#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/02/2010 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιά είναι η βασίλισσα της φούσκας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, είναι ότι βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Σαν ένα  τεράστιο χταπόδι,  τυλιγμένο γύρω από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει χρήματα. Αποτελεί μια πληγή στο κυρίαρχο Δυτικό σύστημα του δημοκρατικού καπιταλισμού, που ενώ κυβερνάται από την ελεύθερη αγορά και τις ελεύθερες εκλογές, δεν μπόρεσε να προβλέψει το ότι η οργανωμένη πλεονεξία πάντα θα υπερτερεί μιας ανοργάνωτης δημοκρατίας. Η Goldman Sachs πετυχαίνει το σκοπό της χρησιμοποιώντας πάντα την ίδια απλή μέθοδο. Τοποθετεί τον εαυτό της στη μέση μιας κερδοσκοπικής φούσκας, πουλώντας ομόλογα για τα οποία γνωρίζει πως δεν αξίζουν δεκάρα. Στη συνέχεια ρουφά τεράστια ποσά από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, υποβοηθούμενη από μια διεφθαρμένη πολιτεία, που της επιτρέπει να φτιάχνει τους κανόνες όπως της συμφέρει, με αντάλλαγμα τα ψίχουλα που η τράπεζα μοιράζει  στους πολιτικούς προστάτες της. Στο τέλος, και αφού επέλθει η απόλυτη φτώχια σε εκατομμύρια απλούς πολίτες, η διαδικασία αρχίζει πάλι από την αρχή, με την τράπεζα να σπεύδει να μας σώσει, δανείζοντας μας τα δικά μας λεφτά… με τόκο, και παριστάνοντας τον σωτήρα μας.

Η βασική κομπίνα στην εποχή του διαδικτύου είναι εύκολο να γίνει κατανοητή από τον οποιοδήποτε. Εταιρίες που δεν υπήρχαν παρά μόνο στα χαρτιά ή στα μυαλά κάποιων αλαφροΐσκιωτων, μπήκαν στο χρηματιστήριο, προβλήθηκαν δεόντως από τα ΜΜΕ και οι μετοχές τους πουλήθηκαν για πολλά εκατομμύρια. Οι αγοραστές δεν γνώριζαν πως το παιχνίδι ήταν σικέ, και πως οι τράπεζες παρουσίαζαν μια εικόνα τελείως  διαφορετική από τη πραγματική. Στην ουσία έπαιζαν σε διπλό ταμπλό. Στο ένα ταμπλό  έπαιζαν οι από μέσα, που γνώριζαν τα πραγματικά στοιχεία, και στο άλλο οι άσχετοι επενδυτές που πλήρωναν ποσά τα οποία ακόμη και οι τράπεζες θεωρούσαν παράλογα. Ο ρόλος της Goldman Sachs στη φούσκα των στεγαστικών που οδήγησε στη παγκόσμια οικονομική κρίση είναι εύκολο να ιχνηλατηθεί. Το βασικό κόλπο έγκειται στη μείωση των κριτηρίων των εγγυήσεων. Μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό, πως για να πάρει κάποιος στεγαστικό δάνειο, θα έπρεπε να παρουσιάσει  μια προκαταβολή της τάξης του 10%, να αποδείξει ότι έχει κάποιο σταθερό εισόδημα, καθαρό πιστωτικό μητρώο, και να έχει τουλάχιστον, ένα  πραγματικό ονοματεπώνυμο. Όλα αυτά άλλαξαν με την έλευση της νέας χιλιετίας. Τα στεγαστικά μοιράζονταν αφειδώς σε πρώην κατάδικους και σε γκαρσόνες, με μόνη εγγύηση τα $5 και μια σοκολάτα! Και πως εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη; Η Goldman έπεισε διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους σε futures πετρελαίου. Συμφωνώντας δηλαδή να αγοράσουν πετρέλαιο σε συγκεκριμένη τιμή μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό όμως μετέτρεψε το πετρέλαιο από φυσικό και απτό προϊόν, με εξάρτηση από τη προσφορά και τη ζήτηση, σε κάτι στο οποίο θα στοιχηματίζουν, σε κάτι σαν μετοχή. Μεταξύ 2003-2008, η ποσότητα κερδοσκοπικού χρήματος στα καταναλωτικά προϊόντα αυξήθηκε από τα $13 δισ. στα $317 δισ. (αύξηση 2.300%). Το 2008 ένα βαρέλι πετρελαίου επωλείτο στα χαρτιά περίπου 27 φορές, πριν τελικά μεταφερθεί και καταναλωθεί.

Οι εμπλεκόμενοι και οι υπεύθυνοι της  πρόσφατης οικονομικής κρίσης είναι όλοι συνδεδεμένοι άμεσα ή έμμεσα με τη Goldman Sachs. Μια από τις κυριότερες φυσιογνωμίες  είναι και ο πρώην υπουργός οικονομικών του  Clinton, ο Robert Rubin που εργάστηκε 26 χρόνια για τη τράπεζα πριν γίνει ο επικεφαλής της Citigroup. Πρόκειται για το αρχέτυπο μοντέλο του τραπεζίτη, που μοιάζει σαν να γεννήθηκε φορώντας κοστούμι αξίας $4.000, κι η μόνη ανθρώπινη αδυναμία ή φοβία που ίσως να είχε, θα ήταν μη τυχόν και αναγκαστεί ποτέ να πετάξει σε οικονομική θέση μαζί με τους  κοινούς θνητούς. Η επιρροή του ήταν τεράστια, ειδικά προς το τέλος του περασμένου αιώνα. Η άποψή του ήταν θέσφατο, και αυτή η άποψη είχε να κάνει με την αναγκαιότητα της πλήρους απελευθέρωσης της αμερικανικής οικονομίας. Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, οι διάφορες πρωτοβουλίες του είχαν οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Όταν κατέρρευσε και η φούσκα του πετρελαίου το φθινόπωρο του 2008, έπρεπε να βρεθεί νέα φούσκα. Τα λεφτά όλα όμως είχαν χαθεί. Τα μόνα διαθέσιμα ήταν αυτά των φορολογουμένων. Έτσι μπήκαν στο παιχνίδι τα διάφορα σχέδια διάσωσης, μέσα από τα οποία η Goldman Sachs έδειξε τη πραγματική της ισχύ.  Ο τότε υπουργός Οικονομικών Paulson πήρε μια σειρά από περίεργες και μνημειώδεις αποφάσεις μέσα από τις οποίες ο τελικός κερδισμένος προέκυψε να είναι η Goldman Sachs η οποία και αποζημιώθηκε για όλα τα λάθος στοιχήματά της, την ίδια ώρα που ο μέσος Αμερικανός έχανε τη δουλειά του αλλά και τις οικονομίες του.

Όλα όσα μεσολάβησαν απέδειξαν απλά πως για την Goldman Sachs δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Η κυβέρνηση μπορεί να αφήσει κάποιους άλλους παίχτες να πεθάνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακινδυνέψει η οντότητα της Goldman Sachs. Σήμερα, και με μια απλή αλλαγή προσώπων, η τράπεζα συνεχίζει να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού. Και αντί για κερδοσκοπικά ρίσκα με τα στεγαστικά δάνεια ή με τη τιμή του πετρελαίου, η νέα φούσκα είναι οι μονάδες ρύπων (carbon credits: που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου). Πρόκειται για μια πελώριας αξίας αγορά που στην ουσία δεν υπάρχει  καν. Θα υπάρξει όμως αν η κυβέρνηση Ομπάμα, στο κόμμα του οποίου η τράπεζα δώρισε $4,452,585, περάσει το «περιβαλλοντικό σχέδιο» με την ονομασία cap-and-trade. Η νέα αυτή αγορά (μονάδων ρύπων) είναι μια επανάληψη του «καζίνο» με το οποίο ευνοήθηκε η Goldman πρόσφατα, με μια όμως εξαίρεση. Αν το σχέδιο πετύχει, οι τιμές θα αυξηθούν με κυβερνητικές εντολές και αποφάσεις. Η Goldman δεν θα χρειαστεί να κινήσει κανένα παρασκηνιακό νήμα. Όλα θα είναι στημένα από πριν.

Rolling Stone - Inside The Great American Bubble Machine.

 Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 05/02/2010 19:13:20

  Μια απλή ερώτηση. Αυτό το Goldman Αμερικάνικο όνομα είναι? Σαν πολλά -man, -mann, και -berg δεν κρύβονται πίσω από την ...τεράστια διεθνή οικονομική κρίση?

 2. AP avatar
  AP 05/02/2010 19:15:25

  Stin Ameriki onomazetai episis kai "Government Sachs" ...

  • Soustom avatar
   Soustom @ AP 05/02/2010 22:03:06

   και παλιότερα G&S ( απο τό Gold & Silver) από τήν ενασχόλησή της στήν περίφημη (τέλη ΄70ς-αρχές ΄80ς) φούσκα τού ασημιού ή τής απάτης τιθάσευσης τής συγκεκριμένης αγοράς.Η μικρή ανερχόμενη κοκκινοσκουφίτσα-ή επωνομαζόμενη και boutique τής Wall- φημολογείτο-από εχθρούς και φίλους- ότι είχε τήν ιδέα και οι Τεξανοί πετρελαιάδες έβαλαν τά κεφάλαια.
   Τί να πρωτοσχολιάσεις για τήν madam Golden (another nick).
   Είναι ή πανίσχυρη μαιτρέσα-ερωμένη τού αυτοκράτορα....

 3. bugtrottel avatar
  bugtrottel 05/02/2010 19:32:58

  Σε απόγονους της καθαρόαιμης γερμανικής φυλής, μάλλον, παραπέμπει το όνομα.

 4. ΙΔ avatar
  ΙΔ 05/02/2010 20:04:59

  Οχι δέν ειναι Γερμανοι τραπεζίτεs αλλά τήs γνωστήs 13ηs φυλήs.

 5. ΙΔ avatar
  ΙΔ 05/02/2010 20:20:17

  Όσο γιά την εμπορία τών ρύπων έχειξεκινήση πρό πολλού.Έχουν γίνει οί εξαγορέs ρύπων και ο εξακοντισμόs τήs τιμήs τουs όπου νάναι. Τό θέμα πού εμάs πρέπει να μάs απασχολεί είναι τί συνεζητήθη στό Πεντελικό μεταξύ του Παπανδρέου και του προέδρου τήsgoldman sacs.Από εκείνη την στιγμή και μετά μία συνχωρδία δηλώσεων του πρωθυπουργού του Παπακωνσταντίνου του Λοβέρδου κλπ τα Ελληνικά επιτόκια πήραν την ανηφόρα.Ειs τούs παρικούνταs την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι μέλοs τηs γνωστήs οικογένειαs είναι διευθυντικό στελεχοs αμερικάνικηs μεγάληs επενδυτικήs τράπεζαs .Οποιοs κατάλαβε κατάλαβε γιατί δέν επεκταίνομαι περισότερο χάριν του ιστολογίου που μαs φιλοξενεί.

  • bugtrottel avatar
   bugtrottel @ ΙΔ 05/02/2010 20:32:12

   Να επεκταθείς, που ξέρεις μπορεί και να είναι χρήσιμο,να μάθουμε και εμείς οι αδαείς.

 6. ΙΔ avatar
  ΙΔ 05/02/2010 20:50:39

  Εγώ δέν προσβάλω κανέναν και αναφέρομαι στό ιστολόγιο γιατί διανύουμε πονηρέs μέρεs καί επειδή είναι μία ανεξάρτητη φωνή δεν θα επιθυμούσα έξ αιτίαs δικών μου λαθών να την πληρώσει αυτό.

 7. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 06/02/2010 01:34:10

  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ GOLDMAN SACHS ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ.
  ΟΛΕΣ οι κυβερνησεις σπευσαν να εγγυηθουν την μη πτωχευση των μεγαλων τραπεζων με ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ που τελικα γιναν ομολογα που αγορασαν οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ και θα μας κραταν σε ομηρεια για ολη μας την ζωη.
  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ των μεγαλων τραπεζων σε παγκοσμια κλιμακα.
  Δυστυχως οι πολιτικοι δν ειναι τιποτε αλλο απο ΟΡΓΑΝΑ του διεθνους χρηματοπιστωτικου κυκλωματος.
  Οι ισολογισμοι των μεγαλων τραπεζων ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΕΡΔΗ,και τα κρατη με τεραστια ελλειματα. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ οι απογονοι ΤΩΝ ΤΕΜΠΛΑΡΩΝ σαρωσαν τον πλουτο,απλα και χωρις κοπο με ΚΕΡΔΗ, ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ DOM PERIGNON ....1929 εις υγειαν των ειλωτων ανα τον κοσμο.

 8. rally monkey avatar
  rally monkey 06/02/2010 02:16:02

  ασχολειται με τον Rubin και δεν αναφερει πουθενα οτι ο πρωην Τreasury secretary Paulson ηταν πρν CEO της GS ?..η χαθηκε στην αποδοση? επισης σκανδαλωδεις αποφασεις που ωφελουν (και) την GS και απο τον επομενο Geithner ..(ειδικα στους ορους του bailout της AIG) για τις οποιες καλειται να καταθεσει.
  ο τροπος παντως που προσπαθουν τα media να περιγραψουν τηn εταιρια ειναι υπεραπλουστευτικος και πολλες φορες αυτα που γραφονται ειναι αστεια η δεν αφορουν μονο την goldman

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ rally monkey 06/02/2010 09:32:13

   Το original άρθρο είναι 5-6 σελίδες και αναφέρει διεξοδικά όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα. Εδώ πρόκειται περί μιας συνοπτικής περιγραφής του.

 9. TopGunZ avatar
  TopGunZ 06/02/2010 10:13:05

  Θα παραθέσω μια απλή ιστορία και αν θέλετε τη χαρακτηρίζετε άσχετη, αν και πιστέυω ότι κρύβει κάποιες αλήθειες περί του θέματος. Στην τοπική κοινωνία, επί ημερών ανοδικής έκρηξης του χρηματιστηρίου, εκεί στα τελευταία χρόνια της περασμένης χιλιετίας, θεωρούσες εαυτόν ευλογημένο εάν έβγαινες σε μια καφετέρια ή ταβέρνα και άκουγες από παραδιπλανό τραπέζι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο εκτός από χρηματιστηριακά (θυμάμαι χαρακτηριστικά πως σε οικογενειακή έξοδο μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός πως κάποιοι κύριοι συζητούσαν για ψάρεμα). Εκείνη την περίδο, ο πατέρας μου είχε αποφασίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της οικογενειακής (ατομικής και μικρομεσαίας) επιχείρησης, οπότε ότι λίγα κεφάλαια μπορούσε να εξασφαλίσει (λίγο δανεισμός, λίγο ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων) τα έριξε στη "δουλειά". Όταν μετά από λίγα χρόνια η ερώτηση στους τοπικούς κύκλους δεν ήταν "έπαιξες χρηματιστήριο?", αλλά "πόσα έχασες?", τον πατέρα μου τον κοροιδεύαν ότι ποιος ξέρει πόσα έχασε και το κρύβει, αφού τους έλεγε ότι δεν είχε καν παίξει! Το θέμα ήταν ότι για μια περίπου δεκαετία είμασταν δακτυλοδεικτούμενη (με την καλή έννοια) και ακόμα και σήμερα που η κρίση μας έχει ρημάξει, θεωρούμαστε "κεφάλαιο" της μικρής τοπικής αγοράς.
  Μπορείτε να καταλάβετε που το πάω, σε σχέση με τα χαμένα εκατομμύρια και τις κατεστραμένες περιουσίες? Μήπως, λέω μήπως το μεγαλύτερο σφάλμα του καπιταλισμού είναι ότι δεν προστάτεψε το λόγο για τον οποίο εξ' ορισμού υποστήριζε την συγκέντρωση κεφαλαίων (capitals)? Μήπως και εδώ στην Ελλάδα δεν αφήσαμε τις δουλειές μας και συνεταιριστήκαμε τον κάθε τοπικό επίδοξο μικρό-Γκόλντμαν-Σαξ-ιο (συγνώμη για τον...νεολογισμό)?

  • Nazgul avatar
   Nazgul @ TopGunZ 06/02/2010 10:20:38

   Μωρέ δίκηο έχεις αλλά που να το βρείς.
   Εδώ άτομα που έχασαν χρήματα από την Lehman στην συνέχεια επένδυσαν στην Aspis Capital (του κ. Ψωμιάδη) λόγω υψηλής απόδοσης.
   Στου κουφού την πόρτα...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ TopGunZ 06/02/2010 10:45:13

   Πάντως αλησμόνητες εποχές. Όλοι ήταν δισεκατομυριούχοι! Άλλωστε ο βασικός λόγος που μας ρήμαξαν μετά οι τράπεζες ήταν γιατί όλος αυτός ο παραλογισμός των περιουσιών του κοπανιστού αέρα δημιούργησε προσδοκίες ανώτερου βιοτικού (καταναλωτικού μάλλον) επιπέδου από ότι "άντεχε" η παραγωγικότητά μας ως κράτους/έθνους/λαού/όπως-θες-πές-το (η οποία είχε περαιτέρω πληγεί από τη μετάλλαξη όλων σε χρηματιστηριακούς ανθυποπαραγοντίσκους). Απλά θυμηθείτε πριν τις εποχές του χρηματιστηρίου κάθε πότε αλλάζατε τηλεόραση, αυτοκίνητο (και το λέω παρ'ότι είμαι στο χώρο του αυτοκινήτου και με...βόλευε η συχνή αλλαγή τους), πόσα κινητά είχε κάθε νοικοκυριό, πόσες μέρες πήγαινε ο μέσος Έλληνας διακοπές κλπ κλπ...

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/02/2010 10:31:26

  Και στον Τροχανά.

 11. St_a avatar
  St_a 06/02/2010 14:38:47

  @ rally monkey :

  Αν μπορείς κοίταξε στο αρχικο άρθρο που βρίσκεται εδώ:
  http://www.rollingstone.com/politics/story/28816321/inside_the_great_american_bubble_machine

  Κοίταξε στην σελίδα 3, πρώτη παράγραφος

  "As George Bush's last Treasury secretary, former Goldman CEO Henry Paulson was the architect of the bailout, a suspiciously self-serving plan to funnel trillions of Your Dollars to a handful of his old friends on Wall Street"

  Ελεύθερη Μετάφραση όσο μπορώ καλύτερα: "ο πρώην CEO της Goldman Χένρυ Πόλσον, που τυχαίνει να είναι και ο πρώην γραμματέας του υπουργείου οικονομίας επι προεδρίας Bush ήταν ο αρχτέκτονας της εξαγοράς (bailout), ένα εγωκεντρικό σχέδιο γεμάτο υποψίες το οποίο έστειλε τρισεκατομμύρια δολάρια σε λιγοστούς φίλους του στην Wall street."

  Να μην ξεχνάμε πως όταν αποφάσισαν να σώσουν τις τράπεζες στην Ελλάδα με 28 δις, στην Αμερική έκαναν το ίδιο, με 800 τρις δολλάρια όμως. Επίσης το σχέδιο δεν πέρασε με την πρώτη γιατί έπρεπε να το ψηφίσουν το 2/3 της γερουσίας. Μερικοί γερουσιαστές στον δεύτερο γύρο είπαν πως τους είχαν απειλήσει με στρατιωτικό καθεστώς αν δεν ψήφιζαν υπερ.

 12. Orestios avatar
  Orestios 06/02/2010 14:58:54

  Ποιά χώρα έχει γεμίσει με άχρηστα χαρτιά (ομόλογα)? Ποιά οικονομία φούσκα πρόκειται να σκάσει σαρώνοντας τον πλανήτη?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.