#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2012 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι είναι οι ένοχοι και οι συνένοχοι για τον θάνατο του Χριστούλα;Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι άνθρωποι όταν ζοριστούν και φτάσουν στα άκρα, όταν εκλείψει η ελπίδα κι η λογική, οι κατεστημένοι ηθικοί κανόνες ή η αγάπη των οικείων δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως φρένο, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ενδεχόμενοι αυτόχειρες κι ενδεχόμενοι φονιάδες. Εγώ, το παραδέχομαι, πιο πιθανό το θεωρώ να γινόμουν φονιάς. Κατανοώ όμως και την άλλη απελπισμένη επιλογή. Δεν την αποδέχομαι, είναι κόντρα στον κώδικα μου κι όχι απλά λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως σέβομαι τον θάνατο οποιουδήποτε συνανθρώπου. Με ενοχλεί η απίθανη σπέκουλα που γίνεται γύρω από την αυτοκτονία του αυτόχειρα της Τετάρτης στο Σύνταγμα. Άλλοι καπηλεύονται κι άλλοι ιερόσυλα, κόντρα στην παράδοση αυτού του Λαού, απαξιώνουν με κατάπτυστες κι αυθαίρετες κρίσεις. Ένας Έλληνας, με σάρκα και οστά, με οικογένεια, μνήμες, συνήθειες, ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε, διάλεξε να φύγει μ’ ένα κρότο και μια λάμψη. Σίγουρα είχε κι αυτός τον δικό του ηθικό κώδικα, ιδέες κι αντιλήψεις.

Η πράξη του, το λέει η ίδια η τελευταία επιστολή του, είχε αδιαμφισβήτητο πολιτικό περιεχόμενο. Όποιος το αρνείται είναι κακόβουλος ή απλά ηλίθιος.

Αρνούμαι να πω και το όνομα του πωρωμένου πράσινου «κηπουρού», του υπουργού της αποτυχίας, που κυνικά βγήκε πάνω από το ζεστό χυμένο αίμα να χλευάσει, να επαναλάβει με χυδαία υπονοούμενα την μπουρδολογία του πολιτικά διαταραγμένου κυρίου «μαζί τα φάγαμε».

Μπορώ επίσης να φανταστώ πόσοι αυτόκλητοι «εκδικητές» θα διαπράξουν εγκλήματα στ’ όνομα αυτού του ενσυνείδητου αναχωρητή στο εγγύς μέλλον.

Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για τον χαμό αυτού του αληθινού ανθρώπου, ό,τι κι αν ήταν, ό,τι χρώμα κι αν είχαν οι πεποιθήσεις του. Ένα μικρό ακρωτήρι της Ελληνικής ηπείρου ήταν κι αυτός, που χάθηκε. Η καμπάνα του χτύπησε όμως για όλους μας. Όλοι χριστήκαμε με το αίμα του, όπως και με το αίμα όσων έφυγαν με τον ίδιο τρόπο αυτά τα δυόμιση χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά για τους ίδιους λόγους. Όταν η Πατρίδα χάνει ανθρώπους έτσι, ζημιώνεται στο σύνολο της. Πολύ περισσότερο ανθρώπους που αποφασίζουν να δώσουν τέλος στην ζωή τους με έναν τόσο συμβολικό τρόπο, με ηθικό περιεχόμενο, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς.

Υπάρχουν λοιπόν ηθικοί αυτουργοί και συνένοχοι. Είναι όσοι λεηλάτησαν την Πατρίδα και τον πλούτο της. Όσοι την οδήγησαν στον υπερδανεισμό για να λεηλατήσουν λίγοι, αυτά που τώρα πληρώνουν οι πολλοί. Αυτοί που χρέωσαν έργα και προμήθειες διπλά και τρίδιπλα. Αυτοί που διέλυσαν επί δεκαετίες την παραγωγική βάση αυτής της χώρας, όπου τώρα οι μισοί πουλάνε εισαγόμενες πίτσες και σουβλάκια στους άλλους μισούς. Αυτοί που στοιχήθηκαν  σαν φανταράκια στους προθαλάμους και τις σκοτεινές κάμαρες της διαπλοκής και της εκχώρησαν το κέντρο της πολιτικής εξουσίας. Συνένοχοι είναι όσοι, αφού εμπόδισαν επί χρόνια κάθε ήπιο μέτρο και μεταρρύθμιση, μετά ως εξουσία επί δυο χρόνια σφιχταγκάλιασαν τον πιο ανθρωποφαγικό νεοφιλελευθερισμό και πέταξαν τους απλούς ανθρώπους στον Καιάδα. Πολυτελείς «δημόσιοι υπάλληλοι» - πολιτικοί, που κουνούσαν το δάχτυλο στους εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι πως άλλοι δούλευαν και τα πλήρωναν κι άλλοι τα τρώγανε. Αυτοί οι δεύτεροι, οι λούμπεν ψευτοκυριλέδες λεηλάτες και οι πολιτικοί υπάλληλοι τους είναι οι ένοχοι.

Συνένοχοι όμως είναι και όσοι με αφασιακό τρόπο ψήφιζαν τους «αναγνωρίσιμους», τον κάθε τυχάρπαστο που είχε «κονέ» στα κανάλια των μπετατζήδων, ως πρόθυμη νούλα τους. Συνένοχοι είναι όσοι, χαρωποί από την βερεσέ ευμάρεια και την κατανάλωση, ψήφιζαν ντιντήδες παντός χρώματος, τεμπελχανάδες γόνους κι αποϊδεολογικοποιημένους αδίστακτους τυχοδιώκτες, που βγάλανε τα τιμημένα τσαρούχια της καταγωγής τους και φόρεσαν εισαγόμενα ιταλικά παπούτσια, με τιμή αγοράς ένα βασικό μισθό. Μαζί τους, στο εδώλιο της Ιστορίας κι όσοι από τα ΜΜΕ υποστήριζαν κι υποστηρίζουν ως καλοπληρωμένοι βοηθητικοί, ως φερέφωνα των σκοτεινών αφεντικών, αυτή την σάπια παράγκα, μέσα στην οποία έπαιζαν στα ζάρια τα ιμάτια της Πατρίδας. Αυτοί που δίνουν τις εκπομπές τους για έγκριση στις Πρεσβείες, αυτοί που στοχοποιούν τίμιους ανθρώπους και υπερπροβάλλουν ντενεκέδες ξεγάνωτους. Εκβιαστές με κουστούμια, μικρόφωνο και πληκτρολόγιο, αντζέντηδες σκουπιδιαραίων και μπατιρημένων μπετατζήδων. Ο Λόχος Ψυχολογικού Πολέμου της διαπλοκής, της διαφθοράς και των ξένων συμφερόντων, οι αποδομητές της εθνικής ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής. Ταγματασφαλίτες με κουστουμάκια ή ανέμελα προοδευτικά σπορ συνολάκια, όπως επιβάλλει ο ενδυματολογικός κώδικας των ενοχικών ψευτοαστών και της ανακυκλωμένης προοδευτικάντζας της «Ήρωες Πολυτεχνείου Α.Ε.».

Θα πέσουν κοράκια και γύπες. Θα ειπωθούν και θα γραφτούν τέρατα, υστερικά κηρύγματα μίσους, διχόνοιας κι εκδίκησης. Άλλοι θα απαξιώσουν κι αδίστακτα θα χλευάσουν ευθέως ή με υπονοούμενα. Ήδη τα κάνουν αυτά.

Αυτό όμως που χρειάζεται είναι μια ελληνική πολιτική με ένταση, διάρκεια και βάθος στο μέλλον. Κι ελληνική σημαίνει πολιτική ανθρωποκεντρική. Πολιτική που θα απαντήσει στα αιτήματα των άγριων καιρών, που θα σπάσει τα σαθρά τείχη της παρακμής, που θα γίνεται με διοίκηση δια του παραδείγματος. Πολιτική που θα ενώνει την κοινωνία, θα ανασυστήσει την παραγωγική βάση της χώρας και θα ξαναφέρει την ελπίδα, το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια στους ανθρώπους μας, στους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες και τους συμμαθητές μας. Και σ’ αυτούς που ανώνυμοι περνούν δίπλα μας, όποιοι κι αν είναι, ότι κι αν πιστεύουν. Στους πολλούς καλούς ανθρώπους που έχουν όνομα, πρόσωπο, ψυχή. Στους Έλληνες.

(δημοσιεύεται στην "Δημοκρατία")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kimon avatar
  kimon 08/04/2012 17:36:44

  Σωστά τέμνεις κα ανατέμνεις την κοινωνία με τα κουσούρια και τις αδυναμίες των ανθρώπων,ζητάς " Πολιτική που θα απαντήσει στα αιτήματα των άγριων καιρών, που θα σπάσει τα σαθρά τείχη της παρακμής, που θα γίνεται με διοίκηση δια του παραδείγματος. Πολιτική που θα ενώνει την κοινωνία, θα ανασυστήσει την παραγωγική βάση της χώρας και θα ξαναφέρει την ελπίδα, το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια στους ανθρώπους μας, στους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες και τους συμμαθητές μας."
  Μήπως ειναι χίμαιρα η αναζήτησή σου;μήπως ψάχνεις ανεμόμυλους και Δον Κιχώτες μέσα στην χαοτική ελληνική πραγματικότητα;
  Εξω από την τραγικότητα του θανάτου σε δημόσια χρήση, υπάρχει η τραγικότητα του ζωντανού χωρισμού που είναι μερικές φορές βαρύτερη του θανάτου,μιλώ για τα παιδιά μας που φεύγουν αλλόφρονα σε άλλες χώρες για να ζήσουν, ήδη και το τρίτο μου παιδί ετοιμάζεται για αναχώρηση....ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑ ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ;;;

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ kimon 08/04/2012 17:57:04

   ''Το γεγονός ότι στον πόλεμο σκοτώνονται άνθρωποι που μεταξύ τους δεν ξέρονται, δεν δείχνει πως η «διαφορά» (που τους σκότωσε) δεν είναι διόλου υπόθεση δική τους;'' (Σκαρίμπας)
   Νομίζω ότι ταιριάζει..τα παιδιά που φεύγουν είναι τα θύματα ενός πολέμου που δεν είναι δικός τους, ούτε καν δικός μας...εύχομαι υγεία στα παιδιά σας και να βρουν έξω ό,τι δεν τους προσέφερε η πατρίδα τους/μας....

 2. Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada avatar
  Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada 08/04/2012 17:53:01

  Bravo Φαήλο,

  Για την εξαίρετη περιγραφή και ανάλυση του προβλήματος της Ελλάδος αλλά ακόμη περισσότερο για το ‘δια ταύτα’ στο οποίο κατάληξες:

  ‘Αυτό όμως που χρειάζεται είναι μια ελληνική πολιτική με ένταση, διάρκεια και βάθος στο μέλλον. Κι ελληνική σημαίνει πολιτική ανθρωποκεντρική. Πολιτική που θα απαντήσει στα αιτήματα των άγριων καιρών, που θα σπάσει τα σαθρά τείχη της παρακμής, που θα γίνεται με διοίκηση δια του παραδείγματος. Πολιτική που θα ενώνει την κοινωνία, θα ανασυστήσει την παραγωγική βάση της χώρας και θα ξαναφέρει την ελπίδα, το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια στους ανθρώπους μας, στους συγγενείς, τους φίλους, τους γείτονες και τους συμμαθητές μας. Και σ’ αυτούς που ανώνυμοι περνούν δίπλα μας, όποιοι κι αν είναι, ότι κι αν πιστεύουν. Στους πολλούς καλούς ανθρώπους που έχουν όνομα, πρόσωπο, ψυχή. Στους Έλληνες’.
  Και η λύση του προβλήματος όταν θα έλθει, θα έλθει από όλους τους Έλληνες. Μην τα περιμένουμε όλα από έναν Έλληνα, όσο καλός και Άγιος μπορεί να είναι ο μπροστάρης.

  Πρόεδρος, ΝΟΔΕ (ΝΔ) Οντάριο, Καναδά

 3. Joao avatar
  Joao 08/04/2012 19:09:58

  πολυ καλο..!!

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/04/2012 19:24:03

  Αρκετοί από αυτούς τους μετόχους της καταστροφής της εθνικής οικονομίας ,μανούλες του ρουσφετιού,διδάκτορες της πελατειακής σχέσης, πλουτίσαντες υπόπτως,κ.λ.π. έχουν το θράσος και είναι πάλι υποψήφιοι (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυρίως) .
  Και όσο θα είναι τα δύο κόμματα δεν θα μαζεύουν 40%.
  Δεν το καταλαβαίνουν ότι προκαλούν την νοημοσύνη των πολιτών;
  Τουλάχιστον ο Αντώνης έπρεπε να τους δόση την πλακέτα του κόμματος και άντε στο καλό. Τί τους μάζεψε;

  • franc avatar
   franc @ ΠΕΛΙΑΣ 08/04/2012 19:36:33

   ΣΩΣΤΟΣ!!!

 5. franc avatar
  franc 08/04/2012 19:50:44

  Aγαπητέ Φαήλο,
  Μπράβο για το άρθρο σου αυτο. Δείχνεις οτι δεν φοράς παρωπίδες.
  Οσον αφορά για το συμπέρασμά σου ο φίλοςDr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, CanadaΠρόεδρος, ΝΟΔΕ (ΝΔ) Οντάριο, Καναδά:
  "Και η λύση του προβλήματος όταν θα έλθει, θα έλθει από όλους τους Έλληνες. Μην τα περιμένουμε όλα από έναν Έλληνα, όσο καλός και Άγιος μπορεί να είναι ο μπροστάρης."
  Oπως το λέει: από όλους τους Έλληνες, Αριστερούς και δεξιούς. Κανείς δεν έχει και δεν πρέπει να έχει πια το μονοπώλιο ούτε την Αυτοδυναμία=Μονοπώλιο της εξουσίας. Αν ούτε τώρα μέσα απο το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό δεν βρεθούν ενας Δεξιός και Ενας Αριστερός ηγέτης για να οδηγήσουν όλους μαζί τους Ελληνες στην έξοδο απο την τραγωδία, οι νέοι θα κάνουν αυτό που τους άφησε παρακαταθήκη ο κύριος Δημήτρης. Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε θα πρέπει να καταλάβουν οτι ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ για τους Ελληνες.
  Αν δεν λάβουν τα μέτρα τους στο εξής όχι μόνο δεν θα ανλούν κέρεδη απ' την Ελλάδα αλλα σίγουρα ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ πιο σημαντικές απο τους 2000 ΕΛΛΗΝΕΣ που οδήγησαν στην αυτοκτονία... (Νομίζω οτι άρχισαν να το ψυλλιάζονται ήδη)

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/04/2012 19:53:03

  Αγαπητέ Φαήλε, μία λέξη μόνο: ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 7. kotstak avatar
  kotstak 08/04/2012 20:41:47

  Αυτοί που "σπέρνουν" μιζέρια, καταστροφή, και απαισιοδοξία, για να "θερίσουν" ψήφους, "όπλισαν" το χέρι του αυτόχειρα.
  Ο αυτόχειρας δεν αυτοκτόνησε γιατί έφτασε σε δεινή θέση.
  Ο αυτόχειρας αυτοκτόνησε γιατί δεν ήθελε να φτάσει σε δεινή θέση.
  Την εσφαλμένη εντύπωση, ότι θα φτάσει σε δεινή θέση, του την δημιούργησε το καθημερινό καταστροφικό παραλήρημα της αριστεράς.
  Αυτό το παραλήρημα δημιουργεί απαισιοδοξία και κατάθλιψη, κάνει δυσκολότερο το έργο της ανάκαμψης.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kotstak 08/04/2012 20:54:26

   Το καθημερινό καταστροφικό παραλήρημα της αριστεράς, με βιρτουόζο τενόρο τον Τράγκα, χα, χα.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2012 20:52:50

  Ότι κι άν γράφεις αγαπητέ Φαήλε (αρκετά από αυτά είναι σωστά και μπορώ να συμφωνήσω), υπάρχει σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα αξιών, αξιολόγησης και ορθολογισμού σ' αυτό που αποκαλείται "δημόσιος λόγος" στην Ελλάδα.
  Τα κανάλια των μπετατζήδων (και των εφοπλιστών, κυρίως των εφοπλιστών, γιατί άραγε φοβόμαστε να εκστομίσουμε τη δεύτερη "βιοποριστική" ιδιότητα;) κάνουν τη δουλειά τους, προωθούν αυτά που θέλουν και αυτούς που θέλουν.
  Αλλά δεν ακούω δυνατό αντίλογο από άλλους: Δες τι παίζουν τα ραδιόφωνα και τα blog και θα καταλάβεις τι εννοώ. Στο δήθεν δίλημμα "φονιάδες ή αυτόχειρες" απαντάς λέγοντας την αλήθεια. Μόνον την αλήθεια, τεκμηριωμένη. Και η μέγιστη αλήθεια είναι, ότι αυτές τις δεκαετίες είχαμε οικονομία φονιάδων και πολιτική τάξη αυτοχείρων.
  Ναι αυτόχειρες, διότι όσο και να ήταν πονηροί και πολυμήχανοι ορισμένοι, game is over now. Τζογάρανε "ψηλά" και απερίσκεπτα, χάσανε. Οικτρά. Τέλος. Οι πολυμήχανοι δεν έχουν πιά στον ήλιο μοίρα.
  Η κάθαρση της τραγωδίας είναι η παραδοχή. Αλλά για να στήσουν νέα πολιτική, χωρίς τις πανούργες αλλά αυτοκαταστροφικές τους συνήθειες, θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Και μάλλον μια άλλη γενιά πολιτικών, που τώρα είναι ακόμη έφηβοι ή μετέφηβοι.
  Προς το παρόν, είναι πολύ πικρό και αφάνταστα σκληρό, αλλά καλύτερα λίγο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Και αρκετό θάρρος να λέγεται η αλήθεια. Με αυτοδύναμη ή μη αυτοδύναμη ΝΔ στις εκλογές, αυτό που θα πούμε το πρωί μετά είναι "καλημέρα χερ Ράιχενμπαχ, καλημέρα χερ Σόιμπλε, καλημέρα μαντάμ Λαγκάρντ, καλημέρα κύριε Μόντι". Ελπίζω τουλάχιστον, αύριο να μπορούμε να πούμε "καλημέρα μεσιέ Ολλάντ, καλημέρα χέρ Γκάμπριελ, καλημέρα χέρ Τρίττιν". Αντέχεται κάπως καλύτερα.
  Κατά τα άλλα, φύγουν ή δεν φύγουν κάποιοι τώρα "με κρότο και λάμψη", η χώρα θα τραβήξει το δρόμο της, όπως τον χάραξε επί 30 - 40 χρόνια. Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, ευτυχώς υπάρχουν οι "απο μηχανής Θεοί" και δεν είμαστε Αργεντινή. Τον Δεκέμβριο που πέρασε είχε δίκιο ο Σαμαράς, όχι ο Μαρκόπουλος και ο Καμμένος.

  • karenin avatar
   karenin @ Ο Θείος 08/04/2012 21:40:52

   Θείε, βλέπω έχεις πεισθεί για τα Δεκεμβριανά αλλά οι εξελίξεις θα σε εκθέσουν. Σε μαθητή του δέκα, βάλανε να λύσει ασκήσεις επιπέδου 20 και βάλε. Εχεις την εντύπωση ότι για τιμωρία μόνο και παραδειγματισμό το κάνανε;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ karenin 08/04/2012 22:00:58

    Ελπίζω ότι ποντάρει και "ο μαθητής" (όπως του λόγου μου) στις Γαλλικές εκλογές, με πρόεδρο Ολλάντ.
    Άλλο άξονας Μερκοζύ, άλλο Μερκολλάντ.
    Και άν του χρόνου Γκαμπριελλάντ;
    Στην πολιτική είναι κάποια στιγμή αναγκαίο να πάρεις κάποια ρίσκα.
    Θα μου πείς, "τι δουλειά έχει ο Σαμαράς να ποντάρει σε σοσιαλιστές σαν τον Ολλάντ": Έχει και παραέχει. Προγραμματικά, για τα οικονομικά και την Ευρώπη, είναι πολύ πιό κοντά με τον Ολλάντ και τον Γκάμπριελ παρά με τον Σαρκό και την "Μικρή Όσσι". Πολιτική δεν γίνεται με ιδεολογικές διακηρύξεις αλλά με προγράμματα εφαρμογής.
    Άπλώς διαπιστώσεις κάνω, μη σκεφθείς τίποτε πονηρό ή abnormal.

    • karenin avatar
     karenin @ Ο Θείος 08/04/2012 22:28:40

     Aυτό σου εξηγώ. Παίχθηκαν τα ρέστα στη λογική μένω στο ευρώ με όποιους όρους, περιμένω καλύτερες μέρες και συνθήκες να διαπραγματευθώ. Το αξίωμα, άλλη λύση δεν υπάρχει. Το τραγικό, σούφεραν μια συμφωνία, που δεν μπορούσες να δεχθείς. Το ατού και το παράδοξο, να προσμονεί ο Σαμαράς επιστροφή σοσιαλιστών στην Ευρώπη. Φοβερή υποψία, το μνημόνιο 2 προτάθηκε επίτηδες τόσο σκληρό και ανάλγητο με την ελπίδα να το απορίψουμε.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ karenin 08/04/2012 22:54:16

      Όλα μαζί. Εκτός από τραγικό, έχουν όντως κάτι παράδοξο έως σουρεαλιστικό.
      Αυτός προσμένει επιστροφή σοσιαλιστών. Αλλά δεν μπορεί να το πεί: Η Ελληνική πολιτική συζήτηση είναι βαρειά άρρωστη από "ιδεολογίτιδα".
      Γιατί οι Μερκοζύ να είχαν όντως ελπίδα ν' απορρίψουμε ; Εδώ αυτοί ρίσκαραν τα εσωτερικά τους πολιτικά μέτωπα:
      Κανείς δεν πρόσεξε ότι αμέσως μετά την υπερψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, η κυβέρνηση Μέρκελ έχασε τη δεδηλωμένη στην Ομοσπονδιακή Βουλή, κατά την ψηφοφορία για το δεύτερο "πακέτο" προς την Ελλάδα. Το "πακέτο" πέρασε χάρις στην υπερψήφιση από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.
      Η δεξιά διακυβέρνηση στον Ευρωπαικό πυρήνα έχει αποτύχει εντελώς στη διαχείριση της κρίσης. Παρακολουθούμε ήδη την Εξόδιο Ακολουθία της.

     • franc avatar
      franc @ Ο Θείος 09/04/2012 11:26:29

      Aγαπητέ Θείο χαίρομαι που αν και κεντροδεξιός άνθρωπος συμφωνείς με τις δικές μου κεντροαριστερές προσδοκίες όσον αφορά το μέλλον μας και εκείνο της Ευρώπης. Mε κάνεις να αισθάνομαι ως ακόμα πιο ρεαλιστική την ευχή και την επιθυμία μου για συγκυβέρνηση Σαμαρά -Τσίπρα αφού πλέον όλοι προσβλέπουμε στην Μερκολλάντ. Και ισως του χρόνου Γκαμπριελλάντ;

 9. aggelosview avatar
  aggelosview 08/04/2012 21:02:28

  Μεγάλο πράγμα ο αριστερισμός τελικά. Ό,τι και να γραφτεί οι τύποι έχουν κάνει κατάληψη σε όλα. Μέχρι κι ο Φαήλος του έγραψε επικήδειο!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ aggelosview 09/04/2012 09:28:26

   Καλά, εσύ αυτό κατάλαβες ότι έκανα; Απλώς με ενόχλησε ότι κάποιοι κι από τη δική μας μεριά πήγαν να παίξουν το παιχνίδι της πώλωσης πάνω από ένα πτώμα.
   Αυτοί μπορεί να λένε ότι θέλουν, να βλέπω ακόμη και την γελοιότητα της ...συριακής σημαίας πάνω σε φέρετρο Έλληνα. Το θέμα είναι ότι στον Ελληνικό Τρόπο σέβεσαι τον θάνατο και το πένθος ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ. Αλλού και με άλλους τρόπους δίνονται οι πολιτικοί αγώνες.

   • ΝΙΚΟΣ avatar
    ΝΙΚΟΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/04/2012 20:58:32

    ΕΛΕΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΘΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ?ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ? ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ.

    • franc avatar
     franc @ ΝΙΚΟΣ 10/04/2012 10:19:07

     Αν θες και συ την κόρη σου βουλευτίνα μπορείς να κάνεις το ίδιο. Μπορείς? Εχεις τα guts?

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2012 21:21:03

  Όταν όλο το υπάρχον πολιτικό σύστημα φοβάται να παραδεχτεί την αλήθεια (διότι το μισό απεδείχθη ανεπαρκές και το άλλο μισό συνελήφθη κλέπτον οπώρας), τότε ψάχνει για εχθρούς που θέλουν σώνει και καλά το κακό μας. Ψάχνει όμως και για ψευδείς ήρωες.
  Τους "εχθρούς" μας τους δείχνουν εδώ και καιρό: "Οι Γερμανοί" (όχι πολιτικές δυνάμεις τους, αλλά γενικά και αόριστα - "το Γερμανικό γονίδιο", που έλεγε και ο παράξενος τραπεζίτης της SPD για τους Εβραίους).
  Τώρα βρίσκουν και τους "ήρωες": Δυστυχείς, απελπισμένους ανθρώπους με ψευδή συνείδηση και εμμονές, που σταλάχθηκαν στην ψυχή τους επί χρόνια από μηδενιστικές ιδεολογίες θανατολατρείας.
  Τι περιμένεις; Τόσες δεκαετίες θαυμάζουν Χαματζήδες και Ταλιμπάνηδες.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 09/04/2012 22:50:36

   Eνώ εσύ θείε ξέρεις οτι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
   Και οι αυτοκτονούντες εξ αιτίας του μνημονίου απελπισμένοι φουκαράδες.
   Και εν γένει όσοι έχουν αντίθετες απόψεις με σένα είναι οπαδοί Χαματζήδων και Ταλιμπάνηδων.
   Διαθέτεις όντως ευρύτητα πνεύματος...

 11. ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΟΣ!!! avatar
  ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΟΣ!!! 09/04/2012 02:39:44

  Η αναλυση σου αψογη και πιανει τον ταυρο απο τα κερατα...ομως ενα τετοιο τσιρκο που περιγραφεις δεν εχει καμια ελπιδα παρα μονο με επανασταση...και επειδη τα τελευταια 40 χρονια εχουν ακουμπησει σε αυτα τα σκατα και εχουν ολοι λιγο-πολυ λερωθει απο ιδιοτελεια ο καθε εις, και απο το μετεριζι του,μαλλον οι ελπιδες ματαιες!!! Λενε,οτι τα 3 τελευταια χρονια, εχουν αυτοκτονησει στην πατριδα μας 1700 ανθρωποι, γιατι δεν αντεξαν την καταντια τους την οικονομικη,απο την πολιτη των προαναφερθησων λαμογιων...αν ο καθε ενας απο αυτους επαιρνε μαζι του στον αλλο κοσμο απο 3 καθαρματα θα ειχε τωρα ξεβρωμεσει ο τοπος μας και θα ειχε γινει μια καινουργια αρχη!!! Μαυρο σε αυτους που μαυρισαν τις ψυχες μας και Πασοκ και ΝΔ...
  Ζητω η ρηση του Καζαντζακη!!! ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ...ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!!!!

 12. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 09/04/2012 08:59:52

  Πολύ καλό κείμενο που αναλύει σωστά τα συμβαίνοντα στην ελληνική κοινωνία του σήμερα.

 13. roadrunner avatar
  roadrunner 09/04/2012 11:02:14

  Γίνεται να μην κατονομάζουμε ως νούμερο ένα ηθικούς αυτουργούς, τους εθνικούς προδότες ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο ;

  Αυτοί και οι όμοιοί τους δεν ήταν «που πάτησαν σκανδάλη» σε κάθε μια από τις χιλιάδες πλέον αυτοκτονίες των Ελλήνων, λόγω χρεών, όταν :
  Α) σπεκουλάρισαν το έλλειμμα του 2009 και ουσιαστικά «προσκάλεσαν» το ΔΝΤ στην Ελλάδα?
  Β) συνέταξαν μνημονιακούς όρους που έριχναν το βιοτικό επίπεδο πολλών συμπολιτών μας (κάτω από ή) στο όριο της φτώχειας ;

  Δεν είναι ένοχη όλη η (περσινή) κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ;
  Α) που υπερψήφισε το Μνημόνιο 1 χωρίς να το διαβάσει;
  Β) που δεν έλαβε γνώση ότι με τα όσα ψήφισε οδήγησε σε παρατεταμένη ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ, εκατοντάδες οικογένειες που φορτωμένες με στεγαστικά και άλλα δάνεια, έβλεπαν μισθούς και συντάξεις των 100 και 200 ευρώ ή ακόμη λιγότερο.. (με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και με τους παράλληλους φόρους άμεσους και έμμεσους , με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για τα οποία δεν προνόησαν διατάξεις ρυθμιστικές ώστε η μηνιαία δόση στεγαστικού να μην υπερβαίνει ένα ποσοστό του εισοδήματος…)

  Μπορεί την Ελλάδα να την κατάντησαν σαπιοκάραβο, εδώ και αρκετά χρόνια, οι ηθικοί αυτουργοί που κατονομάζει ο αρθρογράφος. Και έχουν συνευθύνη, ναι.

  Αλλά εκείνο το σαπιοκάραβο του 2009 θα επέπλεε ακόμη, το πλήρωμα δεν θα αυτοκτονούσε κατά χιλιάδες, ΕΑΝ ΔΕΝ κρατούσε το τιμόνι του ο ανιστόρητος ΓΑΠ και η ακόμη πιο ανιστόρητη κομπανία του.

 14. ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ avatar
  ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ 09/04/2012 13:45:40

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΝΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ.ΜΗ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΠΙΣΩ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ. Σ΄ΑΥΤΟΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ . Ο ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

 15. ΔΗΜΗΤΡΗΣ "Ο ΚΑΠΟΤΕ ΗΡΕΜΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ "Ο ΚΑΠΟΤΕ ΗΡΕΜΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ" 09/04/2012 15:05:05

  Κύριε Λυκοστράτη..
  Κατ'αρχάς Καλημέρα σας...
  Τα κεφαλαία γράμματα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία σημαίνουν δύο πράγματα :
  (1) ΚΡΑΥΓΕΣ...ΦΩΝΕΣ και
  (2) ...Αποφεύγουμε να βάζουμε τόνους, στην τόσο πλούσια Ελληνική Γλώσσα, (ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΕΜΑΡΑ..) ...
  Στην ουσία τώρα...
  " Η ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"...
  ως Ηγέτης, ξεχωρίζει, εκτός των άλλων, απο τις επιλογές των συνεργατών του, δεν τους κρατά ως βαρίδια και ούτε τους "δίνει" στην κρίση του λαού, για να αποποιηθεί των ευθυνών του...
  ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΣΑΝ ΗΓΕΤΗ....
  Σε ότι αφορά μαχαίρια στον λαιμό....
  24/11/1944 ο πατέρας μου ορφάνεψε,
  κυριολεκτικά, απο μαχαίρι στον λαιμό του πατέρα του, απο
  τους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ
  ....ΠΕΤΡΑΝΑ-ΚΟΖΑΝΗΣ....
  αυτα για μαχαίρια και τσεκούρια....
  Τώρα, πλέον,
  Η επιλογή είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη....
  Ή ΑΥΤΟΙ
  Ή ΕΜΕΙΣ...
  Διλήματα τέλος,
  ....Οι "ξεβράκωτοι και οι ψειριασμένοι" στην πορεία της ιστορίας μας που μας ελευθέρωσαν, που μας υπερασπίστηκαν, δεν είχαν διλήματα..
  Τα παλικάρια του ΑΙΓΑΙΟΥ, ακόμη και σήμερα , δεν έχουν διλήματα,
  Διλήματα είχαν πάντα μα πάντα οι κιότιδες....
  Αυτά...

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/04/2012 16:45:43

  Χα χα, όλοι και λίγο "κεντρώοι γίναμε"!
  Θέλεις να δηλώσω από τώρα τι θα ψηφίσω και να ψηφίσω φανερά;
  Δεν σφάξανε!
  Και το πολιτικό φάσμα είναι πιό πολύπλοκο απ' ότι φαίνεται. Προσφέρει απρόσμενες διεξόδους

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 09/04/2012 21:17:29

   Ετσι κι αλλοιώς φανερά δεν θα ψηφίσεις αφου κανείς δεν ξέρει ποιός είσαι.
   Απλά λέγοντας τι θα ψηφίσεις απλά φτάνεις στο συμπέρασμα όλων των πολιτικών σκέψεων και αναλύσεων που προηγήθηκαν.
   Αμφιβάλλεις οτι το 99% των συμμετεχόντων στο antinews είναι και κεντρώοι?

 17. O METOIKOΣ avatar
  O METOIKOΣ 10/04/2012 16:30:13

  ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ ΠΟΛΥ ΧΑΛΑΡΕΣ. ΛΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ.....ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΑΗΛΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.