#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2011 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι κερδίζουν από την επιτήδεια αναβλητικότητα των Γερμανών;



Κατ’ αρχήν όλοι συμφωνούν ότι ο βασικός λόγος που η ΕΕ αντιδρά τόσο αργά στη λήψη αποφάσεων οφείλεται στην αναβλητικότητα των Γερμανών.

Αν η κ. Μέρκελ ήθελε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, θα είχαν ληφθεί!

Το επόμενο ερώτημα είναι, ποιος κερδίζει από την τακτική αυτή;

Πρώτα-πρώτα κερδίζουν οι Γερμανοί! Για αυτό άλλωστε και κωλυσιεργούν! Τα Γερμανικά ομόλογα αποτελούν πλέον το μόνο ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών εντός της ευρωζώνης, ενώ και το υποτιμημένο ευρώ δίνει ώθηση στις εξαγωγές τους και δεν επιτρέπει στο δολάριο να ξεφύγει.

Δεύτερον, κερδίζει πολιτικούς πόντους η κ. Μέρκελ, καθώς φαίνεται στο εκλογικό της σώμα ότι αυτή καθορίζει τις εξελίξεις. Και στους Γερμανούς αρέσει να ηγεμονεύουν την Ευρώπη.

Τρίτον, κερδίζουν  οι τράπεζες. Εκμεταλλευόμενες την αναβλητικότητα των Γερμανών κερδίζουν χρόνο είτε για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, είτε να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για τη συμμετοχή τους σε όποιας μορφής επέκταση των ελληνικών δανείων.

Τέταρτον, κερδίζουν τα hedge funds  και οι σπεκουλαδόροι που δεν χάνουν την ευκαιρία να αυξάνουν τα spreads  στα ομόλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Πέμπτον, κερδίζει το ελβετικό φράγκο και ξέρουμε ποιων αποτελεί καταφύγιο το συγκεκριμένο νόμισμα.

Έκτον, κερδίζει προσωρινά και ο Ομπάμα, επειδή δεν ξεφεύγει το δολάριο, κάτι που θα αυξήσει το ήδη υψηλό  κόστος δανεισμού των ΗΠΑ!

Έβδομον, κερδίζει και η Κίνα,  αφ’ ενός γιατί δεν καταρρέουν τα αποθέματά της σε δολλάρια και  αφ’ ετέρου γιατί μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως πιστωτής των Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ποιοι χάνουν; Ε, όλοι οι υπόλοιποι…..

Στη φάση αυτή η  Γερμανική Κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν κερδοσκόπος.

Το ζητούμενο είναι τι έχει στο μυαλό της μακροπρόθεσμα.

Γιατί, αν δεν αντέξει η Ιταλία, ο επόμενος στόχος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος!

Στα παιχνίδια με τη φωτιά, έχουμε απώλειες και από την πλευρά των πυροσβεστών…

Αυτό, μάλλον το ξεχνάει η κ Μέρκελ.

Κ.Ρ.

 

Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

 

Η γερμανική θέση είναι ότι η καταλληλότερη λύση είναι μια ανταλλαγή (swap) των ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Επιλογή που ισοδυναμεί με «πιστωτικό γεγονός» για τους διεθνείς οίκους.

Η γαλλική πρόταση έχει απορριφθεί μεν αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί μια παραλλαγή του σχεδίου «μετακύλισης του χρέους» (rollover) που πρότειναν γαλλικές τράπεζες.

Η τρίτη επιλογή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους από το ελληνικό δημόσιο με τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προσκρούει στην επιμονή της κ. Μέρκελ να μην επωμιστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το κόστος «διάσωσης» μιας άλλης χώρας. Θέση που μπορεί κάποιος να «δικαιολογήσει» ρίχνοντας μια ματιά στο διαρκώς μειούμενο κόστος δανεισμού της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2011 12:41:36

  Εδώ και μέρες "τσιμπούν" όλο και προς τα πάνω και τα "αγοραία" επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας. Το "περιθώριο κέρδους" μειώνεται, χθές εξήγγειλαν και μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας.
  Το υπάρχον "σύστημα" δανεισμού δεν στέκει πιά σταθερά στα πόδια του. Ισπανία και Ιταλία ήδη "μπαίνουν μέσα": Δανείζονται από τις αγορές με πιό ψηλό επιτόκιο από αυτό με το οποίο δανείζουν Ελλάδα - Πορτογαλία - Ιρλανδία μέσω του Ευρωπαικού μηχανισμού.
  Το πρόβλημα δεν είναι πιά τοσο η Γερμανία, αλλά κυρίως η Ολλανδία. Στη Bundestag μπορεί να βρεθεί εύκολα μεγάλη πλειοψηφία για στήριξη της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας τους 20 - 30 "αντάρτες" βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ολλανδία λόγω εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών (η Βουλή της "γέρνει" υπερβολικά πρός την ευρωσκεπτικιστική δεξιά), παίζει με τη φωτιά. Άν η Ελλάδα έχει τώρα ένα κίνδυνο "αποκοπής", οφείλεται πιά κυρίως στην Ολλανδία.
  Ωστόσο, ακόμα και με "αποκοπή" της Ελλάδας, είναι φανερό ότι το συστημικό πρόβλημα δεν λύνεται. Δεν γίνεται να αποκοπούν 3 χώρες της Ευρωζώνης.
  Έγινε όμως φανερό, ότι οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές Ολλανδοί και Φινλανδοί, και οι "αντάρτες" Γερμανοί, δεν ενδιαφέρονται ειδικά για την Ελλάδα: Το ευρώ είναι ο στόχος τους, όπερ έδει δείξαι. Και υτό το καταλαβαίνουν σήμερα όλοι. Εμείς;

 2. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 12/07/2011 12:45:48

  Καλα ολα αυτα.
  Επανερχομαι ομως :: ποια ειναι η αντριδραση της αξιωματικης αντιπολιτευσης στη πωληση οσο-οσο του ΟΤΕ;
  Παραμενουν και τα ερωτηματα φυσικα που αφορουν τη αναρτηση για τον Ομιλο Λατση.

  • Στάθης Σαραφόπουλος avatar
   Στάθης Σαραφόπουλος @ Ρήγας Φερραιος 12/07/2011 12:48:35

   Θυμάμαι στη Βουλή το 1993, τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά όταν έλεγε ότι η μετοχή του ΟΤΕ είναι μία, ανήκει στον ελληνικό λαό και δεν πουλιέται!
   Στάθης Σαραφόπουλος
   πρ. Βουλευτής
   http://emprosdrama.blogspot.com/2011/07/10.html

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Στάθης Σαραφόπουλος 12/07/2011 13:19:37

    Κάτι τέτοια (και πολλά άλλα αντίστοιχα) μας έφεραν εδώ που είμαστε!
    Πόσο στοίχισαν στο Δημόσιο προυπολογισμό οι εθελούσιες έξοδοι και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προσωπικού του ΟΤΕ; Το μέτρησε κανείς;

   • Ρήγας Φερραιος avatar
    Ρήγας Φερραιος @ Στάθης Σαραφόπουλος 12/07/2011 13:29:26

    Τα θυμαμαι αγαπητε μου κυριε, οπως θυμαμαι και τα καμωματα τπυ ΓΑΠ πριν 2 χρονια ακριβως.
    Δεν λεω να μην γινει καμμια αλλαγη σε τουτη την χωρα αλλα εχουμε παει πλεον στο αλλο ακρο.
    Και οι θεσεις των στελεχων της ΝΔ πρεπει να ειναι καθαρες και κατανοητες

 3. ataktos avatar
  ataktos 12/07/2011 12:55:06

  o θείος Σωκράτης .. όλο χαρά είναι

 4. lornion avatar
  lornion 12/07/2011 15:08:18

  Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα χτες στις Βρυξέλες διαφαίνεται οτι η επιστολή του του κ.Παπανδρέου δεν έτυχε αμέσου ενδιαφέροντος για προώθηση του ελληνικού προβλήματος ,γιατί μπήκαν σε συζήτηση τα της Ιταλίας χρέη και οι απόψεις περί ευρώ. Εχουμε σχεδόν μονοπολήσει τις συνεδριάσεις της ΕΕ,έχουμε καθυστερήσει τις υποχρεώσεις μας,που νομίζω να μας βαρέθηκαν, καίτοι είναι συνυπεύθυνοι της μοίρας μας.Αδυνατούν να συμφωνήσουν 17 κράτη ,μέλη της ΕΕσε μια νύχτα ,ισως περιμένουν την επάνοδο της κ. Μέρκελ από την Αφρική για ξανασυζητηθεί το δεύτερο πακέτο για να ληφθούν αποφάσεις.Είμαστε στο περίμενε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.