#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι αμφισβητούν τον Στουρνάρα;Σε όλους τους τόνους, εδώ και 16 μήνες, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αφήσει την οικονομία έξω από πολιτικά παιχνίδια. Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και πέντε – έξι άλλοι, έβαλαν τα πράγματα κάτω, χάραξαν μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και την τηρούν πιστά, με τις όποιες προσαρμογές έγιναν στην πορεία.

Μπορεί κανείς να βρει χίλια πράγματα για να διαφωνήσει με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Κι εμείς έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική για γκάφες, παραλείψεις ή παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου. Θα μπορούσε ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας να έχουν κάνει περισσότερα, αλλά θα μπορούσαν όμως και να έχουν καταστρέψει τη χώρα, όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος.

Θυμηθείτε πώς πήραν τη χώρα πέρυσι το καλοκαίρι και που βρίσκεται αυτή σήμερα. Μια χώρα ανυπόληπτη, που οι δανειστές έβλεπαν πρωθυπουργό ή Έλληνες υπουργούς κι έστριβαν στη γωνία. Με μια οικονομία που μόλις και μετά βίας είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Μια χώρα που πέρυσι πριν από τις δίδυμες εκλογές ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Από τότε έγιναν πολλά, κατά τη γνώμη μας τα περισσότερα καλά, και αρκετές αστοχίες. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, έξι μήνες πριν απότο τέλος του Μνημονίου η οικονομική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει. Υπάρχει φως στο τούνελ και κάνουμε βήματα για να ανέβουμε προς τα πάνω. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους λαϊκιστές στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι νομίζουν ότι δεν έχουν περάσει οι εποχές που «πούλαγαν» κοινωνική πολιτική για να μη χάσουν τα ψηφαλάκια.

Αυτά ως πρόλογο για το θέμα που εσχάτως έχει προκύψει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιεύματα, γύρω από τον Γ. Στουρνάρα και τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. (Με τον πρωθυπουργό λέμε, όχι με το ...Μαξίμου).

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε με την ανάρτηση αυτή να υποστηρίξουμε τον υπουργό Οικονομικών, και δε νομίζουμε ότι το έχει ανάγκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν χθες σαφής, κι από όσα γνωρίζουμε χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Άλλωστε, η οικονομική πολιτική είναι μία, η γραμμή μία και καθορίζεται από κοινού από τους κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και λίγο από τον κ. Βενιζέλο, όσο του το επιτρέπει η θέση του.

Στην παρούσα φάση και να ήθελε ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αλλάξει τον Στουρνάρα. Υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι τον Απρίλιο ενώ πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για το σχέδιο που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ήδη ομάδα υπό τον κ. Στουρνάρα έχει ετοιμάσει σχέδιο που δεν περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια σειρά από κινήσεις (μείωση επιτοκίων, αύξηση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ.) που θα βγάλουν την Ελλάδα οριστικά από τα μνημόνια. Ο υπουργός το έχει υποστηρίξει με σθένος. Η χώρα θα βγει στις αγορές το 2014, θα δανειστεί και δε θα χρειαστεί νέα δάνεια. Αν είναι λάθος η πρόβλεψή του τότε θα κάνει κακό στη χώρα και στον εαυτό του.

Είναι αδιανόητο επομένως, ενώ γίνονται τόσο κρίσιμα παζάρια να αλλάξει ο υπεύθυνος υπουργός, ακόμη κι αν έχουν γίνει αστοχίες ή λάθος χειρισμοί σε επιμέρους θέματα. Στο κάτω -κάτω υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι για τα λάθη. Δε μπορεί μια ζωή στις νίκες να υπάρχουν πολλοί πατέρες και στις ήττες να βγάζουν όλοι απ’ έξω την ουρά τους. Εκτός από τα θέματα δημόσιας τάξης, ας μας πουν όλοι οι φωστήρες εντός κι εκτός κυβέρνησης τι έχει γίνει π.χ. με την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ, τις τιμές των προϊόντων.

Ποιοι αμφισβητούν τον Στουρνάρα;

Εν πάση περιπτώσει, εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχουν κινήσεις αμφισβήτησης της πολιτικής Στουρνάρα από διάφορους κύκλους που πιθανόν δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Υπάρχουν οι λαϊκιστές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που λέγαμε παραπάνω. Βουλευτές που πετάνε μια ανοησία για να παίξουν στα κανάλια και να πει ο κόσμος «αυτός μας σκέφτεται, μας πονάει, καταλαβαίνει τι περνάμε». Κουραφέξαλα, την πάρτη τους κοιτάνε ακόμη κι αν κάνουν κακό στη χώρα.

Εδώ πριν λίγο καιρό είχαν αρχίσει να μοιράζουν το πλεόνασμα που φαίνεται ότι θα έχει η κυβέρνηση. Ο ένας ζητούσε αυξήσεις στις συντάξεις, ο άλλος επιδόματα, ο τρίτος μειώσεις φόρων. Λες και ξαφνικά όλοι οι «δήθεν» υπερασπιστές του λαού ανακάλυψαν τη μηχανή που κόβει χρήμα. Πείτε και σε μας που είναι, δώστε την και στον Σαμαρά και τον Στουρνάρα να αρχίσουν να μοιράζουν κύριοι. Κορόιδα είναι να τρώνε στα μούτρα την πίκρα για τα δύσκολα χρόνια που περνούν οι Έλληνες; Αν έχετε τη μαγική συνταγή, πείτε την ξεκάθαρα, αναλάβετε υπουργοί Οικονομικών ή και πρωθυπουργοί και σώστε εσείς τη χώρα. Αν δεν την ξέρετε κι απλώς είναι μια «ονείρωξη», καλύτερα να καθίσετε στ’ αυγά σας.

Υπάρχουν ορισμένοι που με το που ακούστηκαν κάποια καλά νέα από την οικονομία (νέα που οφείλονται στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική) είπαν να βγουν μπροστά και να κερδίσουν μερίδιο της νίκης, όταν τόσους μήνες είχαν λουφάξει στις γραφειάρες τους. Μοιράζουν επίδομα θέρμανσης, απαιτούν μειώσεις φόρων, αλλά μόλις οι δανειστές λένε: «που πάτε ρε καημένοι. Βγείτε πρώτα από τον κύκλο του δανεισμού και μετά μιλάτε», τότε παίρνουν το ύφος του «επαναστάτη» και με στόμφο απαιτούν εδώ και τώρα να πετάξουμε έξω από τη χώρα την τρόικα. Και μετά τι; Έχουν απάντηση; Καμιά φυσικά, τζάμπα μαγκιές με τους αγώνες των άλλων.

Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπάρει γκρίνια για το θέμα της φορολόγησης (π.χ. αγροτεμάχια), ενώ έντονη είναι η ενόχληση από το γεγονός ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων για επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ ή η αμυντική βιομηχανία.

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι στη συζήτηση του Προϋπολογισμού οι διαφωνίες βουλευτών θα γίνουν δημόσιες από το βήμα της Βουλής, ενώ αναμένεται… βροχή ερωτήσεων προς τον Γ. Στουρνάρα από «γαλάζιους» της περιφέρειας, αλλά και του λεκανοπεδίου.

Υπάρχουν και ορισμένα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης που κάνουν προσωπικά παιχνιδάκια. Σε άλλες εποχές δε θα μπορούσαν να κρατήσουν ούτε μπακάλικο της γειτονιάς αλλά σήμερα το παίζουν μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής ζωής. «Πουλάνε και τη μάνα τους», παρακάμπτουν ανωτέρους, αγνοούν τους ευεργέτες τους κι αντί να μάθουν δύο πράγματα παραπάνω, στήνουν προβοκάτσιες με δικές τους εφημερίδες. Ενώ τα Σαββατοκύριακα τρέχουν σε γάμους, κηδείες και βαφτίσια, μη τυχόν και χάσουν κανένα ψηφοφόρο της περιφέρειάς τους.

Ακόμη, έχουμε γράψει από εδώ ότι υπάρχουν και οι «πεθαμένοι», οι βουλευτές της φορμόλης οι οποίοι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρό στην οικονομία για να βγουν στην επιφάνεια. Τι πιο εύκολο να χτυπήσεις έναν υπουργό Οικονομικών ή έναν πρωθυπουργό που αναγκάζεται να λάβει επώδυνα μέτρα για να σωθεί η χώρα; Κάνουν διαρροές, δίνουν συνεντεύξεις, αφήνουν υπονοούμενα, βρίζουν ενίοτε γιατί μόνον έτσι μπορεί κανείς να τους πάρει στα σοβαρά.

Αν και ο «πολιτικός θάνατος τους πάει πολύ» πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναγίνουν οι… κομματάρχες που ήταν σε άλλες εποχές. Αλλά να κάνουν μια σοβαρή πρόταση δεν μπορούν. Γιατί να την κάνουν άλλωστε αφού και οι ίδιοι δεν είναι σοβαροί.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα «λαμόγια» του κρατικού μηχανισμού που επιχειρούν να πουλήσουν εκδουλεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα. Περίεργες ρυθμίσεις, κρυφές διατάξεις, ρουσφέτια του ποδαριού είναι σε ημερήσια διάταξη. Να σας πούμε μόνο δύο παραδείγματα; Πόσοι πήραν τηλέφωνο για να πληρωθούν τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής που βουλιάζει; Και δεύτερον: Ποιοι ήταν εκείνοι που ήθελαν να πετύχουν εξαίρεση των εφοπλιστών από το πόθεν έσχες; Σοβαρές περιπτώσεις που δείχνουν ότι ακόμη και στο βούρκο που βρίσκεται η χώρα κάποιοι πουλάνε και τη μάνα τους.

Όλοι αυτοί και ίσως ακόμη περισσότεροι ξιφουλκούν στο εύκολο στόχο. Αντί να πάνε να τα πουν στα ίσα στον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχουν την τόλμη να το κάνουν και χτυπάνε εκεί που τους παίρνει.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα κανείς δεν είναι πάνω από τη σωτηρία της πατρίδας. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Στουρνάρα και για κάθε άλλος μέλος της κυβέρνησης. Αν, όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι δημιουργώντας στην κυβέρνηση προβλήματα δεν δίνουν πριμ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γελασμένοι.

Το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα κριθεί στην ώρα, όταν θα έχει αποτελέσματα. Το είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο κόσμος θα επιλέξει αυτόν που θέλει αφού πρώτα λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι έκανε αυτή η κυβέρνηση. Αν αποτύχει η παρούσα οικονομική πολιτική θα έχουν συμβεί δύο πράγματα. Η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει και η κυβέρνηση θα… φάει σουτ. Πιστεύει έστω κι ένας Έλληνες ότι ο Σαμαράς και οι συνεργάτες τους θέλουν τίποτε από τα δύο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 14/10/2013 09:18:58

  Πράγματι ο Σαμαράς για διαφόρους λόγους δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξωπετάξει τον Στουρνάρα!
  Μήπως όμως ένας από αυτούς τους λόγους είναι ο ίδιος που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να "υποστεί" τις επιλογές κάποιων, ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμου, Προβόπουλου;
  Μήπως ο Σαμαράς για κάποιους λόγους, "δεν κινήται εν ανέση";
  Και σε πιο απλά Ελληνικά, μήπως μας τους έχουν φορτώσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε εύκολα;

 2. Ωρίων1 avatar
  Ωρίων1 14/10/2013 09:42:49

  "αλλά θα μπορούσαν όμως και να έχουν καταστρέψει τη χώρα, όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος."
  Αδικείτε κατάφωρα τον Αντιπρόεδρο του Σαμαρά και αρχηγό του Στουρνάρα αφού χωρίς αυτόν τώρα ο Σαμαράς δεν θα ήταν πλέον Πρωθυπουργός.
  Αλλωστε ουδείς αναμάρτητος κατα το παρελθόν όπως είπε κι ο Σαμαράς...

 3. Valter avatar
  Valter 14/10/2013 09:46:34

  Ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτικών μας είναι απλά ψώνια.
  Ο πολιτικός ψώνιο είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που όλοι ξέρουμε. Είχαμε τέτοιους συμμαθητές στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο , ξέρουμε τέτοιους στην γειτονιά μας , στον δήμο μας. Είναι άνθρωποι με το ψώνιο της ενασχόλησης με τα κοινά , το βάρεμα της χειραψίας με αγνώστους , κυκλοφορούν στην πιο πολυσύχναστη πλατεία να τους βλέπουν όλοι , πάνε στην εκκλησία και ας μην πιστεύουν για να χαιρετίσουν τους γέροντες ,στήνονται το πρωί μπροστά από την τράπεζα όταν πηγαίνουν οι συνταξιούχοι να πάρουν την σύνταξη για χαιρετούρες. "Επαφή με τον κόσμο" το λένε νομίζω και χαίρονται για αυτό , περηφανεύονται , λένε :"εγώ έχω επαφή με τον κόσμο".
  Νομίζω όλοι καταλάβατε ποιον τύπο ανθρώπου εννοώ.

  Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι , βαθιά άρρωστοι από τον ιό της δημοφιλίας, ασχολούνται με την πολιτική αποκλειστικά και μόνο για να είναι δημοφιλείς και είναι απόλυτος ανίκανοι για επώδυνες αποφάσεις.
  Όταν τα πράγματα σκούρυναν σε αυτή την χώρα πολλά ψώνια την κοπάνησαν από τα δυο κόμματα που κλήθηκαν να λάβουν δυσάρεστες αποφάσεις. Τα αριστερά ψώνια (το αριστερό ψώνιο είναι σαν το δεξιό μόνο που έχει και μια ψευδαίσθηση επιπλέον, ότι και καλά θα σώσει τον κόσμο ολάκερο από τους κακούς καπιταλιστές) πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα δεξιά στους Ασυνάρτητους Έλληνες.
  Έλα όμως που δεν την κοπάνησαν όλα τα ψώνια! Μερικά φοβούμενα την έξοδο από το μαντρί έμειναν , λουφαγμένα σε μια γωνιά για να μην συνδεθεί το ονοματάκι τους με δυσάρεστα πράγματα , αλλά έμειναν.
  Που και που πετούσαν και μια δήλωση επικριτική για την κυβέρνηση που έπαιρνε αντιλαϊκά μέτρα (σώζαν τις πολυαγαπημένες τους χειραψίες στον δρόμο με αγνώστους έτσι) και μετά ξανάμπαιναν στο καβούκι τους.

  Αυτό μέχρι να μυριστούν πλεόνασμα , με το που το μυρίστηκαν άρχισαν να νιώθουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης πάλι. Θα μπορέσουν πάλι να "εξυπηρετούν κόσμο" , να τους λες το πρόβλημα σου και να σου απαντούν "ναι , περάστε από το γραφείο μου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε" , να τους χαιρετούν ευγνώμονες γέροντες που τους βόλεψαν το εγγόνι , να εξαγγέλλουν ελαφρύνσεις ξανά! Ένιωσαν ότι ο κόσμος τους δεν χάθηκε για πάντα!

  Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως , ποιο? Ο Στουρνάρας. Ένας υπουργός που δεν είναι πολιτικός και θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά , έχει δε και την στήριξη του πρωθυπουργού να μην κάνει πίσω. Όσο τον βλέπουν να στέκεται ανάμεσα σε αυτούς και την γη της επαγγελίας τους , τόσο θα λύσανε και θα του επιτίθενται , θα τον αμφισβητούν και θα τον κατηγορούν για έλλειψη "πολιτικού αισθητηρίου".
  Σε απλά Ελληνικά η κατηγορία αυτή μεταφράζεται σε: "δεν είναι ψώνιο".

  • BLACK CAVIAR avatar
   BLACK CAVIAR @ Valter 14/10/2013 14:42:48

   ωραίος!!!

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 09:54:38

  Κάποτε, πρέπει να λέμε τα σύκα -σύκα και την σκάφη -σκάφη σ' αυτή τη χώρα.

  ΜΗΝΥΜΑ προς Στουρνάρα: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  1) ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΉ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ
  2) ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑ ΣΕ -ΝΑΙ!-ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  3) ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΞΕΝΕΣ "ΟΔΗΓΙΕΣ"-ΓΑ$#@%$#@ ΜΟΥ
  4) ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΕΧΘΩΣ! ΚΑΤ' ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΞΕΝΩΝ.
  5) ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΤΕ "ΔΙΑΣΩΣΗ" ΤΗς ΧΩΡΑΣ!!!

  Στην οικονομική βία (σας) με οδηγίες ξένων (συμφερόντων) ο Έλληνας θα απαντήσει με βία -δυστυχως γιατί θα έχετε υποσκάψει ΟΛΑ τα στοιχεία που κάνουν αδύνατη την

  α) οικονομική, και
  β) εθνική επιβίωσή του

  Που τα στήρίζω αυτά; Σ' αυτα΄που εσείς κε. Στουρνάρα αγνοείτε γιατί ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΤΕ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΉΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, εξαρτάσθαι από έξω και είστε απομακρυσμένος από την πραγματικότητα, κάτι από το οποίο έπασχαν όλοι σχεδόν οι ιθύνοντες αυτού του κράτους.
  Ιδου λοιπόν (τα στοιχεία τα αντλώ από τις αναλύσεις του αναλθυτή Π. Παναγιώτου και τον ευχαριστώ):

  Στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα
  1) Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με 4,5% σε ορίζοντα δεκαετίας ενώ σήμερα το επιτόκιο 10ετίας ανέρχεται στο 24% (πλέον η χώρα δανείζεται με 4,86% σε ορίζοντα εξαμήνου, περισσότερο απ' ότι για δέκα χρόνια το 2009).
  2) • Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με 1,28% σε ορίζοντα διετίας και τώρα το επιτόκιο διετίας ανέρχεται στο 76,6%
  3) Τα CDS 5 ετών για την Ελλάδα βρισκόταν στις 120 μονάδες βάσεις τον Οκτώβριο του 2009 και έχουν ξεπεράσει τις 6000 μονάδες βάσης σήμερα.
  4) Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας με βάση τα CDS ήταν σχεδόν ανύπαρκτες τον Οκτώβριο του 2009 ενώ αποτιμώνται στο 99,9% σήμερα.
  5) Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στη κατηγορία Α ως προς την βαθμολογία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ δύο χρόνια αργότερα έχει βρεθεί στην κατηγορία C με την απειλή να περάσει στην D (πτώχευση).
  6) Τον Οκτώβριο του 2009 τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν ασφαλή και βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών και επενδυτικών εταιριών. Σήμερα τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο τοξικά διεθνώς και οι διεθνείς επενδυτές κάνουν τα πάντα για να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκια τους από αυτά.
  7) Οι υποσχέσεις και οι προβλέψεις πολιτικών και Τρόικας πως η χώρα θα επέστρεφε σύντομα στις αγορές αν προσέφευγε στο ΔΝΤ και το μηχανισμό στήριξης, αν λάμβανε μέτρα για το έλλειμμα, αν ψήφιζε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κλπ δεν υποστηρίζονταν ούτε τότε ούτε και τώρα από κανένα στοιχείο με βάση τις προηγούμενες κρίσεις (τραπεζικές, οικονομικές, νομισματικές, χρηματοπιστωτικές, οικονομικές και χρέους) και ήταν στην καλύτερη περίπτωση απόλυτα άστοχες εξ αρχής.

  Στην Οικονομία
  Όσον αφορά στην οικονομία τα στοιχεία για τη βλάβη που έχει συντελεστεί μόλις σε δύο χρόνια είναι αποκαρδιωτικά.
  • Η ανεργία απογειώθηκε από σχεδόν 9% τον Οκτώβριο του 2009 σε πάνω από 16% σήμερα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν περίπου κατά 400 με 500 χιλιάδες. Η Ελλάδα μπήκε στο τοπ 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία στον κόσμο (μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών) ξεπερνώντας χώρες όπως η Ινδία, η Τανζανία, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κολομβία κλπ και προσεγγίζοντας τα επίπεδα ανεργίας της Νιγηρίας (19,70%)
  • Η συρρίκνωση στο ΑΕΠ της χώρας είναι η μεγαλύτερη από το 1975 και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία σε καιρό ειρήνης. Αν η συνολική μείωση του ΑΕΠ μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάπτυξη υπολογιστεί στο 10% (κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερο) και αν η Ελλάδα αρχίσει να αναπτύσσεται με 2% σταθερά αμέσως μετά την ύφεση, τότε θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια από το τέλος της ύφεσης για να πλησιάσει το ΑΕΠ του 2008 και στο μεσοδιάστημα θα έχουν χαθεί τουλάχιστον 60 δις ευρώ μόνο από τη μείωση του ΑΕΠ.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατέρρευσε.
  • Το ίδιο και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής προσέγγισε τα επίπεδα μετά τη διεθνή κρίση του 2008.
  • Οι δείκτες για τον οικονομικό πόνο τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των φτωχότερων κρατών της Ευρώπης με το 85% να δηλώνουν πως βρίσκονται σε δεινή ή άσχημη οικονομική κατάσταση (έρευνα Gallup 25/09/11).
  Οι πολιτικοί υποσχέθηκαν καλύτερες οικονομικές συνθήκες και ανάπτυξη από το 2011 για να έρθει στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ύφεση διεθνώς μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών.

  Τραπεζικός κλάδος
  Όσον αφορά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τον Οκτώβριο του 2009 εξακολουθούσε να είναι ο ισχυρότερος των Βαλκανίων και ένας από τους πιο ανθεκτικούς στη διεθνή τραπεζική κρίση και στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, κάλυπταν πλήρως τις δανειακές τους ανάγκες, είχαν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και απολάμβαναν μεγάλες εισροές κεφαλαίων. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο είχαν ανακάμψει εντυπωσιακά από τα χαμηλά του 2009, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε αυξηθεί κατά πολύ, οι ελληνικές τράπεζες βρισκόταν στα μεγαλύτερα διεθνή χαρτοφυλάκια.

  Σήμερα η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι δραματική.
  • Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται για τη χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ και από τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους.
  • Η χρηματιστηριακή τους αξία έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.
  • Αντιμετωπίζουν την πιθανότητα δραματικών απωλειών από ένα κούρεμα της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
  • Έχουν δει τα επίπεδα των καταθέσεων σε αυτές να βουλιάζουν με την εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό να είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στα τελευταία 40 χρόνια.
  • Η τεράστια ύφεση, η ανεργία, η αύξηση των ιδιωτικών πτωχεύσεων, η τραγική εικόνα της ελληνικής αγοράς κατοικίας και μία σειρά άλλων προβλημάτων κάνουν αυξάνουν θεαματικά τις επισφάλειες των τραπεζών και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία εικόνα δραματική.

  Κοινωνία
  Όσον αφορά στην κοινωνική βλάβη θα σταθώ στην ψυχολογία των πολιτών και στα ποσοστά απαισιοδοξίαςπου σήμερα βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα διεθνώς, καθώς οι Έλληνες περιμένουν πως η οικονομική τους κατάσταση θα είναι δραματικά χειρότερη σε πέντε χρόνια απ' ότι σήμερα (στοιχεία Gallup). Προηγούμενες μελέτες που έδειξαν αντίστοιχη μείωση στην εκτίμηση για την ποιότητα ζωής άλλων πληθυσμών, καταγράφηκαν σε χώρες όπου τελικά έλαβαν χώρα εξεγέρσεις, “υποδεικνύοντας ότι τέτοιες εκτιμήσεις αποτελούν ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη της Gallup η οποία καταλήγει πως “οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες πρέπει να εργαστούν ώστε να ενισχύσουν την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αποφύγουν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.”
  Χρέος
  Όσον αφορά στο χρέος, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 δεν υπήρχε καμία έκθεση από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, διεθνείς τράπεζες, διεθνή οικονομικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιαδήποτε άλλο ειδικό όργανο που να υποστήριζε πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Σήμερα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί με τρομακτικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει καμία έκθεση που να θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση. Επιπλέον, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν από την πρώτη στιγμή πως η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έλυνε το οποιοδήποτε πρόβλημα είχε προκύψει με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θέτοντας ως στόχο το 2012. Σήμερα, οι στόχοι αυτοί μεταφέρθηκαν τόσο μακριά στο μέλλον που δεν αποκλείεται οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που συμμετέχουν στις σημερινές αποφάσεις να μη ζουν για να διαπιστώσουν αν τα 30ετή ή 40ετή πλάνα τους θα στεφθούν τελικά με επιτυχία.

  Έλλειμμα
  Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα η μείωση που πέτυχε η Ελλάδα είναι πράγματι εντυπωσιακή, 'κολοσσιαία' όπως της χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Κολοσσιαίο, ωστόσο, ήταν και το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η χώρα προκειμένου να πετύχει αυτή τη μείωση και αν κάποιος βάλει στη ζυγαριά τα οφέλη και τις ζημίες θα δυσκολευτεί πολύ να μη θεωρήσει παράλογη την πολιτική η Τρόικα ζήτησε από την Ελλάδα να ακολουθήσει.
  Φτάνουμε, λοιπόν, στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή: Υπήρξε ποτέ σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το οποίο απλά δεν εφαρμόστηκε σωστά και έτσι δεν πέτυχε; Θα προσπαθήσω να δώσω την απάντηση όπως αρμόζει, δηλαδή όχι με στοιχεία από το σήμερα αλλά με αυτά που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν λίγο πριν και λίγο μετά την υπογραφή του Μνημονίου και όπου είχε γίνει με σαφήνεια η διαπίστωση πως σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν καταρτίστηκε ποτέ αλλά αντίθετα δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μία οικονομική καταστροφή.

  “Το 90% του ελληνικού χρέους διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και είναι ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκη στη δημόσια περιουσία), γεγονός που αποτελεί ένα μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο για την Ελλάδα, αν θελήσει να το χρησιμοποιήσει, καθώς της επιτρέπει να κάνει ό,τι και άλλες χώρες στο παρελθόν που βρέθηκαν στη θέση της, δηλαδή να τροποποιήσει, μονομερώς, το δίκαιο που διέπει τις συμβάσεις αυτές και να μετατοπίσει χρονικά την αποπληρωμή του χρέους της για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορούν οι δανειστές της να κάνουν οτιδήποτε για να την εμποδίσουν, γνωρίζοντας πως σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, τα αγγλικά και τα αμερικανικά δικαστήρια θα τη δικαιώσουν κατά 99,99%.”

  Σ' ότι είχα γράψει είχα γράψει και πριν 2 χρόνια εδώ (h--p://www.antinews.gr/2011/03/24/92842/, Για να σώσουν τις Τράπεζες καταστρέφουν το κοινωνικό κράτος) πρέπει να ανανεώσουμε με το "Αλλαγή ιδιοκτησίας του Ελληνικού χρέους ώστε να Σωθούν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες και οι Πιστωτές της Ελλάδας. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ είναι σίγουρο ότι έχουν πραγματοποιήσει τους υπολογισμούς που κάναμε σε αυτήν την έρευνα και αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο το πακέτο σωτηρίας τους να αφήσει την Ελλάδα σε ένα σταθερό οικονομικό δρόμο. Υπό αυτήν την έννοια το πακέτο δε βαδίζει στα πλαίσια ενός τυπικού προγράμματος του ΔΝΤ το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είναι δημοσιονομικά αξιόπιστο και έτσι να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην περίπτωση της Ελλάδα το ΔΝΤ και η ΕΕ γνωρίζουν πως το πρόγραμμα τους, παρά τα σκληρά μέτρα, δε θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. Αυτό ίσως εξηγεί την αύξηση του από τα 40 δις στα 110 στην τελική του έκδοση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εκτός αγορών για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια."

  Επομένως, τον Στουρνάρα τον αμφισβητεί ο ίδιος ο Στουρνάρας και τα αποτελέσματα των πράξεων της ελίτ που μόνη της έννοια έιναι η παραμονή στην εξουσία.

  • BLACK CAVIAR avatar
   BLACK CAVIAR @ Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 14:46:57

   Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τα εδάφια της σύγκρισης με το 2009. Κι η γιαγιά μου πριν τον καρκίνο, ανέβαινε δυο δυο τα σκαλοπάτια και μαγείρευε για 10 άτομα. Μετά την θεραπεία για τον καρκίνο, είναι για να την κλαίνε οι ρέγγες. Να κάνω μήνυση στον ογκολόγο;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ BLACK CAVIAR 14/10/2013 15:34:38

    Πρέπει να διαλέγετε τις αναλογίες προσεκτικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο καρκίνος και ο "θεράπων" ιητρός είναι ένα και το αυτό, αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι. Γι' αυτό ανησυχώ, πολύ ανησυχώ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 15:01:56

   Αγαπητέ Αργεάδη, γνωρίζετε πως σας εκτιμώ και διαβάζω με προσοχή τα γραφόμενά σας. Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε στο παρόν σχόλιο, πως το 2009 η χώρα είχε δημοσιονομικό ΕΛΛΕΙΜΜΑ 35 σχεδόν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ, κοντά στο 16% του τότε ΑΕΠ της τα οποία έπρεπε όλα να καλυφτούν με εξωτερικό δανεισμό. Ξαφνικά, ο εξωτερικός δανεισμός ΠΑΠΑΛΑ! Το 2009-2010 η χώρα πέρασε βαρύ εγκεφαλικό. Μην κλαίμε που άφησε βαριές συνέπειες, ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι αλλαγή τρόπου ζωής (πολιτικο-οικονομικού μοντέλου), ώστε να μην το ξαναπάθουμε και μπόλικη φυσιοθεραπεία (δουλειά-δουλειά-δουλειά) ώστε να ανατάξουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες του παρά λίγο θανατηφόρου συμβάντος. Το να πετροβολούμε και να βρίζουμε τους "φυσιοθεραπευτές" είναι δυστυχώς σημάδι κοινωνικής ανωριμότητας και πολιτικού οπορτουνισμού (αναφέρομαι σε όσους πολιτικούς το ... διαπράττουν).

   • old visitor avatar
    old visitor @ akenaton 14/10/2013 16:28:12

    Ο φυσιοθεραπευτής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ...φυσιοθεραπεύει.
    Και εν τέλει, όταν αντί να βελτιώνει την εικόνα ενός ασθενούς, την επιβαρύνει, και ο θεραπευόμενος αντί να σηκώνεται πέφτει και κουτσαίνει χειρότερα, ενώ ο γκουρού-φυσιοθεραπευτής του παρουσιάζει διαγραμματικά ότι βελτιώνεται ε...
    κάτι δεν πάει καλά.
    Ας δέχεται και αυτός κριτική λοιπόν, δεν θα πάθει τίποτα.
    "Αξιολόγηση" λέγεται, συμβαίνει και αυτό.
    Ακόμα και στους υπουργούς οικονομικών!

    Και επειδή τυγχάνει να διαβάζω άρθρα σας, η μετάλλαξη από έναν αρχικά τεκμηριωμένης λογικής αρθρογράφο, που έκανε αναφορές σε θέματα ορθής διαχείρισης π.χ στον τομέα της υγείας, σε σχέση με αυτά που λέτε και αυτά που διαβάζω τελευταία είναι μια δυσάρεστη έκπληξη.
    Επειδή σας εκτιμώ το λέω.
    Δεν μπορεί να μην βλέπετε ότι η οικονομία νοσεί από την υπερφορολόγηση και όχι μόνο ενώ ο Στουρνάρας μας παρουσιάζει ...παιδικές χαρές και πράσινα άλογα.
    Η επιστήμη πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι να λειτουργεί με όρους αλχημείας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ old visitor 14/10/2013 20:51:01

     Σας διαβεβαιώ πως διατηρώ τις ίδιες ακριβώς ιδέες που είχα όταν έγραψα το πρώτο κείμενο στο αντινιούζ. Συγχρόνως, έχω επισημάνει πρόσφατα και με σφοδρότητα όλα αυτά που κατά τη γνώμη μου πάνε λάθος στην οικονομία, επειδή, πάντα κατά την γνώμη μου εφαρμόζεται η λάθος συνταγή, μέρος της οποίας είναι η εξοντωτική φορολόγηση των φορολογουμένων που μνημονεύετε. Δεν μπορώ όμως ως λογικός και ανεξάρτητος πολίτης που (ελπίζω να) εξακολουθώ να είμαι, να χρεώσω όλα αυτά τα λάθη σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που εν πολλοίς δεν ευθύνονται για την οικονομική μας ασθένεια. Και ο κ. ΥΠΟΙΚ και οι τροικανοί είναι τεχνοκράτες που κάνουν την δουλειά τους. Είναι κρίμα να τους φορτώνουμε τα βάρη πολιτικών αποφάσεων και παραλείψεων ολόκληρων δεκαετιών και κυρίως των τελευταίων τριών χρόνων. Εξακολουθώ να πιστεύω πως οι ευθύνες για την λάθος συνταγή που ακολουθούμε ως χώρα, βαρύνουν κυρίως το πολιτικό μας σύστημα (τους καθαρόαιμους πολιτικούς, με τον υπερφυσικό φόρβο του πολιτικού κόστους) και την κοινωνία ολόκληρη, δηλαδή τον καθένα από εμάς, άλλοτε σε άλλον βαθμό. Είμαι απογοητευμένος γενικά από την πορεία της χώρας και ανέμενα μεγαλύτερη αφύπνιση της κοινωνίας τους τελευταίους μήνες. Πιστεύω περισσότερο από ποτέ πως το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κι όχι στο εξωτερικό της χώρας. Θα το λύσουν Πολιτικοί εκεί που έφτασε πια, ΟΧΙ τεχνοκράτες. Είχα γράψει πολύ παλιά, πως δεν πρέπει να πυροβολούμε τους "πιανίστες". Την δουλειά τους κάνουν! Εμείς οι ιδιοκτήτες του ΣΑΛΟΥΝ τι ακριβώς κάνουμε;
     Ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς για την εκτίμηση που εκφράσατε στο πρόσωπό μου.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 21:42:54

   Μπράβο ΝΑ. Ο κος Στουρνάρας ανέλαβε, απλά, να διατηρήσει, όσο γίνεται, το Σύστημα στον αφρό. Άλλωστε, αν ήταν αξιόλογος (θαρραλέος, οξύνους κλπ), θα το είχαμε δει και στην προτέρα θητεία του.

 5. George avatar
  George 14/10/2013 11:11:37

  Ο Στουρνάρας είναι σοβαρός, ειλικρινής και συνεπής. Πιστεύει στο μεγάλο κράτος και μια και είναι συνεπής, στους μεγάλους φόρους. Είναι σοβαρός και δεν προετοιμάζει μελλοντικό αδιέξοδο με συνδυασμό μεγάλου κράτους με μικρούς φόρους, δηλαδή με ελλείμματα και χρέη. Είναι ειλικρινής και δεν χαϊδεύει αυτιά. Είναι σοσιαλιστής και όχι φιλελεύθερος. Ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα η ΝΔ θα αποδειχθεί πετυχημένη. Αν όμως οι καιροί απαιτούσαν ανάπτυξη και όχι αναδιανομή, δηλαδή μια φιλελεύθερη πολιτική, η ΝΔ θα έχει αποτύχει στρατηγικά πετυχαίνοντας τακτικά. Θα έχει κερδίσει τη μάχη αλλά θα έχει χάσει τον πόλεμο. Όχι από ανικανότητα όπως έγινε με το πασοκ αλλά από λάθος στόχευση. Ακόμα και η επιτυχία στη μάχη είναι ήδη Πύρρειος μια και μετρά 1,5-2 εκ θύματα που με Στουρνάρεις συνταγές δεν πρόκειται να βρουν δουλειά.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ George 14/10/2013 21:59:15

   Ακριβώς! Είναι σοβαρός, ειλικρινής (οταν του το επιτρέπουν) και συνεπής. Σημαντικά προσόντα για κάποιον, που του ανέθεσαν να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνουν στην γέφυρα όσο γίνεται, έστω και αν το καράβι συνεχίζει να βουλιάζει, Πράγματι, τον εκτιμώ γι' αυτά. Είναι καλύτερος, φυσικά, από πολλούς προκατόχους του. Αλλά, το καράβι χρειάζεται επειγόντως πλάνο πραγματικής σωτηρίας, όχι φουντάρισμα των υπέρβαρων επιβατών του. Και πλάνο δεν βλέπω (εκ των ένδον).

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 11:11:57

  Διόρθωση: Η ανεργία είναι πάνω από 30% και στην Δ. Μακεδονία πάνω από 40%. Τα στατιστικά τους πάσχουν.

 7. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 14/10/2013 11:23:35

  Παρατηρώ δεξιούς να τα έχουν με τον Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή την τάση στη βάση της ΝΔ προσπαθούν να εκφράσουν, οι: Κακλαμάνης, Αντώναρος, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος και κάποιοι άλλοι το ίδιο γραφικοί με τους προαναφερθέντες. Αν διαφωνούν με τον Στουρνάρα και την πολιτική του (λες και υπάρχει άλλη;) καλά θα κάνουν να πάνε σπίτι τους, ΟΧΙ επειδή διαφωνούν με τον Στουρνάρα, αλλά επειδή είναι βασικοί υπαίτιοι που ο Στουρνάρας εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, καθώς όσο ήταν υπουργοί ή δήμαρχοι εκτίναξαν τα ελλείμματα και το δημόσιο δανεισμό σε ύψη ρεκόρ, συμβάλλοντας κατά πολύ στη χρεοκοπία και στην πορεία προς το μνημόνιο. Αν νομίζουν ότι ξεχάσαμε τι άφησαν πίσω όταν έφυγαν από την κυβέρνηση είναι πολύ γελασμένοι, αν πάλι νομίζουν ότι μας...ψεκάζουν ας πάνε σε άλλα κόμματα πιο φιλικά στους ψεκασμούς και στην κρατικίστικη ανάπτυξη μέσω ελλειμμάτων (σύριζα, ανελ κλπ)!

  • Έτσι λοιπόν... avatar
   Έτσι λοιπόν... @ Συριζαλβανία του Χότζα 14/10/2013 11:42:14

   Πέστα Συριζαλβανέ. Αν υποάρχει καλύτερο σχέδιο, ας μας το πουν οι αμφισβητίες και ας αναλάβουν εκείνοι να χειριστούν τις υποθέσεις με καλύτερο τρόπο. Αλλά δεν έχουν. Απλά λαϊκίζουν για συλλογή ψήφων.

  • Hawk avatar
   Hawk @ Συριζαλβανία του Χότζα 14/10/2013 15:22:31

   Ε, αυτό λέμε όλοι, υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα μνημόνια και τον εις τον αιώνα τον άπαντα δανεισμό της χώρας? Οχι βέβαια, και μάλιστα όταν τα μνημόνια είναι δια χειρός Βαράγκη, συγνώμη Μέρκελ ήθελα να πω, είναι και τα καλύτερα, διότι είναι αυθεντικά.

   • Έτσι λοιπόν... avatar
    Έτσι λοιπόν... @ Hawk 14/10/2013 17:41:18

    :-) Ναι γειά σου! Από το στόμα μου τα πήρες τα λόγια. Αμάν πια. Το έφαγαν με τις σαχλαμάρες τους οι γρουσούζηδες το άξιο το παληκάρι. Αυτός και ο Άδωνης μας μείνανε να μας θυμ'ίζουνε οτι τα μνημόνια είναι ευλογία.
    Σκόρδα στα μάτια τους των επικριτών.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Hawk 14/10/2013 20:27:58

    υπάρχει καλύτερο από τα μνημόνια; Φυσικά, να έχει μια χώρα 15% έλλειμμα, 16% έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, 130% χρέος (έχοντας ύφεση!!!) και κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας και να ψηφίζει ¨λεφτά υπάρχουν" ή Τσίπρα για περισσότερη κρατικίστικη ανάπτυξη μέσω ελλειμμάτων...

  • old visitor avatar
   old visitor @ Συριζαλβανία του Χότζα 14/10/2013 16:48:57

   Αυτοί ασκούν κριτική στον Στουρνάρα για λόγους πολιτικού τυχοδιωκτισμού και δεν τους λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη.
   Το θέμα είναι ότι η κοινωνία δεν έχει καλή άποψη για τον Στουρνάρα εκ του αποτελέσματος, όχι εξαιτίας τελάληδων "δεξιών" ή "αριστερών", που όντως ξετίναξαν τα δημόσια οικονομικά του κράτους, αν και δεν είναι οι μόνοι...

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ old visitor 14/10/2013 20:22:56

    Η κοινωνία έχει καλή άποψη μόνο γι'αυτούς που αυξάνουν τις δαπάνες και μειώνουν τους φόρους και το τεράστιο κενό που δημιουργείται το καλύπτουν με άφθονο κρατικό δανεισμό που μεγαλώνει τα ελλείμματα και το χρέος. Αυτοί είναι οι καλοί πολιτικοί σύμφωνα με την ελληνική κοινωνία όχι ο Στουρνάρας...

 8. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 14/10/2013 11:55:02

  "Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και πέντε – έξι άλλοι, έβαλαν τα πράγματα κάτω, χάραξαν μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και την τηρούν πιστά, με τις όποιες προσαρμογές έγιναν στην πορεία."

  Τι μας πρήζετε κάθε λίγο και λιγάκι με δημοσιεύσεις "ο κακός Στουρνάρας, ο καλός Σαμαράς";

  Αυτοί οι πέντε - έξι άλλοι, μήπως όλως τυχαίως είναι όλοι μη Έλληνες;

 9. Greg avatar
  Greg 14/10/2013 12:03:10

  Η μεγαλύτερη πλάνη είναι ότι ο Στουρνάρας είναι καλός γιατί δεν υπάρχει άλλη πολιτική να εφαρμόσουμε. Ο Στουρνάρας, εάν εφαρμόζει δική του πολιτική, είναι επιεικώς επικίνδυνος για την Ελλάδα, εάν εφαρμόζει ό,τι του ορίζεται εξ Εσπερίας, είναι εγκληματίας, γιατί παραγνωρίζει τις ανάγκες του Ελληνικού λαού και τον οδηγεί στον απόλυτο οικονομικό μαρασμό εκτελώντας οδηγίες προς ναυτιλομένους μάγους της οικονομίας. Ακόμη και για τους οπαδούς του φεντεραλισμού, ο κύριος αυτός θα έπρεπε να αποτελεί κόκκινο πανί διότι περιθωριοποιεί τη πατρίδα μας και την απομακρύνει από την προοπτική αυτή.

  Με την συνέχιση της πολιτικής "Στουρνάρα" η επόμενη μέρα θα είναι τραγική για την Ελλάδα, μόνο η αλλαγή της πολιτικής αυτής δημιουργεί ελπίδες.

 10. leak avatar
  leak 14/10/2013 12:26:36

  Δεν είμαι και οικονομολόγος, αλλά τι το ιδιαίτερο κάνει ο Στουρνάρας?
  Κάνει σούμα και τη διαφορά την φορτώνει στους φόρους.
  Το μόνο που του αναγνωρίζω είναι ότι δεν θέλει να γίνεται ευχάριστος.

  • Τζιτζιφρίγκος avatar
   Τζιτζιφρίγκος @ leak 14/10/2013 14:02:44

   Ναι πράγματι. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε οτι δεν προσπαθεί να γίνεται ευχάριστος.... σ΄εμάς!

  • Τζιτζιφρίγκος avatar
   Τζιτζιφρίγκος @ leak 14/10/2013 14:04:16

   Ναι πράγματι. Πρέπει να του το ...αναγνωρίσουμε. Δεν προσπαθεί να γίνεται ευχάριστος ...σ΄εμάς! Έχει άλλες προτεραιότητες.

 11. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 14/10/2013 12:34:52

  Ο Στουρναρας ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ να ειστε σιγουροι οτι θα εβαζε.....χερι στο μπαχαλο και σπαταλο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, αλλα για τα ψηφαλακια(μονιμη πληγη) δεν τον αφηνουν. Δεν ξερει νομιζετε ο Στουρναρας οτι υπαρχουν ΔΗΜ.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που εγιναν για πλακα για ημμετερους κομματικους??? Ξερει πολυ καλα ο Στουρναρας οτι 45 δις μισθολογικο κοστος στη χωρα μας ειναι ο θανατος του κρατους στα εξοδα, αλλα ας ειναι καλα οι βολεμενοι......απο τα παραθυρα και τις μπαλκονοπορτες. Οσο για το ΜΝΗΜΟΝΙΟ καλο θα ηταν να το ειχαμε κανει απο μονοι μας για τα λαθη του παρελθοντος που ειναι καλοφαγωτα και ατιμωριτα.....

  • BLACK CAVIAR avatar
   BLACK CAVIAR @ Σαρακατσανος 14/10/2013 14:51:42

   Μη μου πεις ότι οι βολεψιματίες βολεύτηκαν από τους αμφισβητούντες;! Δε μπορεί, αδύνατον να μην έχουν αγαθές προθέσεις...

  • Hawk avatar
   Hawk @ Σαρακατσανος 14/10/2013 15:27:06

   Ελπίζω να μην βάλει το ίδιο χέρι όπως αυτό που είχε βάλει στην Εμπορική.... γιατί τελικά τα πράγματα δεν είχαν μπει σε τάξη....... αλλά ξέχασα δεν τον άφηναν οι καρεκλοκένταυροι σοσιαλιστοαριστεροί συνδικαλισταράδες.... Ωχ Παναγία μου!

 12. tzager avatar
  tzager 14/10/2013 13:12:13

  Το εξηλαστήριο θύμα της κυβέρνησης Παπανδρέου -στα τελευταία της - υπήρξε ο Παπακωνσταντίνου...

  Τώρα ο Στουρνάρας.

  Ο μεν πρώτος έκανε και ο δε δεύτερος συνεχίζει και κάνει πολύ καλά τη δουλειά ΤΟΥΣ.

  Αλλαγή πολιτικής δεν είναι η πομπώδης αποπομπή ενός υψηλόβαθμου στελέχους στο υπουργείο Οικονομίας.

  Αλλαγή πολιτικής συνιστά να η προσφυγή στις κάλπες, ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης που θα αρνηθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο σύνολό του και θα αναγκάσει τους εταίρους-δανειστές μας (Ε. Επιτροπή και ΕΚΤ) να προσέλθουν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

  Αυτό σίγουρα θα ταράξει τα νερά στην παγκόσμια οικονομία και θα εκνευρίσει κυβερνήσεις αλλά είναι και η μόνη διέξοδος που έχουμε σαν κοινωνία.

  Αξιοπρέπεια και μαχητικότητα είναι πια τα μόνα μας 'όπλα'.

  • Greg avatar
   Greg @ tzager 14/10/2013 22:56:02

   Δεν έχεις άδικο. Αλλά ποιος αφήνει την εξουσία, είναι βλέπεις πολύ γλυκιά. Ειδικά μάλιστα ο αηδιαστικός χοντρός.

 13. Ροδάγκαθο avatar
  Ροδάγκαθο 14/10/2013 13:44:48

  Και ο κ. Στουρνάρας, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Δεν έχουμε λόγο πάντως να είμαστε και τρελλά ενθουσιασμένοι για την ώρα...

  • Greg avatar
   Greg @ Ροδάγκαθο 14/10/2013 14:20:49

   Κι' άλλα αποτελέσματα!! Αρκετά, έχουμε, έχουμε, δεν θα πάρουμε.

   • Υποψιασμένη avatar
    Υποψιασμένη @ Greg 14/10/2013 22:30:05

    Το πεπρωμένο, φυγείν αδύνατον.....

 14. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 14/10/2013 14:56:36

  Προς όλους εσάς που καυτηριάζετε όσους επικρίνουν τον Στουρνάρα.
  Ξεχνάτε ότι υπήρξε ένας από τους κύριους συμβούλους του Σιμίτη;
  Επίσης ξεχνάτε ότι ήταν ένας από τους ..μελετητές του Πρώτου Μνημονίου;
  Να γιατί όπως είπα και πιο πάνω, φοβάμαι ότι του τον έχουν φορτώσει του Σαμαρά ,στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη αλλά ύστερα από όλα αυτά έρχομαι να πιστέψω ότι για κάποιο λόγο τον υποχρεώνουν να υπομένει και να κάνει πράγματα που δεν πιστεύει!!!!

 15. Hawk avatar
  Hawk 14/10/2013 15:34:32

  Ποιοί αμφισβητούν τον Στουρνάρα? ΟΛΟΙ.
  Γιατί δηλαδή τι έκανε, έχει ένα μπούσουλα το μνημόνιο και πάει. Οταν τα νούμερα δεν βγαίνουν παίρνει το ψαλίδι και κόβει. Μήπως έχει βάλει κάπου την προσωπική του σφραγίδα και δεν το ξέρουμε? Μήπως έχει κάποια πρόταση για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν το ξέρουμε? Αν πάμε λίγο πίσω όταν ήταν στον ΙΟΒΕ, σε όλες τις προβλέψεις είχαν πέσει έξω.
  Τώρα το ύψος του πλεονάσματος, ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ, τουλάχιστον ούτε σε αυτό δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε με την τράπεζα της Ελλάδος ούτε με την τρόϊκα ούτε με κανένα.

 16. Σ/ς avatar
  Σ/ς 14/10/2013 15:54:13

  Υπεύθυνος για όλα αυτά που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός είναι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Διότι όταν ο ΓΑΠ τον Ιούνιο του 2011 κατάλαβε ότι η χώρα χρειαζόταν να κυβερνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις (εαν το είχε καταλάβει το 2008 που του το είπε ο ΚΚ,ίσως εγώ σήμερα να μην είχα περικοπές στο μισθό μου και πολύ δικοί μου θα είχαν δουλειά και δεν θα ηταν άνεργοι) τότε ο κ. Βενιζέλος και το βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο που θα ήταν καλό για την Πατρίδα μας. Αυτόν πρέπει να διώξει ο Σαμαράς και εμείς, ο λαός,το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο μας. Διότι τώρα που φαίνεται πως ίσως δημιουργηθεί πίτα,θέλουν να την μοιράσουν όπως ξέρουν αυτοί.π.χ Ακης κ.λ.π.

 17. Wolf avatar
  Wolf 14/10/2013 15:58:10

  Κριτική, κριτική κριτική, ...εύκολη όμως, δίχως αντιπρόταση για τη διαχείριση της κρίσης.
  Εκ του ασφαλούς όλοι τους.
  Κριτική από Κακλαμάνη, Παυλόπουλο, (αυτοί οι δύο δε μας έλεγαν ότι μετά το '09 θα εγκατέλειπαν και την πολιτική? Τους είπε κανένας ότι δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς και συνεχίζουν?) Μπακογιάννη, Σπηλιωτόπουλος και λοιποί Πασόκοι.
  Όλοι αυτοί δεν ήταν που κρατούσαν τις τύχες μας στα χέρια τους για πολλά χρόνια, αυτοί δεν ήταν που από τους υπουργικούς τους θώκους, μοίραζαν χρήμα που δεν υπήρχε -στο χωριό το λένε: μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα-, όλοι αυτοί δε μας έφεραν εδώ?
  Αλλά είναι απλό νομίζω τελικά το γιατί τα κάνουν αυτά: για τον απλούστατο λόγο, ότι νομίζουν ότι τα σαρκία τους πουλάνε ακόμη και λόγω αυτού θεωρούν -κάκιστα- ότι τους αναλογούν κάποια επιπλέον λεπτά δημοσιότητας. Ε λοιπόν, δεν τους αναλογεί τίποτα, απολύτως τίποτα. Ή μάλλον τους αναλογεί η χλεύη όλων μας.
  Αυτό πρέπει να εισπράξουν απ όλους μας και τίποτα άλλο.
  Γιατί πως να το κάνουμε "κυρίες και κύριοι": ο πεθαμένος δεν κλάνει!!!
  Και εσείς ανήκετε στο μαύρο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ναι αυτό με τις μαύρες σελίδες.
  Αδειάστε μας μας λοιπόν τη γωνιά και αφήστε τον τόπο να σηκωθεί στα πόδια του, γιατί αυτή η ώρα έχει φτάσει και εσείς βάζετε μόνο τρικλοποδιές.
  Νισάφι πια.

 18. KΩΣΤΑΣ avatar
  KΩΣΤΑΣ 14/10/2013 19:30:05

  Ο φίλος -VALTER-τα είπε όλα πολύ ωραία πιο πάνω.Να προσθέσω ότι όλοι αυτοί οι βουλευτές βγαίνουν οι (περισσότεροι) με τα θα.θα.θα και ρουσφέτια, που όμως αρέσουν στον λαο που έμαθε 30 χρόνια τώρα στον ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ. Αφού ψηφίσαν τα μνημόνια τώρα σαν δειλά ανθρωπάκια τα βάζουν με τον Στουρνάρα που κλήθηκε σαν τεχνοκράτης να τα εφαρμόσει.

 19. George avatar
  George 14/10/2013 21:12:02

  Και τα δύο είναι το ίδιο αδιέξοδα. Ωραία τώρα δεν έχουμε κρατικίστικη ανάπτυξη αλλά μας έμεινε το υποανάπτυκτο κράτος. Quo vadis παλικάρι αγκαλιά με το μενιρ του Οβελίξ, χωρίς φίλτρο (δανεικά)?

 20. old visitor avatar
  old visitor 14/10/2013 21:17:18

  Μάλλον διαβάστηκαν 2 από τις 5 σειρές του σχολίου μου, οπότε δεν έχει νόημα περαιτέρω συζήτηση.

 21. γιωργος avatar
  γιωργος 14/10/2013 22:50:15

  Ποιος στουρναρας?Στείλτε τον στο πρωτο ετος του οικονομικου της ΑΣΟΕΕ μήπως μάθει τι οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.όταν μια χωρα έχει τόσο μεγάλη ανεργία δε προβαίνει σε αύξηση των φόρων.Καταλαβετε το!!!Αλλα δε κυβερνά ο Σαμαράς.Οτι του πουνε οι υπαλληλοι κανει.Δημοσιονομικη πολιτική χωρις ταυτοχρονη νομισματικη πολιτκη δεν εχει αποτελεσμα.ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΟΤΙ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΣΚΕΙ Η Ε.Κ.Τ ΠΟΥ ΕΝΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

  • Valter avatar
   Valter @ γιωργος 15/10/2013 01:57:37

   Το σχόλιο σας αρχίζει ωραία , λέτε : "ποιος Στουρνάρας?".
   Προδιαθέτει ότι η συνέχεια θα είναι αντίστοιχη του κλασικού Ελληναρά προπονητή της εξέδρας που συνεχώς δηλώνει : "ποιος Μουρίνιο?" ,"ποιος Μέσι?" , και γενικά δεν δέχεται την αυθεντία κανενός μιας και ως Έλλην έχει πέσει στην μαρμίτα με την σοφία μικρός και τα ξέρει όλα.

   Φυσικά μετά υπάρχει η μετριοφροσύνη που επεμβαίνει και δηλώνετε πως αυτά που ξέρετε εσείς και αγνοεί ο αμαθής κύριος Στουρνάρας δεν είναι μόνο δικό σας προνόμιο , τα ξέρουν και οι πρωτοετείς φοιτητές.
   Και αυτό είναι κλασικό , παντού ακούμε ανθρώπους να μιλάνε σίγουροι για τον εαυτό τους διανθίζοντας τον λόγο τους με φράσεις όπως : "και πρωτοετείς φοιτητής ξέρει ότι ...." , "και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι..." ή, "όλοι ξέρουν ότι ...".
   Φυσικά είναι περίεργο πως στο καλό δεκάδες σπουδαγμένοι και έμπειροι άνθρωποι (δεν είναι μόνος του ο κάθε υπουργός , έχει επιτελείο που στην περίπτωση του Στουρνάρα είναι σοβαρότατο) δεν καταλαβαίνουν αυτό που εσείς , οι πρωτοετείς και τα παιδιά στην γειτονιά καταλαβαίνουν για πλάκα! Αυτό δεν σας βάζει σε υποψίες?

   Στην ουσία εσείς και όλοι οι προπονητές τις κερκίδας τραγουδάτε όμορφα έξω από τον χορό.
   Φυσικά δεν αυξάνεις φόρους σε περιόδους ύφεσης ή σε κάθε είδους περιόδους αν ρωτήσετε εμένα. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι πως το οικονομικό επιτελείο δεν δρα σε φυσιολογικές καταστάσεις, δρα σε περιβάλλον όπου οι στόχοι είναι πολλοί και αντικρουόμενοι , δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει το μακροπρόθεσμα λογικό γιατί το πιέζουν οι στόχοι του σήμερα.
   Θα προσπαθήσω να εξηγήσω με ένα παράδειγμα.
   Ένας φίλος μου αποκλείστηκε από το χιόνι κάποτε και μου διηγήθηκε ότι για να ζεσταθεί ξήλωσε το παρκέ και το έβαλε στο τζάκι!
   Είναι λογικό να καις το παρκέ? Αν ήσασταν εσείς εκεί από μια γωνιά θα λέγατε ότι και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι δεν καίμε το παρκέ , το παρκέ το χρειαζόμαστε και είναι και ακριβό , καίμε ξύλα από το δάσος.
   Αυτό θα λέγατε ή θα ρίχνατε ένα ένα τα ξύλα του παρκέ στο τζάκι για να μην πεθάνετε από το κρύο?

   Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε ο Στουρνάρας , δεν φταίει αυτός που δεν είχαμε ξύλα για τον χειμώνα , τον φωνάξαμε για να τα βγάλουμε πέρα μέχρι την Άνοιξη και αυτό κάνει. Αν έρθει η Άνοιξη και συνεχίσει να καίει το παρκέ τότε κατηγορείστε τον όσο θέλετε , τώρα όχι.

   Τέλος το σχόλιο σας περί νομισματικής πολιτικής πάσχει από αυτό που από ότι καταλαβαίνω πάσχει γενικά ο τρόπος που συλλογίζεστε. Λέτε κάτι που έχει μια λογική αλλά αγνοεί δεκάδες παραμέτρους του προβλήματος.
   Θα απαντήσω πάλι με παράδειγμα.
   Είμαστε σε ένα σκάφος και εσείς δεν συμφωνείτε με την ρότα που του έχει δώσει ο καπετάνιος (η Merkel στην περίπτωση μας). Συλλογίζεστε λοιπόν ότι αν είχαμε την δική μας βαρκούλα δεν θα σκυλοπνιγόμασταν τώρα.
   Αυτό πρώτον δεν το ξέρουμε γιατί εξαρτάται από την ένταση της φουρτούνας , σε ήρεμα νερά και η βαρκούλα μας μια χαρά είναι ,σε μια μεγάλη φουρτούνα όμως θα βρεθούμε στον πάτο.
   Αλλά ακόμα και δίκιο να έχετε και η βαρκούλα να είναι επαρκής , το να πηδήξουμε στην θάλασσα μέσα στην φουρτούνα για να βρούμε την βάρκα μας που κάπου την εγκαταλείψαμε πριν πολλά χρόνια είναι απλά αυτοκτονικό.

 22. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/10/2013 07:51:37

  Φίλε Valter,
  Θα συμφωνούσα μαζί σας αν πράγματι ο Στουρνάρας κατηγορούνταν για ανεπάρκεια και ασχετοσύνη!
  Δυστυχώς ότι κάνει το κάνει ενσυνείδητα, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οδηγεί τη χώρα σε βέβαια καταστροφή.
  Αλλά και αυτό θα μπορούσαμε κάπως να το δικαιολογήσουμε, αν μας δήλωνε ότι γνωρίζει ότι καταστρεφόμαστε αλλά είναι απόλυτα δεσμευμένος να ενεργεί παράλογα μήπως στην πορεία βρεθεί καμιά πόρτα και σωθούμε.
  Αντιθέτως όμως , υποστηρίζει ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.