#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2008 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι δέχονται το «Δίκαιο» των Σουλτάνων;

Επειδή ορισμένοι στη χώρα αυτή έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και ομιλούν ακόμα για πράσινες και αμερικάνικες συνωμοσίες που καταδιώκουν τον κ. Ρουσόπουλο και άλλα επίλεκτα στελέχη της απίθανης αυτής κυβέρνησης, ή μετράνε κουκιά για να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν εξεταστική, ή προανακριτική επιτροπή, ιδού ποιες γνωμοδοτήσεις δεχόταν εν έτει 2007 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για ανταλλαγές οικοπέδων με τη Μονή Βατοπεδίου. Συμβολαιογράφος η κ. Πελέκη, φυσικά.

Το ζήτημα είναι απλό τελικά. Ή πιστεύει κανείς ότι όντως ισχύει η υποτιθέμενη κληρονομιά των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των ...Σουλτάνων, είτε ότι πρόκειται περι μοναδικής στα χρονικά απάτης με κυβερνητική συγκάλυψη, αν όχι υποκίνηση.

Όλα τα άλλα είναι περιττά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο avatar
  ο 15/10/2008 21:54:08

  είναι ολοφάνερο οτι πρόκειται για "πόλεμο" εναντίον της κυβέρνησης!

 2. Vrennus avatar
  Vrennus 15/10/2008 22:16:37

  Δεν έχει σημασία τι πιστεύει κανείς αλλά το τι ισχύει. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Σουλτάνων (και των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων) είναι 100% αποδεκτοί από το διεθνές δίκαιο - και σ' όποιον αρέσει. Εδώ η μισή Ευρώπη πορεύεται με τίτλους του ...Καρλομάγνου. Ποιος μας είπε να μην έχουμε κτηματολόγιο;

 3. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 15/10/2008 22:25:34

  Καποιοι διακινούσαν δημόσια γη και ακινητα με μεσάζοντα τον Εφραιμ. Ακόμη κι αν η Βιστωνιδα ανηκει στο Βατοπαιδι με το νόμο, η ανταλλαγή της με "φιλετα"του δημοσίου που την άλλη μερα πουλόύσε ο οσιομανατζερ προς αξιοποίηση ειναι το ΣΚΑΝΔΑΛΟ που κουβεντιαζουμε. Μήπως καποιοι παρακάμπτανε τη συνταγματική απαγόρευση για εμπορική αξιοποίηση της Δημοσιας γης με το αζημίωτο?? Λέω μήπως....

 4. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 15/10/2008 22:31:39

  Για να μην τρελαθούμε τελείως,σας παραπέμπω σσε ό,τι δήλωσε ο Κ΄ωστας Τσουρής, έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ελευθεροτυπία:

  "Καθηγητής Δημοκρίτειου: Δεν έχουν χαρτιά για Βιστονίδα


  ΚΑΒΑΛΑ


  «Τα έγγραφα που εμφανίζουν κατά καιρούς οι μοναχοί του Βατοπεδίου και με τα οποία φέρονται ως κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων στη Β. Ελλάδα, είναι έγγραφα χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο», επισημαίνει ο αρχαιολόγος-καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Τσουρής.


  Και διευκρινίζει:

  «Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση των κτημάτων, τα όρια και την έκτασή τους, κυρίως όμως δεν δόθηκε ποτέ από κανέναν στο Βατοπέδι η Βιστονίδα λίμνη.


  Επιπλέον, οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών ήδη κατά τον πρώτο αιώνα της οθωμανικής κυριαρχίας είχαν περιέλθει στον Οθωμανό σουλτάνο και σε μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα. Τα χρονολογούμενα στον 18ο και στον 19ο αιώνα στοιχεία είναι εσωτερική αλληλογραφία διοικητικών αρχών -εκκλησιαστικών και σουλτανικών-, χωρίς νομική αξία κατά τη γνώμη μου, και στηρίζονται με τη σειρά τους σε αυθαίρετες ερμηνείες των βυζαντινών εγγράφων και αγνοούν τα δεδομένα της πρώιμης Οθωμανοκρατίας».

  Και καταλήγει: «Οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες των Βατοπεδινών δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ -από όσο μπορώ να γνωρίζω- με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου της ελληνικής Πολιτείας».

  Το σημαντικό ζήτημα για τον καθηγητή είναι «να ακυρωθεί συνολικά η αναγνώριση της φερόμενης ως βατοπεδινής ιδιοκτησίας επί της Βιστονίδας και των παρόχθιων εκτάσεων. Δηλαδή, να ακυρωθούν οι υπουργικές πράξεις με τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις αυτές και στη συνέχεια να αναγνωριστεί η κυριότητα του Δημοσίου. Με άλλα λόγια, να διαγραφούν από τα υποθηκοφυλακεία των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης οι καταχωρίσεις των κτημάτων των Βατοπεδινών. Οσο οι Βατοπεδινοί φέρονται στα υποθηκοφυλακεία ως ιδιοκτήτες της Βιστονίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, η αντιδικία που έχει δημιουργηθεί θα επανεμφανίζεται κατά καιρούς με διάφορες μορφές».

  Ο αγώνας αυτός, κατά τον κ. Τσουρή, θα είναι μακρόχρονος και θα χρειαστεί συστηματικό σχεδιασμό και κυρίως συντονισμό, ενώ αναπόδραστα θα μεταφερθεί σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  Π. ΑΛΙΣΑΝΟΓΛΟΥ

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/09/2008


  Οσο για το δίκαιο του Καρλομάγνου και τι ισχύει στην Ευρώπη, εδώ , αγαπητέ Vrennus, ισχύει το δίκαιο της Αιξιωνής.

 5. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 15/10/2008 22:33:51

  Να το πούμε απλά. Δοσίλογοι ήταν οι άνθρωποι και τώρα αμοίβονται κι απο πάνω. Αλλά ειναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην οποία οι δοσόλογοι αντι να εκτελούνται παίρνουν και αξιώματα.

 6. osaperas avatar
  osaperas 15/10/2008 22:34:27

  Ρε παιδιά στις ανταλλαγές όπως σωστά αναφέρει ο περαστικός, με τα φιλέτα του δημοσίου ποιό δίκαιο ίσχυε.
  Του Καρλομάγνου, το Βυζαντινό, της Αιξιωνής ή το Ευφραίμ-ιο;

 7. miaouth avatar
  miaouth 15/10/2008 22:40:58

  Όποιο Δίκαιο και να ισχύει, πώς γίνεται να ανταλάσσεται επιφάνεια λίμνης (δηλαδή νερό, Η2Ο, πώς το λένε), ή έστω προστατευόμενος παραλίμνιος υγροβιότοπος (συντελεστής δόμησης 0), με οικόπεδα ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ, οικοδομήσιμα και σε περιοχές τουριστικές, προαστιακές ή και ... χιονοδρομικές;
  Ερώτηση απλής λογικής είναι, ούτε νομική, ούτε ιστορική.
  Μη κάνουμε πολύπλοκα και δυσνόητα τα απλά και ευκολονόητα. Άλλη κακή "εθνική συνήθεια", αυτή.

 8. Alina avatar
  Alina 15/10/2008 22:44:33

  Δοσιλογοι και χαφιεδες του Σουλτανου ηταν τα ρασολαγνα μυασματα, που συντηρησαν κι ανεθρεψαν το Τουρκομανιο σχεδον μισο αιωνα απανω απο τα Ελληνικα χωματα.

 9. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 15/10/2008 22:58:58

  Alina, μισή χιλιετία θέλεις να πείς.

 10. Aθανάσιος Ι. avatar
  Aθανάσιος Ι. 15/10/2008 23:09:38

  Με το συμπάθιο αλλά δεν το έχω καταλάβει και χωνέψει τα 700 γιδοπρόβατα του Εφραιμ το 1974 θα τα πληρώσω γω και το εγγόνι μου .Μα σοβαρολογούμε .Ουστ από το μαντρί κoλόπαιδο της Φρειδερίκης .

 11. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 15/10/2008 23:24:53

  Συνοπτικά.

  1. Όλες (σχεδόν) οι ιδιοκτησίες στην Ελλάδα ανατρέχουν πίσω στην Οθωμανική εποχή. Και όσες δεν ανατρέχουν εκεί, βασίζονται σε μαρτυρίες "εγώ το ξέρω αυτό το οικόπεδο, ήτανε του παππού του τάδε".

  2. Λόγω του (1), αλλά όχι μόνο, έτσι και ο Εφραίμ πάει στο ευρωπαικό δικαστήριο θα δικαιωθεί πλήρως. Όπως δικαιώθηκαν και οι Μονές μετά τις προσπάθειες Τρίτση το 1987-88.

  Απάντηση στο ερώτημα. Το Δίκαιο των Σουλτάνων το δέχεται όλο το σύμπαν. Εκτός από την κάστα των δημοσιογράφων που τρομοκρατούν τους Έλληνες το τελευταίο δίμηνο. (και όσους τους πιστεύουν)

  Ψυχραιμία!

 12. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 15/10/2008 23:26:29

  Άλλο πράγμα η ιδιοκτησία που αναγνωρίζεται πλήρως. Να μάθετε να σέβεστε τα δικαιώματα άλλων όπου αυτά υπάρχουν έστω κι αν είναι από την τουρκοκρατία ή το Βυζάντιο. Στην Ελλάδα όποιος καταπατεί επί 20 χρόνια γίνεται ιδιοκτήτης του καταπατημένου και αυτόν τον σέβεστε. Όταν έρχεται κάποιος με δικαιώματα χιλιετηρίδων γιατί δεν τον σέβεστε? Επειδή είναι εκκλησία και δεν τη χωνεύετε?
  Άλλο πράγμα οι ανταλλαγές
  Άλλο πράγμα οι αποχαρακτηρισμοί
  Άλλο πράγμα οι πωλήσεις.

 13. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 15/10/2008 23:31:37

  Και κάτι ακόμη.

  Είναι αστείο να "χρεώνεται" η ακρίβεια στον Εφραίμ. Ο οποίος τι έκανε εν τέλει; πούλησε ένα πρώην Ολυμπιακό οικόπεδο (που πήρε ως αντάλλαγμα για τη Βιστωνίδα) σε ιδιώτη προκειμένου να γίνει νοσοκομείο και εισέπραξε 41 εκατομύρια ευρώ.

  Ποιος θα μιλήσει για τα 20 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ δραχμές (60 ΔΙΣ ευρώ) που εξαφανίστηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών το 1999; που οδήγησε αμέσως μετά στον στραγγαλισμό από τις τράπεζες μέσω δανείων και καρτών;

  Σοβαρά μιλάμε; Είχαμε (ως δημόσιο) ένα οικόπεδο ανεκμετάλλευτο, το δώσαμε τζάμπα (ως αντάλλαγμα) σε κάποιον και αυτός το πούλησε για να γίνει νοσοκομείο, και ΑΥΤΟ το θεωρούμε ότι θα το πληρώσουμε εμείς και τα εγγόνια μας;

  Ουσιαστικά αν δε γινόταν καμία ανταλλαγή με τον Εφραίμ, το δημόσιο όσα χρήματα θα είχε, τόσα έχει. Το πολύ πολύ να είχε μερικά παραπάνω οικόπεδα, που 4 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα αδυνατούσε να τα αξιοποιήσει.

  Εδώ χάθηκαν 20 ΤΡΙΣ από τις καταθέσεις του κοσμάκη ρε, και έγινε ο Εφραίμ το "μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης";

 14. Alina avatar
  Alina 15/10/2008 23:32:56

  Ναι, Ασχετε, συγνωμη για το εκ παραδρομης ατοπημα στο οποιο εχω υποπεσει.

 15. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 15/10/2008 23:35:03

  Τηλέμαχε, ενα ἑγω ψηφιζω ΝΔ ο κοσμος να χαλασει" φτάνει και ειναι αξιοπρεπεστερο απο τα απίθανα που παραθετεις. Ελεος πια!!!

 16. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 15/10/2008 23:42:39

  Τώρα εντάξει αρχίσαμε τους συμψηφισμούς.
  Γενικεύουμε το θέμα και το χάνουμε.

 17. aris avatar
  aris 15/10/2008 23:47:52

  εξάκτινε λες 20 χρόνια καταπατησης σημαίνουν ιδιοκτησια (χρησικτησία)
  το ελληνικό κράτος που έχει τη βιστωνίδα από τότε που απελευθερώθηκε από τους τούρκους δεν έχει χρησικτησία επί της έκτασης, έστω κι αν αυτή ανήκε στους καλόγερους?

 18. ataktos avatar
  ataktos 15/10/2008 23:50:04

  Εξάκτινος- πιστεύω προσωπικά πως σκαλίζεις ανοιχτές πληγές ,καμία φορά λέω άστα να παν στο διάβολο ,όταν όμως μελετώ διαβάζοντας της θεωρίες εξουσιαστών μου έρχεται να κάνω εμετό .Συγγνώμη αλλά υπάρχουν όρια και στον δημοκρατικό διάλογο. Καληνύχτα .

 19. aris avatar
  aris 15/10/2008 23:55:48

  παρεπιπτόντως επί τουρκοκρατίας νομίζω πως υπήρχε κτηματολόγιο...
  ο λαλιώτης σκέφτηκε πως εμείς ως ευρωπαική χώρα δεν το χρειαζόμαστε και τα μάσησε τα γιουρο που μας δώσαν για να το κάνουμε

 20. miaouth avatar
  miaouth 16/10/2008 00:33:20

  Ο Εξάκτινος (14) πιθανότατα έχει δίκιο.
  Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα από την Τουρκοκρατία ή το Βυζάντιο ενδεχομένως είναι έγκυρα. Αλλά για ότι αφορά τη Μονή και τη Βιστωνίδα, είναι δικαιώματα επί υδάτινων και παραλίμνιων εκτάσεων (προστατευόμενος υγροβιότοπος, συντελεστής δόμησης 0).
  Το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ερώτημα ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ είναι, πώς γίνεται να ανταλάσσονται αυτά, με οικόπεδα ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ, οικοδομήσιμα και σε περιοχές τουριστικές, προαστιακές ή και … χιονοδρομικές.
  Αυτο το ερώτημα προφανώς δεν έχει σχέση με τους δημοσιογραφικούς λαικισμούς του τύπου ("τούρκικοι ή αυτοκρατορικοί τίτλοι, φτου κακά").
  Περιγράφει όμως αντικειμενικά τη ΔΟΣΟΛΗΨΙΑ που έγινε. Μήπως το αποφεύγουμε όταν δεν συμφέρει κομματικά;

 21. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 16/10/2008 00:36:28

  Περαστικέ, δεν ξέρω πώς σού 'ρθε, αλλά από το 1993 που ψηφίζω, μόνο μία φορά ψήφισα ΝΔ, το 2004. Και δεν θα ψήφιζα ούτε στην παρούσα φάση.

  Αν θέλεις απάντησε στα "απίθανα" επί της ουσίας. όχι με αφορισμούς.

 22. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 16/10/2008 01:13:43

  Όλα καλά καμωμένα είναι παίδες. Και τα φιρμάνια και τα χρυσόβουλα και οι ανταλλαγές και το ιερόν δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Καληνύχτα σας.

 23. Jiovani avatar
  Jiovani 16/10/2008 10:21:11

  Εφραιμίου του περι-ουσίου το ανάγνωσμα πρόοοοσχωμεν.
  Τα καλά και συμφέροντα τις τσέπες ημών, αμήηην.
  Υπέρ της σωτηρίας των καμνόντων, παθόντων και φιλέτα ακινήτων ανταλασσόντων, υπουργών υφυπουργών και υπερυπουργών δεόμεθα και προανακριτκή επιτροπή απευχόμεθαααα!

 24. leon avatar
  leon 16/10/2008 10:38:39

  Αν το 1996 εκδιδοταν το Προεδρικο διαταγμα για την χαρακτηριση της Βιστωνιδας ως NATURA (με υποχρεωση της τοτε κυβερνησης) δεν θα διεκδικουσε κανενας Εφραιμ καμια λιμνη. Αν το 1998 οπου ο Εφραιμ εγειρει θεμα Βιστωνιδας ανοιχτα οι κυριοι της ΤΟΤΕ κυβερνησης ξυπνουσαν και θυμοντουσαν οτι επρεπε να εκδοθει αυτο το Προεδρικο διαταγμα επιτελους γιατι ο καιρος περνουσε και ειχαν 1 χρονο ακομα μπροστα τους μεχρι το 1999 που εληγε η προθεσμια του διαταγματος, τοτε κανενας Εφραιμ δεν θα διεκδικουσε λασπονερα.
  Τα υπολοιπα γεγονοτα τα γνωριζετε ολοι καλυτερα και για αυτα μονο μιλατε. Και οι μεν και οι δε σκοταδιστες...

 25. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 16/10/2008 11:07:24

  Είναι πια καιρός να εμφανιστεί κι ένας σχολιαστής υπερασπιζόμενος τον Εφραίμ. Άντε.

 26. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/10/2008 11:42:54

  Ωραία ...νούμερα είναι οι "σεμνοταπεινοί"! Η λογική του "πισωγλέντη" λαμόγιου: "αφού ΄τον/τα παίρνουν' οι άλλοι, 'τον/τα παίρνω' και 'γω. Τι φωνάζετε;;;"!!!

 27. Dimitris avatar
  Dimitris 16/10/2008 11:44:32

  Να κάνουμε τον Εφραίμ πρωθυπουργό για να τα πέρνει απο την Ευρώπη, να δημιουργήσει ανεξαρτητο Ελληνικό κράτος στην Αστόρια των Ή.Π.Α. και στην Μελβούρνη.Να πέρει την κοκκινη πλάτεία στην Μόσχα και τα χαμένα ακίνητα στην Ιερουσαλήμ... προσθέστε και εσείς ότι νομίζεται.

 28. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 16/10/2008 12:08:36

  1. Δεν ξέρω αν αξίζει υποστήριξης ο Εφραίμ, αλλα σίγουρα αξίζει δικαιότερης μεταχείρισης. Ειδικά στα ΜΜΕ.

  2. Οι περισσότεροι "δείχνουν" να ενδιαφέρονται για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης (: όταν λένε Εφραίμ εννοούν Ρουσόπουλος). Εξάλλου το θέμα το ξεκίνησε ο Κοντομηνάς, που χρέωσε τις διώξεις εναντίον του στον Ρουσόπουλο και έψαχνε τους "φίλους του" για να τον καρφώσει.

  3. Αυτό που υποστηρίζω εγώ σίγουρα ΔΕΝ είναι ο Εφραίμ. Μάθε να διαβάζεις καλύτερα πίσω από τις λέξεις. Στο διά ταύτα βγαίνουν στην κυριολεξία όλοι μέσα στο συγκεκριμένο κλίμα (1: δημοσιου λιντσαρίσματος άνευ αντιλόγου, και 2: πολιτικών ελατηρίων) και απαιτούν "δήμευση των περιουσιων της Εκκλησιας" (μιλάμε για χιλιάδες νομικά πρόσωπα), "χωρισμό εδώ και τώρα" κλπ. Aλλοι (ΝΔ) το κάνουν για αντιπερισπασμό, άλλοι (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΚΚΕ) επειδή ξυπνάνε τα "αντικληρικαλιστικα" τους. Εδώ έρχεται η δικη μου αντίθεση.

  (Όσο για τον οικονομικό μαρασμό της χώρας που σας είπα που οφείλεται, δεν είναι δεν είναι υποχρεωτικό νομίζω να είμαι βαμμένος μπλε για να το καταλάβω. Αν είναι δυνατόν δηλαδή!)

 29. sardam avatar
  sardam 16/10/2008 12:11:51

  Γιατί ο Γιωργάκης δεν μπορεί να φάει μπανάνες;
  Γιατί δεν βρίσκει το φερμουάρ!

 30. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 16/10/2008 12:40:53

  Ναι μωρέ Τηλέμαχε, ένα μικροπροβληματάκι είναι το Βατοπέδιο σε σχέση με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το καταλάβαμε, το εμπεδώσαμε και επίσης μπορούμε να διαβάζουμε κάτω από τις λέξεις.

 31. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 16/10/2008 13:02:44

  Αν έκρινες ανεπηρέαστος από τον εκκωφαντικό θόρυβο των ΜΜΕ δε θα αμφέβαλλες διόλου, είμαι βέβαιος.

 32. Δικηγόρος avatar
  Δικηγόρος 16/10/2008 14:09:11

  Πραγματικά είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Βγήκε λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας ο Τσουρής και είπε ότι τα χαρτιά του Βατοπαιδίου δεν έχουν καμία αξία. Μωρ' τι μας λες! Να σε πάρουμε και για γιατρό. Είναι εξοργιτικό να βγαίνει ο κάθε άσχετος και να μας τσαμπουνάει κοτσάνα στην κοτσάνα.

  Για να μην λέμε για δίκαια και τι ισχύει και τι δεν ισχύει, να πούμε μόνον το ένα και απλό: Εδώ ωρέ στη Μακεδονία και τη Θράκη και την Ήπειρο, που απελευθερώθηκαν το 1912-13, οι παπούδες σας είχαν ή δεν είχαν τότε σπίτια; Πού έμεναν αυτοί οι άνθρωποι; Κάπου δεν έμεναν; Είχαν ή δεν είχαν χωράφια; Πώς τα είχαν; Τι τίτλους είχαν; Με βάση ποιο δίκαιο τα είχαν; Με βάση το οθωμανικό δίκαιο δεν τα είχαν;

  Όταν λοιπόν απελευθερώθηκαν οι περιοχές αυτές και εντάχθηκαν ("προσαρτήθηκαν" που έλεγε κι η Ρεπούση) στο ελληνικό κράτος, συνέχισαν ή δε συνέχισαν να τα έχουν οι παππούδες σας τα σπίτι; Σταμάτησαν να έχουν ισχύ οι οθωμανικοί τίτλοι; Ή μήπως ήταν νόμιμο ότι απέκτησε κανείς επό οθωμανών; Με το δίκαιο που ίσχυε επί οθωμανών;

  Αν ισχύει η άποψη που θέλει να μην είναι ισχυρά "τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια", τότε κανένας δεν έχει έγκυρη ιδιοκτησία στην Ελλάδα, γιατί όλη η Ελλάδα, πλην Μάνης, Σφακίων και ελαχίστων τινών εξαιρέσεων, πέρασε από τουρκική οθωμανική διοίκηση. Είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει, τα φιρμάνια είναι έγκυρα. Εντελώς έγκυρα. Πιο έγκυρα δεν γίνεται. Δεν πα να λέει ότι θέλει ο κάθε άσχετος καθηγητής αρχαιολογίας; Τα σπίτια που κάθεσετε όλοι σήμερα ξεκίνησαν να είναι έγκυρες ιδιοκτησίες από οθωμανικούς τίτλους. Από κάποιους πουλήθηκαν, από κάποιους κληρονομήθηκαν, από κάποιους αποκτήθηκαν, με αρχικό τίτλο, από το 1821-1864-1881-1912-1912-1919-1947 κάποιον τίτλο του κράτους που είχε ως τότε την κυριαρχία και τη διοίκηση των εδαφών αυτών. Αν δεν σας αρέσει, φυγέτε από τα σπίτια σας, που θέλετε να τα πάρετε μόνον από τον Εφραίμ και τα Μοναστήρια.

  Οι αμφισβητήσεις σε τοπικό επίπεδο ξεκινούν συνήθως από καταπατητές των εκκλησιαστικών εκτάσεων. Και βέβαια πρόθυμοι όλοι υιοθετούν τις αιτιάσεις κατά τις "κακιάς" Εκκλησίας που δεν αφήνει τον κόσμο να καταπατήσει τις εκτάσεις της και που βασίζεται στα χρυσόβουλα και στα φιρμάνια. Εμ, τι να κάνουμε, ούτε πεθαίνει ούτε πουλάει ούτε αγοράζει η Εκκλησία, για να έχει αποδοχές κληρονομιάς και πωλητήρια συμβόλαια του ελληνικού κράτους για τίτλους. Αναγκαστικά έχει τους τίτλους από τότε που τα απέκτησε.

  Ένα θέμα σκανδάλου υπάρχει μόνον κι αυτό είναι η σχέση ανταλλαγής. Αν ορίστηκε σωστά δηλαδή η αξία των ακινήτων που ανταλλάσσονταν. Ούτε η ανταλλαγή καθαυτή είναι σκάνδαλο, διότι το κράτος απαγορεύεται να πουλάει ιδιοκτησία του (μόνον υπό πολύ αυστηρούς όρους), ενώ επιτρέπεται να την ανταλλάσσει και τακτοποιεί πολύ συχνά τέτοια ζητήματα με ιδιώτες μέσω ανταλλαγών. Έχει διαδικασία που πάει χρόνια, αλλά τα προβλέπουν όλα οι νόμοι με λεπτομέρεια.

  Το όλο θέμα είναι η σχέση ανταλλαγής. Αν το κράτος πήρε λιγότερα από όσα έδωσε. Αν αυτό είναι στραβό, τότε υπάρχει εκεί πιθανότατα πραγματικό σκάνδαλο. Όλα τα άλλα είναι θόρυβος.

 33. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 16/10/2008 15:49:15

  Πόσες ακόμη νομικές μπαλαφάρες θα διαβάσουμε ακόμη; Πόσο εύκολα και πόσο πρόθυμα μπορεί κανείς να γίνει απολογητής απατεώνων από τη δυσκολία να εσωτερικεύσει την προφανή του πλάνη; Κι αυτά στα πλαίσια της καλής προαίρεσης.

 34. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 16/10/2008 22:38:44

  Ιδού οι ειδήμονες δικηγόροι και πολιτειολόγοι, το λύσανε το θέμα. Βουλώστε το λοιπόν. Το θέμα ειναι εθνικό και παρα πολύ ευαίσθητο. Και σιγά τα νομικά αγανάκτηση 36. Της πιάτσας και του καφενείου κουβεντες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.