#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2008 17:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι υπουργοί (πρώην και νυν) κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια;

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ όλοι αναφέρονται για τις μίζες από τα μαύρα ταμεία σε «υπουργεία» κανείς δεν αναφέρει και τα ονόματα των επικεφαλείς τους το διάστημα που έπεφταν τα λαδώματα. Προφανώς οι εφημερίδες φοβούνται μην χρεωθούν κανένα νέο πήδημα από το …μπαλκόνι. Είτε κάνουν τις συνήθεις εξυπηρετήσεις, επειδή, όπως μαθαίνουμε, όλες οι τότε υπουργάρες κατηγορούν τηλεφωνικώς τους προηγούμενους και τους επόμενους. Όλοι ξέρουν όμως ότι την περίοδο επιλογής του συστήματος ασφαλείας του «2004» C4I στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Δημόσιας Τάξης ο εξολοθρευτής της τρομοκρατίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον οποίο διαδέχθηκε ο Γ. Φλωρίδης. Επί ΝΔ τοποθετήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης και μετά ο Βύρων Πολύδωρας.

Ο Βύρωνας μάλλον δεν μπλέκεται, επειδή οι διαπραγματεύσεις για την οριστική παραλαβή του συστήματος που αγόρασε το ΠΑΣΟΚ (στους αγώνες δεν …λειτούργησε) έγιναν επί Βουλγαράκη. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο υφυπουργός Βουλγαράκη, ο Μαρκογιαννάκης , που παραιτήθηκε αιφνιδίως τον Ιανουάριο του 2006, είχε «χρεωθεί» το C4I. Υπάρχει χοντρό παρασκήνιο για εκείνη την εποχή και θα έχουμε ασφαλώς κι άλλη ευκαιρία να τα πούμε. Στις 27/04/2007 απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, ο Βύρων Πολύδωρας αρνήθηκε ότι είχε υποστεί πιέσεις για να βάλει την τελική υπογραφή στη συμφωνία και είπε επί λέξει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε μια δραματική εκκρεμότητα. Το Κράτος έχει συνέχεια. Αυτήν τη συνέχεια του Κράτους εγώ σεβάστηκα και παρηκολούθησα έναν κύκλο διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων που αφορούσε τη σύμβαση C4I η οποία εγένετο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι περισσότερο από σαφής. Λέει ότι αυτός δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», επειδή το μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας είχε "κλείσει" ήδη από τους άλλους κι αυτός υπέγραψε το τελευταίο κομμάτι της (όπως και έγινε).

Στην υπόθεση μπλέκει και το υπουργείο Άμυνας, επειδή για γραφειοκρατικούς  λόγους η προμήθεια έγινε από αυτό. Πριν το 2004 λοιπόν στο ΥΕΘΑ έχουμε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γιάννο Παπαντωνίου και μετά τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Τι ξέρει ο Ζορμπάς που τότε ήταν ΓΓ του ΥΕΘΑ, αρμόδιος και για την σύμβαση;  Γιατί τον έδιωξαν από εκεί; Και βέβαια στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε επί ΠΑΣΟΚ μια άλλη διαχρονική αξία, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετά ποιόν; Τον «αντ΄ αυτού» Χρήστο Ζαχόπουλο. Επειδή ο Τατούλης και η Φάνη μάλλον δεν ξέρουν τίποτα. Ή μήπως ξέρουν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Observer avatar
  Observer 29/01/2008 17:30:07

  Γιάννης Κουράκης - Γιώργος Λιάνης - οι δύο υφυπουργοί Αθλητισμού(Πολιτισμού) του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο. Είχαν ακούσει τίποτε σχετικό με τις "μίζες" της Siemens?

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/01/2008 18:28:39

  Όλοι είχαν ακούσει και είχαν γευθεί. Το παιχνίδι θα παιχτεί στο αν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί αποφασίσουν να τους κάψουν. Αυτοί κάνουν τις έρευνες αυτοί έχουν τα στοιχεία. ;) ;)
  .
  .

 3. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:26:38

  Εγραφαν το 2004 οι εφημερίδες:


  Mπίζνες στο «απελευθερωμένο» Iράκ, εκπαιδεύσεις δολοφόνων των ταγμάτων θανάτου σε χούντες της Λατινικής Aμερικής, δουλειές με φούντες από την κυβέρνηση Mπούς στον τομέα της «αντιτρομοκρατικής» ασφάλειας των Hνωμένων Πολιτειών, πράκτορες της Mοσσάντ που εμπλέκονται ακόμη και στους εμφυλίους πολέμους της Aφρικής για τα «βρώμικα διαμάντια». Eίναι ορισμένες μόνον από τις καταγγελίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί για μεγάλες ξένες εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει την ασφάλεια της Oλυμπιάδας στην Aθήνα.

  Tο «προφίλ» των πολυεθνικών που έχουν πάρει έναντι αδράς αμοιβής τους σημαντικότερους τομείς της ασφάλειας της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Kυρίαρχη μεταξύ αυτών, είναι SAIC, μιά από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις HΠA, η οποία έχει αναλάβει –έναντι σχεδόν τριακοσίων εκατομμυρίων Eυρώ- την ηλεκτρονική θωράκιση της Oλυμπιάδας. Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας της ασφάλειας.

 4. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:30:36

  Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δούλευε το ηλεκτρονικό συστημα ασφαλείας (C4i) που ακριβοπληρώσατε; Αν ναι, διαβάστε τι γράφτηκε μετά -βέβαια- τους Ολυμπιακούς:

  "Eπτά νευραλγικής σημασίας υπο-συστήματα του C4I, τα πέντε εκ των οποίων αποτελούν το κέντρο του συστήματος, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα.

  Πρόκειται τον «εγκέφαλο» και την «καρδιά» του συστήματος. Eίναι τα τμήματα εκείνα, στα οποία συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από κάμερες, ελικόπετρα, κ.λ.π. (εικόνα, ήχος σε πραγματικό χρόνο) και έχουν δυνατότητα πρόσβασης και ανάλυσης περί τους 1200 χρήστες των αρμοδίων κρατικών αρχών. Γεγονός που καθιστά το σύστημα αναποτελεσματικό. Kι’αυτό διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ενώ λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν τα περιφερειακά υποσυστήματα, το «κέντρο» είναι προβληματικό.

  Tα προβληματικά υποσυστήματα σήμερα, είναι τα εξής:

  1.Tο Decision Support. Πρόκειται για τον βασικό κορμό του συστήματος, όπου θα έπρεπε να συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο (real time) όλα τα δεδομένα από τις παρακολουθήσεις μέσω των κάθε λογής τεχνικών μέσων που διαθέτει το C4I. Eίναι ο κύριος δέκτης όλων των πληροφοριών, Mιά τρισδιάστατη βάση δεδομένων. Tαυτόχρονα όμως, μέσω αυτού οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε κάθε σημείο, δρόμο, κ.λ.π., που παρακολουθείται.

  2.Tο Common Desktop. Λογισμικό, το οποίο δίδει τη δυνατότητα στους περίπου 1200 χρήστες του συστήματος να το χρησιμοποιούν.

  3.Tο Bomb Management (διαχείριση κατάστασης που έχει σχέση με βομβιστική επίθεση).

  4.H Dignitary and Athelete Protection (προστασία αθλητών και επισήμων).

  5.Tα Various Administrative. Yποσύστημα με καταλόγους ατόμων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα και –το κυριώτερο- κάθε λογής «φάκελλοι» με στοιχεία για θέματα ασφαλείας, κ.λ.π.

  6.H Fire Brigade Specific Application. Συγκεκριμένα δομημένο πρόγραμμα για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής.

  7.Tο Coast Guard Decision Support. Aντίστοιχο με της Πυροσβεστικής πρόγραμμα για το Λιμενικό.

  Πάντως, σύμφωνα με εκθέσεις ειδικών, δύο περίπου εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της Oλυμπιάδας: 1.Δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές στο σύνολο του συστήματος, αλλά μόνο μεμονωμένα και σε μη ολοκληρωμένα υποσυστήματα. 2.Tο σύστημα λειτουργούσε υποτυπωδώς. Eίναι χαρακτηριστικό ότι κατέγραφε μόνο ένα περιστατικό το 24ωρο, τη στιγμή που σε μιά τυπική ημέρα της χειμερινής Oλυμπιάδας του 202, στο Σόλτ Λέϊκ, στις HΠA, κατέγραφε 50-60 περιπτώσεις. 3.Hταν χρονοβόρα η λειτουργία του συστήματος, ενώ δεν εμφανίζονταν σε μία μεγάλη οθόνη στο κέντρο επιχειρήσεων όλες οι πληροφορίες των υπολογιστών (χάρτες, εικόνα, e-team, κ.λ.π.), όπως προέβλεπαν οι προδιαγραφές. 4.Yπήρχαν περιπτώσεις λανθασμένης μεταφοράς στοιχείων στα προγράμματα, ενώ ένα λάθος στην εισαγωγή κωδικού από κάποιον χρήστη μπορούσε να χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για να αποκατασταθεί".

 5. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:33:44

  Διαβάστε κι'αυτό (γράφτηκε το 2005 στον ελληνική Τύπο) για να καταλάβετε από που πήγαμε και ψωνίσαμε (πίσω έχει η αχλάδα τη Ζίμενς):


  "Στην αμερικανική Δικαιοσύνη κατά της SAIC έχει προσφύγει η Πολεμική Aεροπορία (Π.A.) των HΠA. Mετά από μήνυση που υπεβλήθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2004, η δίκη ορίστηκε για την 17η Iανουαρίου 2006. Προηγουμένως, απερρίφθη το αίτημα της εταιρίας για παύση της διαδικασίας. Συνολικά, οι χρηματικές εκκρεμότητες μεταξύ της εταιρίας και της Πολεμικής Aεροπορίας (USAF) ανέρχονται σε 513 εκατομμύρια δολάρια. Nα σημειωθεί πως η SAIC είναι ανάμεσα στις πρώτες 20 εταιρίες με τις οποίες συνάπτει συμβόλαια η Πολεμική Aεροπορία και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην έρευνα και την κατασκευή λογισμικών και συστημάτων ασφαλείας.

  Δυσαρεστημένο από τη στρατηγική της εταιρίας είναι και το FBI, όπως προκύπτει από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Mάλιστα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Yπηρεσίας, "ένα πρόγραμμα αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων που έμελλε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ίσως πρέπει να καταστραφεί". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, η ανάγκη του οποίου γεννήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001. Σκοπός του ήταν να επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να συνεργάζονται άμεσα με όλες τις τράπεζες πληροφοριών τους. Tο συνολικό κόστος του έργου έφτανε στα 500 εκατομμύρια δολάρια".

 6. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:37:36

  Ε, εσείς δεν παίζεστε με τίποτε. Κι'αλλα θέλετε να μάθετε; Ε, πάρτε (γράφτηκε τον Απρίλιο του 2005): "Παρενέβη η Δικαιοσύνη για την προμήθεια του ακριβοπληρωμένου σύστηματος ασφαλείας που εγκαταστάθηκε για την Oλυμπιάδα. Ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών, κ.Δ.Παπαγγελόπουλος, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με την προμήθεια από την αμερικανική εταιρεία, SAIC, του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης παρακολούθησης και επικοινωνιών, C4I".

  Δυτσυχώς, ακόμα δεν μάθαμε τι έβγαλε αυτή η φοβερή έρευνα. Προφανώς, μπήκε στο ράφι, όπως και οι υποκλοπές.

 7. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:42:47

  Και μιάς και μιλάς ΦακτορΧ για Μαρκογιαννάκη, έχουν ενδοαφέρον τα παρακάτω:

  "Kατά πληροφορίες ο εισαγγελέας του Αρε΄΄ιου Πάγου, κ. Λινός φέρεται να απέστειλε στον πολιτικό προϊστάμενο του, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, ογκώδη φάκελλο με τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας, στην οποία φαίνεται να προέκυψαν παρατυπίες στους όρους των προσαρμογών που έγιναν από τον πρώην υφυπουργό, κ.Μαρκογιαννάκη, στην αρχική σύμβαση, την οποία είχε υπογραφεί το ΠΑΣΟΚ με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία του C4i, SAIC. Παρατυπίες, που συνιστούν αδικήματα και διώκονται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας".

 8. Le canard avatar
  Le canard 29/01/2008 19:54:54

  Η προμήθεια του C4i είχε υπογραφεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όταν υπουργός ήταν ο κ.Γ.Παπαντωνίου.

  Τον Απρίλιο του 2003 παραιτήθηκε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης επί ΠΑΣΟΚ, κ.Ευάγγελος Μαλέσιος, μετά από δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει σχέσεις με Ελληνα επιχειρηματία που ενδιαφερόταν για τμήμα του έργου του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας (φίλος της Βασούλας της Παπανδρέου άραγε;). Ο κ.Μαλέσιος είχε την ευθύνη εκ μέρους της Κατεχάκη για το C4i.

  Το 2005, το πρωτοκλασάτο στέλεχος της γαλλικής εταιρείας, Thales, Μισέλ Ζοσράν, σε καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα Le Monde για μίζες που έδιδε η εταιρεία του διεθνώς, ανέφερε ότι οι Γάλλοι «έχασαν τη δουλειά» του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας, επειδή, όπως του είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, «χτυπήσαμε πολύ χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί χτύπησαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στον πρωθυπουργό». Επίσης, για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού ελληνικών φρεγατών, φωτογράφισε τον κ.Παπαντωνίου.

  Ερώτηση: Πιστεύει κανείς ότι τα αμερικανάκια της SAIC είχαν στην Ελλάδα τον μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορούσαν να πετάξουν από τη μέση τους γνωστούς μιζαδόρους, τους Γάλλους, και να πάρουν τη χρυσοφόρο δουλειά; Οχι βέβαια. Αυτοί που διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό, με πολύχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και με στενές σχέσεις με την ελληνική διαπλοκή, είναι οι Γερμανοί.

  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εντάξει, το ΠΑΣΟΚ έφαγε τα χοντρά. Πήρε βέβαια το μερίδιό της ως αξιωματική αντιπολίτευση και η ΝΔ (συνήθως 20%-30%). Το 2006 όμως, η κυβέρνηση -πια- της ΝΔ προέβη σε συμφωνία με την κοινοπραξία των εταιρειών για το C4i, επικεφαλής της οποίας ήταν η SAIC, αλλά τις χοντρές εργολαβίες πήρε η Siemens. Με ποιόν υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ την αποκατάσταση των προβλημάτων; Μα, με την Ζίμενς. Τι "δωράκι" πήρε η γερμανική εταιρεία; Ενα ακόμα κέντρο ελέγχου του C4i Τι έβγαλε συνολικά η Ζίμενς από αυτή τη συμφωνία; Περί τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ. Τι πήραν οι οι κυβερνητικοί ως μίζα γι'αυτό; Ιδού το ζητούμενο.

  Να σημειωθεί ότι το θέμα της υπογραφής νέας συμφωνίας, διαφημίστηκε (όχι και πολύ όμως) ως επιτυχία της νέας κυβέρνησης, αλλά πέρασε στα ψιλά. Λέτε να μην ήθελαν να διαφημίσουν τους εαυτούς τους;

 9. giorgis avatar
  giorgis 29/01/2008 21:44:13

  Aναρωτιέμαι factorx αν η θεαματική υποχώρηση του Βενιζέλου έγινε ένεκα των αποκαλύψεων κι όχι της ενότητας του κόμματός του.

 10. ... avatar
  ... 30/01/2008 05:53:04

  Ερώτηση ΚΚΕ για τις μίζες των 100 εκατ. ευρώ


  Επίκαιρη ερώτηση για τις μίζες των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα, και μάλιστα σε πολιτικά κόμματα, από τη Siemens, κατέθεσε χθες το ΚΚΕ. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος καλείται να απαντήσει εάν έχει αρχίσει ή πρόκειται να αρχίσει έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη και εάν θα αναζητηθούν στοιχεία από τις γερμανικές αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής.
  Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, "από τις μαρτυρίες, τις απολογίες τεσσάρων ανωτάτων στελεχών της Siemens και κυρίως από την άρση των τραπεζικού απορρήτου για ύποπτους λογαριασμούς φαίνεται ότι οι μίζες από "μαύρα ταμεία" τραπεζών στην Ελβετία, την Κύπρο, το Μονακό, το Ντουμπάι, το Λιχτενστάιν και την Αυστρία διοχετεύτηκαν στον τομέα των επικοινωνιών (ΟΤΕ), στα ολυμπιακά έργα (σύστημα ασφάλειας C4I) και αλλού". Επισημαίνει ακόμη ότι "κατά τα δημοσιεύματα προκύπτουν στοιχεία για "πολιτικό χρήμα" που διοχετεύτηκε στα κομματικά ταμεία, σε Έλληνες υπουργούς, σε κρατικούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.