24/01/2009 05:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι θέλουν εκλογές και ακυβερνησία;

Είναι γνωστό  ότι ενώ το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη έχει μειωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάδα πληρώνει τα χρέη της πιο ακριβά. Συγκεκριμένα, το spread του δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό έχει αυξηθεί από 0,3% σε σχεδόν 3% και περισσότερο (300 μονάδες βάσης), ενώ στο πενταετές ομόλογο ανέρχεται πλέον σε 340 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά ότι εγώ, εσείς και οι υπόλοιποι ιθαγενείς θα πληρώσουμε πάνω από 1 δισ. επιπλέον σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δεδομένων των αυξημένων δανειακών αναγκών εφέτος της χώρας.  

Το υπουργείο Οικονομικών και οι εντεταλμένοι κονδυλοφόροι του μας λένε ότι η

διεύρυνση αυτή της ψαλίδας οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στην αγορά ομολόγων εις βάρος της Ελλάδας και στο μεγάλο εξωτερικό χρέος της.

Παρόμοια όμως κερδοσκοπικά παιχνίδια παίζονται κι αλλού. Άλλωστε, το ειδικό βάρος του ελληνικού 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος στην οικονομική σταθερότητα της ΕΕ είναι πολύ πιο μικρό από το 5,4% που προβλέπεται για την Γαλλία, το 6,2% για την Ισπανία και το 3,8% της μονίμως προβληματικής Ιταλίας (βλέπε εδώ).

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κινδυνολογία περί «επιτήρησης», ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, δήλωσε πρόσφατα: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. ...θα ασχοληθούμε με την περίπτωση της Ελλάδας με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση».

Γιατί λοιπόν η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση; Αυτό που κατά την γνώμη μας κάνει την διαφορά και επιδεινώνει την διεθνή θέση της είναι η εικόνα ακυβερνησίας που έχει καλλιεργηθεί συστηματικά από τα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, μετά τα γεγονότα του  περασμένου Δεκεμβρίου. Και φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει αυτήν την εικόνα, με την συνεργασία βεβαίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων. Η εικόνα της ακυβερνησίας ενισχύεται σήμερα από τα μπλόκα των αγροτών τα οποία για τους ξένους «επενδυτές», αποτελούν τη συνέχεια των επεισοδίων του περασμένου μήνα.

Ερχόμαστε έτσι στα σενάρια περί εκλογών που ευδοκιμούν παράλληλα με τα μπλόκα και ενώ η νέα κυβέρνηση έχει μόνο δυο εβδομάδες ζωής. Ο Καραμανλής ξέρει πως για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δανεισμού και γενικότερα της Οικονομίας, πρέπει να δημιουργήσει μια αντίθετη εικόνα, ότι δηλαδή υπάρχει σταθερότητα στον τόπο και ο ίδιος κυβερνά. Δεν τον ενδιαφέρει λοιπόν αν θα δώσει 500 εκατομμύρια για τους αγρότες, επειδή ξέρει ότι αν δεν το κάνει τώρα ο προϋπολογισμός θα το πληρώσει χειρότερα εφέτος, ή του χρόνου, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν πρόκειται λοιπόν για παροχολογία εν όψει εκλογών, αλλά για κίνηση απελπισίας. Άλλωστε οι παροχές που εξαγγέλλονται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα είναι υποπολλαπλάσιες αυτών που συμβαίνουν αλλού για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Ποιοι λοιπόν καλλιεργούν κλίμα εκλογών; Εκείνοι που θέλουν τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία, για να διευρύνουν και ενισχύσουν τον ρόλο τους, είναι η μοναδική απάντηση. Κι αυτοί δεν είναι οι γνωστοί «διαπλεκόμενοι», ούτε η Ντόρα και ο ΓΑΠ που η κατάσταση τους ξεπερνά. Είναι οι τραπεζίτες και η χρηματοοικονομική ελίτ, η πιο ισχυρή διαπλοκή. Που φοβούνται ότι η αμφισβήτηση εναντίον τους που διογκώνεται διεθνώς θα τους συμπαρασύρει και θα χάσουν τα προνόμιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sotos avatar
  sotos 24/01/2009 10:05:53

  Και τις ΔΟΥ αδελφες μου, και τις ΔΟΥ !!

 2. anonymous avatar
  anonymous 24/01/2009 10:59:07

  Αμφισβήτηση εναντίον των τραπεζικών κύκλων, υπάρχει παγκοσμίως σήμερα, με την οικονομική κρίση. Σενάρια, όμως για πρόωρες εκλογές, μόνο εδώ ακούμε. Μόνο στην Ελλάδα, αντιδρούν και μηχανεύονται εκλογές κι αποσταθεροποίηση οι τραπεζικοί κύκλοι;
  Κάτι δεν κολάει στο σενάριο αυτό. Κάποιος, κάτι λείπει.

 3. Ptyx avatar
  Ptyx 24/01/2009 11:38:54

  Συμφωνώ σε πολλά από αυτά, δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί επιμένεις (όχι μόνον εσύ αλλά πολλοί στην Ελλάδα) στον όρο "εικόνα" ακυβερνησίας, "εικόνα" ανυπαρξίας του κράτους, κτλ. Κι εγώ, όπως και πολλοί αναγνώστες μένω στο εξωτερικό, έρχομαι όμως πολύ συχνά στην Ελλάδα (μια φορά το μήνα τουλάχιστο) και παρακολουθώ συνεχώς τα πάντα. Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες, τις προτεινόμενες λύσεις, τις αιτίες, κτλ, για μένα μία είναι η σταθερά: ότι η "εικόνα" κάθε άλλο παρά εικόνα είναι. Κράτος δεν υπάρχει (με την έννοια των δυτικών δημοκρατιών), δεν λειτουργεί και, ακόμα χειρότερα, οι "πολίτες" δεν έχουν καν διάθεση να υπάρξει, αφού δεν πιστεύουν σε αυτήν την έννοια. Για τη δύση, στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, αφού οι νόμοι, αν υπάρχουν, δεν τηρούνται, το καθεστώς ατιμωρισίας είναι γενικευμένο, δεν υπάρχει πουθενά ευθύνη και απόδοση ευθύνης, κι όλα αυτά σε ένα ρητορικό πλαίσιο αριστερίζον και ηρωικά αντιστασιακό κατά της παγκοσμιοποίησης, των τραπεζιτών, του καταναλωτισμού, ωραιοποιημένο με ιδέες περί συλλογικότητας και συλλογικών αγώνων, τη στιγμή που ο Έλληνας σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο με όρους ατομικότητας και προσωπικού συμφέροντος. Ενώ στην Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό, η συζήτηση γίνεται για το πώς θα βγούμε (εμείς) από την κρίση, στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά το πώς θα τη βγάλω (εγώ) καθαρή.

 4. olympiada (male) avatar
  olympiada (male) 24/01/2009 11:42:20

  Αλήθειες με λίγα λόγια. Στο μαγαζί μας όμως όποιος τολμήσει να κατηγορήσει τον ανταγωνισμό, τον βαφτίζουν "συνωμοσιολόγο". Έτσι πλουτίζουν και τα ντόπια πολιτικά κεφάλια. Άλλωστε είναι νόμος: Ο ρουφιάνος αμοίβεται καλύτερα από τον εργατικό. Παντού. Απλά όταν κλείνει το μαγαζί, ο ρουφιάνος στάνταρ μένει άνεργος, ο ευσυνείδητος όλο και κάπου θα βρει.
  Φάκτορα (γλύψιμο) πολύ καλό.

 5. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/01/2009 11:48:40

  Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ανάρτηση διαπνέεται από μια πρωτοποριακή και βαθυστόχαστη προσπάθεια ερμηνείας. Περιορίζεται όμως στους ενδογενείς παράγοντες. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι "ξένοι" παίζουν σε (πάρα) πολλά ταμπλώ, όσο αφορά τους εσωτερικούς παράγοντες.
  Αλλά χρειάζεται νομίζω επί πλέον και μια αποφασαφήνιση: Άλλο η εκλογολογία και άλλο η προώθηση κλίματος, που καθιστά τις εκλογές αναπόφευγες. Η πρώτη επεκτείνεται στη σφαίρα της αντίλληψης, η δεύτερη αφορά απροσπέλαστα πρακτικά δεδομένα (χωρίς να παύει να υπάρχει ισχυρή σύνδεση των δυο). Η αρετή της ανάρτησης βρίσκεται κατά τη γνώμη μου, στην εύστοχη αναφορά, που επιχειρεί στην πρώτη. Πράγματι μια διαδικασία, που ελάχιστα προσέχθηκε, με συνέπεια, η μνεία που γίνεται, να είναι ιδιαίτερα εύστοχη.

 6. anonymous avatar
  anonymous 24/01/2009 11:57:50

  @5 male olympiada

  Εχεις δει ρουφιάνο...άνεργο στην Ελλάδα;
  Ομως, από άνεργα διδακτορικά, να φάνε κι οι κότες πια!

 7. Ι6 avatar
  Ι6 24/01/2009 12:03:14

  Η λύση για τον Κωστάκη είναι απλή.

  Να αφήσει τα ΜΑΤ να κάνουν τη δουλειά τους. Να δεις στο πότε ανοίγουν οι δρόμοι στο πι και φι.

  Αλλά ποιος έχασε τους όρχεις του για να τους βρει ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης...

 8. tiramola avatar
  tiramola 24/01/2009 12:07:50

  @8
  Ονειρεύεσαι καμιά χούντα?

 9. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/01/2009 12:16:18

  @Ptyx
  Ωφείλουμε να κάνουμε από πλευράς ταξινόμησης ένα διαχωρισμό μεταξύ του αντικειμενικώς δεδομένου και της υποκειμενικής του πρόσληψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το δεύτερο αφορά τη σφαίρα της συνείδησης και κατά συνέπεια "χρωματίζεται". Δυο διαφορετικοί ζωγράφοι, εκκινώντας ακόμη και με διάθεση της πιο πιστής απόδοσης, θα απέδιδαν το ίδιο τοπίο σε πίνακα με διαφορετικό τρόπο. Η πραγματικότητα πάντοτε μπορεί μόνο να αποδοθεί, όχι να κοπιαριστεί, ακόμη και με τη φωτογραφία.
  Τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται από τη στιγμή που το αισθητήριο είναι "πειραγμένο".
  Σαν παράδειγμα αναφέρω τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβριού με την δολοφονία του Γρηγορόπουλου και όσα ακολούθησαν. Στην ουσία, από αντικειμενικής πλευράς, όλα αυτά που έλαβαν χώρα, ανάγονται σε κάποιες πάγιες κοκοδαιμονίες, που αφορούν την αστυνομία και τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτά όλοι τα γνωρίζουμε και μόνο "καλοθελητές" αρέσκονται να τα αμφισβητούν. Γιατί όμως κάναμε λόγο κάποιοι για "στήσιμο σκηνικού", στο ποσοστό που το σκηνικό αυτό ήταν η ίδια η απαράδεκτη πραγματικότητα μας; Εδώ πρόκειται μόνο για τον τρόπο που η συγκεκριμένη κακοδαιμονία που επικρατεί, επικαιροποιήθηκε και όχι για αυτή την κακοδαιμονία καθ' εαυτή, που και εμείς καταδικάζουμε. Για να χρησιμοποιήσω μια παλία φράση του Μάο: Οι αντίπαλοί μου κραδαίνουν το "κόκκινο βιβλίο".

 10. Orestios avatar
  Orestios 24/01/2009 13:04:32

  Συνωμοσία για την αποσταθετοποίηση του ευρώ βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Την εντοπίζει σε κύκλους που δραστηριοποιούνται στην αγορά του λονδίνου και οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε βρετανικές και αμερικανικές οικονομικές εφημερίδες.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο περιβάλλον του κ.Τρισέ στους οποίους θέσαμε μια σειρά ερωτημάτων σχετικών με την ελληνική οικονομία και το ευρώ ο διοικητής της ΕΚΤ απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση για την Ελλάδα βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το μεγάλο πρόβλημα που τον απασχολεί και το οποίο σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εκτός Ευρωζώνης ,αγορά ομολόγων του Λονδίνου. Οι «παίκτες» αυτής της Αγοράς, μας εξήγησαν οι ίδιοι κύκλοι, κτυπώντας μέσω του σπρεντ την Ελλάδα σήμερα ,την Ισπανία και την Πορτογαλία αύριο, δε στοχεύουν αυτές τι χώρες αλλά θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή αξιοπιστία του ευρώ. Και χρησιμοποιούν γι αυτό το σκοπό και τις άμεσες προσβάσεις που διαθέτουν στις μεγάλες βρετανικές , αμερικανικές κ.λ.π. οικονομικέ εφημερίδες προκειμένου να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για τη σταθερότητα του ευρώ. Γνωρίζοντας από που «παίζεται αυτό το παιχνίδι» ο διοικητής της ΕΚΤ θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει σε εκτός ευρωζώνης κέντρα να επηρεάσουν τη νομισματική ισορροπία των χωρών της ΟΝΕ.

 11. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/01/2009 14:06:20

  @Ορέστιος
  Και η ΕΕ δεν είναι άμοιρη της παρουσίας ανθρώπων σε όλα τα φόρα, που επισκιάζονται από τη "χάρη" του δολλαρίου. Στόχος είναι η καθιέρωση του παγκόσμιου νομίσματος. Ήδη η Αμερικανική Ένωση, αποτελούμενη από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, αποφάσισε την καθιέρωση του "Άμερο" σαν κοινό νόμισμα.

 12. Orestios avatar
  Orestios 24/01/2009 16:08:19

  City Minister Lord Myners attacks bankers for greed and arrogance

 13. Orestios avatar
  Orestios 24/01/2009 16:14:20

  No more cream for fat cats, says the bank bailout boss Lord Myners

 14. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/01/2009 16:54:16

  @Anonymous 13
  Αδελφούλη, τι να τον κάνεις τον Μποτίλια, όταν έχεις στη διάθεση σου πιο ζόρικες μποτίλιες, όπως το google.
  Σήμερα με το διαδίκτυο, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυθαίρετους ισχυρισμούς. Ή μήπως τα κρύβουνε οι τύποι;
  Δες αυτά:
  Μασάλια ..... de.youtube.com/watch?v=wTrBQIysPIM&feature=related
  Μασάλια ......de.youtube.com/watch?V=TH9VwxIPD6K&feature=related

  Ευχαρίστως θα σου απαντήσω και με κείμενο, αλλά αυτή τη στιγμή έχω μια επαγγελματική συνάντηση.
  Εάν θέλεις γράψε εσύ όμως ένα σχόλιο ενδιάμεσα, για να μοιράζουμε τη δουλειά.

 15. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/01/2009 17:09:41

  Δες αν θέλεις και αυτό, που είναι συμβατική αρθρογραφία. Φυσικά υπάρχουν και πιο "αιχμηρές".
  http://www.iht.com/articles/2007/11/25/america/25Amero.php

 16. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 24/01/2009 17:53:05

  Μια απο τα ίδια.....

  αναλυση, οξυδερκεια, θεωρητικη ρητορεία, μαρξισμος, ουμανισμος, ξερω γω τι,νεωτερικοτητες, πολιτικη διεισδυτικοτητα σε βαθος, ναι ναι ναι, και που καταληγουμε ΠΑΑΑΑΛΙ;

  πολύ απλό.

  Οτι τον κοινωνικο αναβρασμο (του Δεκεμβρίου) τον έκανε ο Σοοοοροοοοοοοος. Πολυ πολύ ωραία.

  Και τώρα, ας ξανακοιμηθούμε, να αφήσουμε τους "Δημοκράτες" (προδοτες) πολιτικάντηδες, να κανουν επαναααααστασηηηηη.

  Συλλαλητηρια. (Συγχαρητηρια)

  τετοια διαφοροποιηση απο τον Κουρή ούτε ο Χατζηνικολάου!

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/01/2009 19:21:08

  Χαράλαμπε, συνήθως οι προβοκάτορες είναι αυτοί που αντιγράφουν ακριβώς τα ίδια από το ένα ποστ στο άλλο. Μην περιμένεις να γίνει πειστικός, ούτε για τα κίνητρά σου, ούτε για την ουσία των όσων λες, αν αντιγράφεις απλώς αυτά που έχεις γράψει σε άλλο ποστ. Δεν λέω ότι είσαι προβοκάτορας (που μπορεί και να είσαι), αλλά λέω ότι φέρεσαι ως προβοκάτορας. Ο μαξιμαλισμός, η έντεχνη διαστρέβλωση, η απαξίωση του λόγου του άλλου είναι κομβικά στοιχεία του προβοκατορισμού. Άλλαξέ τα αν θέλεις να έχεις οποιαδήποτε απήχηση εδώ μέσα. Όλοι έχουμε τις απόψεις μας αλλά τις λέμε με επιχειρήματα και όχι πατώντας συνεχώς το πλήκτρο για να βγουν περισσότερα γράμματα σε αυτό που γράφουμε.

 18. Ι6 avatar
  Ι6 24/01/2009 19:42:35

  @tiramola
  Όχι, ονειρεύομαι δημοκρατία.

  Υ.Γ. Δεν έχω σχέση με τον 21.

 19. Ι6 avatar
  Ι6 24/01/2009 20:35:25

  Επειδή δεν μπορώ να περιμένω τον Κωστάκη να του φυτρώσουν όρχεις, εγώ σταματάω να αγοράζω Ελληνικά αγροτικά προϊόντα μέχρι να ανοίξουν τους δρόμους.

  Οι μεγαλοαγρότες που προκαλούν την κοινωνία με τις πράξεις τους είναι ματσωμένοι και δεν έχουν καμμία σχέση με τους μικροαγρότες που όντως έχουν πρόβλημα.

  Δεν μπορεί ο κάθε κρετίνος, τραμπούκος εν μέσω της χειρότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και με την Ελληνική οικονομία στον προθάλαμο της χρεωκοπίας να ζητάει πρόσθετες παροχές και επιδοτήσεις, να μην ικανοποιείται με τίποτα και να στραγγαλίζει τους υπόλοιπους, ήδη σε κώμα, επαγγελματίες.

 20. ariel avatar
  ariel 24/01/2009 23:55:20

  21@
  Το ίδιο πρέπει να ισχύει και διάφορους απεργούς. Λίγα άτομα με δίκαια μάλλον αιτήματα, κλείνουν τους δρόμους για να υποστηρίξουν το δίκηο τους. Μόνο που έτσι το δίκηο τους το χάνουν από την αγανάκτηση των ανθρώπων που ταλαιπωρούν. Δεν ξέρω την ηλικία σου για να ξέρω αν θυμάσαι επί Αρσένη ποσο ταλαιπωρηθήκαμε επί πολλές ημέρες με λίγους μαθητές που έκλειναν τους δρόμους. Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Αν θες να διαδηλώσεις, κάνε το στην άκρη του δρόμου, εγώ τι σου φταίω που δεν μπορώ να πάω στο γραφείο μου και στο σπίτι μου, γιατί δεν κυκλοφορούν λεωφορεία? Δεν έχω εγώ δικαιώματα?? Υποστήριξε τα δίκηα σου, όχι όμως σε βάρος των συνανθρώπων σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.