#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλεονασματικές προσδοκίες«Με τους αριθμούς και την ονοματοδοσία οι άνθρωποι αποκτούν έλεγχο επί του κόσμου»
Oswald Spengler, «Η παρακμή της Δύσης»

Ο Spengler όμως, ενενήντα χρόνια πριν, εννοούσε αριθμούς που αποτυπώνουν με αυστηρή ακρίβεια τα ανθρώπινα δεδομένα.

Όπου το 1 είναι 1, όχι 0,7 ή 1,2. Λόγου χάριν, κάποιος έχει ένα ή δύο ή τρία παιδιά. Το γεγονός, με την απόλυτη αριθμητική του αποτύπωση, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και απαγορεύει μαθηματικές άρα και κοινωνικές σχετικότητες.

Το ίδιο οφείλει να συμβαίνει με τον αριθμό των χρημάτων που κάποιος, άτομο ή συλλογικότητα, διαθέτει. Όπως έγραψε ένας άλλος Μεσευρωπαίος, ο Μίλαν Κούντερα, «η γιαγιά μου, στην Μοραβία των αρχών του 20ού Αιώνα, μπορούσε να πει πότε η οικονομία της χώρας πήγαινε καλά: όταν η τσέπη της ήταν γεμάτη!».

Αλλά μεσολάβησε ο 20ος Αιώνας, η ραγδαία άνοδος των Οικονομικών με τα τερτίπια που αυτή εισήγαγε, τα οποία μετέτρεψαν τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες σε λογιστικές απεικονίσεις, ερμηνευόμενες κατά το πολιτικό δοκούν.

Εδώ ο Βαρουφάκης έχει δίκιο όταν λέει, αναφερόμενος στον κλάδο του, ότι οι οικονομολόγοι που τοποθετούνται επί δημοσιονομικών θεμάτων οφείλουν να δηλώνουν και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις - αλλοιώς να συλλαμβάνονται από την αγορανομία. Είναι οι πολιτικές θέσεις που υπαγορεύουν την ερμηνεία των αριθμών.

Η «ερμηνευσιμότητα» των αριθμών, μαζί με το εφιαλτικό new talk, όπου για παράδειγμα ο «άνεργος» μετονομάστηκε σε «απασχολήσιμο», προκάλεσαν, τουλάχιστον στον μέσο άνθρωπο, πλήρη σύγχυση. Εννοείται, σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά. Γιατί όσον αφορά τα ιδιωτικά τους οικονομικά, οι άνθρωποι και σήμερα λίγο διαφέρουν από την γιαγιά τού Κούντερα : αποτιμούν την εθνική οικονομική συγκυρία ανάλογα με την προσωπική τους ευμάρεια ή ανέχεια.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα κάπου απέκλινε από την ουσία του.

Το ζήτημα έχει τέσσερεις, βασικές διαστάσεις.
Το πνεύμα με το οποίο εισήχθη στον δημόσιο διάλογο, την αντιστοίχηση λογιστικής με οικονομική πραγματικότητα, τις προσδοκίες που γέννησε και την πολιτική διαχείριση του.

Ας τα εξετάσουμε ένα-ένα.

Πρώτον, ορθά ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με πνεύμα αισιοδοξίας πρωταρχικά μεν στους Έλληνες, απευθυνόμενος όμως κυρίως, σε δεύτερο επίπεδο, στους δανειστές και στις αγορές, από όπου μελλοντικά προσδοκά δανεισμό. Ο συγκεκριμένος χειρισμός δεν λογίζεται συγκάλυψη της πραγματικότητας για πολιτικά οφέλη αλλά θεσμική υποχρέωση. Όταν μιλάει ο –εκάστοτε- πρωθυπουργός, μιλάει η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σκόπιμο από τού στόματος του να μεταφέρεται διεθνώς μια δυσοίωνη εικόνα, η οποία θα επιβαρύνει την αντίληψη για τα ελληνικά πράγματα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας δεν εκφράσει την απαραίτητη για έξοδο από την κρίση συλλογική ικμάδα, η χώρα θεωρείται νεκρή.

Το ότι γνωρίζει την πραγματική κατάσταση δηλώνεται από την αποστροφή του «νομίζετε εγώ δεν βλέπω…;». Όμως, ποιος λησμονεί ότι ο ανθελληνικός ορυμαγδός διεθνώς, που και τα επιτόκια «εκτόξευσε» και επακόλουθα επέβαλε τα Μνημόνια ως «αναγκαία», πυροδοτήθηκε από την εγκληματική συμπεριφορά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όπου βρισκόταν κατήγγειλε και καθύβριζε την χώρα της οποίας εξελέγη κυβερνήτης.

Δεύτερον, η αδήριτη πραγματικότητα όταν χρωστάς 321 δις είναι ότι και να έχεις πλεόνασμα 3 δις πάλι οφείλεις 318. Επίσης, η μέθοδος με την οποία εξάγεται αυτό το πλεόνασμα αποτελεί δείγμα μιας εσκεμμένα παρανοϊκής πολυπλοκότητας περί την αποτύπωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Επισημαίνοντας δύο μόνο λογαριασμούς, όταν δεν συνυπολογίζονται εκκρεμείς οφειλές του Δημοσίου και τοκοχρεωλύσια το προκύπτον πλεόνασμα αμφισβητείται.

Όμως η μέθοδος γίνεται διεθνώς αποδεκτή και τα προκύπτοντα μεγέθη αποτυπώνουν τις επιδόσεις των εθνικών οικονομιών, με βάση τις όποιες καθορίζονται οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Είναι, αν θέλετε, μια νόμιμη υποκρισία, ένα καθεστώς που κάλλιστα θα λεγόταν «τα κατά συνθήκην οικονομικά ψεύδη». Τα μετέρχονται όλοι και αποκαλυπτικός είναι ο Νίκος Χριστοδουλάκης στην ανοιχτή του επιστολή προς την Μερκελ :

«1. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα για να μπει στην ΟΝΕ έκανε χρήση των ελαστικών κριτηρίων του Μάαστριχτ το 1999. Με τη διαφορά ότι δεν τα έκανε ελαστικά ο Σρέντερ για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά ο μέντοράς σας, ο Χέλμουτ Κολ, για να βοηθήσει τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, και προπάντων τη Γερμανία, που τότε είχαν είτε μεγάλα ελλείμματα είτε μεγάλα χρέη. Αν δεν άλλαζαν, από τον αρχικό πυρήνα της Ένωσης θα έμπαιναν στην ΟΝΕ μόνο η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και το ευρώ θα γινόταν το πιο σύντομο ανέκδοτο.

 2. Γνωρίζετε ασφαλώς τις αγωνιώδεις μεταλλάξεις που έκαναν οι παραπάνω χώρες για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν έστω και τα ελαστικά κριτήρια. Η Γαλλία έβγαλε τα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο, το Βέλγιο εξαγόρασε τον χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας, η δική σας χώρα έβγαλε τα νοσοκομεία από τον προϋπολογισμό και απέκρυψε τα δημοσιονομικά ελλείμματα των Κρατιδίων».

Η Ελλάδα σήμερα πασχίζει να εκπέμψει ένα θετικό σήμα, καθώς η πλοήγηση στην παγκόσμια οικονομία συνιστά μια ισορρόπηση πάνω στο σκοινί της –όποιας- σταθερότητας και αξιοπιστίας μπορεί να επιδειχθεί.

Τρίτον, η επίσημη εξαγγελία πλεονάσματος δημιούργησε προσδοκίες δύσκολα διαχειρίσιμες. Εδώ βρίσκονται τα σοβαρά του ζητήματος, καθώς εισερχόμαστε στην περιοχή του ζόφου που έχουν προκαλέσει σε ευρέα στρώματα τα Μνημόνια. Οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα, ακούγοντας για «πλεόνασμα», υπό το κράτος της προσωπικής τους αγωνίας, ξέρετε τι ακούνε; «(Κάποια) Λεφτά υπάρχουν!».

Συνέχεια αυτής της σκέψης αποτελεί η επόμενη : «Εγώ, τι θα πάρω από το πλεόνασμα;». Και επειδή έγιναν κουβέντες για τη διανομή του, ήδη κυκλοφορεί και σταδιακά θα διογκώνεται  περισσότερο στην κοινωνία το ερώτημα «Εγώ, γιατί δεν πήρα από το πλεόνασμα;». Δεδομένου ότι τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου προδιαγράφεται ότι η λιτότητα μάλλον θα εντείνεται, η διάψευση της προσδοκίας θα δηλητηριάζει έτι περισσότερο την συλλογική ψυχολογία.

Τέταρτον, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ασκεί, με στενά περιθώρια αυτονομίας, πολιτική κατ’ αρχήν ικανοποίησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το χρέος. Βρίσκεται λοιπόν διαρκώς υπό την πίεση να παρουσιάσει την αποτελεσματικότητα των οικονομικοπολιτικών της χειρισμών.
Εάν το πρωτογενές πλεόνασμα συνιστά κατ’ εξοχήν λογιστικό μέγεθος, η εξαγγελία όφειλε να γίνει ακροθιγώς, ένα αισιόδοξο νεύμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και όχι με, περίπου, τυμπανοκρουσίες.

Εάν ταυτόχρονα με το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει και πραγματικό ταμειακό απόθεμα, με το οποίο η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να προβεί σε παροχές, κατά πρώτον πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα εμφανιστούν αμέσως οι δανειστές μπροστά της και θα το απαιτήσουν – ό,τι αντίστοιχα προωθείται με την κατάσχεση καταθέσεων σε οφειλέτες του δημοσίου.

Κατόπιν, μπορεί να ξεκινήσει, αθόρυβα, επιλέγοντας μια ευρέως πληγείσα κοινωνική ομάδα ή μια κοινωνική λειτουργία και να κατευθύνει εκεί τους όποιους διαθέσιμους πόρους. Άμεσο επίδομα στους πολυτέκνους ή αύξηση κατά ένα μικροποσό των χαμηλών συντάξεων ή ελάφρυνση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Όλοι θα το καταλάβουν στην τσέπη τους και η εκφρασθείσα κυβερνητική αισιοδοξία θα μετατραπεί σε κοινωνική αισιοδοξία. Αλλιώς το πλεόνασμα θα γίνει πολιτικά συνώνυμο του μπούμερανγκ. Και η συζήτηση για επαναπατρισμό ψηφοφόρων μπορεί να συνεχίζεται.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 13/09/2013 12:12:24

  Η Οικονομία, η Ιστορία και η Κοινωνιολογία συνεπικουρούν την Πολιτική, δεν είναι η Πολιτική (Κωνσταντίνος Καραμανλής).
  Λόγος σοφός. Να τύχαινε, στις μέρες μας και εφαρμογής!!!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/09/2013 13:29:04

  κατά πρώτον πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα εμφανιστούν αμέσως οι δανειστές μπροστά της και θα το απαιτήσουν – ό,τι αντίστοιχα προωθείται με την κατάσχεση καταθέσεων σε οφειλέτες του δημοσίου.


  Μου φαινεται οτι δεν εχεις ακουσει για την περυσινη αποφαση.Συμφωνα με αυτην το 70% του τυχον υπερβαλλοντος απο το στοχο ποσου παει για διανομη σε εσωτερικες αναγκες και το 30% στο δημοσιο χρεος.Ειναι συμφωνημενο και γραμμενο στο μνημονιο.
  Συνεπως ουδεις απαιτει κατι που εχει συμφωνηθει να μοιρασθει.

  • zafiris avatar
   zafiris @ ψυχραιμια 13/09/2013 15:21:31

   Υπο το όρο οτι έχουν τηρηθεί κατα γράμμα οι προηγούμενες δεσμεύσεις και δεν υπάρχει καμμία τρύπα στο "πρόγραμμα", πράγμα που ουδέποτε συνέβει ούτε θα συμβεί με ευθύνη βαβαίως της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν απολύει Δ.Υ. και δεν κάνει αποκρατικοποιήσεις κλπ.
   Δεδομένου λοιπόν αγαπητέ Ψυχραιμία οτι η τρύπα στο πρόγραμμα είναι σταθερά μεγαλύτερη απο το τυχόν "πλεόνασμα" μην περιμένεις λεφτά, εκτός αν μας τα δώσουν για να μη βγεί ο Τσίπρας, προσθέτοντάς τα και αυτά στο χρέος για αργότερα...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 13/09/2013 16:48:45

   1. Έχεις απωλέσει εθνική κυριαρχία (ομολογία Βενιζέλου).
   2. Βρίσκεσαι υπό Αγγλικό Δίκαιο.
   3. Κάθε πράξη της κυβέρνησής σου ελέγχεται από ξένη επιτροπεία.
   4. Υποχρεώνεσαι να ξεπουλήσεις την δημόσια περιουσία σου.
   5. Έχεις λάβει με αεροπλάνα άγνωστο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά, με άγνωστους όρους, με άγνωστη μέθοδο ενσωμάτωσης στο υπόλοιπο χρέος - το οποίο, και αυτό, είναι άγνωστο πώς έφτασε 320 δις.
   6. Η συντριπτική πλειοψηφία υφίσταται φοροεπιδρομή για κατοχή απρόσοδης ακίνητης περιουσία.
   7. Οι "εταίροι" σου αντί να λύσουν "σε 5 λεπτά" το πρόβλημα, όπως είπαν ο Πρόντι και ο Χ. Σμιτ, διέσωσαν τις τράπεζές τους και σε έσυραν στην υποδούλωση (βεβαίως, εκεί σε είχαν πρώτα σύρει οι πολιτικοί σου και μια μερίδα ιθαγενών, αλλά ομιλούμε για το αν υπάρχει "αλληλεγγύη", ώστε να τηρηθούν συμφωνίες).
   8. Ούτε ξέρεις πού βρίσκεται ο χρυσός σου και πόσος έχει μείνει.
   9. Γίνεται δεκτό ένα πλεόνασμα-μούφα, για να μη στείλουν οι αγορές όλη την Ευρωζώνη "για βρούβες"
   10. Η Κύπρος ΔΕΝ κείται μακράν, όπως ισχύει για σένα, και τα διδάγματα από το 1974 και το 2013 είναι νωπά.

   Θα τηρηθούν συμφωνίες αν, λέμε αν, βρεθούν μετρητά;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 13/09/2013 19:25:04

    Ναι ,γιατι μεχρι στιγμης οι ξενοι τηρουν τις συμφωνιες.
    Εκεινοι που ζητουν συνεχεια αλλαγες και μη τηρηση συμφωνιων ειναι οι Ελληνες.
    Και αφου το πας μακρια και το 1974 οι Ελληνες εκαναν πραξικοπημα στην Κυπρο και το 2013 οι Κυπριοι βουλιαξαν τις τραπεζες τους.
    Δεν ειχαν καμμια υποχρεωση να λυσουν κανενα προβλημα σε 5 λεπτα οι εταιροι.Ειχες υπογραψει τη συνθηκη του Μααστριχτ που ρητα απεκλειε καθε βοηθεια.
    Σε ολα τα ελληνικα θεματα παρουσιαζεται το ιδιο φαινομενο.Η ελληνικη πλευρα υπογραφει συμφωνιες που δεν ειναι σε θεση ή δεν θελει να τηρησει,τις παραβιαζει και μετα αρχιζει να πουλαει τρελλα γιατι δεν μπορει να αντιμετωπισει τις συνεπειες.
    Η Κυπρος υποσχεθηκε ΡΗΤΑ οτι θα δεχθει το σχεδιο Αναν εαν την κανουν δεκτη στην ΕΕ.Η ΕΕ και η εισοδος σε αυτην ηταν ο μεγας εθνικος στοχος.ΜΗΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΕ;
    Mολις εξασφαλισθηκε η ενταξη της ,αλλαξε προεδρο και την εκανε γυριστη για το σχεδιο Αναν.Περασε στο ντουκου γιατι παρα τα οσα νομιζουν οι κατα φαντασιαν καταδιωκομενοι η Ευρωπη δεν θελει τους Τουρκους πολυ περισσοτερο απο εμας.Αλλά μετα αρχιζαν να δανειζουν αφειδως και οδηγησαν τις δυο τραπεζες τους στα βραχια.
    Αλλά κατα σε πρεπει ο Ευρωπαιος φορολογουμενος να μην πληρωσει μονο 7 δις αλλά ολο το ποσο των σπασμενων του Βγενοπουλου και του Χριστοφια.
    Λοιπον για να τελειωνουμε : εαν η Ευρωστατ επιβεβαιωσει το πλεονασμα,το 70% αυτου θα διατεθει οπως αποφασισει η ελληνικη κυβερνηση.Επειδη ετσι γραφει το μνημονιο και
    Pacta sunt servanda.

   • Θάνος Τάκης avatar
    Θάνος Τάκης @ Προφήτης 13/09/2013 20:54:33

    Άριστη τοποθέτηση, Προφήτη.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/09/2013 14:31:31

  "Τρίτον, η επίσημη εξαγγελία πλεονάσματος δημιούργησε προσδοκίες δύσκολα διαχειρίσιμες. Εδώ βρίσκονται τα σοβαρά του ζητήματος, καθώς εισερχόμαστε στην περιοχή του ζόφου που έχουν προκαλέσει σε ευρέα στρώματα τα Μνημόνια. Οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα, ακούγοντας για «πλεόνασμα», υπό το κράτος της προσωπικής τους αγωνίας, ξέρετε τι ακούνε; (Κάποια) Λεφτά υπάρχουν!"

  Είσαι πολύ λάθος στο αυτό. Κανένας δεν περιμένει τίποτα απο την κυβέρνηση και το κράτος.

  1)Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν καν ότι υπάρχει πλεόνασμα.

  2)Κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει πλεόνασμα το αποδίδουν στην στάση πληρωμών του κράτους σε φορείς και ιδιώτες στο εσωτερικό.

  3)Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, που δέχονται ανεπιφύλαχτα ότι υπάρχει πλεόνασμα, δισπιστούν αν θα υπάρχει και του χρόνου, καθώς η ύφεση δεν μας έχει αφήσει ακόμη και η λάθος συνταγή συνεχίζει και τώρα να εφαρμόζεται επι της καμμένης γής πλέον που η ίδια δημιούργησε.

  4)Μακάρι οι πολίτες να ήλπιζαν ότι κάτι μπορεί να τους προσφέρει η χώρα ή η κυβέρνηση(όπως πιστεύεις). Θα ήταν σημάδι υγείας. Το κράτος οφείλει να κανει κοινωνικη πολιτική, οφειλεί να προφυλάξει απο την κοινωνική και φυσική εξόντωση τα αδύναμα στρώμματα του λαού, ανάγκη που γίνεται επιτακτική όταν η ανεργία είναι στον Θεό.
  Φοβάμαι όμως ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα και για αυτό συνεχίζουν να ριζοσπαστικοποιούνται στρεφόμμενοι σε κόμματα (κόμμα) που τους κάνουν να αισθάνονται "αδέρφια", σε κόμματα με ακτιβισμό αλληλοβοήθειας, σε κόμματα που τους δίνουν την εντύπωση ότι δεν θα τους αφήσουν μόνους στις δυσκολίες του παρόντος και του μέλλοντος. Σε κόμματα τέλος που δεν έχουν πρόβλημα να μιλάνε για κρεμάλες και άλλα τέτοια...

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 13/09/2013 15:13:16

  Καλή παρέμβαση!
  Προφανώς και δεν είναι ασήμαντη υπόθεση η επίτευξη "πρωτογενούς
  πλεονάσματος"...είναι το πρώτο σκαλοπάτι για μιά αξιοπρεπέστερη διαπραγμάτευση...αλλά ώς εδώ!
  Το χρέος,η ανεργία,η παραγωγική δομή,η ανασυγκρότηση του δημοσίου,
  η αποκατάσταση στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής,παραμένουν καυτές
  πατάτες στα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων στα χρόνια που έρχονται....
  και όχι μόνο των κυβερνήσεων...θα δοκιμαστεί και η ποιότητα μιάς
  κοινωνίας που αιφνιδιάστηκε,ενώ θα έπρεπε να υποψιάζεται...δεν υπάρχουν
  περιθώρια για τίς αργόσυρτες και διαβλητές διαδικασίες που ξέραμε,ούτε
  όμως και για τα διατυμπανιζόμενα ντού σε ανεμόμυλους,ψευδείς
  και επιφανειακοί ριζοσπαστισμοί απο ανεπαρκέστατα άτομα...θα μετρήσει
  πάλι η δύναμη της επινόησης και της αντοχής!

 5. δημης avatar
  δημης 13/09/2013 15:27:01

  "Πλεονασματικές προσδοκίες"...
  Λέτε να φέρουν πλεονεκτικές προσδοκίες σε ορισμένους ;;;;;
  "Τρώγοντας έρχεται η όρεξη " λέει παλικά Κινεζική παροιμία.

 6. δημης avatar
  δημης 13/09/2013 15:27:35

  παλιά δαίμονα...

 7. Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
  Η Πηνελόπη βαρέθηκε 13/09/2013 16:01:56

  '' Δεδομένου ότι τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου προδιαγράφεται ότι η λιτότητα μάλλον θα εντείνεται, η διάψευση της προσδοκίας θα δηλητηριάζει έτι περισσότερο την συλλογική ψυχολογία.''
  '' Εάν το πρωτογενές πλεόνασμα συνιστά κατ’ εξοχήν λογιστικό μέγεθος, η εξαγγελία όφειλε να γίνει ακροθιγώς, ένα αισιόδοξο νεύμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και όχι με, περίπου, τυμπανοκρουσίες.''
  ''Αν δεν αρμόζει,να μην το κάνεις.Αν δεν είναι αλήθεια,να μην το λες. Αυτό να σου γίνει φυσική ροπή.''
  Μάρκος Αυρήλιος

  • Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
   Η Πηνελόπη βαρέθηκε @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 13/09/2013 16:12:44

   Σωστός και σαφής αγαπητέ Προφήτη.

 8. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 13/09/2013 16:35:02

  Η δημιουργια πλεονασματος δεν ειναι η λυση,ειναι ομως η αρχη της.Οσοι σε αυτο βλεπουν ανεξελεγκτες παροχες μαλλον ειναι οι ιδιοι που αδειαζαν τα ραφια των σουπερ-μαρκετ πριν απο καθε Eurogroup.
  Εμεις οι υπολοιποι ,λογικα και ψυχραιμα,ζητησαμε κοινωνικες παρεμβασεις.Ακριβως αυτες που περιγραψατε

 9. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 13/09/2013 19:03:44

  Καλησπέρα καλέ μου φίλε, Προφήτη,

  Μια χώρα, που

  (α) έχει επισήμως, δημόσιο χρέος κοντά στα 320 δις, που θα μεγαλώσει κι’ άλλο.
  (β) παράγει και εφαρμόζει δίκαιο υπαγορευόμενο από ξένους και όχι από τη λαϊκή βούληση και θα συνεχίσει να το κάνει
  (γ) έχει δείκτη ανεργίας κοντά στο 29% και 60% στους νέους μέχρι 25 ετών, που θα μεγαλώσει
  (δ) έχει ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το κράτος, κοντά στα 60 δις, που θα μεγαλώσουν.
  (ε) εφαρμόζει τη χειρότερη στην Ευρώπη υπερφορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, εισοδήματος και κεφαλαίου, και θα συνεχίσει να το κάνει
  (στ) έχει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, που θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα τη διαρκή απομείωση στα ποσά που συγκεντρώνονται από ασφαλιστικές εισφορές, τόσο από εργοδότες (που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους) όσο και από εργαζομένους (που απολύονται) πιέζοντας έτσι έτι περαιτέρω το ασφαλιστικό σύστημα
  (ζ) το κράτος οφείλει στους ιδιώτες (προμηθευτές του και μη) πάνω από 7 δις, οφειλές που θα διευρυνθούν.
  (η) το κράτος δεν επενδύει στη χώρα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή μέσω άλλων τρόπων, και θα συνεχίσει να μην επενδύει
  (θ) το πολιτικό της σύστημα και οι λοιποί θεσμοί της, αμφισβητούνται και κλονίζονται και θα συνεχίσουν να αμφισβητούνται και να κλονίζονται
  (ι) το υψηλής ποιότητας εργατικό της δυναμικό μεταναστεύει μαζικά και θα συνεχίσει να το κάνει
  (ια) η αισιοδοξία, η καλή ψυχολογία και το όραμα απουσιάζουν χαρακτηριστικά και θα συνεχίζουν να απουσιάζουν.
  (ιβ) η δικαιοσύνη, αντί να είναι τυφλή μεν, αλλά να ακούει τα αιτήματα του λαού για δίκαιο, βλέπει μια χαρά, διαχωρίζοντας τους ημετέρους από τους πολλούς, και δεν ακούει τις κραυγές για την στρεψοδικία ή την αρνησιδικία, και η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι,

  Και η οποία χώρα, δεν έχει ΑΚΟΜΑ καταρτίσει βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για αυτή, σε όλο το εύρος στοιχείων εθνικής ισχύος DIMEFIL (Diplomatic, Information, Military, Economic, Financial, Intelligence, Law Enforcement) και που μάλλον θα συνεχίσει να μην έχει τέτοιο σχεδιασμό στο μέλλον…

  …Όσα πρωτογενή πλεονάσματα και να κάνει, όσες αλχημείες και να σκαρφιστεί, όσο ωραία και να παρουσιάσει την κατάσταση, όσα ώτα εσωτερικού και εξωτερικού να θελήσει να χαϊδεύσει, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι για το διεθνές κεφάλαιο, τη διεθνή διπλωματία και τα διεθνή fora (πολιτικά, οικονομικά και… άλλα), που ξέρουν να «διαβάζουν» τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της, μια ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ και στην οποία ζει, όσο θα ζει, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

  Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος ΑΜΕΣΑ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία όπου στην ίδια τη χώρα μας, άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς, πριν από εμάς και σύμφωνα με αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είναι καλό για εμάς αλλά θα είναι καλό για αυτούς (αν με καταλαβαίνεις…).

  Μόνο υγιείς, εθνικές δυνάμεις, με στόχο να αντισταθούν λυσσωδώς σε αλλοδαπά σχέδια και να αναλάβουν, με όραμα και πυγμή, το τιτάνιο εγχείρημα της παλινόρθωσης του κράτους και του Έθνους, μπορεί να έχουν κάποια τύχη στο μέλλον.

  Η εποχή της απλής διαχείρισης των πραγμάτων, φτάνει στο τέλος της.

  Σύντομα, θα ανατείλει η εποχή των σκληρών οικονομικών, πολιτικών και ίσως, εθνικών αποφάσεων.

  Ιεροφάντης.

  • Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
   Η Πηνελόπη βαρέθηκε @ Ιεροφάντης 13/09/2013 21:30:47

   +++++++++++++++++

   • aris. aold avatar
    aris. aold @ Η Πηνελόπη βαρέθηκε 13/09/2013 23:25:22

    θα συμφωνήσω όλα αυτά τα εγκλήματα που έγινα σε βάρος της χώρας δεν μπορούν να μείνουν χωρίς τιμωρία.

    Ο Σαμαράς με το να πηγαίνει χέρι χέρι με την χθεσινή σαπίλα σε όλα τα επίπεδα διαπράτει ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και απέναντι στην υστεροφημία και απέναντι στην χώρα.

    Καλά πιστεύει ότι με το να θωπεύει όλοι αυτή την μούχλα που έχει συσωρευθεί στην χώρα θα πάει μακρυά.

    Αυτό που θα χρεωθεί δεν είναι ότι δεν προσπάθησε αλλά ότι δεν καθάρισε εως ένα σημείο τον βούρκο.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ aris. aold 14/09/2013 14:08:41

     "Αυτό που θα χρεωθεί δεν είναι ότι δεν προσπάθησε αλλά ότι δεν καθάρισε εως ένα σημείο τον βούρκο."

     Τα θες και τα λες; Δηλαδή το παράδειγμα Παπαγεωργόπουλου, Μαντέλη και Τσοχατζόπουλου που πέρασαν τόσα χρόνια για να κουνηθούν οι εισαγγελείς είναι θέμα κυβερνήτη νομίζεις; Αν είναι έτσι, τότε ο Σαμαράς με αντισυνταγματική παρέμβαση στη δικαιοσύνη κάνει κάτι που ζητάμε όλοι: Κάθαρση. Αν δεν είναι έτσι, την ευθύνη για τη μη κάθαρση επί δεκαετίες την έχουν οι ανώτατοι δικαστικοί. Και η αλήθεια είναι μάλλον στη μέση: Οι δικαστικοί τόσα χρόνια φοβούνταν και δεν είχαν αστυνομική φύλαξη από το κράτος. Υποθέτω πως απλά ο Σαμαράς τους έλυσε τα χέρια και τους καθησύχασε πως είναι μαζί τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς η αλλαγή οφείλεται εμμέσως τουλ. στο Σαμαρά. Οι δικαστικοί οι ίδιοι έμειναν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ιεροφάντης 13/09/2013 23:11:12

   Δεν υπαρχουν τετοιες υγιεις εθνικες δυναμεις ή ειναι απειροελαχιστες.
   Νομιζω οτι συμφωνεις οτι υγιεις δυναμεις δεν ειναι αυτες που θα κηρυξουν διαγραφη του χρεους για να ξαναρχισει το φαγοποτι και η ντολτσε βιτα.
   Λοιπον υγιεις δυναμεις με την εννοια ανθρωπων που ειναι ετοιμοι να περασουν δυσκολα στη ζωη τους συνειδητα για να υπαρχει Ελλαδα με πολυπληθεις Ελληνες εξ Ελληνων το γενος το 2100 και οχι απλως να εθνικολογουν ειναι λιγες και στο "αντιμνημονιακο" στρατοπεδο ελαχιστες.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ ψυχραιμια 13/09/2013 23:39:23

    Καλά βρε ψυχραιμία, από όσα έγραψα, αυτό που σου σχηματίστηκε ως εντύπωση, ως συμπέρασμα βρε αδερφέ, είναι ότι οι υγιείς δυνάμεις είναι από λίγες ως απειροελάχιστες και μάλιστα ότι όσες βρίσκονται στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο είναι ελάχιστες;

    Στο μόνο που θα συμφωνήσω από όσα λες, είναι στο ότι δεν είναι σκοπός η επανάληψη στο φαγοπότι και τη ντόλτσε βίτα.

    Στα άλλα, κράτα μια επιφύλαξη...

    • zafiris1 avatar
     zafiris1 @ Ιεροφάντης 14/09/2013 10:47:15

     Τα ίδια πίστευαν οι όμοιοί του και στην κατοχή φίλε Ιεροφάντη.
     Εμένα δεν με εκπλήσσει η μανιώδης επιμονή του που ξεπερνάει και εκείνη του Τόμσεν...
     * Φυσικά όταν μιλάει για τους προβληματικούς Ελληνες έχει την ψευδαίσθηση οτι αυτός δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία...

   • Γιάννης Μ. avatar
    Γιάννης Μ. @ ψυχραιμια 14/09/2013 16:40:18

    Ψυχραιμία, νομίζω το θέμα δεν είναι μνημονιακό στατόπεδο ή αντιμνημονιακό αλλά ένα στρατόπεδο εθνικού σχεδιασμού αντί για τα μνημόνια με γνώμονα όμως όπως σωστά είπες το 2100 να υπάρχει Ελλάδα Ελλήνων κι όχι των όποιων αλλοδαπών. Έχω την αίσθηση ότι "υγιείς δυνάμεις" είναι σε όλο το νυν κομματικό φάσμα αλλά είτε μένουν αδρανείς θεωρώντας εαυτούς ως μειοψηφία, είτε δεν έχουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο να τους εμπνεύσει και αυτοί να μεταλαμπαδεύσουν το όραμα στην κοινωνία.

    Το ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κι ακόμα χρειάζεται αλλαγές και μια εκ βάθρων επανίδρυση όλοι το έλεγαν αλλά κανείς δεν το τόλμησε μέχρι τώρα. Αλλαγές όμως που να είναι προς την κατεύθυνση που ανέφερα προηγουμένως και δε νομίζω να διαφωνεί κανείς

  • Greg avatar
   Greg @ Ιεροφάντης 14/09/2013 00:29:22

   1000 φορές σωστός.

  • konstantinos avatar
   konstantinos @ Ιεροφάντης 14/09/2013 16:58:34

   Μπράβο σου για όλα
   αλλα δεν νομίζω να πιστεύεις οτι οι ντιντήδες, οι μισοπασόκοι, οι ατομικοί απατεώνες (στο πασοκ ηταν συστημικοί) και οι μαυρογιαλούροι της νδ είναι ικανοί γιατί τότε γράψε λάθος στο μπράβο που σου είπα/

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ konstantinos 15/09/2013 17:46:56

    Δε νομίζω...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ιεροφάντης 15/09/2013 19:58:18

   Φίλε Μύστη, από τις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά την Άνοιξη του 2010 οι προοπτικές φαντάζουν ξαφνικός θάνατος με έξοδο από το € ή διαρκές ψυχορράγημα μέχρι ...άγνωστο. Η προοπτική μιας οργανωμένης εθνικής ανασυγκρότησης μάλλον ξεφτίζει, αλλά αφήνω πιθανότητες κυρίως διότι η Ιστορία ποτέ δεν εξελίσσεται γραμμικά. Για όσους περιμένουν από τις γερμανικές εκλογές, δεν θα προκύψει τίποτα αξιόλογο παρά συνέχιση της πορείας. Και οι ευνοημένοι ουδέποτε παραιτήθηκαν οικειοθελώς από τα προνόμιά τους.

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 13/09/2013 20:22:18

  Τα "οικεία κακά" είναι γνωστά σ'όλους τους
  εχέφρονες...είσαι όμως ετεροβαρής...εμφανίζεις
  μιά εικόνα αναξιόπιστων απέναντι σε
  τζέντλεμεν...δεν είναι ακριβώς έτσι!

 11. Dal avatar
  Dal 13/09/2013 20:29:44

  Πιο μνημονιακός πεθαίνεις. Σε ποιες συμφωνίες τών ξένων αναφέρεσαι;. Αυτές που υπογράφονται και ουδείς τις τηρεί; πχ. Ποια χώρα ,έστω και μία,
  πληρεί τη συνθήκη Μααστριχτ? Ο μέσος ορος χρέους /αεπ ΕΖ είναι 92% και το έλλειμμα προυπολογισμού 4%. Το μνημόνιο Α προέβλεπε ύφεση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011. Είμαστε στο 2013, τέλος, και ουδείς γνωρίζει πότε θα βγούμε από τη ύφεση που φέτος αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25% ,αντί για -5% στο τέλος του 2012 σύμφωνα με το μνημόνιο Α. Η ανεργία θα κλείσει φέτος στο 30% από 16% ,πρόβλεψη μνημονίου. Αυτά μας τα έβαλαν και τα υπογράψαμε, άνευ διαβάσματος εκ μέρους της κυβέρνησης όπως απεδείχθη. Άρα έπρεπε να τους πάρουμε με τις πέτρες.
  Για την Κύπρο. Όταν γίνονται συμφωνίες εντός δωματίων χωρίς συζήτηση στην κοινωνία και στη Βουλή ξερεις πως λέγεται ? μυστική διπλωματία είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός. Αυτοί που κάναν τις συμφωνίες, Σημήτης και ΓΑΠ έπραξαν το "καθήκον" τους για να ψηφιστεί το σχέδιο ΑΝΑΝ. Αλλά υπάρχουν και λαοί και δημοψηφίσματα . Έκτος εαν πρέπει να τα καταργήσουμε αμφότερα (για κει το πάνε). Έγινε καμιά συζήτηση στη Ελλάδα για πχ Μααστριχτ, Ευρώ, Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου,? ούτε πρόκειται να γίνει. Πια συζήτηση έγινε για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μας εν καιρώ ειρήνης μάλιστα?Πάμε για Γερμανική Ευρώπη ,δικτατορία των αγορών και σε καθεστώς διαρκούς εκτάκτου ανάγκης Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ΤΕΛΟΣ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Dal 13/09/2013 21:46:49

   Eαν δεν γινεται συζητηση στη χωρα σου και στο λαο σου γιατο τι συμφωνιες υπογραφεις ειναι δικο σου προβλημα και οχι των αλλων.
   Οι αλλες χωρες μπορει να υπερβαινουν τα ελλειμματα τους αλλά δεν προκαλουν ευρωπαικη κριση με τα καμωματα σου.
   Εως τωρα προκαλουσες βαλκανικες κρισεις και μολις σε εβαλαν σε σημειο που να ειναι στο χερι σου προκαλεσες ευρωπαικη κριση.
   Εαν δεν σου αρεσουν οι κανονες της ΕΕ σηκω και φυγε.

 12. zafiris avatar
  zafiris 13/09/2013 20:43:07

  O Προφήτης είπε τα βασικά, αλλα ο Ιεροφάντης Ολοκλήρωσε την εικόνα και διατύπωσε το θούριό του στο τέλος. Πρέπει να στείλουμε στους Τραπεζίτες τον Ραφαέλ Κορέα της Ελλάδας. Γιατί μόνο μπροστά σε τέτοιους πολιτικούς οι Μπάνκστερς κάνουν την πάπια, για να μη μάθουμε οτι υπάρχουν και τους χαλάνε τη μόστρα. Δεν ξέρω αν αυτός θα είναι ο Τσίπρας, περιμένοντας θα τον δοκιμάσουμε αφου έδειξαν οτι τον φοβούνται, πάντως σίγουρα θα είναι κάποιος "τρελλός" που να μην "ακούει" απο λεφτά, τραπεζίτες και συμφέροντα...Και φυσικά αφου μας πει την αλήθεια και ανοίξει τις λίστες Λαγκάρντ και "ψάξει" τον τρόπο που δημιουργήθηκε το χρέος, όλες οι "υγιείς, εθνικές δυνάμεις, με στόχο να αντισταθούν λυσσωδώς σε αλλοδαπά σχέδια και να αναλάβουν, με όραμα και πυγμή, το τιτάνιο εγχείρημα της παλινόρθωσης του κράτους και του Έθνους, θα συνταχθούν μαζί του για να έχουν κάποια τύχη στο μέλλον."
  Mαζί σας, με το όπλο παρά ποδα, αγαπητοί Προφήτη και Ιεροφάντη...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ zafiris 13/09/2013 23:13:47

   Μονο που το προβλημα δεν ειναι οι μπανκστερς και καποιοι "λυσσωδεις" ξενοι.Το προβλημα ειναι εσωτερικο - πολυ λιγοι ειναι διατεθειμενοι να θυσιασουν την καλοπεραση τους για εθνικους στοχους.

   • zafiris avatar
    zafiris @ ψυχραιμια 14/09/2013 10:38:59

    Επομένως αν λύσουμε εμείς το "εσωτερικό" μας πρόβλημα θα σωθεί η Ευρώπη και ο κόσμος όλος απο την κρίση. Δεν εxεις άδικο. Το είπε και ο Ολιβερ Στόουν αυτό: " Ο Τσίπρας είναι η ελπίδα της Ευρώπης και της Παγκόσμιας οικονομίας".
    Eν πάσει περιπτώσει, εσύ φίλε Ψυχραιμία αγωνίσου να λύσεις το "εσωτερικό" πρόβλημα ενόσω εμείς θα αγωνιζόμαστε κατά του εξωτερικού εχθρού. Και τα δύο καλά είναι...Κανείς δεν περισσεύει.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ zafiris 14/09/2013 14:04:05

     Αφού το είπε ο σιαστρεβλωτής της Παγκόσμιας Ιστορίας και κατά σύμπτωση εβραίος Στόουν...

 13. τοξο avatar
  τοξο 13/09/2013 20:44:00

  Σύμφωνα με το Υ.Οικον. έχουμε πλεόνασμα.(Τα κριτήρια συμφωνούν με τις απόψεις της κ. Γεωργαντά).Σύμφωνα με την Τράπ.Ελλάδος έχουμε έλλειμα.(Τα κριτήρια συμφωνούν με τις απόψεις του κ, Γεωργίου ΕΛ.ΣΤ.) Τα μ.μ.ε. που ΠΡΌΒΑΛΛΑΝ την κ. Γεωργαντά και τις απόψεις της,τώρα συμφωνούν με την Τράπ.Ελλαδος,άρα με τον κ. Γεωργίου.Μύλος η υπόθεση.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ τοξο 14/09/2013 00:00:57

   οντως μύλος - προσπαθησα να βγαλω ακρη απο το αρθρο στο capital.gr (που ανεβηκε σχολιο και εδω) και αποσπασματικα απο την διευκρινιστικη ανακοινωση της ΤτΕ...

   απορία μου ειναι γιατί κανεις δεν αναλαμβανει να εξηγησει τα πραγματα με απλά λόγια (μηπως γιατι οσοι τα γραφουν δεν καταλαβαίνουν περι τινος προκειται.. πιθανον..οπως πιθανον ειναι να μην θελουν οντως να καταλάβει ο κοσμος περι τινος προκειται..)

   Με επιφύλαξη επομενως - αν θελουμε να δουμε
   1) ταμειακή θέση (cash) κοιταμε νουμερα της ΤτΕ -9δις
   2) εκτελεση προπυπολογισμού κοιταμε νουμερα του Υπ.Οικ.
   που οντως δειχνουν πλεονασμα +3δις (δηλ. σε μια συγκεκριμενη χρονικη περιοδο εχουμε εσοδα -μειον εξοδα = 3δις)
   Το ενα δεν αναιρεί το άλλο
   και αν εχει καποιος διαφορετικη εκτιμηση θα χαρώ να δω τη διόρθωση
   Συμφωνοι το πλεονασμα δεν ειναι για τυμπανοκρουσιες αλλα ειναι αναμφιβολα σημαντικο επιτευγμα και ενισχυει την διαπραγματευτικη θεση της χώρας.

   Το αρθρο βαζει τα πραγματα στην σωστη τους διασταση - κριμα οι θεσεις αυτες επρεπε να φτανουν σε όσο γινεται περισσοτερους και να καθοριζουν το επίπεδο του πολιτικου διαλογου - αντι γιαυτό παρακολουθούμε τσιρκο σε ειδησεις, εκπομπές κλπ ..

  • Greg avatar
   Greg @ τοξο 14/09/2013 00:29:56

   ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ

 14. Dal avatar
  Dal 13/09/2013 22:53:11

  Καλά εμείς δεν διαβάσαμε εσύ για τις συμφωνίες που αναφέρεις τι είδους είναι? ανεφάρμοστες?ου υπογράφουμε για να υπογράφουμε? Έχουμε και λέμε.
  Πια χώρα εφαρμόζει τους όρους Μααστριχτ? Πια το fiscal compact? ΟΥΔΕΜΙΑ. Πες μου σε πια Ευρωπαική χώρα έγινε συζήτηση για το Ευρώ και το Μααστριχτ?. Στη Γαλλία μόνο για Μαστριχτ και το δημοψήφισμα πέρασε 51- 49. Η ΕΖ σ έχει καταγράψει μέσο όρο ανάπτυξης 1,3% στα 15 χρονια ύπαρξης και στα τελευταία 6, μέσο όρο ύφεσης -0,3% ενω την ίδια περίοδο , κρίσης , ο υπόλοιπος πλανήτης ανάπτυξη 3,5%. Αυτό και μόνον αποδεικνύει ότι το Ευρώ είναι υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό νόμισμα. Ποιά τα οφέλη της ύπαρξής της με δεδομένο ότι πάμε για δεκαετίες λιτότητας σε καθεστώσς έκτακτης ανάγκης? Αναμένω επί της ουσίας και όχι η μπάλα στην εξέδρα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Dal 13/09/2013 23:03:54

   Το ευρω πραγματι ειναι υφεσιακο νομισμα,οχι ομως αντιαναπτυξιακο.Απλως οδηγει αναγκαστικα στην αναπτυξη μεσω εξαγωγων και αρα στην ανταγωνιστικοτητα στη παγκοσμια αγορα.Βασισθηκε στο γερμανικο μαρκο και οι κανονες της ΕΚΤ ειναι οι κανονες της Μπουντεσμπανκ που εκαναν τη Γερμανια πρωτη εξαγωγικη δυναμη του κοσμου.
   Οποιος δεν ηθελε τετοια οικονομια και ηθελε οικονομια "να τυπωσουμε χρημα,να πεσει χρημα για να κινηθει η αγορα" δεν επρεπε ποτε να μπει στο ευρω.
   Εγινε εκτεταμενη συζητηση σε άλλες χωρες και γιαυο αλλες μπηκαν και άλλες οχι.
   Στην Ελλαδα καμμια γιατι γενικως δεν γινονται συζητησεις αυτου του ειδους αφου το μυαλο των ανθρωπων ειναι γεματο με φαντασματα αριστερα και δεξια οπως "μονοπωλια",
   "Νεα Ταξη Πραγματων","ολιγαρχια", "τοκογλυφοι" αλλά και "ευρωπαικη προοπτικη" ή "στενος πυρηνας" που δεν λενε τιποτα επι της ουσιας.
   Πραγματι δεν εφαρμοζονται διαταξεις για επιβολη προστιμων σε οσους υπερβαινουν τα ελλειμματα.Αυτο ειναι τελειως αλλο ομως απο τη διαταξη απαγορευσης βοηθειας απο χωρα σε χωρα.
   Η μια διαταξη που δεν εφαρμοζεται απλως παραλειπει τιμωρια ενω η μη εφαρμογη της αλλης απαιτει ενεργη βοηθεια σε παραβιαση των προβλεπομενων.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ ψυχραιμια 14/09/2013 00:15:04

    οι κανονες για το ευρώ θα γραφόταν (ή όχι) στην πορεία

    όλοι γνωριζαν πως το πλαισιο του κοινου νομισματος ήταν ατελές

    η ΕΚΤ οφειλει να διατηρησει την σταθεροτητα των τιμών - δεν λέει πουθενα οτι απαγορευεται να 'κοψεις χρημα'
    (αν το χρειαζοταν το χρημα η Γερμανια, η ΕΚΤ θα 'εκοβε' σε δευτερολεπτα)

    Οι συσχετισμοι δυναμεων εντος ΕΖ και οι 'κανονες' ειναι 2 τελειως διαφορετικα ζητηματα

   • Dal avatar
    Dal @ ψυχραιμια 14/09/2013 00:15:17

    Με 1,3% μέση ανάπτυξη σε 15 χρόνια, όταν στα 10 το χρήμα έρεε σε όλη την ΕΖ και τα ιδιωτικά προσοχή και όχι τα κρατικά χρέη είχαν απογειωθεί, αυτό σημαίνει ανάπτυξη? Σε λιγότερο από 5ετια το αεπ της Κίνας θα φτάσει της ΕΖ .Πριν 5 χρόνια το αεπ Κίνας έφτασε της Γερμανίας και τώρα είναι 2,5 φορές περισσότερο. Δεν έγινε ούτε και γίνεται συζήτηση για το Ευρώ, επί της ουσίας στην Ευρώπη.Για αυτό υπήρξε το μεγαλύτερο λάθος της χιλιετίας. Το λάθος θα πληρωθεί, πληρώνεται ακριβά από όλους τους λαούς. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΩΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΖ. Οι χώρες του Νότου ιδιαίτερα , θα απολέσουν οριστικά της κυριαρχία τους για να έχουν διαρκή λιτότητα, με την κοινοβουλευτική δημοκρατία τελειωμένη σε περιβάλλον συνεχούς έκτακτης ανάγκης. Αυτές θα είναι οι συνέπειες του Ευρώ. Μια γραφειοκρατία θα διοικεί την ΕΖ ελέω αγορών άνευ ουδεμίας συμμετοχής και συζήτησης. Το Οργουελιακό 1984 live.

   • Greg avatar
    Greg @ ψυχραιμια 14/09/2013 00:26:03

    πως είναι δυνατόν το € να είναι νόμισμα που ενισχύει την εξαγωγική πολιτική όταν παλεύει να είναι σκληρό σε αντίθεση με το δολάριο, το οποίο δείχνει θαυμαστή ελαστικότητα ανάλογα με τη πορεία της Αμερικανικής, και της Κινεζικής οικονομίας και τις ανάγκες τους; Αλλά ακόμη και εάν θεωρήσουμε την αυθαιρεσία αυτή ως σωστή, ποιά άλλη, πλην της Γερμανίας, χώρα της ΕΖ έχει εξαγωγική δυναμική πέραν της ΕΕ; Άρα το € είναι φτιαγμένο για τα μέτρα της Γερμανίας και οι άλλοι είμαστε απλά γλάστρες. Εάν δεν αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, γιατί να υφιστάμεθα τις οδύνες χωρίς τα οφέλη;

  • George avatar
   George @ Dal 14/09/2013 06:21:52

   Αντιπληθωριστικό νόμισμα είναι το ευρώ. Η ύφεση έχει να κάνει με τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει μια χώρα-στην προκειμένη περίπτωση σε μας, σκάσιμο φούσκας μετά από ένα πάρτι δανεισμού. Αναπτυξιακό ή όχι είναι το οικονομικό μοντέλο μιας χώρας ή στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας ηπείρου. Αλλωστε για αυτό υπήρχε αυτό το gap ανάπτυξης και πριν το ευρώ. Ως ήπειρος διαλέξαμε στοργή και προδέρμ...αυτό φωνάζει η Μερκελ όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι πρέπει να αλλάξει, γι αυτό την κοιτούν λοξά οι Γάλλοι.

 15. MCA avatar
  MCA 13/09/2013 23:18:21

  Τα μαγειρέματα στα οικονομικά στοιχεία γίνονται απ όλες τις χώρες. Δεν είμαστε εμείς μόνο οι έξυπνοι. Όταν ο σκοπός είναι καλός πχ είσοδος στη ΕΕ είναι θεμιτά.
  Όταν όμως γίνονται για μικροκομματικούς λόγος είναι καταστροφή. Αυτό έγινε το 2004 και το 2009 με τα γνωστά αποτελέσματα, όταν οι νεοεκλεγμένες κυβερνήσεις για να δείξουν ότι παρέλαβαν καμένη γη ΄΄αύξησαν΄΄ τα ελλείμματα, με πρόθεση να τα ΄΄μειώσουν΄΄ στα επόμενα 2-3 χρόνια, ώστε να δείξουν έργο και να αποφύγουν παροχές που είχαν υποσχεθεί. Ελπίζω το πάθημα να έχει γίνει μάθημα και να μην τριτώσει το κακό.

 16. Δεσποινα avatar
  Δεσποινα 14/09/2013 01:15:48

  Η πρωτη εξαγγελια εγινε.....δινετε παλι το επιδομα στους αστυνομικους της βουλης...αλλη μια φορα μονο τα δικα μας παιδια....αληθεια τελικα τι αλλαζει ?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δεσποινα 14/09/2013 14:10:25

   Δεν κατάλαβες. Η πρώτη εξαγγελία ήταν προ 2 μηνων για το επίδομα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς που ξεκίνησε να καταβάλλεται πάλι. Και είμαι θετικός να αρχίσουν να διορθώνονται αδικίες όπως αυτή και περιμένω κι άλλες.

 17. Αλκιβιαδης avatar
  Αλκιβιαδης 14/09/2013 15:05:15

  Παιδιά μην ξεχνάτε οτι η χώρα θα πρέπει να λειτουργήσει και αυριο. Δεν μιλάμε για εμπορικό κατάστημα η ΕΛΛΑΣ που θα το κλείσουμε κανά δυο μήνες για ανακαίνιση. Βλέπω αρχίζει και κερδίζει έδαφος ακομη και σε φωτεινά μυαλά η πρόταση της παύσης πληρωμών. Μην ξεχνάτε όμως , δεν δίνουμε , δεν παίρνουμε... Αρα χάος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.