27/11/2008 15:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια είναι τα «όρια» χρήστη και εμπόρου ναρκωτικών;

Επειδή τα ναρκωτικά αποτελούν κοινωνική μάστιγα και στην Ελλάδα θέλουμε τη γνώμη σας για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται το ελάχιστο όριο κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικής ουσίας η οποία θεωρείται ότι καλύπτει τις προσωπικές ανάγκες του χρήστη:

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική πρωτοβουλία, «ειδικά για τις ναρκωτικές ουσίες της ηρωίνης, κοκαΐνης και κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, θεωρείται, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει άλλως, ότι καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, όταν το όριο της κατασχεθείσας ποσότητας κάθε επιμέρους ναρκωτικής ουσίας, ανεξαρτήτως καθαρότητας, δεν υπερβαίνει το μικτό με την άμεση συσκευασία βάρος του ενός και ημίσεως (1 ½ ) γραμμαρίου ηρωίνης ή κοκαΐνης, των είκοσι (20) γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης και των δύο και ημίσεως (2 ½) γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης».

Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, μπορεί να καθορίζεται και για τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες, το όριο της ελάχιστης ποσότητας που καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, για ορισμένο χρόνο.

Η τροπολογία, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, Υγείας Δ., Αβραμόπουλου και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης και άλλες διατάξεις».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/11/2008 16:07:04

  η διαφοροποίηση που πρέπει να γίνει είναι ανάμεσα στις εθιστικές βλαβερές ουσίες και τις λίγοτερο βλαβερές μη εθιστικές ουσίες.

  Η καφεϊνη είναι λίγο εθιστική και όχι προφανώς βλαβερή (μειώνει ύπνο, λένε)

  Η ηρωϊνη είναι και εθιστική και βλαβερή, άμεσα και εμφανώς.

  Κοκαϊνες, αμφεταμίνες μεθυλτρεχαγυρευίνες εθιστικά και καταστροφικά.

  Η νικοτίνη είναι πιο εθιστική ουσία από την ηρωϊνη, οι βλάβες της είναι λιγότερο άμεσες και λιγότερο εμφανείς, και η προπαγάνδα, μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσε αν πράγματι προκαλούσε καρκίνο.

  Η μαριχουάνα...κάνει κακό στα πνευμόνια, τιποτα σαν την νικοτίνη. Οι μαραθωνοδρόμοι δεν πρέπι να κάνουν χρήση. Δεν είναι εθιστική με την βιολογική σημασία της νικοτίνης ή της ηρωϊνης. Η συνεχής χρήση, λένε, μειώνει την αποτελεσματικότητα, την εργατικότητα και τέτοια (σύνδρομο δημοσίων υπαλλήλων το λένε). Είναι αδύνατο να παίξεις τάβλι μαστουρωμένος, γιατί το ασσόδυο ή το 5-3 είναι πάρα πολύ αστεία. Το σεξ γίνεται εκστατικό (εκτός αν το μουστακι του/της παρτνερ ενοχλει). Οι φούγκες του Bach γίνονται αντιληπτές, και το παγωτό εύχεσαι να μην τελειώσει. Το ότι οδηγέι σε άλλα σκληρά ναρκωτικά δεν προκύπτει από ο,τιδήποτε ξέρω εγώ.

  Με άλλα λόγια, τα αλκαλοειδή, με εξαίρεση την καφεϊνη να απογορέυονται δια ροπάλου. Η μαριχουάνα? Καλύτερη δεν έιναι από το δελτίο ειδήσεων των 8.30?

 2. makedonas avatar
  makedonas 27/11/2008 16:42:58

  Νομίζω ότι έμπορος είναι αυτός που πουλά με σκοπό το κέρδος! Για δες πως αλλάζουν οι έννοιες καοι ορισμοί στο χρόνο...

 3. Ο έμπειρος avatar
  Ο έμπειρος 27/11/2008 17:14:00

  Ε, επιτέλους κάτι που θυμίζει Ευρώπη και είναι ούτως η άλλως ανώδυνο για αυτούς που καρπώνονται τα υπερκέρδη της διακίνησης.Αυτοί βέβαια δεν υπάγονται ποτέ στην κατηγορία του εμπόρου, δεν είναι κρίμα να τραβιέσαι στα δικαστήρια επειδή είσαι μερακλής και πίνεις και κάνα μπάφο..;

 4. malista avatar
  malista 27/11/2008 18:12:24

  Μεθυλτρεχαγυρευίνες!Καλό.
  Πάντως νομίζω οτι είναι ένα βήμα.

 5. stelios avatar
  stelios 27/11/2008 18:15:09

  Το χασις δεν ειναι ναρκωτικο,περισσοτερο τουλαχιστον απο τη Ρετσινα και το τσιπουρο,αλκοολικος με συνδρομο στερησης μπορεις να γινεις,χασικλης ειναι αδυνατον.

 6. λακις avatar
  λακις 27/11/2008 18:26:19

  σε μια πρωτεύουσα που κάθε μέρα βλέπουμε όλοι να πουλιόνται ναρκωτικά μπροστά μας και με μιά αολή παρακολούθηση η αστυνομία μπορεί να βρεί τον έμπορο γιατί ξέρει τον χρήστη ,μιλάμε τώρα ΟΤΙ οι υπουργοί βγάζουν κοινή απόφαση για πιό πράγμα ;για να εκμεταλεύονται οι δικηγόροι το γράμμα του νόμου και να κονομάνε;
  Η αστυνομία γιατί δεν έπιασε ποτέ κανένα έμπορο ή ασ το πούμε διαφορετικά πόσους μεγαλέμπορους έπιασε; δεν τους ξέρει ;
  ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΤΩΜΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ,ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ.
  ΑΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ.
  ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ,ΒΛΕΠΕΙ,ΑΚΟΥΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΣΕΠΕΣ.
  ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ.

 7. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 27/11/2008 18:31:28

  αστα ολα λέφτερα και τσαμπα και ολα θα λυθούν

 8. babcr o amodis avatar
  babcr o amodis 27/11/2008 21:53:29

  Η χρήση της Κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να στερεί κανένα φάρμακο από κανένα ασθενή. Κανένας ασθενής δεν πρέπει να ρωτάει για την χρήση φαρμάκου που μπορεί να του ανακουφίσει τους πόνους.

 9. k avatar
  k 27/11/2008 22:35:29

  Κατ' αρχήν από πού κι ως πού απαγορεύεται ένα φυτό;
  Και πώς κατ' αντιστοιχία δεν απαγορεύονται όλα τα δηλητηριώδη φυτά που μπορούν να επιφέρουν και θάνατο;
  Όλοι γνωρίζουν, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο Οικονομόπουλος, πως όλα εξυπηρετούν τον τεράστιο τζίρο που είναι μαύρος και αφορολόγητος.
  Σκεφτείτε, τα ναρκωτικά είναι το τέλειο προϊόν. Η παρασκευή του έχει ελάχιστο κόστος, έχει ελάχιστο όγκο και βάρος (φθηνά μεταφορικά), τιμολόγηση ανάλογη ή μεγαλύτερη του χρυσού και το κυριότερο, είναι αναλώσιμο.
  Γι αυτό αυτοί που μπορούν να ελέγχουν το σύστημα διάθεσης δεν πρόκειται ποτέ να τα αποποινικοποιήσουν.
  Όσο η διαπλοκή κυβερνά όλοι θα είναι αιχμάλωτοί της.

 10. provato avatar
  provato 27/11/2008 23:10:55

  Πως φτάνουν τα ΄΄απαγορευμένα΄΄ ναρκωτικά περνώντας .. τόσους δρόμους , κλέφτες και ....αστυνόμους στην γειτονιά μου;Ποιοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελέγχουν το ΄΄εμπόριο΄΄;
  Μπεεεεεε.........

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 28/11/2008 00:53:00

  Το πρόβλημα είναι πώς η κάνναβις μέ προσμίξεις είναι επικίνδυνη γιά ψυχωτικά επεισόδια.Και τά τελευταία χρόνια κυκλοφορεί πολλή νοθευμένη..
  Καλό είναι να μήν υπάρχουν γενικεύσεις.

 12. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 28/11/2008 08:01:39

  Archeopteryx συμφωνώ σε όλα, μα υπάρχουν και καλά αλκαλοειδή στην κοινωνία μέσα, όπως η μεσκαλίνη, το n,n DMT, το 5-MeO-DMT και το LSD. Ουσίες οι οποίες δεν προκαλούν σωματική εξάρτιση και υπάρχουν περιθώρια λελογισμένης χρήσης στην ποσότητα και την συχνότητα χρήσης.

  Σχετικά με την κάνναβη, υπάρχει θέμα ποιότητας. Σκέψου τι μπουρούχα κυκλοφορεί που για να κάνεις κεφάλι πρέπει να καπνίσεις μέχρι τη τζιβάνα τέρμα κάτω. Ένα χόρτο που βρωμάει, στο οποίο δεν του έχει γίνει curing να φύγουν τα βαρέα στοιχεία που επιβαρύνουν τα πνευμόνια και αναγκάζεσαι να τα γεμίσεις με μισή οκά πίσσα (κάθε μπάφος περιέχει δεκαπλάσια ποσότητα πίσσας από το ταμπάκο). Ενώ με ποιοτικό χασίς τύπου "skunk", με 4 τζούρες είσαι κομπλέ.
  Τώρα αν κάποιοι ανενημέρωτοι, καπνίζουν skunk σε ποσότητες όσο το αλβανικό με αποτέλεσμα να χτυπάει μπιέλα ο εγκέφαλος με κατάθλιψη και αποσυντονισμό των ενδογενών κανναβινοειδών υποδοχέων και όσα αυτό συνεπάγεται (κι έπειτα να βγαίνει η Αγγική Guardian να ζητάει αστήρικτες "συγνώμες" δίνοντας πάτημα σε υστερίες), δεν θα την πληρώνουμε οι υπόλοιποι. Δεν θα εξαργυρώνουμε όλοι πάντοτε την έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας μερίδας του κόσμου σε τέτοια.
  Σχετικά με πιθανή αποποινικοποίησή της όμως είμαι σκεπτικός γιατί δεν υπάρχει υπόβαθρο και σοβαρή κουλτούρα σε τέτοια θέματα. Αν την αποποινικοποιούσαμε άμεσα, θα έπεφταν πολλοί με τα μούτρα και ειδικά στην αρχή η κατάσταση θα ήταν χάος. Οδηγοί στο δρόμο με κόκκινα μάτια χύμα στο κύμα, έξω από τα σχολεία κάποιοι θα έστριβαν τσιγάρα στα διαλείμματα κανονικά και με το νόμο (άντε να παρακολουθήσεις μάθημα έτσι) και μέχρι να ισορροπούσε το εκκρεμές, θα είχαμε γίνει τσίρκο μεντράνο όλη η χώρα.
  Αν αναβαθμιστούμε κάποια στιγμή σαν λαός αποκτώντας μέτρο, δικλείδες ασφαλείας και γνώση τήρησης άγραφων νόμων, κάτι γίνεται.

 13. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 28/11/2008 08:36:26

  Σπύρο η μόνη πρόσμιξη που παίζει σε αυτό το ναρκωτικό, είναι χόρτο με PCP, αλλά αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ελλάδα, ενώ συνηθίζεται σε λατινογενείς κοινότητες στην Αμερική. Και σε αυτή την περίπτωση ο έμπορος σε ενημερώνει και σου κοστολογεί το PCP που περιέχεται γιατί λογίζεται ως extra ενίσχυση και όχι νοθεία.
  Ψυχολογικές διαταραχές που αναδύονται από συχνή και αλόγιστη χρήση μπάφου βεβαίως και υπάρχει. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε αν η κατάχρηση οδηγεί μερικές φορές σε κλινικά ψυχικά συμπτώματα, ή αν ψυχολογικά αίτια έχουν ως αποτέλεσμα την κατάχρηση. Όσο προχωρούν οι έρευνες φαίνεται ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το εγκεφαλικό λιπίδιο-νευρομεταφορέας «ανανδαμίδη» που έχει άμεση σχέση με την θέσπιση στόχων, την ρύθμιση της διάθεσης, της μνήμης, της όρεξης, του πόνου, της γνώσης και των συναισθημάτων, με το οποίο η δραστική ουσία του χασίς «τετραυδροκανναβινόλη» έχει άμεση αλληλεπίδραση. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή μερικών νευρικών υποδοχέων στον εγκέφαλο οδηγώντας σε έλλειψη προσοχής, απώλεια μνήμης και μειωμένη ικανότητα μάθησης.

 14. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 28/11/2008 10:20:02

  Απ ο,τι εχω διαβασει εγω, δεν παιζουν προσμιξεις στο χασισι, αλλα ειναι καποια ποικιλια, που εχει καποια περιεργα χαρακτηριστικα, και προκαλει ψυχωσεις.Αυτα, τα διαβασα σε καποια Αγγλικη εφημεριδα,μαλλον την Independent.
  Τωρα για το αλλο θεμα, προφανως και ειμαι υπερ της πληρους απελευθερωσης, αλλα αυτο θα πεθανω και δεν θα το εχω δει να γινεται.
  Ξερετε ποσοι εμπλεκονται και κονομανε, με τον ενα η τον αλλο τροπο, στηριζομενοι, στην υστερια πολλων απο σας και στο φοβο, οτι το καμαρι του θα "παρασυρθει" και θα "πεσει στα ναρκωτικα";
  Η θα του τα βαλουν κρυφα στο ποτηρι του;
  Μα βρε χαζοχαζοι, αν ηταν νομιμα, ποιος θα το εκανε, (αν αυτο παραδεχτουμε οτι γινεται στο 0.1%), αν δεν κερδιζε απ αυτο;
  Και γιατι ξεχνατε ολοι σας, το μεγαλο και θλιβερο παραδειγμα της ποτοαπαγορευσης στις ΗΠΑ,στη 10ετια του 20;
  Τι καταφεραν, οι μαλακες οι Αμερικανοι τοτε;
  Μα τιποτα απουτως.Διελυσαν την κοινωνια τους,εκαναν την Αστυνομια, να τρεχει και να μη φτανει, και εκανε τους πονηρους Ιταλους σουπερπλουσιους, αλλα και πολιτικα ισχυρους, με δυναμη να ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις, απο τα λεφτα του ποτου.
  Και μετα;
  Μα μετα, την καταλαβν τη μαλακια τους, και το σταματησαν.Αλλα το κακο ειχε γινει, και η Μαφια, ειχε γινει καθεστως.
  Αυτο το καθεστως, ειναι που δεν αφηνει την επισημη Αμερικη, να ξεφυγει απο τη συγχρονη αυτη μαστιγα,γιατι η καταστολη, το μονο οπυ κανει παντα, ειναι να ανεβαζει τις τιμες και τα κερδη, και αρα τη διαφθορα και ετσι, πολλοι διωκτες, τελικα γραφονται στα payrolls της Μαφιας και ο χορος καλα κρατει.
  Δεν καταλαβαινει ο απλος χαχολος, που "ενημερωνεται", απο τους κωλοσταθμους της τηλεορασης, και απο τους διαφορους Ευαγγελατους και Τριανταφυλλοπουλους, οτι τελικα, χανει απο ολη αυτη την ιστορια, γιατι και δεν προστατευεται το παιδι του, αλλα και πληρωνει σαν πουστης, ολη αυτη την καμαριλα.Φύλακες,φυλακές,χωροφυλακες,δικηγορους, και ολους τους δικαστες.
  Και τι κερδιζει τελικα; Μα τιποτα, ενω χανει παρα πολλα.
  Γιατι δεν εχει καταλαβει, οτι ποτέ ο ανθρωπος, δε θα ξεφυγει απο τις ψυχοτροπες ουσιες.Απο τον καιρο της Πυθιας, μεχρι το μασημα της κοκκας στην Κολομβια.
  Και αρα, κανενας φυλακας δεν μπορει να σταματησει την κατασταση αυτη.(Ουτε και μπορουμε να γεμισουμε με φύλακες την Ελλαδα.Αλλα ουτε και με φυλακές βεβαια).
  Αφηστε λοιον ελευθερα τα ναρκωτικα, γιατι ετσι ι αλλοιως, κυκλοφορουν ελευθερα.Ναι, μην το ξεχνατε.Στα Φαρμακεια βεβαια.Λεξοτανιλ και ολα τα ξαδελφακια του.Με συνταγη γιατρου.
  Γιατι οι ανθρωποι, ελεω της "ευγενους προσπαθειας" των γονιων τους,(λεγε με ξυλο και τιμωριες), αλλα και της ανθρωπινης φυσης, που φοβαται το θανατο, οταν γερασει,ποναει,και θα ζηταει παντα κατι, για να γλυκανει τον πονο αυτο.
  Ειτε "νομιμο", ειτε "παρανομο".
  Και μην ξεχνατε, οτι το χασισι, ηταν νομιμο στην Ελλαδα, μεχρι το 1929,οποτε ο Βενιζελος, το απαγορευσε με νομο.(Εχω δει διαφημιση σε εφημεριδα της εποχης, ανθρωπου, που πουλουσε το κτημα του, στο οποιο,οπως ανεφερε, καλλιεργουσε κανναβη,για να βγαλει χασισι).

 15. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 28/11/2008 11:38:31

  Επί τη ευκαιρία, εν μέσω κρίσης, καλό είναι να υπολογίζει κανείς και την αύξηση του τουρισμού σε περίπτωση αποποινικοποίησης της κάνναβης - αν, φυσικά, δεν «κινδυνεύουν τα παιδιά μας!».
  Επίσης, απορώ: γιατί ορίστηκε μέχρι πόσα γραμμάρια τεκμαίρεται ότι μπορεί να έχει ο «απλός χρήστης» στην κατοχή του και όχι μέχρι πόσες γλάστρες στο μπαλκόνι του; Γιώργο, τ' ακούς;...

 16. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 28/11/2008 15:48:00

  Ή χτενίζεται ή, ακόμα καλύτερα, ξυρίζεται...

 17. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/11/2008 16:43:55

  λοιπόν... καθαρή, ελευθερη, μαριχουάνα, με φίλτρο για την πίσσα. Μην με παρεξηγείτε, είμαι μακριά από αυτό το σπόρ, απλά θα προτιμούσα νόμιμη μαριχουάνα από παράνομα τσιγάρα νικοτίνης (και δεν καπνίζω)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.