#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/04/2011 09:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος δολοφόνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση;
 

(Newsweek) Tο κλασικό μυθιστόρημα Murder on the Orient Express της Agatha Christie; Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ηρακλή Πουαρό  ήταν ότι υπήρχαν πολλοί ύποπτοι. Ε, λοιπόν, ο  παράξενος θάνατος της Ε.Ε., παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για την ακατάσχετη, σαν τρένο,  πορεία της ΕΕ προς τη πλήρη ενσωμάτωση, που ξεχνάμε ότι μπορεί κάλλιστα να εκτροχιαστεί. Αυτό όμως συμβαίνει αργά και μεθοδικά, εδώ και καιρό. Προς τα έξω, οι ηγέτες της ΕΕ παρουσιάζουν μια εικόνα «συνένωσης» και συνεργασίας, τελευταία μάλιστα κατάφεραν και έστησαν έναν μηχανισμό σταθερότητας για να αντιμετωπίζονται οι μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Απέχουν βέβαια από το να γίνουν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά οι περισσότεροι (ιδίως Αμερικανοί) πιστεύουν πως αυτή θα είναι η κατάληξη.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστιες τρύπες στα οικονομικά όλων των χωρών της ΕΕ, και έφερε στο φως μια διστακτικότητα από πλευράς των λιγότερο πληγέντων, να βοηθήσουν όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

Οι Αμερικάνοι που κλαίγονται για τα δικά τους χάλια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 3% για τις ΗΠΑ φέτος, και μόλις 1.5% για την Ευρώπη. Εξίσου τρομακτική είναι και η απόκλιση μέσα στην ευρωζώνη. Την ώρα που η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με 6% ετησίως, η αντίστοιχη ελληνική του τελευταίου τριμήνου του 2010 ήταν μείον 6%. Που είναι η σύγκλιση  στην οποία στόχευε η νομισματική ένωση;

Το βασικό πρόβλημα είναι η αδυναμία του ευρώ να δημιουργήσει μια πραγματικά ενσωματωμένη αγορά εργασίας. Στη δεκαετία του 2000, τα εργασιακά κόστη της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 40%, και της Ισπανίας κατά 80%. Οι εργαζόμενοι των περιφερειακών χωρών θεώρησαν την ΟΝΕ ως ευκαιρία για να πληρώνονται τα ίδια με τους Γερμανούς. Χωρίς όμως την αντίστοιχη παραγωγικότητα. Την ίδια ώρα, άλλοι λαοί, όπως ο ιρλανδικός, εκμεταλλεύτηκαν τα νέα χαμηλά επιτόκια (ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ευρωζώνης) για να δανειστούν τρελά. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάσει η φούσκα των ακινήτων.

Στη περίπτωση της κρίσης στην Αμερική, κάποιες τράπεζες κατέρρευσαν (Lehman Brothers), αλλά οι περισσότερες διασώθηκαν με κόστος το τεράστιο έλλειμμα το κρατικού προϋπολογισμού. Το κράτος μετέφερε χρήματα από τον φορολογούμενο του Τέξας στον αντίστοιχο (που τα είχε ανάγκη) στο Μίσιγκαν. Στην Ευρώπη δεν έγινε έτσι. Δεν υπήρξε κατάρρευση τραπεζών σ αυτό το βαθμό. Οι περισσότερες διασώθηκαν. Τα ελλείμματα των  προϋπολογισμών αυξήθηκαν όμως. Και όταν κάποια κράτη συνάντησαν δημοσιονομικά προβλήματα, όταν οι διεθνείς αγορές άρχισαν να ζητάνε ληστρικά επιτόκια, τότε η κατάσταση ασχήμαινε. Κι αυτό διότι δεν υπήρχε μηχανισμός μεταφοράς χρημάτων μεταξύ κρατών της ευρωζώνης, παρά μόνο σε πολύ μικρά ποσά.

Έτσι η κρίση δημιούργησε δυο μεγάλα προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Πρώτον, το θεμελιώδες χάσμα μεταξύ των 17 χωρών που δέχτηκαν τη νομισματική ένωση και των 10 που την αρνήθηκαν. Δεύτερον, το μεγάλο οικονομικό χάσμα μεταξύ της ισχυρής Γερμανίας και της αδύναμης περιφέρειας των PIGS (Portugal, Ireland, Greece,  Spain).

Στο ερώτημα ποιος είναι ο δολοφόνος, ο κύριος ύποπτος δεν είναι και ο ένοχος. Με μια πρώτη ματιά, τα δαχτυλικά αποτυπώματα στο όπλο μας δείχνουν ως ένοχους τους σπάταλους υπουργούς Οικονομικών των PIGS. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κράτη όδευαν προς πτώχευση προ πολλού. Τα επίσημα στοιχεία έδειχναν πως μέχρι το 2040, τα δημόσια χρέη τους θα αντιστοιχούσαν στο 300% του ΑΕΠ τους.

Στη περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οικονομικές αγορές αποφάσισαν πριν από μήνες, πως μάλλον θα χρεοκοπήσουν, για αυτό και η αλματώδης αύξηση των σπρέντς, για αυτό και η ανάγκη διάσωσης από τους εταίρους τους.

Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα της Ιρλανδίας; Εδώ μπαίνει ο δεύτερος βασικός ύποπτος: Οι Τράπεζες της Ευρώπης. Η νυν κρίση της χώρας οφείλεται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πλήρωσε τεράστια ποσά για να σώσει τον τραπεζικό τομέα, τα κεφάλαια του οποίου ξεπερνούν πλέον το ιρλανδικό ΑΕΠ. Στην Ισπανία, οι ανησυχίες έχουν να κάνουν πιο πολύ με τη χασούρα των μικρών τραπεζών (cajas), παρά με την οικονομική κατάσταση της ίδιας της χώρας.

Το ίδιο υπεύθυνες είναι και οι τράπεζες της Γερμανίας, οι οποίες έχουν ανοίγματα της τάξης των €500 δις. απέναντι στους  PIGS. Ένα καλά κρυμμένο «μυστικό», είναι πως αν χρεοκοπήσει μια από τις περιφερειακές χώρες, οι γερμανικές τράπεζες, και κυρίως η κρατική Landesbanken, θα χάσουν τα πιο πολλά. Για αυτό και το κέντρο πρέπει να σώσει τη περιφέρεια. Όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Ο λόγος του εκτροχιασμού του τρένου της ευρωζώνης είναι πολιτικός. Δεν μπορεί να πειστεί ο Γερμανός ψηφοφόρος προκειμένου να δεχτεί να πληρώσει για άλλους. Το 88% των Γερμανών θέλουν αυστηρή οικονομική λιτότητα και μείωση των ελλειμμάτων. Ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των υπόλοιπων κατοίκων της ευρωζώνης. Για αυτό και η Γερμανία επιμένει και απαιτεί αυστηρή πολιτική λιτότητας απ αυτούς τους οποίους βοηθά οικονομικά.

Η διάθεση του Γερμανού ψηφοφόρου είναι: Τέρμα το καλό παιδί. Τι θα γίνει; Οι φοροφυγάδες Έλληνες, οι σπάταλοι Ιρλανδοί, και οι βαρύθυμοι Πορτογάλοι, θα περιμένουν από τον τσιγκούνη Γερμανό εργαζόμενο να τους δίνει επιταγές; Ε όχι.

Εδώ και πέντε δεκαετίες μετά το τέλος του Β`Π.Π., η Γερμανία πλήρωσε. Ήταν η βασική χώρα που πρόσφερε όσο καμία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Οι ενοχές του πολέμου όμως τελείωσαν. Δείτε τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στις γερμανικές επαρχίες. Όσο σκληρή κι αν είναι η Μέρκελ απέναντι στους  ταλαιπωρημένους Έλληνες, για τους Γερμανούς ψηφοφόρους θεωρείται ακόμη πολύ χαλαρή!

Για πολλά χρόνια, το τρένο της Ευρώπης κινούνταν με γερμανικά χρήματα. Τέρμα πια. Και επειδή ο εκτροχιασμός είναι προ των πυλών, όσο βλέπουμε τις οικονομίες να καταρρέουν και τις διάφορες κυβερνήσεις να πέφτουν, δεν θα πρέπει να κατηγορούμε το θύμα αλλά τον ένοχο.

Και  ποιος είναι αυτός; Μα ο Γερμανός ψηφοφόρος.

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. effie B. avatar
  effie B. 05/04/2011 09:49:25

  Καλημερα Strange.
  Εκπληκτικος στις επιλογες σου οπως παντα!
  Χαρηκα πολυ για τη γνωριμια.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ effie B. 05/04/2011 14:19:28

   Ευχαριστώ. Παρομοίως.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/04/2011 09:49:27

  Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει η Γερμανία (και λίγο η Γαλλία). Όλα είναι υπέρ της τροφοδοσίας και της απασχόλησης και του βολέματος της Γερμανίας.

  Αφού συγκρίνουμε ΗΠΑ και "Ε.Ε.", φανταστείτε εάν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έσφιγγε τα λουριά σε καμιά 25αριά Πολιτείες για να μην διαταραχθούν οι άλλες 25!

  Οι ΗΠΑ, γράφουν ζημιές παντού, τυπώνουν χρήμα και γράφουν ζημιές και στους πιστωτές, συνταξιούχους, τους πάντες, δίνουν ρευστότητα για να μην σταματήσει η μηχανή (η έλλειψη ρευστότητας τους γονάτισε το 1930).

  Οι Γερμανοί ενθάρρυναν ή λάδωσαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να δανειστούν για να πάρουν Γερμανικά προϊόντα, και τώρα ή θέλουν το σκληρό νόμισμα, ή θα πάρουν δίκτυα, γη, και ό,τι βρούνε.

  Η διαφορά μεταξύ των δύο νομίζω φαίνεται. Εάν έκανε κάτι αντίστοιχο η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα είχε εξέγερση με πιρούνια, πολυβόλα και πέτρες. Βασικά δεν θα το έκανε. Εκεί είναι μία χώρα, εδώ είναι 20-25. To ein volk ισχύει μόνο για το ein volk, και καλά κάνει. Να το δούνε όσοι έχουν (ακόμη) Ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

  ΔΕΝ κατηγορώ τον Γερμανό ψηφοφόρο. Καλά κάνουν. Τον Έλληνα ψηφοφόρο, τους δύο τρεις 'Ελληνες Γκαιμπελίσκους και τους Έλληνες πολιτικούς, κατηγορώ.

  • Misha avatar
   Misha @ archaeopteryx 05/04/2011 14:08:53

   Αρχαίε, θυμάμαι πως καιρό πριν την πτώση του τείχους στο Βερολίνο, ένας πολύπειρος κι αγωνιστής άνθρωπος μού είχε πει «θυμήσου το -εγω μπορεί να μη ζω τότε- αλλά αν ξαναενωθεί η Γερμανία πάλι τα ίδια θα προσπαθήσει να κάνει» , δλδ να κυριαρχήσει με τη βία στην Ευρώπη.

   Νομίζω πως οι εξελίξεις τον επιβεβαιώνουν κάθε μέρα και περισσότερο, Θεός σχωρέστον.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Misha 05/04/2011 15:03:16

    δλδ να κυριαρχήσει με τη βία στην Ευρώπη.

    Αυτό δε σου το είπε ο φίλος σου το πρόσθεσες εσύ και πάσχει στη φράση "με τη βία." Πονήρεψαν, δεν είναι βλάκες να κάνουν πόλεμο. Χρησιμοποιούν άλλα μέσα, πολιτικά αυτή τη φορά. Ένα από τα εργαλεία τους είναι η ΕΕ. Εφαρμόζουν όμως την πολιτική του Αδόλφου.

    Μου έλεγε όταν έγραφε τη διατριβή της μεταξύ σοβαρού κι αστείου μια Γερμανίδα διδάκτορας στο Ευρ. Δίκαιο: "Ρε τι τραβάω η καψερή, αν είχαμε κερδίσει τον πόλεμο, δε θα υπήρχε ΕΕ θα είχαμε λύσει τα προβλήματα και δε θα παιδευόμουν τώρα."

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ anonymous 05/04/2011 16:18:30

     μα και πριν τον πόλεμο υπήρχαν πάμπολλες φιλογερμανικές τάσεις, αυθόρμητες ή καλλιεργημένες, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και στην Αγγλία, και στην Ελλάδα. Και ΣΙΓΟΥΡΑ και στην Αμερική. Γιατί συσπειρώθηκαν όμως σχεδόν όλοι εναντίον; Πήγαν να περάσουν πράγματα με το ζόρι. Και τώρα με το ζόρι είναι, αλλά είναι ήπια, με ΜΜΕ, με "πράσινους", και όπως είπε ο Θοδωράκης, τώρα ο εχθρός δεν φαίνεται h++p://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_3359.html

     Άλλη η βία τότε, καμία σχέση, για την ώρα με την σημερινή, αλλά θεωρώ 1-2 νόμους αυτής της Κυβέρνησης, "βίαιους". Στην Κερατέα, δεν έχει Γερμανούς, αλλά "βία" είναι. Τώρα για τίνος χάρη είναι η βία θα φανεί στο τέλος.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/04/2011 10:31:20

  Θεωρω οτι ο στοχος δεν ειναι η καταρευση του Ευρω,αλλα η αποδυναμωση του.Σε αυτο το σχεδιο εντασσεται και η επαφη του Υπουργου Οικονομικων της Αμερικης με τους Γερμανους και οι σαφεις εντολες του για
  “τη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου διάσωσης της Αθήνας (και των τραπεζών…) από τη χρεοκοπία.”
  οπως και “να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη των Γερμανών για γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους” Ενω οι Γερμανοι θεωρουν οτι
  “η μόνη λύση είναι η άμεση αναδιάρθρωση χρέους, καθώς η παράταση της στήριξης φέρνει μόνο κέρδη στους τραπεζίτες και ζημιές στους φορολογουμένους της Γερμανίας.”
  Και η απαντηση του Αμερικανου υπουργου Γκαιτνερ σε ολα αυτα ειναι
  ότι “η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στην παρούσα φάση τεράστιους κραδασμούς στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε τροχιά ύφεσης, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει στη «σκληρή» συνταγή της παροχής πιστώσεων με το «σταγονόμετρο» και της επιβολής ακραίων μέτρων λιτότητας στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.”

  ΠΠ

 4. http://chomatery.blogspot.com avatar
  http://chomatery.blogspot.com 05/04/2011 10:53:58

  μήπως την Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφόνησαν η Wall Street και οι οίκοι αξιολόγησης?

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/04/2011 11:04:46

  Η ανάλυση έχει χάσει συνέχειες, βασικές για το σήριαλ.
  Η Μέρκελ και οι φίλοι της "αυτοκτόνησαν" πολιτικά. Ειδικά το FDP βρίσκεται ήδη στη βαθύτερη κρίση της ιστορίας του, ενώ το CDU έπαθε περίπου "αντιπυρηνική μετάλλαξη" μεσα σε μιά βδομάδα.
  Οι πολίτες, και μάλιστα οι πιό ξεροκέφαλοι και "σφιχτοί στο πουγγί" της Γερμανικής Ομοσπονδίας, οι Σουαβοί (Schwaben) της Βάδης Βυρτεμβέργης, προτίμησαν με διαφορά τον αντίπαλο Πρασινο-κόκκινο συνασπισμό, το πολιτικό πρόγραμμα του οποίου είναι το αντίθετο των CDU/FDP: Είναι Κευνσιανό και σκληρά Ευρω-φεντεραλιστικό.
  Και μη μου πείτε "τα γεγονότα, η Φουκουσίμα, ο Herr Xerox κτλ". Το αποτέλεσμα δημοσκοπικά διαφαινόταν ήδη από πέρισυ τέτοιο καιρό, ακριβώς όπως καταγράφηκε στις εκλογές. Οι οποίες σημειωτέον είχαν τεράστια συμμετοχή πολιτών, πάνω σπό 70 %. Το αποτέλεσμα δείχνει σταθερή τάση.
  Σημειωτέον, ολες οι σημαντικές πόλεις γύρω από τον Μέλανα Δρυμό, Φράιμπουργκ, Τύμπιγκεν, Κωνστάντζα, Χαιδελβέργη, και φυσικά η Στουτγκάρδη του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έβγαλαν πρώτο κόμμα Bündnis 90/Die Grünen. Μόνον το Μαχάιμ έβγαλε πρώτο το SPD και η Καρλσρούη με διαφορά στήθους τους Χριστιανοδημοκράτες.
  Στη Γερμανία συντελείται μια τερατώδης πολιτική ανατροπή και έπεται συνέχεια. Ένας παλιός γείτονας από τη Στουτγκάρδη, το email που μου έστειλε, μου το έστειλε στα Αγγλικά:
  "Tonight we take Stuttgart, September we take Berlin".
  Η Ιστορία μερικές φορές στρίβει απότομα σε "φουρκέτα" και επιταχύνει με πολλά g.
  Φίλτατοι, μη πείτε μετά ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για το τσουνάμι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 05/04/2011 12:48:19

   Περιμένω να δω τους Πράσινους να πείθουν το κόσμο τους ότι τα πυρηνικά είναι πράσινα. Οι Πράσινοι θα αποδειχθούν νεο-φασίστες και να μου το θυμηθείς. Αριστερίζουσες καταβολές με πινελιές από Βαθύ Κράτος.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 05/04/2011 13:06:44

    Σε αυτό έχεις δίκιο..

   • sawas avatar
    sawas @ archaeopteryx 05/04/2011 14:58:28

    άδικα περιμένεις...
    h**p://www.gruene.de/einzelansicht/artikel/20-fakten-ueber-atomkraft.html

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ sawas 05/04/2011 15:43:28

     Είναι και τα Γερμανικά μου πενιχρά, αλλά να τι καταλαβαίνω σε αυτό το θέμα:

     1) Από το μορατόριουμ της Μέρκελ, εισάγουν (πυρηνικό) από Γαλλία (και ίσως Τσεχία. 2) Έχουν ξεκινήσει (οι εταιρίες) "διαφήμιση", "απειλές" για μπλακάουτ και ένδικα μέσα να μην κλείσουν τα πυρηνικά τους. 3) Προσπαθούν να ξαναγαπηθούν με τους Ελβετούς για χρήση των Ελβετικών Υ/Η για "μπαταρία". 4) Ερωτεύονται φουλ τους Νορβγηγούς για τον ίδιο σκοπό και διασύνδεση με τα υπεράκτια αιολικά.

     Υπεράκτια μαζί με τα Υ/Η δύο χωρών (τριών εάν βάλουν και Αυστρία) μπορείνα κάνουν κάτι. Αλλά με τι κόστος! Θα δείξει... Η το ένα θα κάνουν γαργάρα, ή το άλλο, ή θα δουν το ρεύμα τους στα ύψη.

     • sawas avatar
      sawas @ archaeopteryx 05/04/2011 16:21:56

      Τώρα εισάγουν ~2500ΜW από Γαλλία Τσεχία και Πολωνία.

      Να τα διώξουν όλα αύριο είναι δύσκολο οπότε το τρικ βρίσκεται στην "υπολειπόμενη ποσότητα" την οποία συμφωνήσαν οι εταιρίες με την κυβέρνηση. Όσες μονάδες κλείσουν θα δώσουν την "υπολειπόμενη ποσότητα" σε άλλες μονάδες με αποτέλεσμα να διατηρήσουν αυτές την παραγωγή μερικά χρόνια ακόμη, μέχρι το τελειωτικό κλείσιμο.
      http://www.bfs.de/de/kerntechnik/Strommenge_1210.pdf

      Έτσι δεν θα έχουν ενεργειακή στενότητα και θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ΑΠΕ (χαχα βάλε κλειδαριά στο πορτοφόλι σου). Με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια και οικολόγοι και πυρηνικοί.......
      Το ενεργειακό μείγμα τους σε γραφικό εδώ
      h**p://www.tagesschau.de/multimedia/bilder/energieverbrauch108_v-grossgalerie16x9.jpg

      Θυμήσου επίσης την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ? έχουν 1τρισ € ακόμα να επενδύσουν σε ΑΠΕ!!!!!!

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ sawas 05/04/2011 21:41:33

      τα βλέπω, τα βλέπω... Και τις εισαγωγές τους. Εχω την υποψία ότι κάτι έχει αλλάξει στην φιλολογία μετά την Ιαπωνία (θα τα ανεβάσω απόψε, αλλά δες τα και στα πρωτότυπα, μην τα έχω σκοτώσει στην μετάφραση). Θα κλέψω το σχόλιό σου.

 6. kiki avatar
  kiki 05/04/2011 11:10:44

  Η ΕΕ αυτοπυροβοληθηκε , οταν δεν υπαρχει πολιτικη ενωση παρα μονο ενωση με χρηματοπιστωτικα κριτηρια ειναι αδυνατον να δημιουργηθει μια μεγαλη ομοσπονδια κρατων, λοιπον εκτος απο τους γηγενεις εθελοδουλους κυβερνητες μας, τους οποιους εμεις εκλεξαμε , φταινε και τα λεφτα τα λεφτα τα λεφτα.
  μια ενωση χωρις ιδεες , χωρις δημοκρατικες διαδικασιες, με τα συμφεροντα του καθενος μελους πανω απ ολα, και με την Γερμανια χωρις τα ενοχικα συνδρομα των δυο πολεμων που παντα ειχαν κινητρο τα λεφτα, δημιουργησαμε αυτο το γραφειοκρατικο και φασιστικο τερας της Ενωσης.
  αλλα ειχαν κατα νου νομιζω οι υπογραψαντες την Συνθηκη της Ρωμης .

  • Misha avatar
   Misha @ kiki 05/04/2011 14:11:31

   Αγαπητή Κική,
   αυτό το «γραφειοκρατικο και φασιστικο τερας της Ενωσης», φτιάχτηκε εξ αρχής για τους κάθε λογής Βεστερβέληδες, τους κατ ουσίαν Μεφιστοφελήδες του πολιτισμού μας .

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/04/2011 11:16:15

  Ο "Γερμανός ψηφοφόρος" που περιγράφει το Newsweek είναι ο αναγνώστης της Bild. Αλλά αυτός δεν είναι πιά ο τυπικός μέσος Γερμανός ψηφοφόρος.
  Ο τυπικός Γερμανός ψηφοφόρος είναι πιά, ο αηδιασμένος από τα ψέμματα και την αδεξιότητα των πολιτικάντηδων των 2 κυβερνητικών κομμάτων (αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών, που δεν ανακάμπτουν), ο εξοργισμένος από την διογκούμενη κοινωνική ανισότητα και τη χλιδή των "ακρίδων" του χρηματοπιστωτικού, ο πολίτης που βλέπει καθαρά τι παιχνίδι παίζεται στην πλάτη του γύρω από την οικονομία και την Ευρώπη. Και φυσικά, είναι το ανθρώπινο πλάσμα το τρομαγμένο από την καταστροφή που προκαλεί παντού ο αχαλίνωτος καπιταλισμός και η "ανάπτυξη".
  Οι πολίτες δεν είναι χαζοί, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε παντού. Θέλουν λύσεις. Εκεί βρίσκουν τώρα μια λύση στα αδιέξοδα, πέρα από τα στερεότυπα που απέτυχαν, τους "Πράσινους". Διαλέγουν απ' ότι τους προσφέρεται ως εναλλακτική λύση. Έχουν δίκιο; Δεν ξέρουμε, θα δείξει.
  Εδώ οι πολίτες δεν βλέπουν καμμία λύση στα αδιέξοδα. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Στο μέλλον; Δεν ξέρουμε, θα δείξει.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 05/04/2011 12:19:21

   Πάντως, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω, από συνομιλίες που είχα με Γάλλους, κατά τεκμήριο περισσότερο φιλέλληνες από τους Γερμανούς, ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στο εξωτερικό. Η κοινή γνώμη πιστεύει, λίγο-πολύ, ότι οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους - είναι και αλήθεια για πολλούς -, ότι είναι εκ συστήματος φοροφυγάδες - είναι και αλήθεια για πολλούς - και ότι ό,τι παθαίνουν λίγο-πολύ το άξιζαν.
   Μπορώ να πω ότι την άποψη αυτή μου την εξέφρασαν Γάλλοι διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων και όντως φιλέλληνες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 05/04/2011 12:27:37

    Έτσι είναι. Και έχουν πολύ δίκιο: Το λεγόμενο "δυναμικό" τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας (τρομάρα του) υπήρξε αγρίως εγωιστικό, σπάταλο και απερίσκεπτο.
    Αλλά δεν είναι ζήτημα συμπάθειας ή αντιπάθειας: Όταν πάρει φωτιά το σπίτι του αντιπαθούς γείτονά μου, άν είμαι λογικός, αρπάζω ένα κουβά και τρέχω να το σβήσω, μη μεταδοθεί η φωτιά και στο δικό μου σπίτι. Ή άλλων αθώων γειτόνων. Ενώ ο ηλίθιος, λέει "καλά να πάθει, τα ήθελε, που να τρέχω, εγώ δεν κινδυνεύω".
    Υπάρχει βέβαια δίπλα και ο πονηρός "επενδυτής" που περιμένει να καούν πεντέξι σπίτια γειτόνων, για να εισπράξει τα ασφάλιστρα.

   • effie B. avatar
    effie B. @ ΒΙΣ 05/04/2011 12:34:46

    Αυτη δυστυχως ειναι παγιωμενη αποψη σε ολη την Ευρωπη. Οχι μονο στους Γαλλους και τους Γερμανους.

   • Ευθύμης avatar
    Ευθύμης @ ΒΙΣ 05/04/2011 13:11:10

    Ωραία! Μας κατηγορούν οι Γάλλοι/Γερμανοί και άλλοι για φοροφυγάδες, το ότι το κράτος νταβατζιλίτικα μπαίνει 50% (και βάλε) συνέταιρος σε ΚΑΘΕ επειχήρηση το γνωρίζουν;
    Και δεν είναι σημερινό φαινόμενο, κάθε άλλο, ούτε φταίει τίποτε άλλο παρά η απύθμενη δίψα αυτών που χειρίζονται το εκάστοτε ελληνικό δημόσιο για δύναμη, άρα προσλήψεις-ρουσφέτια και πάει μπάλα η δουλειά.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 05/04/2011 12:49:30

   Και μόνη η έκφραση "αχαλίνωτος καπιταλισμός" θυμίζει κρυσταλναχτ. Ο Χίτλερ επιστρέφει βαμμένος Πράσινος.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ archaeopteryx 05/04/2011 13:09:27

    Μπά, τυπική νεο-κευνσιανή είναι η οικονομική πολιτική των Grünen, "soziale Marktwirtschaft".
    Και ως γνωστόν, ο Κέυνς τα έκανε όλα αυτά, θέλοντας να σώσει τον καπιταλισμό από την αυτοκαταστροφική τάση του (τον είχε επηρεάσει όχι μόνον ο "κύκλος του Bloomsbury" - Βιρτζίνια Γούλφ, E. M. Forster, κτλ, αλλά και ο ίδιος ο Φρόυντ, με τη θεωρία του για τα "ορμέμφυτα του θανάτου").
    Θυμίζει αρκετά εποχή Μπράντ - Γκένσερ, αλλά με έμφαση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και δίκτυα. Θα χρειαστούν επενδύσεις σε διασυνδεδεμένες και διασυνοριακές πηγές και τερατώδη δίκτυα μεταφοράς ηλ. ενέργειας, αλλά είναι προσεκτικοί και ολίγον ρεαλιστές-υποκριτές (έχουν προς το παρόν τους Γάλλους για πυρηνικό backup).
    Κατά τα άλλα, βλέπουν στο βάθος zero ρυθμούς ανάπτυξης ΑΕΠ.
    Ίδωμεν. Αλλά η μέν τέχνη μακρά, ο δε βίος βραχύς.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Θείος 05/04/2011 14:15:17

     Όλα καλά βρε Θείε... ΕΓΩ τι φταίω;;;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ archaeopteryx 05/04/2011 14:46:58

      Φυσικά δεν φταίς. Αλλά μήπως εγώ ... έφταιγα, που εγκατέλειψα τη θετή δεύτερη πατρίδα, το ωραίο Σβάρτσβαλντ με τα ψητά αγριογούρουνα και τις γραφικές Μεσαιωνικές πολιτείες; Τη γή του Σίλλερ, του Χαίλντερλιν και του Μπρέχτ ("εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ είμαι από τα Μαύρα Δάση");
      Όχι έφταιγα, έφταιγα. Έκανα μια βλακώδη κίνηση και την πάτησα, και είμαι πάλι εδώ για ν' ακούω κάθε μέρα για τον άκη, το σάκη, το μάκη, την πράσινη σάρα τη μπλέ μάρα και το κακό κόκκινο συναπάντημα .
      E basta!

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Ο Θείος 05/04/2011 14:58:49

      Πάνε να βάλουν αιολικά στο σβαρτσβαλντ (αλλά ξεσηκώθηκε ο κόσμος και ελπίζω να μην γίνει...)

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/04/2011 11:22:52

  Τ χειρότερα σφάλματα πολιτικής εκτίμησης γίνονται όταν κανείς σκέφτεται με στερεότυπα. Δυστυχώς, τα Αγγλοσαξωνικά mainstream media είναι οι κατεξοχήν λάτρεις των στερεοτύπων. Όπως ακριβώς η Γερμανική λαικίστικη Bild και το σύνολο (περίπου) των Ελληνικών media.
  Αργόστροφοι, είναι η καλύτερη περιγραφή.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο Θείος 05/04/2011 12:03:01

   Θείε, τον "έφαγες" τον σύζυγο. Μήνες το λες.

   Το Newsweek προβάλλει αμερικανικές ενδόμυχες ευχές μαζί με την τερατώδη αμερικανική ημιμάθεια και την προσπάθεια αποδυνάμωσης της Γερμανίας.

   Σχηματική καταγραφή, οι καλοί από δω οι κακοί από 'κει.
   Οι εργατικοί Γερμανοί, τα τεμπέλικα γουρούνια.

   Οι άνθρωποι, τα μαζώματα της υπόλοιπης Οικουμένης, έδωσαν στην Ανθρωπότητα μόνο το γουέστερν και το μπάσκετ.

   Στο γουέστερν υπάρχουν καλοί και κακοί. Και πάντα κερδίζουν οι καλοί. Έτσι υπηρετείται ο εγκέφαλος των αμαθών που δεν διαθέτουν πνευματική επάρκεια για να αντιληφθούν πολλαπλές αποχρώσεις ενδιάμεσων καταστάσεων.

   Στο μπάσκετ πρέπει να κερδίσει κάποιος, οπωσδήποτε. Αδυνατούν να αντιληφθούν την έννοια της ισοπαλίας, όπως στο μεγαλειώδες ποδόσφαιρο, την πιστότερη απεικόνιση ζωής/πολέμου.

   Με το ίδιο πνεύμα αφελούς, εφηβικής, σπυριάρικης αμάθειας, προσπαθούν να "αναλύσουν" τα Ευρωπαϊκά πράγματα.

   Σε Αφρική-Αραβία γίνονται ανοιχτές επαναστάσεις.
   Αλλά στην Ευρώπη σοβεί, ακόμα άδηλα στο ευρύ κοινό, διαμάχη για άλλο κοινωνικό συμβόλαιο και άλλον γεωπολιτικό καθορισμό της ηπείρου.
   Όλα ανοιχτά προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, πού θα κάτσει η μπίλλια.
   Και νεοφεουδαρχία και κατακλυσμός από λαθρο-ρεύματα και κατάλυση της Χριστιανικής Ευρώπης.
   Ποντάρετε κύριοι...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 05/04/2011 12:08:01

   Καλα ολα αυτα αλλα ξερεις οτι η Μερκελ ειναι κυβερνηση και οχι αντιπολιτευση και δεν εχει σηκωσει το θεμα της παροχης βοηθειας προς τους φτωχους Ευρωπαιους που μισοπροτεινουν χωρις να το λενε ανοιχτα τα αλλα κομματα.
   Ολες οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι οι Γερμανοι δεν θελουν βοηθεια προς τους νοτιους.Οταν οι χριστιανοδημοκρατες βρεθουν στην αντιπολιτευση και αρχισουν να καταγγελλουν τον καθε Πρασινο οτι σκορπα τα λεφτα σε αλλες χωρες θα δεις τι εχει να γινει.Αφηνω το Συνταγματικο Δικαστηριο που ετοιμο ειναι να ακυρωσει τα παντα.
   Ναι μεν ο πολιτης αποστρεφεται τους οικους και τις μεγαλες επιχειρησεις αλλα συσπειρωνεται και γυρω απο τη χωρα του και δεν εχει καμμια διαθεση για δωρα σε αλλες χωρες.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ψυχραιμια 05/04/2011 12:21:48

    Αυτή είναι πραγματικά η άποψη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων, μας αρέσει-δεν μας αρέσει.
    Προσθέστε το γεγονός της βαθειάς και διαπιστωμένης περιφρόνησης των Βόρειων προς τον ευρωπαϊκό νότο, συλλήβδην, και θα έχετε την πραγματική εικόνα.

    • Misha avatar
     Misha @ ΒΙΣ 05/04/2011 14:49:00

     Όταν οι ναζήδες ξαναβομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία ,μετά τον Β ΠΠ, η γερμανική κοινή γνώμη ήταν αναφανδόν υπέρ των «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών» πλημμυρισμένη από τη χυδαία προπαγάνδα.
     Μιλούσα με μια γερμανίδα γνωστή εκείνο τον καιρό και όταν της είπα θυμωμένος για παραμέτρους που αγνοούσε άρχισε να κλαίει με λυγμούς στο εστιατόριο που τρώγαμε...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 05/04/2011 12:25:10

   ρε παιδια.. τα κοκκαλα του πτωματος ποιος θα τα φαει???

   ΠΠ

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/04/2011 12:30:54

    Χα χα, οι πτωματοφάγοι γύπες. CD's!

 9. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 05/04/2011 11:24:27

  Μπράβο Θείο, καλή προσέγγιση..

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/04/2011 11:26:22

  Θειε... εχεις αποψη και σε παω!!! Εχεις κατεβει σε εκλογες στη Γερμανια??

  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/04/2011 11:35:28

   Ναίιι!!! Κάποτε το έκανα, στο Σύλλογο Αποδήμων Ελλήνων της πόλης μου.
   Μετά την καταμέτρηση και τη νίκη, ψήσαμε και γουρουνόπουλο, με το λεμόνι στο στόμα, ψήσαμε και λουκάνικα, ήπιαμε και μπύρα.

 11. JOHN avatar
  JOHN 05/04/2011 12:13:33

  Δεν ειναι δυνατον χωρες με τοσο μεγαλες διαφορες να συγκλυνουν οικονομικα με φιρμανια κομισαριων!Μονο η κεντρικη και βορια Ευρωπη με σχεδον ομορες οικονομιες μπορουν σχετικα ανωδυνα να πετυχουν κατι τετοιο,οι υπολοιπες της περιφερειας μοιραια θα συνθλιβουν απο τους ισχυρους.Η διαφορα με τις ΗΠΑ ειναι οτι οι πολιτειες που ενωθηκαν εκει ειχαν ολες λιγο η πολυ κοινη αφετηρια.Σε αντιθεση με την Ευρωπη οπου οι αποκλησεις σε ολα τα επιπεδα των κρατων μελων που σημερα απαρτιζουν ακομα και το σκληρο πυρηνα της ενωσης ειναι τεραστιες.Τελος ειναι ουτοπια να μιλαμε για πολιτικη ενωση μεταξυ κρατων με τελειως διαφορετικες ιστορικες εμπειριες,κουλτουρα γλωσα και παιδια.Οι ατιπαραθεσεις και ανταγωνισμοι μεταξυ των Ευρωπαικων κρατων που οδηγησαν και σε δυο καταστροφικους παγκοσμιους πολεμους για να μοιωθουν η το ιδανικο να εκλειψουν,θελουν αλλες στρατηγικες μακροπροθεσμες για να μην ειναι επωδυνες χωρις υπεροψιες που δημιουργουν αναταραξεις και μπορουν να οδηγησουν και σε διαλυση το ολο εγχειρημα.Ακομα και το κοινο νομισμα σχεδιαστικε απο τους ισχυρους για να εξυπηρετησει τα δικα τους συμφεροντα και οχι για να βοηθεισει σε καποια συγκλιση,και ακριβως χρησιμοποιειται σημερα ως εργαλειο συνθληψης των ασθενεστερων οικονομιων της περιφερειας.Εν οσω δεν υπηρχε κριση η μαλλον τυχοδιοκτικη αυτη προσεγγιση βολευε λιγο η πολυ ολους.Τωρα ομως που τα ταμεια ειναι αδεια λογω κρισης και κλειδωνιζονται τα προβληματα και οι ανισοροπειες ηλθαν στην επιφανεια γινονται βραχνας για ολους και ηδη τα σημεια διαλυσης καθε μερα γινονται και πιο φανερα.Την Ευρωπη που ονειρευτηκαν και σχεδιασαν ο Ντεγκωλ και Αντεναουερ μπηκε ταφοπλακα απο τους αμεσως επομενους συνεχιστες απλουστατα γιατι αλλαξαν τους στοχους!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ JOHN 05/04/2011 12:48:53

   Φαίνεται ότι η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, η πολιτισμική "μητέρα" της, αφού επέζησε από τη φρίκη δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ποτέ δεν πεθαίνει. Ακόμη και ο Αντενάουερ, ένας Γερμανός γιός χωριάτη, από ένα χωριό δίπλα στο Ρήνο, την αποκαλούσε Schicksalgemeinscahft, δηλαδή κοινό πεπρωμένο.
   Ο "νέος αντι-ευρωπαισμός" ή "ευρωσκεπτικισμός", δεν είναι κατάλοιπο παλιότερων, συντηρητικών και παραδοσιακών ιδεών. Όπως και ο σύγχρονος εθνικισμός, είναι μεταμοντέρνο ιδεολόγημα, της γενιάς των νεότερων ιδεολόγων, που έμαθαν να ζούν χωρίς τα πόδια τους να πατούν σε πραγματική γή. Είναι "εθνικισμός του πορτοφολιού", γι αυτό πιστεύουν σ' αυτόν τόσα και τόσα golden boys, "λαμπροί" ανερχόμενοι επιχειρηματίες, γδάρτες ανθρώπων και "φιλαλήθεις" άνθρωποι των media: Η μοντέρνα αφρόκρεμα.
   Ο απλός λαός ήταν και είναι φιλο-ευρωπαικός.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 05/04/2011 12:52:09

    Οι απλοί αποχαυνωμένοι από επιδοτήσεις και σοσιαλισμό, και Κεντρικό Σχεδιασμό και "διώξτε τους κακούς εβραίους τραπεζίτες" είναι οι φιλο-ευρωπαίοι. Είμστε πίσω! Κάπου μεταξύ 1905 και 1930

 12. effie B. avatar
  effie B. 05/04/2011 12:21:11

  Θα ηθελα να ξερω πως δινει το παραδειγμα διεθνως!
  Με τις απειρες δωροδοκιες και τα μαυρα ταμεια? Και οπου υπαρχει κρατος καποιοι τους αναγκαζουν να πληρωσουν και καποιο προστιμο! Εδω ομως?
  Εχω ζησει στη Γερμανια (και οχι ως Gastarbeiter) για πολλα χρονια και γνωριζω μεχρι που φτανει ο φιλοευρωπαισμος τους!

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/04/2011 12:45:30

  Εγώ υποστηρίζω ότι ΚΑΙ λόγω Γερμανών (μέσω του απόλυτου ελέγχυο που έχουν στην "Ευρωπαϊκή" Επιτροπή αποβιομηχανίστηκε. "ΚΑΙ" λόγω Γερμανών. Και ενώ είμαι αδαής σε πολλά, ξέρω τα κλεισίματα, άμεσα και έμμεσα, ένα-ένα.

  Η Αμερική "φταίει" για τα πάντα, ΕΚΤΟΣ από την Γοτθική πολιτική της Ε.Ε. Στα δε Πράσινα, υποστηρίζω (αλλά δεν είμαι και 100% βέβαιος, μόνο 85-90%) ότι η Γοτθική πολτική έχει στόχο και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Υπήρξη περίοδος που και οι ΗΠΑ είχαν το δαχτυλάκι τους, αλλά πέρασε, εδώ και καιρό.

  • Nemesis avatar
   Nemesis @ archaeopteryx 05/04/2011 14:00:32

   Δεν έχω λογο να διαφωνίσω σε αυτά που λες αλλά η γενικότερη έχθρα προς τις παραγωγικές επενδύσεις, η μόνιμη απαξίωση και άγνοια για θέματα ουσιαστικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, το πλήρες σνομπάρισμα και η σχεόν επιθετική στάση προς τη βιομηχανία από γνωστά μίντια, μάλλον δείχνουν κάτι ύποπτο. Τη 10ετία του 80 κλείσαν χιλιάδες εταιρείες με τη τότε κυβέρνηση να κοιτάει πως θα δανειστεί περισσότερα και πως θα τα ξοδέψει όσο πιο αντιπαραγωγικά γίνεται. Αν ειλικρινά πιστεύεις οτι πίσω απ΄αυτα είναι κυρίως οι Γερμανοί , τότε, επίσης ειλικρινά, θα το ξαναψάξω. Μη ξεχνάμε ότι η χώρα που έδειξε το δρόμο της αποβιομηχάνισης είναι οι ΗΠΑ και ταιριάζει και με τη γενικότερη πολιτική τους για τα Βαλκάνια, τα οποία πρέπει να ελεγχονται 'en block'.

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ archaeopteryx 05/04/2011 14:16:38

   Ο πλούτος προϋποθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές και τεχνολογία (βλέπε ΗΠΑ) ή φθηνή εργασία για μεγάλη ανταγωνιστικότητα (βλέπε Κίνα).
   Οι Γερμανοί λοιπόν, χωρίς να έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές προσπαθούν να τις δεσμεύσουν από πλούσιες υπεδαφικά χώρες (βλέπε Ελλάδα, κάρβουνο, αλουμινιο, τσιμεντα, σιδηρομεταλλευμα κλπ) και επίσης να δημιουργήσουν χαμηλού βιοτικού επιπέδου λαούς εντός της ευρωζώνης για να παράγουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους.
   Ο πλούτος προϋποθέτει φτώχεια...
   Για αρχή ως γραμμή άμυνας προτείνω μποϊκοτάζ σε κάθε τι γερμανικό..Υπάρχουν και ιαπωνικά αυτοκίνητα, υπάρχουν και κορεάτικες συσκευές..
   Τότε να δούμε τι θα κάνουν την πολύτιμη παραγωγή τους και πως θα μπορέσουν να ανταγωνιστουν τα πάμφθηνα ασιατικά προϊόντα..

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/04/2011 13:12:54

  Να θυμίσω γιατί είμαστε όπως είμαστε;

  Θυμηθείτε πως φτάσαμε στο 1965-1967. Θυμηθείτε πως φτάσαμε στ0 1975.

  Θυμηθείτε πωςε πανηγυρικά ανέλαβε την διαχείριση το 1981 σημερινή παρέα. Και τι έκανε; Παροχές και κρατικοποιήσεις. Και μετά πακέττο στο πακέττο πληρωθήκαμε για να κατστρέψουμε καϊκια, να μην παράγουμε, να βγάλουμε αμπέλια, να φυτέυουμε ότι έλεγε κάποιος κομισάριος, να γοράζουμε ΄,οτυι μας λάδωνε κάποιοπς αλήτης να αγοράσουμε και να ανεβάσουμε τον τραπεζικό δανεισμό για να φτάσουμε τα "ευρωπαϊκά" επίπεδα.

  Από ποιον δανειστηκαμε; Από Εβραίους και Αμερικάνους; Από Γαλλογερμανούς δανειστήκαμε. Τι τα κάναμε τα λεφτά. Μεζονέτες, Γερμανικές συσκευές, Γερμανικά αυτοκίνητα, Γαλλικές Γέφυρες, Γερμανικά αεροδρόμια, Ισπανικά αθλητικά εκτρώματα. Εγώ δεν χάρηκα για τους Ολυμπιακούς. Ούτε για την Γέφυρα. Ούτε για την αλλαγή σύμβασης του Αεροδρομίου. Ούτε για τον Σκαραμαγκά. Ούτε για το 20% που έδωσε έλεγχο του ΟΤΕ στην DT

  Και ΤΩΡΑ, που κλαιγόμαστε... Σήμερα! Τι κάνουμε; Δανειζόμαστε από μελλοντικούς λογαριασμούς, για να κάνει η υπηρέτρια του Εττινγκερ, μία από τα ίδια. Υποθήκευσε, ζώο, το μέλλον σου, ΜΗΝ έχεις ρεύμα, γιατί έτσι βολεύει τον Έττινγκερ και τους προϊστάμένους του Έττινγκερ. ΑΥΤΗ είναι η Ευρώπη. Κατοχή, αλλά για την ώρα, αναίμακτη.

  Το μόνο που με χαροποιεί είναι η νίκη των Πράσινων. Τώρα θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο, γιατί έπεσαν οι μάγκες στην παγίδα τους. Το Fukushima... Η πεταλούδα που πέταξε στην Ιαπωνία

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/04/2011 13:14:59

  Οι λαοί επιλέγουν από αυτούς που έχουν. Εδώ επέλεξαν το Γιωργάκη.
  Αλλά αν οι Γερμανοί βλέπουν ελπίδα στους Πράσινους κάτι δεν πάει καλά. Ή, σίγουρα, δεν θα πάει καλά.

  Οι σημερινοί Πράσινοι, σε επίπεδο ηγεσίας και στελεχών, είναι
  α) οι μεγαλύτεροι, τα κοράκια που έθαψαν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οικολογικό κίνημα της δεκαετίας του 80 και
  β) οι νεώτεροι, οι "πράσινοι" golden boys, "σκυλιά της εξουσίας" σε αντι-εξουσιαστική εκδοχή. Πάρτε γραμμή τον Κουβέλη και το μόμολο που έστειλε ευρω-βουλευτή ο ΓΑΠ για να καταλάβετε.

  Όποιος ξεχνά το ποιόν του Γιόσκα (Ιωσήφ) Φίσσερ κινδυνεύει με οδυνηρές επαναλήψεις.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 05/04/2011 13:22:25

   Συμφωνώ 100% μαζί σου. Και επειδή είναι μόνο η φλούδα "πράσινη", περιμένω να δω τι έχει από μέσα. Όπως το λές: , “σκυλιά της εξουσίας” σε αντι-εξουσιαστική εκδοχή.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Προφήτης 05/04/2011 13:25:14

   Προφήτη, με όλο το σεβασμό, κάτι είπα ήδη για το πόσο παραπλανητικά είναι τα στερέοτυπα, άς το εικονογραφήσω με το παράδειγμα που υπονοείς:
   Ο συνταξούχος αντικαγκελλάριος Ιωσήφ Φίσερ είναι υιός κρεοπώλη της Γερμανικής διασποράς από τη Βουδαπέστη. Και ως γνωστόν, πάς μη kosher κρεοπώλης, πουλά αλλοίμονο γουρουνόπουλα και λουκάνικα χοίρου, και προπαντός τα δοκιμάζει, άρα...
   Επίσης ως γνωστόν, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ της Κακανίας, ο Φράντς Γιόζεφ Στράους της Βαυαρίας, ο Γιόσιπ Μπρόζ Τίτο της Κανανίας Number Two, o Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι της Γεωργίας και η Ιωσηφίνα του Ναπολέοντος υπήρξαν φανατικοί φίλοι της χοιρινής παντσέτας και του σύγγλινου και μανιώδεις αποταμιευτές χοληστερίνης.
   Διαβεβαιώ επίσης, ότι με τον φίλο μου τον Σήφη από το Ρέθυμνο και με την φίλη μου την Ιωσηφίνα από την Πρέβεζα, έχουμε φάει πολλές φορές χοιρινή τηγανιά σε ταβέρνες, τη συνοδεία εκλεκτού οίνου.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Ο Θείος 05/04/2011 14:09:13

    Θείε, καθαρά : σε μένα τουλάχιστον έχεις προσφέρει με τις οπτικές γωνίες για τα Γερμανικά πράγματα που τακτικά καταθέτεις.
    Είτε διασταυρώνω κάποιες απόψεις που έχω σχηματίσει είτε συμπληρώνω αυτά που γνωρίζω/μαθαίνω.
    Σε ευχαριστώ και παρακαλώ να συνεχίσεις.

    Αλλά δεν συμμερίζομαι την, εμφανή από καιρό, αγαλλίασή σου για την πιθανή, επερχόμενη, διακυβέρνηση Πρασίνων.
    Εκ πείρας δεν εμπιστεύομαι κάποιους «ανθρωπολογικά», όσο irrational κι αν ακούγεται.
    Δεν εμπιστεύομαι π.χ. «γεροντοκοτσιδάκηδες» (εννοείται για κυβέρνηση), όσο καλά παιδιά και να’ναι.

    Με ποιους θα συνεργαστούν οι Πράσινοι; Με τους SPD; Τόχουμε δει το έργο.
    Με Χριστιανοδημοκράτες; Χμμμ…Θα είχε πλάκα, και ενδιαφέρον. «Πράσινο» νερό σε συντηρητικό κρασί. Αλλά οι τραπεζίτες και ο κορμός των βιομηχάνων τι θα πούν;
    Συνεργασία με το τρελλό αγόρι Γκουίντο θα ήταν εντελώς «ανώμαλη (πολιτική) στάση».

    Όσον αφορά το Γιόσκα, με θίγει αυτό που (φαίνεται να) αντιλήφθηκες.
    Δεν ανησυχώ λόγω της εθνο-φυλετικής καταγωγής του αλλά λόγω του τυχοδιωκτισμού στην πολιτική του σταδιοδρομία, ένας υπερασπιστής της RAF νατοϊκός απολογητής (υπάρχουν όρια πολιτικού κυνισμού που δεν υπερβαίνονται αβρόχοις ποσί).
    Αν υπονοείς ότι το συγκεκριμένο φυλετικό ποιόν καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές θα σού καταλογίσω «στερεοτυπισμό» lol.
    Χαιρετισμούς σε Ιωσηφίνα και Σήφη και καλές (χοιρινές) τηγανιές!

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Προφήτης 05/04/2011 14:17:25

     Προτείνω επίσης ομελέττα με απάκι

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Προφήτης 05/04/2011 14:36:52

     Φίλε Προφήτη ευχαριστώ, συνήθως σε εμπειρικά - πραγματολογικά στοιχεία αναφέρομαι, άλλες φορές την απλή γνώμη μου γράφω, και ξέρω ότι έχω πολλά περιθώρια λάθους. Κατά τα άλλα:
     Η ηλικία μου δεν είναι πια για αγαλλιάσεις, μάλλον για σκεπτικισμό, αλλά πάλι, άν χάσεις κάθε ελπίδα, χάθηκες...
     Ανθρωπολογικά, ο νέος στάρ τους ο Βίνφριντ Κρέτσμαν μόνον γεροκοτσιδάκιας δεν είναι: Καθηγητής μέσης εκπαίδευσης (επαρχιώτης με ...πράσινη γραβάτα), παντρεμένος με την ίδια γυναίκα 45 χρόνια, πατέρας 3 παιδιών και άνθρωπος της εκκλησίας (της Καθολικής, πειράζει;). Πάλι στερεότυπα, sorry...
     Οι Πράσινοι συνεργάστηκαν σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες στο Αμβούργο. Δεν πήγαν καλά, ιδιαίτερα όταν οι δεύτεροι άλλαξαν πρωθυπουργό. Στη Βάδη Βυρτεμβέργη, όπου έχω ζήσει επί μιάμισυ δεκαετία και την ξέρω, θα συνεργαστούν με το SPD, για πρώτη φορά ως "μεγαλύτεροι".
     Ο Γκουίντο, πάει. Το FDP θα το αναλάβει μάλλον ο Ρέζλερ, Γερμανός Βιετναμικής καταγωγής. Ο Γιόσκα είναι άκρως ιδιόρρυθμη περίπτωση, συνταξιούχος πρώην αναρχοαυτόνομος πρώην αρχιδιπλωμάτης, αυτοδίδακτος καθηγητής πανεπιστημίου τώρα (έβγαλε μόνον Λύκειο). Μου θυμίζει κάτι παλιούς τυχοδιώκτες πολιτικούς, ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά κουράστηκε γρήγορα από την πολιτική. Δεν είχε "γερό κόκκαλο".
     Τώρα, γιατί ενθουσιάστηκα: Οι ξεροκέφαλοι και "καθυστερημένοι" Σβάμποι, προτείνουν και συνιστούν στους απανταχού τζογαδόρους το δικό τους όμορφο Μπάντεν-Μπάντεν, το αγαπημένο του μεγάλου Θεοδώρου Ντοστογιέφσκι. Ν' αφήσουν λοιπόν ήσυχα τα δημοσιονομικά χρέη Ευρωπαικών χωρών, τα CDS και τ' άλλα παιχνιδάκια των αγοριών από Wall και το City, και να πιάσουν τη ρουλέτα και την τράπουλα.
     Ουφ, θα έχουμε και τον συνταξιούχο Γκουίντο θερινό πελάτη στα Ελληνικά ξενοδοχεία. Από το Σεπτέμβριο και την Αγγέλα, να το θυμηθείς.
     Πολλά οφέλη στη συσκευασία του ενός, προτιμώ το ρεαλισμό από τα ιδεολογήματα.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Προφήτης 05/04/2011 15:45:08

     Και επίσημα σήμερα, ο Φίλιπ Ρέζλερ υποψήφιος για την αρχηγία του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αντί του παραιτηθέντος Γκουίντο Βέστερβέλε.
     Ο Ρέζλερ, 40 χρονών, σήμερα Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας, είναι Βιετναμικής καταγωγής, ορφανό παιδί γονέων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, που υιοθετήθηκε στη συνέχεια από Γερμανική οικογένεια.
     Μαζί με την δίκαιη κριτική προς τη Γερμανική πολιτική παιδεία, που έχει όντως πολλά αρνητικά, καλό είναι να επισημαίνουμε και τα θετικά: Η μεταπολεμική, και ιδιαίτερα μετά το 1970, είναι πολύ πιό ανοιχτή και ισότιμη από την δική μας. Οι κάθε λογής πολίτες, που εδώ θα θεωρούνταν outsiders, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρήσουν πιό πέρα. Και όχι μόνον στην πολιτική, φυσικά. Εδώ υπάρχουν ακόμη πολλά στεγανά. Ειδικά στην πολιτική, "κάστες" σχεδόν, ινδικού τύπου.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/04/2011 13:49:25

  Μια αδρή αναφορά στις απόψεις που κυκλοφορούν, στην Κομισιόν και στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου:
  h**p://www.nooz.gr/economy/rompai-diadikasia-makras-diarkeias-i-eksodos-apo-tin-krisi
  Τα Αγγλοσαξωνικά-"αγοραία" έγχρωμα παραμορφωτικά γυαλιά που φιλτράρουν τα γεγονότα συνήθως εδώ μέσα, μαρτυρούν εκτός των άλλων, ποιά "στρατεύματα" συγκρούονται στον "πόλεμο" αυτό.

 17. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 05/04/2011 14:15:50

  Συμφωνώ με τον Αρχαίο και τον Προφήτη.
  Σημάδι για το που βαδίζει η ΕΕ αποτέλεσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ο ρόλος της Γερμανίας - και ειδικά των πρασίνων - σε αυτόν. Βρέθηκα εκείνα τα χρόνια σε ένα αντιπολεμικό φόρουμ στο Βερολίνο που διοργάνωσαν οι πράσινοι και λοιποί αντιμιλιταριστές. Στη κοινή συνέντευξη τύπου μίλησα για την παραχάραξη της ιστορίας που γινόταν και γίνεται όσον αφορά το ζήτημα της Μακεδονίας και το έφερα ως παράδειγμα για το πώς προετοιμάζονται οι μελλοντικοί πόλεμοι και συρράξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μου επιτεθούν οι πράσινοι : όχι μόνο οι Γερμανοί , αλλά και οι δικοί μας. Αυτός μάλιστα που με κατηγόρησε για εθνικισμό, είναι τώρα αρχηγός μικρού κόμματος στην Ελλάδα.

 18. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 05/04/2011 17:39:12

  Μα αλήθεια δεν εχετε χωρτάσει απο τετοια κειμενα ;;;

  Ο συγγραφέας υπονοεί τι- κατα την γνώμη του- "θα ηταν καλύτερο για τον γερμανο ψηφοφόρο" και μετά κατηγορεί τον γερμανό ψηφοφόρο επειδη "δεν έκανε " οτι ο συγγραφές του λέει.

  μονον που ο γερμανός ψηφορόρος τον εχει "γραμμένο" τον συγγραφέα του κειμένου, και κάνει οτι εκείνος νομίζει σωστό.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 05/04/2011 19:25:37

  Παράξενε, καλησπέρα απο την Νέα Υόρκη.
  Ο ένοχος είναι ο συνδιασμός εθνικών πολιτικών με εναίο νόμισμα και με αποκλείνοντα εθνικά συμφέροντα.
  Στην περιπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή πολιτικών απαξίωσης της ανάπτυξης με δανεισμό για κατανάλωση αντί για ανάπτυξη, καταστροφή της πρωτογενούς και τώρα της δευτερογενούς παραγωγής (οι φτωχοί θα πολλαπλασιαστούν γεωμετρικά απο την κατάσταση αυτή) και τώρα η εφαρμογή των δηλητητίων του ΔΝΤ για την λάθος αρρώστεια.
  Πρέπει να ρωτήσουμε πρακτικά ερωτήματα:
  1) Συμφέρει στην Ελλαδα να είναι στο ευρώ (στενώ);
  2) Τι συμφέρει να κάνει η Ελλάδα για να δεί άσπρη μέρα;

  Οι ντόπιοι πααγκοσμιοποιητές θα μας ψάλλουν τα κάλλαντα της συμμετοχής μας και μετά θα ξαναριχτούν στο αγαπημένο τους άθλημα.
  Πέρα απο ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες περί "προοδου" και "συμμετοχής στον σκληρό πυρήνα" και άλλες τέτοιες μπούρδες, η Ελληνική ελίτ, αν έχει τσέπα πατριωτισμού, θα πράξει για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και μόνο, είτε αυτό απαιτει αποχώρηση απο το ευρώ, είτε την εφαρμογή δασμών για ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής/κατανάλωσης κλπ. Για δείτε χώρες που δεν ανηκουν σε "σκληρούς πυρήνες" ούτε σε ακριβοθώρητα κλαμπ (Αργεντινή, Τουρκία κ.α) πως, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, αναπτυσονται αλματωδώς. Πως εξηγείται αυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.