#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2012 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι πλούτισαν από τα ελληνικά ομόλογα;Φως στα χρυσοφόρα «παιχνίδια» που έκαναν κάποιοι με τα CDS ίσως ρίξει μια αίτηση κατάθεσης εγγράφων που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόκειται για την ερώτηση «φωτιά» που είχε καταθέσει δύο φορές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011 προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που όμως δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία που θα αποκάλυπταν (με ονόματα και διευθύνσεις) ποιοι κερδοσκόπησαν με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ποιοι τελικά πλούτισαν την ώρα που η χώρα βούλιαζε.

Η ερώτηση αυτή, αν απαντηθεί, θα λύσει και τα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Ελβετίας ώστε να διακριβωθεί η σχέση του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκου Παπανδρέου με επενδυτική εταιρία του εξωτερικού, που έκανε αγοραπωλησίες ελληνικών CDS. Παράλληλα βέβαια με την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σύμφωνα με τις οποίες όλοι γνώριζαν ότι το «πρόγραμμα δεν έβγαινε».

Το «τέλειο έγκλημα» σε βάρος της Ελλάδας αναμένεται να ξεσκεπαστεί όταν δοθούν οι απαντήσεις, αφού θα φανεί ποιοι είναι αυτοί που κερδοσκόπησαν αρχικά και ποιοι ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν πριν από το PSI (το «κούρεμα»), φορτώνοντας τις περισσότερες ζημιές στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι θα δοθεί και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η απάντηση στο πιεστικό ερώτημα (που εξέφρασε και ο κ. Ρουμελιωτης), γιατί δηλαδή ενώ ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν πρότεινε και είχε ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, ταυτόχρονα με την υπογραφή του Μνημονίου κάποιοι (κυρίως το Βερολίνο) ήταν αντίθετοι, για να κερδίσουν χρόνο και να «ξεφορτωθούν» (προφανώς) τα ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ερώτησή του αρχικά αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας: «Στις 2/11/2011 υπέβαλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής, την υπ’ αριθμ. 232/2-11-2011 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. υπουργό Οικονομικών.

Επειδή εντός της, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, τασσόμενης στη Διοίκηση ειδικής προθεσμίας προς απάντηση τα ζητηθέντα έγγραφα δεν μου είχαν κοινοποιηθεί, επανακατέθεσα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, την ως άνω Αίτηση με τη μορφή Επερώτησης (αρ. Πρωτ. 12/12-12-2011). Ουδέποτε όμως ο τότε αρμόδιος υπουργός δέχθηκε, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, να προσέλθει στη Βουλή προς συζήτηση της κατά τ’ ανωτέρω Επερώτησης. Στο μεταξύ, και συγκεκριμένα στις 22/12/2011, μου κοινοποιήθηκε, προδήλως εκπροθέσμως, το με αρ. πρωτ. 2/75546/0023/7-12-2011 έγγραφο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με το οποίο, κατ’ ουσία, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να καταθέσει όλα τα στοιχεία τα οποία είχα ζητήσει με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την οποία προανέφερα».

Στη συνέχεια o πρώην υπουργός αναφέρεται στην υπόθεση Ρουμελιώτη - Παπανδρέου επισημαίνοντας: «Εν όψει των ανωτέρω και ύστερα από τις πρόσφατες, συναφείς προς την παρούσα Αίτηση, δηλώσεις - καταγγελίες τού, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, επανακαταθέτω κατά τη νέα Βουλευτική Περίοδο, επικαιροποιημένη καταλλήλως, την αρχική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, η οποία έχει πλέον ως εξής: Προκειμένου να γίνει γνωστή η εξέλιξη της σύνθεσης του δημόσιου χρέους της χώρας κατά την τελευταία τετραετία, καθώς και προκειμένου να διαφανεί αν, σε ποιο βαθμό και μέσω ποίων, ενδεχομένως, επιχειρήθηκαν, στον τομέα αυτόν, κερδοσκοπικά παίγνια σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας (π.χ. Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων, Ελληνικών Τραπεζών κ.λπ.), ιδίως σε περιόδους λήψης εξαιρετικά κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων».

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος ζητά και πάλι την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων με τα αντίστοιχα στοιχεία:

I. Πρώτον, αναλυτικό πίνακα από τον οποίο να προκύπτει ποιοι ήταν, διαδοχικώς, οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στις 31/12/2008, στις 31/12/2009, στις 30/4/2010, στις 31/12/2010, στις 30/9/2011 και στις 31/12/2011. Συγκεκριμένα:

Α. Ζητώ από τον πίνακα αυτόν και τ’ αντίστοιχα στοιχεία να προκύπτει, σαφώς και μ’ εξειδικευμένο τρόπο, η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατείχαν κατά τις περιόδους αυτές τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Ελληνικές Τράπεζες, οι Ελληνες ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), οι Τράπεζες της αλλοδαπής και οι Διεθνείς Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες χωριστά.

Β. Ζητώ δε, ειδικώς για της Τράπεζες της αλλοδαπής, η ομαδοποίηση ως προς τις συγκεκριμένες, ανωτέρω προσδιοριζόμενες, ημερομηνίες να γίνει με βάση τη χώρα της έδρας τους.

II. Δεύτερον, αναλυτική κατάσταση, από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έκδοσης και λήξης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που προσδιορίζονται στο προηγούμενο αίτημά μου.

(Από την "Δημοκρατία")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/08/2012 15:06:28

  Κύτταξε, που ο Παυλόπουλος υπέβαλε την πιο κρίσιμη ερώτηση της...δεκαετίας!
  Αντε να δούμε τι λαυράκια θα βγούνε από τις απαντήσεις, αν δεν ξεχαστούν σε κάποιο γραφείο...

  • Factorx avatar
   Factorx @ Κώστας Ροδινός 07/08/2012 15:35:37

   Ο παλιός είναι ... αλλιώς

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Factorx 07/08/2012 15:43:22

    όποιος ..ψάχνει, βρίσκει!

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Κώστας Ροδινός 07/08/2012 16:06:55

   ερώτηση αδαούς:

   και ας υποθέσουμε ότι δίδονται οι πίνακες και ο Χ είχε κάνει "υποπτες" κινήσεις μεταξύ των συγκεκριμένων ημερομηνιών.

   πως αποδεικνύεται ότι υπήρχε δόλος και ότι δεν ήταν κάτι τυχαίο;

   • Pilot avatar
    Pilot @ Παρατηρητής 07/08/2012 17:17:54

    η επαναλληψη των κινησεων ,,,,,,,,, δειχνει σκοπο,,,,,,, που θα πρεπει να δικαιολογηθει!
    εαν δεν δικαιολογηθει,,,,,,,,, δειχνει ενδεχομενο δολο!!
    ενδεχομενος δολος= δολος!!

  • Vee avatar
   Vee @ Κώστας Ροδινός 07/08/2012 16:19:27

   Ο Παυλόπουλος έχει την τεχνογνωσία, ως καθηγητής της Νομικής. Δε μου αρέσει ο εύκολος χλευασμός. Φυσικά οι χειρισμοί του στο θέμα των λαθρομεταναστών παλιότερα και των ταραχών του 2008 ήταν τραγικοί. Όμως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 07/08/2012 16:05:53

  Ειναι τοσο απλο να βρεθει το νημα που....θα χτισουν νεο Λαβυρινθο...

 3. Enzo avatar
  Enzo 07/08/2012 20:17:06

  αυτα τα θεματα λυνονται μονο συνταγματαρχες.
  η σημερινη πολιτικη σκηνη δεν μπορει να τους πειραξει και ο Σαμαρας τι να κανει μονος του?

 4. madprof avatar
  madprof 07/08/2012 23:48:53

  Προκοπή από δαύτους μην περιμένετε! Γαργάρες όλα.
  Η μία και μοναδική εξεταστική ξεχάστηκε (sic!)

 5. GO avatar
  GO 08/08/2012 08:29:55

  Εξαίρετη ενέργεια, εξαίρετου ανθρώπου!!!

 6. xp avatar
  xp 08/08/2012 13:42:05

  Αυτα που πουλήθηκαν στην Δευτερογενή αγορα?Ειναι καταγεγραμμένα?

 7. ηρακλης avatar
  ηρακλης 08/08/2012 21:04:27

  Να σημειωσω κατι για τον Προκοπη Παυλοπουλο που ηταν απο τους λιγους μα πολυ λιγους βουλευτες της ΝΔ που μαζι με το Θαναση Νακο ως τομεαρχη της ΝΔ σταθηκαν διπλα σε υπαλληλους διωκωμενους απο τη χουνταρα παπανδρεου. Σημειωνεται δε οτι πολυ απο τους υπαλληλους δεν ψηφιζαν ουτε Α Αθηνας ουτε Μαγνησια.
  Αυτα προς συμπληρωση της αληθειας
  Ενας υπαλληλος του Υπουργειου Δημοσιας Ταξης
  Προκοπη και Θαναση σας ευχαριστουμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.