#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2011 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα;Από την στιγμή που ο Παπανδρέου ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ όλα τα πολιτικά του λάθη καλύπτονται από συνεχή εκβιαστικά διλήμματα που θέτει προσπαθώντας να ξεγελάσει  τους αντιπάλους του με στόχο να τους κάνει και συνένοχους και να μοιρασθεί το πολιτικό κόστος που του αναλογεί.

Ο Σαμαράς γνωρίζοντας πολύ καλά τις Παπανδρεικές πολιτικές συμπεριφορές απέφυγε να πέσει στην παγίδα της θεωρητικής συγκυβέρνησης παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονταν.

Εξάλλου εάν ο Παπανδρέου ήθελε πραγματικά την εθνική συνεννόηση θα καλούσε πριν πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις τους αρχηγούς να συναποφασίσουν μια στοιχειώδη εθνική γραμμή και δεν θα τους καλούσε μετά απλά για να μοιρασθούν  την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Συνεχίζοντας την βασιλική μοναρχική νοοτροπία που τον διακατέχει στην διακυβέρνηση της χώρας ο Παπανδρέου αποφασίζει να πάει σε δημοψήφισμα με ουσιαστικό ερώτημα  Παπανδρέου και παραμονή στο ευρώ, ή Όχι και αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη.

Στην πραγματικότητα ζητάει μέσα από ένα εκβιαστικό φοβικό «ναι»  άφεση αμαρτιών για τα  τραγικά πολιτικά λάθη και παραλείψεις του.

Πρώτο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να πάει ως το δημοψήφισμα ή αν θα πέσει από τους ίδιους του τους βουλευτές.

Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο από τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που ελέγχουν το ΠΑΣΟΚ.

Εάν αυτοί δεν θέλουν να γίνει το δημοψήφισμα τότε θα ενεργοποιήσουν τους θύλακες που έχουν μέσα στο κυβερνητικό κόμμα και θα ιδεολογικοπολιτικοποιήσουν   την ανατροπή Παπανδρέου.

Μην ξεχνάμε ότι η μαγιά της τρόικας των εκσυγχρονιστών Διαμαντοπούλου-Λοβέρδος-Ραγκούσης υπάρχει ήδη.

Είναι άραγε τυχαία η εξαφάνιση και των τριών από τα κανάλια χθες;;;

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Παπανδρέου έχοντας χάσει την συμπάθεια στην βάση του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να  ξαναπαίξει το χιλιοπαιγμένο θέατρο της νέας αποστασίας που κάθε φορά τον διασώζει.

Εάν όμως  τελικά πάμε σε δημοψήφισμα  η θέση της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι η καθολική αποχή επειδή:

1.  Στέκεται στο ύψος των συνταγματικών επιταγών και δεν αποδέχεται την εμπλοκή κορυφαίων πολιτειακών επιλογών  σε μικροπολιτικά παίγνια διάσωσης της δυναστείας Παπανδρέου.

2. Τόσο σύνθετα και κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική της χώρας δεν απαντώνται με ένα ναι ή όχι επειδή δεν είναι και μονοδιάστατες οι παράμετροι που τα καθορίζουν.

3.  Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη της Ευρωπαϊκής   πορείας της χώρας, Αυτό που αμφισβητείται είναι η επάρκεια του Παπανδρέου παρά τις σκληρές θυσίες να διαχειρισθεί την κρίση.

4. Με την μη συμμετοχή της η  αντιπολίτευση εμμένει στην μόνη πραγματικά δημοκρατική λύση που είναι εκλογές και δεν παρεκκλίνει από τον στόχο της εξαιτίας των μικροπολιτικών τακτικών της Παπανδρεικής παρέας.

Σε περίπτωση συμμετοχής της η αντιπολίτευση πέφτει στην παγίδα του πρωθυπουργού αφού αντί η συζήτηση να επικεντρωθεί στα λάθη του στην διαπραγματευτική του ανικανότητα στην αποτυχία του καταφέρνει με αυτό το τέχνασμα  να φαίνεται ο εγγυητής της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου για κάποιον  που είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο είτε το "ναι" είτε το "όχι" θα το παρουσιάσει επιτυχία.

Το "ναι" γιατί θα πει ότι ο κόσμος εγκρίνει την πολιτική του, διαγράφει της μέχρι τώρα θυσίες που έχουμε κάνει και νομιμοποιείται να ζητήσει περισσότερες  για να στηριχθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Παπανδρέου μηδενίζει τον πολιτικό χρόνο και είναι σαν να κέρδισε τις εκλογές.

Με το  «όχι»  θα συνταχθεί άμεσα θα μας πει ότι πήρε το μήνυμα και θα τεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής που είναι μια νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα για απάλειψη δυσμενών για τα λαϊκά στρώματα αποφάσεων.

Παράλληλα μπορεί να βγει ένα συντριπτικό από το δημοψήφισμα  «όχι»  που δεν θα αντιστοιχεί με τις πραγματικές προθέσεις της κοινωνίας.

Ένα  «όχι» που μπορεί να ερμηνευθεί σαν επικρότηση της απομάκρυνσης από την ευρωζώνη ενώ οι πολίτες απλά θα θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να παρακολουθήσει τον κύριο Παπανδρέου στις τυχοδιωκτικές του επιλογές.

Τα προσωπικά και κομματικά του αδιέξοδα δεν μπορούν να γίνουν αδιέξοδα της χώρας.

 

 Aris. A

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Gregor avatar
  Gregor 01/11/2011 12:23:27

  Πολύ εύστοχη η ανάλυση. Λογικά θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες από τον ΑΣ. Τώρα είναι η ώρα!

 2. promitheas avatar
  promitheas 01/11/2011 12:25:49

  Πρέπει πρώτα να ξέρουμε τί ακριβώς ρωτάει.

  • Balafara Hunter avatar
   Balafara Hunter @ promitheas 01/11/2011 13:09:38

   Δεν μας ενδιαφέρει, ότι κι αν ρωτάει. Η απάντηση είναι ίδια. ΟΧΙ!!!

   Ακόμη κι αν η ερώτηση είναι: "θέλετε να συνάψετε δεσμό με τη Μόνικα Μπελούτσι;" η απάντηση είναι και πάλι ΟΧΙ.

   Εκτός κι αν υπάρχει άλλος συντομότερος τρόπος να τον ξεφορτωθούμε.

 3. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 01/11/2011 12:31:16

  Επαναλμβάνω καταχρηστικά το σχόλιό μου σε προηγουμενη ανάλυση ,γιατί είναι άμεσα σχετικό με αυτήν: Πιστεύω πως η απάντηση πρέπει να είναι δεδομένη: ΑΠΟΧΗ.

  Αν φυσικά προχωρήσουν τα σχέδια για δημοψήφισμα ,γιατί μέχρι τον Ιανουάριο η χώρα θα έχει γίνει σκορποχώρι.

  Όπως λοιπόν και να τεθεί το ερώτημα στο δημοψήφισμα του ΓΑΠ , αν τελικά η αντιπολίτευση (και ο λαός) δεν σταθεί ικανή να τον ανατρέψει στο μεταξύ, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή από το Ναι και το Όχι:

  Η περιφρονητική ΑΠΟΧΗ!

  Σε αυτό πιστεύω πως μπορούν άνετα να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σαφώς όλος ο λαός.

  Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος για την απαλλαγή: Ένα παλλαϊκό κίνημα "Δεν Ψηφίζω" !

  (Δεν ψηφίζω, εννοείται, στο εκβιαστικό δημοψήφισμα του ΓΑΠ, όχι γενικά)

  ¨Έτσι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ,απλά ,το τέλος του ΓΑΠ.

  Οποιοδήποτε άλλο, έγκυρο αποτέλεσμα , είτε με Ναι ,είτε με Όχι, θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα ,για τους λογούς που όλοι καταλαβαίνουμε, ενώ θα είναι ζάχαρη για τον ΓΑΠ (Ναι: Όλα καλά ,συνεχίζω, Όχι: Εντάξει φεύγω ,εγώ ήθελα να σας σώσω κι’ εσείς επιλέξατε την καταστροφή!).

  Αυτός νομίζει πως με την πανέξυπνη ιδέα του δημοψηφίσματος έφερε τον εαυτό του σε μια θέση που στη…μητρική του γλώσσα ονομάζεται «win/win».

  Και αν την πατήσουμε και συμμετάσχουμε ,έτσι θα είναι , win/win για τον Τζέφρυ και την Papandreou family και loose / loose για την Ελλάδα.

  Ας πάνε λοιπόν να ψηφίσουν μόνοι τους στο Δημοψήφισμα ,ο ΓΑΠ ,οι φίλοι του ,και όσοι από την οικογένειά του έχουν Ελληνική υπηκοότητα!

  Οι υπόλοιποι, ας απολαύσουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με συμμετοχή…15%!

  Ίσως τελικά ο ΓΑΠ μας δίνει ένα τρόπο να απαλλαγούμε από αυτόν , χωρίς εκτροπή και αιματοχυσία. Απλά με φτύσιμο!

 4. χρυσηίς avatar
  χρυσηίς 01/11/2011 12:45:27

  Οι πολιτες καλα θα κανουν να απαντησουν στο ερωτημα και μονον.
  Το ποιος θα κυβερνησει, αποφασιζεται μεσω εκλογων .

 5. Quid avatar
  Quid 01/11/2011 12:49:57

  Η αποχή θα πρέπει είναι η θέση της ΝΔ. Δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι αδύνατον να υποστηρίξει το "ναι", αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει και το "όχι", διότι, είτε μας αρέσει, είτε όχι, η ΝΔ δίνει συνεχώς εξετάσεις στην Ευρώπη και στο διεθνές στερέωμα και είναι βέβαιο ότι θα βρουν τρόπο να τη συκοφαντήσουν και να την καταστήσουν αναξιόπιστη στα μάτια των ξένων.

  Η στάση αυτή δεν μπορεί να είναι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν άλλη επιλογή απέναντι στον κόσμο τους, από να υποστηρίξουν το καθαρό "όχι". Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της ΝΔ, με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Ωστόσο δυστυχώς η ΝΔ του κου. Σαμαρά αναλαμβάνει, θέλοντας και μη, και ευθύνες αυριανής κυβέρνησης, που σήμερα δεν της αναλογούν. Καλώς ή κακώς (κακώς), το "όχι" θα ερμηνευθεί ως ανεύθυνη στάση και θα δυσκολέψει πολύ την επόμενη ημέρας της κυβερνητικής ΝΔ.

  Ωστόσο, η ΝΔ δεν θα πρέπει να κάνει το λάθος να μην αφήσει τον κόσμο να ψηφίσει "όχι". Θα πρέπει, τηρουμένων των αναλογιών, να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Καραμανλή το 2004 για το σχέδιο Ανάν και να επιτρέψει με τον τρόπο της να εκφραστεί ο λαός με το "όχι". Να πει μεν "αποχή", αλλά για όσους θελήσουν να ψηφίσουν να υπερασπιστεί (χωρίς να το πει ανοικτά) την ψήφο κατά συνείδηση. Να σταθεί δηλαδή ως ασπίδα έναντι των ξένων υπέρ όσων ψηφίσουν "όχι". Αυτό έκανε η Ελλάδα το 2004 για το "όχι" της Κύπρου στο σχέδιο Ανάν και είδαμε πολλά οφέλη στο συγκεκριμένο θέμα από αυτή τη στάση.

  Είναι επιβεβλημένο να δείξει στον κόσμο ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με το "όχι" και ότι το θεωρεί μια θεμιτή, καθ' όλα θεμιτή επιλογή για τον ψηφοφόρο. Είναι πολύ σημαντικο το τελευταίο για να μην θεωρηθεί από τους πολίτες ως "ουρά του ΠΑΣΟΚ".

  Σε τελική ανάλυση, εμείς όλοι, ασχέτως του τι θα πει η επίσημη ΝΔ, θα πρέπει όχι μόνον να πάμε να ψηφίσουμε "όχι", αλλά και να εργαστούμε σκληρά υπέρ αυτού του"όχι". Δεν έχουμε το δικαίωμα να το ρισκάρουμε να βγει "ναι" από όσους ψηφίσουν. Όπως και με το σχέδιο Ανάν, οι κίνδυνοι από το "ναι" θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους κινδύνους του "όχι". Το όποιο ποσοστό αποχής (που δεν θα είναι μεγάλο) συν ένα βροντερό "όχι" στο δημοψήφισμα, θα είναι η καλύτερη απάντηση κατά των βιαστών της χώρας.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Quid 01/11/2011 13:03:01

   Εγω στρατευομαι αναφανδον στην ΑΠΟΧΗ !

 6. Μανόλης avatar
  Μανόλης 01/11/2011 13:34:38

  Δηλαδή αν γίνουν εκλογές σήμερα και αύριο γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, πάλι στο ίδιο δίλλημα δεν θα βρεθούμε?? Δεν θα κληθεί η ΝΔ να απορρίψει ή να δεχτεί τη συμφωνία των Βρυξελλών ως κυβέρνηση??
  Ποια είναι η θέση της??

 7. Μανόλης avatar
  Μανόλης 01/11/2011 13:37:51

  Ο Παπανδρέου μπορεί είναι αποτυχημένος, αλλα και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τσάμπα μάγκες. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που θα παίρνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και θα επικυρώνει ό,τι λέει η ΕΕ... κι ενώ αυτό θα μας εξασφαλίζει χρήματα και παραμονή στο ευρώ, οι υπόλοιποι να τη βρίζουμε ως προδότες, τσολάκογλου και άλλα τέτοια...

  Το μόνο σίγουρο είναι πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ψήφιση των νόμων, αλλά η εφαρμογή τους. Οπότε όλοι οι πολιτικοί (αντιπολίτευση & κυβέρνηση) μπορούν να είναι ειλικρινείς και συνεπείς με τους Έλληνες και να τους πουν "υπερψηφίστε και μετά μην τα εφαρμόσετε"...

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 01/11/2011 14:54:14

  Αν κι έτσι όπως πάνε τα πράγματα , είναι αμφίβολο αν θα φτάσουμε ως το δημοψήφισμα , κι ακόμα δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ερώτημα και τι συμμετοχή θα απαιτείται για να ισχύσει το δημοψήφισμα, η πρώτη "συναισθηματική" ίσως άποψη είναι ...ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ!

 9. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 01/11/2011 18:45:38

  Αρη, για αλλη μια φορα συμφωνω απολυτως μαζι σου, μονο η σταση Αποχης δινει διεξοδο απο την τρικλοποδια του κουτοπονηρου.

 10. panos avatar
  panos 01/11/2011 19:04:00

  Συγχαρητήρια , η μη αποχή σημαίνει συνενοχή και απαλλαγή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.