12/10/2008 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα;

 

____________________________________________________ 

Η Ελλάδα είναι η καημένη πολλή μικρή για να επηρεάσει και δεν έχω ιδέα τι σκέφτονται οι κυβερνώντες μας. Αν και μας βλέπω με τους ...Γερμανούς. Κατ' αρχάς εικάζω ότι πολύ γκρίζο χρήμα θα μπει ή έχει ήδη μπει, είτε από τον φόβο του εξωτερικού, είτε από την μοναδική ευκαιρία «φέρτα και μην σκέφτεσαι τίποτα μέρες που είναι». Δεν πιστεύω ότι θα σκάσει καμία τράπεζα. Οποιαδήποτε όμως δείξει σημάδια δυσφορίας, η Εθνική είναι εδώ. Κατά τα άλλα, χαμογελώ με τα σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ άλλων τραπεζών, σκεπτόμενος τους γραφικούς χαρακτήρες κάθε μίας από αυτές.

Το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών μπορεί να μην είναι τα χαρτιά της Lehman,  αλλά η δυνατότητα του Έλληνα να ανταπεξέλθει. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε ύφεση και προβλέπω περιόδους χάριτος και ρυθμίσεις από τις Τράπεζες προκειμένου να μην πεθάνει η κότα που κάνει το αυγό - ίσως όχι χρυσό, αλλά αυγό.

Εκτός από τους επώνυμους που αναφέρει ο factorx σε προηγούμενη ανάρτηση, η βιομηχανία και το εμπόριο θα υποφέρουν. Παραγγελίες θα ακυρωθούν, δουλειές δεν θα κλείσουν, θα μαζευτούν τα αποθέματα και τα κεφάλαια κίνησης, αλλά αυτά θα συνεπάγονται, αναπόφευκτα και ανεργία, που με την σειρά της θα αυξήσει πίεση επισφαλειών σε τράπεζες. Η βιομηχανία θα δείξει ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο και το 2008.  Το 2009 θα είναι δύσκολο.  Η οικοδομή ήταν ήδη καθισμένη, τι να πω για τους επόμενους 15 μήνες;  Τώρα ίσως, και επιτέλους, μειωθούν οι τιμές των ακινήτων, που όμως και αυτό θα δυσκολέψει το τραπεζικό σύστημα.

Ο μεγάλος χαμένος θα είναι το ήδη οριακό ασφαλιστικό σύστημα. Μπορεί η υπουργός να μας λέει ότι όλα είναι καλά, αλλά δεν την πιστεύω. Δεν γνωρίζω το μέγεθος του προβλήματος εκτός από το αν πω ότι είναι μεγαλύτερο από ότι μας λένε και είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχουν το πολιτικό σθένος να πουν καν την αλήθεια, πόσο μάλλον να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Με ρώτησε κάποιος τι προτείνω. Δεν προτείνω, αλλά εύχομαι για έναν ήπιο, βροχερό χειμώνα, χωρίς καταστρεπτικές καταιγίδες, πλημμύρες,, κατολισθήσεις και τέτοια, χωρίς παγετούς την άνοιξη και ένα ήπιο καλοκαίρι. Η ανακατανομή πλούτου είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον να την βγάλουμε σώοι.

Δ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 13/10/2008 00:03:09

  Ο χειμώνας μόνο ήπιος δεν θα είναι.

  Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι πείνα. Από πέρυσι φαινόντουσαν αυτά. Απλά δεν τόλμαγαν να πουν την αλήθεια.

  Εγώ δεν χαμογελώ με τα σενάρια συνγχωνεύσεων. Μπορεί όντως στην Ελλάδα να χωράνε 2-3 τράπεζες, αλλά οι περισσότερο ολιγοπωλιακές καταστάσεις δημιουργούν στρεβλώσεις.

  Στο μόνο που χαμογελώ είναι ότι ίσως δούμε πολιτικούς να λιντσάρονται.

 2. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 13/10/2008 00:30:30

  ... τόλμησε, βρε Δ.Π., τόλμησε κι άφησε τα καλοκαίρια, τις βροχές και τους χειμώνες ...
  ... βγάλε κραυγή απόγνωσης μπας και ζητήσει κάποιος "κρατική παρέμβαση"...
  ... επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας και μόνης "ρυθμισούλας"...
  ... άντε, βγάλτο ...
  ... αλήθεια, πώς μου το 'πες;
  ... "... Η «ρύθμιση» stavrosx1 είναι νομοθετική πράξη (που εισηγείται η εκτελεστική εξουσία αλλά αποφασίζουν οι νομοθέτες). H κρατική παρέμβαση είναι αμειγώς εκτελεστική πράξη..." ...
  ... τί όμορφα που ακούγεται...
  ... έρρωσο ...

 3. Παπαγεωργίου...Ε avatar
  Παπαγεωργίου...Ε 13/10/2008 00:46:20

  Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω φίλε μου σε σχέση με αυτά που θα μας ξημερώσουν..Τι προβλέπω? Ενα θα σας πω πολυ πολυ πολυ πολυ απλο...! Όσοι μένουν σε νοίκι -οικογενειάρχες ή μη- και δεν έχουν σταθερή δουλειά...στον δρόμο...η χαρά του εξώστη! {ένα} από αυτα θα ειναι τα αποτελέσματα της ανεργίας που θα σαρώσει την Ελλάδα..

 4. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 13/10/2008 08:47:22

  Ποια κρίση και πράσινα άλογα ακούω 26 χρόνια κρίση 20%-22% κάτω από το όριο φτώχειας και κυριαρχεί ο δικομματισμός και το κατεστημένο .Τώρα απλά θα γίνει μια ανακατανομή του πλούτου (αυτό δεν χάνετε απλά αλλάζει τσέπη ) ας ξεσηκωθούν και αυτοί οι διάφορα βολεμενοι ΟΤΕ, Ο.Α. ,ΔΕΗ ,δημοσίου κλπ .που βολευόταν και σήμερα με διάφορα στειτς ΠΑΛΙ ,αστηνομιες,στρατο κλπ βολεύονται επί Κωστάκη .

 5. αραχνιασμένος avatar
  αραχνιασμένος 13/10/2008 09:17:04

  «Περάσαμε αναμφισβήτητα μια κρίση. Αλλά νομίζω ότι την ξεπεράσαμε. Και την ξεπεράσαμε χάρη στο αίσθημα ευθύνης όλης της παράταξης, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

  Προειδοποιεί, παρ’ όλα αυτά, πως τα πράγματα είναι δύσκολα και «αυτή την ώρα προέχει να θωρακίσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση».

  Μην ανησυχείτε, η Ντόρα κατάλβα ότι έχουμε κρίση και το χειρίζεται. Θέλει το ΥπΟικ; ή θέλει να βάλει κανέναν φίλο της εκεί.

  Εγώ πάντως με την σημερινή της δήλωση, εάν ο Πιλάβιος δεν είχε απαγορεύσει το short selling θα τα έχωνα όλα.

 6. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 13/10/2008 09:25:02

  αραχνιασμένος-μια παροιμία στο χωριό μου που αφόρα την κυρία λέει " πίσω έχει η αχλάδα την ουρά "

 7. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 13/10/2008 10:51:58

  το εγραψε ο παπου Μαρξ εμεις το χαβα μας !!

 8. Στελιος® avatar
  Στελιος® 13/10/2008 12:22:42

  Anonymous 7, τα ειπες ολα σε λιγες αραδες. Αυτο ακριβως που περιγραφεις συμβαινει, επρεπε το χρημα να αλλαξει χερια και το βαφτισαν κριση.

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/10/2008 12:51:21

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: "Η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου"*


  Αυτό, πάντως, που συμβαίνει τώρα, δεν είναι "ανα-διανομή", αλλά …"ΆΝΩ-διανομή", -if you know what I mean. Τα παίρνουν από τους από κάτω και τα δίνουν στους "από πάνω", στους ανωτέρους!

  Παρεμπιπτόντως, σημειολογικά, σ' αυτό το "Ι" (= ΕΓΩ), που γράφεται μόνιμα με κεφαλαίο στα αγγλικά, κρύβεται και το βαθύτερο νόημα, η "ουσία" και ο "Λόγος" τής νυν κρίσης τού παγκόσμιου "κεφαλαίου", αλλά και όλων των δυστυχιών που κατατρέχουν τον ΜΟΝΟ-θεϊστικό Δυτικό κόσμο, ανέκαθεν. "ΕΓΩ ειμί, ουκ έσονται έτεροι πλην ΕΜΟΥ"! Ή "ξέρεις ποιος είμαι ΕΓΩ, ρε;". Εγωισμός!

  Ενός ανδρός Αρχή, -και "τουμπεκί ψιλοκομμένο" σκασμού, οι διαφωνούντες! ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΣ. Στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην δουλειά, στις παρέες, στους ομίλους, στις εταιρείες. Αυτές, οι τελευταίες, είναι και οι μόνες που έχουν δικαιολογημένα για θεό τους το χρήμα, οπότε, και να μην είχε εφευρεθεί ο Μονοθεϊσμός, θα έπερεπε να τον …εφεύρουν. Η μεγάλη τρώει την μικρή, μέχρι να μείνει μια και μοναδική, στο τέλος.

  Μα, αυτός είναι ο "Νόμος" της ζούγκλας, της Φύσης, του ενστίκτου, του ά-Λογου ζώου. Εμείς είμαστε "Άνθρωποι Σοφοί". Δηλαδή, έχουμε εφεύρει, ήδη, την "ΠΟΛΙΤΙΚΗ", για να είμαστε τέτοιοι. Γιατί η Πολιτική είναι η επιβολή του νου, της Λογικής, επί του ενστίκτου.

  Μέχρι τον Homo Sapien, ο άνθρωπος ήταν, απλώς, ζώον. Μετά, έγινε "ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΖΩΟΝ". Η πρώτη πολιτική πράξη του ήταν η αναπαραγωγή κατά επιλογή, και όχι όλοι με όλες, όπως αφόρητα και "δεσποτικά" ο δικτάτορας "Ένστικτο" υπαγορεύει να κάνουν τα ά-Λογα ζώα. Είτε αυτό έγινε "κατά τύχη", (: ποιος ελέγχει την Τύχη;), είτε κάποιος πιθηκ-άνθρωπος το "εμπνεύστηκε", (: κι εδώ με "πνεύμα" έχουμε να κάνουμε, έτσι κι αλλιώς), οι άνθρωποι είδαν ότι ήταν "καλόν καγαθόν"! Τους συνέφερε η τεκνοποιία κατ' επιλογήν, γιατί έδινε καλύτερα, -δηλαδή, υγιέστερα-, παιδιά.

  Αφού για χιλιάδες χρόνια πειραματίστηκαν με πολλούς τρόπους επιλογής, κατέληξαν ότι το καλύτερο ήταν να μην παντρεύονται οι συγγενείς εξ αίματος. Αυτό έδωσε το "ΓΕΝΟΣ". Οι πρώτοι που το ακολούθησαν και βγήκαν από την ανώτερη βαθμίδα- περίοδο- εποχή της "Βαρβαρότητας" και μπήκαν στην εποχή (της πρώτης βαθμίδας) του "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ", ήταν αυτοί που ονομάστηκαν αργότερα "Έλληνες". Μετά, οι Ρωμαίοι. Μετά οι υπόλοιποι, ενώ κάποιοι σε ερήμους και ζούγκλες δεν έχουν ακόμη φτάσει.

  Αυτοί οι Έλληνες, που πίστευαν σε γενικές συνελεύσεις …δωδεκαμελούς διοικητικού συμβούλιου θεών, υπό την προεδρία του πρώτου μεταξύ ίσων, "Διός", (: διαδικότητα, δυϊσμός, -η εξέλιξη της Μονάδας), εφηύραν την "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" και, πριν 2500 χρόνια, την Άμεση Δημοκρατία τού "τις αγορεύειν βούλεται;". Στοιχειοθέτησαν και όλες τις γνωστές επιστήμες, πλην …Οικονομολογίας και Ψυχολογίας. Η οικονομική κρίση, σήμερα, λένε οι επαΐοντες (!), προέρχεται από τον πανικό στην "Αγορά", στην Οικονομία, ο οποίος, όμως, είναι ...ψυχολογικό φαινόμενο!

  ΑΝ οι Έλληνες που λέγαμε τα άκουγαν αυτά, θα γέλαγαν και θα έλεγαν, πνευματοδώς: "It's all ...greek to us"! Γιατί, για τους Έλληνες , η Οικονομία ήταν απότοκος της Πολιτικής και η Ψυχολογία της Φιλοσοφίας. "Αγορά", δε, ήταν ο τόπος συνάθροισης της "Εκκλησίας" του "Δήμου" των ΠΟΛΙΤΩΝ, και όχι παζάρι …μικρο-πωλητών έξω από εκκλησίες, ή μεγαλο-χρηματιστών μέσα σε ναούς άυλου χρήματος.

  Αλήθεια, ΠΟΙΟΙ, -άρα yes-, είναι στην κορυφή των εταιρειών και του χρήματος, σήμερα; Ήτοι, σε ποιους κατευθύνονται τα λεφτά που χάνονται στα χρηματιστήρια; ΠΟΙΟΣ ευνοείται από την Κρίση; Ποιος μπορούσε να την προκαλέσει; ΠΟΙΟΙ έχουν και cash "και τα σκυλιά (των ΜΜΕ) δεμένα", σήμερα, αγοράζοντας "κοψοχρονιά" ό,τι επί τούτου απαξίωσαν στον μονοθεϊστικά προγραμματισμένο, (: "πίστευε, και μη ερεύνα"), και οικονομικά διοικούμενο (" Δυτικό Κόσμο, που ηγείται του "γλόμπου" όλου;

  Λέτε να εκβιάζουν αυτά τα κεφάλαια την Αμερική, τώρα, επειδή δεν δίνει το ΟΚ στους νεο- Συντηρητικούς Ευαγγελιστές να επιτεθούν (με "μίνι" πυρηνικά!) στην Περσία; Ή, μήπως, επειδή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την κατάληψη του κόσμου μέσω των όπλων, (βλέπε και πρόκληση Ρωσίας στην Γεωργία), αποφάσισαν να το κάνουν μέσω του χρήματος; Έστω, και με βαριά καρδιά, γιατί ο πόλεμος φέρνει σίγουρα κέρδη στο κεφάλαιο, ενώ τα χρηματοπιστωτικά κέρδη και "παίζονται", και έχουν ρίσκο και είναι, βέβαια, εκ φύσεως, …αβέβαια.

  Ίδωμεν, παίδες, ίδωμεν! Το παιγνίδι μόλις αρχίζει…

  --------
  * "Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people" - "Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός των καταπιεσμένων, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου και η ψυχή των άψυχων συνθηκών. Είναι το όπιο του λαού". (Ο πατέρας του Μαρξ ήταν ραβίνος που έγινε χριστιανός. Το διαδακτορικό του Καρόλου ήταν για την ιωνική- ορθολογική- διαλεκτική- υλιστική σχολή)

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 13/10/2008 16:45:42

  Το κατω κειμενο απο τη σημερινη Μακεδονια, την εφημεριδα της Θεσσαλονικης εννοω. Ποσοι απο εμας διαβαζουν Μακεδονικες εφημεριφες; Ξερουν οι νοτιοι Ελληνες τι πραγματικα συμβαινει εκει πανω που μερικοι καλολαδωμενοι χαμουτζηδες (ο επιστημονικος ορος για τους νοτιους Ελληνες απο τους Μακεδονες).
  Ας ρωτησουμε λοιπον, στα σοβαρα ομως, που θα “φανε”τα τελευταια τους χρηματα οσοι εχουν οικογενειες να θρεψουν; Αν αυτη η κατασταση συνεχιστει τι θα συμβει στην Ελληνικη κοινωνια; Δεν θα τεθουν οι βασεις για την ουσιαστικη αυτοδιαλυση της; Δεν θα γλειφουν, κυριολεκτικα, τα χειλια τους οι νεοταξικοι εφιαλτες του Αθηναιασταν και τα εξωθεν αφεντικα τους;
  Του Μίλτου Τρούμπαλου, Εφ. Μακεδονια
  Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, από το 2005 περισσότερες από 270 επιχειρήσεις έκλεισαν και περισσότεροι από εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία και την απόγνωση. Σε οριακό σημείο, άλλωστε, λίγο πριν από το λουκέτο, βρίσκονται και πολλές άλλες επιχειρήσεις.
  Με το προαναγγελλόμενο κλείσιμο της Siemens, στο τέλος του μήνα, μιας επιχείρησης κερδοφόρας, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοί της, στην πλειονότητά τους όσοι εργάζονται σε βιομηχανίες ανησυχούν, καθώς βλέπουν ότι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, η αποβιομηχάνιση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κινητοποιηθούν δυναμικά, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για εξέλιξη και συνέχιση του προγράμματος ανακατασκευών φορτηγών του ελληνικού στρατού.
  Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι και στην ΕΛΒΟ εφαρμόζεται “πολιτική συρρίκνωσης, εκφυλισμού και απαξίωσης”, κάτι που καταδεικνύεται από τις 400 χαμένες θέσεις εργασίας και την υποαπασχόληση, αφού μόνο το 10% των εργαζομένων του εργοστασίου απασχολείται και μόνο μία σειρά παραγωγής λειτουργεί κανονικά. Οι απολυμένοι των βιομηχανιών που έκλεισαν οδηγούνται στην απόγνωση, καθώς οι υποσχέσεις που λαμβάνουν για άμεση αποκατάσταση δεν πραγματοποιούνται, ενώ τα καθημερινά έξοδα στα νοικοκυριά τους μετατρέπονται σε δυσβάσταχτα χρέη που συσσωρεύονται, λόγω και της ακρίβειας και της γενικότερης κακής οικονομικής κατάστασης.
  Οι απολυμένοι αποστέλλουν βιογραφικά σημειώματα σε άλλα εργοστάσια, με αντικείμενο παρεμφερές με την προηγούμενη εργασία τους, αλλά οι ελεύθερες θέσεις είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις τα βιογραφικά απορρίπτονται και λόγω της ηλικίας των πρώην εργαζομένων, καθώς αρκετοί από αυτούς εργάζονταν για πολλά χρόνια στα εργοστάσια που έκλεισαν και τώρα θέλουν μόνο λίγα ένσημα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που απολυμένοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιχειρήσεις, οι οποίες, γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τους εκμεταλλεύονται παρέχοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το ένα τέταρτο των απολαβών που είχαν στην προηγούμενη εργασία τους. Λύση ίσως να μπορούσαν να αποτελέσουν τα επιδοτούμενα για τους εργοδότες προγράμματα του ΟΑΕΔ, όμως ακόμη και αυτά φαίνεται ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των απολύσεων των εργαζομένων και των βιομηχανικών λουκέτων.
  ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…
  Ο Θανάσης Μητρούδας εργαζόταν για 30 χρόνια ως συντηρητής μηχανημάτων στην Βαλκάν Εξπόρτ. Ουσιαστικά ανήκει στους τελευταίους απολυμένους της επιχείρησης, καθώς εργαζόταν μέχρι τις 20 Ιουλίου 2007, οπότε σταμάτησε οριστικά η παραγωγική διαδικασία. “Το προσωπικό είχε ήδη μειωθεί δραματικά. Κάθε μήνα απολυόταν το 4%. Πήραμε άδεια και όταν γυρίσαμε δεν δουλέψαμε ποτέ ξανά”, θυμάται ο κ. Μητρούδας. “Το περιμέναμε ήδη από το Σεπτέμβριο του 1999. Τότε ζητήσαμε το business plan που θα ακολουθούσε η νέα διοίκηση της επιχείρησης. Τελικά πλάνο δεν πήραμε ποτέ”. Ο κ. Μητρούδας έχει δύο παιδιά, ηλικίας 30 και 21 ετών. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τεράστια ακόμη και πριν από το οριστικό λουκέτο. “Τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει από το 1996. Τότε μάλιστα η κόρη μου έδινε πανελλήνιες εξετάσεις και αναγκάστηκε να σταματήσει το φροντιστήριο.
  Μετά το 2001 η παραγωγική διαδικασία σταδιακά σταμάτησε. Από τα τέλη της δεκαετίας είχα πάρει στεγαστικό δάνειο και αναγκάστηκα αργότερα να δανειστώ εκ νέου, για να το ξεπληρώσω”. Το στεγαστικό δάνειο εξοφλήθηκε τελικά το 2008 αντί για το 2002 και τα χρήματα για την αποπληρωμή προήλθαν από όσα περίσσευαν από το ταμείο ανεργίας και από την εργασία της συζύγου. Από τις πρώτες στιγμές, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στο εργοστάσιο, η πολιτεία μέσω των αρμοδίων υπουργών διαβεβαίωνε ότι η επιχείρηση θα παραμείνει ανοιχτή. “Το εργοστάσιο δεν θα κλείσει, μην γκρινιάζετε. Ακόμη και να χρειαστεί να κλείσει, σίγουρα δεν θα μείνετε στο δρόμο, υπάρχουν προγράμματα, μας έλεγαν τότε”, θυμάται ο κ. Μητρούδας.
  Οι υποσχέσεις όμως έμειναν υποσχέσεις. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, το οποίο έχει ημερομηνία λήξης. “Το δικό μου ταμείο ανεργίας τελειώνει τον επόμενο μήνα. Είμαστε ξεκρέμαστοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Θέλω 1.000 ένσημα για να βγω στη σύνταξη και είμαι 54 χρονών. Δεν μας παίρνει κανένας”, τονίζει ο κ. Μητρούδας. “Πήγαμε σε εργοστάσια και κάναμε βιογραφικά. Είσαστε μεγάλοι, μας είπανε. Η εμπειρία μας, όπως φαίνεται, δεν έχει καμία σημασία”, επισημαίνει ο κ. Μητρούδας, ο οποίος αναζητά την εργασία που θα του προσφέρει τα τελευταία ένσημα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. “Προσπαθώ να βρω μια εργασία ακόμη και μακριά από τον τόπο μου. Θα αναγκαστώ να ξενιτευτώ στα 54 μου χρόνια. Προσπαθώ να αξιοποιήσω την πείρα μου σε ομοειδή εργοστάσια, σε μία επιχείρηση στα Γρεβενά ή αν χρειαστεί θα κατέβω και στην Αθήνα”.
  “ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ”
  Στο εργοστάσιο της Siemens συναντηθήκαμε με τον κ. Νικόλαο Στάμογλου, επί 17 χρόνια εργαζόμενο στην κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων σε ρομποτικά συστήματα. Αυτήν την εξειδίκευση την έχει εμπλουτίσει με σεμινάρια σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η περίπτωση του κ. Στάμογλου είναι ξεχωριστή, καθώς και η γυναίκα του εργάζεται στο εργοστάσιο 18 χρόνια τώρα, ενώ και η μητέρα του έχει συνταξιοδοτηθεί από τη Siemens. “Οι συναισθηματικοί δεσμοί με αυτόν τον χώρο είναι τεράστιοι”, υπογραμμίζει. Στο εργοστάσιο της Siemens η είδηση του λουκέτου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η κερδοφόρα πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με το σύνολο των εργαζομένων, δεν δικαιολογεί το κλείσιμο της επιχείρησης.
  “Λέγανε εδώ και καιρό μισόλογα, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Όλα έδειχναν ότι το εργοστάσιο θα πωλούνταν σε άλλους επενδυτές, αλλά τελικά όλα αυτά ήταν δικαιολογίες, καθώς προετοίμαζαν το κλείσιμο της επιχείρησης”, τονίζει ο κ. Στάμογλου. Η οικογένεια Στάμογλου είναι τετραμελής, με δύο ανήλικα παιδιά, 10 και 7 ετών. “Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού και εγώ και η σύζυγός μου δουλεύουμε εδώ και θα μείνουμε χωρίς δουλειά. Αυτομάτως δεν θα υπάρχει εισόδημα. Δεν θα υπάρχει τίποτα”. Ο κ. Στάμογλου χαρακτηρίζει την εύρεση άλλης εργασίας σχεδόν αδύνατη, ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. “Είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό. Κάνουμε συγκεκριμένες εργασίες εδώ. Είμαστε πολύ εξειδικευμένοι μέσα στο εργοστάσιο της Siemens, αλλά τελείως ανειδίκευτοι στην υπόλοιπη αγορά εργασίας”.
  Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει ενώσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των ημερών που έρχονται και να διεκδικήσουν την αποκατάστασή τους. “Είμαστε ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα οικονομικής φύσης και θα τα καταφέρουμε έστω πρόσκαιρα. Όλοι οι συνάδελφοι μαζί θα δούμε πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και θα βοηθήσουμε, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας. Είμαστε όλοι μια γροθιά”, επισημαίνει ο κ. Στάμογλου και υπενθυμίζει τις υποσχέσεις της πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους: “Όπως μας έχουν πει, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Ανάπτυξης να βρεθεί νέος επενδυτής. Προς το παρόν, είμαστε ακόμη στις υποσχέσεις”.
  “ΜΑΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ!”
  “Να μην τύχει σε κανέναν εργαζόμενο τέτοιο πράγμα. Έχει αδειάσει η ψυχή μου”, τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Βιαμύλ Στράτος Ψωμάς, ο οποίος εργάζεται στο εργοστάσιο από τον Αύγουστο του 1974 ως ηλεκτρολόγος και θερμαστής. Μόλις συναντηθήκαμε, μάς έδειξε παλιές φωτογραφίες από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν μέσα στο εργοστάσιο για τις οικογένειες των εργαζομένων τη δεκαετία του 1960. “Ο πατέρας μου ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ξεκίνησαν το εργοστάσιο το 1954. Από παιδιά περιμέναμε αυτές τις οικογενειακές γιορτές.
  Έχω ζήσει μέσα στους χώρους του εργοστασίου από παιδί. Είναι σαν να μου έκαναν έξωση από το σπίτι μου”, τονίζει ο κ. Ψωμάς. Η οικογένεια Ψωμά είναι τετραμελής, με δύο κόρες 25 και 12 ετών. Πλέον το μοναδικό άτομο που εργάζεται στην οικογένεια είναι η μεγαλύτερη κόρη. “Η γυναίκα μου δεν χρειάστηκε να δουλέψει ποτέ. Η Βιαμύλ ήταν ένα καλό εργοστάσιο, χωρίς προβλήματα και με θετικούς ισολογισμούς. Όποιος πήγαινε να δουλέψει στη Βιαμύλ ήταν σαν να πήγαινε να δουλέψει στο δημόσιο. Πλέον μας συντηρεί η κόρη μου. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η μικρή κόρη μου είναι σε ηλικία που πρέπει να ξεκινήσει φροντιστήρια”, υπογραμμίζει ο κ. Ψωμάς. Από το 2005, εδώ και τρία χρόνια δηλαδή, οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, μέχρι την ημέρα που τους ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο θα κλείσει.
  “Το Φεβρουάριο του 2006, Παρασκευή και 13, σημαδιακή ημέρα, μας ανακοινώθηκε το κλείσιμο της επιχείρησης από τους διευθυντές της Tate & Lyle”. Το λουκέτο έγινε πραγματικότητα την 30ή Σεπτεμβρίου και η απειλή της ανεργίας έφερε την απόγνωση “Αναγκάστηκα να κάνω απεργία πείνας για πέντε ημέρες. Ήρθε η κόρη μου και μου είπε να σταματήσω, γιατί άκουσε στην τηλεόραση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουμε νέα εργασία από τη 1 Οκτωβρίου. Πού είναι αυτή η δουλειά;” αναρωτιέται ο κ. Ψωμάς, επιδεικνύοντας το σχετικό δημοσίευμα, που εμπεριέχει τις δηλώσεις για αποκατάσταση από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο κ. Ψωμάς τονίζει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για τους νεαρότερους εργαζόμενους, όσους είναι μικρότεροι από 47 ετών. “Οι μικρότεροι είναι σε χειρότερη μοίρα. Δεν θα τους πάρει κανένας εργοδότης. Εγώ θα εκμεταλλευτώ ένα διάταγμα και θα βρεθώ σε δήμο, για να συμπληρώσω τα αναγκαία ένσημα. Δεν με φοβίζει η δουλειά. Ακόμη και οδοκαθαριστής θα δουλέψω”, υπογραμμίζει ο κ. Ψωμάς. ”
  Καλη αναγνωση.

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 16:46:17

  H θεσσαλονίκη, συμφωνώ απόλυτα, έχει πρόβλημα σοβαρό εδώ και 4 χρόνια (από τους «Ολυμπιακούς») και απορώ πως η υδροκέφαλη Αθήνα, ασχοελείται με τα Σκόπια και αφήνει την Θεσσαλονίκη να βουλιάζει.
  Ποιόν έχουμε για υπουργό Ανάπτυξης; Γιατί τόσο καιρό φευγουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και πάνε βόρεια; Φτάνει η εξαθλίωση για να είμαστε ανταγωνγιστικοί με τους Βούλγαρους και τους Σκοπιανούς; Έχεις άποψη υπουργέ (ή σε έχει φάει το real estate;)

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 13/10/2008 16:46:58

  Τροφη για σκεψη:
  ΟΛΟΙ οι αγωγοι περνανε απο τη Μακεδονια (φυσικα και τη Θρακη και την Ηπειρο). Γιατι αρα’γε να κοπτονται οι φιλοι μας για την ψευτομακεδονια και για το Αλβανισταν (Τσαμουρια κανεις;).
  Στο δε Αθηαναισταν μαλωνουν με ναζιστικη νοοτροπια πλεον (αν φας με τον ταδε εισαι ο δεινα και αν μιλησεις με τον αλλον πηρες μιζες, τ’ἀκους ΠαραγονταΧ;), και σας διαλυουν βαθμηδον σπερνοντας το σπορο της διχονοιας και του μισους προς αλληλους. ειναι τοσο χυδαια μηδενικο το παιγνιδι στο οποιο ολοι ειναι μπλεγμενοι που δεν βλεπουν κατω απο τη μυτη τους. Σαν να μη διδαχθηκαν τιποτα απο την προσφατη ιστορια. καλα λεν οι Τουρκοι. Οι Γκιαουρηδες ξεχνουν αμεσως. Και αγωνιζονται για τους …ομοφυλοφυλους, τις λεσβιες, τους …κουβανους, και ολους τους ανα τον κοσμο αναξιοπαθουντες, εκτος απο τους Ελληνες. Μαλλον επειδη ειναι Ελληνες, και δεν ειναι της μοδας να εισαι …Ελληνας σημερα. Αλβανος ναι, Σκοπιανος ναι, ο κ. Alex Αλαβανος, ο προστατης παντος πτωχου μαλλιστα πηγε να τους εμψυχωσει. Αλλα ελληνας;

 13. t avatar
  t 13/10/2008 16:47:54

  Κατά τον “Eλεύθερο Τύπο”, τα αιτήματα της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν ως εξής:
  • Να αρθούν οι εθνικοί περιορισμοί στο Αφγανιστάν. Η ελληνική δύναμη που υπηρετεί εκεί εκτός Καμπούλ και να συμμετέχει κανονικά στις επιχειρήσεις υπό τη διοίκηση του αρμόδιου ΝΑΤΟϊκού διοικητή.
  • Συμμετοχή στις κάλυψη των δαπανών των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS).
  • Συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ειδικού ταμείου κάλυψης των αναγκών της Συμμαχίας σε ελικόπτερα (κυρίως επιθετικά αλλά και μεταφορικά).
  • Αμεση ενεργοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια αμερικανικών πυρομαχικών 120 mm για τα γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ και όχι πραγματοποίηση διαγωνισμού.
  • Αξιοποίηση της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ από 1ης Ιανουαρίου του 2009 για την προώθηση της ΝΑΤΟϊκής γραμμής στην κρίση της Γεωργίας.
  • Αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από PAC-2 στο επίπεδο PAC-3 για μεγαλύτερη κάλυψη.
  • Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Gazprom. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας που θα μεταφέρει αζερικό αέριο και δεν διανοούνται ότι μπορεί να διοχετευθεί εκεί ρωσικό αέριο.
  • Αποδοχή του «πακέτου Νίμιτς» και αναθεώρηση της θέσης του Κ. Καραμανλή για «μία ονομασία έναντι όλων», προκειμένου να αρθεί το ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
  • Αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ως πρώτο βήμα ζητείται η σφράγιση των διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου αντί της τακτικής σφράγισης επισυναπτόμενου λευκού χαρτιού.
  • Σταθερότητα στη θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απόρριψη των ιδεών του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί για ειδική σχέση Τουρκίας-Ε.Ε., που δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου.

 14. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 13/10/2008 16:49:32

  t-λενε “Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Gazprom. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας που θα μεταφέρει αζερικό αέριο και δεν διανοούνται ότι μπορεί να διοχετευθεί εκεί ρωσικό αέριο” .αιντε ας βανουν επιτελους λιγο δικο τους απο Αλασκα για να το δουμε …πλακα εχουν και αυτοι με τα αιτηματα τους .

 15. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/10/2008 18:55:24

  Νίκο,

  οι ...Αθηναίοι φταίνε για όλα! Ψωμιάδης, ολέ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.