#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2012 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιές είναι οι εθνικές γραμμές στις διαπραγματεύσεις;

Τι νόημα έχει μια κυβέρνηση Παπαδήμου με πολιτική ...Παπανδρέου; 

 

Του Κώστα Ροδινού

Υποτίθεται οτι ο κ. Παπαδήμος διορίστηκε πρωθυπουργός επειδή μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τον ολετήρα  προκάτοχό του. Μας έλεγαν οτι λόγω των διεθνών προσβάσεων του,  του ειδικού βάρους και της εκτιμήσεως που έχαιρε στους κύκλους που λαμβάνονται οι αποφάσεις,  θα εκπροσωπούσε καλύτερα τη χώρα.

Αντί αυτών τι βλέπουμε;

Έναν άνθρωπο που έχει ...οχυρωθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, περιορίζεται σε ολιγόλογες και γενικές δηλώσεις, καλεί κάθε λίγο και λιγάκι τους πολιτικούς αρχηγούς επειδή προφανώς διστάζει ή φοβάται να αναλάβει το βάρος των αποφάσεων, περιστοιχίζεται από ανθρώπους που καθημερινά διαρρέουν στον τύπο σενάρια παράτασης της θητείας του, ενώ τα πιο σοβαρά  που μας αφορούν τα μαθαίνουμε από ...τρίτους.

Ποιά η θέση Παπαδήμου για το επιτόκιο;

 Πρώτον, μαθαίνουμε ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία παρενέβησαν στις διαπραγματεύσεις για το PSI,  απαιτώντας επιτόκιο κάτω από το 3%, άρα και μεγαλύτερο «κούρεμα».

Για να παρέμβουν, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά απεδέχθη ή ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί υψηλότερο επιτόκιο.

Είναι όντως έτσι;

Αντιλαμβάνομαι ό,τι για διαπραγματευτικούς λόγους ίσως δεν  θέλει να αποκαλύψει τις τελικές του θέσεις.

Ούτε είναι κατ΄ ανάγκη κακό, η παρέμβαση του ΔΝΤ. Έτσι, όπως τα κατάφεραν  υπό την ....καθοδήγηση του Τόμπσεν, ας αναλάβουν να επανορθώσουμε μέρος της προκληθείσας ζημιάς.

Όμως,  ο κ. Παπαδήμος δεν είναι ένας άσχετος που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Αυτά τα ζητήματα τα ...κατέχει.

Ποιό, κατά τη γνώμη του, είναι το ύψος του κουρέματος που καθιστά το χρέος μας βιώσιμο;

Γιατί δεν έχει νόημα να εμπλακούμε σε ατέρμονες συζητήσεις που  δεν λύνουν το πρόβλημα οριστικά.

Δεν πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός;

Με ποιά θέση προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις; Ποιό είναι το «μέγιστο επιθυμητό» και ποιό το «ελάχιστα αποδεκτό;»

Πολύ φοβούμαι, αν ο κ. Παπαδήμος καθοδηγείται από την επιθυμία του, σώνει και καλά να μας παρουσιάσει μια συμφωνία, για να αποδείξει ότι πέτυχε στο έργο του, η συμφωνία αυτή στο τέλος να αποδειχθεί καταστροφική για τη χώρα μας.

Όχι άλλα υφεσιακά μέτρα

Δεύτερον, όπως γράφουμε και προηγουμένως, η Τρόϊκα έχει θέσει έξι αιτήματα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσει για τη νέα δανειακή, ήτοι:

- «τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ,

-την περικοπή των επικουρικών συντάξεων,

-την κατάργηση των ωριμάνσεων,

-το ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού,

το κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000)

-και την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.»

Ποιά είναι η θέση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματα αυτά; Με εξαίρεση τις απαιτήσεις για κλείσιμο φορέων (που τις ακούμε εδώ και δυο χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα) και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα άλλα μέτρα, δηλαδή οι μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, είναι καθαρά υφεσιακού χαρακτήρα. Όχι μόνο δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά θα παρατείνουν την ύφεση. Ποιός σοβαρός  οικονομολόγος θα πρότεινε την λήψη υφεσιακών μέτρων σε καιρό βαθιάς ύφεσης;  Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να  μας απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Πόσο ακόμα θέλουν να μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων;

θα κερδοσκοπήσει η ΕΚΤ;

Τρίτον, τελευταία τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ομόλογα αυτά, κατ΄ άλλους 45 δις, κατ’ άλλους 60 δις ευρώ, απεκτήθησαν στη δευτερογενή αγορά με εκπτώσεις που, σε κάποιες περιπτώσεις,  έφθασαν ακόμα και στο 70%! Δηλαδή ένα ομόλογο αξίας ενός ευρώ, απεκτήθη έναντι 30 λεπτών!

Τι θα τα κάνει αυτά τα ομόλογα η ΕΚΤ;

Θα ζητήσει να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία;

Δηλαδή, η ΕΚΤ θα ...κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ελλάδος;

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους μας, δεν διατυπώνει το αίτημα τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ να  αποτιμώνται όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά στην αξία κτήσης τους;

Να μια ενέργεια απομείωσης του δημοσίου μας χρέους, χωρίς.....παρενέργειες!

Απαιτήσεις Καμόρα!

Τέταρτον, στον κυριακάτικο τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες οτι η Τρόϊκα, μεταξύ των προεκτεθέντων απαιτήσεών της, προτίθεται, για να τη νέα δανειακή σύμβαση,  να ζητήσει και εμπράγματες εγγυήσεις που αγγίζουν τα όρια της εθνικής υποτέλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι ο δανειστής θέλει να διασφαλίσει το δάνειο του, όμως, αυτά που φαίνεται να ...κυκλοφορούν ως σκέψεις είναι απαράδεκτα.

Αλήθεια σε ποιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Τρόϊκα ζήτησε ...εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια που χορήγησε;

Η  Ελλάδα έχει εισέλθει στη δίνη μιας  πρωτόγνωρης ύφεσης, με άγνωστη ακόμα την ..ημερομηνία εξόδου της, κυρίως εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας που της επιβλήθηκε υπό την υψηλή εποπτεία και κατ΄απαίτησιν της Τρόϊκα.

Αντί, λοιπόν, θα αναθεωρήσουν το πρόγραμμά τους, είναι δυνατόν να εγείρουν αξιώσεις σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και μελλοντικά έσοδα, τα οποία θα βοηθούσαν την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας;

Τέτοιες απαιτήσεις θυμίζουν μεθόδους  Καμόρα. Hκυβέρνηση Παπαδήμου τις συζητάει;

Πάλι τους φταίει ο Σαμαράς;

Πέμπτον, επειδή στα διεθνή μέσα αρχίζουν πάλι να εμφανίζονται πληροφορίες ότι ο Σαμαράς, λόγω της επιμονής του για εκλογές, υπονομεύει το έργο της Κυβέρνησης Παπαδήμου, καλόν είναι, με ευθύνη κυρίως της ΝΔ, να ξεκαθαρίσουν ορισμένες αλήθειες.

-Ο κ. Παπαδήμος διετέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, άρα όταν ανέλαβε ήξερε τι αναλαμβάνει  και τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων έπρεπε να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, επέδειξε  καλή διάθεση, συναινώντας σε μια σύντομη παράταση της θητείας του κ. Παπαδήμου για να του προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.

-Ουδείς  εμπόδισε τον κ. Παπαδήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τη θέση της χώρας μας . Ο ομόλογος του ο κ. Μόντι, έριξε στο τραπέζι την ιδέα των project bonds,  επανέφερε την πρόταση του ευρωομολόγου, ζήτησε από την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα, επαναλαμβάνει συνεχώς οτι η μονομερής λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Παπαδήμος ποιά πρόταση διατύπωση;  Τι το καινούργιο κόμισε στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διάσωση της Ελλάδος; Αν δεν απατώμαι, ουδέν!

 Συμπέρασμα: Ο κ. Παπαδήμος αντί να κτίζει  άλλοθι, μήπως θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσει  λύσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας; Αν  πάλι δεν μπορεί,  ίσως ήταν πιο έντιμο  να καταθέσει την εντολή που του εδόθη. Αν δεν το κάνει ο ίδιος, μήπως η ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποσύρει τους υπουργούς της Ν.Δ. από την κυβέρνηση; Γιατί τι  νόημα έχει να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση Παπαδήμου που ακολουθεί πολιτική ...Παπανδρέου; 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AZ avatar
  AZ 22/01/2012 15:25:16

  Κινηση τακτικισμου ηταν η τοποθετηση του Παπαδημου για να εκφορτισθεί η κοινη γνωμη. Χρονο αγοραζουν. Θα το ξανακανουν οταν δουν οτι δεν παει αλλο. Το μοναστηρι να ναι καλά κι απε καλογέροι....Παντως βλεπετε οτι δεν κινητοποιει ποτέ συναισθημα οταν ομιλει. Ετσι φτιαχνουν τους αχυρανθρωπους. Τους προγραμματιζουν. Θα πρεπει να αισθανεται πολύ δυστυχισμενος αλλά το προβλημα ειναι οτι δεν αντιλαμβανεται το προβλημα (εναισθησία λέγεται αυτό)!

  ΑΖ

  ΑΖ

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/01/2012 15:27:42

  Κώστα, καλησπέρα. Οι μόνες γραμμές είναι αυτές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της ργιαδικης ελίτ. Η Ελλάδα είναι απλά χώρος δ΄ρασης γι' αυτούς.

 3. makis avatar
  makis 22/01/2012 16:38:29

  Στην ιστοσελίδα του Αεροδρομίου στην Θεσσαλινίκη ''άνακάλυψαν'' την Μακεδονική γλώσσα http://shar.es/f15xr

 4. Orestios avatar
  Orestios 22/01/2012 17:00:19

  Στο ερώτημά σου Κώστα Ροδινέ η απάντηση είναι πως η ΝΔ εξακολουθεί να φοβάται να πεί τί πρεσβεύει. Το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί στο ερώτημα: "πρεσβεύει κάτι διαφορετικό η ΝΔ"????

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Orestios 22/01/2012 21:46:52

   Αγαπητέ Ορέστιε,
   οποιος δεν υπερασπίζεται αυτά που πιστεύει στο τέλος οδηγείται να υπερασπίζεται αυτά που του επιβάλλουν

 5. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 22/01/2012 19:14:22

  Πηγή http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2515.aspx
  Είναι άλλωστε ακατανόητο να αποδεχόμαστε τέτοιες ζημίες, όπως αυτές που έχουμε υποστεί όλοι μας μέχρι σήμερα (διασυρμός, πλήρης υποταγή στους δανειστές μας, εισαγωγές των εταιρειών μας με προκαταβολικές πληρωμές, εγκληματικά μνημόνια χρεοκοπίας, απώλεια αξιών άνω των 700 δις € από την υποτίμηση των ακινήτων, των εταιρειών του δημοσίου κλπ.), απλά και μόνο για να μη διαθέσουμε/δανείσουμε το κράτος μας με περίπου 40 δις € το 2012, καθώς επίσης με αυτά που απαιτούνται για κάποια επόμενα έτη – πόσο μάλλον όταν έτσι θα κερδίσουμε αφενός μεν την εθνική μας κυριαρχία, αφετέρου την εμπιστοσύνη τόσο της Ευρωζώνης, όσο και των αγορών.

  Δυστυχώς βέβαια υπάρχει ένα σημαντικότατο εμπόδιο σε μία τέτοια πρωτοβουλία – η ανεπάρκεια και η διαφθορά του δημοσίου στη χώρα μας, το οποίο εύλογα απωθεί όλους όσους θα ήθελαν και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των χρεών της Ελλάδας. Οφείλουμε λοιπόν να αγωνισθούμε για την εύρεση μίας αποτελεσματικής λύσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τέτοιου είδους προσπάθειες. Η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, ένας παράδεισος καλύτερα, ο οποίος πρέπει φυσικά να προστατεύεται από όλους τους Πολίτες της – να μην εγκαταλείπεται δηλαδή στην καλή θέληση, στην τύχη ή/και στις ιδιοτελείς διαθέσεις κανενός.

 6. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 22/01/2012 19:41:38

  Την δανειακή σύμβαση που με ένα απλό άρθρο μας κλέβουν τον ορυκτό πλούτο θα ψηφίσεις Αντώνη Σαμαρά;
  Τον πλούτο που μας ξεχρεώνει;

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32533&Itemid=139

 7. astrokritis avatar
  astrokritis 22/01/2012 21:11:26

  .. ψάχνετε , κ. Ροδινέ , εθνικές γραμμές στις διαπραγματεύσεις ? ... Από ποιόν , ή ποιούς , ακριβώς ? .. Έχετε την εντύπωση πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ( κατ' αρχήν) Εθνική συνείδηση ? .. Ο μέχρι σήμερα βίος και πολιτεία τους δεν συνηγορεί σε κάτι τέτοιο , νομίζω ...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ astrokritis 22/01/2012 21:47:42

   Για αυτούς που αναφέρεσαι όχι, αλλά για κάποιους άλλους ναί.

 8. Kst avatar
  Kst 22/01/2012 21:23:59

  Ειναι πολυ απλο. Ουτε η κυβερνηση Παπανδρεου ουτε -καθώς φαίνεται- η κυβέρνηση Παπαδήμου διαπραγματεύονται με την Τρόικα κατα τις συνομιλίες τους. Επειδή δεν ξέρουν τι τους γίνεται -ιδιαίτερα επί Παπανδρέου- και επειδή ήθελαν να πάρουν τα δανεικά για να μην οι ιδιοι το βάρος της χρεοκοπίας της Ελλάδος ο,τι τους έλεγε η Τρόικα το δέχονταν και το δεχονται. -Έχετε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. -Έχουμε. -Να κοψετε τους μισθούς. -Θα τους κοψουμε. -Πετάει ο γάιδαρος; -Πετάει.

  Διαπραγμάτευση δεν υπαρχει και δεν προκειται να υπαρξει. Υπαρχει μονο ας παρουμε τα δανεικα να δειξουμε στον κοσμο οτι καταφέραμε κατι και βλεπουμε τι θα κανουμε. Και δεν κανουν τιποτα απο τα συμφωνημένα. (Αναφερομαι στο πρωτο μνημονιο) Και συνεχίζουν ετσι. Και όσο αυτοι δεν κανουν τιποτα και δεν προτείνουν μεταρρυθμισεις, πολιτικές για αναπτυξη και εξαγωγες τόσο θα βυθιζόμαστε. Τωρα θα εφαρμόσουν την εσωτερική υποτιμηση. Δεν προκειται και παλι να καταφερουν κατι γιατι πολυ απλα δεν εχουν δει ουτε τα στοιχεια ουτε τους αριθμους...

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 22/01/2012 21:25:53

  Κύριε Ροδινέ,το ερώτημά σας στο τέλος της κεντρικής ανάρτησης τα λέει όλα.Είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο.Κινούμαι στο πνεύμα αυτού του τρομακτικού και εύστοχου ερωτήματος.Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά,όμως δεν χρειάζεται.Τα ευκόλως εννοούμενα,παραλείπονται.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Komis Montechristo 22/01/2012 21:48:56

   έχει ενδιαφέρον να τα γράψεις

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Κώστας Ροδινός 22/01/2012 22:50:44

    Κύριε Ροδινέ,οι απόψεις μου είναι γνωστές.Τις έχω αναδείξει,προβάλλει και τεκμηριώσει είτε με σχόλια είτε με αναρτήσεις.Ας μην κουράζω άδικα και εσάς και όσους διαβάζουν.Το επαναλαμβάνω.Συμφωνώ με το ερώτημα στο τέλος του κειμένου σας.Είτε θα δικαιωθεί η ηγεσία της ΝΔ για τις επιλογές της(και μακάρι το εύχομαι ειλικρινά,διότι πιστεύω σ'αυτή τη παράταξη από μικρό παιδί) είτε θα σαρωθεί και εκείνη πολιτικά από τα όσα έρχονται.Η ίδια η ζωή θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις στις εξελίξεις που θα συμβούν.Ούτε προφήτης ούτε μάγος είμαι.Οψόμεθα.Το ερώτημα,πάντως,που αναδεικνύετε-εύστοχα-στο φινάλε της κεντρικής ανάρτησης,είναι αμείλικτο και σαφέστατο.Τα γεγονότα,που πρόκειται ν'ακολουθήσουν,θ'αποτελέσουν το τελικό κριτή κάθε πολιτικής απόφασης και στρατηγικής.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 22/01/2012 21:44:14

  Πρεσβεύει κάτι διαφορετικό η ΝΔ;
  Η απάντηση είναι καί ναί καί όχι.
  Από τήν αρχή έχει διαπιστώσει καί διακηρύξει ο νέος αρχηγός τής ΝΔ, ότι οι στόχοι τού μνημονίου ήταν αποδεκτοί. Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί μπορούσαν κατά τόν Σαμαρά (ζάππειο1) σέ δύο χρόνια νά μηδενισθούν, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική καί όχι τήν επιβληθείσα από τό μνημόνιο. Άν ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς τήν δεδομένη χρονική στιγμή, θά είχαμε σίγουρα ένα διαφορετικό μνημόνιο καί μιά διαφορετική μνημονιακή πολιτική. Άν θά ήταν πετυχημένη δέν τό γνωρίζουμε. Αυτό πού μπορώ νά διαπιστώσω μέ σχετική βεβαιότητα είναι ότι δέν θά κατάφερνε νά συμμαζέψει τήν κρατική σπατάλη, λόγω τής αντίδρασης τών πασοκογενών οργανωμένων συμφερόντων καί τήν γενικότερη αντίληψη τών εργαζόμενων στό δημόσιο, ότι τό κράτος είμαστε εμείς καί κανένας δέν μάς ακουμπά. Δέν παύει νά είναι προσωπική εκτίμηση, αλλά ξέροντας τό ποιόν καί τόν τρόπο τών γαλάζιων στελεχών, νομίζω ότι δέν θά κατάφερνε νά τό ελέγξει επαρκώς.
  Στο διά ταύτα.
  Η επιλογή τής εισαγωγής τής χώρας στόν δοκιμαστικό σωλήνα τού ΔΝΤ μέ τήν ευγενή συμπαράσταση τής ΕΕ καί τής ΕΚΤ δέν πρέπει νά ήταν αναπόφευκτη, αλλά είναι άλλη ιστορία.
  Η μνημονιακή επιλογή γιά τήν Ελλάδα δημιούργησε καί τό κατάλληλο κλίμα επέκτασή της καί σέ Ιρλανδία, Πορτογαλία καί γενικότερα τά μηδενικά ελλείμματα νά αποτελέσουν τό ευαγγέλιο τής ευρωζώνης. Η πολιτική αυτή είχε διακηρυχθεί καί εφαρμοστεί από τήν κυβέρνηση Schröder-Fischer, εφαρμόστηκε από τήν κυβέρνηση Merkel-Steinbrück καί μέ τήν κυβέρνηση Merkel-Westerwelle άρχισε η εξαγωγή της καί συμπαρέσυρε μέχρι τώρα ολόκληρη τήν ΕΕ. Η επιλογή εφαρμογής αυτής τής πολιτικής είναι μιά καθαρή επιλογή τών γερμανικών δεξαμενών σκέψης καί έχει πολύ μεθοδευμένη ανάπτυξη καί στόχευση. Έχει φανατικούς υποστηρικτές, φανερούς καί αφανείς, όπως καί φανατικούς πολέμιους, φανερούς καί αφανείς. Σέ κάθε περίπτωση η συμπόρευση τού Παπανδρέου μέ αυτού τού είδους τίς επιλογές (τουλάχιστον οι γερμανοί τού κρέμασαν μιά αλυσίδα γιά ανταμοιβή) άνοιξε τήν κερκόπορτα τής στυγνής λιτότητας γιά τούς πολλούς. Πολλά μπορούν νά γραφούν γιά τήν επιλογή αυτή τού Παπανδρέου, άν ήταν (εκ μέρους του) εσκεμμένη ή όχι. Σέ κάθε περίπτωση η απελπιστική ανεπάρκεια τού ανδρός ήταν τό καλύτερο πιστοποιητικό επιτυχίας τών κυκλωμάτων προώθησης καί ελέγχου πολιτικών.
  Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στό θέμα τής αναχρηματοδότησης τών χρεών τών κρατών μελών ήταν τόν τελευταίο χρόνο καταγιστικές. Η έντεχνη άρνηση τής γερμανίας γιά μιά σοβαρή παρέμβαση τής ΕΚΤ, οδήγησε κατά τό ελληνικό πρότυπο χώρες όπως τήν Ιρλανδία καί Πορτογαλία στά σύνηθες μνημόνιο λιτότητας καί στήν συνέχεια στήν επιβολή μιάς πανευρωπαϊκής λιτότητας, μέσω τής συμφωνίας σταθερότητας μέ μηδενικά ελλείμματα, πού επέβαλλε στήν τελευταία σύνοδο τής ΕΕ η Γερμανία. Νίκη τής Γερμανίας εφ'όλης τής ύλης. Τό μόνο πού τής μένει (τής Γερμανίας) είναι νά διαχειρισθεί τίς πιθανές αντιδράσεις άλλων μεγάλων παικτών καί τήν λαϊκή δυσαρέσκεια τών ευρωπαϊκών μαζών.
  Τέτοιου είδους επιλογές έχουν νά κάνουν συνήθως μέ ευρύτερeς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Χωρίς νά θέλω νά κάνω κάποια ανάλυση, διαπιστώνω σέ γενικές γραμμές μιά αλλαγή τής γεωπολιτικής στρατηγικής τών ΗΠΑ, η οποία θέλει καί μεταφέρει εδώ καί καιρό τό κύριο βάρος ενδιαφέροντός της στήν Ασία καί στόν ειρηνικό, θέλοντας καί επιτρέποντας στίς ευρωπαϊκές δυνάμεις (κύρια στήν ισχυρή οικονομικά καί διψασμένη γιά κυριαρχία Γερμανία) νά αναλάβουν πιό ενεργητικό ηγετικό ρόλο. Παράλληλα δημιουργούν οι αμερικανοί καί τίς αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, υποβοηθώντας καί συντηρώντας τίς επιμέρους αντιπαλότητες καί συμφέροντα τών ευρωπαίων, ώστε νά συμπέσουν μόνο στόν ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Τό άμεσο μέλλον θά δείξει πώς θά διαμορφωθεί αυτή η καινούργια ισορροπία ισχύος στόν ευρωπαϊκό χώρο.
  Σέ αχαρτογράφητα νερά καλείται εδώ καί μήνες νά πλεύσει ο Σαμαράς.
  Κατ' αρχήν πρέπει νά ελέγξει καί νά οδηγήσει προσεκτικά τό άρμα γιά τήν εξουσία (κόμμα τής ΝΔ) πού διαθέτει. Χρειάζεται ένα καινούργιο πλαίσιο στρατηγικής εξουδετέρωσης συγκεκριμένων σκληρών καθεστωτικών συμφερόντων, αντιτεθέμενων μέ νύχια καί μέ δόντια νά μπούν στό περιθώριο. Καινούργιες στρατηγικές συμμαχίες μέ τάξεις πού διψούν καί έχουν τήν δυναμική νά βγούν στό προσκήνιο καί νά αποτελέσουν τό νέο δυναμικό ανάπτυξης. Σωστή ισορροπία ανάμεσα στίς έξωθεν καί έσωθεν πιέσεις πού αποσκοπούν η κάθε μιά σέ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σωστή εκτίμηση τού διεθνούς γεωπολιτικού σκηνικού, ώστε τήν δεδομένη στιγμή νά αποτελεί τήν καλύτερη επιλογή καί συγχρόνως διατήρηση τής διεισδυτικότητας τής όποιας πρότασής του στίς μάζες τών ψηφοφόρων, αναγκαία προϋπόθεση γιά νά ελθει στήν εξουσία.
  Πολλοί τόν κακίζουν ότι προδωσε προσδοκίες. Δέν τό νομίζω. Πολιτικά νά αυτοκτονήσει μπορεί κάθε στιγμή.Η πολιτική είναι τόσο ρευστή τό τελευταίο διάστημα, ώστε οι επιλογές νά μπορούν δύσκολα νά εκτιμηθούν καί νά αφομειωθούν. Παρακολουθώντας τόν τρόπο αντίδρασής του στά δύσκολα, διαπιστώνω άτομο μέ εξαίρετο πολιτικό ένστικτο, πιστό σέ δεσμεύσεις, ικανό σέ ελιγμούς, σώφρωνα καί ικανό στά δύσκολα. Η πλήρης ανατροπή τής καθημερινότητας γιά όλους είναι γεγονός. Η ρευστότητα τού πολιτικού παιχνιδιού καί τό διακύβευμα γιά τούς πολλούς είναι ουσιαστικό. Οι αυτοκτονικές καί καλά στημένες παγίδες γιά τόν λαό πάμπολλες. Η πιθανότητα νά πέσει σέ θανατερές παγίδες είναι εξαιρετικά πιό μεγάλη από τήν αποφυγή τους. Μόνη δυνατότητα η ψύχραιμη καί όχι θυμική εκτίμηση τής κατάστασης. Στήν πολιτική λέγονται πολλά πού δέν γίνονται καί πολλά γίνονται καί δέν λέγονται. Ποιό είναι τό καλύτερο στοιχείο κρίσης;
  Νηφάλια παρακολουθήστε όλα τά πολιτικά πρόσωπα, τίς κινήσεις τους καί τίς δηλώσεις τους καί συγκρίνετε.
  Γιά τόν Σαμαρά μία θά είναι η διαπίστωση. Ο άνθρωπος έχει χαρακτήρα.
  Πρέπει ο ελληνικός λαός νά τού δώσει μιά ευκαιρεία. Είναι η μοναδική πολιτική επιλογή μέ αξιώσεις πού έχει αυτή τήν στιγμή η χώρα καί εύχομαι νά πετύχει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιαπετός 22/01/2012 21:56:01

   Ιαπετέ,
   σε συγχαίρω και σ΄ευχαριστώ.
   Είναι από τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει τελευταία.

 11. ANGRY MAN avatar
  ANGRY MAN 23/01/2012 10:19:39

  Εγώ θα περίμενα από τον Σαμαρά, εφ' όσον τα περί αρκετού πετρελαίου ισχύουν, μετά τη συνάντησή του με τη ρώσσικη αρκούδα, να ρίξει τον Παπαδήμο. Και οι Ρώσσοι θέλουν τα πετρέλαιά μας, αλλά αν μπουν στη διεκδίκησή τους, ίσως οι "σωτήρες" μας οι Δυτικοί να μην μας αντιμετωπίζουν ως μια κατακτημένη αποικία. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν φάνηκε να μας ευνοεί και πολύ, παρά μόνο όταν τα συμφέροντα των μεγάλων βολεύονται με την φαινομενική υποστήριξη που μας παρέχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντοτε μας πουλάνε !!!

  Α και για όσους δεν το γνωρίζουν: Ξέρει κανένας στη ΝΔ, ότι αυτή τη στιγμή τα δεκανίκια του Καμίνη της Δημοκρατικής Αριστεράς, που κυβερνάνε στο Δήμο Αθηναίων, με κάτι δεξιούς ως κομματικά μέλη, που μετά την περατζάδα τους από το ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τους μάχιμους αριστερούς και αποζητούν από τον Κουβέλη οφίτσια), θέλουν να προβούν σε απολύσεις "γιατί οι υπάλληλοι ε΄'ιναι πολλοί" και να μπουν οι ίδιοι ως ειδικοί συνεργάτες σε διάφορα ευφάνταστα προγράμματα; Ποιος βγήκε να τα καταγγείλει αυτά; Ο Κακλαμάνης τί κάνει; Οι Ντορικοί που έχει στην παράταξή της η ΝΔ στο Δήμο ακόμα δεν κάνουν τίποτα. Πιάνονται από κάτι τρίχες για να δείξουν ότι και καλά αγωνίζονται για την παράταξη και ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι άλωσης της ΝΔ εκ των έσω.
  Αλήθεια, αυτούς τους απίθανους τύπους, γιατί δεν τους τελειώνει ο Σαμαράς εδώ και τώρα; Αφού, ούτως ή άλλως δικοί του δεν είναι και κάνουν και ζημιά. Ας τους αποκόψει να αναγκαστούν να πάνε στη Ντόρα, για να δει ο κόσμος ποιοι είναι και να τους τελειώσει (ο κόσμος) πολιτικά εδώ και τώρα !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.