Ποιοί είναι οι δράστες της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης;
11/04/2014 00:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοί είναι οι δράστες της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης;

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση αποσκοπεί στη «Στρατηγική της Έντασης» και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Η τακτική, όμως, του παγιδευμένου οχήματος, σκιαγραφεί τόσο τους δράστες, όσο και τις επιδιώξεις τους.

Έρευνα σχετικά με τις τρομοκρατικές συμπεριφορές έδειξε ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής, όπως αυτής του παγιδευμένου οχήματος, σκιαγραφεί τόσο τους δράστες, όσο και τις επιδιώξεις τους.

Η επιλογή των τρομοκρατών να χτυπήσουν με παγιδευμένο όχημα μας οδηγεί στα παρακάτω συμπεράσματα:

Πρώτον, οι δράστες (αποφεύγω να τους ονομάζω τρομοκράτες και θα εξηγήσω τον λόγο γιατί) επέλεξαν μια φθηνή λύση η οποία προκαλεί δέος και φόβο στον αθώο πολίτη ο οποίος αναλογίζεται τι θα γινόταν εάν την χρονική στιγμή της έκρηξης περνούσε από εκεί.

Δεύτερον, μια τέτοια πράξη δεν χρειάζεται πολλούς για να λάβει χώρα. Ακόμη και δύο άτομα μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή αυτή. Τρανό παράδειγμα ο Timothy McVeigh και o Terry Nichols οι οποίοι χωρίς άλλη εξωτερική βοήθεια οργάνωσαν, σχεδίασαν και εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το τρομοκρατικό χτύπημα στην Oklahoma City.

Τρίτον, λόγω του ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, οι δράστες δεν αποσκοπούσαν στις παράπλευρες απώλειες και την σφαγή αθώων πολιτών. Η πράξη αυτή αποσκοπεί καθαρά στο να κλονίσει το ηθικό της κοινωνίας. Αντικειμενικός σκοπός είναι η καταστροφή της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και τόσο η αποξένωση της κοινωνικής βάσης από αυτή, όσο και η δημιουργία αίσθησης κοινωνικής αστάθειας στους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του εξωτερικού.

Τέλος τα παγιδευμένα οχήματα αποτελούν την καλύτερη επιλογή χτυπήματος για διατήρηση της ανωνυμίας καθόσον αφήνουν ελάχιστα έως μηδαμινά ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και την χρονική στιγμή που έλαβε χώρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το χθεσινό «τρομοκρατικό» χτύπημα παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Έγινε από μια πολύ μικρή ομάδα με σκοπό περισσότερο να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό από το να «τρομοκρατήσει» στο εσωτερικό. Αποσκοπεί στη «Στρατηγική της Έντασης» και ως τέτοια, πρέπει οι διωκτικές αρχές να περιμένουν και συνέχεια. Μια έκρηξη δεν δημιουργεί το επιθυμητό κλίμα αστάθειας. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια αποσταθεροποιητικών παραγόντων.

Κατά την γνώμη μου δεν μιλάμε για τρομοκράτες αλλά για έμμισθους υπαλλήλους συγκεκριμένου σκοπού. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του χθεσινού χτυπήματος περισσότερο φέρνει στην εκτέλεση και εκπλήρωση μιας «παραγγελιάς» παρά σε ένα ιδεολογικό τρομοκρατικό χτύπημα. Από το είδος του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε θα καταλάβουμε και ποιος έδωσε αυτή την «παραγγελιά» αποσταθεροποίησης της χώρας. Πολλοί βιάστηκαν να την χρεώσουν στους γνωστούς «τρομοκράτες» (βλέπε Μαζιώτη και Χριστόδουλο Ξηρό). Μοιάζει λένε με παλαιότερο χτύπημα. Αυτό που ξεχνούν ή δεν ξέρουν είναι ότι το κάθε χτύπημα εξυπηρετεί και συγκεκριμένο σκοπό.

Σκοπός του χθεσινού χτυπήματος είναι η αποδόμηση του συστήματος και η μείωση της κυβερνητικής επιτυχίας που επέφερε η έξοδος στις αγορές. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο για τα αφεντικά των δραστών. Αύριο θα έχει ήδη ξεχαστεί. Αυτό θα τους αναγκάσει να σκεφτούν κάτι άλλο. Ίσως πιο αποτελεσματικό. Μέχρι τότε όλο και κάποια νέα «τρομοκρατική» οργάνωση θα αναλάβει την ευθύνη.

Δρομολογητής

Υ.Γ Το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη θα μας πει πολλά. Αν είναι κάποιο γνωστό πρόσωπο θα σημαίνει ότι η σύγχρονη τρομοκρατία στην Ελλάδα πέρασε από τον ιδεολογικό αγώνα στο επάγγελμα του «μπράβου» και των ευκαιριακών εξυπηρετήσεων. Παρόλα αυτά ένα είναι σίγουρο. Το παγιδευμένο όχημα είναι ένα εγγενώς φασιστικό όπλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/04/2014 07:28:43

  Τα περί "φασιστικού όπλου" και οι υπόνοιες για κάποιους περίεργους έξω από τους γνωστούς τρομοκράτες της άκρας αριστεράς χρησιμεύουν μόνον ως πλυντήριο της αριστεράς που είναι υπεύθυνη για το 90% των τρομοκρατικών ενεργειών τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα τη στιγμή ακριβώς που έχει εξαπολυθεί επικοινωνιακή επίθεση κατά της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου για δήθεν σχέσεις με τη ΧΑ. Μετά να μη παραπονούνται μερικοί για ιδεολογικό πρόβλημα στην Ελλάδα όταν αθωώνουν προκαταβολικά την κομμουνιστική τρομοκρατία όπως άλλωστε έκαναν και όταν δρούσε η 17Ν με μπαρουφολογίες για ξένους πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες όταν επρόκειτο για ελληνότατους κομμουνιστές.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 11/04/2014 07:52:42

   Ψυχραιμία δεν είσαι ενημερωμένος για την τρομοκρατία. 1. Τα περί "φασιστικού οπλου" αναφέρονται στις πολλές επιθέσεις με παγιδευμένο όχημα στην Ιταλία τα χρόνια της κρίσης και της έξαρσης του νεοφασισμού. 2. Οταν μιλας για "αθώωση αριστερής τρομοκρατίας" σε εμάς είσαι τουλάχιστον άσχετος για μην πω τίποτα χειρότερο 3. Ορισμένοι όπως κι εσύ έχετε μπερδέψει την δημοσιογραφία με την συγκεκριμένη πολιτική άποψη. Σε εμάς το ένα δεν συγχέεται με το άλλο - ποτέ. 4. Οι "ελληνότατοι κομμμουνιστές"καθοδηγούνταν αποδεδειγμέρνα από τις μυστικές υπηρεσίες και η Στάζι με τον διαβόπητο Κάρλος είχαν διεισδύσει στον ΕΛΑ και μέσω αυτού στην 17Ν. 5. Κτύπα στην καταπληκτική μηχανή αναζήτηση μας την λέξη "τρομοκρατία" και θα μάθεις περισσόυτερα

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Factorx 11/04/2014 10:39:25

    Εάν αφορά στην Ιταλία έχει καλώς.Στην Ελλάδα όμως η τρομοκρατία εδώ και 30 χρόνια έχει άλλο πρόσημο. Εάν ο ΕΛΑ και η 17Ν καθοδηγούνταν από τη Στάζι αυτό δεν διαψεύδει αλλά επιβεβαιώνει τον κομμουνιστικό χαρακτήρα τους.Διότι ποιανού κράτους ήταν υπηρεσία η Στάζι; Όταν οι εφημερίδες της μεταπολίτευσης μετά από κάθε κτύπημα της 17Ν αναφέρονταν σε μυστικές υπηρεσίες εννοούσαν τη CIA,δηλαδή ότι για άγνωστους λόγους οι Αμερικανοί σκότωναν τους δικούς τους ανθρώπους και συμμάχους.Εφ όσον από πίσω ήταν η Στάζι δεν επρόκειτο για κάτι άλλο από ένα ιδιότυπο τέταρτο γύρο του ελληνικού εμφυλίου.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ ψυχραιμια 11/04/2014 12:43:15

     Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η "ανικανότητα" των ελληνικών αρχών να συλλάβουν έστω και έναν τρομοκράτη επί 27 χρόνια. Αυτό κάπου οφειλόταν. Σε συνειδητή ανοχή των ελληνικών αρχών; Αλλά "φιάσκα" δεν συνέβησαν μόνον επί Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβησαν και επί Κων. Καραμανλή ("να μην αξιοποιήσουμε τα αρχεία της χούντας για να μην μας πουν χουντικούς") και επί Κ. Μητσοτάκη (Ριανκούρ). Γιατί τέτοιο "χάιδεμα" στην τρομοκρατία κοινή συναινέσει των πάντων; Από την άλλη, οι επίσημες ΗΠΑ ανέκαθεν είχαν την απαίτηση να τελειώσει την τρομοκρατία η ελληνική πλευρά. Ούτε ήταν δυνατόν οι ΗΠΑ να υποθάλπτουν επίσημα ή ανεπίσημα καθ' οιονδήποτε τρόπο την πλέον θορυβώδη έξαρση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, που ήταν η τρομοκρατία. Αν υπήρχε κάτι που να παραπέμπει σε "φιλτράρισμα" των αμερικανικών υπηρεσιών στις ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις (και ασφαλώς και υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία για αυτό), τότε αυτο είναι βέβαιο ότι έγινε σε "ακραίες" απολήξεις μυστικών υπηρεσιών, στον σκοτεινό κόσμο των διπλών και πολλαπλών πρακτόρων, εκεί όπου όλοι χτυπούσαν όλους. Το τι ακρβώς μπορεί να συνέβαινε σε τέτοιες συνθήκες, ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας για εμάς τους κοινούς θνητούς. Τα δεδομένα όμως που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας πείθουν ότι δεν μπορεί (αν μη τι άλλο) να αποκλεισθεί η εμπλοκή αμερικανικών υπηρεσιών στην υπόθεση 17Ν και σε άλλες. Σε κάθε περίπτωση, μόλις έπεσε η Ανατολική Γερμανία οι Αμερικανοί έσπευσαν με "καταδρομική" επιχείρηση και σήκωσαν όλα τα αρχεία της Στάζι. Τα έδωσαν στους Γερμανούς "κουτσουρεμένα" αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτό μπορεί να αφήσει τη φαντασία οποιουδήποτε να οργιάσει για το τι μπορεί να "εξαφάνισαν" από εκεί μέσα οι Αμερικανοί. Δεν λέω να φανταστούμε - δεν υπάρχει λόγος να συνωμοσιολογήσουμε - αλλά και μόνον το γεγονός αυτό αρκεί για να πείσει ότι καθαυτή η εμπλοκή μιας υπηρεσίας όπως η Στάζι δεν αρκεί για αποκλείσει (το αντίθετο μάλιστα) εμπλοκλή αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Διογένης 11/04/2014 13:53:39

      Είναι απλή η απάντηση.Γνώριζαν όλοι ότι οι τρομοκράτες ήσαν αριστεροί που δεν δέχθηκαν το συμβιβασμό του 1974 - νομιμοποίηση έναντι τέλους της βίας - και δεν ήθελαν να θίξουν την ιερή αγελάδα της μεταπολίτευσης που ήταν η αριστερά ΚΑΙ για την καραμανλική ΝΔ. Όποτε η αστυνομία έπιανε κάποιον άρχιζαν οι φωνές είναι αντιστασιακός,είναι αγωνιστής,είναι μαχητής και υποχρέωναν να τον απελευθερώσουν.Πολιτικοί πήγαιναν μάρτυρες υπεράσπισης βεβαιωμένων τρομοκρατών - ο Πάγκαλος πήγε μάρτυρας του Μαζοκόπου που συνελήφθη γιατί έσκασε η βόμβα στα χέρια του.Ονόματα όπως του Λεσπέρογλου ή του Σκυφτούλη μπαινόβγαιναν στα αστυνομικά τμήματα.Όλοι ήξεραν την προέλευση των τρομοκρατών αλλά δεν ήθελαν να βγει στην επιφάνεια.Και όταν βγήκε με τις συλλήψεις αναγκαστικά όλοι μαζί πούλησαν το παραμύθι του ΄κοινού ποινικού δικαίου" και το πουλάνε ακόμη. Ο Κουφοντίνας βγάζει βιβλίο που δικαιολογεί την κομμουνιστική τρομοκρατική δράση του και η επίσημη πολιτική ΑΚΟΜΗ λέει παραμύθια για ποινικά αίτια για να μη θιγεί η ιδεολογία της τρομοκρατίας.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/04/2014 08:36:48

  Ενδιαφέρουσα θεωρία παρουσιάζει το άρθρο. Προσωπικά, πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν είναι οι γνωστοι αριστερούληδες πίσω από την έκρηξη. Έχω την άποψη ότι σε όλες τις άλλες ιδεολογίες μία τέτοια πράξη φέρνει όνειδος και αποδοκιμασία ακόμη και από τους οπαδούς της. Μόνο ο αριστερισμός και οι οπαδοί του δέχονται ως θετικές τέτοιες ενέργειες. Μένει να δούμε την συνέχεια, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη κτλ.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Άπαντα Επιστάμενος 11/04/2014 09:19:49

   Mα γιατί δεν μπορείτε να αντιληφθείτε οτι κάποιος μπορεί να είναι 110% αριστερός και ταυτόγχρονα καθοδηγούμενος, πιόνι;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Jimakos 11/04/2014 09:25:18

    Έτσι ακριβώς.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 11/04/2014 09:00:20

  Όταν διασχίζεις δρόμους της Αθήνας με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά και το αφήνεις σε σημείο που υπήρξε άμεσα έλεγχος από σεκιουριτάδες και αστυνομικούς, δεν ακούγεται καλά οτι δεν ήθελαν θύματα. Όσο δεν ήθελε και ο Ξηρός να σκάσει στα χέρια του.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 11/04/2014 09:18:06

  Ποιοι συντονίστηκαν κατά της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές; α) Ο ΣΥΡΙΖΑ, β) η Χ.Α., γ) ο ΓΑΠ, δ) η Moody's, ε) οι "τρομοκράτες" (ορθώς δεν χαρακτηρίζει ως τέτοιους τους δράσες ο συγγραφέας του άρθρου και συμφωνώ απολύτως μαζί του για την "βιασύνη" των αρχών να αποδώσουν εκεί το χτύπημα, η οποία όμως ίσως να είναι και τεχνητή, κατά το "αγνώστου εθνικότητος" της ανατίναξης της Έλλης το 1940). Όλοι αυτοί έχουν έναν κοινό παρονομαστή στη δράση τους. Τόσο κοινό, που θα έλεγε κανείς ότι σιγά σιγά ξεσκεπάζονται όσοι είναι από πίσω. Φαίνεται ότι με τον ΓΑΠ και το Μνημόνιο έπαιξαν μια ζαριά που τελικά τους γύρισε μπούμερανγκ και τώρα χάνουν τον έλεγχο. Πάντως, αν κάτι πρέπει να ειπωθεί, αυτό είναι τα θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που κατάφερε να προετοιμάσει (κυρίως πολιτικά) τόσο καλά την έξοδο, ώστε τέτοια ιδιοτελή "χτυπήματα" να μην έχουν καμμία επιρροή πλέον.

 5. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 11/04/2014 09:59:42

  Άλλη μία αποτρόπαια πράξη υπονόμευσης της σταθερότητας. Ένα, ακόμα, πλήγμα στην εικόνα της χώρας αλλά και στην επιτυχία της κυβέρνησης την πιο κρίσιμη, ιστορική στιγμή..., της εξόδου της χώρας στις αγορές. Επί της ουσίας, όμως, ήταν πράξη υπονόμευσης όλων των προσπαθειών του πολύπαθου Ελληνικού Λαού.

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Δήμητρα 11/04/2014 10:07:19

   συμπλήρ. : ...αλλά, κυρίως της κυβέρνησης Σαμαρά, την πιο κρίσιμη,.... .

 6. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 11/04/2014 11:31:02

  Αν ακούς καλπασμό έξω από το παραθύρι σου, δεν υποθέτεις ότι πρόκειται για ένα κοπάδι από ζέμπρες... (εκτός κι αν ζεις στη ζούγκλα). Ο Μαζιώτης τόκανε για την επίσκεψη Μέρκελ, πολύ απλά...

 7. Aegean times avatar
  Aegean times 11/04/2014 11:40:26

  " Δωράκι" στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο ήταν η χθεσινή έκρηξη....... ήθελε να τονίσει ο " δωρητής" ότι δεν πρέπει να τον ξεχνάνε, δεν πρέπει να τον υποτιμούν, δεν ξεχνά..... και κυρίως ότι ανά πάσα στιγμή με τις άκρες που έχει μπορεί να δημιουργήσει μπάχαλο.... Αλλά το κέντρο έπρεπε να χτενίζεται παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ, μου φαίνεται ότι δεν κάνουν και τις καλύτερες προβλέψεις εκεί στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες.

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 11/04/2014 11:47:44

  Ευρωπαίοι και αμερικανοί επενδυτές απέδειξαν ότι Δεν πτοούνται από τους παλαιάς κοπής προβλέψιμους εκφοβισμούς και δολιοφθορές. Και η επιτυχία του Ελληνικού Ομολόγου είναι γεγονός διεθνώς αναγνωρισμένο. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, τα οφέλη ήδη μετρούν υπέρ της Ελλάδας. Η Ελλάδα (όλοι εμείς οι συνειδητοποιημένοι ‘Ελληνες Πολίτες δηλαδή), επί 4 χρόνια βιώσαμε τη κόλαση, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και σήμερα, με Έλληνα Ηγέτη-Πρωθυπουργό (με τίποτα στον κόσμο δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του), με βήματα μικρά, σταθερά, σοφά, νοικοκυρεύουμε Το Σπίτι Μας. Και είναι αυτές ακριβώς οι Ελληνικές επιτυχίες, τις οποίες οι εντός των τειχών μασκαράτες Δεν τις θέλουν. Δεν τις αντέχουν. Δεν τις μπορούν. Ας συνειδητοποιήσουν όμως όλοι αυτοί, ότι η Ελλάδα Δεν είναι παγώνα.

 9. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 11/04/2014 12:04:57

  Πότε θα καταλογισθούν ευθύνες για τις "αποδράσεις" των μελών της "17Ν" από τις φυλακές; Ποιος έδινε άδειες σ' αυτά τα καθάρματα; Γιατί στην Ελλάδα δεν βρίσκεται κάποιος με ευθιξία να παραιτηθεί; Για πόσο θα μπορούμε ακόμη να κοκορευόμαστε για το ελληνικό φιλότιμο;

 10. Naruto avatar
  Naruto 12/04/2014 00:02:54

  Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν βέβαιη.Απο την άλλη το χτύπημα χρειαζόταν αρκετό χρόνο προετοιμασίας οπότε δεν πρέπει να σχετίζονται αυτά τα δυο .Για τους δράστες δεν υπάρχει αμφιβολία για τον αριστεροεγκληματικό προσανατολισμό τους κάτι που συγκαλυπτόταν με την 17Ν όπως αναφέρθηκε πιο πάνω .Το ερώτημα ειναι :ο εμφύλιος τελείωσε η συνεχίζεται σαν ψυχρός εμφύλιος με κάποιες θερμές εκδηλώσεις ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.