#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2010 17:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποινική δίωξη για το πρόγραμμα «Ερμής»Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης για το σκέλος της υπόθεσης της Siemens  που αφορά το πρόγραμμα «Ερμής» του Ελληνικού Στρατού.

Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού. Και τα δύο στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία EAB, η φάση 2 του προγράμματος «Ερμής», κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Έγραφε το Antinews:

Αφήστε τα σπίτια και πιάστε τα συστήματα

Οι ανακρίσεις πότε θα φτάσουν στο σύστημα ΕΡΜΗΣ;

Τον Σεπτέμβριο του 1999 ο τότε υπουργός Αμύνης, Άκης Τσοχατζόπουλος υπέγραφε, παρουσία του πρώην επικεφαλής της Ζήμενς Ελλάς και του αρμοδίου στελέχους της Ζήμενς Γερμανίας, Γκεμπάουερ τη σύμβαση για το τηλεπικοινωνιακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, «Ερμής».

Το κομμάτι του έργου που πήρε έφτασε τα επτά δισεκατομμύρια δραχμές (τα υπόλοιπα μοιράστηκαν άλλες εταιρείες). Περίπου την ίδια περίοδο, η πολυεθνική αναλάμβανε έργο 27,5 εκ. δολαρίων για την κατασκευή εξειδικευμένων τμημάτων για τα αντιαεροπορικά συστήματα, «Πάτριοτ». Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise που ερευνά για λογαριασμό της Ζημενς το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων, έδωσε στις ελληνικές αρχές ένα διάγραμμα με τίτλο «ανοικτές πληρωμές 2%». Το διάγραμμα διαμορφώθηκε με βάση την κατάθεση ενός εκ των χειριστών των «μαύρων ταμείων», του Wolfgang Rudolph στην εισαγγελία του Μονάχου, στις 12-2-2007. Μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο του Μονάχου, ανέφερε ότι πληρώθηκαν πολιτικοί για την περίφημη πια «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ, τα προγράμματα του στρατού ΠΑΤΡΙΟΤ και ΕΡΜΗΣ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Το 1999, η Siemens αναλαμβάνει την κατασκευή του συστήματος ΕΡΜΗΣ για τις τηλεπικοινωνίες του στρατού. Στο πλαίσιο αυτό τιμολογεί μια εταιρεία ονόματι Dasa. Η Dasa πληρώνει στη συνέχεια μια offshore εταιρεία ονόματι Pacific Ocea στη Midland Bank στο Μονακό. Από την τελευταία ο συνεργαζόμενος με τη Siemens μεσάζων πληρώνει δύο πολιτικούς της τότε αντιπολίτευσης ΝΔ (το ένα πρόσωπο πληρώθηκε μέσω συγγενούς) και τρεις του ΠΑΣΟΚ (δύο πολιτικοί και ένας υπηρεσιακός παράγων).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. καπελωμα τζι αρ avatar
  καπελωμα τζι αρ 24/06/2010 23:09:43

  Το πρόγραμμα Ερμής είναι αυτό που θα έβαζαν τα Αμερικανικά συστήματα του στρατού να "συνομιλούν" με τα Ρώσικα ή τα Νορβηγικά ή κι εγω δε ξέρω τι άλλο κι ολα μαζί με τη Πρεσβεία?
  χε χε χε Σόρυ... Πλάκα κάνω! :)
  Τι ακριβώς ήταν το ΕΡΜΗΣ? Είχε σχέση με τα ΠΑΤΡΙΟΤ της αεράμυνας?
  Ενδιαφέροντα τρίγωνα σχηματίζονται αν είχε. SIEMENS και Γερμανοί ο "συνομιλητής", PATRIOT και Αμερικάνοι και τα Σ-300 κάπου στο βάθος εντελώς βουβά? Λέμε τώρα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.