#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοί θέλουν να νομιμοποιήσουν τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση;Μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα το περίφημο e-mail της τρόικας που ζητούσε να μπει λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είχε διαρρεύσει από κάποιους, όχι όμως από την κυβέρνηση, ότι οι δανειστές είχαν και μια απίστευτη απαίτηση. Διέρρευσε λοιπόν ότι οι τροικανοί απαιτούν να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να μην πάρουν αποζημίωση.

Έτσι «έπαιξε» σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και προφανώς κάποιοι ήθελαν έτσι να «παίξει». Διαβάζοντας όμως την Τετάρτη το περίφημο e-mail βλέπουμε κάτι διαφορετικό. Ότι η τρόικα δεν έχει τέτοια απαίτηση, αλλά λέει ότι πρέπει να απολυθούν οι εργαζόμενοι (εκκαθάριση το λέει) αλλά όχι με αποζημιώσεις πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή την επαναπρόσληψη του εργατικού δυναμικού. Κάντε αναδιάρθρωση, μας λένε, αφού δώσετε αποζημίωση αλλά μόνο τα νόμιμα. Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς από το e-mail.

Επομένως τίθεται το ερώτημα, ποιος ήθελε να φανεί κάτι άλλο; Μήπως είναι μια απαίτηση επιχειρηματιών εδώ στην Ελλάδα και κυρίως των βαρόνων των media να διαμορφώσουν αργά αλλά σταθερά μια κουλτούρα απολύσεων χωρίς αποζημίωση; Μήπως οι γνωστοί «κουκουλοφόροι» πιέζουν την τρόικα για ένα τέτοιο μέτρο! Κάποιος πρέπει να απαντήσει.

 

Το επίμαχο κομμάτι και η μετάφρασή του έχουν ως εξής:

 

Thank you very much for forwarding the restructuring plans for the three companies. Please find a detailed reaction from our side with the conclusion that the proposed restructuring plans are in our view not viable or realistic and do not guarantee a sustainable solution from the economic efficiency, budgetary and state aid points of view. In our view, the option of closure/liquidation must be considered for all three companies (as reflected in the language of the MEFP/MoU and the public announcement in July). In this context, any liquidation should not be conditional on indemnities going beyond legal requirements or on a redeployment of the work force.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την προώθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για τις τρεις εταιρίες. Σας επισυνάπτουμε την αναλυτική αντίδραση από την πλευρά μας με το συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα αναδιαρθρωτικά σχέδια κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε βιώσιμα ούτε ρεαλιστικά και δεν εγγυώνται μία βιώσιμη λύση από την πλευρά της οικονομικής επάρκειας και τις θέσεις προϋπολογισμού και κρατικών βοηθημάτων. Κατά την άποψή μας, η επιλογή για κλείσιμο/εκκαθάριση πρέπει να εξεταστεί για όλες τις τρεις εταιρίες (όπως αναφέρεται στο MEFP/MoU και την δημόσια ανακοίνωση τον Ιούλιο). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε εκκαθάριση δεν θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση των αποζημιώσεων πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή της επαναπρόσληψης του εργατικού δυναμικού».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 05/09/2013 09:24:32

  Aς μην πεταμε την μπαλα στην κερκιδα. Αλλο ειναι η νομιμοποιηση των απολυσεων χωρις αποζημιωση που μπορει να βολευει διαφορους επιχειρηματιες κι εντελως αλλο ειναι η διαλυση της πολεμικης βιομηχανιας. Το να διαφωνει κανεις με το πρωτο δεν συνεπαγεται οτι συμφωνει με το δευτερο. Και για να το πω πιο απλα : αλλο ειναι το ζητημα των εργασιακων δικαιωματων κι αλλο ειναι ενα ζητημα που εχει εθνικες προεκτασεις.

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ Δαρβινος 05/09/2013 13:54:58

   +10000

 2. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 05/09/2013 09:33:02

  Να ρωτήσετε παρακαλώ τους αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων των ΜΜΕ που παίρνουν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων για πλάκα από τράπεζες...

  ΥΓ. Περίεργη η σιωπή του Κρανιδιώτη για τις θέσεις της Τρόικα...

 3. Artisan avatar
  Artisan 05/09/2013 09:51:01

  Μήπως να κοιτάξετε εκεί στο ΥΠΕΘΑ για την διαρροή? Με την λογική του ότι μετά θα μας έλεγαν επιτυχία που πήραν τις αποζημιώσεις. Και αφήστε αυτά τα "είχε διαρρεύσει από κάποιους, όχι όμως από την κυβέρνηση". Μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας....

 4. kostis avatar
  kostis 05/09/2013 12:35:38

  πολυ καλα τα λενε οι τροικανοι.. Καποιοι αλλοι μεγαλοσχημοι ντοπιοι δεν μας τα λενε καλα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.