#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2010 11:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πληρώνουμε για να σώσουμε το γερμανικό τραπεζικό σύστημα«Θα πρέπει δηλαδή εμείς να πληρώνουμε για την Ευρώπη;» Αυτή ήταν μια πρόσφατη επικεφαλίδα στη γερμανική εφημερίδα Bild. Αυτή είναι και η εντύπωση που επικρατεί στη Γερμανία μετά τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και αυτές των Πορτογαλίας και Ισπανίας που μάλλον θα ακολουθήσουν. Η λιτή, σκληρά εργαζόμενη, πειθαρχημένη Γερμανία, καλείται να πληρώσει τις μακροχρόνιες διακοπές, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, και τις δημόσιες σπατάλες των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Οι Ιρλανδοί όμως, το βλέπουν διαφορετικά. Όπως λένε, υπάρχει πολύς θυμός τελευταία. «Στο παρελθόν είχαμε φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία. Τώρα όμως αισθανόμαστε πως μας πατάνε. Δεν τη θέλαμε αυτή τη συμφωνία, που μας επιβλήθηκε», λέει ένας Ιρλανδός.

Η Γαλλία και η Βρετανία ποτέ δεν έκρυψαν πως χρησιμοποιούν την ΕΕ για να πετύχουν κάποιους δικούς τους στόχους. Η Γερμανία όμως, εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος της, θεωρούνταν πως έχει και κάποιες ιδιαίτερες ευθύνες απέναντι στην ήπειρο που κατέστρεψε. Η μεταπολεμική ευρωπαϊκή ενσωμάτωση είχε συνδυαστεί με την γερμανική αναμόρφωση και αποκατάσταση. Όλα αυτά όμως άλλαξαν, καθώς διανύουμε τη τρίτη γενιά μετά το τέλος του Β`ΠΠ. Όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές, πρόκειται για μια νέα γενιά Γερμανών πολιτικών. Μια γενιά που δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τα βάρη της ιστορίας. Οι νεότεροι Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τον πόλεμο, και δεν αντιλαμβάνονται γιατί θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο χρέος απέναντι στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι συμφωνούν με τη στάση της καγκελαρίου τους, και όπως λέει ένας νεαρός Γερμανός: «Η δουλειά των πολιτικών μας είναι να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεών μας στο εξωτερικό και του προϋπολογισμού στο εσωτερικό. Το ευρώ δεν μας προσφέρει τίποτα, και όλοι οι φίλοι μου συμφωνούν».

Οι δημοσκοπήσεις τον επιβεβαιώνουν. Σχεδόν οι 6 στους 10 Γερμανούς θέλουν πίσω το μάρκο. Μάλιστα, πρόσφατα η Merkel απείλησε εμμέσως πως θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, εξαιτίας μιας κόντρας που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «Αν είναι έτσι η λέσχη του ευρώ, τότε η Γερμανία θα πρέπει να φύγει». Κανένας δεν πιστεύει πως το είπε στα σοβαρά. Όμως, όλοι βλέπουν πως η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι όσον αφορά στη διατήρηση των μηχανισμών που θα κρατήσουν ζωντανό το ενιαίο νόμισμα.

Όπως λέει μια αναλύτρια: «Θέλουν τη διατήρηση της ευρωζώνης, όμως οι Γερμανοί θα υπολογίζουν το κόστος σε κάθε βήμα. Σε κάθε πρόβλημα που θα ανακύπτει, θα κάνουν όσο το δυνατό  λιγότερα. Αυτό όμως θα μας οδηγήσει σε ένα σύστημα διαρκούς κρίσης».

Η μεγάλη διαφορά του τρέχοντος από τον προηγούμενο αιώνα, είναι πως σήμερα, η Γερμανία στρέφει το βλέμμα της σε ολόκληρο το πλανήτη, θέλοντας να εξάγει προϊόντα στη Ρωσία και στη Κίνα. Δεν έχει πλέον και τόσο μεγάλη ανάγκη  τους Ευρωπαίους γείτονές της. Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία αναπτύσσεται αλλού, και άρα δεν χρειάζεται τα βάρη της νότιας Ευρώπης. Σύντομα μάλιστα θα κληθεί να αποφασίσει αν η διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας τη συμφέρει ή της είναι οικονομικό βάρος.

Μεταξύ άλλων, όπως λένε κάποιοι, η Γερμανία της Merkel ανέβασε το κόστος της ελληνικής διάσωσης καθυστερώντας για προεκλογικούς λόγους τη τελική της απόφαση. Το ίδιο έκανε και με την Ιρλανδία, εμμένοντας στην άποψη περί haircuts, που σημαίνει ότι οι επενδυτές και όχι μόνο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιμεριστούν τα έξοδα μιας διάσωσης κράτους.

Η στηριζόμενη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τη καταχρέωση των γειτόνων της. Αν τα κράτη αυτά δεν ξόδευαν περισσότερα από όσα έβγαζαν, τότε η Γερμανία δεν θα είχε εμπορικό πλεόνασμα. Οι γερμανικές τράπεζες κρατάνε στα χέρια τους τεράστια ποσά κρατικών ομολόγων από τις αδύναμες περιφερειακές χώρες. Στη πραγματικότητα, το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να μη πληρώσει για τη διάσωσή τους.

Αν και φαίνεται πως διασώθηκαν κάποια αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη, στη πραγματικότητα αυτό που διασώθηκε ήταν το γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι που εκνευρίζει τους Ιρλανδούς. Όπως λένε, «Οι Γερμανοί μας κάνανε να αισθανόμαστε ζητιάνοι, ενώ  στην ουσία ο Ιρλανδός φορολογούμενος σώζει τις γερμανικές τράπεζες. Παριστάνουν τους ευεργέτες μας, αλλά κυρίως σώζουν το τομάρι τους…».».

S.A.-Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/12/2010 11:50:22

  A BIG FAT GREEK BAILOUT

  Σώπα ρε, θα μας "σώσει" η Γερμανία

  :)
  Οι 1,5 τρις λόγοι που υποχρεώνουν την Ευρώπη να αποφύγει ένα ντόμινο των PIIGS

  http://allenaki.wordpress.com/2010/11/28/irland-bail-out

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/12/2010 11:58:36

  Εγω είμαι με το 60% των Γερμανών που θέλουν επιστροφή στο μάρκο.

  Και δεν πληρώνουμε μόνο την σωτηρία του Γερμανικόυ (και Γαλλικού) τραπεζικού συστήματος. Και του Ελληνικού. Προτιμώ να πληρώναμε μόνο του Ελληνικού.

 3. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 13/12/2010 12:03:43

  Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της BIS (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2244.aspx ), οι χώρες του Νότου χρωστούν στη Γερμανία 513 δις ευρώ. Όταν όμως αναπτυσσόταν η Γερμανία εις βάρος όλων των εταίρων της, ήταν αναμενόμενο να αυξηθοούν τα χρέη τους απέναντι της. Καλημέρα.

 4. oxi ki etsi avatar
  oxi ki etsi 13/12/2010 12:14:44

  Πώς αναπτυσσόταν η Γερμανία εις βάρος των εταίρων της???

  Πες μας κιόλας οτι φταίνε οι Γερμανοί που γέμισε η Ελλάδα με Porsche, Mercedes, BMW και οτι φταίνε οι Γερμανοί που σε 2.000 μέτρα υψόμετρο στον ορεινό όγκο της Πίνδου όλες οι πέτρινες οικίες είναι εξοπλισμένες με κουζινικα Bosch, Miele, AEG αντί για π.χ. κινέζικες...

  Οι γερμανικές Τράπεζες αγόραζαν ομόλογα αβέρτα για αυτό αλωνίζαμε εμείς εδώ τόσον καιρό...

  Συνέχεια μας φταίνε οι άλλοι σε αυτόν τον τόπο...

  • Misha avatar
   Misha @ oxi ki etsi 13/12/2010 12:25:58

   100 δις , με μέτριους υπολογισμούς, είναι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιωσεις

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ oxi ki etsi 13/12/2010 12:35:00

   Αν έβαζαν, όπως λες, κινέζικες, σκέφτεσαι ότι θα τις πλήρωναν τριπλές και τετραπλές με τις συχνές πανάκριβες (σε τέτοια μέρη) επισκέψεις του τεχνικού για την επισκευή τους (αφού οι κινέζικες θα χάλαγαν κάθε τόσο); Ή μήπως ήθελες να βάλουν τσουκάλι με πυρωστιά για το μαγείρεμα;

   • oxi ki etsi avatar
    oxi ki etsi @ Αυριανιστής 13/12/2010 12:41:58

    τσουκάλι με πυρωστιά είχαν...

    Μετά έμαθαν τις κουζίνες Bosch και τουν καφέ φουντούκκκι...

    • A.M. avatar
     A.M. @ oxi ki etsi 13/12/2010 15:11:06

     @oxi ki etsi έγραψε:
     «Οι περιπτεράδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα Cayenne στη χώρα μας προσπαθώ να βρω τί αγαθά παράγουν…»

     Παράγουν το καλύτερο κάτω στα Ζωνιανά
     Αλλά και η Καλαμάτα βγάζει καλό πράμα και άλλες περιοχές.
     Να προσθέσω σε αυτά τα «αγαθά» και το εμπόριο γυναικών απ την Ουκρανία και τις λοιπές πρώτην Σ.Δ. καθώς και την συμβολή τους στην παραγωγή.. Cayenne!
     Δεν έχεις σκεφτεί ότι αν οι δικοί μας περιπτεράδες δεν τις αγόραζαν δεν θα τις έφτιαχνε και το εργοστάσιο;
     Άσε που καταναλώνοντας βοηθάς το χρήμα να κυκλοφορεί, γίνεσαι ένα είδος ευεργέτη της χώρας (άσχετα με το που βρήκες τα χρήματα δλδ)
     Και την διακίνηση λαθρομεταναστών που την πάς; έχει και εκεί ψωμί!
     Βάλε και την εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών τώρα στο «κόλπο» και έδεσε το γλυκό.
     Τελικά αυτοί οι λαθρομετανάστες βολεύουν πολλές καταστάσεις στην χώρα γι αυτό ενώ κανένας «δεν τους θέλει» όλοι τους χρησιμοποιούν και το βασικότερο δεν κάνει κανένας τίποτε και για να φύγουν!!!
     Κάτσε να δείς πως τόπε χτές στην τιβί αυτός ο πανεπιστημιακός..
     «ελληνική υποκριτική έκπληξη» μάλλον ή κάπως έτσι..
     Όλοι ξέρουμε τι γίνεται, όλοι μας καταλαβαίνουμε αλλά κάνουμε πως δεν..
     Και όταν κάτι βγεί στην επιφάνεια τότε .. όλοι πέφτουμε απ τα σύννεφα!!
     Γι αυτό δεν έχει μείνει κανένας να πέσει πλέον..
     ..άδειασαν βλέπεις και τα σύννεφα μαζί με τα ταμεία και τις τσέπες.

     • lampros avatar
      lampros @ A.M. 13/12/2010 21:59:17

      Επειδή τραβάει πολύ αυτό το παραμύθι του «τα φάγαμε όλοι» και των Καγιέν.

      Σε συνεντευξή του πριν ένα χρόνο ο αντιπρόσωπος της Πόρσε είπε και πόσα Καγιέν έχει πουλήσει συνολικά στην Ελλάδα.

      Περίπου 1000.

      Ολογράφως: χίλιες.

      Λοιπόν, υπάρχουνε, να πούμε: 100,000 απατεώνες, λαμόγια συνέλληνες;

      Το 1%.

      Το ότι γυρνάνε όλοι ζάμπλουτοι με καγιέν, «περιπτεράδες», «ΔΥ», «ελεύθεροι επαγγελματίες» είναι μια σαχλαμάρα και μισή, από την τεράστια προπαγάνδα των καναλιών του ΔΝΤ και των φυλλάδων τους.

      Όπως η άλλη βλακεία ―την άκουσα από μια ξανθιά κυράτσα σήμερα: «τι κρίση, αφού τα ξενυχτάδικα είναι γεμάτα». Και στο Κονγκό, και στην Κολομβία, και στην Αίγυπτο, και στην Ινδία αν πάτε μια βόλτα παιδιά, θα βρείτε νυχτερινά μαγαζιά κυριλέ, γεμάτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ***πολύς κόσμος*** περνάει μπέϊκα. Στη Μόσχα να δείτε γεμάτα ξενυχτάδικα --που η ανεργία και η φτώχεια έχει καβαλήσει τα πάντα.

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ oxi ki etsi 13/12/2010 13:21:36

   Με την συνεχή μείωση των μισθών των εργατών της και με την συνεχή και οργανωμένη αποβιομηχάνιση των υπόλοιπων χωρών μέσα από εξαγορές και..... μίζες !!! Η Siemens στην Ελλάδα δεν εξαγόραζε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους για πλάκα!! Η ιδέα ήταν να μή φτιάχνουμε τίποτα ώστε να τα αγοράζουμε όλα από αυτούς. Τώρα βέβαια, φταίμε και εμέις που πέσαμε σα μ.... στην παγίδα... ΟΚ

   • Orestios avatar
    Orestios @ Περίεργος 13/12/2010 13:33:06

    Διευκρίνησε το "εμείς".

  • bruno avatar
   bruno @ oxi ki etsi 13/12/2010 14:26:56

   Επειδή - εκτός αν κάνω λάθος οπότε ζητώ προκαταβολικά συγνώμη - βλέπω συχνά στα σχόλιά σου το παράδειγμα με τις Cayenne και γενικότερα αυτό το "αλωνίζαμε" που αναφέρεις παραπάνω, μπορείς να μου πεις τι ακριβώς σχέση έχει αυτό με το δημόσιο χρέος της χώρας? Εκτός αν αναφέρεσαι αποκλειστικά σε δημοσίου υπαλλήλους. Το ότι δεν παράγουμε τίποτα σαν χώρα, οπωσδήποτε ισχύει, αλλά είναι άλλη συζήτηση.

  • 11888 avatar
   11888 @ oxi ki etsi 13/12/2010 14:44:29

   Αν δεν υπηρχε κοινο νομισμα θα υπηρχαν ακομα δασμοι και τα Γερμανικα προιοντα θα ηταν πανακριβα.Υπαρχουν και οι Ιταλικες συσκευες(κινεζικες λευκες συσκευες δεν ειδα ακομα πουθενα)που ειναι φθηνοτερες αλλα δεν ειναι uber ulles ,ενω καποτε ειχαμε και ελληνικες που εξαγοραστηκαν ,οπως εξαγοραστηκε απο Γερμανους κυριως ,οτιδηποτε κερδοφορο μπορουσε να εξαγοραστει στην Ελλαδα.Αντιθετα καποιο γερμανικο εργοστασιο παραγωγης δεν ειδα πουθενα ολα αυτα τα χρονια αφου ως γνωστον οι καλοι και αγαθοι γερμανοι καπιταλες προτιμουν της γειτονικες πρωην ανατολικες γιατι εχουν καλη ψυχη.
   Οι γερμανικες τραπεζες αγοραζαν ελληνικα ομολογα λογω της υψηλης αποδοσης και των ληστρικων επιτοκιων που προσφεραν και οχι γιατι την ειδαν μητερα Τερεζα.

 5. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 13/12/2010 12:25:55

  Ο φαυλος κυκλος της οικονομιστικης "αερολογιας" που οι μεν "δουλευταραδες" Γερμανοι πληρωνουν τους τεμπεληδες Ελληνες, οι οποιοι παρεπιμπτοντως αγοραζουν ολα τα προιοντα τους για να εχουν δουλεια οι πρωτοι...Αναμασωνται, τα ιδια και τα ιδια επι σχεδον διετιας...Πρωτη φορα σε τετοιο ευρος, εφαρμοστηκε με τοσο ανομοιογενη μεγεθη μια οικονομικη ενωση, χωρις την στοιχειωδη και προτερη Πολιτικη!!!Και απο εκει αρχισε ο κυκλος της δαιμονοποιησης.Εκει δηλαδη που ακομα και στο γλυκοχαραμα κυκλοφορουν φαντασματα...Ποιος δηλαδη Ελληνας αισθανθηκε τοσο πολυ περηφανος, που ο Γερμανος συνανθρωπος του δουλευε ατελειωτες ωρες στον τορνο???Η ποιος αντιστοιχα Γερμανος "ψυχοπονα" που εμεις ως Ελληνες οδευουμε προς την καταστροφη???Ομως μια προτερη Πολιτικη με στοχους Ενωση ( επρεπε να προηγηθει κατα μια δεκαετια της αντιστοιχης Οικονομικης), ενδεχομενως, θα διαμορφωνε αλλη συνειδηση στο συνολο των Ευρωπαιων Πολιτων.Ομως τιποτα απο ολα αυτα δεν συνεβη.Τουριστικος χωρος ηταν, ειναι και θα ειναι η Ελλαδα για τους Γερμανους και τιποτα αλλο!!!Και οσο ειμαστε πανακριβοι, θα πηγαινουν στην Τουρκια-για να περισσευει και κανα "ψιλο"-σε περιπτωση που δεν τους "χρειαζεται"αλλο προς εργασια ο ιδιοκτητης του τορνου...Ομοια για μας, η Γερμανια (και ειδικα για τους νεοτερους), θα ειναι ενας χωρος σιγουροτερης εργασιας με καλυτερες προοπτικες και δυνατοτητες προσωπικης η οικογενειακης ανελιξης.Οτι δηλαδη συνεβαινε και προ ΕΕ.Τι ειχες Γιαννη, τι'χα παντα...Το γιατι χρειαζοταν με ολους δαυτους να εχουμε κοινο νομισμα-ενω στην ΟΥΣΙΑ-τιποτα αλλο κοινο δεν ειχαμε (οχι μονο σε επιπεδο Ευρωπαικων στοχευσεων), αλλα και σε επιπεδο κουλτουρας, συνηθειων, ηθων και εθιμων, κλιματολογικων συνθηκων και ενα σωρο αλλα, θα απαντηθει εν'ηρεμια απο τους ειδικοτερους εμου στο απωτερο μελλον.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 13/12/2010 12:39:58

   Αυτό για το κλίμα πάντως, δεν ισχύει. Αν ίσχυε, τότε δεν έπρεπε και οι ΗΠΑ να έχουν ενιαίο νόμισμα, αφού άλλο κλίμα έχει π.χ. η Φλόριδα και άλλο η Γιούτα.

  • sawas avatar
   sawas @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 13/12/2010 13:06:07

   Ποιος ειπε πως ο Γερμανος δουλευει περισοττερο απο τον Ελληνα?

   Ποιο αποδοτικα, ΝΑΙ!!!

   h**p://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/12/2010 12:36:59

  Σε καλό τριπάκι ενοχής σας έβαλε ο πασοκικός γκέμπελς, του οποίου η μπάκα διαγράφει την ανιούσα καμπύλη του ελληνικού χρέους.

  Μιλάμε για τον πιο ενοχικό και αυτοκτονικό λαό του κόσμου.
  Αντί να δείξετε τους ενόχους της ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ στρέφετε το μαχαίρι κατά του εαυτού σας.
  Γιατί τι άλλο από ΤΥΡΑΝΝΙΑ είναι ένα καθεστώς που αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύεται σιδερόφρακτο μέσα στους -από καταβολής κόσμου χώρους προστασίας και ασύλου-, που είναι τα Ιερά των Ναών;
  Οι ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ αυτοί δεν εμπιστεύονται ούτε τον εαυτό τους πλέον!
  Δε φταίμε όμως εμείς γι αυτό!
  Μιλούν ένα χρόνο τώρα οι ακαριαίες και συνεχόμενες κακουργίες τους κατά του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας, πλην νταβατζήδων-ολιγαρχών-βοθροκάναλων, που είναι ο βασικός πυλώνας της ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ τους!

  -Ο αποσυμβολισμός, η απο-εθνοποίηση,
  -η προσπάθειά τους να ΣΠΑΣΟΥΝ τον ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ του Ελληνικού λαού, ρίχνοντάς τον στα τάρταρα της φτώχειας ώστε να ξεχάσει τα μείζονα Εθνικά ζητήματα που είναι το πραγματικό ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ,
  -η προσπάθεια της βίαιης εξίσωσης του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων μας με έθιμα και συνήθειες ξενόφερτων από όλες τις φυλές της γης,
  -η απαξίωσή προς την Ελληνική οικογένεια [βλ. νομοσχέδιο για πολύτεκνους],
  -η προσπάθεια επιβολής της Ηλεκτρονικής Μακρονήσου [netakias] ακα Φακελο-Κάρτα του Πολίτη,
  -η ανοιχτή προπαγάνδιση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, που εκφράζεται ωμά από την άσκηση πολιτικής κυριολεκτικά και μεταφορικά από το διευθυντήριο των Βρυξελλών μέσω τηλεοράσεων και τηλεδ-διασκέψεων

  δεν αφήνουν κανένα, μα κανένα, περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών τους.

  Τι είσαστε σεις μωρέ!

  Ή είναι μόνο οι ενοχές της πολιτικά ορθής δεξιάς που της της φύτεψε η "πολιτιστική και ηθική ηγεμονία της αριστεράς μετά τον πόλεμο".

  Τους είδατε να έχουν απολογηθεί για κάτι, να νοιώθουν ένοχοι για κάτι;
  Ή μασάτε μήπως όταν πιάνουν τον ένα ή τον άλλο μεγαλο-απατεώνα, όταν πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι πομπές του δεν κρύβονται, διότι πρέπει να θυσιάζουν πότε πότε κάποιον από το σύστημά τους, ώστε να μπορέσουν να το διαιωνίσουν;

  Δεν έχετε καταλάβει ότι είναι ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ;
  Δεν υπάρχει για τους άθεους νεο-εποχίτες η έννοια της μετάνοιας, ούτε των Ερινυών, δεν υπάρχουν γι αυτούς τα ευγενή θεϊκά συναισθήματα που εκφράζει η Αφροδίτη από τα βάθη της ψυχής της!

  Αν είχαν ευγενικά συναισθήματα δεν θα βλέπαμε χτες την υποκριτική και προκλητική κουστωδία ΔΙΠΛΟ-ΑΜΠΑΡΩΜΕΝΗ μέσα στον Ιερό Ναό να το παίζει ευλαβής και ευσεβής.
  Είναι αγαπητοί κυβερνήτες αυτοί που φοβούνται του ΛΑΟΥ ΤΟ ΜΑΤΙ;

  Σας έχουν πάρει τις φανέλες και ο,τιδήποτε άλλο, και συνεχίζετε ακόμα να απολογείστε, σας έχουν αλυσοδέσει με αόρατα δεσμά που σας καθηλώνουν τα πόδια στη γη.

  Με ενοχές απέναντι σε Αδίστακτους δεν κερδίζονται μάχες ωρέ!

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ αλλενάκι 13/12/2010 16:02:15

   ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ!!!!! ΦΩΝΑΖΕ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ!!
   Κοιτα κι εγω τι εχω γραψει εδω
   http://www.antinews.gr/?p=75697

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/12/2010 12:38:01

  να σβηστεί από εδώ το σχόλιο, συγγνώμη

 8. sawas avatar
  sawas 13/12/2010 12:50:24

  Λόγο της παγκοσμιοποίησης είναι αποδεκτό το τελευταίο επιχείρημα του άρθρου αλλά αυτό είναι μια μόνο πτυχή του προβλήματος

  Οι Γερμανοί θέλουν να παίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με το μάρκο. Όταν μπουν στο παιχνίδι οι Ινδοί (ίσως και οι Βραζιλιάνοι) τότε δεν θα έχουν πλέον τόσο ισχυρό ρολό όσο σήμερα με το ευρώ.

  Από την άλλη μεριά, κανείς δεν τους ανάγκασε (Ιρλανδούς) όπως και εμάς να πάρουν δάνεια (και από γερμανικές τράπεζες) ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους.

  Όσοι είναι χρεωμένοι φταίνε οι ίδιοι, ωστόσο είναι πιο εύκολο να επιρρίπτεις ευθύνες σε άλλους παρά στον εαυτό σου.

  Στο δια ταύτα Σαρκοζυ και Μερκελ συμφωνήσαν να μην χορηγηθεί πληθωριστικό χρήμα αλλά ελεγχόμενο (υπό όρους) και με ταυτόχρονο τον επιμερισμό ευθύνης στους ιδιώτες που θα βάλουν τον οβολό τους. Αυτό είναι (μακροπρόθεσμα) μια θετική εξέλιξη καθ ότι θα περιορίσει τα χρήματα που διοχετεύονται γύρω από τέτοια δάνεια (derivatives?)

  Βέβαια μια τέτοια συμφωνία είναι επιζήμια για την τσέπη των τραπεζών (και τοκογλύφων) και όπως είναι γνωστό στις τράπεζες ισχύει το ¨τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου πάλι δικά μου (η with other peoples money).

  Σειρά έχουν τα διεθνή παπαγαλάκια να μας πείσουν πως το να βάζεις χέρι στην τσέπη των τοκογλύφων είναι κακό για την εγχώρια η παγκοσμία οικονομία………

  • lampros avatar
   lampros @ sawas 13/12/2010 22:03:20

   Από την άλλη μεριά, κανείς δεν τους ανάγκασε (Ιρλανδούς) όπως και εμάς να πάρουν δάνεια (και από γερμανικές τράπεζες) ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους.

   Όσοι είναι χρεωμένοι φταίνε οι ίδιοι, ωστόσο είναι πιο εύκολο να επιρρίπτεις ευθύνες σε άλλους παρά στον εαυτό σου.

   Σοβαρά τα πιστεύεις αυτά;

   Ψήφισες εσύ για να πάρουμε κάνα δάνειο; Γιατί εμένα δεν θυμάμαι να με ρωτήσανε.

   Σοβαρά τώρα, οι υποτελείς πολιτικοί μας, γερμανόφιλοι, Siemens-μιζιασμένη, ευρωλιγούριδες τι περίμενες να κάνουν;

   • sawas avatar
    sawas @ lampros 13/12/2010 22:55:51

    Έχεις δίκιο, δεν ψήφισα αυτό....αλλά KAI δεν αντέδρασα όταν ήρθε!!!! Γλυκάθηκα βλέπεις με το εύκολο χρήμα….

    Οπότε πρέπει πρώτα να δω ΕΓΩ τι λάθος έκανα και ανέβασα στην εξουσία τους «οι υποτελείς πολιτικοί μας, γερμανόφιλοι, Siemens-μιζιασμένη, ευρωλιγούριδες». Εγώ τους άκουσα, τους πίστεψα, την πάτησα……

    Οι άλλοι (Ευρώπη) κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα, εγώ πρέπει να βλεπω τα δικά μου. Δεν μου φταίνε σε τίποτα που μου δωσανε όταν τους το ζητούσα (με τον τρόπο που τα ζητούσα).

    Αυτούς που ψήφισα (που είναι δίκια μου επιλογή) να διαχειριστούν τα χρήματα αυτά με ενδιαφέρουν.

    Έξω λοιπόν οι «οι υποτελείς πολιτικοί μας, γερμανόφιλοι, Siemens-μιζιασμένη, ευρωλιγούριδες.

    Όλα τα άλλα είναι αποπροσανατολισμός.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/12/2010 12:52:23

  Ενδιαφέρουσα ιδέα. Να μείνουν εξαθλιωμένοι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών, για να μη στενοχωρήσουν τους απολογητές των Γερμανών. Όπως στα χωριά της Ρουμανίας δηλαδή. Για δες, βρε παιδάκι μου, κάτι ευγενείς φιλοδοξίες "Ελλήνων" για το λαό που ανήκουν...

  • oxi ki etsi avatar
   oxi ki etsi @ Αυριανιστής 13/12/2010 13:28:24

   Αυριανιστή μου,

   δεν είπε κανείς να μείνουν πρωτόγονοι...

   Οι Ρουμάνοι δεν παράγουν τίποτε και για αυτό είναι με κάρα...

   Οι περιπτεράδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα Cayenne στη χώρα μας προσπαθώ να βρω τί αγαθά παράγουν...

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/12/2010 13:07:56

  Εδιατε οι Ισπανοι Σοσιαλιστες???

  *«Κινητήρια δύναμη, δύναμη δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας» θέλει να καταστήσει τη βιομηχανία η Ισπανική κυβέρνηση, έως το 2015, και για τον σκοπό αυτόν θα συγκεντρώσει, εκεί έως τότε, επενδύσεις 83 δισ.ευρώ. Αυτοκινητοβιομηχανία, αερομεταφορές, βιοτεχνολογία, τεχνολογία της υγείας γενικώς, φαρμακευτική, πληροφορική και ψηφιακή τεχνολογία,
  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι τομείς που θα επωφεληθούν.

  ΠΠ

 11. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 13/12/2010 13:51:46

  Προσέξτε ένα κατάπτυστο και εξοργιστικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Χα-Χά ¨αντιφασιστικό¨ Athens Indymedia...

  Για όσους ασχολούνται με την ιστορική έρευνα για την λεγόμενη ¨Πέμπτη Φάλαγγα¨ του Γ΄και του Δ΄ Ράιχ οφείλω ορισμένες διευκρινιστικές εισαγωγικές εξηγήσεις :

  Το άρθρο αυτό το δημοσίευσε ένας υποτιθέμενος ¨αντισοσιαλ-φασίστας¨ ( ορολογία που παραπέμπει στις θεωρίες της , ας πούμε , ¨πολιτικής¨ ομάδας ¨ΟΑΚΕ¨ , που ορισμένοι όταν ακούν το όνομα της αρχίζουν αμέσως να διηγούνται ανέκδοτα...).

  Το ¨ A-Indy " τις περισσότερες φορές , όταν δεν συμφωνεί, διοχετεύει τα κείμενα τους ( της ΟΑΚΕ ) στον ¨κάλαθο των αχρήστων¨ που τον ονομάζει ¨κρυμμένα κείμενα¨..., ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ¨ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ¨ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ¨ΕΠΙΣΗΜΑ¨ ΚΑΙ ¨ΚΑΘΑΡΑ¨ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ !

  Τυχαίο ; , δεν νομίζω !


  Φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ενοχλούνται και οι Γερμανοί ¨Antifa" ( οι περισσότεροι από αυτούς , σίγουρα όχι όλοι , για λόγους ¨ιστορικής δικαιοσύνης¨ υποστηρίζουν ενεργά και την σημερινή ιμπεριαλιστική-σιωνιστική πολιτική του Ισραήλ ) όπως και οι ¨υπηρεσίες¨ της χώρας τους με τον ¨Αντιγερμανισμό μας¨...

  Ο ¨τυχαίος αρθρογράφος¨ καταβάλει την προσπάθεια να απαντήσει με συστηματικό σε ¨μια - μια ¨ από τις ¨Ελληνικές κατηγορίες κατά της ΑΠΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ Γερμανίας ( όπως γράφει ) , η οποία είναι ( όπως επίσης ισχυρίζεται ) εργατική , δημιουργική και ¨μάχεται¨ υπέρ μιας ¨ Ενωμένης Ευρώπης¨ κατά του ¨Φαιοκόκκινου Αμερικανό- Ρώσο-Κινέζικου Σοσιαλ-φασισμού¨ , ιδιαίτερα κατά του εκπορευόμενου από την Ρωσία ¨Ανατολικού Δεσποτισμού¨ που απειλεί την ¨Δυτική Δημοκρατία¨...

  Τέλος η άποψη μου είναι πως Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ¨ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ¨ ΚΕΙΜΕΝΟ ...

  Τυχαίο , δεν νομίζω...


  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ - ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΥΣ - ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ¨ΜΟΝΟ¨ ΣΤΟ ¨A-INDY..." από έναν ¨απλό άνθρωπο" ,

  ΑΛΛΑ να είστε σίγουροι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ότι στην συνέχεια τα ¨επιχειρήματα¨ που θα διαβάσετε παρακάτω θα τα ακούσετε και από ¨έγκυρους¨ δημοσιογράφους , όπως και από ¨μεγάλα Μ.Μ.Ε¨ , δεν αφορά μόνο την υπόσκαψη του ηθικού και την παραπλάνηση των ¨ελλήνων αντιφασιστών¨.

  Αυτά έχει ο σύγχρονος ¨ψυχολογικός πόλεμος¨ , στον εγκέφαλο κατευθείαν !

  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : Το κείμενο αυτό έχει σκληρές εικόνες και πρέπει να απομακρύνεται τα παιδιά από την οθόνη του υπολογιστή ΚΑΙ να λάβετε προληπτικά , πριν το διαβάσετε ένα LEXOTANYL , όχι του 1,5 . αλλά των ¨3mg" ...

  *******************************
  ΑΠΟ : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1236244

  1236244

  Για τη θεωρία της "γερμανικής ευθύνης" για την ελληνική χρεοκοπία
  από μη οικονομολόγος 2:11πμ, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
  (Τροποποιήθηκε 12:06μμ, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010)
  **************************************************

  Πολύ φοριέται αυτή η θεωρία. Μήπως όμως άλλοι είναι οι βαθιά υπεύθυνοι;; Και μήπως αυτούς τους άλλους τους βολεύει να βρίζουμε μόνο τη Μέρκελ;;

  Tο ρωσόφιλο καθεστώς με πρώτο τον Παπανδρέου κατηγορεί τη Γερμανία σαν αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδας και των άλλων χωρών.

  Στόχος των αφεντικών αυτού του καθεστώτος είναι να διαλύσουν την ΕΕ. Η απομονωμένη Μέρκελ και οι λίγες χώρες που υποστηρίζουν το Ευρώ δέχονται τη συνολική επίθεση του άξονα Ρωσίας-Κίνας σε συντονισμό με τον υφεσιακό Ομπάμα.

  Ο Παπανδρέου κατηγορεί τη Γερμανία ότι έχει μεγάλα περισσεύματα από την εκμετάλλευση όλης της ΕΕ και γι’ αυτό θα πρέπει να πληρώνει σε μεγάλο ποσοστό τη χρεοκοπία των άλλων χωρών αλλά και να δεχτεί επίσης και την υποτίμηση του ευρώ με την έκδοση ευρωομολόγου, στην ουσία πληθωριστικού χρήματος, για την ανακούφιση τάχα των άλλων χωρών συνέπεια της εκμεταλλευτικής της πολιτικής.

  Η πρόταση του ρωσοκινέζικου άξονα για την «σωτηρία» της ΕΕ συμπληρώθηκε από τον Πούτιν ακόμα προχθές, που πρότεινε την παράδοση της ΕΕ στη Ρωσία με την δημιουργία ρωσοευρωπαϊκής κοινής αγοράς, την παράδοση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη Ρωσία και την μετατροπή της με τη βοήθεια της ΕΕ σε μια αναπτυγμένη οικονομία ακόμα και με την είσοδο της Ρωσίας στην ΕΕ!

  Οι ντόπιοι φασίστες από τη Χρυσή Αυγή και τις έξι κομματικές ηγεσίες μέχρι και τις τελευταίες εξωκοινοβουλευτικές ψευτοαριστερές οργανώσεις, έμπειροι στην διαστροφή της πραγματικότητας και στη ναζιστικού τύπου μεταχείριση του αντιπάλου έχουν ξεκινήσει στη χώρα μια απίστευτη γκεμπελική προπαγάνδα με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ενάντια στην αστοδημοκρατική Γερμανία, το σημαντικότερο οικονομικό και εν μέρει πολιτικό ανάχωμα στην απορρόφηση της Ευρώπης από τον πολεμικό άξονα των αφεντικών τους της Ρωσίας και της Κίνας.

  Ο Καρατζαφέρης, του οποίου το κόμμα είναι γεμάτο φασίστες, που στη Γερμανία κάποιοι βουλευτές του θα ήταν στη φυλακή ως ναζιστές, βρίζει ανενόχλητος στην τηλεόραση τη Μέρκελ ως ναζίστρια ενώ στο διπλανό κανάλι φασίστες δημοσιογράφοι που αναφέρονται στη Μέρκελ μιλάνε ταυτόχρονα για φούρνους του Άουσβιτς.

  Ο Παπανδρέου, πρωθυπουργός μιας χώρας που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της παραγωγής της ΕΕ, σέρνει πίσω του ολόκληρο το στρατό των διεθνών υποστηρικτών που του εξασφάλισε η μικρή ή μεγάλη φιλία τους με τη ρώσικη και την κινέζικη διπλωματία, όπως, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γιουνκερ, την τροτσκίστρια υπουργό εξωτερικών της ΕΕ ρωσόφιλη σε όλα Άστον, τον ρωσόδουλο Θαπατέρο, και τελευταία τον Κάμερον, τον φανατικό υπερασπιστή της ενδυνάμωσης του μετώπου Κίνας – Ρωσίας - Βραζιλίας.

  Σε αυτήν την παρέα συμμετέχει και ο φανατικός φίλος της Κίνας Διευθυντής του ΔΝΤ Στρος Καν και κάθε στέλεχος που από θέση ή από βλακεία είναι έτοιμο να διευκολύνει τη διάλυση της ΕΕ. Πίσω από τον Παπανδρέου ο Πούτιν μαζί με τον Μεντβέντεφ εκβιάζουν και απαξιώνουν την ΕΕ και το ευρώ.

  Το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ λυσσομανούν την ώρα της μεγάλης επίθεσης και καθοδηγούν το μέτωπο της λάσπης και της εξαχρείωσης μέσα στην Ελλάδα κατηγορώντας τη Γερμανία ότι ρίχνει τις χώρες στη χρεοκοπία για να τις εκμεταλλεύεται. Ταυτόχρονα αυτοί οι προδότες της εργατικής τάξης και όλου του έθνους μετράνε στο Ριζοσπάστη την αξία των μηχανημάτων, των γερμανικών κτιρίων, των επενδύσεων και των μετοχών και υπόσχονται στους πληβείους ότι θα τους τα μοιράσουν στο μεγάλο πλιάτσικο, όταν θα πάρουν δηλαδή την εξουσία.

  Το «αξιοπρεπές» και γενικά ευρωπαιόφιλο Βήμα παραδειγματισμένο από το «Ριζοσπάστη» και τελευταία όλο και πιο οικονομικά αδύναμο, οπότε και πολιτικά πιο ευάλωτο στην αντιευρωπαϊκή γραμμή Παπανδρέου, δεν διστάζει να φτύνει τους ανήμπορους να αντισταθούν αναγνώστες του. Έτσι προσφέρει στους ρωσόδουλους μεγαλύτερη υπηρεσία από αυτήν που θα μπορούσε να τους προσφέρει ο «Ριζοσπάστης» ή η απογευματική έκδοση της «Αυγής» που λέγεται «Ελευθεροτυπία»

  Μετράει λοιπόν το Βήμα τις τάχα άνισες ανταλλαγές της Ελλάδας με τη Γερμανία ως εξής: Πήρε λέει η Ελλάδα 1,3 δις καθαρά από την Γερμανία μέσω ΕΕ, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι 5,4 δις. Επομένως, σύμφωνα με αυτόν τον γελοίο λογαριασμό η Γερμανία «έβγαλε» 4 δισ. ευρώ από την Ελλάδα! Παρόμοιους λογαριασμούς ακόμα και με παραποιημένα στοιχεία, όπως και αυτά που χρησιμοποιεί το Βήμα στο άθλιο άρθρο του, θα βρει κανείς σε όλα τα έντυπα στα οποία διαγωνίζεται η εξαθλιωμένη ελληνική μισοδιανόηση για να καταγραφεί στα καθεστωτικά αρχεία η υπηρεσία της.

  Η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της μέσα στην ΕΕ χρηματοδοτώντας για δεκαετίες την Ελλάδα με το υπολογιζόμενο σε 60 δις χρήμα των επιδοτήσεων της. Πέρα από αυτά είναι τα εκατοντάδες δις που έδωσε δανεικά όλο το χρηματιστικό κεφάλαιο του πλανήτη στην Ελλάδα από την ένταξή της στην ΟΝΕ και πέρα με επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο και το γερμανικό. Αυτό το κεφάλαιο το δανείστηκε φτηνά η Ελλάδα χάρη στην αυξημένη διεθνή πίστη του Ευρώ που πάνω απ όλα είναι η πίστη που μετέφερε η βιομηχανικά ανεπτυγμένη και δημοσιονομικά συνετή Γερμανία από το μάρκο στο Ευρώ.

  Τώρα αυτήν την πίστη της Γερμανίας και του Ευρώ θέλουν πρώτοι οι ρωσόδουλοι έλληνες κυβερνήτες οι μπαταχτσήδες και προβοκάτορες να τα καταστρέψουν.

  Αυτά βέβαια τα φτηνά επιτόκια δεν ισχύουν μετά το ελληνικό κραχ και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια προδοσία της Γερμανίας που τάχα δανείζεται φτηνά η ίδια και δανείζει ακριβά στην Ελλάδα, όπως λένε οι απατεώνες ψευτο-οικονομολόγοι εδώ αλλά στην αναξιοπιστία της μπαταχτσίδικης Ελλάδας*.

  Στην ουσία η άρρωστη Ελλάδα έσκασε από αυτό το τζάμπα γερμανικό και γενικότερα βορειοευρωπαϊκό χρήμα γιατί αυτό δεν δόθηκε για παραγωγικές επενδύσεις που θα μειώνανε την ανισότητα βορρά νότου, την ανισότητα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή στην οργανική και τεχνολογική σύνθεση του κεφαλαίου και επομένως και στην παραγωγικότητα της εργασίας.

  Δόθηκε στα λαμόγια του σοσιαλφασισμού και του ευρύτερου καθεστώτος, στη διεφθαρμένη και τεμπέλικη γραφειοκρατία, στη πλούσια αγροτιά, στους ανατολικούς ολιγάρχες και κυρίως στις κυβερνήσεις των σαμποταριστών της παραγωγής.

  Η δημαγωγία για τις τάχα εκμεταλλευτικές οικονομικές ανταλλαγές Γερμανίας Ελλάδας

  Την καθεστωτική προπαγάνδα ότι η Γερμανία τάχα εκμεταλλεύεται με τα επιτόκια και τις άνισες ανταλλαγές τη χώρα μας θα την αντιμετωπίσουμε με στοιχεία του έτους 2008 και έτσι θα πάρουμε μια διάσταση του γκεμπελικού ψέματος που καλλιεργεί η ψευτοδιανόηση και οι κάθε λογής πράχτορες.

  Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας Γερμανίας το 2008 ήταν 5,417 δις ευρώ σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα εξήγαγε στη Γερμανία αξίας 1,821 δις ευρώ εμπορεύματα και η Γερμανία στην Ελλάδα 7,238 δις ευρώ.

  Τα περισσότερα εμπορεύματα αξίας 5,417 που εισήγαγε η χώρα μας από τη Γερμανία αντανακλούν στο βάθος την ανωτερότητα της παραγωγικότητας τής εργασίας της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Αυτό το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο θα ήταν πολύ μικρότερο αν η Ελλάδα επένδυε τα κεφάλαια με τα οποία αποζημίωνε η Γερμανία και η ΕΕ την Ελλάδα για το κατώτερο επίπεδο της ανάπτυξής της με στόχο να αναπτύξει την παραγωγικότητά της.

  Παρόλα αυτά πρέπει να πάρουμε υπ όψιν μας και το ισοζύγιο υπηρεσιών.

  Το ίδιο έτος, το 2008, που η Ελλάδα που είχε ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία ίσο με 5,417 δις ευρώ τη χώρα μας επισκέφτηκαν 16 εκατ. τουρίστες περίπου εκ των οποίων 2,5 εκατ ήταν Γερμανοί όταν η μέση δαπάνη κάθε τουρίστα υπολογίζεται σε 730 ευρώ.

  Αν μετρηθεί δαπάνη 1000 Ευρώ ανά Γερμανό τουρίστα που έχει υψηλότερα εισοδήματα από το μέσο τουρίστα και χαλάει στη χώρα μας περισσότερα λεφτά από το μέσο τουρίστα τότε η χώρα μας εισέπραξε χοντρικά 2,5 δις ευρώ από τον γερμανικό τουρισμό στο σύνολο των εσόδων της από τουρισμό που ανέρχονται σε 11,63 δις ευρώ.

  Το τουριστικό συνάλλαγμα είναι αξία παραγμένη στη Γερμανία που κατατίθεται στην Ελλάδα μέσω των ελληνικών τουριστικών εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών της. Οι ανισότιμες τουριστικές σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας είναι εξαιρετικά σε βάρος της Γερμανίας αφού ο αριθμός των ελλήνων τουριστών στη Γερμανία συν των ελλήνων φοιτητών είναι μικρός.

  Δεν έχουμε τώρα ακριβώς αυτό το νούμερο αλλά μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια για την ποιοτική εικόνα των στοιχείων ότι οι έλληνες τουρίστες και φοιτητές ξόδεψαν 5 φορές λιγότερα χρήματα στη Γερμανία από όσα οι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα τότε η διαφορά γίνεται 2,5 δισ-0,5 δισ=2δις τουριστικό ισοζύγιο υπέρ της Ελλάδας. Αν τώρα αφαιρέσουμε από τα 5,417 δις του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας τα χοντρικά 2 δις του τουριστικού μένουν 3, 417 δις Ευρώ υπέρ της Γερμανίας.

  Πάμε τώρα στα δωρεάν λεφτά επιδοτήσεις κλπ. Η Ελλάδα εισέπραξε καθαρό χρήμα από την ΕΕ 6,279 δις ευρώ, (έχουν δηλαδή αφαιρεθεί εδώ οι εισφορές της Ελλάδας στην ΕΕ). Το 2008 το δωρεά χρήμα που δόθηκε στις ολιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ ήταν 25 δις ευρώ. Η Ελλάδα εισέπραξε το 25% αυτού του ποσού.

  Η εισφορά της Γερμανίας σε όλες τις χώρες ήταν στο 35% των 25 δις και επομένως από τα 6,279 δις που εισέπραξε η Ελλάδα τα 2,19 δις ευρώ πληρώθηκαν από τη Γερμανία.

  Έτσι έχουμε για το έτος 2008 πληρωμή δωρεάν χρήματος για ανάπτυξη από τη Γερμανία στην Ελλάδα 2,19 δις ευρώ και ισοζύγιο συναλλαγών υπέρ της Γερμανίας 3,417δις Ευρώ, που στην ουσία είναι τα παραπάνω εμπορεύματα που εξάγει η Γερμανία στην Ελλάδα σε σχέση με ότι εισάγει σε εμπορεύματα και σε υπηρεσίες.

  Αλλά αυτά τα δύο ποσά δεν έχουν καμιά σχέση σε ποιότητα. Το ένα είναι δωρεάν χρήμα και το άλλο είναι εμπόρευμα. Όταν η Γερμανία πουλάει στην Ελλάδα 3,417 δις Ευρώ σε εμπορεύματα η Ελλάδα που τα αγοράζει τα καταναλώνει, είτε πρόκειται για μηχανές εργοστασίων, είτε πρόκειται για είδη ατομικής κατανάλωσης.

  Και επειδή όλη η δημαγωγία των φαιοκόκκινων γίνεται για τις Μερσεντές που αγοράζουν οι έλληνες και βοηθάνε με αυτόν τον τρόπο τη Γερμανία ας πούμε ότι όλο αυτό το ποσό των 3,417 είναι Μερσεντές.

  Η διαφορά λοιπόν του 2,417 δις σε Μερσεντές από το 2,19 δισ σε επιδοτήσεις είναι ότι ο έλληνας πληρώνει μεν για τις Μερσεντές του αλλά βρίσκεται με μια Μερσεντές στα δικά του χέρια. Όταν παίρνει όμως 2,19 σε επιδοτήσεις παίρνει γερμανική εργασία αλλά δεν πληρώνει τίποτα γι αυτήν, την παίρνει δωρεάν.

  Αν αυτό το τζάμπα χρήμα το κάνει και αυτό Μερσεντές τότε έχει πάρει απλά τζάμπα Μερσεντές.

  Όμως αυτό το χρήμα των επιδοτήσεων δεν δόθηκε στη Ελλάδα για να αγοράσει Μερσεντές, της δόθηκε σαν αποζημίωση της Γερμανίας για την ψηλή της βιομηχανική παραγωγικότητα της που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αρνητικό για την Ελλάδα το εμπορικό ισοζύγιο κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα.

  Το 2,19δις είναι δωρεάν κεφάλαιο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αυξήσει το ρυθμό συσσώρευσης του ελληνικού παραγωγικού κεφάλαιου ώστε αυτή να πιάσει κάποια στιγμή τη Γερμανία σε παραγωγικότητα.

  Το ότι έγινε Μερσεντές ή σπίτια ή γλέντια ή ταξίδια ή μίζες και όχι μηχανές ή έρευνα ή αρδευτικά έργα η κάθε γερμανική και ευρωπαϊκή επιδότηση είναι αυτό που κατέστρεψε την Ελλάδα.

  Αλλά γι αυτό δεν φταίει η Γερμανία, φταίνε αυτοί που τώρα την βρίζουν και κρύβουν την αλήθεια ότι τα 2,19δις κάθε χρόνο είναι ένα τζάμπα κεφάλαιο προς συσσώρευση.

  Πρόκειται για ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε ένα πολλαπλάσιο κεφάλαιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει για να παράγει αυτό το επί πλέον κεφάλαιο, είναι δηλαδή σαν καθαρό κέρδος από μια παραγωγική διαδικασία που απασχόλησε πολλαπλάσιο κεφάλαιο και το οποίο κέρδος της πάει όλο για τη διευρυμένη αναπαραγωγή αυτού του πολλαπλάσιου κεφάλαιου.

  Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε πιο σαφές αυτό που λέμε:. Ας φανταστεί κανείς αυτό το δωρεάν κεφάλαιο σε συνδυασμό με τον φτηνό δανεισμό της Ελλάδας από την ώρα που μπήκε στο Ευρώ για να καταλάβει το μέγεθος του εγκλήματος των σαμποταριστών. Δηλαδή ας πούμε ότι η Ελλάδα, σαν ένας συλλογικός καπιταλιστής, μετέτρεπε και τα 2,19δις Ευρώ των επιδοτήσεων που παίρνει κάθε χρόνο σε παραγωγικό κεφάλαιο.

  Ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό; Θα ήταν να δανειστεί ένα δεκαπλάσιο κεφάλαιο από την διεθνή αγορά με το φτηνό επιτόκιο του 3% με το οποίο δανειζόταν η Ελλάδα χάρη στο Ευρώ για πάνω από μια δεκαετία, να το βάλει σε παραγωγική κίνηση και να προσθέτει στο σχετικά μικρό κέρδος που θα έδινε αυτή η παραγωγική κίνηση σε μια χρονιά (λόγω σχετικά χαμηλής τεχνικής παραγωγικότητας του απασχολούμενου εδώ κεφάλαιου) και τα 2,19 δις καθαρών γερμανικών επιδοτήσεων κάθε χρονιάς και όλα να τα επανεπένδυε.

  Μέσα σε λίγους χρονιάτικους κύκλους η ελληνική παραγωγική δύναμη θα εκτινασσόταν μόνο χάρη σε αυτά τα κεφάλαια και μπορεί να καταλάβει κανείς τις θα γινόταν αν προσθέταμε στις γερμανικές επιδοτήσεις όλες τις υπόλοιπες επιδοτήσεις από την ΕΕ που είναι διπλάσιες από τις γερμανικές.

  Βέβαια αυτή είναι μια ακραία υπόθεση και προϋποθέτει όχι μόνο μια Ελλάδα χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες τρωκτικά αλλά και μια Ελλάδα που δεν θα ήταν καν μια συνηθισμένη χώρα του σαπισμένου καπιταλισμού των παρασιτικών λειτουργιών όπως εξελίσσονται σταδιακά οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

  Στην ουσία αυτά που υποθέτουμε αντιστοιχούν σε μια Ελλάδα ενός μίνιμουμ μεταβατικού προγράμματος επαναστατικής λαϊκής διακυβέρνησης. Αλλά και τα μισά αυτά κεφάλαια από όσα λέμε να αξιοποιούνταν παραγωγικά και το 1/3 ή και το Ό η χώρα μας θα άλλαζε παραγωγικό βάθος και χαρακτήρα μέσα σε μια δεκαετία.

  Αλλά για να γίνει ακόμα και αυτό το λίγο η Ελλάδα της προόδου θα χρειαζόταν να επιδοθεί σε μια επαναστατική σύγκρουση με το σοσιαλφασισμό και τελικά μια σύγκρουση με το μεγαλύτερο μέρος της ξενόδουλης και γεμάτη παρασιτισμό ελληνικής αστικής τάξης. Θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσα στην ΕΕ; Σε μια ΕΕ σαν τη σημερινή κάτω από τη ρώσικη σκιά, εξαρτημένη στρατιωτικά από τις ηγεμονιστικές ΗΠΑ και λυσσασμένη για γρήγορα κέρδη στην Ασία δεν θα μπορούσε να γίνει.

  Όμως σε μια ΕΕ που παλεύει ενάντια στην κρίση που οι αρρώστιες της μονοπωλιακής της αστικής της τάξης προκάλεσαν και που αφύπνισαν και επαναστατικοποίησαν τους λαούς της όλα είναι πιθανά.

  Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει σήμερα τίποτα πιο άρρωστο στην ΕΕ από τη χώρα μας και τίποτα πιο κατάλληλο από αυτήν για να πεθάνει ολόκληρη την ΕΕ αν δεν μεσολαβήσει μια αποθεραπεία της που διαλεκτικά έχει κάθε λόγο να αρχίσει με μια ελληνική αυτοκριτική, δηλαδή με ένα αντι-σοσιαλφασιστικό κίνημα του ελληνικού λαού.

  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ανάμεσα στα άλλα να συντριβεί αυτή η σε εξέλιξη επίθεση ενοχοποίησης της μόνης χώρας που έχει τιμωρηθεί για το ναζιστικό της παρελθόν και γι αυτό ο καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός της έχουν αποκτήσει κάποια στοιχεία έμπρακτης αυτοκριτικής, αν και αυτά αδυνατίζουν με τον καιρό μέσα στην γενική παρακμή του δυτικού μονοπώλιου.

  *Αν η Γερμανία δανείζεται τώρα με 2,5% και δανείζει την Ελλάδα με 5% δεν είναι επειδή αυτή έγινε χρηματιστής κερδοσκόπος. Είναι επειδή η Ελλάδα μπορεί σήμερα να δανείζεται από τη διεθνή αγορά με 10% επιτόκιο.

  Και δανείζεται τόσο ψηλά επειδή είναι μεγάλο το ρίσκο να δανείζει κάποιος μια χώρα που βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία.

  Αν λοιπόν όλοι την δανείζουν με 10% και κάποιος δανείζει την Ελλάδα με 5% αυτός επιδοτεί το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας με 10%- 5% = 5%, δηλαδή αγοράζει πολύ φτηνά το ρίσκο που παίρνει να χάσει όλα του τα λεφτά.

  Αν η Γερμανία δάνειζε την Ελλάδα με 2,5%, όσο δηλαδή δανείζεται η ίδια τότε θα έχανε σε αξιοπιστία γιατί θα διακινδύνευε τα κεφάλαιά της σε μια αναξιόπιστη χώρα.

  ************************

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ : ¨ΜΠΑΜΠΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΗΤΑΝ Η ¨ΠΕΜΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ¨ ;

  • O Mimikos o Giatros avatar
   O Mimikos o Giatros @ ΝΤΑΝΤΟΝ 13/12/2010 14:38:53

   Γαλακτομπουρεκο χαχαχα....

  • 11888 avatar
   11888 @ ΝΤΑΝΤΟΝ 13/12/2010 14:58:49

   Τι indy δημοσιευει σχολια αναγνωστων.Δεν αποτελει δημοσιογραφικο πρακτορειο και κανει moderation μονο στα πραγματικα φασιστακια.Δε μπορω να καταλαβω το κολλημα σου αφου τετοιου επιπεδου αρθρα γραμμενα απο "εγκριτους" δημοσιογραφους ,δημοσιευονται κατα κορον ακομα και σε εφημεριδες .Οποτε τα περι φασιστικου στα επιστρεφω ολοκληρα .Τα κερδισες με την αξια σου.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΝΤΑΝΤΟΝ 13/12/2010 15:06:10

   από εντελώς άλλη προσέγγιση, έχω καταλήξει ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) κρύβονται πίσω από αριστερόχρωμους μανδύες (άλλοι είναι πράσινοι και προωθούν την αγάπη, άλλοι κοκκινωποί και βρίζουν την ...Αμερική, χαμός). Τελικά οι αριστεροί είναι σαν τους ...Αραβες. Τους επικαλείται ο κάθε επίδοξος σωτήρας.

 12. gloup avatar
  gloup 13/12/2010 15:39:46

  το παρακάτω είναι περίληψη σχολίων σε ευρωπαϊκό οικονομικό blog. Λάβετε υπόψη και αυτή την αντίληψη.
  ( εξηγείται πάντως γιατί οι Γερμανοί έδωσαν βραβείο στο ΓΑΠ, γιατί θεώρησαν ότι μπορεί και να χρειαζόταν να πληρώσουν πολλά, ενώ τώρα τα πληρώνουν μόνο οι έλληνες μέχρι να αποπληρωθούν με το αζημίωτο τα δανεικά)

  "Οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη έχουν κάτι το σουρεαλιστικό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες με το στανιό αποφασίζουν να κάνουν κάτι μόλις ένα λεπτό πριν είναι πολύ αργά και αμέσως μετά επανέρχονται στα προηγούμενα που τους οδήγησαν κατευθείαν στον τοίχο. Η αύξηση των spreads είναι το ορατό αποτέλεσμα αυτής της στάσης: δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ότι το μέλλον θα φέρει μόνο μια από τα ίδια, δηλαδή μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση χρέους, με τη δαμόκλεια σπάθη να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας ότι κάποια στιγμή η Γερμανία, ο ταμίας της έσχατης λύσης , θα κλείσει το πορτοφόλι της και ο Αρμαγεδδώνας θα ξεκινήσει."

 13. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 13/12/2010 16:21:05

  Δεν εχει προβλημα η Γερμανια και δεν πληρωνουμε εμεις γαι την Γερμανια. Θα τρελαθουμε παντελος σε αυτη τη χωρα.

  Γιατί συμφέρει την Γερμανία να μας πληρώνει

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8777

 14. ανωνυμ avatar
  ανωνυμ 13/12/2010 17:13:09

  Λίγα λόγια και απλά.
  Οι Γερμανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους Εβραίους
  Τότε έφταιγαν οι Εβραίοι , τώρα φταίνε οι ΄Ελληνες γιατι έξω έχουν δημιουργήσει περιουσίες και οι Γερμανοί έχουν στο DNA τους το πλιάτσικο και την αρπαγή.

 15. ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ avatar
  ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ 13/12/2010 21:35:27

  1. Οι ΕΒΡΑΪΚΕΣ (και όχι οι γερμανικές) τράπεζες κρατάνε στα χέρια τους τεράστια ποσά κρατικών ομολόγων από τις αδύναμες περιφερειακές χώρες.

  2. Οι Γερμανοί καλούνται να παίξουν το ρόλο του φόβητρου και άρα του εισπράκτορα.

  3. Τα ομόλογα ΔΕΝ είναι δάνεια. Το να ρίξεις πιστόλι είναι το πιο συνετό που μπορούμε να κάνουμε ως λαός και αν δεν το επιχειρήσουμε εμείς είναι θέμα χρόνου να το κάνει κάποια άλλη χώρα.

  4. Οι Εβραίοι τραπεζίτες θα μείνουν με τα ομόλογα στα χέρια και θα έχουν όλο τον χρόνο να στρώσουν ωραίες ταπετσαρίες στην έρημο γιατί με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδηγούνται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.