#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιά μέτρα θα γεμίσουν το ...πικρό ποτήρι των 11,5 δις ευρώ«Χαρμολύπη» -αν και περισσότερη είναι η λύπη- φέρνει η αναζήτηση της κυβέρνησης, για το… χρυσό δισκοπότηρο των 11,5 δις ευρώ. Πρόκειται για τις περικοπές σε όλο το φάσμα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρύβει καταργήσεις, περικοπές, μειώσεις, αλλά και εξορθολογισμούς με την ελπίδα να τα εγκρίνει η τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη και να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα δυο επόμενα τεράστιας  στρατηγικής βήματα: στο αίτημα για ενδιάμεση βοήθεια προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις από την καθυστέρηση της επόμενης δόσης του δανείου και στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου που συντάσσεται.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη 26 Ιουλίου έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα, για τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ έχουν σχεδιαστεί:

Ειδικό επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους. Για την προστασία τους, θα προβλεφθεί παροχή βοηθήματος ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας και έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα..
Εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων.  Ο εξορθολογισμός αυτός αφορά τόσο τη διαχείριση όσο και της προϋποθέσεις παροχής αυτών των μεταβιβάσεων.  Επομένως, η επιβεβλημένη περικοπή των αντιστοίχων δαπανών θα συνδυασθεί με προσπάθεια καλύτερης στόχευσης τους στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και τη δημιουργία νέων πολιτικών.
 Αύξηση στις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ένα μέτρο που  θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.
Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ. Εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι το πείραμα εκχώρησης των αρμοδιοτήτων τεχνικού ελέγχου των οχημάτων στον ιδιωτικό τομέα είναι επιτυχημένο και η μέθοδος του outsourcing, δηλαδή της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα αρμοδιοτήτων παροχής υπηρεσιών που μέχρι σήμερα ανήκαν στο Δημόσιο, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κλείσιμο φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα πέσει στις πλάτες των ΟΤΑ. Εκτός από τα λουκέτα σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60 εκατ. ευρώ. Παρομοίως, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.
Παρεμβάσεις στην υγεία. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009, έχουν μείνει στα χαρτιά και πρέπει τώρα να τρέξουν.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που αφορούν:περικοπές των εφάπαξ, καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, κατάργηση δέσμης κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, περιορισμό λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μείωση ενοικίων των μισθωμένων από το Δημόσιο ακινήτων και μετεγκατάσταση υπουργείων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται αύριο κιόλας ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τους 20 πρώτους δημόσιους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Δεν αποκλείεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει και τις πρώτες εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν ως τον Σεπτέμβριο.

Προβλήματα ωστόσο προκαλούν οι αντιδράσεις ορισμένων υπουργών στις αναγκαίες περικοπές.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αντιδρά σε νέα περικοπή των μισθών δικαστικών, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος επικαλείται την μεγάλη «μάυρη τρύπα» στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης διαφωνεί με νέες περικοπές στους δήμους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν θέλει να εγκαινιάσει την θητεία του με νέες περικοπές στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AIK avatar
  AIK 22/07/2012 13:45:19

  Που είναι η "λύπη" στα ανωτέρω μέτρα;
  -Στο δίκαιο μέτρο να επιδοτούνται οι μακροχρόνια άνεργοι, τους οποίους η αβελτηρία του πασοκαριού καταδίκασε να ζουν στο περιθώριο;
  - Στις περικοπές των υπολοίπων δαπανών οι οποίες πληρώνονται με δανεικά επί σειρά ετών;
  - Στο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνες και αποτελούν μνημείο της αποτυχίας της τοπικής αυτοδιοίκησης;
  - Στο κλείσιμο ζημιογόνων νοσηλευτικών μονάδων όταν το υπουργείο υγείας δεν έχει ακόμα καταλάβει πως θα υπήρχαν οικονομίες κλίμακος αν οι προμήθειες διενεργούντο κεντρικά και πως υπάρχει η έννοια της "τριγωνικής πώλησης";
  - Στο ότι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στις ΔΕΚΟ; Αν ο λόγος μισθών δημοσίου /ιδιωτικού τομέα δεν γίνει 1/5 ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ που υπάρχει ένα κράτος είναι η διαχείρηση των πόρων υπέρ ΟΛΟΥ του Λαού και όχι μόνο των εγκαθέτων (κατά κανόνα πρασινο- και κοκκινο-)τρωκτικών λούμπεν προελεύσεως. ΄Ενα σοβαρό κράτος πρέπει να διαχειρίζεται σοφά τους ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ με σκοπό όλος ο Λαός να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας, προστασίας γερόντων και αναπήρων (πραγματικών και όχι πασοκατζήδικης εμπνεύσεως) με απόλυτα ίσο τρόπο. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι οι αγελάδες που αρμέγουμε όταν δεν μας βγαίνουν τα λεφτά για το κηφηναριό που ταϊζουμε, αλλά ότι είναι οργανισμοί που συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην προσφορά θέσεων εργασίας (και όχι "απασχόλησης" - όρος που η χρήση του κάποτε πρέπει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα), στην προώθηση κρατικών συμφερόντων στο εξωτερικό (πχ πρόσβαση σε α΄ύλες χωρων που λιμοκτονούν και λοιμοκτονούν δια εξαγωγών τροφίμων και φαρμάκων αντιστοίχως) και πολλά άλλα. Αυτά σημαίνουν ότι άπαντες (εργοδότες και εργαζόμενοι) δραστηριοποιούνται σε σταθερό περιβάλον και υπό κανόνες σταθερούς και απαραβίαστους υφ' οιανδήποτε συνθήκη
  Τα υπόλοιπα είναι μπολσεβίκικη ή καπιταλιστική φιλολογίες, οι οποίες ως προερχόμενες από εγκεφάλους μολυσμένους από συγγενή μικρόβια δημιουργούν απολύτως ανάλογα νοσήματα - ενίοτε θανατηφόρα - στις κοινωνίες.

 2. SOTOSZ750 avatar
  SOTOSZ750 22/07/2012 21:54:15

  Για το παρεμποριο, του οποιου ο τζιρος φτανει τα 25 δις ετησιως δεν γινεται κουβεντα. Ολα τα παραπανω μετρα θα βυθισουν βαθυτερα την αγορα στην υφεση. ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ...

 3. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 23/07/2012 12:42:27

  ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΙΑ ΥΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ.....
  ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΙΑ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ..........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.