#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιές είναι οι λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα;Ακούμε κατά καιρούς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους επικριτές της κυβέρνησης, ψευτόμαγκες ή και σοβαρούς οικονομολόγους, να λένε ότι π.χ. ο Σαμαράς παρακολουθεί απαθής και δεν παρεμβαίνει για να δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ή ότι γίνεται συζήτηση για την Ελλάδα χωρίς αυτή να μπορεί να παρέμβει. Κάποιοι πιστεύουν δε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τη δική της λύση και να αναγκάσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον να προσκυνήσουν.

Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί άδικο ή η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Όμως, για να μπορεί και η Αθήνα να παρέμβει στα διεθνή φόρα θα πρέπει να ξέρει κι αυτά τι θέλουν. Τι ζητούν π.χ. οι Αμερικανοί; Που στοχεύουν οι Γερμανοί; Τι λένε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τον ελληνικό πρόβλημα;

Πώς να κάνει προτάσεις η Ελλάδα όταν οι υπόλοιποι δεν είναι σε θέση να βρουν μια ολοκληρωμένη πολιτική και να την τηρήσουν πιστά; Εδώ χθες βγήκε το ΔΝΤ και αφού προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το λάθος πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε βαθύτερη ύφεση, λέγοντας ότι δε φταίει αυτός, υπέπεσε σε ένα ακόμη λάθος. Παραδέχθηκε ότι για την ελληνική κατάρρευση φταίνε οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις που έκαναν οι σοφοί τροϊκανοί που τρώνε, πίνουν τζάμπα στην Αθήνα και το παίζουν ειδήμονες ενώ είναι ένα μάτσο τενεκέδες.

Έτσι, λοιπόν, με μια άχρηστη τρόικα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει σοβαρά. Και δεν τα λέμε αυτά εμείς για να περνάει η ώρα. Αν διαβάσει κανείς τον ξένο τύπο καθημερινά ή αν μιλήσει με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα καταλάβει ότι επικρατεί μια θολούρα σχετικά με το ποια είναι η ορθή λύση. Αλλά ακόμη και σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να προκρίνουν την καλύτερη και δικαιότερη λύση.

Μεταξύ των ξένων υπάρχουν οι εξής σκέψεις για τους Έλληνες.

Λένε λοιπόν: Το δίλημμα που αντιμετωπίζει κάθε αφερέγγυος δανειολήπτης είναι:

(α) Χρεοκοπία, αναδιάρθρωση και δημιουργία μιας νέας οικονομίας από την αρχή.  Σενάριο πολύ επώδυνο βραχυπρόθεσμα (ειδικά για τους πιστωτές), αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και παρέχει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια οικονομία που αξίζει κάτι και στέκεται στα δικά της πόδια.

(β) Να χρονοτριβεί  ο… αφερέγγυος δανειολήπτης και να ελπίζει ότι κάτι θα γίνει στο μεταξύ. Είναι η επιλογή η οποία απαιτεί από τους πιστωτές να επεκτείνουν τις προθεσμίες αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων (κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν, επειδή δεν τους αρέσει η πρώτη επιλογή), και να υποκρίνονται ότι ο δανειολήπτης είναι πραγματικά εντάξει.

Για παράδειγμα, εάν οι ΗΠΑ προωθούν την δεύτερη επιλογή για την Ελλάδα, είναι πρώτον, δεν είναι πιστωτές, κι έτσι δεν επεκτείνουν τη δική τους γενναιοδωρία και δεύτερν πάνω απ’ όλα οι ΗΠΑ θέλουν να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δική τους εύθραυστη ανάκαμψη.

Τι κάνουμε, λοιπόν, όλοι εμείς που διαβάζουμε κι ακούμε για τις επιλογές αυτές. Κάποιοι λένε: Αν και δεν αρνούμαστε ότι η δεύτερη επιλογή είναι δυνατή (εφ 'όσον οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν τη γενναιοδωρία τους και να υποκρίνονται), είναι ωστόσο μια πολιτική η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα σαν έναν μισθωμένο σκλάβο, θα την εμποδίσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και θα αφαιρέσει το ενδεχόμενο να αναδημιουργηθεί σοβαρά ως υπερήφανο και βιώσιμο έθνος.

Επομένως, κάνοντας την πρώτη επιλογή, θα συνεχίσει τη μεγαλύτερη και πιο επώδυνη πορεία προς τα εμπρός. Είναι ουσιαστικά η επιλογή της συντεταγμένης χρεοκοπίας, της δήλωσης αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους και της από κοινού προσπάθειας με τους δανειστές για την εξεύρεση μιας πραγματικά βιώσιμης λύσης. Οι ξένοι, λοιπόν, και κυρίως οι Αμερικανοί μας λένε δύο πράγματα: Ή συνεχίζετε το… τσούκου τσούκου μπάλα κι άμα μπει το τόπι στα δίχτυα, αλλά μέχρι τότε θα τρώτε άγριο ξύλο και πολλά γκολ από την αντίπαλο. Ή παραδίνεστε, τους αφήνετε να κερδίσουν αλλά φτιάχνετε μια ομάδα από την αρχή που θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ίσια τον αντίπαλο.

Φυσικά πάντα υπάρχει και ο Τρίτος Δρόμος, όχι του Γ. Παπανδρέου, αυτός μας τέλειωσε. Αλλά η τρίτη επιλογή που πρέπει και πάλι να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές. Δηλαδή, ούτε νέα δάνεια, ούτε νέα μέτρα αλλά γενναία απόφαση για διαγραφή χρέους και ένα σχέδιο Μάρσαλ με ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Που θα βρεθούν χρήματα; Στην ανάγκη να κοπεί χρήμα; Εκείνα τα ευρω-ομόλογα άραγε γιατί τα ξεχάσαμε;

Η κάθε επιλογή έχει τους δικούς της οπαδούς, ο καθένας μπορεί να διαλέξει. Αλλά αυτές είναι οι λύσεις που συζητούν σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Και το μόνο που έχουν να κάνουν οι Έλληνες είναι να δείξουν ότι αξίζουν κάθε καλή λύση. Πώς; Με συμμάζεμα του ξεχαρβαλωμένου κράτους, με πρωτογενές πλεόνασμα και με πολύ δουλειά από τον καθένα ξεχωριστά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 23/08/2013 08:28:14

  Αγαπητέ μου η Ιστορία της Οικονομίας έχει δείξει ποιά είναι η λύση ,μην λέμε ότι θέλουμε.
  Απλά το ζήτημα είναι ότι η Λύση για την Ελλάδα μπορεί να μην είναι προς ώφελος των Αναπτυγμένων Χωρών της ΕΕ και επίσης ότι οι ίδιες χώρες δεν θέλουν να επιτρέψουν την Λύση αυτή να την ακολουθήσουν και άλλες χώρες με τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με εμάς.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 08:44:10

  Ποιος να το φανταζόταν. Ότι η χρεοκοπία θα εξεταζόταν 3 τόσα χρόνια μετά σαν αξιόλογη επιλογή.

  Μετά απο τόσες κατάρες στον Βαρουφάκη (Μπαρουφάκη τον έλεγαν πολλοί), μετά από τόσες κατάρες στο κόμμα της δραχμής (όποιοι κι αν το αποτελούν), μετά από τόσες διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς (βαίνει καλώς προς την καταστροφή), μετά τόσες θετικές αξιολογήσεις της τρόικας (σοβαροί κύριοι βεβαίως, βεβαίως), μετά απο τόσες εκταμιεύσεις, μετά απο ένα τόσο επιτυχές κούρεμα....

  • Aναξ2 avatar
   Aναξ2 @ Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 10:57:29

   ΣΩΣΤΟΣ!!!
   Kαι προφανώς αργα ή γρήγορα η μόνη επιλογή, ακόμα και αν πρόκειται για την τρίτη λύση που περιγράφει ο αρθρογράφος, που δεν θα γίνει με επιφοίτηση των "εταίρων", αλλά εξ ανάγκης αν επιτέλους τολμήσουμε να τους πουμε οτι δεν μπορούμε άλλο, κι ας λέει ο Στουρνάρας οτι θα βρεί 20 δις (υπάρχουν λεφτά?) στα στρώματα...

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Aναξ2 23/08/2013 12:27:15

    Και θυμάμαι και έναν απολυμένο δημοσιογράφο της ΕΡΤ να λέει πριν το πρώτο κούρεμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει "μπαταχτσής" και γελάω.....

  • Απλος πολιτης avatar
   Απλος πολιτης @ Γιώργος Αχαιός 23/08/2013 22:43:26

   Τους τελευταιους 12 μηνες το χρεος αυξηθηκε 97 δις!!!!!!
   Και ακομα ρωταμε πια ειναι η λυση???

 3. Χάρης Χ. avatar
  Χάρης Χ. 23/08/2013 08:54:32

  "Και το μόνο που έχουν να κάνουν οι Έλληνες είναι να δείξουν ότι αξίζουν κάθε καλή λύση. Πώς; Με συμμάζεμα του ξεχαρβαλωμένου κράτους, με πρωτογενές πλεόνασμα και με πολύ δουλειά από τον καθένα ξεχωριστά."
  Όταν η πολιτική συναντά την θρησκεία : Σε αυτή την ζωή πρέπει να υποφέρετε (δεύτερο πρόσωπο υποθέτω, εννοείται ότι "εμείς" θα είμαστε απ'έξω) για να κερδίσετε την άλλη που σύντομα έρχεται (ερχόταν με την εκλογή του Ολάντ, έρχεται με τις γερμανικές εκλογές, αύριο θα έρχεται μετά τις γαλλικές, φινλανδικές, πορτογαλικές και καλά κρατεί το δούλεμα). Εξάλλου το συμμάζεμα του ξεχαρβαλωμένου κράτους, που δεν δημιουργήθηκε τυχαία από τους κρατούντες, σημαίνει την παραίτησή τους από το κύριο εργαλείο επιβίωσής τους (ποιός θα χρειαζόταν τον π.χ. βουλευτή αν έκανε την δουλειά του κανονικά με κανόνες σε ένα σοβαρό κράτος;).
  "Έτσι, λοιπόν, με μια άχρηστη τρόικα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει σοβαρά." Τότε γιατί ο κ. Στουρνάρας την προσκυνά σαν τοτέμ σε ό,τι και αν λέει;
  Θεωρώ ότι η λύση στο πρόβλημά μας δεν θα έλθει από εκείνους που το δημιούργησαν και το συντηρούν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Χάρης Χ. 23/08/2013 22:47:50

   Δηλαδη τα σοβαρα κρατη δεν εχουν βουλευτες γιατι ειναι αχρηστοι;

   • Χάρης Χ. avatar
    Χάρης Χ. @ ψυχραιμια 24/08/2013 08:37:31

    Φυσικά και έχουν και υποθέτω ότι ασχολούνται κυρίως με τα καθήκοντά τους (νομοθετικό έργο, έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας, εκπροσώπηση της περιφέρειάς τους και των ψηφοφόρων τους κλπ). Εδώ έχει στηθεί ένας τοίχος από δαιδαλώδη γραφειοκρατία που σε συνδυασμό με οκνηρούς ή διεφθαρμένους υπαλλήλους στις κατάλληλες θέσεις σπρώχνει τον ψηφοφόρο-πελάτη στο να πληρώσει ή/και να βάλει μέσον για να κάνει ακόμη και απλές δουλειές (έκδοση κάποιου πιστοποιητικού ή κάποιας άδειας, λήψη επιδότησης, διορισμούς κλπ). Νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνεις τη δουλειά σου απλά και γρήγορα αν το δικαιούσαι και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση αν δεν το δικαιούσαι, με κανόνες απλούς, σαφείς και γνωστούς εκ των προτέρων.

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 23/08/2013 09:53:28

  Στήν προκειμένη περίπτωση δέ συναντᾶ ἡ πολιτική τή θρησκεία,ἐσεῖς τή μπλέξατε...

 5. cummulus avatar
  cummulus 23/08/2013 09:54:28

  "Πώς να κάνει προτάσεις η Ελλάδα όταν οι υπόλοιποι δεν είναι σε θέση να βρουν μια ολοκληρωμένη πολιτική και να την τηρήσουν πιστά; "
  Σωστά! Πάλι οἱ Ξένοι φταῖνε!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ cummulus 23/08/2013 12:38:30

   Εμείς φταίμε τελικά που δεν καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι οι ξένοι φταίνε αλλά υπάρχουν κάποιοι σαν κι εσένα που αμφιβάλλουν ακόμη.

   Όταν πάψει και τελευταίος να αμφιβάλλει θα είναι μάλλον η ώρα που η στασή πληρωμών προς τα έξω θα έχει ανακοινωθεί.

   Μακάρι να κάνω λάθος σε αυτά που γράφω....

 6. Black Ship avatar
  Black Ship 23/08/2013 10:08:00

  Για να δούμε και για ν΄ αποδεχτούμε (επί τέλους) τη λύση, πρέπει πρώτα ν΄αποφασίσουμε να σταθούμε όρθιοι (από γονατισμένοι που είμαστε) και να επιβάλλουμε το σεβασμό της αξιοπρέπειας και του δικαιώματος του Ελληνικού λαού στη ζωή. Αυτό απαιτεί κάποια γενναία ''όχι'' και πλήρη αποδέσμευση από τις εντολές των δυναστών. 'Οσο αποδεχόμαστε παθητικά το ρόλο του δούλου που επιλέγουν για μας, είμαστε καταδικασμένοι να καταστρεφόμαστε, σφυρίζοντας δοξαστικούς, αυτοπαρηγορητικούς ψαλμούς! Κουραστήκαμε τόσον καιρό ν΄ακούμε όμορφες λέξεις κενές νοημάτων, σκοτώνοντας το χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Η ματαιοπονία, η ευπιστία κι η αδράνεια, είναι οι εχθροί.
  Ας το πάρουν απόφαση πια οι ...ευσεβείς και οι σεβάσμιοι ...Αρχιερείς.
  Εμείς ήδη το ξέρουμε κι απλώς ζητάμε, κάποιος να σαλπίσει την έναρξη.....
  Ποτέ δεν πρόκειται να γίνουνε μόνο με ....προσευχές τα θαύματα!

 7. καρ avatar
  καρ 23/08/2013 10:26:10

  Οι πολίτες είναι σίγουρο ότι είμαστε στο σκοτάδι, αλλά είναι εντυπωσιακό και ενδιαφέρον αυτό που λέτε ότι η "θολούρα" καλύπτει και τον διεθνή τύπο και τους πολιτικούς φορείς. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να είναι τεχνητή και να καλύπτει μια αδυσώπητη σύγκρουση συμφερόντων που συγκρατείται ίσως ακόμα σε περιορισμένο πλαίσιο (ευρώ-δολάριο; έλεγχος Συρίας-Ιράν και στο βάθος Ρωσίας; υπερκαπιταλιστικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που διαπερνούν κράτη και Μεγάλες Δυνάμεις; αλήθεια ποιος μπορεί να μας πει;;).
  Τα ερωτήματα που γεννιόνται μες στο κεφάλι του καθενός μας αναρίθμητα. Ειδικά για όσους από εμάς έχουμε μεγάλη φαντασία! :-) Δεν θα αποφύγω άλλωστε τον αυτοσαρκασμό, γιατί είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να νιώθω ασφαλής με αυτά που γίνονται παγκοσμίως.
  Π.χ. γίνεται ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στο οποίο δεν αξίζει να συμμετέχεις και να χρεώνεσαι το αίμα των αθώων (στη Συρία και αλλού) για μια χούφτα δολάρια; Γίνεται μια παγκόσμια σύγκρουση που βαίνει σε κλιμάκωση, άρα και εν τέλει τη συγκρότηση 2 συμμαχιών -ώστε αναγκαστικά ανεβαίνεις στο ένα τραίνο - οπότε και ως προς τα τρέχοντα καθ' ημάς, είτε κάθεσαι στα αυγά σου και διεκδικείς το πλησιέστερο εφικτό είτε δέχεσαι το σπονσοράρισμα της εξέγερσής σου (και κατόπιν την επιθετική εξαγωγή του;) για να διεκδικήσεις μερίδιο από την άλλη συμμαχία; Μήπως έχουμε μια τελευταία ελπίδα για την ειρήνη, που την διαφυλάττει πχ. η Προεδρία Ομπάμα απέναντι σε πιο σκληρές καταστάσεις του αμερικανικού κατεστημένου -οπότε πρέπει να είμαστε σε περιορισμένο βαθμό "μαζί" σήμερα, με αμφιβολία όμως για το αύριο που ξημερώνει;
  Όποιες και να είναι οι απαντήσεις, ξαφνικά η βαλίτσα πάει πολύ μακριά, σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς που δεν ανήκουμε στις "εκλεκτές μειοψηφίες" που διαχρονικά στις ανθρώπινες κοινωνίες μπορούν να ενημερώνονται και να αποφασίζουν για τα σημαντικά ή να οργανώνουν τις εξεγέρσεις και να διαχειρίζονται τα αποτελέσματά τους. Η μεγάλη πλειονότητα όπως πάντα είναι αυτή που θα περιμένει πχ. την έκβαση της πιθανής εξέγερσης -ελπίζοντας να μην βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά- για να στηρίξει ενεργητικά ή μη την νέα τάξη που θα προκύψει.
  Καίρια επισημαίνετε την ύπαρξη στην πολιτική σκέψη διαφόρων, και του ενδεχομένου ότι μπορεί η Ελλάδα να επιβάλλει τους όρους της στις Μεγάλες Δυνάμεις. Οι πιθανότητες του ενδεχομένου, όπως και άλλα ζητούμενα, αργά ή γρήγορα θα μας τεθούν και ως πολιτική πρόταση στις κάλπες από τα διάφορα κόμματα-αν δεν μας προλάβει καμιά... εξέγερση- και ο λαός θα αποφασίσει ξανά.
  Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευόμαστε και να σεβόμαστε την λαϊκή βούληση όπως προκύπτει από τις κάλπες. Μέχρι τότε συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας ότι θέλει... "το κεφάλι κάτω" και πολλή σκληρή δουλειά απ' τον καθένα μας με ό,τι ασχολείται, και -θα πρόσθετα- εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία μας. Εκλογές (δημοτικές, ευρωπαϊκές) θα έρθουν και αν θα σημάνει η ώρα πολιτικής αλλαγής θα το αποφασίσει ο λαός. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η κριτική σταδιακά μετατοπίζεται από τους "προδότες πολιτικούς" στους "δειλούς και δουλικούς πολίτες". Αυτό πιθανά θα αφήσει περισσότερο ελεύθερο πεδίο στους πολιτικούς άρχοντες της χώρας, ώστε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα που πιστεύουν ότι θα δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας -κάτι για το οποίο άλλωστε έχουν εκλεγεί!

 8. κοινόν Κιλελέρ avatar
  κοινόν Κιλελέρ 23/08/2013 10:59:22

  η οδός της Ελλάδος είναι η Ελληνική κοινότητα. Ιδού η πρότασή μας
  ΚΟΙΝΟΝ ΚΙΛΕΛΕΡ

  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίας καταθέτει μία πρόταση διοίκησης του δήμου Κιλελέρ, η οποία κατά την άποψή μας, θα παράγει "υπεραξία διοίκησης", θα κινητοποιήσει όλο το δυναμικό του δήμου, και θα αποτελέσει,- εάν οι πολίτες το αγκαλιάσουν και το επιβάλλουν στο κεντρικό και τοπικό πολιτικό περιβάλλον, ( θα το επιβάλλουν με την άρνησή τους να συμμετέχουν στα παραρτήματα των κομμάτων των Αθηνών στο δήμο),- μία επανάσταση στο τρόπο διοίκησης της Πατρίδας μας, με θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας και στο οικονομικό πεδίο, με εκδημοκρατισμό στην παραγωγή, με ομότιμη συμμετοχή των συντελεστών παραγωγής -ανθρώπινων και φυσικών πόρων- χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια κανενός και η ελευθερία του κάθε προσώπου. Η πρόταση απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους νέους, στό μέλλον.


  Kοινόν ΚΙΛΕΛΕΡιτών
  Αυτοδιοικητική πρόταση-πρόσκληση-πρόκληση. Αυτοδιοικητική ομότιμη κοινοτική συνέργεια. Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία αποτροπής της χρεοκοπίας, ανατροπής των κομματικών και παρακομματικών ιδεοληψιών και ιδιοτελειών, επαναστατικής αλλαγής της διοίκησης της Πατρίδας μας.
  Αυτοδιοικητική κίνηση ενότητας, εγγύτητας, αλληλεγγύης, ισότιμης συνεργασίας.
  Αυτοδιοικητική δύναμη αυτοδύναμης ανάπτυξης, με αξιοποίηση του συνόλου των τοπικών φυσικών πόρων, με τρόπο συμβιωτικό με την οικολογική-φυσική ισορροπία και με την συμμετοχή όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Παράγουμε όλοι. Παράγουμε με όλους. Παράγουμε για όλους. Ζούμε και δρούμε τοπικά, σκεφτόμαστε και ευ-ζούμε εθνικά, οδηγούμε την παγκόσμια κοινότητα στην Ελληνική πορεία του Φωτός και της Αληθείας.
  Προτείνουμε: Ένα ψηφοδέλτιο, ανοικτό διαρκώς, με ισοτιμία των μελών, αποτελούμενο από το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, που είναι διατεθειμένο να διαθέσει χρόνο και να διακονήσει ανιδιοτελώς με τις γνώσεις του στην εκπόνηση και εφαρμογή μελετών αξιοποίησης του φυσικού και ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής του Δήμου, με οδηγό την Παράδοσή μας και σύμμαχο την σύγχρονη τεχνολογία. Η ενεργειακή επάρκεια και η διατροφική αυτάρκεια, τουτέστιν η ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, βρίσκεται στα χέρια της υπαίθρου, η δύναμη της Ελλάδας είναι η περιφρονημένη επαρχία. Παραγωγική Ελλάδα, με πλήρη απασχόληση, σημαίνει παραγωγική Κοινότητα με όρους συμβιωτικούς και όχι χρηστικούς, πολλώ μάλλον καταχρηστικούς. Με σεβασμό στους προγόνους, αγάπη και αλληλεγγύη στους Συνέλληνες και πρόνοια για τους επόμενους ,τους αγέννητους οι οποίοι και θα μας κρίνουν.
  Το ανοικτό αυτό ψηφοδέλτιο θα έχει βασικό έργο τον στρατηγικό σχεδιασμό της αυτοδύναμης ανάπτυξης όλου του Δήμου. Από αυτό το ένα ψηφοδέλτιο θα βγεί ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι θα είναι πρώτοι μεταξύ ίσων, μετακλητοί και φυσικά άμισθοι, όπως και όλο το ψηφοδέλτιο, οι οποίοι και θα εκπροσωπούν τον δήμο για τις διοικητικές ανάγκες του Καλλικρατικού νόμου. Αντιδήμαρχοι δεν θα υπάρχουν.
  Με το ανοικτό ψηφοδέλτιο θα μπορούν να συνεργάζονται ισότιμα Επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, κρατικοί, ευρωπαικοί και διεθνείς οργανισμοί, σε πραγματικό χρόνο και σε ανοικτή πολυπολική ομότιμη παραγωγή προτάσεων, μελετών, αξιολογήσεων και εφαρμογών δράσεων ολιστικής χρήσης φυσικών και ανθρώπινων πόρων για αυτοδύναμη βιώσιμη συντήρηση μίας αειφόρου ανάπτυξης - πρότυπο αυτάρκειας και επάρκειας. Με επαναδραστηριοποίηση των τοπικών συνεταιρισμών, οι οποίοι με μέριμνα του δήμου θα τύχουν γραμματειακής και λογιστικής υποστήριξης.
  Η διοίκηση στα τρέχοντα θέματα θα ασκείται από τα κοινοτικά συμβούλια. Στα κοινοτικά διαμερίσματα θα υπάρχει επίσης ένα ανοικτό ψηφοδέλτιο με όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν τοπικά, επίσης ανιδιοτελώς. Θα υπάρχει ισότιμη κοινοτική συνέργεια σε επίπεδο Καποδιστριακού δήμου, σε δεύτερο επίπεδο σε γεωγραφική ενότητα και σε τρίτο επίπεδο σε όλο τον δήμο.
  Η επίσημη εκπροσώπηση-συγκρότηση του δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων, για τις ανάγκες του Καλλικρατικού νόμου, δεν θα αλλοιώνει την ισότιμη-ομότιμη συνέργεια όσων συμμετέχουν στα ενιαία ανοικτά ψηφοδέλτια.
  Η ενεργοποίηση όλου αυτού του δυναμικού θα στηριχθεί στην απόλυτη βεβαιότητα πως "μόνοι μας μπορούμε καλύτερα". Το πολιτικό σύστημα με τις κάθετες και οριζόντιες διαιρέσεις, μας χρεοκόπησε και χρεοκόπησε. Οι Αθηναικοί σωτήρες και οι τοπικοί υποτακτικοί τους ολοκλήρωσαν το καταστροφικό έργο τους. Από τον κάμπο της Λάρισας πρέπει να ξεκινήσει η επαναστατική αλλαγή στην διοίκηση της Πατρίδας μας. Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Να βροντοφωνάξουμε."Ως εδώ! φτάνει πιά. Η Ελλάδα είμαστε εμείς και εμείς θα την σώσουμε. Ελάτε μαζί μας για την Ελλάδα των Κοινοτήτων, της Αυτοδυναμίας, της Παραγωγής, της Αυτάρκειας, της Αλληλεγγύης, της Παράδοσης." Ήρθε ο καιρός να αφήσουμε την διαίρεση των κομμάτων και να ζήσουμε τo "κοινόν", την ομότιμη διακυβέρνηση.
  Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους. Να ξεκινήσουμε το αύριο σήμερα με την επιστροφή μας στο χθές, στην ρίζα μας. Σε θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας, ενότητας και εγγύτητας.

 9. Hawk avatar
  Hawk 23/08/2013 11:02:16

  Σαφώς και η πρώτη λύση είναι η ενδεδειγμένη, το θέμα είναι ποιός ή ποιοί από το πολιτικό σύστημα έχουν τα κότσια να την προωθήσουν και να την υλοποιήσουν σωστά και όχι μόνο αυτό αλλά και η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει την ωριμότητα για κάτι τέτοιο, άλλωστε δεκαετίες τώρα έχει μάθει στα δανεικά, πως να αλλάξει μέσα σε λίγο διάστημα. Φαύλος κύκλος η υπόθεση.

 10. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 23/08/2013 11:26:47

  Όποια λύση και εάν προβληθεί, εφόσον τα δομικά προβλήματα παραμένουν, το το πρόβλημα θα συνεχίζεται.
  Και όταν γράφω δομικά προβλήματα εννοώ την γραφειοκρατία, την φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή και την διαφθορά.

  • Ορέστης Α. avatar
   Ορέστης Α. @ Γιάννης Ιωάννου 23/08/2013 11:39:45

   Tα μπολντ γράμματα πως τα ...καταφέρνετε; Πείτε μου που δεν ξέρω παρακαλώ.

   • Γιάννης Ιωάννου avatar
    Γιάννης Ιωάννου @ Ορέστης Α. 23/08/2013 18:12:53

    Πληκτρολογώντας ανάμεσα στην λέξη:...

   • Γιάννης Ιωάννου avatar
    Γιάννης Ιωάννου @ Ορέστης Α. 23/08/2013 18:14:43

    Λυπάμαι αλλά επειδή είναι HTML κώδικας δεν βγαίνει.

    • Ορέστης Α. avatar
     Ορέστης Α. @ Γιάννης Ιωάννου 23/08/2013 21:26:09

     Πληκτρολογώντας ανάμεσα στη λέξη τι;

 11. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 23/08/2013 11:31:05

  Είναι να πάρεις το πάνω χέρι με καλομελετημένο σχέδιο, ταπί αλλά ψύχραιμος, να έχεις όμως πίσω και μια καβάτζα, αλλέως...

  youtube.com/watch?v=kv0b9TxAtG4

 12. Α avatar
  Α 23/08/2013 12:15:59

  (α) Χρεοκοπία, αναδιάρθρωση και δημιουργία μιας νέας οικονομίας από την αρχή. Σενάριο πολύ επώδυνο βραχυπρόθεσμα (ειδικά για τους πιστωτές), αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και παρέχει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια οικονομία που αξίζει κάτι και στέκεται στα δικά της πόδια.

  Σ΄αυτό το σενάριο πως δημιουργείται μια οικονομία που στέκεται στα δικά της πόδια; Χωρίς χρήματα, με δικό μας νόμισμα; χωρίς παραγωγή, με κόσμο εξαθλιωμένο από τη φτώχια, χωρίς εισαγωγές βασικών προϊόντων (φάρμακα , καύσιμα κλπ); Τέτοια οικονομία; Μάλλον γι΄αυτοκτονία πρόκειται.

 13. βουλα ελευθεριάδου avatar
  βουλα ελευθεριάδου 23/08/2013 12:33:44

  και τώρα τίθεται αμείληκτο το ερώτημα, γιατί δεν χρεωκοπήσαμε το 09;

  • billis avatar
   billis @ βουλα ελευθεριάδου 23/08/2013 13:11:32

   Το 2009 ή αρχές του 2010 δεν χρεωκοπήσαμε γιατί απλά ο ΓΑΠ και η παρέα του ήθελαν να μας βάλουν στο ΔΝΤ. Δεν χεροκωπήσαμε γιατί τότε το χρέος δεν ήταν προς τα κράτη ή Ελλάδα δεν χρώσταγε σε κανένα κράτος αλλά σε ιδιώτες -τοκογλύφους.Τότε η ΕΕ έτρεμε μια χρεωκοπία θα τα έχαναν όλα γιατί είχαν όλα τα τοξικά ομόλογα στις τράπεζές τους. Για αυτό μπήκαμε στο ΔΝΤ το χρέος μα το μεταφέρανε στα κράτη και το έκαναν ενυπόθηκο και οι ιδιώτες -ομολογιούχοι ξεπλξηρώνονται τώρα και με το παραπάνω.Για αυτούς είναι οι δόσεις σε εμάς πάει ένα ελάχιστο ποσοστό. Το ποιοί είναι αυτόι οι ιδιώτες το ξέρουμε δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.

  • Βασίλης Κ. avatar
   Βασίλης Κ. @ βουλα ελευθεριάδου 23/08/2013 13:37:54

   Γιατί το σχέδιο που εκτελούσε ο ΓΑΠ, ήτανε άλλο..... Πως θα βάζανε στο χέρι πετρέλαιο και φυσικό αέριο οι ειδικοί;

 14. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 23/08/2013 13:03:05

  Αν η Γερμανία δέν κάνει τό χατήρι τών τραπεζιτών νά εγκρίνει τελικά τόν ESM (όπως δείχνουν τά πράγματα) τότε μόνο η περίπτωση α) υπάρχει (πού σημαίνει διάλυση τής ΕΖ καί στήριξη τού $).

 15. Simon Bolivar II avatar
  Simon Bolivar II 23/08/2013 16:04:14

  Ποιος πολιτικός έλεγε ότι στο τέλος η επιστροφή στην δραχμή θα πλασαριστεί σαν επιτυχία?

 16. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 23/08/2013 16:48:42

  Το λέω -τα λέμε-εδώ και 3 χρόνια αλλά εδώ μέσα (αφήνω κατά μέρος τα Ελλαδικά ΜΜΕ που είναι...καλύτερα να μην πω) αλλά μας λοιδωρούν, πάλι εδώ μέσα οι γωνστοί με τα γνωστά σθμφέροντα, πότε σαν "αντιευρωπαϊστές" πότε σαν εθνικιστές και πότε σαν περίπου άσχετους. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι
  α) Ασπόνδυλες και εν πολλοίς απάτριδες ηγεσίες (η εξαίρεση του Α Σαμαρά δυτρυχώς επιβεβαιώνει τον κανόνα)
  β) Ως εκ τούτου, απ' έξω εξαρτημένες ηγεσίες με μηδενική πολιτική βούληση (οι γνωστοί..."μα είναι οδηγία των Βρυξελλών", που θα πέφταν -δλδ θα ρίχναν την Ελλάδα στο γκρεμό αρκεί να σώζονταν οι ίδιοι (αυτό ακριβώς γίνεται τώρα) - αν τους το ζητούσε η Ευρώπη (δλδ η Στενώπη)
  γ) 'Ελλειψη εθνικού οράματος και αν' αυτού κοπροταπτική μηδενικπύ αθροίσματος.
  δ) Βαθιά και ίσως αθεράπευτα διεφθαρμένη διοίκηση. Εδω ο Βενιζέλος ακόμα γίνεται ανεκτός να αφρίζει και ναμ μας κουνά το ΄δακτυλο στην τηλ.
  Και 'αλλα ων ου έστι αριθμός...

 17. Μπάμπης-Σητεία avatar
  Μπάμπης-Σητεία 23/08/2013 17:36:04

  Σταματήστε τα περί χρεοκοπίας γιατί αυτό σημαίνει καταστροφή της Ελλάδας για τα επόμενα 20 χρόνια...Απορώ και εκπλήσομαι με το βαθύτερο νόημα του κειμένου!!!!!

 18. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/08/2013 19:25:46

  "Και το μόνο που έχουν να κάνουν οι Έλληνες είναι να δείξουν ότι αξίζουν κάθε καλή λύση." Η μαγική φράση!

 19. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 23/08/2013 20:16:02

  Λύση; Μήπως, υπάρχει και είναι η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και σημαίνει συνείδηση και αυτοσεβασμός και αντανακλάται .... ως δυνατό Φως και παντού είναι το Φως και όλα τα δείχνει ; Ο σεβασμός χρειάζεται και αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας , είναι δε ανεκτίμητη ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ...... ίσως έτσι να θυμηθούμε και άλλες Αξίες κυρίως Ηθικές και Ιδανικά και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, η οποία είναι ΗΘΙΚΗ κ ΑΞΙΩΝ επί της ουσίας και όχι οικονομική (αριθμών) μόνο . όπως προσπαθούν οι "σωτήρες-ειδικοί" να μας πείσουν, ξεχνώντας κάτι βασικό : "ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ".

 20. sender avatar
  sender 23/08/2013 20:56:12

  Αν η φοροδιαφυγή,οι διάφορες λίστες[λαγκάρντ κλπ],οδηγήσουν σε χρεοκοπία,τι να πει κανείς γι'αυτό το άναρχο,χαοτικό έθνος;Αν ήθελαν οι πολιτικοί και ο λαός,αν μόνο ήθελαν,θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις.Αλλά οι πολιτικοί δεν αγγίζουν τους ''προύχοντες'',δίνοντας το σύνθημα και στους υπηκόους,να μην συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια.Κι'έτσι κύριοι,κι από τις δύο πλευρές[δηλ. λαός και κολωνάκι],αποδείξατε, ότι δεν είστε πατριώτες.Ζει ο καθένας στο κελί του[ιδιόκτητο,α,όλα κι'όλα!],και περιμένετε τον Γκοντό.Αν υπήρχε πραγματική αγωνία,θα γινόταν ένα εθνικό κίνημα,από πολιτικούς,εκπροσώπους εργαζομένων,ελευθέρων επαγγελματιών κλπ,να περιφρουρήσουν την προσπάθεια συνεισφοράς του κάθε φορέα στην οικονομική παλινόρθωση.Να υπογράψουν εθνικό συμβόλαιο,να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή,με ευθύνη τους.Κι αν δεν το καταφέρουν,να μην γογγύζουν αμφότεροι.Είναι όλοι άξιοι της μοίρας τους.Εθνικό συμβόλαιο,από όλους τους κοινωνικούς φορείς.Κ.Σαμαρά,ηγηθείτε μιας πανεθνικής προσπάθειας,κάντε ένα διάγγελμα και θέστε όλους προ των ευθυνών τους.Να γνωρίζουν όλοι την πραγματικότητα και τότε με έκπληξη θα δείτε πόσο φιλότιμο έχει,ακόμα και ο τελευταίος γαβριάς.Αλλιώς,η πολυδιασπασμένη κοινωνία,είναι έτοιμη για την τελευταία περιπέτεια.

 21. Ορέστης Α. avatar
  Ορέστης Α. 23/08/2013 21:34:08

  Έτσι μήπως;

  • Ορέστης Α. avatar
   Ορέστης Α. @ Ορέστης Α. 23/08/2013 21:35:01

   οκ, με βοηθήσατε με την αναφορά στο HTML. Ευχαριστώ

 22. ΚΜ avatar
  ΚΜ 23/08/2013 21:37:51

  Είναι τεχνικά αδύνατον να στο γράψει γιατί κατά την υποβολή εξαφανίζεται. Για να βρεις παραδείγματα πώς γίνεται, γκούγκλισε το εξής: bold html code.

  • Ορέστης Α. avatar
   Ορέστης Α. @ ΚΜ 24/08/2013 20:51:03

   Ευχαριστώ πολύ, έτσι κι αλλιώς.

 23. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/08/2013 22:24:44

  Λύσεις υπάρχουν.
  Π.χ. Η Bundeskriminalpolizei μαζί με 3 - 4 εισαγγελείς από τη Στουτγκάρδη ή το Ντύσσελντορφ (δεν τους ελέγχουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε που έχουν "στραβά μάτια"), να μπουκάρουν πρώτα στα Αθηναικά κεντρικά των τραπεζών, μετά στις χρηματιστηριακές και ναυτιλιακές, μετά σε γραφεία μεγαλοδικηγόρων και ιατρεία μεγαλογιατρών, τέλος να πάνε για αναψυχή στη Μύκονο και Χαλκιδική. Θα προσφερθεί δωρεάν ποτό σε μπουζουκτσίδικο. Να έχουν μαζί και τη "λίστα Λαγκάρντ" και όλες τις άλλες λίστες
  Το κάνουν συχνά σε γερμανικές πόλεις - και εκτός Βάδης Βυρτεμβεργης ή Βόρειας Ρηνανίας. Είναι καλά εκπαιδευμένοι. Κατάσχουν μόνον σκληρούς δίσκους και διπλά λογιστικά βιβλία, τα υπόλοιπα τα αφήνουν...
  Μια εξουσιοδοτηση από τον Άρειο Πάγο χρειάζεται και μια πολιτική έγκριση απο τον Στούρνο...

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Uncle Stgm 24/08/2013 00:39:06

   ....επιτρέψτε μου να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ..... και να συμπληρώσω παν/κούς κ.α. , αλλά ποιός /-οί...είπαμε θα δώσει /-ουν την έγκριση;........

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Δήμητρα 24/08/2013 01:02:25

    ΟΚ, μέσα και τα ¨ερευνητικά προγράμματα".
    Να μπουκάρουν μέσα. Σόδομα και Γόμορρα !
    (η μεγάλη Σαπφώ Νοταρά...)

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 24/08/2013 01:08:38

   Μπουκάρησαν στα κεντρικά της Deutsche-Bank πολλές φορές
   h**p://www.hr-online.de/website/rubriken/nachrichten/indexhessen34938.jsp?rubrik=36082&key=standard_document_46948485

 24. Zame avatar
  Zame 24/08/2013 00:26:37

  υπάρχουν αλλά είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ά δ ι σ ε π ί λ υ τ ε ς..
  & μεχρι τοτε..
  τουλαχιστον ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ που ειναι το ελαχιστον..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.