27/09/2009 11:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι οδήγησαν σε ναυάγιο τον Σκαραμαγκά;Η παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Γερμανούς και η «προικοδότησή» τους με έργα κατασκευής υποβρυχίων, ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελούν τη δαπανηρή κληρονομιά μιας ελπιδοφόρας ιδιωτικοποίησης του 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων έχουν πληρωθεί άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δίχως να παραδώσουν υποβρύχιο, πέραν βεβαίως του ελαττωματικού «Παπανικολής», που το Δημόσιο αρνείται να παραλάβει. Έτσι, έφτασαν στις αρχές της εβδομάδας να ζητούν τα 520 εκατομμύρια που απομένουν, να καταγγέλλουν δηλαδή τη σύμβαση. Όλα αυτά, ενώ οι Γερμανοί συμφώνησαν στην πώληση έξι πανομοιότυπων υποβρυχίων στην Τουρκία.

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει σήμερα την αλληλογραφία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιακών παραγόντων το 2001, από την οποία φαίνεται ότι η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν προβληματική. Με αποτελέσματα αρνητικά τόσο για τις 1.400 θέσεις εργασίας όσο και για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μένει δίχως υποβρύχια.

Γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα: «Ακόμη και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τον Μάιο του 2002, δεν είχε μπει ούτε βίδα στα νέα υποβρύχια. Δεν ξεκίνησαν ούτε να σχεδιάζονται πριν από το 2003. Η πρώτη δοκιμή, εκείνη του «Παπανικολή», έγινε το Μάιο του 2005 στο Κίελο, δηλαδή δύο μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την παράδοση. Τότε, όπως είναι γνωστό, το υποβρύχιο παρουσίασε κλίση 60 μοιρών, και η ελληνική πλευρά, έχοντας δώσει ήδη 450 εκατομμύρια ευρώ για να το αγοράσει, αρνήθηκε να το παραλάβει….»

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100082_27/09/2009_331038

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dimitris avatar
  dimitris 27/09/2009 12:36:40

  δωσαμε το 80% της αξιας ως προκαταβολη,πρωτοφανες!!!!

  • κασσάνδρα avatar
   κασσάνδρα @ dimitris 27/09/2009 15:11:26

   Επι ΠΑΣΟΚ τίποτα δεν είναι πρωτοφανές... προφανώς δεν τα έχεις μάθει ακόμα.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/09/2009 12:51:11

  Τι παει να πει κλίση 60μοιρών, αυτή θα έπρεπε να είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού από ένα χιλιόμετρο με γυμνό μάτι, πως τα παρέλαβαν αυτά;
  Δε μιλάμε για 10, 20 μοίρες.

 3. vas avatar
  vas 27/09/2009 14:53:27

  έχουν φάει με χρυσά κουτάλια τα λαμόγια χρονια τώρα με τις πλάτες των συνδικαλιστών που πάντα ήταν και είναι στο κόλπο.
  ρωτήστε τον άκη για τον φίλο του τον πρόεδρο των ναυπηγείων

  • κασσάνδρα avatar
   κασσάνδρα @ vas 27/09/2009 15:32:23

   τώρα οι συνδικαλιστές τι φταίνε;

   • ΓΙΓΑΝΤΑΚΙΑΣ avatar
    ΓΙΓΑΝΤΑΚΙΑΣ @ κασσάνδρα 27/09/2009 16:46:14

    τριαινα Κασσάνδρα μου. Τρίαινα. Αυτό φταίει. Μίχας, ο φίλος του Άκη που λέει και ο vas παρέα με άλλα φυντάνια έκαψαν το σενάριο ιδιωτικοποίησης στους Σουηδούς. Τώρα οι ίδιοι που αμοίβονται ακόμα από τα ναυπηγεία ;;;;;;;;; πίεσαν για να ανακινηθεί το θέμα προεκλογικά.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/09/2009 16:06:35

  Ο Σκαραμαγκάς ήταν ετοιμοθάνατος όταν τον ξεφορτώθηκε ο Νιάρχος. Τα Ευρωπαϊκά ναυπηγεία. όλα έγιναν προβηλματικά όσο ανέβαιναν οι Γιαπωνέζοι, και αργότερα οι Κορεάτες και πρόσφατα οι Κινέζοι. Μερικά Β.Ευρωπαϊκα ναυπηγεία έφτιαξαν λίγα κυριλέ κρουαζερόπλοια, αλλά εκεί τελειώνει. Μόνο με στρατιωτικές δουλειες επιβιώνουν. Στην Ελλάδα το Νεώριο περιορίστηκε σε αμμοβολές, βαψίματα, μικροεπισκευές, και μικρομικροκατασκευές, με ανταγωνισμό από αντίσοιχα νεώρια στην Μεσόγειο. Μόνο αυτά που ανεβοκατεβαίνουν Αιγαίο το επισκέπτονται. Η Χαλκίδα έκλεισε. Η Ελευσίνα ψωμοζεί κυρίως από βοηθητικά του στρατού και επισκευές. ΔΕΝ έχουμε κατασκευαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

  Τα ναυπηγεία έχουν και παραοικονομία. Οι διευθυντές πωλήσεων, οι διευθυντές προμηθειών και φυσικά τα αφεντικά, λένε οι κακές γλώσσες. Τα κρατικά ναυπηγεία έχουν πρόσθετη διαφθόρά και παραοικονομία σε όλα τα επίπεδα, συν τα συνήθη τρωκτικά.

  Ο Σκαραμαγκάς, όταν τον «ιδιωτικοποίησε» ο Χριστοδουλάκης, είχε ένα σκασμό ζημιές και χρέη και κρυμμένες ζημιές, και ζημιογόνες κατασκευές δύο επιβατικών (που μάταια έψαχνε η αρμόδια υφυπουργός για παράνομους (από ΕΕ) τρόπους να επιδοτήσει). Και είχε ΟΛΑ τα κακά των ναυπηγείων συν ένα σκασμό σωματεία. Είχε όμως κατι παχυλά κοντράτα για υποβρύχια. Να μην πω προδιαγραφών τσοχατζόπουλου, γιατί δεν είμαι σίγουρος για αυτό.

  H HDW τώρα... Ήταν μια ετοιμη να φαλιρίσει εταιρία, με τρομέρες ταμειακές πιέσεις στην χώρα της. Ο Χριστοδουλάκης, προφανώς εκτελώντας εντολές Σημίτη που προφανώς εκτελούσε εντολές Γερμανών τους έδωσε τον Σκαραμαγκά, δηλαδή τα συμβόλαια και τα μετρητά τους σε μια διαδικασία τόσο μαϊμού, που περίσεψαν μπανάνες. Τα υποβρύχια σίγουρα δεν ενδιέφεραν την HDW, τα μετρητά την ενδιέφεραν. Το θέμα γίνεται πιο ζουμερό, γιατί η HDW είχε αγοράσει μια Σουηδική εταιρία που είχε πατέντες σε αθόρυβους κινητήρες υποβρυχίων, στρατηγικής σημασίας. Ωστόσο ούτε ο Σκαραμαγκάς και τα λεφτα των υποβρυχίων έσωσαν την HDW που έπεσε. Τότε εμφανίστηκε η νέμεσις της Ζήμενς, ο Αμερικάνος, που πήγε να πάρει την HDW, αλλά παρενέβη η Κρουπ, και η HDW και οι αθόρυβοι κινητήρες της έμειναν στην Γερμανία. Η συνέχεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τους Ελληνες να είναι με τους Γερμανούς. Οι Ελληνες γενικά φαίνεται να είναι με όποιον τους πληρώνει ή τους λαδώνει.

  Θα πείτε, που τα ξέρει αυτά ο αρχαιοπτέρυξ... Ο αρχαιοπτέρυξ ως αρχαίος έχει δει πολλά, ως πτέρυξ υπερίπταται και τα μπανίζει, και, ως χρήστης του google, έκανε google τις λέξεις fuell cells submarine και τα έμαθε.

  Ο Σκαραμαγκάς είναι καταδικασμένος. Μην εκπλαγείτε αν πληρώσουμε την HDW, δηλαδή την Κrupp για να φύγει. Εκτός αν τα συμψηφίσουμε με σκωρίες και μετάλλευμα Λάρκο, που κάθεται εκεί με λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων και περιμένει να δώσει λίγο στο μεγάλο αφεντικό.

  Δεν γκρινιάζω ότι έχουμε κλείσει επειδή είμαι πασόκος ή επειδή είμαι δεξιός. Γκρινιάζω γιατί με λύπη μου αυτό βλέπω. Και να είχαμ μυαλό να κάνουμε την παραλία του Σκαραμαγκά μαρίνα πολυτελείας; Στην Βοστώνη το έκαναν... εδώ; Θα φωνάζει η ...Αλέκα. Πείτε μου, για ποιόν δουλέυει αυτή...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 27/09/2009 16:41:25

   @archaeopteryx:κατι σαν τo Κυνήγι τoυ Koκκινoυ Οκτώβρη δηλαδή.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 27/09/2009 17:36:01

    ping

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.