Εάν καταλαβαίνω σωστά, θεωρείτε ότι η ιδεολογία ΔΕΝ είναι ο βασικός παράγοντας που διαμορφώνει την πατριωτική συνείδηση.Υπάρχουν άλλοι πιο βασικοί παράγοντες,που όμως δεν διευκρινίζετε, εάν είναι ΑΤΟΜΙΚΟΙ,χαρακτήρας, DNA κ.λ.π ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ,αντίληψη το τι είναι κοινωνία,επίπεδο κοινωνικής εκπαίδευσης από το περιβάλον,διαμόρφωση νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζει το άτομο την κοινωνία κ.λ.π.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA 13/03/2013 12:34:45

   Κατά τη γνώμη μου είναι παράγοντες ατομικοί, κοινωνικοί ΚΑΙ Παιδείας (προσοχή όχι εκπαίδευσης). Ευχαριστώ.

 42. Νίκος avatar
  Νίκος 13/03/2013 11:23:01

  Παιδιά, στόχος του δὲν εἶναι ὁ πατριωτισμός, ἀλλὰ ἡ συλλογὴ τῶν φόρων.

  Κοινῶς προσπαθεῖ νὰ μᾶς φιλοτιμήσει νὰ πληρώνουμε "πατριωτικὰ" καὶ "εὐρωπαϊκά" ὅ,τι φόρους σκεφθεῖ νὰ ἐπιβάλλει τὸ κομματικὸ γκουβέρνο, ἐπειδὴ δὲν τοῦ βγαίνουν οἱ ἐξισώσεις...

  • Geros avatar
   Geros @ Νίκος 13/03/2013 14:01:36

   Δηλαδή αν γράψει ένα καλό άρθρο ο Akenaton υπάρχει φόβος να πληρώσεις φόρους?
   Δεν σε φοβάμαι εγώ εσένα , θα κρατήσεις αντίσταση στο γκουβέρνο μέχρι την τελευταία δεκάρα ..... των άλλων.

 43. Νίκος avatar
  Νίκος 13/03/2013 11:41:14

  Πρὸς ὅλους τοὺς συνταγματικοὺς πατριῶτες:

  http://www.enikos.gr/society/128185,BINTEO_apo_toys_omologioyxoys.html

 44. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/03/2013 11:51:55

  Πατριώτης είναι αυτός που όχι μόνο αγαπά την πατρίδα του-και δε εχθρεύεται κανενός άλλου την πατρίδα- αλλά κυρίως αυτός που δεν βλάπτει την πατρίδα του, ακόμα και αν χρειαστεί να κανει τακτικές υποχωρήσεις, όταν το επιβάλλει η πραγαμτικότητα.

  • ΣΤΑΦ avatar
   ΣΤΑΦ @ Νίκος Αργεάδης 13/03/2013 14:46:15

   Σωστός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 45. Ρηνα avatar
  Ρηνα 13/03/2013 11:52:46

  Σαν τον δευτερο "πατριωτη" ειναι απο τον πολεμο μεχρι σημερα οι Γερμανοι και ειδαμε πως φερθηκαν και φερονται στην ανθρωποτητα....
  Σαν τον πρωτο ειναι οι συμπατριωτες μας που πολεμησαν και αφησαν τα κοκκαλα τους και τα ποδια τους στον Αλβανικο. Απο πισω ειχαν μια καλυβουλα στον αιγιαλο πιθανως αυθαιρετη και 5 κουτσουβελα και επιαναν ψειρες οταν πολεμουσαν για τη πατριδα. Αχ ποσο μπαναλ....
  Για τα διαχρονικα ελαττωματα μας φταινε παντα οι κορυφες που δινουν τα παραδειγματα, ο Ελληνας παντα κοιτουσε προς την κορυφη. Αμα εβλεπε διαφθορα κι ασυδοσια, δυο μετρα και δυο σταθμα, τι να σου κανει κι αυτος;Θεωρουσε τον εαυτο του βλακα αυτος να θυσιαζεται και αλλοι να καρπουνται και κατα τα μετρα του ο καθενας ενεργει.

  "Επειδη ειμαστε ανικανοι να ρυθμισουμε τα του Εθνους, θα τα κανονισει ολα ο Θεος γιατι αν μας αφησει θα το διαλυσουμε" γεροντας Παϊσιος

  • Geros avatar
   Geros @ Ρηνα 13/03/2013 14:35:11

   Δηλαδή έχει δίκιο ο Μαζωνάκης που τραγουδάει "λείπει πάλι ο Θεός"?
   Για αυτά δεν μας προειδοποίησε ο γέροντας και μας κατσικώθηκε το ΔΝΤ! Εμείς τα αφήσαμε να τα κανονίσει ο Θεός και αυτός λείπει με άδεια!
   Δυστυχώς νομίζω ότι ούτε ο Θεός μπορεί να μας τα κανονίσει τώρα , μπορεί όντως να τάισε χιλιάδες με μερικά ψωμιά και δυο ψάρια αλλά το έκανε μόνο μια φορά , μετά είδε ότι το έχει και δεν το προσπάθησε ξανά , ή του την πέσανε οι φουρναραίοι και οι ψαράδες ότι χαλάει την πιάτσα.

   Σοβαρά τώρα , πίσω από το επιχείρημα σας ότι ο Έλληνας κοιτάει την κορυφή και άμα δει κάτι στραβό εκεί μετατρέπεται σε λαμόγιο , κρύβεται όλη μας η κακοδαιμονία. Πιστεύουμε δήθεν στους νόμους , θέλουμε νόμους αλλά πρέπει να επιβληθούν πρώτα σε όοοοοολους τους άλλους και μετά σε εμάς. Τελευταίοι εμείς πάντα.
   Δικαιολογίες αγαπητή , το λαμόγιο είναι λαμόγιο και ο νομοταγής είναι νομοταγής και δεν περιμένει να έρθει η τέλεια κυβέρνηση επί της γης για να σεβαστεί τον νόμο.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Geros 13/03/2013 16:48:30

    Ελπίζω τουλάχιστον εσύ να τηρείς ΟΛΑ αυτά που λές γέρο και να μην περιμένει πρώτα όοοοοολους τους άλλους...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Geros 13/03/2013 17:28:30

    Μα δεν μιλαμε για την τελεια κυβερνηση, υπαρχει τετοια; Μιλαμε για ολους σχεδον τους πολιτικους που μπαινουν στη πολιτικη για να λυσουν τα βιοποριστικα τους και τελικα δενουν εμας χειροποδαρα για χρονια. Οταν σε μια μικρη χωρα που δεν παραγει πολλα ολοι επιδιδονται επι πλεον και στο σπορ της κλεψιας, ποσο να φτουρησουν οι ποροι της και πως να συμμορφωθουν οι πολιτες της; Εδω για χρονια ισχυει ο κλεψας του κλεψαντος και μαλιστα και με νομιμο τροπο.
    Και αν τα συμπερασματα σας ειναι αποτελεσμα της σκεψης σας τα δικα μου δυστυχως ειναι αποτελεσμα της γνωσης μου και αυτος ειναι ο λογος που ειμαι απαισιοδοξη.
    Οσο για τον Θεο, καλυτερα μεινετε μακρυα. Απο το να ειρωνευεστε ειναι ασφαλεστερον και μαλιστα αν το ψευδωνυμο σας συμβαδιζει με την ηλικια σας.....

    • Geros avatar
     Geros @ Ρηνα 13/03/2013 18:57:35

     Χάνει και ο Θεός την υπομονή του θέλετε να μου πείτε με τύπους σαν εμένα?

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Geros 13/03/2013 21:05:47

      Δέν χάνει ὁ Θεός τήν ὑπομονή του μέ κανέναν πάνω στή γῆ ἀγαπητέ Γέρο,τόν καθένα μας μᾶς περιμένει μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς μας...

 46. Απορών avatar
  Απορών 13/03/2013 11:59:40

  Στην Ελλάδα με αντικρατική παράδοση χιλιετιών είναι δύσκολο να ορίσεις ποιος είναι πατριώτης και ποιος όχι. Και τελικά πατριώτης είναι αυτός που αγαπάει την ΠΑΤΡΙΔΑ του ή το ΚΡΑΤΟΣ του; Ετυμολογικά, είναι αυτός που αγαπάει την πατρίδα του...
  Γιατί, όμως, δεν αγαπούμε το κράτος μας; Η δικαιολογία φαίνεται απλή και εύκολη: επειδή ασυνείδητα ταυτίζουμε το κράτος με τον οθωμανικό ζυγό αφού έχει καταγραφεί στο DNA μας 400 ετών σκλαβιά. Είναι όμως έτσι;
  Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας συνέχισαν να υπάρχουν τα κοινά των ελλήνων τα οποία έρχονταν απευθείας από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι ευεργέτες περίσευαν και ο πατριωτισμός άκμαζε. Μέχρι που το νεότευκτο βαυαροκρατούμενο ελληνικό κράτος κατήργησε όλες τις κοινότητες (βλ. και Ι. Δραγούμη), ίδρυσε μια κρατική Εκκλησία (ναι τη για 50 έτη σχισματική Εκκλησία της Ελλάδος), έκλεισε ένα κάρο μοναστήρια, ξύρισε ένα κάρο μοναχούς σε ένα κρεσέντο ολοκληρωτισμού και σε πλήρη αντίθεση με τα αρχικά συντάγματα των εθνοσυνελεύσεων και των ονείρων που είχαν οι επαναστάτες.
  Μήπως όλα αυτά φταίνε πολύ περισσότερο για το πως αντιμετωπίζουμε το κράτος μας από τα 400 έτη "σκλαβιάς"; Μήπως όταν επιβάλλεται σε έναν λαό μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης η οποία δεν τον εκφράζει αυτό δεν είναι λογικό να έχει ως αποτέλεσμα το μίσος εναντίον των θεσμών και του κράτους, το οποίο εκφράζεται διαχρονικά ακόμα και στις περιόδους της οικονομικής ακμής του;
  Κάποιες φορές φαντάζομαι πως θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας... Φανταστείτε ένα "κράτος" αποκεντρωμένο, με ζώσες τις ελληνικές κοινότητες, τα κοινά μας, με όσο το δυνατόν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ένα κράτος στα χέρια των πολιτών/προσώπων αντάξιο αρχόντων και όχι υπηκόων... Σας θυμίζει καθόλου την Ελβετία; Η Ελβετία δομήθηκε με τα καλύτερα στοιχεία των ορθόδοξων καταβολών του Καποδίστρια... όσο για το ελληνικό κράτος, με τα χειρότερα στοιχεία της βαυαρικής απολυταρχίας (χωρίς να αμφισβητώ το φιλελληνισμό του Όθωνα, άλλο πράγμα λέω).
  Από τα παραπάνω το συμπέρασμα δεν θα πρέπει να είναι η έγκριση της στάσης του 1ου παραδείγματος. Το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι ότι χρειαζόμαστε όχι απλά μια συνταγματική αναθεώρηση αλλά ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ όπως ωραία το έλεγε ο Καραμανλής (αλλά δυστυχώς εννούσε μόνο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ενώ και αυτό έμεινε ανέγγιχτο).

  • Καθαρός ουρανός avatar
   Καθαρός ουρανός @ Απορών 13/03/2013 17:05:12

   Αγαπητό Antinews, αγαπητέ Απορών, πριν μερικές ήμερες έστειλα ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση του Ακενατών και της ιστοσελίδας σας χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο "Απορών". Ειλικρινά όμως δεν είχα προσέξει ότι υπήρχε και άλλος σχολιαστής με το ίδιο ψευδώνυμο. Έτσι δημιουργήθηκε παρεξήγηση με κάποιον τον οποίον δεν γνωρίζω και φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του, για προβοκάτσιες κ.λ.π.
   Υ.Γ. Αφορά τον κ. Ακενατών για το σχόλιο εκείνης της ημέρας
   Δεν απεκάλεσα κανέναν διχασμένη προσωπικότητα, ούτε αγράμματο. Πιστεύω oμως πως κυνηγάτε μάγισσες στον 21 αιώνα. Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Ο όποιος παραβάτης ΑΣΦΑΛΩΣ και πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεων του. Φτάσαμε όμως στο σημείο, με προκάλυψη τους επίορκους, να ζητάμε το κεφάλι 100, 200, 300 χιλιάδων υπαλλήλων βαφτίζοντάς τους κομματόσκυλα, κοπρίτες κλπ. Αν δεν κάνω λάθος, επίσημα με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, οι ΔΥ είναι 550 χιλιάδες αυτή τη στιγμή. ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ;;;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΗ, ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΨΕΙ;;;κ.λ.π.
   Δεν έγραφα κάτι δυσνόητο ώστε και εσείς να αντιληφθείτε το πνεύμα μου.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Καθαρός ουρανός 13/03/2013 17:25:46

    Αγαπητέ Καθαρέ Ουρανέ (aka Απορών),
    χίλια ευχαριστώ για τη διευκρίνιση... αρχικά θεώρησα ότι επρόκειτο για προβοκάτσια γιατί έχω κατηγορηθεί ως φιλομνημονιακός και ακραιοφιλελεύθερος και διαπίστωσα ότι κατά καιρούς οι θέσεις μου έχουν εκνευρίσει κάποιους πιο ακραίους προς τα δεξιά (κατά την κοινή τελοσπάντων παραδοχή) (ελπίζω πρόσκαιρα) και θεώρησα ότι κάποιος από αυτούς ήθελε να προβοκάρει βάζοντας στο στόμα μου υπερακραίες θέσεις κοινωνικού κανιβαλισμού επειδή κάποιες από τις θέσεις μου ενδεχομένως θεωρούνται τέτοιες ούτως ή άλλως εδώ μέσα.
    Επιπλέον, οι διαχειριστές μάλλον έλεγχαν τα μηνύματά με το όνομα Απορών επειδή δεν ήταν σίγουροι ποιος ήταν ποιος και ενώ όλη μέρα προσπαθούσα να ενημερώσω τον akenaton επειδή εξέφρασε την απορία του ως προς το ύφος δεν δημοσιευόταν τίποτα, κάτι που επέτεινε τον εκνευρισμό μου.
    Τελικά φάνηκε ότι δεν επρόκειτο για προβοκάτσια επειδή δεν συνεχίστηκε.
    Σας τιμά η ανάρτησή σας, είναι όμορφο πράγμα να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του έστω και για τα ελάχιστα. Σας ευχαριστώ πολύ!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Καθαρός ουρανός 13/03/2013 18:44:05

    Σας απαντώ έστω και αργά: το διχασμένη προσωπικότητα αναφερόταν σε κάποιον που σχολίαζε ως "απορών" και πραγματικά από το στυλ γραφής του φαινόταν άλλος άνθρωπος! Τελικά ήταν όντως άλλος άνθρωπος, δηλαδή εσείς. Άρα όπως καταλαβαίνετε ο όρος δεν σας αφορούσε ως πρόσωπο αλλά ως νικ νέημ. Να είστε καλά.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Καθαρός ουρανός 13/03/2013 18:52:14

    Σας ευχαριστώ θερμά για την "ανάληψη της ευθύνης". Τα σχόλια μου περί προβοκάτσιας αναφέρονταν στην υποψία μου ότι κάποιοι θέλησαν να βάλουν λόγια στο στόμα μου ώστε να με εμφανίσουν ως θιασώτη του κοινωνικού κανιβαλισμού δεδομένου ότι από κάποιους θεωρούμαι "φιλομνημονιακός" και υπερφιλελεύθερος ενώ φαίνεται να είχα ενοχλήσει (ελπίζω συγκυριακά) κάποιους κατά τη γνώμη τους πιο πατριώτες από εμένα...
    Την ημέρα εκείνη είχα εκνευριστεί πολύ γιατί οι διαχειριστές μάλλον δεν ήξεραν τί πρέπει να δημοσιεύσουν και τί όχι με το όνομα Απορών και έτσι δεν μπορούσα καν να απαντήσω αν και προσπαθούσα όλη μέρα!
    Σας τιμά η στάση σας και σας ευχαριστώ πολύ!

  • τις avatar
   τις @ Απορών 13/03/2013 19:02:07

   Διεξοδικές σκέψεις που λαμβάνουν υπ' όψιν τις χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων αυτής της χώρας, διαχρονικά, (ίσως των οιωνδήποτε που "λαξεύονται" σε αυτόν τον μαγικό τόπο!)... αφήστε 1000 λουλούδια να ανθίσουν, ανθρωπογεννεί αυτή η γωνιά, μία κιβωτός...

   • Απορών avatar
    Απορών @ τις 14/03/2013 01:04:57

    Και να βρούμε τα κοινά μας στοιχεία με όποια μορφή και αν εκδηλώνονται! Ευχαριστώ...

 47. ΣΤΑΦ avatar
  ΣΤΑΦ 13/03/2013 12:05:32

  Δεν καταλαβαίνω τα επιθετικά σχόλια κατά του αρθρογράφου. Πολύ σωστά σκιαγραφεί τους δύο τύπους του νεοέλληνα πατριώτη, που είναι υπαρκτοί 100%. Και οι δύο είναι πατριώτες από διαφορετική σκοπιά ο καθένας.Στην ουσία το θέμα είναι ηθικό: ποιος αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του προς την πατρίδα και κυρίως στον τομέα των υποχρεώσεων του προς αυτήν. Κάποιος είχε πει " Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα"

 48. akenaton avatar
  akenaton 13/03/2013 12:32:55

  Δηλαδή αγαπητοί μου, αν σας δώσει κάποιος δύο χαρακτήρες, συγκεκριμένους, σκιαγραφημένους, και σας ζητήσει να αποφανθείτε ποιός πιστεύετε πως είναι πιο χρήσιμος στην κοινωνία και στην Πατρίδα από αυτούς τους συγκεκριμένους δύο, αδυνατείτε οι περισσότεροι να απαντήσετε ευθαρσώς: ΑΥΤΟΣ;
  Ποιός είπε πως δεν υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί; Και άλλοι χαρακτήρες; Ποιός είπε πως όποιος φέρει χαρακτηριστικά από τον ένα δεν μπορεί να έχει σε άλλη περίπτωση και χαρακτηριστικά από τον άλλον; Ποιός μανιχαΐζει; Που φτάσαμε; Αδυνατούμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε μια απλή ξεκάθαρη ερώτηση;
  Υπάρχουν λοιπόν δύο άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα. Εγώ πιστεύω πως ασύγκριτα πιο χρήσιμος στην κοινωνία και στην Πατρίδα (με κάθε τρόπο και έννοια) είναι ο δεύτερος. Χωρίς να κοιτώ τι ψηφίζει ή τι κατά βάθος πιστεύει. Επίσης, δηλώνω ξεκάθαρα πως δεν θεωρώ τον πρώτο Πατριώτη και τον δεύτερο Προδότη ή εθνομηδενιστή. Οι περισσότεροι από τους φίλους μέχρι τώρα, κάνετε λες και σας προσέβαλε κανείς προσωπικά. Δεν καταλαβαίνω το γιατί.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ akenaton 13/03/2013 14:55:37

   Aγαπητέ Ακενατών δεν νομίζω οτι είσαι τόσο αφελής ώστε να περιμένεις σοβαρές απαντήσεις σε τεχνητά διλήμματα αυτού του τύπου . Αφού είναι προφανές οτι οι δύο τύποι που περιγράφεις είναι οι χειρότεροι, οι πιό χαμηλοί οι πιό ξεφτίλες και οι λιγώτεροι που υπάρχουν απο τουw 10 τουλάχιστον τύπους που περιέγραψαν και μπορούν να σου περιγράψουν ακόμα οι σχολιαστες.
   Ο πρώτος τύπος που περιγράφεις συναντάται συνήθως μεταξύ των χρυσαυγιτών . Ο δεύτερος μεταξύ Πασοκ-Σύριζα άντε και κάποιες άκρες της ΝΔ. Μας βάζεις να σου πούμε οτι οι Χρυσαυγίτες είναι χειρότεροι απο τους Πασόκους?
   Παραδέξου απλά οτι ήταν ατυχές (μάλλον βιαστικό) το παράδειγμά σου.
   Ολοι κάνουμε τέτοια λάθη. Δεν χάσαμε το Νόμπελ...

  • mara avatar
   mara @ akenaton 13/03/2013 22:02:39

   Αγαπητέ Akenaton προσβλήθηκαν γιατί ατυχώς έβαλαν ταμπέλες "δεξιός" "αριστερός"και ταύτισαν τον ευατό τους μ'εναν απ'τους δύο και κατά πλειοψηφία με τον πρώτο.

 49. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 13/03/2013 12:52:05

  Με εκπλήσσει και με λυπεί η επίθεση στον αρθρογράφο από συσχολιάστριες και συσχολιαστές. Αυτός παρέθεσε ένα (πραγματικό ή φανταστικό αδιάφορο) δίλημμα προς προβληματισμό και ίσως ενδοσκόπηση. Τον ευχαριστώ για την τροφή για σκέψη που μας προσέφερε. Δεν εξέφρασε ευθέως άποψη, αλλά απλώς διετύπωσε ένα σκανδαλιστικό για πολλούς ερώτημα. Οι "άβολες" ερωτήσεις δεν εξαφανίζονται αυτομάτως, αν απλώς κλείσουμε τα αυτιά και μάτια μας; Γιατί πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο;

  Κατά την άποψή μου ο κόσμος δεν είναι πάντα διπολικός και η θέση ερωτημάτων του τύπου άσπρο-μαύρο δεν είναι πάντοτε σωστή, αφού αγνοεί τις λοιπές συνθήκες του προβλήματος. Για να κατανοηθεί το θεωρητικό του ερωτήματος του αρθρογράφου επισημαίνω ότι η πληρωμή των φόρων υπαγορεύεται από γραπτούς ανθρώπινους νόμους, ο πατριωτισμός ουδέποτε!

  Και για να συνδαυλίσω τη συζήτηση παραθέτω κι εγώ ένα παρόμοιο εντελώς υποθετικό σενάριο: εάν υπουργός εθνικής άμυνας είχε διακριθεί για ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης και εκτελούσε ευλαβικώς τα θρησκευτικά του καθήκοντα επί δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκεται έγκλειστος υπόδικος για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα (στο μυαλό μου αυτό ισοδυναμεί με δολιοφθορά αμυντικού υλικού) θα εξακολουθούσε να θεωρείται πατριώτης;

  Και πάλι σας ευχαριστώ akenaton για ένα άρθρο που ταράσσει τα ήρεμα ύδατα της συνείδησής μας και νύσσει τον καθωσπρεπισμό, τον πατριωτισμό και τη λογική μας, εκτείνοντάς τα ταυτόχρονα στα όρια των.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Αντίθεσις 13/03/2013 13:06:50

   Kάποιος αθυρόστομος αγιορείτης ηγούμενος είχε πει σε μητροπολίτη της Δωδεκανήσου που έβγαλε πανάκριβο άλμπουμ για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα νησιά του "το βιβλίο σου είναι ένα κανάτι γεμάτο σάλια"...
   Τον συγκεκριμένο μητροπολίτη λίγα χρόνια αργότερα το Πατριαρχείο τον ξωπέταξε εν μιά νυκτί....

  • Απορών avatar
   Απορών @ Αντίθεσις 13/03/2013 16:14:24

   !!!

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Αντίθεσις 13/03/2013 16:53:22

   Μην εκπλήσσεσαι και μην λυπάσαι φίλε Αντίθεσις. ¨Οπως έλεγε και ο Σωκράτης όσο πιό γελοία είναι η αρχική υπόθεσις την οποίαν θέτει ο ρήτωρ και όσο πιό έντονες επιθέσεις δεχτεί, τόσο καλύτερα θα πλησιάσουμε την αλήθεια..

 50. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 13/03/2013 12:59:05

  Και ένα ακόμη άβολο ερώτημα: οι Έλληνες ή άλλοι λαοί των προχριστιανικών χρόνων, πιστοί στο δωδεκάθεο, παγανιστές ή άθεοι, μπορεί να υπήρξαν υποδείγματα πατριώτη;

  Αν ναι, γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και σήμερα; Η ανάμιξη πατριωτισμού με μιαν οποιαδήποτε (συγκεκριμένη) θρησκεία είναι εκτιμώ αυθαίρετη και ίσως εκπορεύεται από την ανάμιξη της ιεραρχίας της με τα της διοίκησης του κράτους (ή κάποτε αυτοκρατορίας). Αντεπιχειρήματα;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Αντίθεσις 13/03/2013 13:08:46

   Νομίζεις ότι είσαι τόσο σπουδαίος, επειδή γράφεις σπουδαιοφανώς, σαν ξεπεσμένος Φαναριώτης, που θα πρέπει να κάθονται όλοι να επιχειρηματολογούν και να αντιεπιχειρηματολογούν σε κάθε εξυπνάδα που πετάς; Φτιάξε ένα ιστολόγιο και κάτσε και περίμενε εκεί το κοινό σου, για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία σου. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε (πρόταση για τίτλο...).

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Αντίθεσις 13/03/2013 13:21:13

   Αγαπητή(τέ;) "Αντίθεση", οι Έλληνες υπήρξαμε πάντα πρώτα τοπικιστές υπό σκληρή έννοια που πήγαζε από την πολιτική κατακερμάτιση του Ελλαδικού χώρου σε πόλεις κρατη, αλλά -και αυτό το ξεχνούν οι περισσότεροι σήμερα- από την ύπαρξη αγροτικών κοινοτήτων απά τα αρχαϊκά χρόνια. Αυτό συνεχίζει και στις μέρες μας -η συνέχειά μας ως λαού είναι γεγονός -και ας κρώζουν όσο θέλουν οι ψευτοπροοδευτικοί νεοταξίτες. Αρκεί να σου πω πως στα χωριά μας στη Δυτική Μακεδονία, και πιστεύω και αλλού στην Ελλάδα, όταν κάποιος/καποια παντρεύονταν άλλην/αλλον από διπλανό χωριό, η κλασσική έκφραση που θυμάμαι ήταν "παντρεύτηκε ξένο/ξενη". Ξένον!!! αν είναι δυαντός. Αυτό τα λέει ΟΛΑ.
   Λόγω του τρόπου δημιουργίας του Ελλαδικού κρατους οι Έλληνες δεν ταυτιστίκαμε ως πατριώτες με το κρατος μας, σε αντίθεση με τους Τούρκους που έγιναν Λαός μέσω του (Κεμαλικού τους) κρατους. Αυτά για μας που ζήσαμε πολλά χρόνια έξω και που έχουμε συναναστραφεί με Τούρκους είναι κοινή γνώση.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Αντίθεσις 13/03/2013 13:45:43

   Ο μόνος εδώ που ανακατεύει την θρησκεία με τον πατριωτισμό είναι ο αρθρογράφος...

 51. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 13/03/2013 13:00:25

  Ακενατόν, αν αντικαταστήσουμε τα της χριστιανικής πίστης με τα οικολογικά η με την αριστεροφροσύνη ,ο πρώτος σου έλληνας καλυπτει συνδιαστικά το 95% του πληθυσμου .
  Μόνο ο ιδεολογικός μανδύας αλλάζει χρώμα , τα υπόλοιπα είναι ίδια.

  Ολοι βλέπουμε μια πτυχή της δικής ελληναράδικης ψυχής και δραστηριότητας στο πρώτο σου παράδειγμα...Και όλα τα στρεβλά του ελλαδιστάν μας..
  Και τρομάζουμε.
  Αφορισμούς πολλούς για τον μάντη κακών ειδήσεων, όμως σχόλια για το περιεχόμενο λίγα.
  Αυτοί είμαστε...Οσο αρνούμαστε να το παραδεχτούμε τόσο πιό πολύ θα αργήσουμε να αλλάξουμε το προφίλ του πατριώτη έλληνα.
  Τοιούτοι δε μας πρέπουν ημάς ηγέται...Και αυτούς έχουμε.
  Παχιά λόγια ,έθνος, δόξες και τιμές στο παρελθόν και ότι χειρότερο μπορεί να υπάρχει στο παρόν, καμιά σκέψη για το μέλλον.
  Και απορούμε πως φτάσαμε ως εδώ...

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ ορεσείβιος 13/03/2013 15:01:13

   Eξ ιδίων κρίνεις τ' αλλότρια αγαπητέ ορεσίβειε.
   Δεν είναι όμως όπως θάθελες τα πράγματα, ωστε να σβηστούν οι αμαρτίες σου στη συλλογική τάχα μου αμαρτία...
   Ο καθείς κρίνεται μεμονωμένα όταν έλθη το πλήρωμα του χρόνου.
   Ετσι όπως τα περιγράφεις είναι μόνο αν έτσι πιστεύεις εσύ. Αλλά αυτο που πιστεύεις ισχύει μόνο για σένα, και σίγουρα δεν ισχύει καθόλου για μένα...

 52. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 13/03/2013 13:04:41

  Αγαπητέ akenaton,
  Έχω την ευλογία σου, ωστε φάκτωρος θέλοντος και φάκτωρος επιτρέποντος να συμπληρώσω την κατατεθειμένη σκέψη με εκτενή αντιλογία;
  Ευλόγησον

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 13/03/2013 14:55:02

   Εννοείται αγαπητέ κ. Μητραλέξη!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Σωτ Μητραλ 13/03/2013 16:46:16

   Φανταστείτε δύο κόμματα το ένα με ηγέτη τον κ. Μητραλέξη και το άλλο με ηγέτη τον Akenaton στην Ελλάδα, πόσο εποικοδομητική συνεργασία και διάλογο θα μπορούσαν να έχουν και πόσο θα προχωρούσε η Ελλάδα (και με τα λεφτά της ΑΟΖ εννοείται...).

   • dim avatar
    dim @ Απορών 13/03/2013 18:27:04

    Ωραία ιδέα... Θα ήταν μια καλή ανάρτηση, να φτιαχτεί μια Εθνική Ελλάδος, από τα προφίλ, τα σχόλια και τις ιδέες που έχουν απεικονιστεί όλα αυτά τα χρόνια εδώ στο antinews... Εσείς πάντως παίρνετει με διαφορά τον τίτλο του Υπουργού για θέματα ΑΟΖ... Τα σχόλια σας στο συγκεκριμένο θέμα είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα ανώνυμα πάντα blogs.. (γιατί προφανώς υπάρχουν και πολλοι επώνυμοι που έχουν εκφράσει άψογες αναλύσεις και θέσεις επί του θέματος αυτού..)

    Η "σφαγή" θα γίνει για τα Υπουργεία Οικονομικων, , Δημόσιας Διοίκησης Ανάπτυξης, και Δημοσίας Τάξεως... Εθνικής Άμυνας Φαήλος με άνεση... Παιδείας και Θρησκευμάτων Σωτ Μητραλ. κλπ κλπ... Θα είχε ενδιαφέρον...

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ dim 13/03/2013 18:37:07

     Γιά Ἐθνικῆς Παιδείας καί Θρησκευμάτων θά ἔπαιζαν τά ὀνόματα τῶν κ.Ν.Ἀργεάδη καί ἀναπληρωτή τοῦ Δαναοῦ(γιατί ἔχει χαθεῖ τελευταία).
     Γιά τό Δημ.Διοίκησης καί Ἀνάπτυξης,πιό κοντά ὁ Προφήτης καί Δημ.Τάξεως ἐπικρατέστερος ὁ κ.Κ.Ροδινός.

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος Τ. 14/03/2013 22:47:27

      Ἐμένα μὲ πέταξες ἐκτὸς... κυβερνητικοῦ σχήματος, ἔτσι;;;

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Σωτ Μητραλ 15/03/2013 08:52:50

      Χα χα χα! στόν ἄμεσα ἐρχόμενο ἀνασχηματισμό ἐννοεῖται θά ὅτι ἔπαιρνες τή θέση σου στό Ὑπ.Ἐθνικῆς Παιδείας!

    • Απορών avatar
     Απορών @ dim 13/03/2013 18:58:28

     Χαχα καλή ιδέα! Ωστόσο περί ΑΟΖ εγώ είμαι ένας απλός αντιγραφέας τρίτων όπως έχω αναφέρει... απλά, επειδή είχα σχεδόν τις ίδιες απορίες με όσους εκφράζουν αμφιβολίες τα έβαλα κάτω, εξέτασα τα επιχειρήματα αμφοτέρων των πλευρών και κατέληξα σε αυτά που γράφω... ωστόσο, αντιγράφω... αυτό που χρειαζόμαστε είναι καινοτομία!

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Απορών 13/03/2013 18:31:23

    Καί μέ σένα ἀγαπητέ Ἀπορών στό κυβερνητικό σχήμα,γιά τά τῆς ΑΟΖ.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Κυθήριος Τ. 13/03/2013 19:56:39

     Ευχαριστώ πολύ για την τιμή, αλλά φοβάμαι πως δεν θα χρειαστώ καθώς η θέσπιση είναι μια απλή νομική πράξη. Τα δύσκολα, την οριοθέτηση δηλαδή, δεν θα τα προλάβω καθώς ο Φαήλος θα έχει ήδη καταλάβει την Πόλη!

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Απορών 13/03/2013 21:07:30

      Καλό!

 53. Ρηνα avatar
  Ρηνα 13/03/2013 13:15:19

  Οι αρχαιοι ημων ελεγαν παντα υπερ βωμων και εστιων οπου βωμος οι θεοι που τοτε πιστευαν εστω και λανθασμενα αλλα ΠΙΣΤΕΥΑΝ και εστια το χωμα οπου πατουσαν οι ανθρωποι που ειχαν ομοια ιδιοσυστασια, γλωσσα και βιωματα...
  Η οποιαδηποτε θρησκεια που ταχα αδιαφορα αναφερετε και εγω τη λεω Ορθοδοξια, ειναι αυτη που ζυμωσε στην πατριδα μας την εννοια της ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και μας εδωσε να παταμε σημερα ενα χωμα σπαρμενο απο Αγιους που μακαρι να μας φωτιζαν λιγο γιατι αυτη η αποστασια μας απο τα ιερα και οσια ειναι που μας εφερε ως εδω.....

 54. dimx avatar
  dimx 13/03/2013 13:17:07

  Το μεν καλόν ορώ και επιδοκιμάζω, πράττω δε το κακόν.
  Οβίδιος

 55. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/03/2013 13:22:13

  "δυαντός" = "δυνατόν", πληκτροδαίμων γαρ....

 56. Γιάννης avatar
  Γιάννης 13/03/2013 13:57:52

  Ο φίλος σου που πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος είναι σύμμαχός του και συνεταίρος του δεν είναι πατριώτης, είναι σχιζοφρενής χωρίς καμμία επαφή με την πραγματικότητα.

 57. hellasatt avatar
  hellasatt 13/03/2013 13:59:40

  Αν το άρθρο είχε σαν σκοπό τον προβληματισμό, έχει επιτύχει απόλυτα το στόχο του. Μου θυμίζει το ¨καταφύγιο Ιδεών' του Γιανναρά. Η κριτική εις βάρος του συντάκτη είναι μάλον υπερβολική αν και θεωρώ ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών εγράφησαν ποιητική αδεία.

 58. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 13/03/2013 14:04:36

  Τι κουβέντα ανοίξατε κύριε Akenaton; Τόσα χρόνια οι συνειδήσεις πλάθονταν για να δεχτούν τα καλά της παγκοσμιοποίησης τόσο πολύ που λησμονήσαμε γηραιότεροι και νεότεροι την έννοια "πατριωτισμός".
  Εκτός από αυτούς τους κυρίους , δεν μπορεί θα έχετε και άλλους , νεαρότερους φίλους ... για ρωτήστε τους να σας πούν τι είναι πατρίδα. Θα γνωρίζουν λέτε;

 59. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 13/03/2013 14:21:19

  Η απάντηση στο ερώτημα είναι η σύνθεση.Η σύνθεση είναι εφικτή αν και οι δύο τάσεις-συμπεριφορές τεθούν υπο την σκέπη του Εθνικόν το Αληθές .Στην προκειμένη περίπτωση η αναγκαιότητα της μέγιστης κοινωνικής συνοχής, της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης (Εθνική στρατηγική) μπορεί να αποτελέσει το καμίνι όπου θα υποστούν την κατάλληλη διαμόρφωση προκειμένου να παραχθεί το πιο καθαρό και ανθεκτικό μέταλλο και να απομακρυνθούν οι ξένες ουσίες.Η αναγκαιότητα της ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης, η αναγκαιότητα της στηριξης της με κάθε δημοκρατικό τρόπο αποτελεί και την πυρά.Αυτό που πρέπει να παραχθεί είναι η αγάπη για το Εθνος, η μετουσίωση της σε έργο, στην βάση του Δημοκρατικού Πατριωτισμού.Μέσα απο αυτή την διαδικασία ο χαρακτήρας του ανθρώπου μεταλάσσεται σε χαρακτήρα δημοκρατικού ανθρώπου

 60. Α.Σ.Χ.Α. avatar
  Α.Σ.Χ.Α. 13/03/2013 14:22:22

  Tα σχόλια σε αυτό το άρθρο λένε περισσότερα για τους ίδιους σχολιαστές, παρά για το ίδιο το άρθρο...

 61. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 13/03/2013 14:44:56

  Καλά.
  Ας πούμε τότε κάτι και για το ίδιο το άρθρο. Ξεκινάει λοιπόν με την κλασσική στερεοτυποποίηση, συνεχίζει με τη σκόπιμα υπονούμενη εσφαλμένη γενίκευση και καταλήγει με το επίσης κλασσικό στην προπαγάνδα "κλειστό" ερώτημα (αυτός ή έκείνος). Μέτριο άρθρο από τεχνικής πλευράς σε ότι αφορά το προπαγανδιστικό του αποτέλεσμα.
  ...Και για να μην μακρυγορούμε, η απλή απάντηση στο ανόητο ερώτημά σας είναι: ΟΥΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΑΛΛΟΣ είναι πατριώτες, κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους.
  Συνεχίστε, θα σας περιμένω στη γωνία.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Νέστωρ 13/03/2013 14:53:13

   Πολύ μεστός!

 62. Παύλος avatar
  Παύλος 13/03/2013 15:09:45

  Φίλε Akenaton,
  στα 2-3 χρόνια που "μετέχω" στο Antinews, σας έχω κατατάξει ανάμεσα στους καλύτερους και συνετότερους αρθρογράφους, ή σχολιαστές. Το λέω εν πάσει τιμή !
  Όμως σήμερα, φοβούμε πως ....τα κάνατε θάλασσα !

  Προσπαθώντας να καυτηριάσετε την υποκρισία- που όντως υφίστατε, δυστυχώς και στους δήθεν Χριστιανούς, όπως και σε όλες τις άλλες κατηγορίες πολιτών- κατάντήσατε δυδτυχώς και χωρίς ερμηνεία κατά την δική μου γνώμη, να κατασκευάζετε αυθαιρέτως και εισ πείσμς κάθε ένοιας αντικειμενικότητας και σεβασμού προς το μεγαλείο της Χριστιανικής Πίστης,
  "μοντέλα", με τα οποία ταυτίζετε τον Χριστιανό, τον οιονδήποτε Χριστιανό
  .....με τον κλέφτη, τον υποκριτή, τον απαταιώνα, το λαμόγιο κ.ο.κ,

  καθιστάμενος, εις πείσμα του αρχικού σας εγχειρήματος,

  άριστος υπηρέτης αυτής της υποκρισίας !!!

  Ο τρόπος δε, με τον οποίο - σε κάποια δευτερολογία σας - προσπαθείτε να περισώσετε ό,τι μπορείτε από την ....πατάτα" που διαπράξατε, δείχνει ότι , ή δεν έχετε , ακόμα, κατανοήσει το λάθος σας, ή ότι είστε αμετανόητος πολέμιος του Χριστιανισμού και του πατριωτισμού ! ( Κάτι που δεν θάθελα ποτέ να πιστέψω για ' σας ). !

  • Γιωργος Νικολακακος avatar
   Γιωργος Νικολακακος @ Παύλος 05/04/2013 00:02:02

   Αγαπητε Αρθρογραφε. Απο το ένα μέρος εχεις κατασκευασει εναν ιδεατο ανθρωπο καί απο το άλλο ενα κακεκτυπο οι οποιοι υποτιθεται οτι έκφράζουν δυο διαφορετικες ιδεολογιες. Το Ιδεολογικο υποβαθρο του "Δεξιου" δεν ειναι αυτο που προβάλλεις. Ο "δεξιος" δεν καταφασκει σε αυτα που του προσαπτεις. Το αθρθρο σου αποτελει μια προσπάθεια νά απαξιώσεις τήν ιδεολογια του "Δεξιου"

 63. Ronin avatar
  Ronin 13/03/2013 15:27:01

  akenaton, στο τελευταιο σου ερωτημα στο αρθρο σου η απαντηση ειναι: ΕΣΥ

 64. lazaros avatar
  lazaros 13/03/2013 15:43:31

  πατριωτης ειναι ο πρωτος ΑΝ πληρωνει τους φορους του,αν οχι κανεις τους

  • dim avatar
   dim @ lazaros 13/03/2013 19:57:01

   Σωστός... Η πληρωμή των φόρων (και γενικά η τήρηση των νόμων) είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να χαρακτηριστεί κάποιος πατριώτης...

 65. Απορών avatar
  Απορών 13/03/2013 15:52:25

  Ο Akenaton χτύπησε διάνα! Αυτό που έγραψε θεωρώ ότι θα έπρεπε να προβληματίσει και θα ήταν καλό να λείπουν οι εύκολοι αφορισμοί. Θεωρώ μάλιστα, για λόγους που αναφέρω ανωτέρω, ότι τα παραδείγματα που αναφέρει είναι πολύ επιτυχημένα, ένας μαθηματικώς θα έλεγε ενδεχομένως "στατιστικώς σημαντικά" για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
  Θεωρώ πως πολλοί είδαμε τον εαυτό μας σε ένα εκ των δύο παραδειγμάτων. Εγώ τουλάχιστοντον είδα και στα δύο... και επί πολλά έτη προσπαθώ να λύσω αυτό το αίνιγμα χωρίς αφορισμούς...

 66. dim avatar
  dim 13/03/2013 16:11:00

  Πατριώτης είναι αυτός που συμπεριφέρεται με τρόπο τέτοιο που να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της πατρίδας του…

  Κάθε πατρίδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τη δική της ιστορία κλπ… Η Ελλάδα και λόγω θέσης και λόγω ιστορίας έχει μια σειρά από θέματα τα οποία ορίζουν και το πατριωτικό φρόνημα.

  Σε μια άλλη πατρίδα μπορεί ο άθεος να είναι και πατριώτης… Στην Ελλάδα αυτό δε μπορεί να συνυπάρχει… Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία, και άρα Πατριωτισμός και Ορθοδοξία πάνε μαζί, γιατί αλλιώς σε μια – δυο γενιές θα έχουμε μετατραπεί σε ένα μουσουλμανικό κράτος... Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλους θεσμούς πέραν της εκκλησιας, όπως οικογένεια, παιδεία, στρατός… Επίσης, ένα κριτήριο για το πατριωτικό φρόνημα είναι και η συμμόρφωση προς τους νόμους, η οποία είναι όμως αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να χαρακτηριστεί κανείς πατριώτης… Διότι μπορεί να πληρώνει πχ τους φόρους του, όχι από πατριωτικό καθήκον, αλλά γιατί όντας ατομικιστής να φοβάται πολύ μη τον πιάσουν και του στερήσουν μέσα από τη φυλάκιση την ατομική του ελευθερία…

  Όμως, ακριβώς επειδή ο πατριωτισμός σημαίνει προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας σου, ο (υπερ)εθνικιστής δεν είναι πατριώτης… Έχει βέβαια ως «ατζέντα» του και ως ιδεολογία του τη προάσπιση της πατρίδας του, αλλά στην πράξη, μέσα από τις μαξιμαλιστικές του επιδιώξεις, τον απόλυτο τρόπο δράσης χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ισορροπίες, τη διεθνή σκηνή, τη διπλωματία κλπ, καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει, αφού η μαξιμαλιστική και απόλυτη στάση του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και εθνικές καταστροφές...

  Αντίστοιχα και ο εθνομηδενιστής από την άλλη, εννοείται ότι δεν είναι πατριώτης, αφού το μόνο που τον νοιάζει είναι το άτομο και όχι το σύνολο…

  Με βάση τα παραπάνω: Αν υποθέσουμε ότι οι Έλληνες είναι κατά: 60% Πατριώτες, 10% υπερεθνικιστές, και 30% ακραία φιλελευθεροι – εθνομηδενιστές… είναι προφανές ότι πατριώτες δε βρίσκεις μόνο στη Κεντροδεξιά… Προφανώς το 10% των υπερεθνικιστων ανήκει πια σχεδόν ατόφιο στην ακροδεξιά, το 35% των πατριωτών στη κεντροδεξια – δεξιά , ένα 15% πατριωτών συναντάς και στο κέντρο, και ένα 10% πατριωτών και στα αριστερά του πολιτικού άξονα… Αντίστοιχα ένα 5%-10% είναι οι ακραία φιλελεύθεροι, και ένα 20% είναι οι εθνομηδενιστές της αριστεράς….

  • akenaton avatar
   akenaton @ dim 13/03/2013 16:55:19

   Μ'αρέσετε αγαπητέ dim! Τα ποσοστά σας σπάνε κόκκαλα.

   • dim avatar
    dim @ akenaton 13/03/2013 17:37:45

    Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά (λέω "αν υποθέσουμε"), ώστε να δείξω ότι ο πατριωτισμός δεν είναι γνώρισμα μόνο ενός χώρου, διότι είμαι σίγουρος ότι πατριώτες είναι πάνω από το 60% του πληθυσμού, και μαζί με τους υπερεθνικιστές φτάνουν στο 70% και πλέον... Αλλά προφανώς, αφού η κεντροδεξιά + δεξιά πάντα παίρνει ένα 45% περίπου, είναι δεδομένο ότι πατριώτες βρίσκοναι και στους άλλους χώρους (κέντρο + αριστερά)... Απλά η πλειοψηφία των πατριωτών προφανώς και βρίσκεται στο κέντρο και δεξιά, αφού ο κοινωνικο-πολιτικός άξονας έτσι ορίζεται στην ουσία (στο διάγραμμα nolan, ακροαριστερά είναι το 100% personal freedom, και ακροδεξιά το 0% personal freedom, και προφανώς αφού η έννοια πατρίδα σημαίνει σύνολο, και η έννοια άτομο σημαίνει μονάδα, οι πιο πολλοί πατριώτες βρίσκονται στα δεξιά του άξονα αυτού....)

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ dim 13/03/2013 17:11:24

   Εν τω μετξύ αγαπητέ Dim εθνομηδενιστές δεν υπάρχουν ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά. Εθνομηδενιστές είναι ΜΟΝΟ οι Παγκόσμιοι Τραπεζίτες, άντε και μερικά διανοητικά καθυστερημένα άτομα που θά ήθελαν να μηδενίσουν το έθνος τους ήτοι ΚΑΙ τον εαυτό τους (συνήθως αυτοκτονούν ή καταλήγουν στα ναρκωτικά) αφού δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς έθνος όπως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς μάννα...(προς το παρόν).
   Βέβαια στην Ελλάδα Εθνομηδενιστές θεωρούσαν οι Αριστεροί τους Δεξιούς συνεργάτες των Γερμανών που πολεμούσαν το ΕΘΝΙΚΟ Απελευθερωτικό Μέτωπο, και τώρα Εθνομηδενιστές θεωρούν κάποιοι Δεξιοί κάποιους αδιάβαστους αναρχοαριστερούς που σνομπάρουν το Εθνος και κοντά σ΄αυτούς και οι εχθροί του Σύριζα θέλουν τεχνηέντως να θεωρούν ΟΛΟΥΣ τους Συριζαίους, ώστε να απομακρύνουν απ' αυτούς απογοητευμένους Δεξιούς...

   • Απλός χαζός αστός avatar
    Απλός χαζός αστός @ Αρχιμήδης 13/03/2013 19:05:00

    Ναι ναι και ο Σωκράτης αδιάβαστος αναρχοαριστερός ήταν όταν δήλωνε ότι δεν αισθάνομαι Έλληνας ούτε Αθηναίος αλλά πολίτης του κόσμου.

    • ένας παλιός φίλος avatar
     ένας παλιός φίλος @ Απλός χαζός αστός 13/03/2013 19:56:16

     Συγγνώμη, αλλά εντελώς λάθος. Ο Σωκράτης ήταν περήφανος πατριώτης, τόσο πολύ που προτίμησε να πεθάνει παρά να προδώσει τους Νόμους της αρχαίας Αθήνας (ιδέ Πλάτωνος "Κρίτων" και "Φαίδων"), ακόμη κι αν τον καταδίκαζαν σε θάνατο. Περηφανευόταν δε που πολέμησε στις τάξεις των οπλιτών, στις οποίες και διακρίθηκε (ιδέ Πλάτωνος "Συμπόσιον"). Όλη του η φιλοσοφία ήταν ενάντια στους Σοφιστές, οι οποίοι ακριβώς είχαν την αντίληψη απάτριδος κοσμοπολίτη που τόσο λάθος αποδίδετε τον Σωκράτη! Ο Σωκράτης όντως μίλησε για τον Κοινό Λόγο του Παντός και για αυτό και θεωρείται προ Χριστού χριστιανός. Και για αυτό ακόμη το λόγο δεν είχε καμμία σχέση με τους Σοφιστές μηδενιστές και εθνομηδενιστές της εποχής εκείνης.

     • ένας παλιός φίλος avatar
      ένας παλιός φίλος @ ένας παλιός φίλος 13/03/2013 21:02:48

      "...αποδίδετε ΣΤΟΝ Σωκράτη..."

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ ένας παλιός φίλος 13/03/2013 21:55:28

      Ἔτσι μπράβο!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ dim 13/03/2013 17:12:17

   Γιατί ταυτίζετε το σύνολο με το έθνος; Θα μπορούσε ο εθνομηδενιστής του παραδείγματός σας να ζει και εργάζεται σε κιμπούτζ ή να πιστεύει σε σύνολο ευρύτερο του έθνους (π.χ. ευρωπαϊκή ένωση, βαλκανική ένωση, Ε.Σ.Σ.Δ.).

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Αντίθεσις 13/03/2013 17:55:10

    Γιατί απλούστατα αγαπητέ Αντίθεσις ο εθνομηδενιστής του δικού σου παραδείγματος που ζούσε και εργαζόταν σε κιμπούτζ υπήρχε τη δεκαετία του '60 αντε και του'70 . Τώρα δεν υπάρχει πιά όπως και οι ενώσεις που αναφέρεις.
    Μετα την κατάρρευση της ΕΣΣΔ όλοι επέστρεψαν με μανία μάλιστα στο έθνος και στη θρησκεία. Ακόμα και οι αφελείς νεαροί που θαθελαν σήμερα να είναι Διεθνιστές περιμένουν πλέον το πρώτο βήμα να το κάνει ο απέναντι...
    Τέτοιος Εθνομηδενιστής είμαι και εγώ, όπως και εσύ φαντάζομαι. Πχ. πολύ ευχαρίστως θα παρέδιδα το τζαμί των Ιωανίννων στους Τούρκους αν μου παρέδιδαν πρώτα αυτοί την Αγιά Σοφιά...Δεν ξέρω κανένα εθνομηδενιστή που να λέει σε ξένο έλα πάρε εσύ το σπίτι μου και μέχρι να μου δώσεις κι εσύ το δικό σου θα μείνω σε κάμπινγκ...

  • Απορών avatar
   Απορών @ dim 13/03/2013 17:17:11

   Δηλαδή ο Άγγελος Σικελιανός και ο Περικλής Γιαννόπουλος για παράδειγμα δεν ήταν πατριώτες; Είναι μεγάλο λάθος η ταύτιση Ορθοδοξίας / πατριωτισμού, θίγει και την πατρίδα κόβοντας ζωντανά μέλη της και πετώντας τα στα σκουπίδα (π.χ. τους πομάκους) αλλά κυρίως θίγει και την Ορθοδοξία.
   Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλληλοτροφοδότηση, ότι η ελληνικότητα δεν έχει επηρεάσει την Ορθοδοξία και η Ορθοδοξία την ελληνικότητα, έτερον εκάτερον. Αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή όταν μιλάμε για πατριωτισμό και στο μυαλό μας έρχεται η Ορθοδοξία. Ως Ορθόδοξος ομιλώ...

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Απορών 13/03/2013 20:37:34

    Ἡ ταύτιση Ὀρθοδοξίας-Πατριωτισμοῦ, θίγει τήν ἔννοια τοῦ πατριώτη,ὅπως σωστά λές,ἀλλά τήν ἔννοια τῆς Ὀρθοδοξίας γιατί; Ἕνας συνειδητός Χριστιανός Ὀρθόδοξος,ἔκ τῆς θέσεώς του εἶναι ἤ ὁφείλει νά εἶναι Πατριώτης.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Κυθήριος Τ. 13/03/2013 21:15:40

     Έτερον εκάτερον, δεν εννοούσα αυτό! Φυσικά και ένας Ορθόδοξος μπορεί να είναι πατριώτης, δεν θεωρώ όμως ότι οφείλει να είναι... αλλά αυτό επειδή είναι μεγάλη συζήτηση και άλλο θέμα ας μην το αγγίξουμε.
     Αναφερόμουν σε κάτι τελείως διαφορετικό: στην "αίρεση" του εθνοφυλετισμού την οποία καταδίκασε η Εκκλησία το 1872 και σύμφωνα με την οποία άρχισαν να ιδρύονται κρατικές Εκκλησίες διασπώντας την ενότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπήρχε η σκοπιμότητα της καταπολέμησης της Εξαρχείας βέβαια το 1872, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας ήταν σχισματική για 50 χρόνια γιατί επρόκειτο για ένα κρατικό κατασκεύασμα με στόχο την ανάπτυξη του εθνικισμού κατά τα δυτικά πρότυπα. Αυτό θίγει την Ορθοδοξία γιατί από Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία με σωτηριολογικό στόχο τη μετατρέπει σε υποχείριο του κάθε εθνικού κράτους ως συμπλήρωμα της κυρίαρχης ιδεολογίας του εθνικισμού (δυτικού τύπου). Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή και έχει σχέση με το πως αντιλαμβάνεται κανείς τόσο την Εκκλησία όσο και την ελληνικότητα και τον ελληνισμό: ως οικουμενικό ή ως εθνοκεντρικό/κρατικό;

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Απορών 13/03/2013 22:52:25

      Ἡ ἀπόσπαση,διοικητικά μόνο ὄχι πνευματικά,τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο στηρίχθηκε στή γνώμη πού διατύπωσε πρῶτος ὁ Ἀδ.Κοραῆς σύμφωνα μέ τήν ὁποία στήν ἀπελευθερωμένη Ἑλλάδα ἡ Ἐκκλησία ἔπρεπε νά καταστεῖ διοικητικά ἐλεύθερη ἀπό τό Οἰκ.Πατριαρχεῖο.Ἀπό τή γνώμη αὐτή βγῆκε καί ἐπικράτησε ἀργότερα ἡ θεωρία σύμφωνα μέ τήν ὁποία κάθε κράτος ἀποσπώμενο ἀπό τήν Τουρκία ἔπρεπε νά ἔχει καί τήν ἀνεξάρτητη Ἐκκλησία του.Τήν ἐνστερνίστηκε δέ,θερμά ὁ Γεώργιος Μάουρερ ὑπεύθυνος τῶν ἐκκλησιαστικῶν ζητημάτων ἐπί Ὄθωνα,γιατί ἤθελε νά καταστήσει τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὑποτελῆ στό βασιλιά Ὄθωνα πού ἦταν ρωμαιοκαθολικός,γιά νά προληφθεῖ ἔτσι κάποια ἐνδεχόμενη μελλοντικά ἀντίδραση τῆς Ἐκκλησίας.
      Δημιουργήθηκαν ἐξαιτίας αὐτῆς τῆς κατάστασης διάφορες ἀναταράξεις στό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας,ἀλλά δέν προκλήθηκε θρησκευτική διαίρεση τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ Κυθήριος Τ. 13/03/2013 21:44:44

     Αγαπητέ Κυθήριε νομίζω οτι ο Απορών ξέρει καλά τι λέει...Χριστιανική Ορθοδοξία σημαίνει λόγος του Χριστού και ο Λόγος του Χριστού δεν είναι Πατριωτικός. Είναι Παγκόσμιος, απόλυτα Διεθνιστικός:
     "Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ πάντες γαρ υμείς είς εστέ εν Χριστώ Ιησού."
     Επιστολή Αποστ. Παύλου προς Γαλάτες
     Κεφάλαιο 3, στίχος 28 .
     Βεβαίως αυτά αίρονται σε περίοδο πολέμου, διότι η βλάστηση του λόγου του Χριστού προυποθέτει επικράτηση της ειρήνης.
     Οταν ο εχθρός εισβάλλει στην Πατρίδα και σφάζει Χριστιανούς και Χριστιανός θα σφάξει τον εχθρό για να σώσει την Πατρίδα του, αναδεικνυόμενος πρωτίστως σε Πατριώτη και δευτερευόντως σε Ορθόδοξο Χριστιανό...

 67. eksothen avatar
  eksothen 13/03/2013 18:10:27

  I also am a Greek Othodox, and I declare that this 'dilema' is worth it's weight in gold, so to speak!
  Bravo Akenaton, excelent exercise in morals & scruples.

  Now for my point of view. There is no doubt that a better, NOT a true one - in the absolute manner, but a better patriot is the man in the second example, with out a doubt.
  The reason is as plain as ones nose. The first man is a hypocrite and not only that is making a life and a lifestyle out of his hypocracy. How can such a man have good strong morals?? How can such a man be ready to sacrifice for his believew and his nation?? How can such a man claim that all his talk and flag raising and marching and support for the nation is not just a ballon of hot air, just a show??
  He cannot convince me that he is a genuine patriot as he fails BY CHOICE to do his part for his society his family and his Nation, i.e Just a HYPOCRITE!
  To remeber a verse from a song"....Isn't he just like you and me???...", i.e. NeoHellene!

  • akenaton avatar
   akenaton @ eksothen 13/03/2013 19:53:42

   Thank you for your comment. It is from a very interesting point of vew. To my opinion, you got the gist of what i wrote.
   Also, thank you for your kind words.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ eksothen 14/03/2013 21:37:47

   Έξωθεν,

   η αγάπη που έχει για την οικογένειά του, τους συγγενείς του και τους φίλους του είναι η ίδια αγάπη με του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά και του Καραϊσκάκη, που μας λευθέρωσαν την πατρίδα. Αυτή η αγάπη είναι που φλογίζει τα σωθικά για υπερβάσεις όταν έρχεται ο νυν υπερπάντων αγών... και όπως έχουν δείξει οι αιώνες, αυτός έρχεται πολύ συχνά για τους Έλληνες...
   (η άλλη, η λελογισμένη αγάπη κάνει τους παρασημοφορημένους ήρωες τσολάκογλου και όχι μόνον...)

 68. Καθαρός ουρανός avatar
  Καθαρός ουρανός 13/03/2013 18:38:21

  ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ κβ΄ (22)
  Στιχ. 15-22. Η πονηρή ερώτηση των Ηρωδιανών για τους φόρους και η θαυμαστή απόκριση του Κυρίου.

  15 Τότε πορευθέντες οἱ Φαρισαῖοι συμβούλιον ἔλαβον ὅπως αὐτὸν παγιδεύσωσιν ἐν λόγῳ.

  16 καὶ ἀποστέλλουσιν αὐτῷ τοὺς μαθητὰς αὐτῶν μετὰ τῶν ῾Ηρῳδιανῶν λέγοντες· διδάσκαλε, οἴδαμεν ὅτι ἀληθὴς εἶ καὶ τὴν ὁδὸν τοῦ Θεοῦ ἐν ἀληθείᾳ διδάσκεις, καὶ οὐ μέλει σοι περὶ οὐδενός· οὐ γὰρ βλέπεις εἰς πρόσωπον ἀνθρώπων·

  17 εἰπὲ οὖν ἡμῖν, τί σοι δοκεῖ; ἔξεστι δοῦναι κῆνσον Καίσαρι ἢ οὔ;

  18 γνοὺς δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς τὴν πονηρίαν αὐτῶν εἶπε· τί με πειράζετε, ὑποκριταί;

  19 ἐπιδείξατέ μοι τὸ νόμισμα τοῦ κήνσου. οἱ δὲ προσήνεγκαν αὐτῷ δηνάριον.

  20 καὶ λέγει αὐτοῖς· τίνος ἡ εἰκὼν αὕτη καὶ ἡ ἐπιγραφή;

  21 λέγουσιν αὐτῷ· Καίσαρος· τότε λέγει αὐτοῖς· ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ.

  22 καὶ ἀκούσαντες ἐθαύμασαν, καὶ ἀφέντες αὐτὸν ἀπῆλθον.

  Απόδοση στη δημοτική

  15 Τότε πήγαν οι Φαρισαίοι στον τόπο των συσκέψεών τους και συμφώνησαν να τον παγιδεύσουν με ερωτήσεις.

  16 Του αποστέλλουν λοιπόν τους μαθητές τους μαζί μ’ εκείνους που ανήκαν στο κόμμα του Ηρώδη , και του είπαν: Διδάσκαλε, γνωρίζουμε ότι είσαι ειλικρινής και αληθινός και διδάσκεις το δρόμο του Θεού με βάση την αλήθεια και χωρίς ψέματα, και δεν σε νοιάζει τίποτε, δεν φοβάσαι κανέναν∙ διότι δεν επηρεάζεσαι από σκέψεις και ιδέες ανθρώπων ούτε χαρίζεσαι σε πρόσωπα.

  17 Πες μας λοιπόν, τι γνώμη έχεις; Επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να δώσουμε κεφαλικό φόρο στον Καίσαρα και να αναγνωρίσουμε έτσι ότι είμαστε υποτελείς και δούλοι του Καίσαρα; ( Έτσι οι Φαρισαίοι σκόπευαν ή να κινήσουν την οργή του πλήθους εναντίον του, εάν επέτρεπε την πληρωμή του φόρου, ή να τον καταγγείλουν μέσω των Ηρωδιανών ως επαναστάτη, εάν απαγόρευε την πληρωμή του ) .

  18 Ο Ιησούς όμως αντιλήφθηκε την πονηριά τους και είπε: Γιατί προσπαθείτε να με εκθέσετε σε πειρασμό , υποκριτές;

  19 Δείξτε μου το νόμισμα με το οποίο πληρώνεται ο φόρος. Αυτοί λοιπόν του έφεραν ένα δηνάριο , το οποίο ως νόμισμα ρωμαϊκό έφερε επάνω την εικόνα και την επιγραφή του Καίσαρα.

  20 Και τότε δείχνοντας το νόμισμα τους λέει: Ποιανού είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;

  21 Του λένε: Του Καίσαρα. Ο Ιησούς τότε τους λέει: Δώστε λοιπόν πίσω στον Καίσαρα εκείνα που ανήκουν στον Καίσαρα∙ και στο Θεό δώστε εκείνα που ανήκουν στο Θεό. Στον Καίσαρα και στους άρχοντες ανήκουν οι φόροι και ο σεβασμός και η υποταγή στους νόμους , εφόσον αυτά δεν σας ζημιώνουν στην ευσέβεια∙ η ψυχή σας όμως και ολόκληρο το εσωτερικό σας και όλος ο εαυτός σας ανήκουν στον Θεό.

  22 Κι όταν άκουσαν την απάντηση , θαύμασαν. Τον άφησαν τότε κι έφυγαν.

 69. Δαναός avatar
  Δαναός 13/03/2013 18:38:36

  Αφορίζεις πλαγιοκοπώντας και εξευμενίζεις λιβανίζοντας. Ακροβατείς ανάμεσα στο άσπρο και στο κόκκινο.Είναι επικίνδυνο.Φιλικά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δαναός 13/03/2013 18:54:35

   Η χώρα χρειάζεται μεγάλες δόσεις αλήθειας και όχι χρωματιστές μπαλίτσες όπιο που να εναλλάσσονται φίλτατέ Δαναέ. Ή που θα απεξαρτηθεί η κοινωνία από τα πολιτικά ναρκωτικά που "τραβάει" μέχρι σήμερα ή που θα καταρρεύσει. Με πολύ σεβασμό, Ακενατόν.

   • Απορών avatar
    Απορών @ akenaton 13/03/2013 19:01:40

    Έτσι ακριβώς...

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ akenaton 13/03/2013 21:18:23

    Όπιο? Την "θρησκεία" εννοείς?
    ΟΕΜ τον χριστιανισμό?

    • akenaton avatar
     akenaton @ (Α)θανάσης 13/03/2013 21:52:47

     Είναι χρωματιστή η θρησκεία; Ήμαρτον!

 70. Δαναός avatar
  Δαναός 13/03/2013 19:03:04

  Συμφωνώ ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες δόσεις αλήθειας , αλλά το άρθρο άλλα λέει. Αφορίζει σου είπα, γιατί δε ράβουμε δυο κουστούμια απλά και τελειώσαμε. Ξαναδές το με προσοχή.

 71. akenaton avatar
  akenaton 13/03/2013 19:09:57

  Όποιος γράφει, κινδυνεύει κιόλας. Το θέμα είναι πως σε ένα μικρό κομμάτι, μια ψηφίδα δεν μπορείς να χωρέσεις όλο το ..... ραφείο. Οι αναγνώστες θα κρίνουν αν ρίχνοντας κάτω όλες τις ψηφίδες που καταθέτει κανείς στο έλεός τους, σχηματίζεται κάποιο ψηφιδωτό που παριστάνει κάτι ή απλώς μια ίσια μονόχρωμη γραμμή που οδηγεί κάπου. Να είστε καλά.

 72. Δαναός avatar
  Δαναός 13/03/2013 19:19:56

  Σηκώνει πολύ κουβέντα. Αμιγώς, δεν υπάρχει ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος φίλος σου.Ούτε σκιαγραφικά.Αυθαίρετα ίσως.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δαναός 13/03/2013 19:55:10

   Με όλο τον σεβασμό δάσκαλε, είναι εντελώς υπαρκτά τα πρόσωπα!

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ akenaton 13/03/2013 19:59:19

    Με εξαιρέσεις δείγματα δε βγαίνει κανόνας.Έτσι δεν είναι;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Δαναός 13/03/2013 20:10:50

     Σε αυτό συμφωνούμε! Δεν ήταν πρόθεση να βγει κανόνας, αν φάνηκε έτσι αποτύχαμε. Αν αντιθέτως συνδαυλίστηκε λιγάκι η θράκα του τι σημαίνει εν έτει 2013 ο όρος "Πατριώτης" για την χώρα μας που σπαράσσεται στα νύχια της κρίσης, κάτι κάναμε.

 73. Geros avatar
  Geros 13/03/2013 19:20:44

  Νομίζω πως όντως μπερδεύετε τον φιλελευθερισμό με την φιλοσοφία του ντε Σαντ.
  Φυσικά δεν φταίτε εσείς , φταίει η αριστερά που βάφτισε ακραίο φιλελεύθερο ότι δεν της άρεσε στον καπιταλισμό (ακόμα και πράγματα διαμετρικά αντίθετα με τον φιλελευθερισμό) και ο Μάνος που έβαλε στα ψηφοδέλτια τον Βαλλιανάτο .....
  Το ότι συμφωνείτε με πολλά από αυτά που λέω με ανησυχεί γιατί σημαίνει ότι θα κακοπεράσετε στην ζωή σας. Θα ανήκετε σε ένα ρεύμα που δεν ξεπερνάει το 2% των Ελλήνων? Σαν να περιμένετε να πάρει ο Απόλλωνας το πρωτάθλημα ένα πράγμα ....

 74. akenaton avatar
  akenaton 13/03/2013 19:22:23

  Αγαπητέ dim αυτά που εξέθεσε ο Γέρος πιο πάνω, δεν είναι τόσο θέμα ιδεολογίας αλλά περισσότερο κοινής λογικής και μιας γερής δόσης Παιδείας. Δεν νομίζετε;
  ΥΓ. Σας το ξαναλέω: οι στατιστικές σας αναλύσεις σκίζουν!

  • dim avatar
   dim @ akenaton 13/03/2013 19:54:36

   Μα ακριβώς επειδή αυτά που εξέθεσε ο Γέρος είναι θέματα απλής λογικής και παιδείας, για αυτό και είπα ότι συμφωνώ μαζί του... Αλλά αυτές του ακριβώς οι τοποθετήσεις, για εμένα είναι τοποθετήσεις ενός μετριοπαθή φιλελεύθερου και όχι ενός ακραία φιλελεύθερου (τύπου Βαλλιανάτου)... Ο μετριοπαθής (είτε φιλελευθερος είτε συντηρητικός) κινείται πέριξ του κέντρου, και άρα εξ’ ορισμού συνθέτει, αναλύει, βάζει μπροστά τη λογική, τη παιδεία και δεν είναι δογματικός...

   Τα ποσοστά απάντησα και πιο κάτω, είναι ενδεικτικά, για να δείξω ακριβώς ότι πατριώτες υπάρχουν παντού, δεν είναι μονοπώλιο της (κεντρο)δεξιάς, αλλά πάντως σίγουρα η πλειοψηφία των πατριωτών ανήκουν στη κεντρο-δεξιά αφού εξ’ ορισμού στον κοινωνικο-πολιτικό άξονα, στα δεξιά του άξονα τοποθετείται η έννοια «σύνολο», και στα αριστερά η έννοια «άτομο»...

   • akenaton avatar
    akenaton @ dim 13/03/2013 20:02:59

    Αλήθεια μ' αρέσουν οι στατιστικές σας και τις διαβάζω πάντα! Ο κ. Βαλλιανάτος αγαπητέ μου στην πολιτική είναι sui generis, μην τον φορτώνετε σε κανέναν χώρο.

 75. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 13/03/2013 19:34:52

  Aκριβώς! Δεν είχε διαβάσει Μαρξ,ήταν κατά των διεφθαρμένων αρχών και υπέρ των αδυνάτων, αλλά παρ' όλα αυτά "έπιασε" την ιδέα του διεθνισμού που περιγράφεις...

 76. WY avatar
  WY 13/03/2013 20:10:36

  ΙΔΟΥ ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  --------------------------------------------
  1.
  Όρκος Ιερολοχιτών :

  ## Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδας να μείνω πιστός εις την Πατρίδα μου και εις την Θρησκείαν μου.
  Ορκίζομαι να ενωθώ με όλους τους αδελφούς μου Χριστιανούς δια την ελευθερίαν της Πατρίδος μας.
  Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου υπέρ της θρησκείας και Πατρίδος μου.
  Να αποθάνω μετά των αδελφών μου υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδος και της Θρησκείας μου.
  Να φονεύσω και αυτόν τον ίδιον τον αδελφόν μου, εάν τον εύρω προδότην της Πατρίδος μας. Να υποτάσσομαι στον υπέρ της Πατρίδος μου αρχηγόν, Να μη βλέψω εις τα όπισθέν μου, εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και Θρησκείας μου.
  Να λάβω τα όπλα εις κάθε περίστασιν, ευθύς μόλις ακούσω ότι ο Αρχηγός μου εκστρατεύει κατά των τυράννων και να συγκαταφέρω άπαντας τους φίλους και γνωρίμους μου εις το να με ακολουθήσωσιν. Να βλέψω πάντοτε τους εχθρούς μου με μίσος και με περιφρόνησιν. Να μη παρατήσω τα όπλα προτού να ιδώ ελευθέραν την Πατρίδα μου και εξολοθρευμένους τους εχθρούς της.
  Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω τους εχθρούς της θρησκείας μου ή ν΄ αποθάνω ως μάρτυς δια τον Ιησού Χριστόν.
  Ορκίζομαι τέλος πάντων εις το της Θείας Μεταλήψεως φοβερόν Μυστήριον ότι θα υστερηθώ της Αγίας Κοινωνίας εις την τελευταία μου εκείνην ώρα, εάν δεν εκτελέσω απάσας τας υποσχέσεις, τας οποίας έδωσα ενώπιον της εικόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.##

  2.
  Όρκος Προέδρου τής Δημοκρατίας :

  ##Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαιρέτου Tριάδος να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού##

  3.
  Eπιτάφιος (Θουκυδίδης.) :
  ...........
  ἐνθυμουμένους ὅτι τολμῶντες καὶ γιγνώσκοντες τὰ δέοντα
  καὶ ἐν τοῖς ἔργοις αἰσχυνόμενοι ἄνδρες αὐτὰ ἐκτήσαντο, καὶ
  ὁπότε καὶ πείρᾳ του σφαλεῖεν, οὐκ οὖν καὶ τὴν πόλιν γε τῆς
  σφετέρας ἀρετῆς ἀξιοῦντες στερίσκειν, κάλλιστον δὲ ἔρανον
  αὐτῇ προϊέμενοι
  ........................
  κοινῇ γὰρ τὰ σώματα διδόντες ἰδίᾳ τὸν
  ἀγήρων ἔπαινον ἐλάμβανον καὶ τὸν τάφον ἐπισημότατον,
  οὐκ ἐν ᾧ κεῖνται μᾶλλον, ἀλλ’ ἐν ᾧ ἡ δόξα αὐτῶν παρὰ τῷ
  ἐντυχόντι αἰεὶ καὶ λόγου καὶ ἔργου καιρῷ αἰείμνηστος κατα-
  λείπεται......

  4.
  (Σωκράτης)
  Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι.

 77. Padron avatar
  Padron 13/03/2013 21:14:21

  Αν δε διδάσκεται φιλοσοφία, αγαπητέ αρθρογράφε θα έπρεπε να το ξανασκεφθείτε. Δεν είναι μόνο η αλληγορική μεταφορά, δύο πραγματικών φιγούρων τις Ελλήνικης πραγματικότητας, αλλά η σύγκρουση του "φαίνεσθαι" με το ¨είναι¨ του καθ'ενός μας. Οι περισσότεροι εκ των σχολιαστών, δυστυχώς παρασύρθηκαν από το ¨φαίνεσθαι¨ και γι'αυτό ίσως η εκπληξή τους. Για κάποιους από εμάς, η "σταδιακή απαγκίστρωσή" σας από το "όπιο" της συλλογικής μας κατάντιας, είναι η ελπίδα γι'αυτό που μόνοι μας θα καταφέρουμε. Ευχαριστώ και πάλι

  • akenaton avatar
   akenaton @ Padron 14/03/2013 12:06:02

   Εγώ σας ευχαριστώ!

 78. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 13/03/2013 22:23:28

  Ἀγαπητέ Δημήτρη σ' εὐχαριστῶ γιά τήν εὐκαιρία γιά γόνιμο διάλογο.
  Ὁ στίχος πού παραθέτεις,ἀναφέρεται περισσότερο στήν ἰσότητα καί τήν ἀδελφοσύνη πού πρέπει νά ὑπάρχει μεταξύ τῶν ἀνθρώπων,ἀφοῦ ὅλοι εἴμαστε ἴσοι στά μάτια τοῦ Θεοῦ.
  Ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ εἶναι παγκόσμιος ὅπως πολύ ὄμορφα λές,ἀλλά γιατί αὐτό πρέπει νά ἀναιρεῖ καί τό πατριωτικός;Καί πατριωτικός εἶναι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ μέ τήν ἔννοια τῆς ἀγάπης πρός τήν ἰδιαίτερη πατρίδα τοῦ καθενός,χωρίς τήν ἀποστροφή πρός τήν πατρίδα τοῦ ἄλλου,ἀφοῦ προϋποτίθεται ἡ ἀγάπη πρός τόν πλησίον.
  Ἄλλωστε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός δέν ἔκλαψε πρό τῆς Ἰερουσαλήμ ὅταν προέβλεψε τήν καταστροφή της στό Λουκ ιθ' 41-44;
  Πέραν τῆς ἀγάπης πρός τήν πατρίδα μας ὅμως,ὁ Ἀπ.Παύλος στήν πρός Ἐβρ.ιγ' 14 μᾶς θυμίζει:''οὐ γάρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν,ἀλλά τήν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν'',μέ τήν ἔννοια τῆς προσωρινότητός μας ἐδῶ στή γῆ καί τῆς μονιμότητός μας κάπου ἀλλοῦ...

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ Κυθήριος Τ. 13/03/2013 23:58:04

   Δεν είπα εγώ αγαπητέ Κυθήριε οτι τον αναιρεί. Συ είπας...Απλά είπα οτι ο Διεθνιστικός λόγος του Χριστού που καταργεί τα σύνορα μεταξύ των χωρών και μεταξύ των ανθρώπων αφου η ύπαρξή τους δεν έχει κανένα νόημα οταν αγαπάμε αλλήλους και τον εχθρό μας ως εαυτόν και όταν ακόμα μας ραπίσει επι την μίαν παρειάν στρέφομεν αυτώ και την άλλην, για να εφαρμοστεί στην πράξη, πρέπει να επικρατήσει εφ' ολης της γης ΕΙΡΗΝΗ και εν ανθρώποις Ευδοκία. Ομως οι πόλεμοι συνεχίζονται δυστυχώς και βλέπουμε πόσο απίστευτη διαστρέβλωση αυτού του Υπέροχου λόγου του Χριστού έχουν κατορθώσει οι "Επίσημοι αντιπρώσωποί" του απο τη μιά με τα δις του καθαιρεθέντος Επισκόπου Αττικής που εφυλακίσθη αν θυμάμαι καλά, και απο την άλλη την παραίτηση του Πάπα και την ύπαρξη SPA για Γκέι Ιερωμένους στο Βατικανό...
   Οσο λοιπόν θα υπάρχουν αυτά και οι πόλεμοι, θα αποτελεί ύστατο καταφύγιό μας η Πατρίδα, την οποία όλοι θα υπερασπιστούμε μεχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας απέναντι σε τέτοιους τιποτένιους και ανάξιους ακόμα και για φιλοξενία στα Ιερά χώματά της...Οχι και να μας την "αγοράσουν" με τα βρωμερά αργύρια του Ιούδα...

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 14/03/2013 00:27:44

    Συμφωνῶ μαζί σου,στόν ἠθικό,οἰκονομικό,πνευματικό πόλεμο τόν ὁποῖο ὑφιστάμεθα,ἡ Πατρίδα ὥς καταφυγή,μετά τήν Ἐκκλησία,εἶναι οἱ μόνες ἐλπίδες γιά ἐπικράτηση

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Κυθήριος Τ. 14/03/2013 11:45:37

     Απολυτα σωστος Κυθηριε στις ξεκαθαρες αποψεις σου. Πρωτα Χριστος μετα πατριδα....Η πατριδα και βιολογικη μας οικογενεια ειναι η παρηγορια που εδωσε ο Θεος για να διανυσουμε αυτη τη ζωη. Αλλωστε οι μοναχοι σ αυτη την αποταγη απο τις ανθρωπινες παρηγοριες δεν ορκιζονται; Ειναι γνωστο οτι στην ανω Ιερουσαλημ την πραγματικη πατριδα μας, δεν υπαρχουν συγγενειες, εκ στοματος Χριστου....
     Αγαπητε Δημητρη ο Θεος μιλησε απαξ και αποτυπωθηκε στην Αγια Γραφη. Απο κει και περα ο ανθρωπινος εγωϊσμος και τα λαθη φερνουν τα αποτελεσματα που περιγραφετε, πολλω μαλλον η απιστια, ακομα και των επισκοπων. Τα παντα τα ειπε τελεια, εμεις τα διαστρεβλωνουμε απο τα παθη μας...
     Ας ριξουμε λιγακι το εγω μας και να του πουμε ελα και ειναι αποδεδειγμενο οτι ΠΑΝΤΑ ακουει αυτο το καλεσμα σε οποιον πραγματικα το εννοει και το θελει.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Κυθήριος Τ. 14/03/2013 13:46:00

     Ρήνα,ὁ λόγος σου πάντα εὔστοχος καί πνευματικός!
     Ὅσο πιό ἄδειος εἶναι κανείς,τόσο περισσότερο γεμίζει καί φουσκώνει ἀπό τόν ἑαυτό του...

 79. thouthou avatar
  thouthou 13/03/2013 22:27:21

  Παραμύθα δίλημμα. "ποιος είναι καλύτερος, ο κακός πατριώτης ή ο καλός παγκοσμιοποιημένος;;;"....
  Θυμίζει την μπαρούφα των ροζ "ποιος είναι καλύτερος Έλληνας, ο κακός Έλληνας ή ο καλός ξένος;"....
  Άτοπη ερώτηση, γιατί απαντάται από τα δεδομένα του ερωτήματος.
  Πατριώτης είναι ο πρώτος. Απλά κακός. Δεν μπαίνει θέμα σύγκρισης, γιατί ο πατριωτισμός δεν είναι "ποιότητα", είναι σύμπαν. Δείγμα χάους η ποιοτική σύγκριση μεταξύ δυο διαφορετικών συμπάντων. Δείγμα παρακμής η ισοπέδωση των πάντων.
  ΥΓ: πρέπει να ανήκει κάποιος στην δεύτερη κατηγορία για να έχει τέτοια ερωτήματα.

 80. akenaton avatar
  akenaton 13/03/2013 22:51:43

  Θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι. Για μένα, η πιο συγκινητική στιγμή που θυμάμαι στην ελληνική τηλεόραση, ήταν όταν σε κάποια εκπομπή, παρουσίασαν τον Έλληνα επιχειρηματία Ε. ΜΟΥΖΑΚΗ (αν θυμάμαι καλά το όνομά του), ιδιοκτήτη των κλωστών DMC και άλλων επιχειρήσεων νομίζω. Τον παρουσίασαν ως τον Έλληνα επιχειρηματία με την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ φορολογική δήλωση και άρα τον υψηλότερο φόρο στην χώρα. Ήμουν αρκετά μικρός αλλά θυμάμαι πως είπε, ότι γι αυτόν η φορολογική υποχρέωση ήταν ιερή. Μια ανταπόδοση προς την κοινωνία που του επιτρέπει να κερδίζει τόσα πολλά χρήματα.
  Πολλοί θυμάμαι πως τον χαρακτήρισαν με το γνωστό υποκοριστικό της παρέας (μ....α) αλλά για μένα ήταν μια ηρωική μορφή. Ένας επιχειρηματίας που καταλάβαινε πως ήταν και απόλυτα δικό του συμφέρον να διατηρείται η κοινωνία ακμαία, παραγωγική και φυσικά καταναλωτική! Και συμφωνούσε πως για να γίνει αυτό, έπρεπε να επιστρέψει ένα μέρος των κερδών του με την μορφή του φόρου. Σήμερα, δεν ξέρω πόσοι Μουζάκηδες υπάρχουν, ίσως υπάρχουν αρκετοί. Εμένα όμως από τότε μου έχει μείνει η εντύπωση πως δεν λογίζεται κανείς πατριώτης όταν προσπαθεί να αποφύγει τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του προς την Πατρίδα. Ακόμη χειρότερα, όταν αυτήν του την βαριά αποποίηση, την συγκαλύπτει με επιφανειακές και τελικά υποκριτικές εκδηλώσεις άκρατου "πατριωτισμού" και άπειρης "αγάπης" προς την Πατρίδα.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ akenaton 13/03/2013 23:42:04

   Και όμως κι αυτός τα μισά δήλωνε απο τα πραγματικά κέρδη του!!!

 81. Orgilos avatar
  Orgilos 13/03/2013 22:54:22

  Νομίζω πάντως ότι ο δεύτερος τύπος φωτογραφίζει κατά κύριο λόγο έναν ψηφοφόρο της ΔΗΜΑΡ ενώ ο πρώτος μάλλον έναν ψηφοφόρο της ΧΑ. Ποιόν να προτιμήσω; Σε αυτήν την περίπτωση κανέναν από τους δύο. Αν δηλαδή είχα μία Ρεπούση η οποία πλήρωνε τους φόρους προς το κράτος, προφανώς και δε θα τη θεωρούσα περισσότερο πατριώτισσα από έναν χρυσαυγίτη ο οποίος δεν πληρώνει φόρους.

  Αλλά αυτό με τους φόρους είναι τελείως χαζό. Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της χρεωκοπίας της Ελλάδος προφανώς και δεν είναι επειδή δεν πληρώνουν φόρους οι πολίτες. Άλλωστε όποιος μπορεί να αποφύγει με κάθε τρόπο φόρους είτε είναι βαλκάνιος είτε «φωτισμένος» Ευρωπαίος θα το κάνει απλώς ...γιατί μπορεί. Απλώς στη Δυτική Ευρώπη λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου τα χαμηλά στρώματα δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

  Οι Γερμανοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αλλά δεν το κάνουν επειδή από αυτό γεμίζουν χρήματα οι τράπεζές τους και αρνούνται να άρουν το απόρρητο για τους Έλληνες καταθέτες. Πού θέλω να καταλήξω λοιπόν· το να είσαι εντάξει στις φορολογικές σου υποχρεώσεις είναι ένα δείγμα πατριωτισμού εφ' όσον όμως γίνεται ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και όχι επειδή απλώς δεν μπορείς να το αποφύγεις και ακόμα κι αν γίνεται ευσυνείδητα, αυτό σε καμμία περίπτωση δε θα λύσει το πρόβλημα της χώρας.

  Η Ελλάδα διπλασιάσθηκε από το 1821 όχι από τύπους σαν τον δεύτερο αλλά τύπους σαν τον πρώτο και σαν τον μεγάλο συγγραφέα Λορέντζο Μαβίλη, μεγαλοαστό ο οποίος όμως σε ηλικία 52 ετών κατετάγη στους βαλκανικούς πολέμους και πέθανε στη μάχη. Δε νομίζω κανένας από τη δεύτερη κατηγορία να το έκανε αυτό...

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Orgilos 13/03/2013 23:40:18

   ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!!!! Περίπου τα ίδια είπα και εγώ παραπάνω...

 82. Lichnee avatar
  Lichnee 14/03/2013 00:45:54

  Άλλο πατρίδα και άλλο κράτος αγαπητέ akenaton.
  Και εν τέλει ένας ο οποίος στο 2ο παράδειγμά σας δεν πιστεύει στους ακρογωνιαίους λίθους της πατρίδας αλλά πληρώνει τους φόρους του είναι το ίδιο κατακριτέος με τον χαρακτήρα του 1ου παραδείγματος που πιστεύει σε αυτά αλλά φοροδιαφεύγει.
  Δηλαδή το "πατριδόμετρο" είναι οι φόροι εν τέλει;
  Θα πήγαινε ο τύπος από το 2ο παράδειγμα να υπερασπιστει την πατρίδα π.χ. έναντι μιας υποτιθέμενης θερμής αντιπαράθεσης με τα Σκόπια;Μάλλον όχι αφού δεν τον νοιάζει η ονομασία.Πληρώνει όμως φόρους...Πατριωτικόν!
  Μπορούν να βγουν δεκάδες τέτοια λογικά κενά και για τους 2 που παραθέτετε.
  Λυπάμαι...Δεν περίμενα τέτοιο άρθρο από εσάς.Πραγματικά λυπάμαι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Lichnee 14/03/2013 12:05:01

   Λυπάμαι αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή σας πως "άλλο Πατρίδα και άλλο κράτος" διότι ευτυχώς η Πατρίδα μας ΕΙΝΑΙ ανεξάρτητο και όχι υπόδουλο κράτος. Αν δεν το έχετε καταλάβει αυτοκυβερνόμεθα. Δεν μας κυβερνά ακόμη ο Σουλτάνος αλλά κυβερνήσεις που εμείς οι ίδιοι εκλέγουμε. Από κει και πέρα, ο καθένας φυσικά μπορεί να προσλάβει τα γραφόμενα του άλλου όπως θέλει και μπορεί, δεν μου πέφτει λόγος.
   Να είστε καλά.

 83. Απορών avatar
  Απορών 14/03/2013 01:13:59

  Αχ αγαπητέ ξύνετε πληγές... Υπάρχει βάση όντως, ο Μέγας Φώτιος αν θυμάμαι καλά αναφέρει ότι τοπικές εκκλησίες καλό είναι να εδράζονται επί των συνόρων ή κάπως έτσι, ωστόσο η Εκκλησία της Ελλάδας αρχικά ήταν μια πολύ πιο βρώμικη ιστορία από ότι είναι γενικώς παραδεκτό... Προτεσταντικού τύπου Εκκλησία στα αγγλικανικά πρότυπα με κεφαλή της έναν... ρωμαιοκαθολικό(!) τον Όθωνα(!!!)... Υπάρχουν επιστολές του Όθωνα στην πατρίδα του όπου αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι έντονα θρησκευόμενος λαός οπότε αν ελέγξεις τη θρησκεία τους μπορείς να τους ελέγξεις πλήρως κτλ. κτλ. και τελικά αυτός είναι και ο λόγος που το κάθε έθνος - κράτος ίδρυσε τη δική του Εκκλησία (ακόμα και οι σλαβομακεδόνες σήμερα) ξεφτιλίζοντας την Ορθοδοξία και υποβιβάζοντας το ποίμνιο από Σώμα Χριστού σε υπηκόους καταναλωτές της εισαγόμενης δυτικής ιδεολογίας του εθνικισμού... Και κάπως έτσι φτάσαμε στη Ζωή, το Σωτήρ, τον Ιερώνυμο, το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών των Απριλιανών το οποίο εξεφτέλισε πλέον τόσο πολύ τις αξίες μας που άφησε καμμένη γη για να αλωνίζει η αριστερά στη μεταπολίτευση... Πονάει πολύ αυτή η ιστορία... από όπου και αν την πιάσεις...

 84. rally monkey avatar
  rally monkey 14/03/2013 01:32:37

  ερωτηση - ποιό απο τα δύο `πολιτισμικά` background στο παραδειγμα ήταν πιο trendy τις τελευταιες δεκαετίες στην Ελλάδα ...
  στατιστικα εκει θα συναντησεις και τα περισσοτερα λαμογια

  νομιζω το σχολιο @Σικελιανος - ο'τι μπερδευουμε την 'βούρτσα με το άλλο ευγενές οργανο' τα είπε όλα..

 85. dim avatar
  dim 14/03/2013 02:26:16

  Είναι καλό πολλές φορές να φτιάχνεις δύο συμμετρικά αντίθετα παραδείγματα για να αποδείξεις κάτι , και υπό αυτή την έννοια δε θα έλεγα ότι ήταν λάθος το εγχείρημα του ακενατόν… Απλά, τελικά «κατασκεύασε» λάθος παράδειγμα… Διότι από τη μια πήρε δύο εντελώς ακραίες συμπεριφορές ως προς τη τήρηση των νόμων (ο ένας είναι λαμόγιο, ο άλλος είναι νομοταγής), το οποίο όμως στην ουσία δεν αποτελεί ικανό κριτήριο για να αποδειχθεί αν είναι κάποιος πατριώτης ή όχι.. Το να τηρείς τους νόμους είναι αναγκαία συνθήκη για να είσαι και πατριώτης, δεν είναι όμως ικανή… Σίγουρα όποιος δεν τηρεί τους νόμους δεν είναι πατριώτης, όποιος όμως τους τηρεί δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι και πατριώτης… Μπορεί να τους τηρεί όχι από αγάπη για τη πατρίδα του, αλλά από αγάπη για τον εαυτό του και μόνο, γιατί φοβάται ότι αν πιαστεί θα καταλήξει φυλακή και θα χάσει την τόσο πολύτιμη για αυτόν ελευθερία του…

  Επίσης, ως προς το δεύτερο στοιχείο, που όντως αυτές οι συμπεριφορές σχετίζονται με το πατριωτισμό, δε πήρε δυο συμμετρικά αντίθετες συμπεριφορές… Πήρε έναν που στη κλίμακα του πολιτικο-κοινωνικού άξονα είναι στο 9 (σαφώς εθνικιστής) αλλά από την άλλη δεν πήρε έναν που στον ίδιο άξονα είναι στο 1 (σαφώς εθνομηδενιστής), αλλά κάποιος με ποιο «ωραιοποιημένες» απόψεις, στο 3-4 της κλίμακας, του στυλ: «καμια φορά, (όχι πάντα), ξεχνάει να υψώσει την ελληνική σημαία», «οι απόψεις του στο Σκοπιανό είναι μετριοπαθείς, είναι υπερ της σύνθετης ονομασίας (όχι κάποιος που τους αναγνωρίζει ως Μακεδόνες, νέτα σκέτα)» κλπ κλπ κλπ… Συγκρίνει λοιπόν έναν «εθνικιστή» (και λαμόγιο), με έναν «μετριοπαθή φιλελεύθερο» (και νομοταγή)… Είναι δηλαδή τεχνικά λανθασμένα κατασκευασμένο το παράδειγμα, αλλά η προσπάθεια είναι θετική, διότι προκαλεί το ενδιαφέρον, ανεβαίνει η συμμετοχή και έτσι αναπτύσσονται και όλες οι απόψεις…

  Με αφορμή λοιπόν το άρθρο αυτό η δική μου άποψη είναι η εξής:

  Το να είσαι νομοταγής είναι αναγκαία προϋπόθεση για να είσαι και πατριώτης, δεν είναι όμως ικανή… Από αυτή την αναγκαία συνθήκη λοιπόν, προκύπτει ότι το λαμόγιο και ο παράνομος δεν πληρεί την αναγκαία αυτή συνθήκη, και άρα ό,τι κι αν πιστεύει από εκεί και πέρα για όλα τα άλλα θέματα, πατριώτης δε θα χαρακτηριστεί ποτέ…

  Αφού λοιπόν πληρείς την αναγκαία συνθήκη (είσαι δηλαδή νομοταγής), πάμε από εκεί και πέρα στις ικανές συνθήκες… Εδώ, για εμένα για να είσαι πατριώτης πρέπει να ανήκεις σε εκείνο το φάσμα του κοινωνικο-πολιτικού άξονα που ξεκινάει από το κέντρο και λίγο αριστερά του άξονα, και είναι ο μετριοπαθής φιλελεύθερος, και να φτάνεις μέχρι τα δεξιά του άξονα, που είναι ο συντηρητικός και ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός, αποκλείοντας έτσι τους εθνομηδενιστές και τους ακραίους φιλελεύθερους από τη μία, και τους εθνικιστές από την άλλη… Ναι, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, ο εθνικιστής δεν είναι πατριώτης, διότι στην ουσία με τη στάση του και τα πιστεύω του δεν κάνει καλό στη πατρίδα του… Ο πατριώτης πρέπει να υπερασπίζεται στη πράξη τα συμφέροντα της πατρίδας του…. Ο (υπερ)εθνικιστής όμως, μέσα από τις μαξιμαλιστικές και απόλυτες απόψεις και επιδιώξεις του, στην ουσία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και εθνικές καταστροφές, και άρα, ενώ στη θεωρία και ιδεολογικά έχει τη θέληση να υπερασπιστεί τη πατρίδα του, στη πράξη με την υπερβολή του και τον ολοκληρωτισμό – μαξιμαλισμό - υπερεθνικισμό του, θα οδηγήσει την ίδια του τη πατρίδα, που τόσο αγαπά, στη καταστροφή…

 86. dim avatar
  dim 14/03/2013 02:42:31

  Εχεις δίκιο κατά το ήμισυ... Το να είσαι νομοταγής και να πράττεις το "καθήκον¨ σου προς τη πατρίδα πληρώνοντας του φόρους σου, είναι αναγκαία άλλα όχι ικανή συνθήκη για να χαρακτηριστείς πατριώτης...

  Τώρα ως προς το δεύτερο... αν πρόσεξες καλά, ως δεύτερο παράδειγμα, δεν διάλεξε έναν "εθνομηδενιστή", ή εναν "ακραία φιλελεύθερο", αλλά έναν "μετριοπαθή φιλελεύθερο" (λέει πχ αποδέχεται σύνθετη ονομασία, και άρα ο "φίλος" δεν είναι τύπος Γαϊτάνη, ή Θεοδωρίδης, ή Σκουρλέτης, ή Στρατούλης, ή Βαλλιανάτος... αλλά ένας με μετριοπαθείς απόψεις πέριξ του κέντρου και λίγο κεντροαριστερά)... Άρα δε θα μπορούσα εύκολα να τον απορρίψω ως μη έχοντα πατριωτικό φρόνημα, αλλά θα τον δεχόμουνα ως ένα που κινείται οριακά στο πιο αριστερό σημείο του υποσυνόλου εκείνου που θα μπορούσε να ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε "πατριώτης"

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ dim 14/03/2013 23:34:38

   Dim, πριν από ένα οκτάμηνο είχα γράψει σε άλλη ανάρτηση ότι:
   «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ είναι ότι αληθινά δίνει οξυγόνο στην Ελληνική οικονομία και στους ασφυκτιούντες συμπολίτες μας. ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ στον καιρό του Μνημονίου είναι όποιος (εφόσον αντέχει) δίνει οξυγόνο στους συμπολίτες του: δηλαδή πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και είναι συνεπείς στις οικονομικές του υποχρεώσεις…»

   Όλα αυτά ισχύουν, ΟΜΩΣ κάτω από την αυστηρή προϋπόθεση ότι,
   η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας είναι εξασφαλισμένη και
   οι θέσεις της, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αδιαπραγμάτευτες.

   Όταν αυτά δεν ισχύουν, (πχ εφόσον ο δεύτερος φίλος, υποχωρεί στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων), τότε αυτόματα χάνει την ιδιότητα του Πατριώτη,
   ακόμη κι αν είναι χίλιες φορές πιο νομοταγής και
   απείρως πιο τυπικός στις οικονομικές του υποχρεώσεις,
   από όλους τους αληθινούς πατριώτες.

   Επίσης, ο πατριωτισμός δεν έχει προσανατολισμό (αριστερό, κεντρώο, ή δεξιό), εφόσον διεθνώς γνωστοί αριστεροί ηγέτες, υπήρξαν παραδείγματα πατριωτισμού, σε βαθμό που να ωχριούν μπροστά τους, πολλοί (νέο)φιλελεύθεροι «πατριώτες».

 87. Απορών avatar
  Απορών 14/03/2013 03:43:49

  Και όμως δεν νομίζω να πρόκειται για εξαιρέσεις αλλά για τον κανόνα! Για πολύ συγκεκριμένους λόγους που ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένα ανθρωπολογικά πρότυπα...

 88. Απορών avatar
  Απορών 14/03/2013 03:47:04

  Αν ο akenaton προσπαθεί να στοχοποιήσει τον πατριωτισμό, τότε φαντάζομαι πως εγώ θα είμαι τουλάχιστον εθνοπροδότης!

 89. Απορών avatar
  Απορών 14/03/2013 04:00:13

  Θα ήθελα να συγχαρώ τον akenaton γιατί μας πόνεσε... άρα άγγιξε κάτι αληθινό μέσα μας. Πολλοί αντέδρασαν με σχόλια του τύπου "λυπάμαι πολύ" κτλ. αλλά κατά βάση νιώσαμε όλοι να δαγκωνόμαστε και για αυτό λυπηθήκαμε, όχι για τον akenaton... Τί μας πόνεσε όμως, ότι αμφισβητήθηκε ο πατριωτισμός μας; Δεν νομίζω... αυτός είναι εμπειρικός, δύσκολα αμφισβητείται, τον νιώθεις στο αίμα σου... Τότε;
  Μας έδειξε απλά ότι λίγο πολύ είτε μισούμε το κράτος μας (έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουμε) είτε, αν το αγαπούμε, δεν είμαστε ακριβώς αυτό που έχουμε κατά νου ως "πατριώτης" αλλά κατά βάση κάτι διαφορετικό, κάτι πιο προτεσταντίζον να το πω, όπως θέλετε ονομάστε το. Δεν θα το πω πιο φιλελεύθερο γιατί πιστεύω ότι μας ταιριάζει πολύ περισσότερο φιλελευθερισμός από αυτόν που σήμερα έχουμε (και δεν αναφέρομαι στην ελευθεριότητα)... Αυτή την εσωτερική σύγκρουση και αντίφαση του νεοέλληνα ανέδειξε και του αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό! Ως προς τα αίτια έχω αναφερθεί παραπάνω.
  Τί προσπαθεί να μας πει; Ότι πρέπει να αποδεχθούμε φωναχτά τον κίβδηλο πατριωτισμό μας την εθνοπροδοσία μας ή τον αριστεροπροτεσταντισμό μας; Δεν νομίζω... και οι δύο χαρακτήρες είναι ΦΙΛΟΙ του...
  Αυτό που προσπαθεί να μας πει νομίζω πως είναι ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος και αυτό σίγουρα θα πρέπει να είναι λιγότερο κράτος (και ειδικά εδώ δεν αναφέρομαι στο δημόσιο αλλά στη συγκεκντρωτικότητά του) είναι ότι θα πρέπει να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι και να φτιάξουμε αντίστοιχους θεσμούς, επιτέλους δικούς μας ελληνικούς και για αυτό φιλικούς προς την τάση μας προς ελευθερία (και όχι απλώς την ατομική ως οι δυτικοί φιλελεύθεροι την αντιλαμβάνονται) αναλαμβάνοντας επιτέλους και στην ευθύνη που της αναλογεί.

 90. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 14/03/2013 08:33:28

  Μα η θεώρηση της "θρησκείας" στο άρθρο σου είναι χρωματσμένη! Περιγράφεις έναν "πολιτικοποιημένο" (θεόστρεβλα) χριστιανό...
  Αυτό είναι το ενοχλητικό που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις... Δες και την περιγραφή του περιστατικού με τα "του Καίσαρος" πιο πάνω...
  "Συνειδητός" χριστιανός όπως τον περιγράφεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, και ας μιλάς για "πλήρη συμμετοχή του εκκλησιαστικού γεγονότος"...
  Έχεις νηστέψει ποτέ μια ολόκληρη σαρακοστή να δεις τι θα πει αυτό?
  Όποιος ΝΗΣΤΕΨΕΙ μια ολόκληρη σαρακοστή, θα δει τέτοιες αλλαγές στον εαυτό του (από έξω και από μέσα) που δεν θα τον γνωρίζει...

  Και μην αυταπατάσαι με την αθηναϊκή ανοησία να βαφτίζονται όλες οι θαλασσινές γκουρμεδιές "σαρακοστιανά", ε?

  Εν ολίγοις γράφεις για πράγματα που προφανώς αγνοείς. Αγνοείς τι θα πει κανονικός χριστιανός, διότι τέτοιον μας παρουσιάζεις τον φίλο σου ενώ δεν είναι.

  Αν έλειπε η ανοησία του να ανακατέψεις τον χριστιανισμό με τα υπόλοιπα άρθρα σου, θα συμφωνούσα 1000% με το άρθρο σου, παρεμπιπτόντως....

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ (Α)θανάσης 14/03/2013 08:34:59

   "τα υπόλοιπα στο άρθρο σου"

  • akenaton avatar
   akenaton @ (Α)θανάσης 14/03/2013 12:09:08

   Μην κολλάτε, το τελευταίο που θέλει να κάνει το άρθρο είναι να πλήξει τους πιστούς χριστιανούς. Η άποψη όμως πως η βαθιά ορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ (και για πολλούς και ΙΚΑΝΟ) προαπαιτούμενο για να θεωρηθεί κάποιος Πατριώτης με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Ευχαριστώ.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ akenaton 14/03/2013 14:02:27

    Κι ὅμως φίλε Akenaton!
    Ἡ ''βαθειά ὀρθόδοξη χριστιανική πίστη'' ὅπως περιγράφεις,προϋποθέτει καί τήν ἀγάπη πρός τήν Πατρίδα.
    Ὥς γνωστόν,ἕνας βαθειά θρησκευόμενος,ἔχει ἀποβάλλει τήν ὑποκρισία ἀπό τό χαρακτήρα του καί κατά συνέπεια ἕνας ταπεινός καί ὄχι ὑποκριτής,δέν θέλει νά ζημιώσει οὔτε τόν διπλανό του,πολύ δέ περισσότερο τήν ἴδια του τήν Πατρίδα.
    Τό ἀμφιλεγόμενο,πιστεύω,τοῦ ἄρθρου σου ἦταν,ὅτι ταύτισες τήν ἰδιότητα τοῦ ὀρθοδόξου χριστιανοῦ μέ τήν ὑποκρισία, μέ ἄμεσο ἀποτέλεσμα τήν λαμογιά εὐκαιριακά πρός τό Κράτος.
    Καί γιά νά σέ προλάβω,σίγουρα κάποιοι ὀρθόδοξοι,ἐκκλησιαζόμενοι χριστιανοί εἶναι οἱ μεγαλύτεροι ὑποκριτές πού ὑπάρχουν στόν κόσμο,ἀφοῦ κρύβουν τά ἔργα τους μέ τήν εὐσεβοφάνεια,ἀλλά μέ ΤΙΠΟΤΑ δέν εἶναι σωστοῖ χριστιανοί,ὅπως τούς θέλει ὁ Ἰδρυτής τῆς θρησκείας μας...

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ akenaton 14/03/2013 14:47:24

    Συμφωνώ πως το άρθρο (και εσύ ο γράφων) δεν "θέλει" να πλήξει τους χριστιανούς. Το κάνει όμως... Και ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα? Η επιμονή στην περιγραφή του Α) υποτιθέμενου τύπου ότι είναι "ολοκληρωμένος" χριστιανός.

    Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι "ολοκληρωμένος" χριστιανός μπορεί να είναι κάλλιστα και λαμόγιο.

    Εκεί "κλωτσάει" κανείς...

 91. τις avatar
  τις 14/03/2013 09:16:03

  Σίγουρα αγαπητέ στους θυελλώδεις καιρούς που βιώνουμε τίθενται ζωτικά θέματα "ενδοεπικοινωνίας" που παλαιότερα απασχολούσαν μάλλον πολύ ολίγους "υπερευαίσθητους" πολίτες (και όχι μόνον κατοίκους).
  Το "τσουνάμι" πέρασε τα εσκαμμένα μη υπαρξάντων φυλάκων και εμείς πρέπει να βγάλουμε τα νερά έξω με τους κουβάδες... εική και ως έτυχεν και άγαρμπα πολλές φορές.
  Οι προβεβλημένοι αρχαίοι, που κάποιοι εξ ημών θαυμάζουμε, δεν ήσαν υλισταί, ήσαν όμως τίμια αναλυτικοί επί παντός (με τα δεδομένα που διέθεταν) και έτσι δεν άφηναν επαγωγικά να "πέση" τίποτε κάτω, το ευ ζήν ήταν "περί πλείστου ποιητέον"... ακόμη και ο Αλέξανδρος φέρεται ειπών πως "Εἰ μὴ Ἀλέξανδρος ἤμην, Διογένης ἂν ἤμην!"... αυτό έστω και ως ευφυολόγημα δείχνει το πνεύμα όμως της εποχής.
  Σαφώς είναι η ώρα να αναδειχθούν αυτά που μας πλήγωναν (όχι τους περισσότερους βέβαια!), αλλά προσοχή!
  Δεν ζούμε σε απομονωμένο νησί στον βαλκανικό χώρο γιά να παίζει ο καθένας την μαντούρα του και δεν θα βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας.
  Θα έλεγα πως εάν δεν μπορούμε να "αγαπήσουμε" ο ένας τον άλλον οφείλουμε να αγαπήσουμε ο ένας τους προγόνους του άλλου που σκίστηκαν γιά να θεμελιώσουν αυτήν την χώρα που μια γενιά, με υψηλή "ποιμαντορία", ξεπάτωσε ως... ανάξια απόγονος αξίων προγόνων.
  Θέλουν προσοχή κάποια πράγματα, καλή γνώση του διεθνούς παράγοντα και προπαντός απέραντη πίστη στο συναμφότερο -που μέλλει με επιμέλεια να το αναδείξουμε και να "ορκισθούμε" σε αυτό... αλλά και στην ιστορική λογική, τουλάχιστον των τελευταίων 200 ετών, που είναι η κληρονομική "συρμαγιά" ΌΛΩΝ μας και πρέπει να την διαχειρισθούμε ως κοινή εξ' αδιαιρέτου μετοχή σε αυτό που λέγεται δημόσιος υλικός και πνευματικός πλούτος της χώρας.
  Το πως θα την αξιοποιήσει ο καθείς είναι δικό του πρόβλημα αφού όμως πρώτα κατατοπισθή σε ελεύθερο διαλογο γιά τις επιπτώσεις, χωρίς καπελώματα και ΜΜΕ εκβιαστικές καθοδηγήσεις.
  Ακούγονται πολύ θεωρητικά και ασαφή όλα αυτά και όντως είναι... όπως θεωρητικός είναι και ο Θεός που οι περισσότεροι όμως πιστεύουμε... δείχνουν όμως εκλεκτικές τάσεις-φάρους γιά να "βλέπουμε" πιό εποπτικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις "δύσκολες στροφές" της ενδοεπικοινωνίας.
  Εν πάση περιπτώσει το κυριώτερο πρόβλημά μας είναι σαφώς πολιτισμικό και αυτοκαλλιεργούμενης ταυτότητας (εάν ήταν ικανοποιητικά λελυμένο δεν θα υπήρχε πχ το όνειδος των σκελετωμένων παιδιών), από την οποία προκύπτει και η ζώσα συλλογική, που δεν φθάνει να κληρονομείται από τα ανδραγαθήματα των ανιόντων αλλά πρέπει βιωματικά να προάγεται και προστατεύεται από παρόντες και κατιόντες... και βεβαίως να εξελίσσεται πρός επιβίωση μη χάνοντας την πολύτιμη ιδιοπροσωπία.
  Και αφού περί Διογένους εγένετο ο λόγος κάτι "σημειολογικό" που έλεγεν ο εφυέστατος κυνικός: "Φίλους δάκνω ίνα σώσω..."

  • τις avatar
   τις @ τις 14/03/2013 09:55:11

   ...ευφυέστατος κυνικός

 92. πολίτης avatar
  πολίτης 14/03/2013 09:42:10

  Δηλ. αν δεν έχουμε εξουσία φυσική ή υπερφυσική πάνω από το κεφάλι μας δεν μπορούμε να υπάρξουμε έτσι;
  Πατριώτης = θρηκευόμενος (ΧΟ) κατά προτίμηση.
  Πατριώτης = δεξιά τοποθετημένος πολιτικά.
  Πατριώτης = φτύνω τον αδύναμο αλλόθρησκο, αλλά ξεβρακώνομαι στον ισχυρό που θα μου πετάξει ένα ψίχουλο κι αν είναι και αλλόθρησκος τον βαφτίζω επενδυτή και αποκτάει άλλη διάσταση.
  Αν θα έπρεπε να επιλέξω στο άρθρο, θα έλεγα τον δεύτερο.
  Πατριώτης για μένα είναι αυτός που αγαπά τον τόπο του, χωρίς να μισεί τους άλλους. Πατριώτης είναι ο αξιοπρεπής άνθρωπος. Πατριώτης είναι αυτός που δεν ξεπουλά την ενέργεια και το νερό της χώρας του.
  Βεληγκέκας σε κάποιους και γιουσουφάκι σε άλλους δε συνιστά πατριωτισμό.
  Και επειδή τέθηκε το θέμα ποιοι θα υπεράσπιζαν την πατρίδα σε κίνδυνο, τρέχοντας θα πήγαιναν οι αριστεροί που ξέρω (κι εγώ μαζί) κι ας μην πηγαίνουν στην εκκλησία.

 93. Διογένης avatar
  Διογένης 14/03/2013 09:47:44

  Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλα τα σχόλια, αλλά ήθελα να πω κάτι κατά το δυνατόν μικρό στον Akenaton. Και αυτό το άρθρο σας, όπως και το άρθρο σας "κράτος δικαίου" δείχνει ότι διέπεστε από την μείζονα απάτη που υπέστη ο Ελληνισμός μετά την επανάσταση του 1821: Ότι αυτό το νόθο και δοτό κράτους που φτιάχτηκε εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους. Ποτέ δεν συνέβη πραγματικά αυτό και όποτε πήγε να συμβεί παρενέβησαν οι "προστάτες", διάβαζε ιδιοκτήτες αυτού εδώ του κράτους και το "επανέφεραν στην τάξη".

  Σε ένα τέτοιο κράτος λοιπόν, τήρηση των νόμων αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τρόπο για να ζουν κάποιοι εις βάρος κάποιων άλλων. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα φανταστικό, όσο φανταστικό είναι και το δικό σας του άρθρου: Είμαι μαθητής του "20", περνάω με την πρώτη στην ιατρική, γίνομαι τελικά μετά από πολύ κόπο οφθαλμίατρος, έχοντας περάσει από κάτι αναμονές τετραετίας και πενταετίας για την ειδκότητα, οπότε φυτοζωούσα, και έχοντας αγοράσει 150.000 ευρώ μηχανολογικό εξοπλισμό για να εξοπλίσω το νέο μου οφθαλμιατρείο, στο οποίο πληρώνω και αδρό ενοίκιο, μαζί και την γραμμετέα που πρέπει να έχω για να σηκώνει τα τηλέφωνα όσο εγώ εξετάζω ή εγχειρίζω, αν θέλω να κρατήσω τους ασθενείς-πελάτες. Για τις 150.000 ευρώ δανείστηκα από τράπεζα, όπως και για τη διαμόρφωση του χώρου, και πρέπει να πληρώνω κανένα χιλιάρι ευρώ τον μήνα σε δόσεις, χώρια ενοίκιο, χώρια μισθό γραμματέως, ΙΚΑ γραμματέως, χώρια Δ.Ε.Η., ΟΤΕ, κινητό επαγγελματικής χρήσης κλπ. Σύνολο κανένα τριχίλιαρο και βάλε, που "τρέχει" και τον Αύγουστο που δεν πατάει ψυχή στο ιατρείο. Πρέπει να βγάζω τουλάχιστον πέντε-έξι χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να πω ότι δεν θα καταστραφώ οικονομικά για όλα αυτά που "φεσώνομαι". Θα τα βγάλω; Εντωμεταξύ, όλο και δεν κόβω απόδειξη, αν δεν μου τη ζητούν ή αν γνωρίζω καλά τους ασθενείς μου, οπότε κατατάσσομαι στην κατηγορία "φοροφυγάς".

  Εκτός από μένα, υπάρχει και ένας χαραμοφάης ξάδερφός μου, που είχε κολλητιλίκια με έναν συμμαθητή του, κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής, που τον έβαλε κάπου συμβασιούχο. Ήρθαν διάφοροι νόμοι κατά καιρούς και νομιμοποίησαν τον αχαϊρευτο ξάδερφο και τον έκαναν δημοσιο υπάλληλο. Ο αχαϊρευτος ξάδερφος γνωρίζει να βγάζει "φιλιππικούς" κατά της φοροδιαφυγής των γιατρών και των δικηγόρων, αλλά ξεχνάει ότι το απόγευμα κάνει κάτι "δουλίτσες" παρεμφερείς με το αντικείμενο της υπηρεσίας, στην οποία υποαποδίδει, οι οποίες "δουλίτσες", πέρα από την κατάχρηση εξουσίας που μετέρχεται για να τις πάρει, είναι "κατάμαυρες" και πλήρως αφορολόγητες.

  Μια μέρα που μαλώναμε για την φοροδιαφυγή, όπου ο μεν ξάδερφός μου ωρυόταν κατά των "γιατρών και δικηγόρων που φοροδιαφεύγουν", εγώ δε ωρυόμουν κατά των "βυσμάτων που έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι από το πουθενά, χωρίς να κοπιάσουν και χωρίς πραγματικά να χρειάζονται πάντοτε", αρνούμενος να τους πληρώνω για να υποαποδίδουν (χώρια τις αφορολόγητες "δουλίτσες" τα απογεύματα), ο ξάδερφός μου, που ήταν πάντοτε κομπλεξικός απέναντί μου από τότε που ήμασταν μαθητές, καθότι εγώ ήμουν του "20" και εκείνος με το ζόρι περνούσε τις τάξεις, έφυγε πολύ συγχυσμένος από την κουβέντα και πήρε τηλέφωνο στην "ανώνυμη γραμμή καταγγελιών" για να με καταγγείλει που δεν κόβω αποδείξεις. Την άλλη μέρα μπούκαρε το ΣΔΟΕ, και επειδή είχα στραβά γραμμένα κάτι ονόματα στο βιβλίο ασθενών, μου επέβαλε σειρά από πρόστιμα και προέβη εν συνεχεία σε "εξωλογιστικό προσδιορισμό" του εισοδήματός μου, και μου έβαλε να πληρώσω καμιά 500 χιλιάρικα, να μην τα πολυλογούμε.

  Δεν θα θέσω το ερώτημα περί φοροδιαφυγής και πατριωτισμού στις περιπτώσεις των φανταστικών χαρακτήρων του παραδείγματος, αλλά θα θέσω σαφώς το ερώτημα περί νομιμοποίησης του ελληνικού κράτους να μιλάει για φοροδιαφυγή ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ και να "πατάσσει την φοροδιαφυγή" ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΑΣΣΕΙ.

  Γενικώς, η ελληνική μου μέχρι στιγμής εμπειρία μου λέει ότι η κουβέντα για την φοροδιαφυγή είναι πολύ περισσότερη από την πραγματική φοροδιαφυγή. Επέστρεψα από την Γερμανία στην Ελλάδα σε καιρούς που οργίαζαν οι κουβέντες στην Γερμανία για τους "Έλληνες που δεν κόβουν ποτέ αποδείξεις" και αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι ΠΟΤΕ ή πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια δεν μπήκα σε κατάστημα και δεν πήρα κατευθείαν απόδειξη. Ποια φοροδιαφυγή λοιπόν; Η γερμανική μου εμπειρία μου λέει ότι η μικρο-φοροδιαφυγή ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων είναι συνήθης πρακτική ακόμη και στην ίδια την Γερμανία, αλλά με την διαφορά ότι δεν υπάρχει αυτός ο φανατισμός και αυτό το μίσος για τους "φοροφυγάδες" (φανταστικούς ή πραγματικούς) που υπάρχει εδώ. Και όταν μάλιστα η ίδια η φοροδιαφυγή αυτών των κατηγοριών δεν είναι μεγαλύτερη από την φοροδιαφυγή των ίδιων κατηγοριών στην Γερμανία. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις; Εκεί το σπορ γίνεται οργανωμένα, όχι με τρίβιαλ μεθόδους "πλαστών και εικονικών" που έχουμε εδώ, αλλά με πανάκριβες συμβουλές εξειδικευμένων γραφείων, που καθοδηγούν τις πολυεθνικές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις στο πώς να μην πληρώνουν φόρους με νομιμότατους τρόπους. Αυτά βέβαια ονομάζονται tax planning, ενώ εδώ οι δικοί μας ατζαμήδες κάνουν περίπου το ίδιο πράγμα ως κανονική, κολάσιμη φοροδιαφυγή.

  Εν ολίγοις, η διαφορά που βλέπω εγώ είναι ο φορολογικός φανατισμός που αποπνέει η νοοτροπία πολλών συμπατριωτών μας, ουχ ήττον και υμών, αγαπητέ Akenaton, χωρίς όμως ο στόχος της συμπεριφοράς αυτής να έχει και πολλή σχέση με την πραγματικότητα. Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια και τους φαντασιακούς συνδυασμούς χαρακτήρων, που αποσκοπούν στην έμμεση πολιτική δικαίωση του φαινομένου που δικαίως ονομάζεται "εθνομηδενισμός". Δικαίωμά σας να το συμμερίζεστε, αλλά δεν είναι δικαίωμά σας να σπιλώνετε τους υπόλοιπους στην φαντασία σας ως δήθεν φοροφυγάδες, για να μπορείτε εσείς να ζητάτε μισθοφορικό στρατό.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Διογένης 14/03/2013 11:48:26

   !!!

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Διογένης 14/03/2013 13:54:08

   Aγαπητέ Διογένη ΕΣΥ ΛΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ επι του θέματος εν αντιθέσει με τον Ακενατών που απεπειράθη εσφαλμένα να κάνει προπαγάνδα δυστυχώς εις βάρος των θυμάτων και όχι των θυτών ως θα ώφειλε...Αν πέτυχε το στόχο του θα το κρίνει το ακροατήριο...
   Πάντως οι Ελληνες δεν είμαστε αλήθεια κάτοικοι του Σείριου στην φορολογική μας συμπεριφορά, απόδειξη γι αυτό είναι οι Ελληνες του εξωτερικού. Αρα στην Ελλάδα είναι οφθαλμοφανές οτι φταίει το κράτος και αυτοί που πληρώνονται απ' αυτό και όχι ο Ελληνας για την συμπεριφορά του απέναντί του. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι απλά συνένοχοι ή βλάκες ή και τα δύο αν θέλεις...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αρχιμήδης 14/03/2013 21:02:37

    Κάποτε ο άγγλος φιλόσοφος Ράσσελ περνούσε με δυο μαθητές του έξω από τον κήπο ενός ασύλου φρενοβλαβών. Μια παρέα τροφίμων είχε βγει στα κάγκελα και τους αποκαλούσαν εν χορώ "τρελούς".
    "Δάσκαλε" του είπαν οι μαθητές του, "αυτή είναι η έσχατη μορφή αποδοκιμασίας! Δεν θα κάνετε κάτι γι αυτό";
    Ο φιλόσοφος χαμογέλασε και τους απάντησε:
    "Το να σε αποκαλεί ο φρενοβλαβής τρελό, είναι η έσχατη μορφή δικαίωσης". Και χαιρέτησε τους τρελούς με μια μεγάλη και βαθιά υπόκλιση.

 94. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 14/03/2013 10:18:50

  Για να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος είναι πατριώτης και ποιος όχι, πρέπει να προσδιορίσουμε τι εννοούμε με την έννοια πατριώτης.
  Πώς συσχετίζεται ο πατριωτισμός με τους όρους αριστερός / δεξιός; Μπορεί η έννοια πατριώτης να έχει ποσοτική ιδιότητα;
  Μπορεί κανείς να είναι λίγο ή πολύ πατριώτης;
  Πώς διαμορφώνεται το αίσθημα του πατριωτισμού ως τμήμα της συνειδητής και υποσυνείδητης ταυτότητας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου;
  Η συμπεριφορά του ατόμου / πολίτη ως πατριώτη είναι αποτέλεσμα ηθικής ολοκλήρωσής του ως κοινωνικό ον ή είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και ιδιοτελών αναγκών και ικανοποιήσεων.
  Ο ίδιος θεωρώ ότι ο πατριωτισμός είναι μέρος του μεταφυσικού χαρακτήρα του ανθρώπου ως κοινωνικό ον. Ο άνθρωπος με τη γέννηση του συνδέεται με το περιβάλλον του. Το περιβάλλον μετουσιώνεται σε κοινωνική συνείδηση μέσω συμβόλων και πράξεων. Πράξεων θετικών και αρνητικών, ευχάριστων και δυσάρεστων.
  Όταν το κοινωνικό περιβάλλον, που μετουσιώνεται σε η πατρίδα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, πληγώνει το άτομο ποια σχέση μπορεί αυτό να διαμορφώσει με αυτό; Μπορεί στην περίπτωση αυτή να είναι πατριώτης και πώς εκδηλώνεται ο πατριωτισμός ως κοινωνική συμπεριφορά κι όχι ως κενόλογη η διακήρυξη;
  Το αίσθημα του πατριωτισμού, όπως και το αίσθημα της αγάπης, του έρωτα κτλ είναι δομικό στοιχείο των μεταφυσικής υπόστασης του ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να είναι πατριώτης.
  Όταν δεν συμπεριφέρεται ως πατριώτης αυτό είναι κύρια αποτέλεσμα της στέρησης των δυνατοτήτων να συμπεριφερθεί ως πατριώτης. Την στέρηση αυτή προκαλεί πρωταίτια το κοινωνικό περιβάλλον - η πατρίδα – μέσα στο οποίο ζει και διαμορφώνεται το άτομο.
  Σε μία Πατρίδα σαν τη δική μας που όλες οι αξίες έχουν καταρρεύσει, τι σημαίνει να είσαι πατριώτης;
  Όταν το άτομο / πολίτης διαπιστώνει καθημερινά ότι οι απατεώνες τελικά επικράτησαν. Ότι οι πατριώτες πέσανε θύματα του πατριωτισμού τους, δηλαδή της ηθικής τους συμπεριφοράς. Δηλ. της ηθικής τους αφέλειας. Όταν η πατρίδα σε πληγώνει, όπου κι αν πας.
  Όλοι θέλουμε κι όλοι έχουν εσωτερική ανάγκη να είμαστε πατριώτες.
  Το ζήτημα είναι αυτή μας η Πατρίδα αγαπάει τους πατριώτες, μας θέλει πατριώτες;
  Ή μήπως αυτή η Πατρίδα εκτελεί τους πατριώτες;

  Επομένως η πατριωτική ή μη συμπεριφορά μας είναι ζήτημα του πώς λειτουργεί η ίδια η Πατρίδα. Λειτουργεί αυτή με βάση του τρεις αναγκαίου πυλώνες για την επιτυχή της ύπαρξη που είναι η Ηθική, η Παραγωγή και το Δίκαιο;
  Στη χώρα μας και οι τρεις αυτοί πυλώνες έχουν καταρρεύσει. Η επικρατούσα κατάσταση ευνοεί την απάτη και δολοφονεί τα ευγενή αισθήματα. Δολοφονεί τον πατριώτη.

  Πριν επομένως ρωτήσουμε ποιος είναι πατριώτης, οφείλουμε να ρωτήσουμε αν η ίδια η Πατρίδας μας είναι πατριώτης.

 95. akenaton avatar
  akenaton 14/03/2013 11:58:10

  Σε λάθος άνθρωπο καταλογίζετε φορολογικό φανατισμό. Κατά τα άλλα, σας απαντώ με το σχόλιο ενός συν-σχολιαστή : "Tα σχόλια σε αυτό το άρθρο λένε περισσότερα για τους ίδιους σχολιαστές, παρά για το ίδιο το άρθρο…" και ευχαριστώ τον φίλο Α.Σ.Χ.Α που εύστοχα το έγραψε.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ akenaton 14/03/2013 21:21:42

   Η φαντασία, αγαπητέ, χρησιμεύει πολύ συχνά για να δικαιώνει, ορθότερα, για να αυτοδικαιώνει την ύπαρξή μας. Φαντασιωνόμαστε τους άλλους κάπως, για να φαντασιωθούμε τον εαυτό μας κάπως αλλιώς.

   Εάν εσείς θέλετε να φαντάζεστε τους υπόλοιπους ως "υπερασπιστές φοροφυγάδων" ή ως "φοροφυγάδες" για να δικαιώσετε την πολιτική σας στάση, είναι σίγουρα δικαίωμά σας, πάντως η όποια αυτο-δικαίωση δεν έχει παρά χαρακτήρα περιορισμένο στο εγώ σας. Θα τολμούσα να πω το ίδιο για όσους τυχόν συμφώνησαν με το άρθρο σας.

   Μην φαντασιώνεστε το ανέκδοτο με τους τρελούς, που αναφέρετε παρακάτω ως μορφή δικαίωσης από τους άλλους. Και αυτή η δικαίωση από το φαντασιακό σας προέρχεται. Κακό πράγμα να δίνουμε πίστη στο φαντασιακό μας. Σας το λέω ως φίλος.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Διογένης 15/03/2013 10:25:03

    Κι εγώ ως φίλος σας απάντησα αλλιώς θα έπρεπε να σας επιστρέψω τους αισχρούς χαρακτηρισμούς και προθέσεις που (εντελώς φιλικά φαντάζομαι) μου αποδώσατε.

 96. ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 14/03/2013 12:02:43

  Πολύ αγαπητή Ρήνα,
  Αυτό το ρημάδι το εγώ μας που δεν το ρίχνουμε ούτε χιλιοστό (πού να πλύνουμε και τα πόδια του πλησίον μας...)
  είναι όπως σωστά το εντοπίζεις η ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ. Κι όσο πιο "Μεγάλος" νομίζει οτι είναι κάποιος (γιατί έτσι του λένε οι κόλακες), τόσο πιό πολύ άκαμπτο γίνεται το εγώ του μέχρι που τον οδηγεί στην τύφλα και την καταστροφή,
  που παίρνει μαζί του και εμάς πολλές φορές...

 97. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 14/03/2013 12:46:21

  Αγαπητέ Ακένατον ιδού η απάντηση στο ερώτημα σου:

  Το ψέμα:

  http://www.arcadiaportal.gr/news/parousiasi-touristikou-proiontos-peloponnisou-apo-ton-tatouli-sto-elsinki-filandias


  Η αλήθεια:

  http://peloponnisospress.blogspot.gr/2013/03/blog-post_14.html

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 14/03/2013 13:07:37

   Τραγέλαφος .....

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ akenaton 14/03/2013 13:24:04

    Αγαπητέ Ακένατον,

    Είναι δυαντόν ακόμα και σήμερα!

    Να γιατί σου γράφω πολλάκις για κενόλογους, φαύλους.

 98. Παντσο avatar
  Παντσο 14/03/2013 12:57:35

  Επίσης γνωρίζω και ένα τρίτο είδος νεοέλληνα που είναι μίξη των δύο που περιγράφονται στο άρθρο και ευδοκιμεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της. Είναι υπερπατριώτες στην ψυχή με αντικρατική φορολογική συνείδηση και πρότυπα του οι ισόβιοι(μέχρι πρότινος) άρχοντες της συμπρωτεύουσας. Μισούν τους ''γυφτοσκοπιανούς'' αλλά πηγαίνουν συχνά βόλτα στην χώρα τους για φτηνή βενζίνη και επίσκεψη στο flamingo casino με παροχές καλύτερες από εκείνες του regency θεσ/νικης. Καταριούνται τους ''βρωμοβούλγαρους'' αλλά τους αρέσει να επισκέπτονται το santanski με τις φθηνές και καλές απομιμήσεις αλλά και το Bansco για σκι. Επίσης προτιμούν τους αλβανούς εργάτες γιατί είναι φθηνότεροι από τους ιθαγενείς. Παρόλο που είναι υπέρμαχοι της παραδοσιακής ''οικογένειας'' επισκέπτονται συχνά τους οίκους ανοχής όπου προτιμούν τα προιόντα του πρωην ανατολικού μπλοκ όπου όπως παραδέχονται είναι ασύγκριτες. Μέχρι πρότινος μισούσαν λυσσαλέα τους Τούρκους που μας παραβιάζουν αλλά πέρασε πια η μόδα. Α και όταν έχουν εσωτερικές ανησυχίες μια βόλτα στον Ανθιμο τα λύνει όλα.

 99. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 14/03/2013 13:09:41

  Αγαπητέ Akenaton σας νιώθω όσο δε μπορείτε να φανταστείτε μερικές φορές. Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό φαντάζομαι, να γράφεις ένα άρθρο και να έρχεσαι αντιμέτωπος με την αποδοκιμασία όλων όσοι(-ων μη μαλώσουμε κιόλας :) ) δε θέλησαν να ξεπεράσουν τα τείχη του εαυτού τους και να ακούσουν τι πραγματικά λέει ο άλλος.
  Είναι σαφές ότι γράψατε ένα άρθρο που, ανεξάρτητα αν αφορά ή όχι υπαρκτά πρόσωπα (και να μη υπήρχαν θα μπορούσατε να τα επινοήσετε), για να αντιπαραβάλετε δοξασίες και αντιλήψεις, τρόπους ζωής, να επισημάνετε τη διαφορά στο είναι και το φαίνεσθαι. Είναι ένα εργαλείο για να αναδείξετε ποια είναι τα ουσιαστικά και τα σημαντικά και ποια όχι, ποια τα εκ των ων ουκ άνευ και ποια τα σχετικά αδιάφορα. Είναι λυπηρό ότι ένα απλό διαλεκτικό εργαλείο, όχι διαφορετικό από το Παράδειγμα και την Παραβολή, έγινε αντικείμενο παρεξήγησης από τόσους σχολιαστές. Άλλος διέβλεψε την δική του θεώρηση ζωής στον "κακό" του παραδείγματος, άλλος προσπάθησε να τους χρωματίσει κομματικά μην τυχόν και υπονοείτε ότι το "χ" κόμμα ή παράταξη στεγάζει τον α ή το β, άλλος παραξηγήθηκε γιατί χρησιμοποιήσατε μια δική του "ιδιότητα" για να περιγράψετε τον "κακό", άλλος θεώρησε ότι παρουσιάσατε μια, κατά την άποψή σας, πλήρη γκάμα των τύπων των Ελλήνων που υπάρχουν και σας είπε μανιχαιστή, άλλος φίλος σας λυπήθηκε πραγματικά (προφανώς γιατί τα παραδείγματα που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε εξέφρασαν αυτό που εσείς θέλετε να πείτε κι όχι αυτός), κ.ο.κ.
  Όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους καλούς χριστιανούς, ας ξαναδιαβάσουν την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου (και παρακαλώ οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργάνων των Τελωνών και των Φαρισαίων να απευθυνθούν όχι σε μένα αλλά σε αυτόν που είπε πρώτος την παραβολή, και να σημειώσω την διευκρίνηση προς τυχόν Ιουδαίους που διαβάζουν το παρόν ότι δεν υπονοώ ότι όλοι τους είναι ή Τελώνες ή Φαρισαίοι, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι τύποι συμπατριωτών τους με μερικά ή και καθόλου από τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην παραβολή και με οποιοδήποτε συνδυασμό τους).

  • akenaton avatar
   akenaton @ MAYRO XABIARI 14/03/2013 13:14:32

   Θερμά (θερμότατα) σας ευχαριστώ !!!

  • ένας παλιός φίλος avatar
   ένας παλιός φίλος @ MAYRO XABIARI 14/03/2013 15:48:37

   "...να σημειώσω την διευκρίνηση προς τυχόν Ιουδαίους που διαβάζουν το παρόν ότι δεν υπονοώ ότι όλοι τους είναι ή Τελώνες ή Φαρισαίοι, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι τύποι συμπατριωτών τους..."
   Τι θέλει να πει ο ποιητής;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ MAYRO XABIARI 14/03/2013 21:56:09

   Ναι αλλά... ο Τελώνης ήταν αυτός που εισέπραττε τους φόρους!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ MAYRO XABIARI 14/03/2013 22:23:49

   Μιλάς σοβαρά Μαύρο Χαβιάρι ;
   Μας κατηγορείς για υποκρισία, επειδή ΔΕΝ θεωρούμε πατριώτη,
   κάποιον, που θα δεχόταν το όνομα Μακεδονία, για τα Σκόπια ;
   Θα τρίζουν τα κόκκαλα των Μακεδονομάχων και των τόσων ηρώων,
   που θυσίασαν τις ζωές τους, με όσα γράψατε σε αυτή την ανάρτηση.

   • akenaton avatar
    akenaton @ roadrunner 15/03/2013 10:20:51

    Τουλάχιστον μην διαστρεβλώνετε τα δεδομένα του σημειώματος. Μιλάει για σύνθετη ονομασία κι όχι για σκέτο "Μακεδονία". Όλα τα άλλα δικαίωμά σας να τα λέτε.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ roadrunner 15/03/2013 14:09:33

    Και μη διαστρεβλώνετε και το δικό μου σχόλιο. Άλλο η βερμπαλιστική εθνικοφροσύνη με τζαμπέ δηλώσεις-κορώνες στα καφενεία και στα ηλεκτρονικά φόρα και άλλο η στάση ζωής όπου "βάζεις τα λεφτά σου εκεί που είναι το στόμα σου" κατά μια έκφραση ξενική.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ MAYRO XABIARI 15/03/2013 21:27:22

     Θα σας στεναχωρήσω Μαύρο Χαβιάρι, αλλά οι Παραβολές μπορεί να είναι μεν διδακτικά εργαλεία. Πότε όμως ;
     Όταν χρησιμοποιούν φανταστικά, απλά παραδείγματα της καθημερινότητας,
     αντί για τα ίδια τα αληθινά και κρίσιμα προβλήματα για τα οποία αναζητείται επιτακτικά λύση,
     (όπως έκανε ο Akenaton με το Μακεδονικό, το οποίο είναι ένα ζέον, δυσεπίλυτο και επίκαιρο πάντα εθνικό ζήτημα).
     Όταν κάποιος φτιάχνει μια Παραβολή και το παράδειγμά του περιλαμβάνει ένα τόσο σοβαρό πραγματικό εθνικό πρόβλημα, τότε ενδέχεται (ίσως ακούσια), να επηρεάζει συνειδήσεις. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν αντί για το Μακεδονικό, χρησιμοποιούσε στην «παραβολή» του, ένα μη-υπαρκτό εθνικό θέμα.
     Τώρα για το εάν, κάποιες βερμπαλιστικές εθνικιστικές κορώνες οι οποίες σας ενοχλούν, είναι «τζαμπέ» ή «πληρωμένες»,
     Μη βάλετε στοίχημα. Γιατί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως οι ρίζες, η οικογενειακή ιστορία , η παράδοση και η κουλτούρα που κουβαλάει ο καθένας.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ roadrunner 19/03/2013 12:36:23

      Δε διαφωνώ με το τελευταίο που λέτε. Εγώ όμως, και πιστεύω και ο Akenaton, μιλούσα για ΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ "τζαμπέ" και δε συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις που να δείχνουν ότι πέρα από τα λόγια υπάρχει και κάτι άλλο, ακόμα κι όταν γίνεται ζημιά στην τσέπη. Νομίζω είναι σαφές από το παράδειγμα. Το δίλημμα που έθεσε το άρθρο, ήταν ποια από τα δυο χαρακτηριστικά θεωρείτε εσείς σημαντικότερο για τον πατριωτισμό. Είναι προφανές οτι σε ένα παράδειγμα, για να συγκρίνεις τη σχετική βαρύτητα δυο χαρακτηριστικών, δημιουργείς έναν χαρακτήρα που έχει μόνο το ένα και έναν που έχει μόνο το άλλο. Και αναγκάζεσαι να επιλέξεις ποιο θεωρείς σημαντικότερο, Η το ένα Η το άλλο. Δε σημαίνει οτι προτείνεις αυτούς τους δύο χαρακτήρες σαν υπόδειγμα πατριωτισμού, ούτε οτι πιστεύεις οτι όλοι υπάγονται σε ένα από τους δύο τύπους. Στοιχειώδη πράγματα που θα έπρεπε να ήταν κατανοητά.

 100. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 14/03/2013 14:55:39

  Πιο Πατριώτης είναι αυτός που επιλέγει να χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο για το προσωπικό του ψευδώνυμο στο Διαδίκτυο...

  • ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ avatar
   ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 14/03/2013 16:45:00

   Συμφωνώ απολύτως.

 101. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 14/03/2013 15:21:06

  Και για να απαντήσω στο ερώτημα:

  Ο πρώτος είναι ένα επί-ψογο μέλος ενός Έθνους και μιας Χώρας.
  Ο δεύτερος είναι ένα ά-ψογο μέλος ενός Πληθυσμού κάποιου Χώρου...

 102. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 14/03/2013 16:07:28

  «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι»,
  είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.

  Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»
  Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα.

  Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;
  Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.
  Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά.

  Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
  Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή...
  (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13)

  Η «Ψωροκώσταινα» είναι ο πατριώτης.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Ιαπετός 15/03/2013 10:37:26

   Πολύ σωστά Ιαπετέ .
   Η "ψωροκώσταινα" που ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου,έδωσε ΠΡΩΤΗ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
   Ετσι πρέπει να κάνει και εδώ ένας ή μία αρχόντισσα της βουλής, να βγεί μπροστα στο κοινοβούλιο με την αφορολόγητη Πόρσε του/της και να πεί:
   Εχοντας συναίσθηση της τραγικής μοίρας του λαού μας προσφέρω το αυτοκίνητο και τους φόρους που του αναλογούν για να τραφούν 10 οικογένειες ανέργων . Αυτό μάλλον θα αναγκάσει και άλλους "άρχοντες" να κάνουν το ίδιο. Μόνο έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται φορολογική συνείδηση και στους Ελληνες της Ελλάδας όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους Ελληνες του εξωτερικού...Απο το κεφάλι αρχίζουν τα πάντα, όχι απο τα πόδια...

 103. panas avatar
  panas 14/03/2013 16:23:22

  Το ότι ενόχλησε τόσο πολύ το άρθρο μου δημιούργησε αρχικά έντονο προβληματισμό. Μετά άρχισα να βλέπω με άλλο μάτι πολλούς τριγύρω μου. Είναι τελικά βολικό να έχουμε απλουστευμένες απόψεις περί του ορθρού και και του λάθους. Ποιοι είναι οι κακοί και ποιοι οι κακοί. Περίσσεια υποκρισίας υπάρχει τελικά παντού και το προσωπικό συμφέρον έχει αναχθεί σε πατριωτική πράξη από πολλούς. Θα μπορούσα να φανταστώ ένα αντίστοιχο άρθρο που θα ξεσκέπαζε και την υποκρισία βολεμένων με υπεραπλουστεύσεις αριστερών...

  Πιστεύω πως τα άρθρο σας αγαπητέ ακένατον συμβάλλει στο να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Συμβάλλει στο να ξεσκεπάζονται οι αλήθειες. Στην χώρα που αγαπά τους μύθους. Και πιο πολύ ο καθένας από εμας αγαπά τον μύθο του προσωπικού του βίου που έχει επιμελώς κατασκευάσει...

  • akenaton avatar
   akenaton @ panas 14/03/2013 20:53:56

   Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ Πάνα.

 104. Κώστας avatar
  Κώστας 15/03/2013 01:54:32

  Άρα ο "τυπικός" (δήθεν) "δεξιός" είναι κακός
  και ο "τυπικός" (δήθεν) "αριστερός" είναι καλός!
  Ούτως η άλλος τα 2 αυτά πρόσωπα είναι φανταστικά
  οπότε ποιό το νόημα; Πολύ πονηρό και ύπουλο άρθρο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κώστας 15/03/2013 10:37:03

   Το νόημα είναι πως εσείς όπως κι όλοι μας, σταθήκατε και σκεφτήκατε για λίγο αυτό το ζήτημα. Δεν έχει σημασία "τι" είδαμε, σημασία έχει πως το κάναμε. Να είσυε καλά.

 105. Γαλα Βλαχας avatar
  Γαλα Βλαχας 15/03/2013 05:57:23

  Ερωτηση.
  Ειμαι Χριστιανος Ορθοδοξος, συμμετεχω στην εκκλησιαστικη ζωη, ειμαι .Δ.Υ. και η γυναικα μου επισης, ειμαι υπερ της εθελοντικης-καθολικης 2ετους στρατευσης, παντα πρωτος σε εθνικους αγωνες και τελετες μνημης, σεβομαι τα θρησκευτικα πιστευω των αλλων μεχρις σημειου που δεν θιγουν τα δικα μου, δεν πιστευω οτι οι ξενοι ''βρωμιζουν'' τον τοπο-απλα πρεπει να φυγουν γιατι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ αλλο να θρεφουμε τοσα στοματα και δεν κρυβω τιποτα απο την εφορια. Ειμαι πατριωτης ή οχι?

  • Γαλα Βλαχας avatar
   Γαλα Βλαχας @ Γαλα Βλαχας 15/03/2013 06:41:19

   Και κατι ακομα, θεωρω πως λυση στο ασφαλιστικο και κατ'επεκτασιν στο οικονομικο μας προβλημα δεν ειναι η ''εισαγωγη'' ανθρωπων απο τριτοκοσμικες χωρες αλλα η προστασια της μητροτητας και τα κινητρα για γεννηση παιδιων....
   Το ερωτημα παραμενει, τελικα πατριωτης στο μυαλο καποιων ειναι (μονο?) ο συνεπης φορολογικα, ο αδιαφορος θρησκευτικα και εθνικα
   (αληθεια τι βολικο για την παγκοσμιοποιηση!) και ο απολιτικος πολιτικα ορθος (που δεν εχει προβλημα να τον κυβερνουν τραπεζιτες και υπαλληλοι πολυεθνικων) πολιτης?

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γαλα Βλαχας 15/03/2013 10:34:28

    Δεν προσπαθώ να θεσπίσω κανενός είδους ζύγι πατριωτισμού αγαπητέ. Κάθε άρθρο αυτού του είδους είθισται να χρησιμεύει ως ερέθισμα για σκέψη και συζήτηση πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο ή πιο θεωρητικό κοινωνικο-πολιτικό ζήτημα.Όπως είδατε, υπήρξε συζήτηση και μάλιστα κάποιες στιγμές πολύ ουσιαστική. Το βασικό που θέλει να πει το σημείωμα, είναι πως ο πατριωτισμός δεν μετριέται με τα λόγια και τις δηλώσεις αλλά με τις πράξεις. Ο αληθινός πατριώτης πράττει συνεχώς υπέρ πατρίδος, δεν μιλάει ή συνθηματολογεί ή μαλώνει μονάχα. Ευχαριστώ.

 106. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 16/03/2013 21:02:43

  κανενας απο τους δυο

 107. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/03/2013 21:44:32

  Εγώ νομίζω ότι Πατριώτης ήταν αυτός στην φωτογραφία. Γιατί, και δεν απέφευγε τις υποχρεώσεις του προς την πατρίδα, αλλά και δεν αμφισβητούσε την σημασία της για το δικό του Είναι και το δικό του μέλλον.

 108. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/04/2013 23:49:45

  Πω πω, έλειπα σε ταξίδι εκείνη τη μέρα! Ε ρε τί έχασα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.