#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2008 05:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι θέλουν να κλείσει η ….ΔΕΗ;

Ο «βρώμικος» πόλεμος στο χώρο της ενέργειας που τάχα ανακάλυψαν ορισμένοι τώρα, με αφορμή τις διακοπές του ρεύματος, δεν είναι καινούργιος. Κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταφορές με πετρελαιοφόρα ενεργειακών πόρων κυρίως από τις περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και εκσυγχρονισμός παλαιών, εκμετάλλευση ορυχείων λιγνίτη σε Ελλάδα και σε γειτονικές περιοχές, καινούργιοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, εγκατάσταση μονάδων εναλλακτικών πηγών ενέργειας (π.χ. αιολική), παραγωγή βιοκαυσίμων… Δε υπάρχει ενεργειακός τομέας που να μην εμπλέκονται και να μην συγκρούονται μεγάλοι επιχειρηματίες. Αν όμως οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις δεν αποδώσουν στη συνέχεια κέρδη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν. Πως διασφαλίζονται λοιπόν τα κέρδη; Στριμώχνοντας την ΔΕΗ είναι η απάντηση.


Αν τώρα αθροιστούν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα για κατασκευή όλων των ειδών των ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, τότε προκύπτει ότι είναι τόσο πολλές, που, αν υλοποιηθεί έστω και ένα σημαντικό κομμάτι τους (για να μείνουν οι περισσότεροι ικανοποιημένοι και να μην απειλούν τον.. δικομματισμό) την επόμενη δεκαετίας θα υπάρχει υπερπροσφορά ρεύματος. Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα: Από τη στιγμή που η αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή και δεν θα μπορούν να πουλήσουν ρεύμα στις γειτονικές χώρες, δεδομένου ότι και εκεί «τρέχουν» μεγάλα ενεργειακά προγράμματα, πως θα εξασφαλίσουν οι ιδιώτες επενδυτές τη βιώσιμη λειτουργία πολλών μονάδων; Μα φυσικά κλείνοντας την …ΔΕΗ. Την οποία δεν βλέπω να υπερασπίζεται και τόσο φανατικά η κυβέρνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 12/03/2008 13:06:28

  Τα τελευταία 15-20 χρόνια υπάρχει μαι τάση απαξίωσης των παλιών κρατικών επιχειρήσεως που φτιάχτηκαν με τα λεφτά του κόσμου επί 40 χρόνια, της διάλυσής τους και της αντικατάστασής τους από ιδιώτες. Αυτοί θα προσλάβουν άτομα με τους μισούς μισθούς και θα μας λένε ότι είναι ανταγωνιστικοί. Για να μετρήσεις όμως την ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχεις τους ίδιους εργασιακούς όρους με την κρατική επιχείρηση.

  Είμαι υπέρ της άποψης να περάσει εθνική συλλογική σύμβαση που θα εγγυηθεί τους μισθούς των εργαζομένων στις κρατικές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μετά να δούμε ποιος είναι πιο ανταγωνιστικός. Επίσης εκεί που υπάρχει μονοπώλιο να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού και να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού όπως κάνει κάνει η ΕΕ κατά της Μ$ ακόμη και κατά κρατικής επιχείρησης. Τότε να δούμε πόσο ικανός είναι ο ιδιώτης.

 2. Swell avatar
  Swell 12/03/2008 13:20:27

  Περί ΔΕΗ και Πακιστάν ο ΛΟΓΟΣ

 3. SAGIS avatar
  SAGIS 12/03/2008 13:23:34

  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
  Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
  ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ.

  ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΣΤΕΣ.
  ΧΛΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.