08/07/2009 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλησιάζει λύση για την Χάλκη;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, πλησιάζει η λύση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,

Όπως γράφει η «Χουριέτ», η Σχολή θα ονομάζεται «Μειονοτική Επαγγελματική Σχολή» και μπορεί να επαναλειτουργήσει ακόμα και από το νέο σχολικό έτος. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για προσύμφωνο, δίχως όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για προσύμφωνο με εκπροσώπους του Πατριαρχείου ή απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Σχολή θα είναι λύκειο και όπως διευκρινίζεται, «τις προσεχείς εβδομάδες εκπρόσωποι της (τουρκικής) κυβέρνησης θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Πατριαρχείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για την επαναλειτουργία». «Οι επαφές που συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες σε επίσημο επίπεδο με το Πατριαρχείο, ώστε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών για τα βήματα που θα γίνουν», αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει:

«Οι απόφοιτοι της Μειονοτικής Επαγγελματικής Σχολής Χάλκης θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα έχουν τα δικαιώματα των μαθητών λυκείου. Όπως ακριβώς συνέβαινε όταν ήταν ανοιχτή η Σχολή, οι απόφοιτοί της, σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν ανώτερες σπουδές, θα υπηρετούν κανονική θητεία στο στρατό».

Παρόμοια δήλωση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό μορφή λυκείου, με τρόπο που οι απόφοιτοι θα υπηρετούν κανονική θητεία, αφού θα είναι απόφοιτοι λυκείου, είχε κάνει πριν από λίγο καιρό ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μάλιστα είχε σημειώσει ότι «αυτό συνέβαινε στη Σχολή και προτού κλείσει».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του τουρκικού υπουργείου παιδείας, στις 29 Αυγούστου 1951, είχε εγκριθεί κανονισμός με τίτλο «Εκπαιδευτικός Κανονισμός Σχολής Ρωμιών Ιερέων Χάλκης». Η απόφαση αυτή - υπ' αρ. 150 - έκανε λόγο για «Σχολή Θεολογικής Ειδίκευσης» και προέβλεπε τρεις τάξεις λυκείου και μετά τέσσερις τάξεις (έτη) Θεολογίας. Ένα χρόνο αργότερα, η ίδια επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει παράρτημα του κανονισμού, σχετικά με τους μαθητές της σχολής που δεν ήταν πολίτες της Τουρκίας. Οι κανονισμοί αυτοί ίσχυαν μέχρι το 1971, όταν οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το Τμήμα Θεολογίας της Σχολής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dr.thess avatar
  dr.thess 08/07/2009 18:46:25

  στην σχολη θα διδάσκονται: εγκυμοσύνες απο κρινο, η παρολίγον ανθρωποθυσία του αβρααμ και αναστάσεις νεκρών........τι καλά να μην ανοίξει ποτέ

 2. Justin Case avatar
  Justin Case 08/07/2009 19:11:54

  Ωραία... Τώρα αυτό γιατί είναι καλό για την υπόθεσή μας? Πρόβλημα θα είναι γιατί τώρα θα λένε οτί εμείς κάναμε αυτό (το τίποτα) μετά από όλες αυτές τις πιέσεις, και τώρα κάνετε εσείς τα άλλα (Θράκη, μειονοτικά, κτλ).

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Justin Case 08/07/2009 20:21:39

   O λόγος που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι κύρια η δημιουργία αντιπερισπασμού, αλλά η τόνωση του θρησκευτικού στοιχείου έναντι των κοσμικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμποποιηθεί για εκβιασμό στη Θράκη. Η τουρκική πολιτική στηρίζεται όμως κύρια στις αυθαιρεσίες και στην δημιουργία de facto καταστάσεων. Πέραν αυτού η επιχειρηματολιγία για τουρκική μειονότητα στην Θράκη, κασταστρατηγεί την Συνθήκη της Λωζάνης και το υπάρχον Status Quo. Κατά συνέπεια οφείλει το Ελλαδικό κράτος να απαιτήσει επάνοδο των Μικρασιατών στις εστίες μας και απόδωση των περιουσιών μας.

 3. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/07/2009 20:09:15

  @dr.thess
  Δηλαδή το πρόβλημά σου είναι να διδάσκονται εγκυμωσύνες από βιάγκρα, ο αβραάμ σπάει τον πάγκο του χασάπη και η θεραπεία με κορτιζόνη;
  Εδώ εκδηλώνεται σύγκρουση διαδόχων του Χαλιφάτου και Κεμαλιστών και εμείς μιλάμε για τα πόμολα στα θρανία.

 4. occultist avatar
  occultist 08/07/2009 21:54:39

  Μποτίλια στο πέλαγος

  Προσωπικά ουδόλως με ενδιαφέρει η ενδοτουρκική σύγκρουση. Ειναι εσωτερικό θέμα όμορου κράτους. Ας κόψουν τον λαιμό τους. Ούτε επίσεις με ενδιαφέρει η Χάλκη. Ειναι απαίτηση μή Μωαμεθανού Τούρκου υπηκόου (πατριάρχης) προς την κυβέρνησή του. Η Ελλάδα δεν έχει καμμιά δουλειά να επέμβει και πολύ περισσότερο να δώσει ανταλλάγματα. Για φαντάσου π.χ μια κυβέρνηση ξένου κράτους να απαιτήση από την Ελλάδα να ιδρύσει και ν΄αναγνωρίσει ιερατικές σπουδές μή χριστιανικής θρησκείας. Θυμάσαι τι έγινε με το υπό ίδρυση Θηβετιανό μοναστήρι-ησυχαστήριο?? ή ποιό πρόσφατα με την ίδρυση τζαμιού??. Το μόνο αντάλλαγμα που μπορούμε να δώσουμε σαν κράτος για την Χάλκη, είναι η ανέγερση τζαμιού που είναι θρησκευτικό θέμα και όχι πολιτικό. AVE

 5. andr3as avatar
  andr3as 09/07/2009 11:44:11

  Δηλαδή αυτό είναι το πρόβλημα μας στις σχέσεις μας με τους Τούρκους?
  Μια εκκλησιαστική σχολή?Την επεναλειτουργία της οποίας έχουμε αναγάγει ως κορυφαία εθνική διεκδίκηση?
  Δεν με ενδιαφέρει καθόλου κύριοι σφουγγοκωλάριοι της εκκλησιαστικής εξουσίας,εσάς λέω που τρέχετε στο Φανάρι (το τελευταίο λικνο του Ελληνισμού - χά χά χά) να κάνετε τους γάμους σας και τις βαπτίσεις σας και ως αντιστάθμισμα των "δωρεών" σας απόνεμονται βαρύγδουποι τίτλοι άλλων εποχών.
  Αχ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.