27/10/2008 02:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια είναι η αλήθεια για την Μονή Τοπλού;

Ακολουθεί η προσωπική αφήγηση ενός αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσης Μονής Τοπλού για να έχουμε όλες τις απόψεις:

Την ιστορία την έπιασα εγώ το 1993, μόλις είχε πέσει ο Μητσοτάκης. Είχε ήδη γίνει ένας διαγωνισμός και υπήρχαν τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι. Ο ένας ήταν η ΑΒΑΞ (στην οποία υπήρχε στέλεχος μάλλον στενά συνδεδεμένο με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά ίσως ήταν σύμπτωση). Ο άλλος ήταν μία Loyalward αγνώστων λοιπών στοιχείων, και κατά δήλωσή της συσταθείσα περίπου για το έργο αυτό. Η τρίτη ήταν μία Αυστριακή κατασκευαστική εταιρία ονόματι Universal. (ΣΣ στην Loyalward συμμετέχει και ο κ. Πάλης προστατευόμενος του Εφραίμ όπως βλέπουμε στο προηγούμενο post)

Η ΑΒΑΞ απεσύρθη. Η Universal (αν υπήρχε και αν ήξερε ότι συμμετέχει) ήταν απορριπτέα 100%).  Η Loyalward είχε αληθοφανή πρόταση, «εγγυητική επιστολή» ολίγον λαστιχένια, αλλά αν ήθελες ντε και καλά να συνεχίσεις να τους μιλάς δεν θα ήταν ποινικό. Η δουλειά ήταν κάτι σαν παραχώρηση με εργολαβικό αντάλλαγμα μιας μεγάλης και πανέμορφης έκτασης, κάτι σαν BOT (build operate transfer) αφού η γη δεν επωλείτο ούτε υποθηκεύετο κλπ κλπ.

Από την πρώτη στιγμή κατέληξα στα εξής:  Η σταυροπηγιακή Μονή είχε ήδη μοιράσει την μερίδα του λέοντος από τις αχανείς εκτάσεις που διέθετε «νομίμως» (και εκ των υστέρων τελεσίδικα), στους ντόπιους, στο Ναυτικό κλπ. Παραχώρησε όμως «λάσπη». Τα αρχαιολογικά, τα δασικά, τα μοναστηριακά δεν ήταν στην παραχωρούμενη έκταση. Η τότε Γενική Γραμματεία Δασών (και όχι μόνο) ήταν ορκισμένοι εχθροί του έργου, του Ηγουμένου, των Άγγλων. Ο πόλεμος επί «προεδρικού» ΠΑΣΟΚ ήταν αμείλικτος (αν και μάλλον έκρυβε ξενοδοχειακά συμφέροντα προς Δυσμάς, αλλά  και στην Κρήτη). Ακόμη και ο Πασόκος Δήμαρχος Σητείας ήταν αμφιλεγόμενος, έως αρνητικότατος. Ο δε κ. Καρχιμάκης στον οποίον γονυπετείς είχαν πέσει όλοι, ήταν από ουδέτερος έως βαρύ πεπόνι.

Επί Σημίτη η κατάσταση δεν άλλαξε υπέρ του Μοναστηριού. Το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τα κληροδοτήματα και τα ιερά ιδρύματα, ήταν πάντα ευγενικό και σωστό, αλλά όλοι ήξεραν ότι το εμπόδιο ήταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τις χωροθετήσεις, και σιγά μην ο κ. Δρυς τα έβαζε με τον θείο βρέφος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξ άλλου, αν δεν κάνω λάθος ο Σημίτης απέπεμψε και τον κ. Δρυ, αλλά δεν θυμάμαι τον λόγο.

Αν λοιπόν ψάχνει κανείς σήμερα να με πείσει ότι το Τοπλού είναι πασοκικό σκάνδαλο, σας λέω νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα, «Nuts» (που μεταφράζεται ευγενικά «τρίχες»)

Μικιός Φωστηράκης

Διαβάστε και το προηγούμενο, αλλά και τι έχουμε γράψει εμείς:

Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

«Κρητικό Βατοπέδιο» καταγγέλλει ο Αλαβάνος

http://104fm.gr/all-news/1-general-news/3540----------.ht

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mareli avatar
  mareli 27/10/2008 02:50:02

  Μικιέ, καλή η προσπάθεια να εμπλέξεις το Μητσοτάκη και να γλυτώσεις τον Καρχιμάκη, αλλά δεν πείθεις, γιατί και ο Καρχιμάκης γνώριζε ότι το ΠΑΣΟΚ ΧΑΡΙΣΕ 27.000 στρέμματα (με πρωτόκολλα παραλαβής - παράδοσης και Υποθηκοφυλακείο!!) στη Μονή Βατοπεδίου.
  Τώρα, γιατί το ΠΑΣΟΚ 11 χρόνια μετά το 1993 ΔΕΝ έλυσε το πρόβλημα με τη μονή Τοπλού είναι ένα ερώτημα που το βαρύ πεπόνι ΔΕΝ μπορεί να απαντήσει γιατί είναι... άδειο!!!

  Σημ. Ο Αλαβάνος ξέρει πολλά. Γιατί άραγε οι "δημοσιογράφοι" δεν δείχνουν ΤΙΠΟΤΑ. Μήπως ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ κάτι;

 2. Le canard avatar
  Le canard 27/10/2008 03:16:27

  Σωστός ο Φωστηράκης ως προς το ΠΑΣΟΚ (Μητσοτακέϊκο μήπως επίσης;) και Βασούλα.

 3. Le canard avatar
  Le canard 27/10/2008 03:17:11

  ... και ένας έμπορος όπλων εμπλέκεται (σίγουρα ενεπλέκετο) στην ιστορία, ε Φωστηράκη;

 4. George avatar
  George 27/10/2008 03:54:24

  Καλό του δούλεμα κ. Φωστηράκη...
  Σοβαρά ετσι έγινε;

  Το 1992 έγινε το ίδρυμα και τίποτα περισσότερο, άρα και ΚΑΜΙΑ παρανομία.

  Η μεταβίβαση έγινε αργότερα και το σκάνδαλο έγινε την περίοδο του 1998.

  Ο Νομάρχης Λασιθίου που είχε μάλιστα εκλεγεί με συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ (και του ΣΥΝ, που σήμερα φωνάζει για το θέμα) υπέγραψε την μεταβίβαση.
  Η ΝΔ το βρήκε εντελώς τελειωμένο το θέμα του ιδιοκτησιακού.

  Υπάρχουνε και άλλα πολλά που αν ο "αυτόπτης μάρτυρας" ήτανε αυτόπτης, θα σου τα είχε πει.

  Πάμε τώρα παρακάτω. Οχι μόνο πόλεμος δεν υπήρχε αλλά πληρης στηριξη από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

  Ο ΠΑΣΟΚΟΣ δήμαρχος της Σητείας "αμφιλεγόμενος, έως αρνητικότατος";
  Διαβάστε εδώ τα πλέον πρόσφατα: http://www.104fm.gr/content/view/3540/2/lang,/

  Οσο για τον "ουδέτερο" καρχιμάκη, πάρε και μια σχετικά πρόσφατη ερωτηση του για να μης μας δουλεύεις ομαδικα:

  http://www.pasok.gr/portal/gr/0/29555/7/7/1/showdoc.html


  Ερώτηση Μιχάλη Καρχιμάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης
  23.01.2006

  "Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σύνθετη επένδυση που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη γενικότερα, έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Πρόκειται ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας της Κρήτης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 3000 νέες θέσεις εργασίας." Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Καρχιμάκης σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης
  Θέμα: «Οι αντιφάσεις και η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας υπονομεύουν την σημαντικότατη επένδυση βρετανικής εταιρίας για την πραγματοποίηση του Έργου στον Κάβο Σίδερο, τη δημιουργία του μεγαλύτερου σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στη Σητεία της Κρήτης»

  Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σύνθετη επένδυση που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη γενικότερα, έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Πρόκειται ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας της Κρήτης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 3000 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά στη δημιουργία ενός τεράστιου πόλου προσέλκυσης τουρισμού ποιότητας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυναμικότητας 7000 κλινών καταμερισμένων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών. Για την πραγματοποίηση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc, πρώην Loyalward, θα προχωρήσει σε ήπια αξιοποίηση έκτασης 25.000 περίπου στρεμμάτων, η οποία ανήκει στη Μονή Τοπλού και την οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής. Η προβλεπόμενη δόμηση δεν θα ξεπεράσει το 3% του συνόλου της έκτασης, ενώ θα λειτουργήσει πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωση των υδάτινων αποθεμάτων και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χλωρίδας της έκτασης.

  Η σημαντικότατη αυτή επένδυση αναμένεται να ενισχύσει κατά πολύ τον τουρισμό της Σητείας, αλλά και του νομού Λασιθίου γενικότερα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και μέσα από την οικονομική ανάπτυξη που θα προκαλέσει, να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο ζωής του τοπικού πληθυσμού. Για το λόγο αυτό έχει την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της θητείας του εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του έργου αυτού, που είχε ουσιαστικά ολοκληρώσει και δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Νέα Διακυβέρνηση ενθαρρύνει έντονα τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Κι όμως εδώ και λίγο καιρό, με ερωτήσεις του Βουλευτή Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό, αμφισβητείται έντονα η σκοπιμότητα του έργου αυτού δημιουργώντας πρόβλημα στην πορεία και εξέλιξη του Έργου.

  Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται με διπλή γλώσσα, δημιουργώντας ανασφάλεια σε όλους του ενδιαφερόμενους και στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού, που αναμένουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω επένδυσης. Μιας επένδυσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία και που ο κ. Κεφαλογιάννης υπονομεύει με τη στάση του και τη συστηματική αμφισβήτησή του θέτοντας σε κίνδυνο το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που έχει σχεδιαστεί ποτέ στο Νομό Λασιθίου και σε ολόκληρη την Ελλάδα και που αναμένετε να ενισχύσει σημαντικότατα τον τουρισμό του νησιού προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας στον πληθυσμό της ακριτικής αυτής περιοχής.

  Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

  1. Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησής σας στο θέμα του Έργου Κάβο Σίδερο;

  2. Σε τι αποσκοπεί η διττή γλώσσα με την οποία εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως στην υπονόμευση του μεγαλύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα;

  3. Δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ευθύνης της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σας να τοποθετηθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και με σαφήνεια σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής της Σητείας και η ευημερία των κατοίκων της;

  4. Δεν συνιστά τεράστια ανευθυνότητα η δημιουργία ασάφειας και ανασφάλειας και τελικά η υπονόμευση ενός διεθνούς προβολής έργου, τόσο κρίσιμου για την τουριστική ανάπτυξη, από μία Κυβέρνηση που προεκλογικά εμφανιζόταν υπέρμαχος της οικονομικής ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών και της εν γένει ενίσχυσης του τουρισμού στη χώρα μας;

  5. Ποια είναι η θέση που λαμβάνετε απέναντι στις υπονομευτικές θέσεις του Βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος απ' ό,τι συζητείται δεν απέστειλε τυχαία τις επιστολές υπονόμευσης της επένδυσης στον Πρωθυπουργό, ούτε κατέθεσε τυχαία ερώτηση στη Βουλή για να υπονομεύσει την επένδυση;

  6. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αποδοκιμάσετε τις υπονομευτικές ενέργειες του Βουλευτή του κόμματός σας;

  Ο ερωτών Βουλευτής

  Μιχάλης Καρχιμάκης

 5. Daskalos avatar
  Daskalos 27/10/2008 07:43:01

  OMERTA
  Γιατί τα ΜΜΕ θάβουν συστηματικά τον Αλαβάνο και τις καταγγελίες του για Τοπλού;

 6. μικιός φωστηράκης avatar
  μικιός φωστηράκης 27/10/2008 09:08:58

  Ο Αλαβάνος στο θέμα είναι άσχετος, ψάχνει να εντυπωσιάσει, βρήκα παπάδες, σου λέει και τρίχες

  @mareli μαϊμούνι είσαι (μην εξιτάρεσαι, μαϊμούνι είναι η μαϊμού). Μαϊμού με χρωματιστές πληρωμένες καταχωρήσεις. Αντε ρώτα ποιος ήταν στην ΑΒΑΞ τότε, δες και τους ιδρυτικούς μετόχους της Loyalward, κατι πλούσιοι Ελληνάρες του Λονδίνου. Οι Πασόκοι δεν έιχαν σχέση με Ελληνάρες Λονδίνου.

  george, το 98 δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Το 93, 94, 95 που ήμουν το Πασόκ ήταν πολέμιο. Μετά τι να πω, μπορεί οι Αγγλοι να έμαθαν να μιλάνε Ελληνικά. Το 97-98, το άντρον της διαπλοκής έμοιασε να μην μισεί το έργο, αλλά οι Αγγλοι ζήτησαν υπέρογκα και πήραν το γνωστό... Το ιδιοκτησιακό λύθηκε, γιατί με όλο τον σεβασμό στους αριστερίζοντες Αλαβανοοικολόγους, η έκταση είναι της Μονής, είτε από χρυσόβουλα, είτε από φιρμάνια είτε από χρησικτησία αιώνων. (Δηλαδή είναι της Μονής ότι δεν έχει ήδη χαρίσει σε ακτήμονες, ντόπιους, Ναυτικό και άλλους)

  Τι σκεφτεται ο Καρχιμάκης σήμερα, δεν μπορώ να ξέρω. Ξέρω ότι κλιμάκια των ελάχιστων Σητειακών Πασόκων προσπαθούσαν το 93-96 να τον πείσουν να σπρώξει και τα μασούσε.

  Η αλήθεια φαίνεται στην σταση Κεφαλλογιάνη που δεν είναι διαφορτική από την στάση του πάλαι ποτέ κραταιού Σμπώκου: Το Τοπλού έχει κολλήσει επιδή οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου του Ηρακλέιου και του Άγιου, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. Τους βολεύει το Τοπλού να είναι άγρια ομορφιά για να δουλεύουν τα πούλμαν τους και να έχουν κόσμο τα δικά τους ξενοδοχεία. Ψάξτε εσείς να βρείτε ποιοί είναι οι μεγαλοξενοδόχοι Ρεθύμνου, Ηρακλέιου και Αγιου, και αφήστε τους υπαινιγμούς ότι είναι σκάνδαλο Πασόκ.

  Αν υπάρχει κομπίνα, είναι από δεξιούληδες (ποιά φράξια τι κάνει νιάου νιάου) και οι Πασόκοι αντέδρασαν γιατί οι Κρήτη είναι γεμάτη Πασόκους.

  Αυτά ξέρω, αυτά λέω. Προσωπικά είμαι κατά του έργου, γιατί μου αρέσει η αγρια φύση της περιοχής. Οι ντόπιοι ντόπιοι το θέλουν, φυσικά, και τα χωράφια είναι της Σταυροπηγιακής Μονής, θέλετε δεν θέλετε. Χωρίς Βιστονίδες και μαϊμουνιές.

 7. nikoleta avatar
  nikoleta 27/10/2008 09:17:20

  Factor X
  O πρώην Νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας, τώρα δικηγόρος, με γραφείο κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, εκλήθη να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστικών αρχών, πριν 10 ημέρες περίπου, αναφορικά με την μονή Τοπλού.

 8. daris avatar
  daris 27/10/2008 09:59:50

  ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ:ΤΟΠΛΟΥ=ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ....

 9. daris avatar
  daris 27/10/2008 10:16:13

  ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ.ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ Κ.Λ.Π. ΟΜΕΡΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΧΡΗΜΑ!!!ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΚΟΥΣ?

 10. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 27/10/2008 12:42:32

  @Ανώνυμος 26Οκτώβριος 2008 10:51 πμ

  «ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ, ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΝΥΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΗΨΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ;»

  Τα ανομήματα του μακαριότατου, στην Βοιωτία, όχι μόνον στον Παρνασσό , τα μετέφερα προσωπικά στον τηλε-εισαγγελέα της Ρωμιοσύνης τον Μάκη Τριανταφυλόπουλο, όλα, φωτογραφίες, χάρτες, δημόσια έγγραφα κτλ. Οι συνεργάτες του φαινόντουσαν ενθουσιασμένοι, ακόμα και ο μακαρίτης ο Φιντέλ κακάριζε επιδοκιμαστικά από το κλαδί του. Αλλά ο αδιάφθορος και αδέκαστος Μάκης αποφάσισε να μην κάνει εκπομπή για το θέμα.
  Αμέσως μετά, με το αιδεσιμότατο Γιοσάκη και το παραδικαστικό στο προσκήνιο, μετέφερα τον ίδιο φάκελο στο τσίρκο του Σπύρου Καρατζαφέρη. Δεν μπόρεσα να δω τον ίδιο αλλά μίλησα με τον παραγωγό της εκπομπής του. Αυτός μου έδωσε ένα δημοσιογράφο και ένα κάμεραμαν και γύρισαμε όλη την Βοιωτία. Στην Ζάλτσα μάλιστα βιδεοσκοπήσανε και τα 77.000 στρέμματα που έχει βγάλει στο σφυρί το μοναστήρι του οσίου Σεραφείμ (δλδ όλο τον κάμπο της Ζάλτσας). Κάνανε και συνεντεύξεις με αγρότες από το γειτονικό Κυριάκι που διεκδικούσαν χωράφια στην περιοχή. Πρίν προλάβει να τα βγάλει στον αέρα η εκπομπή του Καρατζαφέρη κόπηκε!
  Το Βατοπέδι ωχριά μπροστά σ’ αυτά που έχει κάνει η μητρόπολη Θηβών στην Βοιωτία. Πρόσφατα η Ελευθεροτυπία προς τιμήν της έγραψε κάτι λίγα, ελάχιστα συγκριτικά με το μέγεθος του σκανδάλου, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Ο Χατζηνικολάου είπε πως θα τα έβγαζε στην εκπομπή του και ύστερα τα μάσησε.
  Αυτά όλα μου λένε πως αν δεν ήταν ο Ρουσόπουλος και οι πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από το ξεσκέπασμα του, και το Βατοπέδι θα είχε κουκουλωθεί.

 11. mareli avatar
  mareli 27/10/2008 12:44:18

  Μικιέ, άν οι κατηγορίες που μου απευθύνεις αντιστραφούν τότε θα καταλάβεις ότι όλοι κοιτάμε "τον κω... της μαϊμούς", αλλά βλέπουμε διαφορετικά πράγματα!
  Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι κάτι σας έχει αναστατώσει, ιδιαίτερα τον Καρχιμάκη, και εμφανίζεσαι ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ "να πετάς την μπάλλα σε άλλο γήπεδο!".
  Βάζεις "σάλτσα Μητσοτάκη", βγάζεις "λάδι Καρχιμάκη" και το παίζεις "Φωστηρά-κη". Καλά εσείς οι ΠΑΣΟΚΑΡΕΟΙ της Κρήτης ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ γιατί δεν λύσατε το πρόβλημα; Μπορούσατε αφού είσαστε τόσοι πολλοί και είχατε και την εξουσία! Μήπως ΔΕΝ θέλατε;
  Άσε τις λεπτομέρειες και τις σοφιστείες και πες μας ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ από το 1993-2004 (11 χρόνια!!!!!!)

 12. μικιός φωστηράκης avatar
  μικιός φωστηράκης 27/10/2008 13:16:30

  ρητορεύεις mareli

  σου είπα την άποψή μου γιατί οι πασόκοι δεν έλυσαν το «πρόβλημα»: δεν θέλουν οι ξενοδόχοι.

  οι δεξιοί (ή κάποια φράξια τους) ξεκίνησαν τη δουλειά, αλλά τσακώνονται οι ξενοδόχοι με το «Λονδίνο»

  Το κατάλαβες, ή να στο ξαναπώ;

  Ο Καρχιμάκης, ο Σμπώκος, ο Σουφλιάς, ο Δρυς, όλοι είναι φουκαράδες, πιόνια, προστάτες του «δημόσιου συμφέροντος».

  Τον Μητσοτάκη μάλλον τον ξέρεις καλύτερα εσύ, άμε ρώτα τον.

 13. George avatar
  George 27/10/2008 14:11:16

  μικιός φωστηράκης

  Γιατί το γύρισες το τραγούδι;;; Ακομα και τότε τα γεγονότα που αναφέρεις δεν είναι σωστά.

  Είσαι ένας ψεύτης και σταμάτα να παραπληροφορείς. Απόδειξη ότι δεν ήξερες καν την θέση του τότε και τώρα Δημάρχου Σητείας (ΠΑΣΟΚ) και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος (ξέχασα να το αναφέρω)!!!!

  Οσοι είναι απο Λασίθι και ειδικά από Σητεία ξέρουν πολύ καλά τα γεγονότα.

  Λες ακόμα ότι εκείνη τη εποχή (93-96) ο καρχιμάκης τα μασούσε... Μα τότε δεν ήταν βουλευτής. Εξελέγη το 96!!!!

  ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ. Η ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΡΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΑΠΑΤΣΑΚΩΝΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

  ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΜΠΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 14. μικιός φωστηράκης avatar
  μικιός φωστηράκης 27/10/2008 14:34:31

  George

  φυσικά και δεν ξέρω ΟΛΑ τα γεγονότα, αφού κάθε ένας βλέπει αυτά που βλέπει και για όλους έχει παρασκήνιο.

  Το 93-96 ο Καρχιμάκης είχε κάποιο ρόλο στο Λασήθι, που όμως δεν τον θυμάμαι. Πειφερειάρχης, νομάρχης... κάτι τέτοιο.

  Θες να μιλήσουμε για τον Δήμαρχο Σητείας; Και εγώ άκουσα ότι ήταν στο ΔΣ του Ιδρύματος. Φίλος του έργου; Παιζόταν. Ήθελε μήπως να τα έχει καλά και με τον θεό και με τον διάβολο; Ξύλινη γλώσσα μιλούσε. Δεν τολμούσε να πάει κόντρα στους Σητειακούς και τους Παλαικαστινούς που ήθελαν το έργο, ούτε στον Ηγούμενο που ήταν άνθρωπος κύρους. Μήπως όμως οι κομματικές φιλοδοξίες του έλεγαν άλλα; Ο Δήμαρχος Σητείας νομίζω το έπαιζε δίπορτο (αλλά άβυσος η ψυχή του ανθρώπου).

  Και για τον Δρυ έχω ακούσει. Τι ακριβώς υπέγραψε; για πες μας... Τον Παπατσάκωνα δεν τον ξέρω. Σίγουρα ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ. ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. Και δυσκολεύεται να το ξεκολλήσει και η ΝΔ, για τους λόγους που ανέφερα στον Mareli, παραπάνω.

  Ενα πάσει περιπτώσει George, το έργο ξεκίνησε πότε; (επί Μητσοτάκη.) Και που βρίσκεται τώρα; Κολλημένο ακόμα. Το γιατί ψάξε βρέστο.

  Δεν αναφέρομαι στο έργο. Αναφέρομαι στο ότι δεν είναι Πασοκοδουλειά και η δημοσιοποίησή του τώρα είναι στο γνωστό νεοελλαδικό πνεύμα «όλοι κλέβουν». Σίγουρα όλοι κλέβουν. Αλλά στο Τοπλού, (1) δεν έχει κλέψει κάποιος ακόμα (νομίζω), και (2) δεν είναι οι Πασόκοι οι πρωτεργάτες.

  Οι «αμρτωλές υπογραφές» που μπήκαν δεν έλυναν το μπλοκάρισμα, και οι ιθύνοντες νόες το ήξεραν πολύ καλά. Απόδειξη ότι σήμερα, 15 χρόνια αργότερα, τι έχει γίνει; Η κοινότητα Παλαικάστρου χρεώνει για πάρκινγκ στο Βάϊ, κάτι ντόπιοι πουλάνε διάφορα γύρω από το παρκινγκ, η κοινότητα ή κάποιος εκμεταλλεύεται το εστιατόριο, κανναδύο πονηροί βγάζουν μεροκάματο, και οι Άγγλοι περνάνε την ώρα τους περιμένοντας κάποιον να τους βγάλει από το αδιέξοδο. Τα πούλμαν πηγαινοέρχονται από το Ηρακλειο και το Λασήθι και η ζωή συνεχίζεται.

  Μήπως ο Σουφλιάς (όπως παλαιότερα ο Λαλιώτης) εξακολουθεί και κρατάει το κλειδί της πόρτας; αλλά τζιζ, δύσκολες οι μέρες.

 15. μικιός φωστηράκης avatar
  μικιός φωστηράκης 27/10/2008 14:41:55

  υπάρχει επιμύθιο:

  Πίσω από κάθε έργο υπάρχουν επιχειρηματίες. Συμφέροντα. Μπορεί να εμπλέκεται το ένα ή το άλλο κόμα στην διευθέτηση θεμάτων. Μπορεί και να είναι διακοματικά, αφού συνήθως οι επιχειρηματίες παραμένουν... Έχει γραφτεί και εδώ και αλλού. Κάποτε παιρνανε δωράκια, μετά πέρνανε δωράρες, τωρα είναι συνεταίροι ή μπιζνεσμαν οι ίδιοι.

  Τις ενδόμυχες σκεψεις και τις αμαρτίες τις ξέρει μόνον η Ακρωτηριανή. Να ανάψεις ένα κερί όταν πας, και μπορεί να σου μιλήσει.

 16. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 27/10/2008 15:34:35

  μικιός φωστηράκης-για να δω ποτε θα πεσει η τιμη της κρητικης ντοματας στο μπακαλη μου ,με τον Σουφλια !!!

 17. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 27/10/2008 15:38:55

  ποτε μιας και μονιμα βλεπω να μου πεφτει στα ματια η ωραια μας ραδιενεργη τεφρα (απο λιγνιτη)ουτε σταγονα βροχης μερες τωρα

 18. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 27/10/2008 16:20:12

  anonymous -τα βλεπουμε εδω και καιρο γραψαμε και εδω αλλα οι "αρχοντες μας" ειναι κουφει

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/10/2008 18:25:54

  Τα παραπάνω είναι γενικά σωστά αλλά υπάρχει ένα λάθος, ή ένα εωτηματικό: Γιατί ξαφνικά ο Αλαβάνος θυμήθηκε το Τοπλού; Του την θύμισε το Βατοπέδι; Τον έβαλε η ΝΔ για αντιπερισπασμό στο Πασόκ;

  Ίσως βλέπω φαντάσματα αλλά ο Αλαβάνος το έκανε θέμα για αντιπερισπασμό στον Σουφλιά να μην εγκρίνει τίποτα που θα άφηνε το έργο να προχωρήσει, μέρες που είναι με κλίμα για τα μοναστηριακά...

  Ποιός οφελείται; Ο Αλαβάνος με την δημοσιότητα, οι ντόπιοι ξενοδόχοι (που σίγουρα δεν θέλουν το έργο) και οι απανταχού οικολογοπεριβαλλοντολόγοι που και αυτοί δεν θέλουν το έργο (αλλά ίσως για λογαριασμό των ξενοδόχων)

  Να προσφέρω την άποψη ότι οφελούνται και οι της Λογιαλουαρντ; Με την σημερινή κατάσταση, άλλο που δεν θέλουν να λένε στα αφεντικά τους: «φταίει ο Σύριζα»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.