28/05/2010 18:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πληροφορίες οτι η κυβέρνηση θα δεχθεί το 42% στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση

Σε συζήτηση για το ζήτημα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα καλέσει εντός του Ιουνίου τα κόμματα η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» και επί των άρθρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της -όπως αυτή ψηφίστηκε στον «Καλλικράτη» και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, θα ότι εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Προηγουμένως υπήρξαν πληροφορίες συμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν με το 42% και όχι με το 50% + 1.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ακόμη τη θέση της κυβέρνησης για ένα σύστημα δύο γύρων για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Διαβεβαίωσε δε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα.

«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος Χρήστος Ζώης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

«Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Ζώης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 28/05/2010 21:53:07

  Δεν βγαίνουν τα κουκιά, ε;

 2. GreenHorses avatar
  GreenHorses 28/05/2010 23:52:11

  Μα τώρα είναι θέμα να κάνεις αντιπολίτευση στον Καλλικράτη το 42%? τόσα και τόσα θέματα ανακύπτουν

 3. ΚΟΚΚΙΝΟΣ avatar
  ΚΟΚΚΙΝΟΣ 29/05/2010 14:00:41

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση στο νομοσχέδιο Καλλικράτης του 42% όταν οι τελευταίοι έχουν αντιδράσει έντονα στο Ραγκούση ότι με το 50+1 που ψηφίστηκε πρόσφατα θα δημιουργηθεί τη δεύτερη κυριακή των εκλογών αντι-ΠΑΣΟΚικό μέτωπο και θα χαθούν πάρα πολλοί δήμοι από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.