11/11/2008 23:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια θα είναι η επόμενη σταυροφορία της Δύσης;

Έχουμε αναφερθεί ξανά στις απόψεις του το Ρώσου αναλυτή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Διεθνούς Πολιτικής και Διεθνούς Οικονομίας, Σεργκέϊ Καραγκάνωφ (Μια ρωσική ματιά στον κόσμο της εποχής Ομπάμα). Συνεχίζουμε σήμερα με την παρουσίαση των απόψεών του για το «νέο αυταρχισμό», επειδή θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή εποχή η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται την διεθνή πραγματικότητα στη νέα Ρωσία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Καραγκάνωφ , «η Ουάσιγκτον, έχοντας πεισθεί για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της μονομέρειας, επιθυμεί να διαπραγματευτεί την επανασύσταση της ατλαντικής αλληλεγγύης, την οποία, όπως και πριν έτσι και τώρα, οι ΗΠΑ την εκλαμβάνουν ως υποταγή των άλλων στη θέλησή τους». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, αυτό «δεν θα μπορούσε να ζήσει δίχως εχθρό. Άλλωστε, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, προσπάθησαν να του προσδώσουν νέο χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν. Η ίδια η Συμμαχία απέβαλε ως ξένο σώμα τις νέες αποστολές της. Ακόμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ήταν ένας ρόλος που δεν ταίριαξε στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο «νέος αυταρχισμός» φαίνεται ότι του ταιριάζει γάντι».

Ποιος είναι ο ονομαζόμενος «νέος αυταρχισμός», εναντίον του οποίου δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τις νέες «σταυροφορίες» της η Δύση; «Η παγκοσμιοποίηση είχε μια ακόμα συνέπεια: Άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα πιο πολλά αυταρχικά ή ημι-αυταρχικά καθεστώτα. Ίσως βέβαια, αυτό είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Στο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα του «αυταρχικού καπιταλισμού» μπορούμε να εντάξουμε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Καζακστάν και σειρά λατινοαμερικανικών κρατών. Ως επί το πλείστον δηλαδή, χώρες που δεν θέλουν αβασάνιστα να υποκύπτουν στις δυτικές επιταγές. Βέβαια, το επίπεδο του αυταρχισμού εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του «νεαρού» καπιταλισμού. Με την ενηλικίωσή του, το πιθανότερο, θα αναπτυχθούν και θα εμπεδωθούν οι δημοκρατικές δομές».

Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία μπροστά σε αυτή την κατάσταση; «Ο κύριος στόχος της -λέγει ο ίδιος- είναι να γίνει μια πρωτοκλασάτη δύναμη του 21ου αιώνα. Η αντιπαράθεση δεν είναι αναπόφευκτη. Πόσο μάλλον που στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα εμφανιστούν απειλές πολύ πιο σοβαρές από τις σημερινές. Άλλωστε, ένα από τα σενάρια «βλέπει» νέο παγκόσμιο πόλεμο. Και αυτός επιβάλλεται να αποτραπεί. Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΑ. Πρέπει όμως, να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, διότι έτσι νομιμοποιεί το ίδιο το ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνον αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και η δομή που τον αναπαράγει».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ενας ενας κιαλλος ενας avatar
  ενας ενας κιαλλος ενας 11/11/2008 23:26:30

  "Με την ενηλικίωσή του, το πιθανότερο, θα αναπτυχθούν και θα εμπεδωθούν οι δημοκρατικές δομές"

  Κλασικο καπιταλιστικο επιχειρημα, νεοφιλελευθερης κοπης (Μιλτον Φριντμαν).

 2. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 11/11/2008 23:30:00

  "Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΑ. Πρέπει όμως, να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, διότι έτσι νομιμοποιεί το ίδιο το ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνον αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και η δομή που τον αναπαράγει».

  Ολη η ουσια ειναι εδω μεσα για οποιον ξερει και μπορει ακομη να σκεφτεται.

  ΠΠ

 3. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 11/11/2008 23:32:19

  Το πρόβλημα της δύσης δεν είναι η Ρωσία,

 4. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 11/11/2008 23:41:56

  Οσο ζει ο Πουτιν η Ρωσσια τα γινει Τσαρικο κρατος με τσαρικη νοοτροπια σε ολα τα επιπεδα.

  Μην γελιομαστε. Οταν τρως "ξυλο" για αιωνες, ξαφνικα δεν κανεις φιλους ουτε θα γινει ο Πουτιν Περικλης.

  ΠΠ

 5. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/11/2008 00:28:59

  Αν και δεν ανηκει εδω, πρεπει αυτο να διαβαστει ΠΑραγονταΧ. Αλλη μια δηλωση του παπαρα του Αλαβανου στο σημερινο Εθνος που αγγιζει τα ορια της βλακειας.

  Ερωτηση Αλαβανου: «Θα μειώσετε τις αμυντικές δαπάνες;»
  "Ο Κ.Καραμανλής καλείται να απαντήσει στη Βουλή εάν η κυβέρνησή του και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Γ.Αλογοσκούφη πρόκειται να εφαρμόσουν πολιτικές συγκράτησης δαπανών και στην άμυνα. Ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του επόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος θα πρέπει να απαντά στις προκλήσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο Αλ.Αλαβάνος ρωτά τον πρωθυπουργό εάν θα προχωρήσει σε ριζικές περικοπές.

  Αυτό, δεδομένου ότι η Ελλάδα ενώ είναι από τις πρώτες παγκοσμίως σε εισαγωγές όπλων και στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, (13η με 4,1%), είναι μόλις 83η στον κόσμο σε δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και 56η σε δαπάνες για την υγεία.

  Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αντί να επιδιώκεται η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την «αξιολόγηση» κάθε χώρας με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να εμποδίζονται!!!!!!!!!!, σε χώρες όπου, όπως στην Ελλάδα!!!!!, «είναι εξόχως αντιπαραγωγικές».

  Θα ηταν λογικη η προταση αν η Ελλαδα συνορευε με τις Ελβετια, Αυστρια, Ιταλια κ.α.

  Τι λες ρε Καραμητρο;

 6. σοβιετικός avatar
  σοβιετικός 12/11/2008 00:29:05

  Αστε η Ρωσία είναι τελειωμένη μόνον οι Έλληνες ονειρεύονται ότι η Ρωσία θα ξαναγίνει υπερδύναμη. Για να γίνει υπερδύναμη πέρα από τα όπλα χρειάζεσαι και την κυρίαρχη ιδεολογία που της παρείχε η Σοβιετική Ένωση. Χωρίς αυτή δεν έχεις τη δύναμη να εδραιώσεις το κύρος σου σαν δύναμη. Έγιναν μαφιόζοι για να διεκπεραιώνουν τις βρώμικες δουλειές των δυτικών Η Κίνα ίσως έχει τη δυνατότητα αλλά και αυτή πολύ μικρή Εξουσία του κόσμου οι αμερικανοευρωπαίοι και αντίπαλοι οι μουσουλμάνοι Αυτό είναι το σενάριο για τώρα μετά από 10 χρόνια βλέπουμε....

 7. Small Peter avatar
  Small Peter 12/11/2008 01:00:53

  Εμείς οι Ρώσοι είμαστε Δυτικοί, πολύ πιό Δυτικοί απ' όσο φαντάζεστε εσείς οι Βαλκάνιοι. Έχει κανείς σας διαβάσει με προσοχή πεζά του Τολστόι ή ποιήματα του Λέρμοντοφ; Κι ακούτε με προσήλωση τον Τσαικόφσκι; Άν ναι θα καταλάβετε τι εννοώ.
  Ο Πούτιν, δυτικός δυτικότατος είναι, αλλά κάτι λίγο από Ντισραέλι (ή αρσενική Βικτωρία), λίγο από Μπίσμαρκ, καπιταλιστής του 1870-1900 δηλαδή. Θα περάσει κι αυτό, εδώ πέρασε ολόκληρος ο Γεωργιανός από το Γκόρι και βγήκαμε πάλι δυνατοί.
  Μην έχετε αυταπάτες, με τους Αμερικάνους περίπου ίδια γλώσσα μιλάμε, αλλά από Κινέζικα δεν καταλαβαίνουμε γρύ. Σ' εκείνη τη μεριά κρύβονται οι άγνωστες βουλές του Κυρίου.

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 12/11/2008 02:06:54

  Μικρε Πετρε, δεν ειμαστε βαλκανιοι, αν εχεις ακουσει, αλλα μεσογειακοι.

 9. monntag avatar
  monntag 12/11/2008 03:05:33

  Περισσότερο Βαλκάνιοι είμαστε παρά μεσογειακοί. Δηλαδή έχουμε περισσότερα κοινά με την Λιβύη παρά με την Βουλγαρία;

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/11/2008 06:58:43

  θα ανοίξουμε άλλο θέμα, αλλά περισσότερο Σκοπιανοί είμαστε. Ούτε κάν Βούλγαροι. Όσο για Λίβυοι...μπά μακριά πέφτει.

  Οι Ρώσοι εισέπραξαν από το πετρέλαιο και δεν θα με εξέπληττε αν άρχιζαν εξαγωγές ρεύματος, αν το δούν, και αν οι Δυτικότεροι δεν πάρουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα. Τα έργα υποδομής θα είναι σε πανευρωπαϊκά δίκτυα, δεν θα' ναι;

  Υποδομή δημοκρατίας μπορούν να φτιαξουν οι Ρώσοι; Ή θα βασίζονται πάντα στην πυγμή του Αυτοκράτορα;

 11. Nick avatar
  Nick 12/11/2008 08:03:32

  Η αντιπαράθεση δεν είναι αναπόφευκτη.
  -----

  Πόσω μάλλον δεν είναι μακρινή...

 12. ρωσοελληνας avatar
  ρωσοελληνας 12/11/2008 09:47:04

  Ρωσία Ελλάδα συμμαχία

  Μιά ολόκληρη εκκλησία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ένα χωριό της Ρωσίας, όπου στεκόταν επί σχεδόν 200 χρόνια, ανακοίνωσαν οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.

  Πρόκειται για την εκκλησία της Αναστάσεως στο χωριό Κομάροβο της κεντρικής Ρωσίας, η οποία χτίστηκε το 1809 και παρέμεινε όρθια ως τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κάποιοι όχι μόνο την λεηλάτησαν, αλλά και την εξαφάνισαν, χωρίς να αφήσουν ούτε τούβλο, εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι, εκπρόσωπος της τοπικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  «Στείλαμε σχετική επιστολή στην εισαγγελία» είπε. «Τώρα, ποιος έκανε αυτό το πράγμα, θα το δείξουν οι έρευνες».

  Η εκκλησία της Αναστάσεως βρισκόταν σε μία απομακρυσμένη περιοχή και οι κληρικοί την επισκέπτονταν σχετικά σπάνια, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή της να μη γίνει άμεσα αντιληπτή. Ήταν μια μεγάλη, διόροφη εκκλησία, σήμερα όμως το μόνο που απομένει από αυτήν είναι τα θεμέλια και ελάχιστα τμήματα της τοιχοποιίας.

  Στη ρωσική επαρχία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η κλοπή εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρίως ιερών εικόνων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν σε καλή τιμή. Ορισμένες φορές όμως αποδομούνται ολόκληροι ναοί, για να διατεθούν ως οικοδομικά υλικά.

  «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι. «Σε πολλά χωριά της κεντρικής Ρωσίας τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος καταστρέφονται και ο κόσμος υποφέρει διότι στερείται της πολιτιστικής του κληρονομιάς».

 13. μελετητης avatar
  μελετητης 12/11/2008 10:15:29

  Ένα γεωπολιτικό θεώρημα με θέμα Ρωσία
  Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

  Η Ιστορία δεν έχει «άκαμπτες νομοτέλειες», όπως φαντάζονται κάποιοι. Ούτε ισχύουν στην Ιστορία τα αυστηρά θεωρήματα των Μαθηματικών.
  Ούτε επαναλαμβάνεται η Ιστορία μέσα από «κύκλους», όπως υποστηρίζουν κάποιοι αθεράπευτοι ντετερμινιστές…
  Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί κανόνες, που έχουν την τάση να επαληθεύονται σε αντίστοιχες ιστορικές συνθήκες. Κι όταν συνδυασμοί παρόμοιων συνθηκών επανεμφανίζονται, κάποιες ιστορικές τάσεις, που θεωρούνταν «ξεπερασμένες», γίνονται ξανά ισχυρές. Ενίοτε και κυρίαρχες…
  Τέτοια «ιστορικά θεωρήματα» καθιστούν την Ιστορία – δηλαδή την συστηματική μελέτη του παρελθόντος – εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Πολιτική, δηλαδή για τη διαχείριση του παρόντος και τη χάραξη του μέλλοντος.
  Ένα τέτοιο ιστορικό θεώρημα θα εξετάσουμε σήμερα. Γιατί μας ενδιαφέρει εξαιρετικά και γιατί γίνεται ξανά ιδιαίτερα επίκαιρο: Αφορά τη συσχέτιση ανάμεσα στη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και τη Ρωσία - μια συσχέτιση που έχει τρία σκέλη (συνοψίζεται σε τρείς εναλλακτικές προτάσεις):
  – Όταν υπάρχει στρατηγική σύγκλιση Ρωσίας-Δύσης, η θέση της Τουρκίας αποδυναμώνεται – και η Τουρκία υφίσταται καταστροφικές κρίσεις.
  – Όταν υπάρχει στρατηγική σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης, η θέση της Τουρκίας αναβαθμίζεται και η ίδια κερδίζει σε πολλά μέτωπα.
  – Κι όταν αποδυναμώνεται η Ρωσία, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας αυξάνονται και ο «ακτιβισμός» της εντείνεται.
  Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  * Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις συνασπίστηκαν κατά του Ναπολέοντα και κατάφεραν να τον νικήσουν. Στον συνασπισμό αυτό πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η Ρωσία και η Βρετανία. Μετά τη νίκη τους δημιουργήθηκε η «Ιερά Συμμαχία» (Αυστρίας-Πρωσσίας-Ρωσίας), που κατέστησε τη Ρωσία πολύτιμο εταίρο των ευρωπαϊκών δυνάμεων για δεκαετίες.
  Εκείνη ακριβώς την εποχή η Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταται την πρώτη διαλυτική κρίση της, με αποτέλεσμα την Ελληνική Ανεξαρτησία, παρά το γεγονός ότι η «Ιερά Συμμαχία» στράφηκε εναντίον των εξεγερμένων Ελλήνων.
  Το πρώτο σκέλος του θεωρήματος επαληθεύεται: Η στρατηγική σύγκλιση Ρωσίας-Δύσης συμπίπτει με μια πρώτη διαλυτική κρίση στην Οθωμανική Τουρκία.

  * Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-56), Γαλλία και Βρετανία συγκρούονται με τη Ρωσία και τη νικούν. Εδώ ο ρόλος της Οθωμανικής Τουρκίας προσωρινά αναβαθμίζεται, ενώ η Ελλάδα υποχρεώνεται να αλλάξει καθεστώς (εκδιώκεται ο Όθωνας), το νέο καθεστώς υποχρεώνεται να εγκαταλείψει προσωρινά τη «Μεγάλη Ιδέα» (ένθερμος οπαδός της οποίας υπήρξε ο Όθωνας στα τελευταία χρόνια τη βασιλείας του) και να υιοθετήσει στις επόμενες δεκαετίες την «άψογο στάση», δηλαδή την πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική των «Προστάτιδων Δυνάμεων».
  Το δεύτερο και το τρίτο σκέλος του θεωρήματος επαληθεύονται επίσης: Από μια σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας ενισχύεται η Τουρκία κι από μια – προσωρινή όπως αποδείχθηκε τότε – αποδυνάμωση της Ρωσίας, επωφελείται μεσοπρόθεσμα η Τουρκία.

  * Το 1878 η Ρωσία επανέρχεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο (μέσω Βαλκανίων). Αυτή τη φορά οι επιδιώξεις της δεν οδηγούν σε ρήξη με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις (όπως έγινε 25 χρόνια πριν, με τον Κριμαϊκό Πόλεμο), αλλά σε συμβιβασμό μαζί τους (με τη μεσολάβηση Μπίσμαρκ και Ντισραέλι).
  Η Τουρκία τελικά χάνει απΆ όλες τις πλευρές: Η Ελλάδα κερδίζει τη Θεσσαλία το 1881 (χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσει γιΆ αυτό), ενώ η Βουλγαρία προσαρτά την Ανατολική Ρωμυλία το 1885.
  Το πρώτο σκέλος του θεωρήματος επαληθεύεται ξανά: επανάκαμψη της Ρωσίας και στρατηγική σύγκλισή της με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, στοιχίζει αμέσως στην Οθωμανική Τουρκία. Η οποία, έκτοτε, μπαίνει σε μακροχρόνια κρίση, που θα αποδειχθεί μοιραία για την ίδια…

  * Η αποχώρηση του Μπίσμαρκ από το προσκήνιο – της Γερμανίας και της Ευρώπης – σπρώχνει την ίδια τη Γερμανία σε τροχιά σύγκρουσης με όλους τους υπόλοιπους. Γαλλία και Ρωσία συγκλίνουν κι εκείνες στρατηγικά εναντίον της Γερμανίας, ενώ μετά το 1908 στην συμμαχία τους (Αντάντ) προστίθεται και η Βρετανία. Η στρατηγική σύγκλιση της Ρωσίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία οδηγεί σε νέο διαμελισμό της Τουρκίας, πριν ακόμα ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος:
  Πρώτη η Ιταλία επιτίθεται στις αφρικανικές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1911, και αποσπά τη Λιβύη και τα Δωδεκάνησα. Αμέσως μετά (1912) οι Βαλκανικές χώρες επιτίθενται στην αποδυναμωμένη Τουρκία και της αποσπούν όλες τις Ευρωπαϊκές κτήσεις, εκτός από την Ανατολική Θράκη.
  Η διάλυση της Τουρκίας δεν οφείλεται μόνο στην ήττα της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει αρχίσει πιο πριν και οφείλεται κυρίως στη σύγκλιση Ρωσίας-Δύσης, που αποδυνάμωσε πολλαπλά την Τουρκία απΆ όλες τις πλευρές.
  Το πρώτο σκέλος του θεωρήματός μας, επαληθεύεται ξανά…

  * Αμέσως μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πολέμου, κι ενώ η ηττημένη πλέον Τουρκία δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την πλήρη «εξαφάνιση», τελικά «διασώζεται» γιατί έχει μεσολαβήσει μια σημαντική γεωπολιτική ανατροπή: Στη Ρωσία έχει επικρατήσει η Μπολσεβίκικη Επανάσταση. Η Σοβιετική Ρωσία πλέον, μπαίνει σε φάση μακροχρόνιας αντιπαλότητας με τη Δύση. Κι αυτό δίνει την ευκαιρία στο Κεμαλικό κίνημα, στην αρχή να συμμαχήσει με τους Μπολσεβίκους, στη συνέχεια να συμμαχήσει με τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τελικά και τους Βρετανούς, και να ανασυγκροτήσει την Τουρκία, ως εθνικό κράτος πλέον.
  Το δεύτερο σκέλος του θεωρήματος επαληθεύθηκε και πάλι: Η μακροχρόνια αντιπαλότητα Δύσης-Ρωσίας, που εγκαινιάζεται την περίοδο 1918-20, επανέφερε την Τουρκία στο προσκήνιο, επέβαλε στους πάντες να συμμαχήσουν μαζί της και της επέτρεψε να αποφύγει την οριστικό διάλυση και εξαφάνισή της.

  * Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ρωσία ξανά συμμαχεί με τις Δυτικές δυνάμεις ενάντια στο ?ξονα. Όμως, αυτό δεν οδηγεί σε νέα διαλυτική κρίση της Τουρκίας, για τρείς λόγους:
  – Πρώτον, διότι αυτή τη φορά η Τουρκία τήρησε στάση ουδετερότητας κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Έτσι απέφυγε να βρεθεί με την πλευρά των ηττημένων μετά τον Πόλεμο.
  – Δεύτερον, διότι η Ελλάδα είχε στο μεταξύ υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον τετραετή κατοχή ενώ στη συνέχεια βυθίστηκε στο χάος του Εμφυλίου Πολέμου για άλλα τέσσερα χρόνια.
  – Τρίτον – και σπουδαιότερο - διότι αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου, άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος και η Ρωσία βρέθηκε ξανά σε σφοδρή αντιπαλότητα με τη Δύση.
  ΠαρΆ όλα αυτά, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει τα Δωδεκάνησα το 1947-48, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας τότε…

  * Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και το δεύτερο σκέλος του θεωρήματος επαληθεύεται ξανά.

  * Μετά την περίοδο 1989-91, όταν καταρρέει η ΕΣΣΔ, η Ρωσία μπαίνει σε περίοδο εσωτερικής κρίσης και «έκλειψης» από το προσκήνιο, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την Κεντρική Ασία, όπου φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όλων των τουρκόφωνων λαών, και στα Βαλκάνια, όπου φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όλων των εκεί μουσουλμανικών πληθυσμών και προς τη Μέση Ανατολή, όπου φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης του «μετριοπαθούς Ισλάμ». Γενικά η Τουρκία μετά το 1990 προσπαθεί να ανασυστήσει μια ηγεμονία «από την Κίνα ως την Αδριατική κι από την Κασπία ως τον Περσικό Κόλπο».
  Το τρίτο σκέλος του θεωρήματος μοιάζει να επαληθεύεται ξανά: Η «έκλειψη» της Ρωσίας από το παγκόσμιο προσκήνιο αναδεικνύει νέες (αχαλίνωτες) φιλοδοξίες για την Τουρκία.

  * Όμως, η στροφή των ΗΠΑ κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, φέρνει την Τουρκία σε δύσκολη θέση. Η εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του Αφγανιστάν, καθιστά τη Ρωσία ξανά «προνομιακό σύμμαχο» της Δύσης στην κεντρική Ασία κατά του Ισλαμικού φονταμενταλισμού.
  Όμως το πιο ανατρεπτικό έμελλε να συμβεί λίγο αργότερα: Η Ρωσία επανακάμπτει στο προσκήνιο. Κι αυτό ανατρέπει τα σχέδια όλων:
  – Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν χωρίς τη Ρωσική «στήριξη».
  – Ούτε μπορούν να «σταθεροποιήσουν» το Ιράκ – και να απεμπλακούν από κει χωρίς ταπεινωτική ήττα – αν δεν συμφωνήσει και η Ρωσία στους μελλοντικούς «διακανονισμούς» ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.
  – Ούτε η αντιμετώπιση (των πυρηνικών φιλοδοξιών) του Ιράν είναι εφικτή δίχως της συναίνεση της Ρωσίας.
  – Ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Κίνα μακροχρόνια, χωρίς στρατηγική σύγκλιση με τη Ρωσία.
  ?ρα, παρά τις ψυχροπολεμικές κορώνες που ακούμε τελευταία, η επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο είναι εξαιρετικά δύσκολη.
  – Για τους Ευρωπαίους είναι, επί πλέον, απαγορευτική. Διότι η Ευρώπη παραμένει ενεργειακή εξαρτημένη έναντι της Ρωσίας και πολιτικά διχασμένη απέναντί της.

  Το θεώρημα που επισημάναμε σήμερα συσχετίζει όχι τη Ρωσία με την Τουρκία, αλλά την εκάστοτε σχέση Ρωσίας-Δύσης (αν πρόκειται για σχέση στρατηγικής σύγκλισης ή στρατηγικής αντιπαλότητας) με το ρόλο και τις φιλοδοξίες της Τουρκίας.
  Συμπέρασμα:
  – Αν μπαίνουμε ήδη σε νέα φάση Ψυχρού Πολέμου (όπως βιάστηκαν να συμπεράνουν κάποιοι) αυτό ενισχύει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μας.
  – Αν αντίθετα πλησιάζει η ώρα ενός μεγάλου συμβιβασμού που θα εγκαινιάσει νέα περίοδο στρατηγικής σύγκλισης Ρωσίας-Δύσης, τότε είναι πιθανότερο η θέση και ο ρόλος της Τουρκίας να υποβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια.
  Η προοπτική του μεγάλου συμβιβασμού και της σύγκλισης στρατηγικών συμφερόντων Ρωσίας-Δύσης είναι πιο ορθολογική και πιο ρεαλιστική - και για τη Δύση και για την Ρωσία..
  Η προβληματική που παρουσιάσαμε σήμερα, αλλάζει όλο το πλαίσιο της συζήτησης για την ελληνική εξωτερική Πολιτική.
  Το πρόβλημά μας δεν είναι πλέον, αν «έχει δίκιο» η Ρωσία ή η Δύση, αν θα επικρατήσει τοπικά η Ρωσία ή τα γειτονικά της καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση (και κοντράρουν τη Ρωσία), ούτε αν «μας συμφέρει» η επικράτηση της Ρωσίας ή η περιθωριοποίησή της…
  Το πρόβλημα είναι ότι μας συμφέρει η επαναφορά της Ρωσίας, στο βαθμό που οδηγεί σε νέο συμβιβασμό και μακροχρόνια στρατηγική σύγκλιση με τη Δύση. Δεν μας συμφέρει, όμως, αν η επαναφορά της Ρωσίας οδηγήσει σε νέα φάση Ψυχρού Πολέμου με τη Δύση.
  – Επαναφορά της Ρωσίας που οδηγεί σε στρατηγική σύγκλισή της με τη Δύση, ελαχιστοποιεί τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, συντρίβει τις φιλοδοξίες της και παροξύνει την εσωτερική της κρίση.
  – Επαναφορά της Ρωσίας που οδηγεί σε νέα περίοδο «Ψυχρού Πολέμου» με τη Δύση, αναβαθμίζει το ρόλο της Τουρκίας, αποχαλινώνει τις φιλοδοξίες της, κι ελαχιστοποιεί τα στρατηγικά περιθώρια της Ελλάδας.
  Ευτυχώς (για μας και όχι μόνο), το πρώτο είναι πολύ πιθανότερο από το δεύτερο…
  Μας συμφέρει, λοιπόν, να μην αποξενώσουμε τη Ρωσία από μάς, αλλά και να μην αποξενωθούμε από τη Δύση. Ώστε να ενισχύσουμε μέσα στη Δύση τις δυνάμεις που απορρίπτουν την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο και επιδιώκουν τη συνεννόηση (σε πρώτη φάση) και τη στρατηγική σύγκλιση με τη Ρωσία (σε αμέσως επόμενο στάδιο). Πολύ περισσότερο που αυτό είναι εφικτό, ρεαλιστικό και ορθολογικό και για τη Δύση συνολικά και για τη Ρωσία.
  Κι εξόχως συμφέρον για την Ελλάδα .
  Αυτό είναι, λοιπόν, το εθνικό συμφέρον μας. Που μπορούν να το αντιληφθούν μόνο όσοι από μας είναι σύγχρονοι και ρεαλιστές ταυτόχρονα:
  Δηλαδή όσοι έχουν πάψει να σκέπτονται με τους όρους του «Ρωσικού» ή του «Αγγλικού» κόμματος κι αρχίζουν να σκέπτονται με όρους ρεαλιστικού εθνικού συμφέροντος.
  Την περίοδο Σημίτη συνέβη κάτι παράδοξο: μας επανέφεραν στη λογική της «αψόγου στάσεως» και της απόλυτης ευθυγράμμισης με τις «Προστάτιδες Δυνάμεις», παρουσιάζοντας αυτή την «ολική επαναφορά» στην εποχή Δεληγιώργη ως «εκσυγχρονισμό»… εν όψει του 21ου Αιώνα!
  Είναι καιρός να κλείσουμε αυτή την «παρένθεση» και να επιστρέψουμε στον αληθινό εκσυγχρονισμό του Βενιζέλου.
  Η ανακάλυψη του εθνικού συμφέροντος είναι και πάλι η πεμπτουσία του εκσυγχρονισμού. Κι όχι μόνο στην Εξωτερική Πολιτική…

 14. μελετητης avatar
  μελετητης 12/11/2008 10:58:44

  Πρόταση Μεντβέντεφ για παράταση της προεδρικής θητείας
  Κατατέθηκε στη Δούμα το νομοσχέδιο για παράταση της προεδρικής θητείας.
  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέβαλε σήμερα στη Δούμα (ρωσική Κάτω Βουλή) το νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
  Την περασμένη εβδομάδα ο Μεντβέντεφ είχε δήλωσε την επιθυμία του για αύξηση του χρόνου της προεδρικής θητείας, ώστε να δοθεί στον αρχηγό του κράτους περισσότερος χρόνος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

 15. μελετητης avatar
  μελετητης 12/11/2008 11:01:47

  Γεωπολιτική συμμαχία Λιβύης-Ρωσίας

  Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επισκεπτόμενος την Ρωσία έπειτα από 23 χρόνια πραγματοποίησε διπλωματικές επαφές οι οποίες αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσόγειου.


  Συγκεκριμένα ο Καντάφι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τις πωλήσεις όπλων και την ενέργεια.
  Η Λιβύη σκοπεύει να αγοράσει οπλικά συστήματα Tor-M1 αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων από την Ρωσία, ενώ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και ελικόπτερα καθώς και τελευταίας τεχνολογίας άρματα μάχης Τ-90.
  Η Ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει ενεργειακές συμφωνίες με τη Λιβύη με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατική εταιρεία αερίου Gazprom η οποία επιθυμεί να λάβει μέρος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Λιβύη με την Ευρώπη. Οι γεωστρατηγικές συμφωνίες μεταξύ Καντάφι-Πούτιν δεν σταματούν εδώ. Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant οι δυο ηγέτες είναι κοντά σε μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά θα αλλάξει το status quo στην Μεσόγειο.
  Ο Λίβυος ηγέτης πρότεινε στη Ρωσική κυβέρνηση την εγκατάσταση βάσης του ρωσικού ναυτικού στο λιμάνι της Βεγγάζης.


  Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα, «η ρωσική στρατιωτική παρουσία θα αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει επίθεση εναντίον της Λιβύης από την πλευρά των ΗΠΑ, που δεν έχουν ανταποκριθεί στις πολλές κινήσεις συμφιλίωσης που έχουν γίνει από τον συνταγματάρχη Καντάφι».
  Είναι φανερό πως στον κομβικό για τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου και ενέργειας χώρο της Μεσογείου συμβαίνουν ριζικές ανακατατάξεις . Η Ρωσία συνάπτει πλέον ανοιχτά μια ουσιαστική πολιτικοστρατιωτική συμμαχία με τον αραβικό κόσμο, γεγονός το οποίο θα μεταβάλλει τον συσχετισμό και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
  Και φυσικά το παντελώς ανυπόληπτο ελληνικό κράτος αντί να επηρεάζει και να καθορίζει τις εξελίξεις, καθώς Λιβύη και Ρωσία μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς γεωπολιτικούς σύμμαχους της Ελλάδας, έχει γίνει μαριονέτα των ΗΠΑ και περίγελος των διεθνών οργανισμών.

 16. μελετητης avatar
  μελετητης 12/11/2008 11:06:00

  Γεωπολιτικές πραγματικότητες

  Mε αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας σχεδόν όλος ο πλανήτης γνώρισε την περιοχή του Καυκάσου. Η κρίση απέδειξε αρκετά πράγματα και το σημαντικότερο είναι ότι τίποτα πια δεν είναι το ίδιο, το γεωπολιτικό σκηνικό στο κέντρο της Ευρασίας έχει αλλάξει σημαντικά.

  Η περιοχή ανέκαθεν ήταν προβληματική, (κέντρο σύγκρουσης γεωπολιτικών συμφερόντων) σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στις χώρες της περιοχής ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, η ανεργία σε ορισμένες χώρες αγγίζει το 50% του πληθυσμού, επίσης στην περιοχή υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας. Όμως, οι φυσικοί πόροι είναι άφθονοι και ιδιαίτερα σημαντικοί για την παγκόσμια κοινωνία και οικονομία, υπάρχουν υδρογονάνθρακες, βαμβάκι, κ.τ.λ. παράλληλα η περιοχή είναι και αρκετά ευάλωτη στις κλιματολογικές αλλαγές.

  Η ανεξαρτησία των χωρών αυτών το 1991 άλλαξε ριζικά το γεωπολιτικό σκηνικό και δημιούργησε συνθήκες εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες, πέραν της Μόσχας, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ φάνηκε να αποκτούν σημαντικό ρόλο και να ασκούν πολιτική επιρροή στα ανεξάρτητα κράτη της Ευρασίας, οι ανταγωνιστές όμως ήταν πάντα αρκετοί, η Τουρκία, το Ιράν, η Κίνα, κ,τ,λ. ως γεωγραφικοί και πολιτιστικοί γείτονες (αλληλεπιδρούν διασυνοριακοί εθνοτικοι και θρησκευτικοί παράγοντες) έδιναν πάντα σημασία στην περιοχή.
  Έτσι, η ανεξαρτησία των κρατών της Κεντρικής Ασίας οδήγησε εκ των πραγμάτων σε μια όλο και πιο έντονη κινεζική παρουσία στην περιοχή

  Όπως είναι φυσικό σε ένα τέτοιο πλαίσιο σημαντικό ρόλο για την γεωπολιτική ασφάλεια της περιοχής αποκτά και η περιφερειακή αλληλεπίδραση, η Ρωσία αλλά και η δύση είναι φυσικό να θέλουν να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος της «εισβολής του νότου» στην κεντρική Ασία, καθώς επίσης να διαφυλάξουν τα κεκτημένα στην περιοχή.
  Η Ρωσία ως γείτονας και εταίρος δίνει έμφαση στην υπεράσπιση των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής, αλλά και στην υπεράσπιση του εδάφους.

  Η Αμερική και η Ευρώπη λόγω της εμπλοκής στο Ιράν και το Αφγανισταν, αλλά και της παραδοσιακής στρατιωτικής κυριαρχίας της Ρωσίας στην περιοχή δύσκολα θα επιχειρούσαν κάποια στρατιωτική παρέμβαση την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή, επιπλέον το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου εν μέσω οικονομικής κρίσης θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και την κοινωνία της δύσης. Πολλαπλά ωφελημένη από μια τέτοια εξέλιξη και μάλιστα αναίμακτα θα ήταν η Κίνα.

  Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε στο Βουκουρέστι ένα από τα βασικά ζητήματα - προβλήματα που συζητήθηκε ήταν η εξεύρεση επιπλέον στρατευμάτων για τις περιοχές του πολέμου, αρκετές χώρες της συμμαχίας φάνηκαν απρόθυμες να στείλουν επιπλέον στρατεύματα.

  Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε καλύτερα την ούτως ή άλλως μπερδεμένη κατάσταση θα πρέπει να δούμε και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία αρχές Αυγούστου με το Ιράν για συνεργασία στην προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών, σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών, τουρισμού και πολιτισμού.
  Τουρκία και Ιράν τόνισαν στη συνάντηση την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

  Η Τουρκία λαμβάνει ήδη το χειμώνα σποραδικά φυσικό αέριο μέσω ενός υφιστάμενου αγωγού από το Ιράν. Στο ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου αγωγού από το Ιράν προς την Τουρκία, μέσω του οποίου μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι ευρωπαϊκές αγορές από το ήδη υπάρχον τουρκικό δίκτυο που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Σε αυτή την εξέλιξη ενδέχεται και είναι φυσικό να αντιδράσουν αρκετοί, τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα, επίσης μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες εξέλιξες σε ζητήματα ασφάλειας επειδή θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα την παγκόσμια πολιτική και οικονομική τάξη.
  Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1979 η ιρανική επανάσταση με την ανατροπή του Σάχη στέρησε από την Ουάσιγκτον ένα σημαντικό σύμμαχο, αποδυναμώνοντας τη θέση της στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

  Μια ακόμη εξέλιξη που φαίνεται να σηματοδοτεί εξελίξεις, είναι και η συμφωνία για πολιτική στρατιωτική-τεχνική-ασφάλειας, και πολιτιστικής συνεργασίας που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου μεταξύ Μόσχας και Σαουδικής Αραβίας, η είδηση είναι σημαντική.
  Ο Mikhail Dmitriyev, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για τη Στρατιωτική Τεχνική Συνεργασία, και ο Γενικός Γραμματέας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Bandar bin Sultan bin Abdulaziz υπέγραψαν τη συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε την τελετή(Interfax, 14 Ιουλίου).
  Το γεγονός αυτό σύμφωνα με αναλυτές δημιουργεί νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Η Ρωσία επίσης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Κατάρ και την Ιορδανία.
  Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε για την πολιτική συμφωνία:
  «Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Στο εμπόριο ο κύκλος των εργασιών αυξάνεται, αν και σε απόλυτες τιμές εξακολουθεί να προσβλέπει μέτρια, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις καλές μας σχέσεις, έχουμε καλές προοπτικές και μια καλή βάση» (Interfax, 14 Ιουλίου)

  Για τη Ρωσία, να εισέλθει σ 'αυτήν την κερδοφόρα αγορά όπλων, η οποία για χρόνια ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και των ΗΠΑ, μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία. (Interfax 15 Ιουλίου)
  Ο Αλί Χασάν Μπιν Jaafar, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία, δήλωσε ότι «αυτό το σημαντικό γεγονός αντανακλά την ειλικρινή επιθυμία των δυο χωρών για την ανάπτυξη στρατιωτικής, τεχνικής συνεργασίας και άλλων, θα είναι μία ακόμη γέφυρα που συνδέει τις χώρες μας»


  Με βάση την παραπάνω σύντομη ανάλυση παρατηρούμε ότι από γεωπολιτική σκοπιά γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν νέοι συνεργάτες με άξονα τις διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες, βασικός στόχος των προσεγγίσεων είναι η αξιοποίηση των οικονομικών και άλλων δυνατοτήτων της περιοχής.

  Σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα ως παγκόσμια δύναμη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

  Ηδη υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία της Βαρσοβίας και της Ουάσινγκτον σχετικά με την τοποθέτηση της αμερικανικής αντι-πυραυλικής ασπίδας σε πολωνικό έδαφος.

  Παράλληλα η συμβολή της Ουάσιγκτον στις διπλωματικές διεργασίες για ειρήνευση στον πόλεμο των 5ημερων στη Γεωργία ήταν σημαντική.
  Επίσης πριν ένα περίπου μήνα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη. Η απόφαση του προέδρου Μπους σηματοδοτεί αναμφίβολα στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Η βρετανική εφημερίδα Guardian πριν ένα μήνα έγραψε ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει και αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη.
  Στο πλαίσιο αυτό ως επίκεντρο φαίνεται να ορίζεται η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ο γεωπολιτικός έλεγχος

 17. Helmut avatar
  Helmut 12/11/2008 11:09:41

  Απευθείας, μετωπική αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης δεν πιστεύω ότι θα δούμε.

  Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στην ψυχροπολεμική λύση των proxy wars που ήταν ένας "αποτελεσματικός" τρόπος να εκτονωθούν οι όποιες πιέσεις στην ισορροπία δυνάμεων.

  Αυτό προϋποθέτει βέβαια να έχουν "λυμένα τα χέρια" οι ΗΠΑ δηλαδή να απεμπλακούν από το Ιράκ και να μπει σε μία τάξη το Αφγανιστάν, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια. Ταυτόχρονα και η Ρωσία χρειάζεται κάποιο χρόνο να ανακτήσει μέρους του χαμένου έδαφους στρατιωτικά και τεχνολογικά. Αυτό κοστίζει πολλά χρήματα και είναι στενά συνδεδεμένο και με τις τιμές πετρελαίου-αερίου που είναι οι κύριες πηγές εσόδων της. Με την κρίση που ξέσπασε η Ρωσία δέχτηκε πολύ μεγάλο χτύπημα.

  Αν και όταν λυθούν τα παραπάνω, υποψήφια πεδία αντιπαράθεσης με μπόλικους φτωχούς έτοιμους να πληρώσουν τη νύφη, είναι όπως πάντα η Λατινική Αμερική και η Αφρική.

  Επίσης "παίζουν δυνατά" δύο περιοχές με ενδιαφέρον (και αρκετό ρίσκο): Κεντρική Ασία / Νότιος Καύκασος.

  Κράτησα για το τέλος και το εφιαλτικό σενάριο: Κατάρρευση του Πακιστάν και "εμφύλιος" με εμπλοκή -άμεση ή έμμεση- Ινδίας και ενδεχομένως Κίνας.

 18. Σαος avatar
  Σαος 12/11/2008 11:28:35

  Χαχα, ούτε οι Λίβυοι είναι μεσογειακοί γιατί πολύ απλά η πλειοψηφία είναι άραβες και ζούσαν στην αραβική χερσόνησο πριν επεκταθούν τα αραβικά φύλα στην Βόρεια Αφρική.

 19. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 12:00:45

  Small Peter Says:"Εμείς οι Ρώσοι είμαστε Δυτικοί, πολύ πιό Δυτικοί απ’ όσο φαντάζεστε εσείς οι Βαλκάνιοι".

  Συμφωνώ με τον Small Peter. Διαφωνώ ως προς το κάλεσμά του προς τους ασχετους -με τη Ρωσία- Βαλκάνιους. Ο,τι είναι η Ρωσία στο Βορρά είναι τα Βαλκάνια και μάλιστα η Ελλάδα στο Νότο. Γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση η Ρωσία στο Βορρά, γέφυρα κι εμείς στο Νότο.

  Nick Says:"Η αντιπαράθεση δεν είναι αναπόφευκτη....Πόσω μάλλον δεν είναι μακρινή…"

  Διαπίστωση, στην οποία ολοένα περισσότεροι αναλυτές στον κόσμο συγκλίνουν. Δυστυχώς.


  PORTA PORTA Says:"Μην γελιομαστε. Οταν τρως “ξυλο” για αιωνες, ξαφνικα δεν κανεις φιλους ουτε θα γινει ο Πουτιν Περικλης".

  Δεν έφαγε μόνο ξύλο η Ρωσία, αλλά και έδωσε πολύ ξύλο. Η Ρωσία δεν ξεχνάει το αυτοκρατορικό παρελθόν της και το λείαν πρόσφατο παρελθόν της ως παγκόσμιας υπερδύναμης. Εχουν περάσει στο DNA της. Ηταν αφέλεια εκ μέρους των Δυτικών να πιστέψουν ότι μπορούν να ξεχαστούν όλα αυτά μέσα σε λίγα χρόνια (Small Peter σε αυτούς πρέπει να τα κάνεις τις παρατηρήσεις σου και όχι στους Βαλκάνιους -οι περισσότεροι Σλάβοι- διότι οι Δυτικοί ποτέ τους δεν κατάλαβαν τη Ρωσία, απλά επειδή δεν ταιριάζει στη νοοτροπία τους. Τούτο όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς οι Βαλκάνιοι θα πρέπει να υϊοθετούμε αβλεπί ό,τι κάνει η Ρωσία, μόνο και μόνο επειδή δεν γουστάρουμε τη μονοκρατορία των ΗΠΑ).

 20. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 12:04:22

  μελετητης Says:"Ένα γεωπολιτικό θεώρημα με θέμα Ρωσία Του Χρύσανθου Λαζαρίδη"

  Κάτσε ρε μελετητή, από που κι ως που ο Λαζαρίδης έμαθε τι εστί Ρωσία. Εδώ, άλλοι που τη μελετάμε και τη ζούμε δεκαετίες τώρα, και δεν ξέρουμε ποια είναι πραγματικά αυτή η χώρα!!! Ας πάει να πιεί βότκα με τους ρώσους μουζίκους (έτσι όπως αυτοί εκεί πάνω την πίνουν) και εάν μείνει όρθιος και μπορεί να συνεχίσει να κουβεντιάζει μαζί τους και να μην πέσει ξερός, θα έχει περάσει την πρώτη δοκιμασία και θα ανεχτούμε τις αμπελοφιλοσοσφίες του (για λίγο πάντως).

 21. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 12:14:32

  Helmut Says:"Απευθείας, μετωπική αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης δεν πιστεύω ότι θα δούμε".

  Δεν ξέρω αν θα δούμε (αντιπαράθεση το πιθανότερο, ναι, ήδη υποάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας). Κι'εγώ πιστεύω πως όχι. Το βέβαιον είναι ότι ούτε τη μια πλευρά (Ευρώπη, ΗΠΑ) ούτε και την άλλη (Ρωσία) βολεύει η μετωπική. Οι Ρώσοι, ακριβώς επειδή δεν είναι ακόμα ισχυροί, φοβούνται την Ανατολή (Κίνα). Είχαν και έχουν όμως, και κοινά συμφέροντα με την Κίνα. Διότι και η τελευταία νοιώθει πίεση από τη Δύση. Ομως, η Μόσχα δεν ξεχνά ότι σε κρίσιμες φάσεις της ιστορίας στον 20 αιώνα, οι Κινέζοι συντάχθηκαν με τους Αμερικανούς εναντίον της (π.χ.Αφγανιστάν, ανοίγματα Κίσιγκερ, Βιετνάμ, κ.λ.π.). Μέγα θέμα επίσης, είναι η Σιβηρία. Πλούσια σε ενέργεια, ορυκτά, φυσικό πλούτο, δεν έχει ουσιαστικά κατοικηθεί από Ρώσους. Τα τελευταία χρόνια αντίθετα, ολοένα περισσότεροι Κινέζοι με εύσχημο τρόπο εγκαθίστανται στη συνοριακή γραμμή (εντός Ρωσίας) στη Σιβηρία. Αλλά μια ματιά να ρίξει κανείς στη Μόσχα στις "λαϊκές" αγορές, θα αντικρύσει δεκάδες "Τσάϊνα Τάουν" (και "Βιετνάμ Τάουν"). Ο Μπζεζίνσκι, αυτός ο σκληρός εγκέφαλος της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, που κάθε άλλο φημίζεται για τα φιλορωσικά αισθήματά του (Πολώνικής καταγωγής άλλωστε, και από τους πρώτους που μίλησε για ανεξαρτοποίηση της Ουκρανίας) μιλάει για την ανάγκη ενός σύγχρονου επικοικισμού της Σιβηρίας σε συνεργασία Ρωσίας-Δύσης. Αυτός μάλλον βλέπει ξεκάθαρα το στόχο.

 22. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 12/11/2008 14:27:11

  Τἰ λἐτε βρἐ ἀσχετοι,δἐν ἠμαστε Βαλκἀνιοι,ἠμαστε ἐθνος ανἀδελφο(ὀσο καἰ ἀν δἐν αρἐσει σἐ μερικοὐς,βρἠτε μου ἐνα συγγενικὀ μἐ εμἀς ἐθνος),ποὐ κατοικεἰ στἠν Ελληνικἠ χερσὀνησο εδὠ καἰ (ποιὀς ξἐρει πὀσα)χιλιἀδες χρὀνια.Εδὠ εἰναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ.Γκἐ γκἐ;

 23. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 12/11/2008 15:27:35

  Εκεινο που ξεχνανε μερικα big mouths,ειναι οτι η Ρωσσια, εχει το συνδρομο του αποκλεισμου, που της το δημιουργησαν οι πολλες προσπαθειες κατακτησης της απο διαφορους, ανα τους αιωνας.
  Γερμανοι ιπποτες, Ναπολεων, Ναζι, και "λοιπες δημοκρατικες δυναμεις",ειναι μερικοι απ αυτους.
  Ας το εχουν λοιπον αυτο υπ οψιν τους, οσοι αβασανιστα λενε διαφορα.

 24. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 15:27:59

  Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, απορρίπτει όμως ως ανεπαρκείς τις αμερικανικές προτάσεις επί της επέκτασης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι φέρνει τον Μπαράκ Ομπάμα προ τετελεσμένου...

  Η απόρριψη του πακέτου των αμερικανικών προτάσεων, πληροφορία την οποία μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, έρχεται ανήμερα της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα ο Ουίλιαμ Μπερνς, τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

  Ο Ουίλιαμ Μπερνς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά την πολεμική σύρραξη του Αυγούστου στον Καύκασο.

  «Η Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά θεωρεί ότι οι προτάσεις που εστάλησαν [για το σύστημα πυραυλικής άμυνας] είναι ανεπαρκείς» δήλωσε ανωνύμως στο πρακτορείο Itar-Tass πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

  «Η σημερινή κυβέρνηση [των ΗΠΑ] θέλει με κάθε κόστος να αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση. Έτσι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα φέρει την ευθύνη γι' αυτό που έκαναν αυτοί» δηλώνει η ίδια πηγή.

  Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα πυραύλων Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στοιχεία του προτεινόμενου συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία.

  Επισήμως από το Κρεμλίνο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση επί των προτάσεων που υπέβαλαν οι ΗΠΑ με στόχο να κατευνάσουν τις ρωσικές ανησυχίες ότι το σύστημα θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν σύντομα τις προτάσεις αυτές με Ρώσους ομολόγους τους.

  * Το περασμένο Σάββατο το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ότι θα προχωρήσει το σχέδιο επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί νωρίτερα ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι.

  Οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχαν το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική επικοινωνία, συμφωνώνοντας σε προσεχή συνάντηση -η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου της G20, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα παραστεί στη διάσκεψη και δεν θα συναντήσει κανέναν από τους ηγέτες που θα προσέλθουν στην Ουάσινγκτον.

  Newsroom ΔΟΛ

 25. Le canard avatar
  Le canard 12/11/2008 15:29:31

  @Προβοκατωρ

  Ξεχνάς και τη εισβολή όλων των Δυτικών δυνάμεων (μαζί τους και του Βενιζέλου τα παιδιά) μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.

 26. KaryID avatar
  KaryID 12/11/2008 15:44:14

  γκέγκε Κορίνα, γκέγκε, μια χούφτα άνθρωποι ζουν κάτω από την Ακρόπολη χιλιάδες χρόνια και τυχαίνει να μιλούν την ίδια γλώσσα με τότε

  εγώ ξέρεις τι λέω ότι έγινε: κάπου μας είχαν κρύψει, σε μια κιβωτό ας πούμε, και αφού αφελληνίστηκε η χερσόνησος όπως λέγουν μερικοί για 400 χρόνια, μας έφεραν πίσω με την κιβωτό, μας ξεφόρτωσαν και νάμαστε πάλι στα πάτρια

  το γκέγκε υπόψη είναι αρβανίτικο ...

 27. Alkimos avatar
  Alkimos 12/11/2008 15:53:23

  Εδώ και χρόνια είχε γίνει φανερό, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «Νέα Εποχή». Διάφοροι κύκλοι θέλησαν να προλάβουν αυτήν την εξέλιξη δίνοντας το δικό τους στίγμα, γι’ αυτό ακούγαμε τελευταία όλο και ποιο συχνά να γίνεται λόγος για την προσχεδιασμένη «Νέα Τάξη», των «πεφωτισμένων» (Illuminati).
  Τα γεγονότα όμως διέψευσαν όλα τα σενάρια και καθώς η Ιστορία εξελίσσεται, θα γίνουμε μάρτυρες ακόμα μεγαλύτερων διαψεύσεων διότι, παρά τις όποιες παρεμβολές, άλλοι είναι οι παράγοντες που δρομολογούν τις εξελίξεις.
  Όλα δείχνουν ότι η «Νέα Εποχή» έχει ήδη ξεκινήσει και ότι γίνεται τώρα ανακατανομή των ρόλων στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.
  Το ότι η Ρωσία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά ας κρατήσουμε και τον ρόλο της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας, που έχει έτσι κι αλλιώς κεντρικό ρόλο, αλλά που έχει καταφέρει επίσης να κρατά μυστικούς τους ιμπεριαλιστικούς της στόχους. Δεν θα αργήσει όμως να φανεί πως αποτελεί τον «ιθύνον νου» πίσω από τον δεύτερο πόλο, που θα δούμε σύντομα να κάνει την εμφάνισή του.
  Δεν θα κουραστώ να το φωνάζω: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!
  Και απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη αυτού του μπλοκ, θα ήθελα να πω: Μη βλέπεις το «Zeitgeist» επιφανειακά. Να σκέπτεσαι ποιοι το έφτιαξαν και ποιο είναι το πιθανό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν. Να θυμάσαι, ότι ο χειρότερος εχθρός είναι, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ!!!

 28. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/11/2008 18:42:28

  Περισσότερο Βαλκάνιοι είμαστε παρά μεσογειακοί. Δηλαδή έχουμε περισσότερα κοινά με την Λιβύη παρά με την Βουλγαρία";

  Γεωγραφικα μιλωντας, ναι. Αλλα και ιστορικα οι βαλκανιοι πηραν περισσοτερα απο εμας και εμεις ελαχιστα απο αυτους. Μην ξεχνας οτι ΟΛΕ΅οι γλωσσες τους ειναι βαθεια επηρεασμενες απο την Ελληνικη. Και οχι μονο λεξεις. Ξεχνας οτι οι ελληνες απο τα αρχαια χρονια ηταν σχεδον αποκλειστικα στραμμενοι προς τη θαλασσα;

 29. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 13/11/2008 17:14:20

  Φἰλε τὀ γκἐ γκἐ ἀν εἰναι αρβανἰτικιο τὀτε εἰναι βορειοηπειροτικὀ,πἀρε νἀ διαβἀσης τὀ βιβλἰο τοὐ Μπἰρη,ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ,ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,καἰ δικαιοὐμαι νἀ τὀ χρησιμοποιὠ καθὀτι ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΑ.
  Οσον αφορἀ τὀν αλλον ποὐ αμφισβητεἰ τἠν καθαρὀτητα τὠν Ελλἠνων ας διαβἀζη καἰ καμμιἀ φορἀ τἰ ἐχουν βρἠ οἰ γενετιστἐς καἰ μετἀ νἀ μιλἀη.

 30. KaryID avatar
  KaryID 13/11/2008 18:31:59

  @Korinna OK. Δικαιούσαι να το χρησιμοποιείς και εσύ και όλοι μας. Δεν βγάζω αυτά τα γράμματα γιατί όπου έχει τόνο τρώει το φωνήεν.
  Φτιάξε τον υπολογιστή σου. Μπάρης; Μπόρης; Μπίρης; Μπούρης;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.