#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2012 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιά μέτρα κλείνουν στον εργασιακό τομέα

Αν σπείρουν ανέμους (με τα μέτρα), θα θερίσουν θύελλεςΟι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες και επισήμως ξεκίνησαν με την έλευση της τρόικας στο Μαξίμου, μοιάζουν με αγώνα μέσα σε ρινγκ.

Από τη μια η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προγραμματικών της δεσμεύσεων, της δραματικής δημοσιονομικής κατάστασης και των εκβιαστικών πιέσεων από τους δανειστές.

Από την άλλη, η τρόικα, αμετάπειστη, άτεγκτη, δεν αντιλαμβάνεται το λάθος που έχει κάνει και που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία.

Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα, ουσιαστικά μέχρι τη Δευτέρα που θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξοικονόμηση 11,5 δις + 3 δις ευρώ για φέτος, θα κριθεί το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Προφανώς, αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρωζώνη θα πρέπει και να υποχωρήσουμε και να αποδεχθούμε ορισμένες σκληρές απαιτήσεις.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές. Αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν με τις άδικες οριζόντιες περικοπές και τα ανάλγητα μέτρα που κάποιοι σκέφτονται και προτείνουν.

Τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τα μέτρα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι προσχέδια τα οποία κατατίθενται στην τρόικα και γίνεται η διαπραγμάτευση. Το επόμενο κρίσιμο Σαββατοκύριακο θα κλειδώσει το πακέτο το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα περιέχει σκληρά μέτρα που θα θίξουν αρκετούς, αλλά θα γίνει και προσπάθεια να μην υπάρξει δραματική κατάσταση που θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για προσπάθεια «ωραιοποίησης» του πακέτου και ανακοίνωσης της επιμήκυνσης του προγράμματος ώστε τα μέτρα να επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια. Έτσι, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει σοκ στην κοινωνία η οποία από την καλοκαιρινή ραστώνη θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με νέο τοπίο.

Τα μέτρα που φαίνεται να κλειδώνουν και αφορούν το εργασιακό κομμάτι είναι μεταξύ άλλων:

1.     Αύξηση στα του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, δηλαδή 2 χρόνια περισσότερα. Εκτιμάται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να γλιτώσουν περί το 1 δις ευρώ το χρόνο από τις συντάξεις που πάνε δύο χρόνια αργότερα και από τις περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο, όμως, έχει ένα «μαύρο» σημείο. Σε μια εργασιακή αγορά πραγματικό Μεσαίωνα, όπου οι απολύσεις ακόμη και 55άρηδων, 6οάρηδων πάνε σύννεφο, πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι που θα βλέπουν το όνειρο της σύνταξης να απομακρύνεται; Μήπως μαζί με την αύξηση των ορίων να υπάρξει και ρητή απαγόρευση των τυφλών απολύσεων ανθρώπων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη;

2.   Μεγάλη μάχη γίνεται με τις συντάξεις και πώς αυτές θα περικοπούν. Για τις ανώτατες συντάξεις το πλαφόν «ανεβοκατεβαίνει». Άλλος λέει 2.200, άλλος 2.000, άλλος 1.800 ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν την τύχη να παίρνουν υψηλές συντάξεις θα πρέπει να το ξεχάσουν.

3.   Το μεγάλο σοκ αφορά τους χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν από 1.400 ευρώ και πάνω. Προφανώς μετά από τις μειώσεις ακόμη και πάνω από 20% τα τελευταία χρόνια, κάποιοι θεωρούν ότι η οριζόντια περικοπή από 5% έως 15% κλιμακωτά είναι το μέτρο που θα σώσει την οικονομία. Η κυβέρνηση, και ειδικά η ΝΔ, θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ πάνω στο ζήτημα αυτό. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με 1.500 ευρώ οι συνταξιούχοι είναι ευτυχισμένοι και ζουν υπέροχα είναι μακριά νυχτωμένοι. Όπως επίσης, θα πρέπει να μας πουν ποιοι θα καταναλώνουν στην αγορά αν οι συνταξιούχοι υποστούν ένα ακόμη κούρεμα; Και γιατί να είναι τα αιώνια θύματα αυτοί που στο κάτω – κάτω πλήρωσαν για να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη; Και τέλος, δεν είναι επιχείρημα, αν χρησιμοποιηθεί, ότι δεν κόβονται οι χαμηλές συντάξεις των 400 ή 800 ευρώ. Επιχείρημα θα ήταν η ανακατανομή του πλούτου. Κόβω 10% από τις συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ και δίνω 20% στον συνταξιούχο του ΙΚΑ που γι΄αυτόν ο μήνας έχει 20 ημέρες καθώς τις άλλες φυτοζωεί. Για να μην πούμε για τον ΟΓΑ των 360 και 400 ευρώ. Αν μάλιστα ισχύει η πληροφορία ότι για πρώτη φορά ψαλιδίζονται συντάξεις του ΟΓΑ, με την κατάργηση της τελευταίας αύξησης των 30 ευρώ, δηλαδή από 360 ευρώ να παίρνουν 330 ευρώ τότε κάποιοι στα υπουργεία δεν είναι απλά ανάλγητοι αλλά είναι και άθλιοι.

4.   Αναμένεται επίσης να περικοπούν τα επιδόματα εορτών και αδείας στις επικουρικές συντάξεις και επισπεύδεται από τον Αύγουστο του 2012 η μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου έως 40%. Στα άλλα επικουρικά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους φορείς χορήγησης εφάπαξ, οι μειώσεις θα γίνουν σε κατ’ αναλογία ποσοστό με το έλλειμμα που εμφανίζουν (από 10% έως 45%) βάσει των αναλογιστικών μελετών. Δηλαδή, για να καταλάβουμε καλά. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που πλήρωναν για να πάρουν εφάπαξ τώρα θα το δουν μειωμένο έως και 45% επειδή τα ταμεία τους υπέστησαν βίαια το κούρεμα των ομολόγων; Κάποιοι κατέστρεψαν τα ταμεία και τώρα θα βγάλουν τα σπασμένα από το εφάπαξ των εργαζόμενων;

5.   Υπό επανεξέταση και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων θα δίδονται στο εξής τα περισσότερα επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα στα οποία θα τεθεί πλαφόν εισοδηματικό. Εισοδηματικά κριτήρια θα συνοδεύουν την καταβολή των επιδομάτων αναπηρίας, ενώ δραστική μείωση προτείνεται για τα πολυτεκνικά (με μείωση του εισοδηματικού πλαφόν) αλλά και κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, εφόσον επαρκούν για τη διαβίωσή της τα εισοδήματα από άλλες πηγές. Βεβαία θεωρείται και η κατάργηση των βοηθημάτων που καταβάλλονται σε πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν και τέθηκε το προσωπικό σε «ειδικό καθεστώς» με βοηθήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε έως και 1.800 - 1.900 ευρώ τον μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας είναι, λοιπόν, αυτό που θα επωμιστεί το βάρος των μέτρων, καθώς αποδέχεται περικοπές 5,5 δις ευρώ, τα μισά απ’ όσα μας ζητούνται δηλαδή.

Κατά τα λοιπά, οριζόντια είναι (ή μήπως έχουμε καταλάβει λάθος;) η περικοπή πιθανότατα κατά 20% τουλάχιστον των μισθών των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ. Και βέβαια, κάποιοι θα υποστούν σοκ όταν μαζί με το μισθό τους περικοπούν και τα επιδόματα. Οι μισθοί θα κοπούν λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες χαμηλόμισθων.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά, ούτε γιατί το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να διαρρεύσει ξαφνικά τα μέτρα που πιθανόν θα ισχύσουν. Ίσως το έκανε για να πάθουμε ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνα, ίσως για να αποφασίσουν τελικά πιο «μαλακά» μέτρα.  Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί. Έρχονται μελτέμια που μετά τον Αύγουστο θα γίνουνε… μπουρίνια κι όποιον πάρει ο χάρος. Και να φανταστείτε ότι ούτε 40 ημέρες δεν πέρασαν από τη 17η Ιουνίου!

Αριστερός Ψάλτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gbalx avatar
  gbalx 27/07/2012 14:38:54

  συμφωνω στα περισσότερα...για εμενα παντως αυτό που ειναι εξισου σοκαριστικό από αυτα που ακουγονται ειναι το πλαφόν 1500 ευρω στα νοσηλεια κλπ....αν αυτό εφαρμοστεί οριζόντια, αντιο καρκινοπαθείς και λοιπές ομάδες ασθενων με ακριβες χρονιες θεραπειες.....οποιος δεν εχει κομπόδεμα τελος δλδ.....

  • jk avatar
   jk @ gbalx 27/07/2012 18:40:19

   Αυτό είναι ότι πιο ανάλγητο έχει ακουστεί, έχεις δίκιο!

 2. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 27/07/2012 14:42:49

  Όλα είναι τραγικά, όμως τραγικότερο όλως το φημολογούμενο "πλαφόν" στη ζωή ...ε συγγνώμη στην υγεία
  Πρέπει να διευκρινιστεί ΤΑΧΙΣΤΑ το θέμα για να παύσει και η φημολογία

 3. Κώστας avatar
  Κώστας 27/07/2012 14:55:13

  Δεν υπάρχουν αγαπητοί πια μεγάλες συντάξεις>2700 ευρω μεικτά είναι το πλαφόν σήμερα για όλο τον κόσμο δημόσιο ΔΕΚΟ και όλα τα ταμεία..Στο ΑΤΜ;1700 και κάτω στο ταβάνι των 2700.Οι μνημονιακές κρατήσεις για αλληλεγύη και ΛΑΦΚΑ1 ΛΑΦΚΑ2 κτλπ φτάνουν στο χιλιάρικο και ίσως το ξεπερνούν χωρίς το χειρότερο από όλα,να μειώνονται σαν συντάξεις.Οσες κρατήσεις να γίνονται οι μεικτή σύνταξη παραμένει εκεί ψηλά στον ουρανό για υπολογιστούν οι επόμενες κρατήσεις με αυτό το ποσό.Και αυτά τα λεφτά είναι εισφορές δυστυχώς πληρωμένες από τους περισσότερους.Και το χειρότερο όπως όλοι οι Έλληνες και οι συνταξιούχοι έφτιαξαν υποχρεώσεις με άλλα δεδομένα και τώρα καληνύχτα.

 4. blue nile avatar
  blue nile 27/07/2012 15:45:27

  Ο Θανατηφόρος εναγκαλισμός με το μνημονιο συνεχίζεται.
  Καταρχήν πρέπει να δούμε τα μέτρα γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
  Αν όμως δούμε έστω και τα μισά από ότι διαβάζουμε ή έστω και μία οριζόντια περικοπή αυτή η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να δει παρέλαση.
  Μπορεί επαναδιαπραγμάτευση να είναι αργή και επώδυνη διαδικασία αλλά αν η ελληνική κοινωνική οικονομία φτάσει στο τέλος της μετά η όποια αναδιαπραγμάτευση δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα.
  Στην κατάσταση που βρισκόμαστε η μόνη λύση είναι η αναστολή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα των αποληρωμών των χρεών μας.
  Καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο θα περάσει πολύ δύσκολα όμως αργά ή γρήγορα θα γίνει.
  Πάντως με τέτοια διεθνή συγκυρία τα υφεσιακά μέτρα αν ανακοινωθούν θα μας αποκάμουν ολοσχερώς.
  Βλέπουμε...

 5. avanti avatar
  avanti 27/07/2012 16:20:13

  Τα μέτρα είναι σαν να πέφτουν πλάκες από τον ουρανό με τις δέκα εντολές.... πάνω στα κεφάλια μας μήπως και ξυπνήσουμε, δανεικά τέλος, θα περνάτε με ότι έχετε καλά μου παιδιά μας λένε, και παράλληλα θα κάνετε και οικονομίες για να ξεχρεώνετε τα δανεικά. Βαρύς ο πέλεκυς, έτσι είναι όμως, πριν τρία χρόνια η μοναδική ενασχόληση ήταν ποιός επώνυμος γκλαμουράτος κατέβηκε στην Ψαρού και πόσα πλήρωσε για ξαπλώστρα.

  • Δραχμοποιος avatar
   Δραχμοποιος @ avanti 27/07/2012 19:20:21

   Οικονομιες 30% δαπανες για τοκους... Οταν με το 1ο μνημονιο αν αντι να ξεχρεωνουμε τα χρεη μας, τα αγοραζαμε, τωρα θα ειχαμε λιγοτερο απο 60% ΑΕΠ χρεος. Ή αν πτωχευαμε, λυνοταν το προβλημα αμεσα, με μια πλακα απο τον ουρανο μπαμ και κατω, οχι απο μερικες (ταφο)πλακες καθε 3-4 μηνες... Αλλα που να καταλαβουν οι μνημονιακοι και ευρωλιγουρηδες, αφου το μονο που εχουν στα κεφαλια τους ειναι ΔΝΤ=επιτυχημενος οργανισμος, μνημονια= ευλογια για τον τοπο, φοροδιαφυγη και διαφθορα= μαζι τα φαγαμε, κτλ... Κανουν και αστειακια, μεχρι εκει ειναι το θρασος τους...

  • Ψυρης avatar
   Ψυρης @ avanti 27/07/2012 19:23:38

   Η ευχαριστηση και η υδονη σου για τα προεξοφλημενα να αποτυχουν μετρα της αποτυχημενης τροϊκας, καταδεικνυει για αλλη μια φορα πως αυτος ο λαος εχει τους ηγετες που του αξιζει... Ο αργος και βασανιστικος θανατος ειναι πολυ πιο ευχαριστος απο τον ακαριαιο. Καλα να παθουμε. Μονο αυτο.

 6. NICK avatar
  NICK 27/07/2012 17:14:59

  εννεα μηνες απεργια, το δρόμο δειχνει η χαλυβουργια.

  νόμος είναι το δικιο του εργατη, και οχι το κερδος του κεφαλαιοκρατη.

  εργατια μπροστα,γκρεμισε μνημονια και αφεντικα.

  χωρις εσενα γραναζι δε γυρνα, εργατη μπορεις χωρις αφεντικα.

 7. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 27/07/2012 23:27:05

  Ρε παιδιά μήπως ξεχνιόμαστε? ο Τσίπρας φταίει για όλα,δεν είπαμε?..αντε ντε...

 8. Βεζουβιος avatar
  Βεζουβιος 28/07/2012 01:37:39

  Καλησπέρα σε όλους,
  Τις προσλήψεις στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, από την πίσω πόρτα και μάλιστα με ανοχή (ή εντολή;) του κ. Σαμαρά δεν θα πρέπει να τις σχολιάσουμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.